Close

Strona 84 z 239 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694134184 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

tu: (...) U Nikona ten problem prawie nie wystepowal lub w znikomym procencie. (...)

zostawmy to bo nie ma większego znaczenia dla głównego tematu
    Ostatnio edytowane przez siona ; 03-03-2013 o 13:23
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bambello Zobacz posta
    To co napisałem nie jest wyrokiem, a jedynie moim spostrzeżeniem i szukam ewentualnego potwierdzenia, lub konkretnego zaprzeczenia.
    Natomiast muszę dodać, że jak miałem d3 i d700 to uważałem, że af pracuje perfekcyjnie, ale nigdy nie przyglądałem się tak zdjęciom i jak miałem lekko przestrzeloną fotę to byłem przekonany, że była to moja wina.
    Problem w d800, ze skrajnymi punktami moim zdaniem nie jest duży i da się z tym żyć, ale ciężko ukryć fakt, że jak się strzela portret na F1.4 z ok 1,5/2m to jest delikatny BF taki, że ostrość ląduje na dalszym oku ok 3-5cm.

Być może w D300 problem jest jeszcze mniejszy, ponieważ prawie nigdy nie używa się skrajnego punktu af żeby zrobić portret, ale nie zdziwię się jak po przetestowaniu potwierdzisz moją teorię.
    Sprawdzał ktoś może moją teorię i porownal d800 z d700/d3

Domyślnie

ja tego nie zrobię
    z 2 powodów:
    po pierwsze primo - moje d800 jest nieteges
    po drugie primo - obie d700 do których miałem dostęp są w tej chwili poza zasięgiem (jedna definitywnie)
    po trzecie primo - d300s sprzedałem
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bambello Zobacz posta
    Sprawdzał ktoś może moją teorię i porownal d800 z d700/d3
    Hmmm, jeśli f1.8 też się kwalifikuje, to u mnie nie widzę tego problemu. D800 trafia w punkt tak jak D3.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Ni wiem.
    Moze to ja przesadzam i zbyt wiele oczekuje, ale ja dostrzegalem różnicę miedzy skrajnym punktem, a jednym,lub drugim bliżej środka.
    Tak jak pisalem to malutkie przesuniecie, ale nie napisalbym, że jest w punkt.
    Jak dopadne jeszcze d700 to sprawdze jeszcze raz.

Fatman jakim szklem strzelales?

Zrobilem jeszcze kilka testów i musze napisac, że w kontrastowej scenie jest ok
    A wiec to chyba moja paranoja pourazowa
    Ostatnio edytowane przez Bambello ; 03-03-2013 o 14:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Panerai Zobacz posta
    Nowart - nie strasz mnie. W ciągu najbliższego tygodnia chcę kupić słynnego 24-70 f 2.8 ... mam nadzieję, że TEN obiektyw DOGADUJE się z D800 ?!
    W przypadku zoomów absolutnie bym się nie obawiał. To szybkie i nadzwyczaj precyzyjne szkła. Ja ganię D800 za współpracę z jasnymi, szerokimi stałkami f/1.4.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShutterStill Zobacz posta
    ..Jak robię portret na f1.4 to chce moc złapać ostrość skrajnym prawym lub lewym narożnikiem bo jak przekadruję to stracę ostrości. Da się z D3x i z D3s a z D800 już nie. Ja się nie godzę ze stwierdzeniem "po prostu tak jest". AF jest po to, żeby łapać ostrości a jak nie łapie to coś jest walniente!!
    Przy pionach (i gripie) postać, portret to prawy punkt AF, a ten nie sprawia problemu. Mówię o pracy z tymi "walniętymi" D800, których być nie powinno.
    Proszę nie generalizować, że z D800 się nie da, bo się da, większość body nie ma problemu z AF.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A jak ma się sprawa ostrości różnych obiektywów oraz problemów z AF? Chodzi w szczególności o szerokie kąty. O problemach m.in. z 14-24 pisał niejaki Ming na stronie: http://blog.mingthein.com/2012/04/05...s-performance/

W innym poście sugeruje, że problem z rozbieżnościami niektórych punktów AF jest możliwy do rozwiązania w serwisie Nikona:
    http://blog.mingthein.com/2012/07/04...roblem-solved/

Chciałbym dowiedzieć się, czy D800 potrafi współpracować z N14-24 i czy to jest kwestia puszki czy sam obiektyw nie wyrabia na 14mm? Coraz więcej opinii czytam że pod D800 lepiej spisuje się N16-35VR
    aparat i dużo światła | Mój Blogasek | Portfolio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trudnoonazwe Zobacz posta
    Chciałbym dowiedzieć się, czy D800 potrafi współpracować z N14-24 i czy to jest kwestia puszki czy sam obiektyw nie wyrabia na 14mm? Coraz więcej opinii czytam że pod D800 lepiej spisuje się N16-35VR
    Moje D800 spisuje się Nikkorem 14-24/2,8 super!
    Przykład: N D800+N 14-24/2,8 pełna dziura
    Ostatnio edytowane przez siwy49 ; 07-03-2013 o 14:27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siwy49 Zobacz posta
    Moje D800 spisuje się Nikkorem 14-24/2,8 super!
    Przykład: N D800+N 14-24/2,8 pełna dziura
    Wiesz........... daj linka do 36Mpix wersji, bo z miniaturek to niewiele wynika.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Strona 84 z 239 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694134184 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów