Close

Strona 86 z 239 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136186 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trudnoonazwe Zobacz posta
    Co ciekawe D800E nie były dotknięte tym "defektem".
    Polecam przeglad dpreview.com - kilkoro uzytkownikow wersji E ma odmienne zdanie.

Niestety.
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trudnoonazwe Zobacz posta
    To się zmienia zbyt dynamicznie. Wczoraj usłyszałem od sprzedawcy w dużej sieci sklepów foto, że cała partia została wycofana z powodu "problemów z AF D800" ale teraz można zamówić już super-świetnie-działające. Co ciekawe D800E nie były dotknięte tym "defektem".
    Moge potwierdzic na swoim przykladzie, nr. serii 609xxxx i kupiony w Holandii 21 lutego, jest bardzo dobrze.
    Zrobilem ponad 2 tys. fot, przetestowalem w tym czasie doglebnie AF, i nie mam zadnych plam olejowych czy kurzu czy problemow z AF.
    Po 6 dniach testowania rozpoczalem fotografowanie, co mi sprawia niewatpliwa przyjemnosc.
    D800 uzywam tylko ze szklem ze stopki.
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Domyślnie

Problemy z AF jak zaobserwowałem pojawiają się ze szkłami szerokątnymi (i na bocznych punktach). Więc twoje 500/4 .... jest fajne, ale nie powoduje problemów. Nie przesądza to o niczym.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja jak zwykle nie na temat:
    Zaczyna mnie drażnić ta super rozdzielczość w D800. Obraz jak dla mnie jest chyba zbyt detaliczny. Na razie łącznie zrobiłem 1500 zdjęć obiektywem 85 mm 1.8 G. W przyszłym tygodniu będę miał nówkę sztukę 24-70 f 2.8 i jeśli dalej obraz (szczególnie ludzie, twarze) będą odwzorowywani jak spod mikroskopu to zupełnie na poważnie zastanawiam się nad zmianą puszki na Nikona D3s. W życiu nie spodziewałem się, że coś takiego przyjdzie mi do głowy, ale obraz z D 800 jest chyba zbyt dokładny jak dla mnie
    Myślę, że nie naruszam tutaj regulaminu i osoby posiadające Nikona D3s na gwarancji z małym przebiegiem, jeśli mają w planach przejście na D800 - proszę o kontakt na PW.
    To nie jest oferta sprzedaży czy zamiany tym bardziej, że decyzja zapadnie po testach nowego obiektywu czyli za około 10 dni. Chciałbym tylko ewentualnie przygotować się do rozmów z konkretnymi osobami w przypadku rezygnacji z D 800. Oczywiście wtedy formalnie zgłoszę ofertę w stosownym dziale. / proszę o nie komentowanie tego posta w tym wątku/
    UWAGA: to nie jest żart.
    Ostatnio edytowane przez Panerai ; 11-03-2013 o 02:02
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez Panerai Zobacz posta
    Ja jak zwykle nie na temat:
    Zaczyna mnie drażnić ta super rozdzielczość w D800. Obraz jak dla mnie jest chyba zbyt detaliczny. Na razie łącznie zrobiłem 1500 zdjęć obiektywem 85 mm 1.8 G. W przyszłym tygodniu będę miał nówkę sztukę 24-70 f 2.8 i jeśli dalej obraz (szczególnie ludzie, twarze) będą odwzorowywani jak spod mikroskopu to zupełnie na poważnie zastanawiam się nad zmianą puszki na Nikona D3s. W życiu nie spodziewałem się, że coś takiego przyjdzie mi do głowy, ale obraz z D 800 jest chyba zbyt dokładny jak dla mnie
    Myślę, że nie naruszam tutaj regulaminu i osoby posiadające Nikona D3s na gwarancji z małym przebiegiem, jeśli mają w planach przejście na D800 - proszę o kontakt na PW.
    To nie jest oferta sprzedaży czy zamiany tym bardziej, że decyzja zapadnie po testach nowego obiektywu czyli za około 10 dni. Chciałbym tylko ewentualnie przygotować się do rozmów z konkretnymi osobami w przypadku rezygnacji z D 800. Oczywiście wtedy formalnie zgłoszę ofertę w stosownym dziale. / proszę o nie komentowanie tego posta w tym wątku/
    UWAGA: to nie jest żart.
    To ja nie na temat Ci odpiszę. Jeśli za dużo detalu Ci przeszkadza, to raczej 24-70 sprawy nie rozwiąże. Wątpię też, by D3S było rozwiązaniem - tam też detalu jest w sumie na tyle dużo, że chyba to nie jest rozwiązanie. Zresztą, wystarczy abyś na próbę przeskalował w dół 3 krotnie pliki z D800 i z grubsza będziesz widział odpowiedniki plików z D3S. Mam tu oczywiście na myśli detal.
    Podejrzewam, że raczej musisz się zaprzyjaźnić z programami do obróbki, bo detaliczność i taka "sterylność" to w sumie cecha współczesnej cyfry.

Pozdrawiam, QuadMan.
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

Dzięki Quad. Faktycznie, przeskalowanie powinno pomóc. Robiłem D 700 i było doskonale jak dla mnie. Teraz maskara - na twarzy widać każdy paproch z ręcznika po umyciu twarzy, każde otarcie naskórka ... przygnębiające ... Przy tej puszce to nie obrazek, ale realny świat jest .... brzydszy.
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Obraz nie może być zbyt detaliczny. Po prostu patrzysz na zbyt duże powiększenie. Powiedzmy, że masz w aparacie wbudowaną możliwość nieskończonej rozdzielczości. Powiększając obraz możesz dojść do poziomu mikroskopowego, zobaczyć tkanki, komórki, albo nawet pójść dalej i zobaczyć atomy. Ale zawsze możesz się cofnąć do normalnego zdjęcia postaci, widzianej z odległości dwóch metrów. Nadal to nie będzie matryca o zbyt dużych możliwościach. Tylko ważny jest sposób postrzegania - powiększenia obrazu. Skoro nie potrzebujesz sięgać do takich szczegółów to nie sięgaj. Przecież nikt nie zmusza. W programie do edycji na pewno można ustawić poziom powiększenia - nie musi to być 1:1. A zdjęcia przed wysłaniem czy publikacją i tak należy zazwyczaj potężnie zmniejszyć i tyle. Można je dodatkowo wygładzić, lub niewyostrzać po zmniejszeniu, jeżeli wydają się zbyt ostre.
    Jeżeli kontrast lokalny jest zbyt duży, może delikatnie zmniejszyć wartość parametru "Clarity" w programach Adobe. Zadziała to jak przejście ze szkła makro na portretowe - lekko wygładzając skórę.

Domyślnie

Dzięki Quad. Faktycznie, przeskalowanie powinno pomóc. Robiłem D 700 i było doskonale jak dla mnie. Teraz maskara - na twarzy widać każdy paproch z ręcznika po umyciu twarzy, każde otarcie naskórka ... przygnębiające ... Przy tej puszce to nie obrazek, ale realny świat jest .... brzydszy.
    Wszystko ma swoje wady i zalety. Zbyt dużą szczegółowość twarzy można zatuszować na kilka sposobów. Np. w postprodukcji lub lekko dopalając miękkim bocznym światłem.
    Osobiście wolę mieć taką rozdzielczość i zmiękczać policzki i czoło niż jej nie mieć. Jestem baaaardzo zadowolony i wręcz zauroczony możliwościami D800 Na pewno nie zamienił bym tej puszki na inną z mniejszą rozdzielczością. Nie widzę żadnego powodu dla którego miał bym to zrobić. Oczywiście niczego Ci Panerai nie narzucam, po prostu Cię nie rozumiem.

Domyślnie

Ale kto Ci to każe oglądać w 1:1 ?

Domyślnie

Poczytałem opinie o D800/D600 na pewnej angielskiej stronie - podobne spostrzeżenie jak Parenai, jak i parę uwag o skutkach ogromniastych plików z D800 skłoniło mnie do zakupu D600.
    Nikon D600, D7100,
    Nikkory: 28-80, 50 F:1.8D, 18-55 F:3.5-5.6 G II ED (DX), 80-200 F:2.8, Sigma 170-500 F:5-6.3D, Sigma 14 F:2.8 fish eye, Sigma 70-200 F:2.8 APO DG HSM, Tamron SP 10-24 F:3.5-4.5 DX, kilka zacnych manualnych stałek.

Strona 86 z 239 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136186 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów