Close

Strona 388 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2883383783863873883893903984384888881388 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 871 do 3 880 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Tak, ostatnie 4. Testuję rozmywanie;] Na wiosnę może uda mi się mu zrobić ciut szersze porównanie z kitem i sigmą 24/2.8.
    No cóż - jak na razie to trochę za mało Zeissa w tym Zeissie widzę.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

A ja za wiele fujiana w Twoim biotarze Więc widać każdy widzi co innego.

Domyślnie

Zaraz, zaraz, nie mieszajmy następstw - Biotar, i Zeiss w ogóle, był wcześniej, i to dużo wcześniej.
    Snoblesse oblige:

Domyślnie

Co rozumiesz przez zeissowy charakter? Może poszukam więcej;]

Domyślnie

Chodzi mi o specyficzny, zakręcony bokeh - Biotar go ma, Fujian podobnie (ale nie Biotar podobnie do Fujiana ), natomiast w obrazkach z Twojego cacka tego - jak na razie - nie widać.
    Snoblesse oblige:

Domyślnie

Ikit, do takich fotek to trzeba było kupić makrówę ale co by nie pisać to zeissa zazdraszczam
    sel 30macro
    sel 16-50
    Filigranowa budowa nowego kita dała o sobie znać, na paru zdjęciach miałem przepięknie nieostry lewy bok, po ponowny włączeniu było już ok, bez efektu "tilta"
    Czy ktoś używa z 16-tką cokin typ A? jest winieta?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dynax Zobacz posta
    Ikit, do takich fotek to trzeba było kupić makrówę
    Mam już makrówki Potrzebowałem uniwersalnego szwajcarskiego scyzoryka a nie kolejny otwieracz do wina Tym zeissem robię więcej zdjęć ale te bliskie MFD mi się najbardziej podobają to wrzucam:P Na e30 kiedyś może tez przyjdzie pora, ten AF mimo że w zbliżeniach często zawodny to czasem jest jednak nieoceniony przy dziwnych kątach To samo się tyczy szerszego pola widzenia, dłuższymi szkłami niektórych ujęć się nie zrobi.

Cytat Zamieszczone przez dynax Zobacz posta
    Filigranowa budowa nowego kita dała o sobie znać, na paru zdjęciach miałem przepięknie nieostry lewy bok, po ponowny włączeniu było już ok, bez efektu "tilta"
    Wypas Tilt i fisheye w jednym Coraz bardziej się przekonuję do wymiany starego kita...;]

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Chodzi mi o specyficzny, zakręcony bokeh - Biotar go ma, Fujian podobnie (ale nie Biotar podobnie do Fujiana ), natomiast w obrazkach z Twojego cacka tego - jak na razie - nie widać.
    Hm to w e24/1.8 raczej nie znajdziesz tego 'zeissowskiego charakteru'. Oglądnąłem z niego ok 5k zdjęć na flickrze zanim podjąłem decyzję o zakupie i nie przypominam sobie żeby gdzieś się takie tło pojawiło. Jakby częściej kręcił bokehem to bym go w ogóle nie brał pod uwagę, nie tego oczekuję od tak drogiego szkiełka;] Od tego mam starą optykę za półdarmo (np. helios 58/2, revuenon 24/4).
    Ogólnie nie jestem przekonany do twierdzenia że 'zeissy kręcą tłem', nie przypominam sobie żeby jakieś zoomy zeissa pod sony kiedykolwiek kręciły tłem, tym bardziej stałki (przynajmniej te pod bagnet A), a ślubniaków z zeissów się naoglądałem...;] Za typowe cechy zeissów uważa się raczej 'maślane' rozmycie tła, ładny bokeh jak coś zaświeci, dobry kontrast, nasycone kolory i te cechy w 100% znajduję w e24

Domyślnie

Nie wiem czy 24mm warto w ogóle brać pod uwagę jako "rozmywacza tła". Tu naprawdę zadziała to wyłącznie "z przyłożenia". Nawet 35mm o jasności f1.4 robi się drętwawe pod tym względem na APS-c, kiedy nie chcemy wjechać komuś w twarz (przy okazji zamieniając ją na podobieństwo "pokąsanej przez osy"). To co robi Fujian np. jest zwykłym oszustwem - to nie bokeh tylko szalejąca koma poza obszarem dedykowanego odwzorowania. Jeżeli się ją wykorzysta, może być fajnie. W większości wypadków jest tak sobie.

Pamiętam wątek o X100, w którym co niektórzy wyrażali zawód bokehem ili plajstyką... rzeczywiście z perspektywy "łowcy bokehu" to jest aparat wybitnie nie teges, ale tego można było się dowiedzieć już czytając specyfikację a nie oglądając obrazki. Z cajsem jest tak samo - szkło jest niemal idealne w swojej klasie (tylko jak pisałem, dlaczego cholercia takie duże...), a że klasa nam nie pasuje to zupełnie inna inszość.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Ok, przekonaliście mnie, nie kupuję zaissa srajsa, duże, drogie i bokeh do bani Nikt nie bawił się systemem Cokin A?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

hmm już chyba było ponad 400 stron, a tu nagle 388, co wcięło ?

Strona 388 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2883383783863873883893903984384888881388 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów