Close

Strona 61 z 78 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 601 do 610 z 777
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Nic z tych rzeczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pepe2k Zobacz posta
    Bardzo zaniepokoiła mnie za to inna sprawa... Mianowicie w rozmowie padło stwierdzenie, że używanie tego oprogramowania serwisowego, które wyciekło jest nielegalne. Nie jestem prawnikiem, ale z tego co wiem, do tej pory w naszym kraju interpretacje w takich sprawach były zgoła inne (pobieranie z sieci na tzw. dozwolony użytek własny, bez udostępniania).
    Legalne jest w przypadku muzyki i filmów.
    W przypadku oprogramowania jest to nielegalne.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Legalne jest w przypadku muzyki i filmów.
    W przypadku oprogramowania jest to nielegalne.
    Rzeczywiście. To chyba zamyka nam temat legalności używania i posiadania tego oprogramowania.

Rozmowny Awatar andrstac
    Miasto
    Przededworze/Chmielnik/Kielce

Domyślnie

Zastanawiam się tylko, czy ma znaczenie tutaj, że oprogramowanie to nie jest przedmiotem sprzedaży (nie jest rozprowadzane komercyjnie przez firmę Nikon). Bo w przypadku oprogramowania, które jest w oficjalnej sprzedaży, to jasnym jest, że nie istnieje "dozwolony użytek własny. Natomiast tutaj?
    D7k, D80+MB;12-24/F4,70-200/F2.8,SB600,2xYN460II,3xRF602,A600+BH2,LP-FP200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrstac Zobacz posta
    Natomiast tutaj?
    podejrzewam, że tym bardziej jest nielegalne

Domyślnie

myślę, że w tym przypadku tym bardziej jest to nielegalne.

to "prywatny" soft nikona do użytku własnego.
    ale co fakt, to fakt i trza by tu było prawnika jakiegoś zaciągnąć do weryfikacji.
    a w tym przypadku to i nawet wielu prawników, bo wiadomo, że prawo jest jedno, ale interpretacji wiele
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    podejrzewam, że tym bardziej jest nielegalne
    Chyba nie może coś być mniej lub bardziej nielegalne. Albo jest legalne, albo jest nielegalne. No, ewentualnie, brakuje interpretacji i wtedy nie wiadomo

Dlatego nie używamy i nie posiadamy... w ogóle o czym my tutaj rozmawiamy? Jakie oprogramowanie serwisowe, gdzie?!

Domyślnie

Chyba nie może coś być mniej lub bardziej nielegalne. Albo jest legalne, albo jest nielegalne.
    to był taki skrót myślowy.
    Jeżeli zostaniesz przyłapany np. z lewym Ofisem, to możesz próbować się tłumaczyć. "Myślałem, że to trial, a tak w ogóle to zainstalowałem tylko na próbę."
    Tutaj jest soft ukradziony z zakładu/serwisu firmy. Nigdy nie był przewidziany do rozpowszechniania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    to był taki skrót myślowy.
    Jeżeli zostaniesz przyłapany np. z lewym Ofisem, to możesz próbować się tłumaczyć. "Myślałem, że to trial, a tak w ogóle to zainstalowałem tylko na próbę."
    Tutaj jest soft ukradziony z zakładu/serwisu firmy. Nigdy nie był przewidziany do rozpowszechniania.
    Zastanawiałbym się raczej nad tym co Nikon stracił przez to, że ktoś wykorzystał to oprogramowanie w swoim WŁASNYM aparacie? Czy korzystanie z tego oprogramowania naraża Nikona na jakieś straty?

To, że program nie jest przeznaczony do rozpowszechniania chyba nie znaczy, że można go... rozpowszechniać?

Moim zdaniem Nikon stoi teraz przed ogromną szansą wizerunkowo-PR. Ja bym to rozegrał tak - informujemy, że nastąpił wyciek, przestrzegamy użytkowników przed wykorzystywaniem oprogramowania (kijek: można coś zepsuć, rozregulować), dodajemy do tego informację, że w przypadku ingerencji każda naprawa będzie rozpatrywana indywidualnie.... a na koniec dajemy marchewkę: udostępniamy darmowe oprogramowanie dla użytkowników Nikona z jakąś ograniczoną funkcjonalnością i user-friendly UI, np. do mapowania hot pixeli, odczytu numeru seryjnego i liczby wyzwoleń migawki, sprawdzenia błędów... Ale znając życie, zdupcą sprawę

Domyślnie

To, że program nie jest przeznaczony do rozpowszechniania chyba nie znaczy, że można go... rozpowszechniać?
    stwierdzenie trochu jak "to, że jest to żona kolegi, to chyba nie znaczy, że może ją tylko kolega "wykorzystywać""

ale tak jak pisałem, ja tam prawnikiem nie jestem
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Strona 61 z 78 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów