Fajnie byłoby znaleźć taki stały motyw ze splątanymi badylami do testowania nieostrości różnych obiektywów, ale z badylami ten problem, że rosną i dostają liści, i motyw nigdy nie jest ten sam!![]()
Szukaj
Fajnie byłoby znaleźć taki stały motyw ze splątanymi badylami do testowania nieostrości różnych obiektywów, ale z badylami ten problem, że rosną i dostają liści, i motyw nigdy nie jest ten sam!![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Przepraszam nie zartowalam, w takim razie zwracam honor, bo myslalam ze ta oslonka jest z jakiegos grubszego tworzywa, gdzie dotyk jest malo wyczuwalny, przez co zle dziala, a naklada sie ja tylko w czasie transportu, a przy robieniu zdjec sciaga. Kiedys kupilam inna folie na Nex-a taka troche grubsza podchodzaca pod plastik i niestety, troche malo wygodnie mi to dzialalo, stad wysunelam podobny wniosek.. wiec jesli dziala ok i mozna wygodnie uzywac, to faktycznie jest powod na sprosotwanie moich slow, by to nie wprowadzilo kogos w blad.
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
O, to obserwuj temat na KKM ze spotkaniami klubowymi (krakowskim), to zawsze dobra okazja żeby się spotkać z większą ilością osób i popróbować innych szkiełek
Swoją drogą zamieściłem na KKM sporo wniosków z ostatniego półrocza użytkowania, jeśli ktoś nie czytuje to zapraszam
Posty 211-212
http://klubkm.pl/forum/showthread.ph...88#post1523788
ikit,
A propos tego, co napisałeś na forum KKM (szacun!) - Industar 61 to, jak wszystkie Industary, obiektyw typu Tessar, 4 soczewki w 3 grupach. Model 61 L/Z (L od szkła lantanowego, a Z od aparatów "zierkalnych", czyli lustrzanych) ma po prostu wydłużony ślimak, pozwalający fotografować z odległości 30 cm.
Wołna to typowy obiektyw makro, jeśli dobrze pamiętam, 6-soczewkowy w 4 albo 5 grupach, policzony do makro, a więc nie tylko ma ślimak dający skalę 1:2, ale też odpowiednią korekcję optyczną.
Czytałem w Radzieckim Foto test Wołny, gdy pojawiła się w latach 80-tych, i wynikało z niego, że od Industara 61 jest optycznie lepsza, szczególnie właśnie w zakresie makro.
Mam tego Industara, "rozwala" mnie ta gwiazdkowa przysłona.
PS. Czy zdjęcia tutaj wrzucacie, podając link do zewnętrznego serwera, np. Picassa czy Flickr? Podpowiedzcie jakieś dobre miejsce do wrzucania zdjęć - nigdy tego nie robiłem!
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami