Szukaj
Jacek, wrzuć proszę cropy z tych NEFów.
Sam używam 14-24 z D700 ale chciałbym się dowiedzieć jak to faktycznie będzię po dokupieniu D800
Kryhu
Z6II | Z50 | D700 | N28/1.4e | S50/1.4 | N85/1.4g | Z24-70/2.8s | N200/2vr | Z16-55 |
siwy49, dzięki za info -jestem bardzo ciekaw tych zdjęć, bo ja mam problem z 14-24 2.8 na D800 (to jedyne szkło na D800, z którym mam kłopoty), więc jeśli Jacek by mógł je udostępnić, to by było bardzo fajnie.
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
Na szybko - wyglądaja podobnie. Największy problem to to, że 100% z 36 Mpx powoduje to, że to co na obrazku jest większe, więc ciężko porównać.
siwy49 - mogę je umieścic na ftp albo jakimś innym serwerze?
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Niema sprawy - możesz umieścić.
Ja wałkowałem te nefy na wszystkie strony w Photoshopie 6 i 5 i dla mnie z D800 jest lepiej niż D3, a przy czułości 100 ISO to powala, niestety D3 ma tylko 200 ISO więc nie można ich porównać.
Na koniec jeszcze raz powtarzam - dla mnie Nikon D800 jest doskonałym aparatem, gdy potrzebuję szybkostrzelności to korzystam z D3, bufor powiększałem w serwisie Nikona oczywiście za opłatą.
Nikona D4 nie kupię ponieważ cena nie jest adekwatna do jakości - poczekam na następcę.
Bez urazy ale to wątek o AF d800 a tu czytam spekulacje, który aprat jest lepszy i dlaczego. Chciałbym dowiedzieć się czy są jakieś problemy z AF w tym aparacie. Od początku mojej przygody z nikonem każda puszka ma coś nie teges - D80 przepalał na matrycowym, d7k rozpylał brud po matrycy kilogramami i za każdym razem serwis widział te usterki pierwszy raz na oczyMówi się do 3 razy sztuka...
To może zacznijmy od 14-24. Podobo jest z nim problem ze złapaniem ostrości na niektórych polach (zapewne nie każdy ma taki problem skoro kolega Siwy ma wszystko OK). Zakładam, że oczywiście widać różnicę pomiędzy 2.8 a 5.6 ze względu na ilość MP, ale chodzi mi o sprawność AF i współdziałanie d800 z różnymi obiektywami, chociaż nabardziej UWA bo o takich problemach czytałem.
To się zmienia zbyt dynamicznie. Wczoraj usłyszałem od sprzedawcy w dużej sieci sklepów foto, że cała partia została wycofana z powodu "problemów z AF D800" ale teraz można zamówić już super-świetnie-działające. Co ciekawe D800E nie były dotknięte tym "defektem". Testowałem przez kilka dni starszy D800 i z AF było wszystko ok, ale miałem do dyspozycji tylko 50 i 85mm, więc... nie mam pojęcia co jest nie tak z AF w tym aparacie :/
Skontaktuj się z nami