Close

Strona 523 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2342347351352152252352452553357362310231523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 221 do 5 230 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Ciekawostkę taką wrzucę... FunDżan tak samo fajowo rysuje na m4/3 jak i na NEXie na którym wziął był męczony przeze mnie wcześniej
    Ba, na u43 fuhsięń winien być jeszcze bardziej użyteczny - jego najbardziej komastyczne obszary wykropowała matryca.

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    edit: o, teraz jest dobrze, wcześniej jakieś dziwne rzeczy mi się wstawiały...
    Zawsze się boję, że wstawię jakiś obrazek z tych mniej obyczajnych przez pomyłkę...

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Ba, na u43 fuhsięń winien być jeszcze bardziej użyteczny - jego najbardziej komastyczne obszary wykropowała matryca.
    No mnie trochę tych komastycznych obszarów niestety nieco brakuje...
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Zawsze się boję, że wstawię jakiś obrazek z tych mniej obyczajnych przez pomyłkę...
    A to może wyjaśnię aby nie być posądzony w domyśle o próby wrzucania nieprzyzwoitych rzeczy
    Otóż zapodałem sobie do FF rozszerzonko pokazujące podstawowy exif po najechaniu wskaźnikiem myszki na obrazek.
    Niestety okazało się, że podczas wstawiania obrazka na forum cała ta zawartość pokazywanych informacji automagicznie wkopiowywała się w zamieszczanego posta pod wklejanym zdjęciem. Nie pomogła edycja i ręczne wyrzucanie tych wpisów, pojawiały się znowu. W końcu wyłączyłem to rozszerzenie na czas wstawiania fotek i jest git.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam,
    Ostatnio, po fotografowaniu bezchmurnego nieba, zauważyłem 3 kropki, występują one też podczas trybu filmowania i tu są tym bardziej uciążliwe.
    Sprawdzałem na 2 różnych obiektywach, więc to najprawdopodobniej kurz na matrycy.
    Jak radzicie sobie z takim problemem, próbować czyścić domowymi sposobami (gruszką) czy oddać do serwisu (aparat 5n jeszcze na gwarancji)?

Domyślnie

Gruszka ma moim zdaniem za słaby dmuch, nie pamiętam kiedy mi coś usunęła z matrycy, nauczyłem się dmuchać nie plując, najlepiej pod kątem do matrycy 'w okienko' jak nie pomaga to polecam takie bibułki do czyszczenia optyki + chuch dla zwilżenia powierzchni. Zresztą nie czyścimy matrycy tylko jej osłonę która jest całkiem wytrzymała
    Jako właściciel aparatu z wymienną optyką, do tego bez lustra które trochę zabezpiecza przed osiadaniem kurzu 'na matrycy' i bez mechanizmu czyszczącego matrycę polecam się nauczyć usuwać samemu:->

Domyślnie

A mnie przeważnie udaje się gruszką zdmuchnąć pyłki z matrycy wystarczająco skutecznie. Parę razy musiałem jednak chuchnąć, a potem patyczki z watą.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OcrosFate Zobacz posta
    Witam,
    Ostatnio, po fotografowaniu bezchmurnego nieba, zauważyłem 3 kropki, występują one też podczas trybu filmowania i tu są tym bardziej uciążliwe.
    Sprawdzałem na 2 różnych obiektywach, więc to najprawdopodobniej kurz na matrycy.
    Jak radzicie sobie z takim problemem, próbować czyścić domowymi sposobami (gruszką) czy oddać do serwisu (aparat 5n jeszcze na gwarancji)?
    A nie są to hotpixele??

Domyślnie

Najlepiej jak kolega wstawi fotki tego nieba. Bedzie wszystko jasne, bo mnie tez wydaje sie, ze przedmowca ma racje. To moga byc hot pixele.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Plamy zrobiły się praktycznie w bardzo krótkim czasie, ponieważ pierwsze nagrania ich nie miały a następnie z tego samego dnia już tak. Obiektywu nie zmieniałem w tym czasie, cały czas używałem SEL1855.
    Pierwsze zdjęcie to screen z filmu, natomiast dugie zrobione z przysłoną na F22 ponieważ wtedy najlepiej widać te plamy.

RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OcrosFate Zobacz posta
    Plamy zrobiły się praktycznie w bardzo krótkim czasie, ponieważ pierwsze nagrania ich nie miały a następnie z tego samego dnia już tak. Obiektywu nie zmieniałem w tym czasie, cały czas używałem SEL1855.
    Pierwsze zdjęcie to screen z filmu, natomiast dugie zrobione z przysłoną na F22 ponieważ wtedy najlepiej widać te plamy.

To nie są hotpixele. To zwykły brud. Do usunięcia gruszką lub na mokro.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Strona 523 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2342347351352152252352452553357362310231523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów