Close

Strona 59 z 78 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 777

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Ingerencja jest bardzo prosta do obronienia akurat, wystarczy że aparat zapisuje datę podłączenia do oprogramowania - i już jest ingerencja...
    Ja wyraz "ingerencja" rozumiem inaczej.

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    A może klucze zmieniają, a może po wycieku mają oznaczony ten klucz i każda zmiana zrobiona oprogramowaniem za jego pomocą od daty wycieku jest nieautoryzowana?
    Wydaje mi się, że nie zrobiłem żadnej zmiany. Pewności nigdy mieć nie będę, bo nie wiem na razie nawet co robi po stronie aparatu zwykła operacja odczytu listy błędów.

Cytat Zamieszczone przez devilcape Zobacz posta
    Autoryzacje można cofnąć. Pozatym samo oprogramowanie sie nie łączy. Człowiek, to człowiek łączy, nie ważne jakiej narodowości. A jak łączy nieautoryzowanym softem, to ingerencja jest nieautoryzowana.
    Czy podłączenie aparatu w tryb serwisowy, odczytanie numeru seryjnego, listy błędów, liczby wyzwoleń, zrzut EEPROM i flash do plików to jest już ingerencja w elektronikę? Nie jestem do końca o tym przekonany. Ale jestem rozumnym człowiekiem więc jak mi serwis udowodni czarno na białym, że zrobiłem to i tamto w puszcze, co naprawdę wymagało od nich ponownego wgrania wsadu kalibracyjnego etc., to zwrócę honor, podwinę ogon i na kilka dni schowam się pod kocem

A co z osobami, które zrobiły sobie tym oprogramowaniem DARMOWE mapowanie hot pixeli? To już moim zdaniem spokojnie łapie się na ingerencję... Nikon do dzisiaj nie przygotował dla użytkowników DARMOWEGO programu do mapowania hot pixeli, nawet dla starych, już dawno wycofanych z linii sprzedażowej puszek, wraz z prostą instrukcją krok po kroku jak to należy zrobić. Takiej polityki nie jestem w stanie zrozumieć.

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    GWARANCJA ŚCIŚLE OKREŚLA CO JEJ PODLEGA, A CO NIE. Gdzie jest wzmianka o użyciu oprogramowania serwisowemu przez osobę nieuprawniną?
    Na mojej tego nie ma.
    +1. Na wszelki wypadek nawet dzisiaj kolejny raz przeglądałem skany gwarancji... dlaczego skany? Miałem obawy, że mogą mi nie chcieć oddać oryginałów

Pepe2k, czy możesz sprecyzować do czego teraz dążysz w swym działaniu?
    Wiemy już, ze serwis prawdopodobnie (szkoda, ze nie na pewno) moze stwierdzić ingerencję w soft, i to dobrze. Twoja zasługa, jesteśmy wdzięczni.
    Dyskusja sie nieco rozmywa i nabiera cech emocjonalnych, warto sprecyzować co konkretnie zamierzasz.
    Rzeczywiście, temat nam się trochę rozpłynął i moje wcześniejsze wypowiedzi zaczęły nabierać cech emocjonalnych (co nie oznacza, że się do nich nie przyznaję).

Już precyzuję - w stosunku do puszki, która jest obecnie w serwisie na razie nie mam sprecyzowanych ewentualnych dalszych kroków. Wszystko zależy od tego, co serwis naprawi... lub popsuje. Jak już będę miał puszkę w rękach, to podejmę decyzje co dalej. Mam zrzuty EEPROM-a i flash, będę mógł sobie porównać czy naprawdę dokonali w nich jakichś zmian.

W sprawie wycieku oprogramowania serwisowego chciałbym uzyskać pewność czy serwis jest w stanie, czy nie jest w stanie, sprawdzić podłączenie aparatu w tryb serwisowy (pomijam już kwestię czy serwis jest w stanie stwierdzić co zostało zmienione, bo tego chyba nie da się wywnioskować, a oni sami nam się nie pochwalą). Na chwilę obecną mam wrażenie, że serwis stosuje sobie uproszczenie - podłączenie aparatu w tryb serwisowy == ingerencja w elektronikę.

Poza tym, jak znajdę więcej czasu to mam w planach zacząć rozgryzać protokół serwisowy Nikona. Tak mi się wymyślił, przy okazji dyskusji tutaj o mapowaniu, prosty program do mapowania hot pixeli. Why? Because I can!

Domyślnie

A może Pan Chrystus im to powiedział, bo wcześniej przeczytał na jakimś forum.
    Tak, na pewno właśnie tak było, śledzą google w poszukiwaniu pepików...

GWARANCJA ŚCIŚLE OKREŚLA CO JEJ PODLEGA, A CO NIE. Gdzie jest wzmianka o użyciu oprogramowania serwisowemu przez osobę nieuprawniną?
    Na mojej tego nie ma.
    Przeczytałeś tą gwarancję? I jeszcze tą książeczkę dołączaną z ogólnymi warunkami użytkowania? I jeszcze odnośniki do dokumentów na stronach?

Domyślnie

Myślę, że Nikon śledzi internet. Robią to kazde firmy, prywatne, państwowe - wszystkie.
    Proponuję żeby wysłać ten sam aparat z tą samą "ingerencją" do np. Niemiec.
    O ile stwierdzi to samo, to można by sądzić, że jednak stwierdzenie ingerencji jest możliwe i .
    Ja szczerze wątpię czy Nikon Polska rzeczywiście stwierdził ingerencję czy tylko siedzi na forum.
    Ciekawe jestem tej ekspertyzy.

D600, N20-35/2.8D, N28-85/3.5-4.5AF, N50/1.8G, 85/1.8G, N70-210/4-5.6, Юпитер 37A 135/3.5, Metz 50AF-1

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Może ktoś z serwisu czyta to forum, a może i nie, ale wydaje mi się że to oprogramowanie może pozostawiać jakiś ślad.
    W niektórych modelach TV Samsung można za pomocą kombinacji przycisków na pilocie wejść do menu serwisowego telewizora, można również dokonać tam zmian które mogą doprowadzić do unieruchomienia telewizora.
    Ale każde wejście do tego menu jest rejestrowane i serwis może odmówić naprawy gwarancyjnej.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Może ktoś z serwisu czyta to forum, a może i nie, ale wydaje mi się że to oprogramowanie może pozostawiać jakiś ślad.
    W niektórych modelach TV Samsung można za pomocą kombinacji przycisków na pilocie wejść do menu serwisowego telewizora, można również dokonać tam zmian które mogą doprowadzić do unieruchomienia telewizora.
    Ale każde wejście do tego menu jest rejestrowane i serwis może odmówić naprawy gwarancyjnej.
    Tak z tego co wiem jest z każdym sprzętem, żaden serwis nie będzie w kółko poprawiał za darmo tego co zepsuł domorosły "hakier"...

Domyślnie

wyśle mi ktoś eperoma do D80?
    D80 + 50 1.8D + 18-55 + 18-200VR

Domyślnie

Pepe2k, czy możesz sprecyzować do czego teraz dążysz w swym działaniu?
    pepe2k udał się właśnie do osiedlowego sklepiku po "snikersa".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrZyChUM Zobacz posta
    pepe2k udał się właśnie do osiedlowego sklepiku po "snikersa".
    Naucz się najpierw cytowania, a potem korzystaj z takich narzędzi jak fora internetowe...

pepe2k aktualnie czeka już 2 tydzień na to, aż serwis zajmie się jego puszką.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pepe2k Zobacz posta
    Naucz się najpierw cytowania, a potem korzystaj z takich narzędzi jak fora internetowe...

pepe2k aktualnie czeka już 2 tydzień na to, aż serwis zajmie się jego puszką.
    A czy pepek mógłby wysłać mi eperoma i inne configi z tego programu bo widzę, że ma d80
    D80 + 50 1.8D + 18-55 + 18-200VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kw95s Zobacz posta
    A czy pepek mógłby wysłać mi eperoma i inne configi z tego programu bo widzę, że ma d80
    Mógłby, ale nie chce, bo nie wie jeszcze dokładnie co by Ci wysłał, a wrażliwych danych nie rozdaje na lewo i prawo

PS. pepe2k, nie pepek.

Strona 59 z 78 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów