Najgorsze jest, to że teraz problem pojawia się rzadko i nigdy nie można mieć pewności czy wszystko jest ok. Będę dziś w Saturnie i spróbuję zareklamować kartę, bo tak to w domu same CF mam. Ewentualnie kupię drugą mniejszą.
Szukaj
Najgorsze jest, to że teraz problem pojawia się rzadko i nigdy nie można mieć pewności czy wszystko jest ok. Będę dziś w Saturnie i spróbuję zareklamować kartę, bo tak to w domu same CF mam. Ewentualnie kupię drugą mniejszą.
Robię dużo fotek z użyciem lampy, robię różnymi sprzętami, i powiem, że Sony odziedziczyło bardzo dobry system błysku od Minolty (ADI). Ja swoim NEXem i tą dołączaną popierdułką robię na wprost, i nie narzekam na efekty ... oczywiście ja lampy używam głównie do doświettlenia, ale nie jak jest ciemno jak w ciemnicy.
a tak? no to nie wiedzialam o tym, a fakt dokladnie to sie zdarza, po zrobionym zdjeciu czy filmu i jak chce szybko wlaczyc wtedy znow video... to czyli moze szybsza karta by pomogla, bo 30 mb/s widac slabe jest skoro robi sie czasem "problem". No ale to dla mnie w sumie malo wazne, kwestia sekundy..![]()
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Kiedyś próbowałem. Za dużo kombinowania, lubię często zmieniać orientację zdjęcia. Stwierdziłem, że lepiej jest błyskać na wprost z wprowadzoną korektą błysku -1 lub -2eV i jeszcze ewentualnie potem pogrzebać nieco w LR4.
Tu mały przykład, NEX-3 i popierdułka:
Bez lampy
Z lampą na wprost
Tu było bez korekty w dół, a widać jak lampa w automacie delikatnie doświetla. Zostają wszystkie cienie pochodzące od światła zastanego.
A najlepiej błyskać dużą lampą za swoje plecy, czyli do tyłu.
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 04-06-2013 o 16:27
watrix,
A jaki to jest Sandisk - bo jeśli jakiś zwykły Class 2 czy nawet 4, to można spodziewać się, że nie wyrabia przy zapisie takich ilości danych. A dotyczy to zapisu zdjęć czy filmów, jeśli zdjęć, to RAW czy JPG, pojedynczo czy w serii, jeśli JPG, to w jakiej rozdzielczości i kompresji, itd. - (chodzi o wielkość pliku)?
Nie wiem, jak NEX, ale w moich Samsungach NX10/11/100 (14,6 MP) plik RAW ma ok. 25 MB, a JPG z najmniejszą kompresją ma ok. 5 MB - ma się co zapisywać! Zapis na zwykłych kartach trwa odczuwalnie dłużej niż na szybkich.
Ale przede wszystkim, sprawdź na innej karcie!
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Nie chcę strzelać, aparat mam w domu, a nie pamiętam dokładnie jaka klasa. Na pewno minimalnie 4 czyli 15MB/s. Do tej pory problem pojawiał się tylko przy fotografowaniu (ale filmowałem nim w sumie 2 razy przez ten miesiąc). Zdjecia robię raw + jpg. Cieżko powiedzieć kiedy to się dzieje, na pewno nie ma to nic wspólnego z serią, od tak czasem przy zrobię zdjęcie (nawet pojedyńcze) i dostaję ten komunikat.
Class 4 oznacza minimalną stałą prędkość zapisu średniej wielkości plików 4 MB/s, a więc nierewelacyjną. Oczywiście faktyczna może być większa, ale różnie bywa.
Najlepiej sprawdzić metodą różnych kombinacji, tzn. aparat z inną kartą, a kartę - z innym aparatem. Możliwe, że karta jest uszkodzona, a możliwe też, że jest zbyt wolna. Musisz poeksperymentować.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami