Szukaj
No mnie trochę tych komastycznych obszarów niestety nieco brakuje...
A to może wyjaśnię aby nie być posądzony w domyśle o próby wrzucania nieprzyzwoitych rzeczy
Otóż zapodałem sobie do FF rozszerzonko pokazujące podstawowy exif po najechaniu wskaźnikiem myszki na obrazek.
Niestety okazało się, że podczas wstawiania obrazka na forum cała ta zawartość pokazywanych informacji automagicznie wkopiowywała się w zamieszczanego posta pod wklejanym zdjęciem. Nie pomogła edycja i ręczne wyrzucanie tych wpisów, pojawiały się znowu. W końcu wyłączyłem to rozszerzenie na czas wstawiania fotek i jest git.
Witam,
Ostatnio, po fotografowaniu bezchmurnego nieba, zauważyłem 3 kropki, występują one też podczas trybu filmowania i tu są tym bardziej uciążliwe.
Sprawdzałem na 2 różnych obiektywach, więc to najprawdopodobniej kurz na matrycy.
Jak radzicie sobie z takim problemem, próbować czyścić domowymi sposobami (gruszką) czy oddać do serwisu (aparat 5n jeszcze na gwarancji)?
Gruszka ma moim zdaniem za słaby dmuch, nie pamiętam kiedy mi coś usunęła z matrycy, nauczyłem się dmuchać nie plując, najlepiej pod kątem do matrycy 'w okienko'jak nie pomaga to polecam takie bibułki do czyszczenia optyki + chuch dla zwilżenia powierzchni. Zresztą nie czyścimy matrycy tylko jej osłonę która jest całkiem wytrzymała
Jako właściciel aparatu z wymienną optyką, do tego bez lustra które trochę zabezpiecza przed osiadaniem kurzu 'na matrycy' i bez mechanizmu czyszczącego matrycę polecam się nauczyć usuwać samemu:->
A mnie przeważnie udaje się gruszką zdmuchnąć pyłki z matrycy wystarczająco skutecznie. Parę razy musiałem jednak chuchnąć, a potem patyczki z watą.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Najlepiej jak kolega wstawi fotki tego nieba. Bedzie wszystko jasne, bo mnie tez wydaje sie, ze przedmowca ma racje. To moga byc hot pixele.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Plamy zrobiły się praktycznie w bardzo krótkim czasie, ponieważ pierwsze nagrania ich nie miały a następnie z tego samego dnia już tak. Obiektywu nie zmieniałem w tym czasie, cały czas używałem SEL1855.
Pierwsze zdjęcie to screen z filmu, natomiast dugie zrobione z przysłoną na F22 ponieważ wtedy najlepiej widać te plamy.
RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/
Skontaktuj się z nami