A czemu kurzu na matrycy nie widać? Przy takiej głębi jest obowiązkowy.![]()
Szukaj
A czemu kurzu na matrycy nie widać? Przy takiej głębi jest obowiązkowy.![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
NX1000 miałem w ręku w sklepie, ale nie fotografowałem, NX200 (210) i NX20 znam z opisów (przestudiowałem też dokładnie instrukcje obsługi, bo zastanawiałem się nad upgrade'm) i testów. Przyznaję, bardzo wiele w nich poprawiono w stosunku do NX5/10/11/100 (pomijając samą matrycę, która podobno jest lepsza "pomimo" wyższej rozdzielczości). NX200 podobno jest właśnie taki w rozkroku pomiędzy zupełnie niezorientowanym początkującym a zaawansowanym amatorem. Bezsensem NXa 5 i 10 jest na przykład to, że w trybie M aparat symuluje na ekranie czy w wizjerze jak będzie wyglądało zdjęcie przy tej ekspozycji - jeśli więc fotografuje się po ciemku z lampą błyskową w trybie M, a nastawi się np. 1/180s przy przysłonie 8, to w wizjerze/na ekranie g... widać. Jest po prostu czarny, bo aparat symuluje, jak by wyglądało zdjęcie zrobione w tych warunkach przy tym czasie i przysłonie. I nie można tego wyłączyć. W modelach NX100 i NX11 już to poprawiono, jest odpowiednia funkcja w menu. NX5/10/11 nie mają pokrętła do zmiany przysłony; ma je NX100. To samo pokrętło służy do przewijania zdjęć przy przeglądaniu - w NX5/10/11 jest to znacznie mniej wygodne.
"Mocna" i duża lampa błyskowa SEF42A ma LP 42, ale tylko przy najdłuższej ogniskowej. Przy normalnym ustawieniu zooma lampy LP wynosi 28, czyli bez szału. Lampa jest droga (~750), a reflektor odchyla się tylko w górę, nie odchyla się na boki. Przy tej cenie to jakaś pomyłka. Dedykacja lamp jest specyficzna Samsunga, żadne inne lampy nie dogadują się z aparatem (jest to inna dedykacja niż Pentaxa, którego aparaty i lampy Samsung sprzedawał pod swoją marką). Nawet kabla TTL do użycia lampy na odległość nie można kupić, nie mówiąc już o takich fanaberiach, jak błysk wielolampowy i zdalne sterowanie lampami slave, itd. Nie ma żadnych dedykowanych lamp niefirmowych.
DO NX100 można było kupić wizjer elektroniczny (~750 zł) o rozdzielczości 1/4 VGA - ktoś to określił jako żart producenta.
Poza Samyangami, które jednak nie zapewniają żadnego sprzężenia z aparatem, brak jakichkolwiek innych obiektywów, nie ma też praktycznie żadnych akcesoriów niefirmowych (żadnych pierścieni, konwerterów, itd.).
Z plusów - w zasadzie nie można przyczepić się do obiektywów. Właściwie prawie wszystkie są co najmniej dobre. Podobno 18-200 jest taki sobie optycznie, ale też jest to obiektyw głównie przeznaczony do filmowania (tak przynajmniej był pozycjonowany przez Samsunga). Stałoogniskowe obiektywy są dobre albo świetne, a do zoomów też trudno się przyczepić. 20-50 jest trochę słabo zbudowany (choć dobry optycznie), natomiast można podziwiać jego małe wymiary.
Mimo różnych niedostatków tych aparatów, bardzo chętnie ich używam, a lustrzanka trochę odeszła na bok.
I jeszcze ciekawostka - dla niektórych obiektywów (30, 18-55, 50-200) można w menu wyłączyć programową korektę wad optycznych obiektywu, a dla niektórych (16, 20-50) - nie można, jest zawsze domyślnie włączona. Co więcej, nawet RAWy są korygowane po otwarciu w firmowym programie Samsunga, i nie można tego wyłączyć. Zdjęcie RAW nieskorygowane można zobaczyć tylko otwierając je w innym programie - wtedy widać, dlaczego Samsung tak usilnie je koryguje - dystorsja w obu tych obiektywach jest BARDZO znaczna.
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 12-04-2013 o 01:30
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
To, co napisałem wyżej o fotografowaniu po ciemku z lampą błyskową, dotyczy niefirmowych lamp - z lampą dedykowaną albo wbudowaną aparat wie, że nastąpi błysk, i nie ściemnia ekranu.
tylko, ze miedzy nx1000 (ktory jest znacznie tanszy), a nx200 nie widac duzej roznicy zdjec w obrazkach, wiem ze to nie Nex-y Samsungi maja wieksze szumy, ale przy takiej niskiej cenie zwlaszcza nx1000 chyba nie ma innego konkurenta.. a moze? oczywiscie jak ktos chce tanio i dobrze.
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Fakt, ceny NX1000 są teraz bardzo atrakcyjne.
NX 200/210 i NX20 są za to drogie, nawet bardzo drogie. NX20 teraz trochę staniał, ale jeszcze niedawno w kicie z 18-55 kosztował prawie tyle, co N D7000 z 18-105 - żeby przy takiej relacji cen wybrać NX20, trzeba być wielkim miłośnikiem marki S albo wielkim przeciwnikiem luster (albo mieć katoptrofobię).
Witam, jestem tu świeżo po zarejestrowaniu się
Trudno się zorientować w mnogości komentarzy na tym wątku, więc krótko: zastanawiam się nad zakupem NEXa 3N, tylko jak on porównywalnie wychodzi do NEXa 5N. Zależy mi na małych gabarytach (stąd pasuje mi objętościowo SEL 16-50), ponadto nie muszę doczepiać lampy. Ale wiem, że NEX 5N na pewno jest lepszy, tylko czy aż dużo lepszy, czy naprawdę jest wielka różnica w jakości fot?
Problemem jest wybór obiektywu, żadne drożyzny nie wchodzą w grę, nie znam się też na "zamiennikach' innych firm, laik zupełny.
Dobre noty ma SEL 18-55 ale czy 16-50 jest aż tak dużo gorszy od tego pierwszego.
Można oczywiście kupić body jednego i drugiego i inne szkiełka do tego, tylko jakie, z oczywistymi "przejściówkami', nie znam sie na tym.
Prosiłabym więc o jakąś radę. Sprzęt jest mi potrzebny do podróży, lubię ostre i nasycone zdjęcia. Alternatywą byłby nikon D5100 18-105 ale to kloc.
Pozdrawiam![]()
Potwierdzam za Mariuszem. Mam nexa c3 i 5n. Nie widze roznicy w obrazku.
Defaultowo w zestawie z 3n jest 16-50. Razem tworza zgrabny zestawik. Trzeba sie tylko przyzwyczic do obslugi power zooma. Mnie akurat to srednio odpowiada.
Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 12-04-2013 o 12:15
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
No już dają:
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/6397921
Skontaktuj się z nami