Close

Strona 488 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3884384784864874884894904985385889881488 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 871 do 4 880 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Najgorsze jest, to że teraz problem pojawia się rzadko i nigdy nie można mieć pewności czy wszystko jest ok. Będę dziś w Saturnie i spróbuję zareklamować kartę, bo tak to w domu same CF mam. Ewentualnie kupię drugą mniejszą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Ja od sufitu odbijam zwykłą lampą dłączoną do zestawu. Kartę bankomatową okleiłem białą taśmą izolacyjną (można też czymś odbijającym, moze folia aluminiowa) i mocuję zwykłą gumką recepturką. W pomieszczeniach o normalnej kubaturze np pokój, sprawdza się doskonale. Ze względu na prostote łatwo to schować i wykazuje dużą wytrzymałość. Nie wiem natomiast nic na temat żywotności lampy w takim użytkowaniu, podejrzewam ze jest mniejsza ale lampy używam od wielkiego dzwonu.
    Robię dużo fotek z użyciem lampy, robię różnymi sprzętami, i powiem, że Sony odziedziczyło bardzo dobry system błysku od Minolty (ADI). Ja swoim NEXem i tą dołączaną popierdułką robię na wprost, i nie narzekam na efekty ... oczywiście ja lampy używam głównie do doświettlenia, ale nie jak jest ciemno jak w ciemnicy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Bo tak jest, jak przed nagrywaniem filmu zrobiło się zdjęcie ... aparat nie zacznie filmować, jak na karcie trwa zapis poprzedniego zdjęcia (filmu) ... a czasem to trwa.
    a tak? no to nie wiedzialam o tym, a fakt dokladnie to sie zdarza, po zrobionym zdjeciu czy filmu i jak chce szybko wlaczyc wtedy znow video... to czyli moze szybsza karta by pomogla, bo 30 mb/s widac slabe jest skoro robi sie czasem "problem". No ale to dla mnie w sumie malo wazne, kwestia sekundy..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez watrix Zobacz posta
    Najgorsze jest, to że teraz problem pojawia się rzadko i nigdy nie można mieć pewności czy wszystko jest ok. Będę dziś w Saturnie i spróbuję zareklamować kartę, bo tak to w domu same CF mam. Ewentualnie kupię drugą mniejszą.
    Wygląda na to, że jakiś bank na karcie jest walnięty. I jak przychodzi kolej na zapis w tym miejscu to pojawia się problem.

Na PC nie ma problemu, bo zapis jest powtarzany kilka razy, a w aparacie jak się coś nie uda za pierwszym razem, to wywala bład.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Robię dużo fotek z użyciem lampy, robię różnymi sprzętami, i powiem, że Sony odziedziczyło bardzo dobry system błysku od Minolty (ADI). Ja swoim NEXem i tą dołączaną popierdułką robię na wprost, i nie narzekam na efekty ... oczywiście ja lampy używam głównie do doświettlenia, ale nie jak jest ciemno jak w ciemnicy.
    Robie i tak i tak zależnie od sytuacji ale da się z powodzeniem odbić od sufitu kitową lampą a efekt zdecydowanie nie jest kitowy Polecam wyprobowac nawet trzymając w ręce białą kartkę papieru i kierując światło w sufit (uwaga na oczy).
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Robie i tak i tak zależnie od sytuacji ale da się z powodzeniem odbić od sufitu kitową lampą a efekt zdecydowanie nie jest kitowy Polecam wyprobowac nawet trzymając w ręce białą kartkę papieru i kierując światło w sufit (uwaga na oczy).
    Kiedyś próbowałem. Za dużo kombinowania, lubię często zmieniać orientację zdjęcia. Stwierdziłem, że lepiej jest błyskać na wprost z wprowadzoną korektą błysku -1 lub -2eV i jeszcze ewentualnie potem pogrzebać nieco w LR4.

Tu mały przykład, NEX-3 i popierdułka:

Bez lampy

Z lampą na wprost

Tu było bez korekty w dół, a widać jak lampa w automacie delikatnie doświetla. Zostają wszystkie cienie pochodzące od światła zastanego.

A najlepiej błyskać dużą lampą za swoje plecy, czyli do tyłu.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 04-06-2013 o 16:27

Domyślnie

watrix,
    A jaki to jest Sandisk - bo jeśli jakiś zwykły Class 2 czy nawet 4, to można spodziewać się, że nie wyrabia przy zapisie takich ilości danych. A dotyczy to zapisu zdjęć czy filmów, jeśli zdjęć, to RAW czy JPG, pojedynczo czy w serii, jeśli JPG, to w jakiej rozdzielczości i kompresji, itd. - (chodzi o wielkość pliku)?
    Nie wiem, jak NEX, ale w moich Samsungach NX10/11/100 (14,6 MP) plik RAW ma ok. 25 MB, a JPG z najmniejszą kompresją ma ok. 5 MB - ma się co zapisywać! Zapis na zwykłych kartach trwa odczuwalnie dłużej niż na szybkich.
    Ale przede wszystkim, sprawdź na innej karcie!
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Nie chcę strzelać, aparat mam w domu, a nie pamiętam dokładnie jaka klasa. Na pewno minimalnie 4 czyli 15MB/s. Do tej pory problem pojawiał się tylko przy fotografowaniu (ale filmowałem nim w sumie 2 razy przez ten miesiąc). Zdjecia robię raw + jpg. Cieżko powiedzieć kiedy to się dzieje, na pewno nie ma to nic wspólnego z serią, od tak czasem przy zrobię zdjęcie (nawet pojedyńcze) i dostaję ten komunikat.

Domyślnie

Class 4 oznacza minimalną stałą prędkość zapisu średniej wielkości plików 4 MB/s, a więc nierewelacyjną. Oczywiście faktyczna może być większa, ale różnie bywa.
    Najlepiej sprawdzić metodą różnych kombinacji, tzn. aparat z inną kartą, a kartę - z innym aparatem. Możliwe, że karta jest uszkodzona, a możliwe też, że jest zbyt wolna. Musisz poeksperymentować.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Class 4 oznacza minimalną stałą prędkość zapisu średniej wielkości plików 4 MB/s, a więc nierewelacyjną. Oczywiście faktyczna może być większa, ale różnie bywa.
    Najlepiej sprawdzić metodą różnych kombinacji, tzn. aparat z inną kartą, a kartę - z innym aparatem. Możliwe, że karta jest uszkodzona, a możliwe też, że jest zbyt wolna. Musisz poeksperymentować.
    Widać coś mi się pomieszało NIe będę wróżył z fusów, sprawdzę w domu, ale prędkość karta powinna spokojnie wystarczyć. Jak już pisałem, seria nie jest tu problemem.

Strona 488 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3884384784864874884894904985385889881488 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów