Close

Strona 87 z 239 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137187 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

A kto WAM każe oglądać pliki 1:1 ? "dziwniejszego" zarzutu pod adresem D800 jeszcze chyba nie spotkałem...
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    A kto WAM każe oglądać pliki 1:1 ? "dziwniejszego" zarzutu pod adresem D800 jeszcze chyba nie spotkałem...
    Może większość zdjęć cropują do 1:1 i potem je publikują

Minusy D800:
    - xxx
    - zbyt szczegółowa matryca
    - xxx

hahaha

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Jeżeli matryca jest zbyt szczegółowa to założyć jakiś kitowy obiektyw który zrównoważy ten mankament ot choćby AF NIKKOR 28-85 1:3.5-4.5

Domyślnie

Dokładnie. To jakaś paranoja. Gdy wreszcie jakieś body daje obrazek porównywalny do LF to ja mam specjalnie go degradować dla lepszego samopoczucia , by było jak za "starych dobrych czasów" ?
    To jak zarzut że topowy sprzęt audio "zbyt wiernie" odtwarza nagranie a ja chciałbym "jak od sąsiada zza ściany".
    Fuji : X-T1 , X-PRO1 + różne szkła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skynyrd Zobacz posta
    ..To jakaś paranoja. Gdy wreszcie jakieś body daje obrazek porównywalny do LF to ja mam specjalnie go degradować dla lepszego samopoczucia , by było jak za "starych dobrych czasów" ?
    To jak zarzut że topowy sprzęt audio "zbyt wiernie" odtwarza nagranie a ja chciałbym "jak od sąsiada zza ściany".
    Nie, kolega pisze, że po co mu pasmo przenoszenia do 200 kHz, skoro on i tak tego nie usłyszy.
    ... "dziwniejszego" zarzutu pod adresem D800 jeszcze chyba nie spotkałem...
    Zarzut wcale nie jest taki dziwny i ja tego użytkownika rozumiem.
    Tej ilości detalu potrzebuje niewielu użytkowników, reszta ma po prostu za duże pliki.
    Trudne do wyobrażenia, ale można nie chciec mieć Ferrari do codziennego uzytku jesli sie nie jedzie nigdy poza miasto (nie robi krajobrazów). Po co? Dużo pali, jest drogie, jechac mozna tylko 50 km/h. Po co Ferrari w mieście? Dla szpanu, bo to zero wygody.
    Wniosek jednak jest taki, że .. trzeba używać D700 bo to dobry aparat i nie trzeba więcej. Dzisiejsze aparaty oferują za dużo. Nie trzeba gonić za nowinkami.
    Gdyby jeszcze były sRAW to wtedy by mozna sobie było ograniczyć body pod swoje potrzeby, a fotografowac nowymi body (filmowanie itd). Cały czas bardzo żałuję braku tej opcji u nikona.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 11-03-2013 o 16:22
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ale nie narzekają, że im komp nie daje rady, że drogie (duże i szybkie) karty trzeba dokupić itd - narzekają na ilość detalu. Kto każe oglądać w maksymalnym przybliżeniu? Nie chcą oglądać porów skóry to tak nie przybliżają i już. Problem kompletnie urojony.
    Poza tym przecież miedzy D700 a D800 jest kilka innych istotnych różnic niż tylko te mpx...

Domyślnie

Tylko, że pogorszyć detal (blur w dowolnym sofcie do obróbki, albo wyostrzanie na zero czy tam minus dla JPGa) łatwo, natomiast w drugą stronę.......... to już jest problem
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Ja w pełni rozumiem S4INT, przecież rzadko ogląda się po postprodukcji zdjęcie (głównie chodzi mi o portret) w 1:1
    To tak, jakby ktoś kupił sobie radio do auta 4x60W i musi cały czas słuchać muzyki na pełnej głośności.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Oj widzę, że macie problem ze zrozumieniem, że ktos czegos nie potrzebuje i nie chce. Wie jakie ma potrzeby. Nie patrzcie pod swoim kątem. Wam się przydaje, jemu nie. Mnie w 90% też nie i sie zastanawiam nad kupnem głuptaka by nie nabijac licznika w D800.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Oj widzę, że macie problem ze zrozumieniem, że ktos czegos nie potrzebuje i nie chce. Wie jakie ma potrzeby. Nie patrzcie pod swoim kątem. Wam się przydaje, jemu nie. Mnie w 90% też nie i sie zastanawiam nad kupnem głuptaka by nie nabijac licznika w D800.

Mądry człowiek z Pana. O to chodzi, o to właśnie chodzi ... Zdjęcia robione ludziom z bliska (bo o to moje pretensje) są tak szczegółowe, że znakomita większość wymaga solidnej obróbki z którą nawiasem mówiąc nie bardzo sobie daję radę bo nigdy jej nie potrzebowałem (tego glamour czy jakoś tak). Wiadomo, że trzeba będzie wydać te kilkaset złotych na dobrego nauczyciela od LR czy PS ... ale najczęściej robię zdjęcia swojej rodzinie i tutaj bawić się z setką zdjęć ... masakra. Jakość / ostrość z D 800 jest porażająca. Zaraz wezmę się za instrukcję obsługi i doczytam które RAWY są mniej detaliczne ... chyba żadne ... normalnie śmiech przez łzy.

Kiedyś człowiek zrobił zdjęcie ukochanej w jej ulubionym swetrze i było git ... teraz od razu można zobaczyć jakim ściegiem przyszyto metkę do swetra ... ze średnicą nici włącznie

PS. Jeśli mają zamiar wypowiadać się osoby, które nie fotografowały D 800 - niech sobie darują. Pewnych kwestii nie można zrozumieć "na sucho" nie mając nigdy tego sprzętu w łapkach.
    Ostatnio edytowane przez Panerai ; 11-03-2013 o 17:51
    Panerai vel Eliot Capone

Strona 87 z 239 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137187 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów