Close

Strona 538 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3843848852853653753853954054858863810381538 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 371 do 5 380 z 23962

Wątek: Sony NEX

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Mam RX100 więc z PZ nie byłoby problemu, już nawet nie pamiętam jak się kręci przy innym obiektywie jak np. z 18-55, muszę pójść do sklepu by sobie przypomnieć

Też mam na oku czarny 18-55, na ebayu nie kupię bo nie znam się na takich transakcjach, jakieś kredytkarty. Ale body + obiektyw wyjdzie u nas drożej, niestety.

@Mariusz, Ty wszystko robisz w RAW, suwaczkami wszystko zrobisz, ja - nie. Ale zakumałam, że NEX obligatoryjnie z tego PZ koryguje błędy szkła.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tama Zobacz posta
    Mam RX100 więc z PZ nie byłoby problemu
    To z ciekawosci zapytam po co chcesz Nex-a, skoro RX100 to rowniez bardzo dobry aparat?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

@Mekano, bo mam problem z jego "ciemnością", irytujące to jest. Gdzieś w necie znalazłam kogoś z tym samym problemem, że ekran przekłamuje, że ciemno jak diabli. Przesłona powyżej 4 już źle wygląda, no i brak kontroli nad GO. Dla mnie to już i tak temat zamknięty. Sprzedam niebawem.

Domyślnie

@Mekano, bo mam problem z jego "ciemnością", irytujące to jest. Gdzieś w necie znalazłam kogoś z tym samym problemem, że ekran przekłamuje, że ciemno jak diabli. Przesłona powyżej 4 już źle wygląda, no i brak kontroli nad GO. Dla mnie to już i tak temat zamknięty. Sprzedam niebawem.
    Nic nie rozumiem z tym "ekran przekłamuje, że ciemno jak diabli"

"Brak kontroli nad GO" i kupujesz nexa z ciemnym kitem, żeby ją mieć?

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

@Mariusz, już o tym męczyłam wcześniej ale wyjaśnię. Aby mieć odwzorowanie obrazu musiałam ekran w RX przyciemnić, teraz jak zrzucę do kompa mam realną - taką jak chce jasność zdjęcia. Jeżeli ustawiam przysłonę powyżej f4, to 90% zdjęć jest ciemnych, z ciemnym niebem w słoneczny piękny dzień i ogólnie kolory wypłowiałe. I muszę wszystko doświetlać w programie.

GO, miałam Canona z kitem i tam GO było ok, w RX czegoś takiego nie ma. Widzę to po obrazkach tu wrzucanych. Czegoś takiego z kompaktu nie osiągnę nigdy, no chyba że ustawię kwiatka z 5 m od np. tła. Ale to i tak nie to.

Domyślnie

List był do wuja Leona,
    A skrzynka była czerwona,
    A koperta...no, taka... tego...
    Nic takiego nadzwyczajnego,
    A na kopercie - nazwisko
    I Łódz... i ta ulica z numerem,
    I pamiętam wszystko:
    Że znaczek był z Belwederem,
    A jak wrzucałem list do skrzynki,
    To przechodził tatuś Halinki,
    I jeden oficer też wrzucał,
    Wysoki - wysoki,
    Taki wysoki, że jak wrzucał, to kucał,
    I jechała taksówka... i trąbił autobus,
    I szły jakieś trzy dziewczynki,
    Jak wrzucałem ten list do skrzynki...
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Mekano,
    Gdzieś ktoś pisał, że ten Tamron 18-200 chyba nie współpracuje z tymi NEXami, które mają w matrycy fazowe czujniki AF - sprawdź dokładnie jak to z tym jest, jeśli jesteś nim zainteresowana.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

@Mariusz, już o tym męczyłam wcześniej ale wyjaśnię. Aby mieć odwzorowanie obrazu musiałam ekran w RX przyciemnić, teraz jak zrzucę do kompa mam realną - taką jak chce jasność zdjęcia. Jeżeli ustawiam przysłonę powyżej f4, to 90% zdjęć jest ciemnych, z ciemnym niebem w słoneczny piękny dzień i ogólnie kolory wypłowiałe. I muszę wszystko doświetlać w programie.
    Dalej niestety nic nie rozumiem. Najpierw piszesz o podglądzie ("aby mieć odwzorowanie obrazu musiałam ekran w RX przyciemnić"), potem o ciemnych zdjęciach na przymkniętej przysłonie i wypłowiałych kolorach... przeczuwam problemy tego samego rodzaju przy nexie, dlaczego nie miało by być tak samo?

GO, miałam Canona z kitem i tam GO było ok, w RX czegoś takiego nie ma.
    No cóż. APS-c + 55m i f5.6 wybitnie nic nie urywa... ale skoro to widziałaś, wiesz czego chcesz.

Widzę to po obrazkach tu wrzucanych. Czegoś takiego z kompaktu nie osiągnę nigdy, no chyba że ustawię kwiatka z 5 m od np. tła. Ale to i tak nie to.
    Większość z tych zdjęć jest zrobiona manualnymi obiektywami stałoogniskowymi. I przy większości z nich deklaratywna troska o jakość produktu finalnego wiązała się troską realną, polegającą na obróbce zrzutu z matrycy poza aparatem.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Patrzę na "podpis" jakim obiektywem jest zdjęcie zrobione, skoro 18-55 to zakładam że akurat nim

Ekran w RX przekłamuje co do jasności i intensywności kolorów, metodą prób i błędów aby nie czuć się oszukaną wiem jak to skorygować, musiałam się dostosować do jego metody, zrobiłam ekran na -1, ktoś w necie pisał że ustawił nawet na -2 żeby wiedzieć na ile mogę przymknąć f.
    Inna kwestia to zmuszona jestem do stosowania niskiej f-przesłony. Każda wartość f w górę niestety jasność już na ekranie widac jak mocno spada. Nigdy przy kit obiektywie czegoś takiego nie zauważyłam.
    I tyle w temacie kompaktu.

Domyślnie

To wylacz w nim automatyczny widok LCD - jesli jest taka mozliwosc, moze to pomoze?
    Poza tym sama sie tym aparatem troche ostatnio zainteresowalam, ma piekne swiatlo 2.8 i zakres ogniskowych o wiele lepszy niz ze standardowym kitem w Nexie, w wielu przypadkach np. w ciemnych pomieszczeniach, robienie zdjec takim aparatem jest o wiele lepsze niz z czyms ciemnym, mowie to z doswiadczenia, bo wiem jakim starym kompaktem mozna ladne zdjecia zrobic ze swiatlem 2.8 na dodatek tez od Sony, bo mam go gdzies w szufladzie (i tylko czasem korzysta z niego tesciowa, bo zdjecia do tej pory jakos piekne robi). a model z 2005, wiec nie uwierze ze w dzisiejszych latach, Sony moglby wypuscic jakis shit, bo jedyny komakt ktory bym wlasnie kupila to wlasnie jest rx100, dodatek oczywiscie do Nex-a ze wzgledu na ladne swiatlo i fajny uzyteczny zoom.
    Jednak wybiore chyba obiektyw... zastanawiam sie..
    Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Mekano,
    Gdzieś ktoś pisał, że ten Tamron 18-200 chyba nie współpracuje z tymi NEXami, które mają w matrycy fazowe czujniki AF - sprawdź dokładnie jak to z tym jest, jeśli jesteś nim zainteresowana.
    Czy w 5N jest fazowy czujnik AF?
    Napisane jest w specyfikacjach, ze ten model Sony (Tamron) jest do Nexow, wiec jak to jest z nim tez sa jakis problemy? Mocowanie E.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Strona 538 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3843848852853653753853954054858863810381538 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów