Mam NX 10, 11 i 100, i one nie mają w ogóle funkcji Focus Peaking, natomiast mają ekrany AMOLED, i są one dość dobrze widoczne w słońcu, są jasne, klarowne, bardzo kontrastowe. Są też na tyle dobrze widoczne pod kątem, że nie tak bardzo brakuje mi możliwości odchylania ekranu. Niestety, przy ręcznym ustawianiu ostrości możliwe jest w nich tylko 2-krotne powiększenie centrum ekranu (powiększenie automatyczne z obiektywami NX z chwilą poruszenia pierścieniem, z innymi obiektywami trzeba nacisnąć przycisk OK żeby środek powiększył się), i trochę brakuje silniejszego powiększenia przy precyzyjnym ustawianiu ostrości, a w nowszych modelach 11 i 100 alternatywnie jest taki zielony słupek z czerwoną kreską, które wskazują osiągnięcie najlepszego kontrastu - trzeba je "podciągnąć" maksymalnie do góry. Może i działa, ale ja z tego mało korzystam.
W każdym razie, nie narzekam za bardzo, choć przyznaję, Focus Peaking albo silniejsze powiększenie przydałoby się. Natomiast te ekrany AMOLED są świetne.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami