Nic z tych rzeczy.
Szukaj
Nic z tych rzeczy.
D80/D7000 www.tech-blog.pl / galeria.tech-blog.pl
Zastanawiam się tylko, czy ma znaczenie tutaj, że oprogramowanie to nie jest przedmiotem sprzedaży (nie jest rozprowadzane komercyjnie przez firmę Nikon). Bo w przypadku oprogramowania, które jest w oficjalnej sprzedaży, to jasnym jest, że nie istnieje "dozwolony użytek własny. Natomiast tutaj?
D7k, D80+MB;12-24/F4,70-200/F2.8,SB600,2xYN460II,3xRF602,A600+BH2,LP-FP200
myślę, że w tym przypadku tym bardziej jest to nielegalne.
to "prywatny" soft nikona do użytku własnego.
ale co fakt, to fakt i trza by tu było prawnika jakiegoś zaciągnąć do weryfikacji.
a w tym przypadku to i nawet wielu prawników, bo wiadomo, że prawo jest jedno, ale interpretacji wiele![]()
Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki
to był taki skrót myślowy.
Jeżeli zostaniesz przyłapany np. z lewym Ofisem, to możesz próbować się tłumaczyć. "Myślałem, że to trial, a tak w ogóle to zainstalowałem tylko na próbę."
Tutaj jest soft ukradziony z zakładu/serwisu firmy. Nigdy nie był przewidziany do rozpowszechniania.
Zastanawiałbym się raczej nad tym co Nikon stracił przez to, że ktoś wykorzystał to oprogramowanie w swoim WŁASNYM aparacie? Czy korzystanie z tego oprogramowania naraża Nikona na jakieś straty?
To, że program nie jest przeznaczony do rozpowszechniania chyba nie znaczy, że można go... rozpowszechniać?
Moim zdaniem Nikon stoi teraz przed ogromną szansą wizerunkowo-PR. Ja bym to rozegrał tak - informujemy, że nastąpił wyciek, przestrzegamy użytkowników przed wykorzystywaniem oprogramowania (kijek: można coś zepsuć, rozregulować), dodajemy do tego informację, że w przypadku ingerencji każda naprawa będzie rozpatrywana indywidualnie.... a na koniec dajemy marchewkę: udostępniamy darmowe oprogramowanie dla użytkowników Nikona z jakąś ograniczoną funkcjonalnością i user-friendly UI, np. do mapowania hot pixeli, odczytu numeru seryjnego i liczby wyzwoleń migawki, sprawdzenia błędów... Ale znając życie, zdupcą sprawę![]()
Skontaktuj się z nami