Nie żałuję kupna "pięćdziesiątki" Sony 1.8.
Zdjęcia MariuszaJ na pełnej dziurze to miód na moje oczy, ponieważ widać jaki jest ostry od pełnej dziury.
A mówiono na Piotrkowskiej, że chcesz się pozbyć tego obiektywu. Why ?
Szukaj
Nie żałuję kupna "pięćdziesiątki" Sony 1.8.
Zdjęcia MariuszaJ na pełnej dziurze to miód na moje oczy, ponieważ widać jaki jest ostry od pełnej dziury.
A mówiono na Piotrkowskiej, że chcesz się pozbyć tego obiektywu. Why ?
Ano chcę, a raczej z powodu mizernego zainteresowania - chciałem (zresztą razem z całą resztą szpejów poza pezetem). Zobaczę, może go wystawię na RPA, choć bardziej prawdopodobne jest że zostanie po prostu u mnie, do sporadycznego, intencjonalnego stosowania.
Problem u mnie jest prosty - mam trzy "systemy" i w każdym podświadomie dążę do modelu 28-50-okazjanalne 85. Z czasem dociera do mnie, że komplementarność sprzętowa jest dużo bardziej kreatywna. Druga sprawa, gros zdjęć z nexa popełnia Moja Małża, a jej niechęć do wykonywania przy sprzęcie jakichkolwiek czynności dodatkowych ze szczególnym uwzględnieniem zmiany obiektywów implikuje jedyne sensowne rozwiązanie - zoom standardowy. A ponieważ Sony popełnił pezetowego malucha, a dodatkowo wyposażył go w stabilizację (która Mojej jest jednak potrzebna przy jej nonszalanckim traktowaniu aktu naciskania spustu) - sprawa jest jasna.
Oczywiście może się okazać, że gwałt na własnej naturze wyjdzie mi bokiem - np. kto wie jak przyjmie się u mnie ten X100 (o ile go kupię). Mam wrażenie, że jestem na takim poziomie umiejętności, że muszę swoje zdjęcia "dopalać" tandetnymi zabiegami technicznymi: dynamiką UWA (E16+ECU), czy bokehem wściekłym (Fujian) lub eleganckim (E50) - bez tego są nudne i obnażają moje braki. Z 35mm braki te wyjdą jak na talerzu.
Jednym zdaniem - mam klasyczny PMS![]()
Czy ktoś z Was ma do czynienia z takim filtrem ?
http://allegro.pl/filtr-fader-szary-...185025200.html
Dzisiaj przy ostrym świetle, chciałem pofocić wnuczka używając do rozjaśniania cieni lampy błyskowej wbudowanej w aparat /Nex-6/.
Niestety chcąc fotografować na pełnej dziurze 1.8, czas wychodził 1/4000s. Lampa ma synchronizację tylko 1/160. Zewnętrznej do Sony z HSS nie posiadam. Rozwiązaniem może być stosowanie filtrów szarych. Ten w/w idealnie nadawał by się do takich celów, ale nie wiem co taki regulowany wynalazek jest warty ?
Nie wiem, nie wczytałem się co to jest ten PMS, ale ww tekst ostatnio siedzi mi w głowie (zresztą wspominałem Ci na PW)! Standardowa stałka obnaża i moje braki, bo tu już ani dynamizm szerokiej ani bokeh wąskiej stałki mi tyłka nie ratuje.. No i trochę mnie to męczy i frustruje, że zrobić dobre foto standardem to wbrew pozorom jednak sztuka.![]()
Coś w tym jest, mądre słowa.
to be a rock and not to roll
Mnie po latach, paru sprzedażach i powrotach, standard uczy pokory, ostatnio właśnie..![]()
PMS - Pre-Menstrual Syndrome - zespół napięcia przedmiesiączkowego![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Czy panowie moze znaja jakis konwerter szerokatny do kita e18-55? Doszedlem do wniosku, ze nie chce wychodzic w tym systemie poza standard, ale czasami przydaloby sie popelnic cos uwa. E16+konw odpada. Nie znosze wymiany szkiel w plenerze.
Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 22-04-2013 o 10:35
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Skontaktuj się z nami