Close

Strona 62 z 78 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 777
    Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Psychotrop Zobacz posta
    to "prywatny" soft nikona do użytku własnego.
    Do 'użytku własnego', ale używają go w konkretnym celu - z większym lub mniejszym pośrednictwem chodzi o zarabianie pieniędzy.

Cytat Zamieszczone przez pepe2k Zobacz posta
    Czy korzystanie z tego oprogramowania naraża Nikona na jakieś straty?
    Korzystanie przez garstkę osób w domowym zaciszu raczej nie. Ale zrobiła się afera, a na tym już niestety można bardzo dużo sprawdzić.

Ja bym to rozegrał tak - informujemy, że nastąpił wyciek, przestrzegamy użytkowników przed wykorzystywaniem oprogramowania...
    Niestety, ale to myślenie życzeniowe. Nikon nie zwykł rozmawiać z klientami i słuchać ich zdania. Ja sądzę, że 'prawnicy Nikona' łamią sobie teraz głowy nad tym jak tu sprawę zamieść pod dywan. A szkoda...

Ale znając życie, zdupcą sprawę
    Ewidentnie tak się właśnie stanie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

To że można coś rozregulować jest oczywiste jak to że jutro będzie wtorek. Pamiętam jak parę lat temu "wyciekło" oprogramowanie do Dynaxów 5D i 7D - kto poszukał to wiedział że nie ma co tykać tego cuda bo można rozstroić puszkę. I co? I parę odważnych bujało się z puszkami gdzie rozstrojony został kompletnie pomiar światła.
    Więc należałoby się zastanowić ile wycieku jest w tym wycieku. Bo przecież kombinując na myśl Nikona zawsze trafi się taki co to rozstroi - a kto inny jak nie firmowy serwis ma gadżety potrzebne do kalibracji? A z tego jak by na to nie spojrzeć też są pieniążki...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enthropia Zobacz posta
    Do 'użytku własnego', ale używają go w konkretnym celu - z większym lub mniejszym pośrednictwem chodzi o zarabianie pieniędzy.
    kulturalnie rzecz ujmując: a co Ciebie to obchodzi, do czego wykorzystują ?

masz prywatną działkę, to kogo to obchodzi, czy siejesz na niej cebulę, czy marchewkę, a czy potem to sprzedajesz na targu, czy nie ?

ich soft, ich sprawa, płacą podatki, jest ok.

a że inni już korzystają z ich działki bez ich wiedzy, żeby sobie coś tam posadzić pokątnie i zagrabić ....

tak jak pisałem, ja prawnikiem nie jestem i to są stricte chłopskie rozważania.

jeśli coś nie ma licencji, podlega bezpośrednio prawu.
    a prawo stanowi jednoznacznie o własności intelektualnej, prawnej, majątkowej i innych takich tam farmazonach.
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

kulturalnie rzecz ujmując: a co Ciebie to obchodzi, do czego wykorzystują ?
    Mnie to nie obchodzi, ale ich już tak.
    Oni na tym sofcie zarabiają i każdy ubytek serwisowych złotówek jest i będzie dla nich bolesny.

Jeśli masz działkę i uprawiasz na niej marchewkę, cebulę i pory na własny użytek, nikt Ci palcem nie pogrozi, ale jak zaczniesz tym handlować nie chwaląc się przy tym w stosownych urzędach to już może być niehalo, prawda?

Tak czy owak uważam, że trzeba o tym dyskutować, mówić i pisać, i drążyć temat, żeby sprawa się nie rozmyła.
    Jestem cholernie ciekaw jak Nikon rozwiąże tę sprawę... jeśli w ogóle to zrobi.

Domyślnie

Chyba macie to samo na myśli, ale ubieracie to w inne słowa

Domyślnie

ich soft, ich sprawa, płacą podatki, jest ok.
    ale jak zaczniesz tym handlować nie chwaląc się przy tym w stosownych urzędach to już może być niehalo, prawda?
    coś nie tak napisałem ?
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

coś nie tak napisałem ?
    Ty zawsze wszystko piszesz tak, jak trzeba.

Chyba macie to samo na myśli, ale ubieracie to w inne słowa
    Też mnie się tak zdaje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrstac Zobacz posta
    Zastanawiam się tylko, czy ma znaczenie tutaj, że oprogramowanie to nie jest przedmiotem sprzedaży (nie jest rozprowadzane komercyjnie przez firmę Nikon). Bo w przypadku oprogramowania, które jest w oficjalnej sprzedaży, to jasnym jest, że nie istnieje "dozwolony użytek własny. Natomiast tutaj?
    Skoro oprogramowania nie ma w sprzedaży to tym bardziej nie można legalnie wejść w jego posiadanie.
    Bo niby w jaki sposób?

To, że program nie jest przeznaczony do rozpowszechniania chyba nie znaczy, że można go... rozpowszechniać?
    Jak napiszesz program na potrzeby własnej firmy i nie chcesz go w żaden sposób rozpowszechniać innym podmiotom to chyba jest jasne, że jak ktoś to zrobi bez twojej wiedzy i zgody to robi to nielegalnie.
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 18-03-2013 o 23:55
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Skoro oprogramowania nie ma w sprzedaży to tym bardziej nie można legalnie wejść w jego posiadanie.
    Bo niby w jaki sposób?
    Słuszna uwaga.
    I tu właśnie otwiera się furtka do domowego używania, choćby do tego nieszczęsnego mapowania pikseli.

Pisaliście tu wcześniej o muzyce czy programach typu MS Office czy np. Photoshop. Tylko że tego typu oprogramowanie jest wydawane na rynku komercyjnym, opatrzone licencjami i chronione prawem autorskim.

Softu serwisowego w sklepie kupić nie można, więc upraszczając - nie można tego softu ukraść, bo aby go ukraść trzeba złamać jakiś przepis, licencję, która w tym przypadku nie istnieje.
    Wiem wiem, mocno naciągane.

Domyślnie

Bo niby w jaki sposób?
    Za bardzo uprościłeś sprawę (za duży skrót myślowy). Przecież jest cała masa oprogramowania, które nie jest dostępne w sprzedaży... a można wejść całkowicie legalnie w jego posiadania. Przykład z brzegu? Otwarte źródła - pobierasz, kompilujesz, masz legalny program i wcale go nie kupiłeś

Tutaj sprawa jest raczej innego typu, ale generalnie zgadzam się z Tobą.

Jak napiszesz program na potrzeby własnej firmy i nie chcesz go w żaden sposób rozpowszechniać innym podmiotom to chyba jest jasne, że jak ktoś to zrobi bez twojej wiedzy i zgody to robi to nielegalnie.
    Przeczytaj jeszcze raz to, co skomentowałeś

Słuszna uwaga.[...]
    Przeczytaj jeszcze raz to, co skomentowałeś

Strona 62 z 78 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów