Close

Strona 83 z 239 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593133183 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Dopisałem jeszcze jedno - nawet jeżeli nie ma przedstawienia się jako Nikkor, to nie może w korpusie być logiki, która działa inaczej dla obiektywów od różnych producentów. Dlatego, że w przyszłości firma Nikon może udzielić licencji kolejnym partnerom, a ci przecież nie będą się przedstawiać jako Nikkory.
    To, że oprogramowanie *na komputerze* wykrywa, że dany obiektyw to nie jest Nikkor, jest raczej związane z podawanym numerem identyfikacyjnym obiektywu. I ten jest porównywany z bazą szkieł zapisaną w programie. Jednak korpus ze względu na brak możliwości aktualizacji, na takiej bazie opierać się nie może. Zatem Sigmy mogą spokojnie wpisać tu jakiś numer z nieużywanej puli. Do własnych celów. Albo udać obiektyw systemowy.
    Dodatkowo firmy bez wykupionej licencji nie wiedzą oficjalnie co miałoby oznaczać przedstawienie się jako Nikkor. Podczas połączenia przesyłany jest ciąg danych. Część z nich się powtarza, część nie. Nie wiadomo co oznaczają. Czysto teoretycznie. Ot nagłówek.

PS. SYtuacja jest bardzo podobna chociażby do twardych dysków. Podłączasz do komputera i ma działać. Nie ma możliwości (bez zaawansowanego szyfrowania) by na komputerze działały dyski od jednego producenta, a od innego już nie. Dlatego, że coś co identyfikuje tego producenta musi być niezmienne. A to oznacza, że można się pod to łatwo podszyć. Nie znane mi są praktyki, w których firma skarżyłaby inną, za identyfikowanie produktu tak jak jej własnego, wówczas, kiedy jest to jedyna możliwość poprawnej współpracy dwóch urządzeń.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 03-03-2013 o 01:30

Domyślnie

Dotarła. Wszystko ok. Sorry ale spanikowałem. Miałem kiedyś ten obiektyw z D700 ... genialne szkło i nagle zmartwiłem się, że z D 800 nie będzie TAK SAMO IDEALNIE współpracował. Dziękuję za PW Rafale.
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Dopisałem jeszcze jedno - nawet jeżeli nie ma przedstawienia się jako Nikkor, to nie może w korpusie być logiki, która działa inaczej dla obiektywów od różnych producentów. Dlatego, że w przyszłości firma Nikon może udzielić licencji kolejnym partnerom, a ci przecież nie będą się przedstawiać jako Nikkory.
    No, ale to już problem innych producentów nie Nikona -Nikon się po prostu może w taki sposób "zabezpieczać". Wykupią licencję, to niech uaktualnią oprogramowanie w swoich obiektywach, tak aby korpus wiedział, że to "swój".

Tak czy inaczej -tylko teoretyzujemy, bo przecież nikt z nas nie wie jak jest na prawdę.......... można mieć tylko jakieś tam podejrzenia, dlaczego z nowym korpusem nie działa tak dobrze stary obiektyw, albo, że lampa w ogóle nie działa już tak jak na wcześniejszym korpusie (przy, którym to body Nikona było, że lampy Sigmy przestały nagle w iTTL błyskać ? -o ile pamiętam wtedy Nikon też "nic nie zmienił" w protokole komunikacji z lampą ).
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

No jeżeli do końca nie rozgryźli systemu komunikacji, to jest taka możliwość - choć szalenie mało prawdopodobna w dzisiejszych czasach.
    Lampy to ciut inna sytuacja, gdyż iTTL mógł zostać wprowadzony na tyle późno, że celowo ukryto w protokole pewne rzeczy, bazując na doświadczeniach z obiektywami. W dodatku mogły zostać wykorzystane jakieś niuanse techniczne w tym przypadku, jak na przykład wykorzystanie innej częstotliwości komunikacji, którą lampy Nikona dopuszczały, a Sigmy nie wiedziały o takiej możliwości.
    Nie sądzę jednak, żeby protokół obiektywów był nadal jakąś tajemnicą. Zbyt doskonałe metody poznawcze dziś mamy i zbyt wielki to rynek. I jak widać - brak jakoś procesów o naruszenie patentów czy czegokolwiek. Dodatkowo w przypadku obiektywów Sigma ma możliwość przeprogramowania ich działania. Zatem jakieś celowe działania byłyby nie dość, że trudne, ryzykowne, to i mało celowe. Poza tym podniosłaby się wrzawa głosów. Raczej mało przychylnych dla Nikona. Widać to po niektórych Canoniarzach, którzy właśnie z powodu problemów AF z kundelkami, zmienili stajnię.

No i cały czas jestem zdania, że każdy producent pokazuje korpusowi obiektyw jako "swój", jako systemowy. Czyli jeżeli bajt 23 w nagłówku komunikacyjnym wynosi "N", to czy Sigma, czy Nikkor, to korpus w tym miejscu dostanie "N". Samobójstwem byłoby, gdyby Sigma w tym bajcie przesyłała literkę "S".

Domyślnie

Jest coś takiego jak szyfrowanie niesymetryczne, obiektyw może być podpisany kluczem tajnym. W aparacie jest klucz deszyfrujący. Wysyłane są zaszyfrowane informacje, które muszą się zgadzać z pozostałymi danymi. Taki podpis cyfrowy. Można podpisać w ten sposób ogniskową, światło i jakieś dodatkowe dane. Przy wykorzystaniu kluczy o długości 2048 bitów ciężko to złamać, wymaga to olbrzymich mocy obliczeniowych. Wtedy każdy niezależny producent by musiał produkować obiektywy o takich parametrach jak Nikon.
    Nic podszywanie nie da, bo nie ma klucza szyfrującego, żeby zapisać inne obiektywy.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Można, ale wówczas by inne obiektywy do tej pory nie działały. O ile w plikach NEF takie szyfrowanie jest zastosowane m.in. do informacji o balansie bieli, o tyle w obiektywach wydaje się mało prawdopodobne by producent szyfrował wyłącznie informację o tym, że to Nikkor, a pozostałe informacje szły "jawnym tekstem". Krótko mówiąc, skoro inne informacje Sigmy i Tamrony przekazują poprawnie, to i wszystko powinny, bo albo znają klucz prywatny albo takiego szyfrowania w ogóle brak.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Irma Zobacz posta
    Zapewniam ciebie, ze ty nie wiesz o czym piszesz wypowiadajac sie w imieniu uzytkownikow Canona. Wystarczy wejsc w Canon-board.pl i poczytac tam o notorycznych problemach AF -ow Sigm podpinach do wszystkich puszek Canona.
    Nawet padlo tam stwierdzenie o specjalnym zablokowaniu przez Canona komunikacji pomiedzy puszkami C a szklami S.
    Zawsze canoniarze zazdroscili nikoniarzom braku problemow komunikacji pomiedzy puszkami N i szklami S.
    Sam uzywalem przez cale moje zycie Canona, a dopiero od 10 miesiecy siedze w N i z autopsjii pisze o tym problemie.
    A tak na marginesie to wychodzi na to, ze kazdy system zabezpiecza sie jak moze przed konkurencja i broni swoich produktow.
    To jest logiczne i wedlug mnie normalne.
    Przepraszam za OT bo watek jest o D800 i jego problemach z AF-em , ja takowych nie mam. AF pracuje wysmienicie, jest celny , bardzo czuly i szybki.
    Wspolczuje jedynie Tym osobom, ktorych spotkal ten problem.
    Pozdrawiam

to lekkie nieporozumienie - w zasadzie powonienem był zacytować tylko druga połowę tamtego akapitu. nie miałem zamiaru odnosić się do problemów w kwanonie (nie ma o nich pojęcia) tylko do uogólnienia o bezproblemowym funkcjonowaniu z nikonem
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Można, ale wówczas by inne obiektywy do tej pory nie działały. O ile w plikach NEF takie szyfrowanie jest zastosowane m.in. do informacji o balansie bieli, o tyle w obiektywach wydaje się mało prawdopodobne by producent szyfrował wyłącznie informację o tym, że to Nikkor, a pozostałe informacje szły "jawnym tekstem". Krótko mówiąc, skoro inne informacje Sigmy i Tamrony przekazują poprawnie, to i wszystko powinny, bo albo znają klucz prywatny albo takiego szyfrowania w ogóle brak.
    Pisałem o potencjalnej możliwości, bo wszyscy zaczęli pisać, że można się podszyć. To akurat da się zablokować i to dość skutecznie.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Pisałem o potencjalnej możliwości, bo wszyscy zaczęli pisać, że można się podszyć. To akurat da się zablokować i to dość skutecznie.
    Duzo rzeczy mozna, a moc obliczeniowa ( i dalej, energia z baterii ) za darmo nie jest.
    Nie latwiej byloby opatentowac cos tak zeby Ci musieli placic kase za licencje, ze wzgledow prawnych, a nie technicznych? O ile teraz wlasnie tak nie jest... :P
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat:
    Napisał Bambello
    Albo szkła sigmy, które działają sprawnie z innymi puszkami.

Ja odpisalem:

Raczej Canon mial problemy ze szklami Sigmy i to bardzo duzy i trwa on do dzis. U Nikona ten problem prawie nie wystepowal lub w znikomym procencie. Oczywiscie znajda sie uzytkownicy Nikona, ktorzy mieli lub maja problem z Sigma.
    Nie ma niestety perfekcyjnych sprzetow, ale dobrze, ze jest korekcja AF.

Ty odpisales mi:

zapewniam cię, że nie wiesz o czym mówisz

moje sigmy pracują/pracowały bez zarzutu (znacznie lepiej niż odpowiedniki nikona) z d300s, d80, d90, d700, d7k o dziwo z moim d800 - bardzo średnio, z innymi d800 i d4 średnio/ nienajlepiej ...

nikon coś musiał pokombinować, że tak się dzieje - bo niemożliwym jest aby to był przypadek

Ja odpisalem Tobie:

Zapewniam ciebie, ze ty nie wiesz o czym piszesz wypowiadajac sie w imieniu uzytkownikow Canona. Wystarczy wejsc w Canon-board.pl i poczytac tam o notorycznych problemach AF -ow Sigm podpinach do wszystkich puszek Canona.
    Nawet padlo tam stwierdzenie o specjalnym zablokowaniu przez Canona komunikacji pomiedzy puszkami C a szklami S.
    Zawsze canoniarze zazdroscili nikoniarzom braku problemow komunikacji pomiedzy puszkami N i szklami S.
    Sam uzywalem przez cale moje zycie Canona, a dopiero od 10 miesiecy siedze w N i z autopsjii pisze o tym problemie.
    A tak na marginesie to wychodzi na to, ze kazdy system zabezpiecza sie jak moze przed konkurencja i broni swoich produktow.
    To jest logiczne i wedlug mnie normalne.
    Przepraszam za OT bo watek jest o D800 i jego problemach z AF-em , ja takowych nie mam. AF pracuje wysmienicie, jest celny , bardzo czuly i szybki.
    Wspolczuje jedynie Tym osobom, ktorych spotkal ten problem.
    Pozdrawiam

Ty odpisales mi:

to lekkie nieporozumienie - w zasadzie powonienem był zacytować tylko druga połowę tamtego akapitu. nie miałem zamiaru odnosić się do problemów w kwanonie (nie ma o nich pojęcia) tylko do uogólnienia o bezproblemowym funkcjonowaniu z nikonem

Tylko gdzie ja napisalem o bezproblemowym funkcjonowaniu z Nikonem?
    Napisalem, ze ten problem prawie nie wystepowal lub w znikomym procencie.
    Prosze abys czytal z wiekszym zrozumieniem wypowiedzi osob, przemyslal co chcesz odpisac, a nastepnie odpowiadal.
    Wnosisz niepotrzebne zamieszanie w temacie, w ktorym Masz znikome doswiadczenie, jak sam stwierdziles odnosnie Canona.

Strona 83 z 239 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593133183 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów