Szukaj
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Oczywiści że sąAle trzeba brać pod uwagę że przełożenie FPS na na uchwycenie tego najlepszego momentu wcale nie jest takie oczywiste i proste. Przyrost szybkości z 4 do 6fps wcale nie zagwarantuje nam o 50% większej ilości idealnie złapanych momentów. Tak naprawdę dopiero prędkości o okolicach 10 a może 12 i więcej FPSów daje spory komfort w tym względzie. Oczywiście pod warunkiem że AF się wyrobi
![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Jestem innego zdania. W mojej ocenie przyrost fajnych ujęć jest większy niz to wynika z % przyrostu fps.
To zalezy jak szybki ruch się rejestruje. Pewnie sa ludzie, którzy nie narzekają na pracę na pojedynczym strzale, innych zadowala 3-4 fps itd itd. No i sa sytuacje, gdzie 12 fps to mało (spadające kropelki).
Oczywiście przez ponawianie serii dostanie sie prędzej czy później to co się chce. Ale w sporcie czy na pokazie mody nie ma się często drugiej okazji. Jest jedno przejście i tyle.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Na każdą sekundę serii, 4 strzały z 6fps i 2 z 4fps przypadają w innych momentach, więc nie ma podstaw żeby stwierdzić że akurat klatka z serii 4FPS musi zarejestrować ten optymalny moment. W praktyce zależy to od za wielu czynników (szybkość i kąt poruszania się obiektu, odległość od fotografa, zwłoka migawki, szybkość AFa itp)
Co innego przy różnicy 4 i 8 FPSach - wtedy seria szybsza ma 4 dodatkowe strzały między kadrami z serii 4FPS. Przy jeszcze szybszych seriach "próbkowanie" czasu jest coraz dokładniejsze i mamy coraz większą szansę na zarejestrowanie właściwego momentu.
Ps. O szybkościach 10-12FPS pisałem w kontekście fotografii sport/przyroda a nie np. strzał z pistoletu![]()
Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 26-03-2013 o 13:52
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Jeśli nie mówimy o "ideale" to akceptacja każdego odstępstwa - trochę większego lub mniejszego jest umowna. Dla mnie jest mało istotne czy mam "prawie dobre" zdjęcie z 4 czy 6fpsów.
I z całą pewnością nie stwierdzę że 6FPS daje mi 50% większe szanse na zrobienie lepszego "prawie dobrego" zdjęcia.
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Paweł - napisze więc wprost. Bronisz tezy nie do obronienia - że tylko 2x większa ilość fps da poprawę w uchwyceniu właściwego momentu, bo wypełni "dziury" w dotychczasowej ilości fps. Nie jest tak.
Zakładasz jakieś dziwne zgranie prędkości ruchu z ilością fps. Tak, wtedy by zawsze było takie samo przesunięcie i zawsze zła (lub zawsze dobra) faza ruchu, niezaleznie nawet od długości serii. tak nie jest. Każdy ruch (cykl ruchu) nie trwa 1 s.
Pozwole sobie na dolaczenie do dyskusji.
Cala zime skupilem sie na fotografowaniu siks i jest to bardzo wymagajacy przeciwnik dla pracy AF-sa.
Zdjecia robilem na powyzszych ustawieniach: 1/100s - 1/200s f/8, ISO 400
Od poczatku zimy do konca lutego uzywalem D700 plus grip, teraz D800.
Strzelajac D700 mialem w serii 8-strzalowej 1 lub 2 zdjecia akceptowalnie ostre, z przewaga na 1 ostre, natomiast z D800 w serii 4-strzalowej mam 2, czasami 3 akceptowalnie ostre, z przewaga na 2 ostre. Uzywajac D800 mam rowniez wiecej zdjec ostrych zlapanych w ruchu obrotowym glowy siks niz przy D700, tzn zdjecie jest zlapane ostro za uchem lub na dziobie w trakcie obrotu glowy ptaka, gdzie przy D700 rzadko mi sie to udawalo zrobic. I tak nie mam zadnego zysku z takich zdjec, ale swiadczy to dobitnie o lepszym AF-sie w D800.
Faktem jest rowniez to, ze przesiadka z D700 na D800 nie stala sie dla mnie tylko formalnoscia z prostego powodu: to sa rozne AF-sy w moim odczuciu charaktezujace sie inna: czuloscia, szybkoscia, funkcja sledzenia, pewnoscia zlapania i trzymania obiektu i minelo 3 tygodnie zanim rozgryzlem AF w D800
W D700 korzystalem z innych ustawien AF-sa niz obecnie mam ustawione na D800 i do nich tez doszedlem dopiero po jakims czasie poznajac doglebnie cechy AF-sa po przejsciu z C 7D.
Nikon odstawil kawal dobrej roboty i widze duzy krok w dobrym kierunku porownujac D700 do D800.
Nie mialem do czynienia z D4 i tutaj nie wypowiem sie.
Witam Irek
D5 N500/5.6pf, N24-120/4
Irma, a napisz cos wiecej odnosnie roznic w ustawieniach D700 a D800. Akurat tego poprzedniego mam dosc dobrze rozgryzionego i chetnie odniose Twoje spotrzezenia do swoich doswiadczen w temacie.
Jak robiłem zdjęcia czapli szarej w locie z d800 to miała ciągle skrzydła tylko w dole albo tylko w górze przy serii 12 zdjęć
Z D3x udaje się uchwycić ruch![]()
Wiec zależy co się fotografuje. Czasami 1fps więcej ma znaczenie.
Skontaktuj się z nami