Close

Strona 86 z 228 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136186 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 2387

Wątek: D800 Af

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witus Zobacz posta
    Darpi na tym zdjęciu z L to co właściwie jest ostre ? Ostrość ustawiła się na 14 mm ? Rozumiem, że gdyby zrobić osobę w plenerze ostrośc będzie z metr za nią ? Może w końcu zrobi się cieplej i będę mógł zrobić fotkę w plenerze, żeby swoj przetestować.
    To jest właśnie niewytłumaczalne dla mnie. Wygląda to tak, jakby lewy punkt AF, w ogóle nie ustawił ostrości nigdzie. W przypadku mojego korpusu, było tak samo. Na LV - w punkt, na fazowym - brak jakiejkolwiek ostrości, w jakimkolwiek miejscu. To znaczy, niby jest miejsce, gdzie powinna znajdować się ostrość, ale jest tam wielkie mydełko. Na szczęście po wizycie w serwisie, to się zmieniło i teraz działa dobrze.

Domyślnie

Darpi na tym zdjęciu z L to co właściwie jest ostre ? Ostrość ustawiła się na 14 mm ? Rozumiem, że gdyby zrobić osobę w plenerze ostrośc będzie z metr za nią ? Może w końcu zrobi się cieplej i będę mógł zrobić fotkę w plenerze, żeby swoj przetestować.
    Właśnie sęk w tym, że trudno powiedzieć "na co i czy w ogóle" ale prędzej bym rzucił ewidentny BF po innych próbkach.
    Testowałem na różnych czasach, z flash'em i bez.

Domyślnie

właśnie tak to wygląda .. ja głownie przy portretach korzystam z prawego, lub środkowych więc wady u siebie nie odkryłem ... jak się zrobi cieplej i będę miał okazję sprawdzę ...
    Nikon

Domyślnie

właśnie tak to wygląda .. ja głownie przy portretach korzystam z prawego, lub środkowych więc wady u siebie nie odkryłem ... jak się zrobi cieplej i będę miał okazję sprawdzę ...
    Zainspirowany tym że ktoś kiedyś widział na sklepowej półce puszkę bez znanej usterki "wymacałem" dzisiaj kilka innych body (nr seryjne 6091... do 6094....) znajdujących się w mojej okolicy. Prawidłowość/powtarzalność tej wady jest niepodważalna.

Z dużą (graniczącą z absolutną) pewnością zaręczam, że w mojej okolicy nie można (jeszcze?) kupić D800 z poprawnie działającym lewym punktem AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avatarr Zobacz posta
    owszem są- choćby puszka fatmana jest bez tej wady
    A może Fatman przemilczał to i tamto...
    Żart jeden wyjątek tylko potwierdza regułę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShutterStill Zobacz posta
    A może Fatman przemilczał to i tamto...
    Żart jeden wyjątek tylko potwierdza regułę
    W jednym sklepie na moje testy zareagowali prawidłowo - sami odsyłają do serwisu, z reklamacją gdy wróci bez usterki, mają mnie powiadomić. Pozostali stwierdzili, że można skręcić szkło do f3 i ostrzyć na środek - przecież to nie jest trudne

Może kupił własnie taki zareklamowany/naprawiony przez sklep egzemplarz

Domyślnie

Tak, tak, taaak............. oczywiście Jeszcze jakieś teorie ?

Można powtarzać w nieskończoność........ nie wszystkie D800 miały/mają uwalony AF (lewa strona). Większość jaką miałem w swoich rękach (a było już tego chyba ponad 10 sztuk) była w 100% sprawna. Większość problemów z AF w D800, z którymi się spotkałem to tzw. "user error". Po prostu znajomi (w sumie nieznajomi także.....) nie mieli doświadczenia z kalibrowaniem szkieł za pomocą opcji dostępnej w body. Kalibrowałem już 4 body znajomych (bez problemu), niebawem (cóż, na targach w Łodzi) będę kalibrował kolejne 2 puszki (tym razem nieznajomych -chyba czas zacząć robić to jako usługę ).
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Tak, tak, taaak............. oczywiście Jeszcze jakieś teorie ?

Można powtarzać w nieskończoność........ nie wszystkie D800 miały/mają uwalony AF (lewa strona). Większość jaką miałem w swoich rękach (a było już tego chyba ponad 10 sztuk) była w 100% sprawna. Większość problemów z AF w D800, z którymi się spotkałem to tzw. "user error". Po prostu znajomi (w sumie nieznajomi także.....) nie mieli doświadczenia z kalibrowaniem szkieł za pomocą opcji dostępnej w body. Kalibrowałem już 4 body znajomych (bez problemu), niebawem (cóż, na targach w Łodzi) będę kalibrował kolejne 2 puszki (tym razem nieznajomych -chyba czas zacząć robić to jako usługę ).
    Gdyby wszystkie 3 "strony" AF tak samo by nie trafiały można kalibrować, ale jak przy błędzie tylko lewego, a przy pozostałych w punkt - serwisu nie unikniesz, chyba że znasz jakiś sposób.

Domyślnie

Nie ucz ojca dzieci robić

Na razie tylko 2 albo 3 sztuki D800 jakie miałem okazję sprawdzać, miały problem z "lewą stroną". Reszta miała taki sam FF/BF na wszystkich czujnikach, niezależnie z lewa czy prawa........ i problem się pojawiał wtedy, kiedy właściciel nie potrafił sam skalibrować puszki za pomocą opcji dostępnej w menu.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Aparat skalibrowany i z wstępnych prób wynika, że wszystko zrobili perfekcyjnie
    Miałem obiektywy ustawione na -17 (70-200VR), -15(sigma 85), i nie mogłem dojść do ładu z 50 f1.4
    Teraz wszystko na 0
    Umówiłem się mailowo, potwierdziłem telefonicznie, chociaż bardzo kombinowali żeby nie zrobić mi kalibracji na miejscu, no ale w czwartek ok 9:00 oddałem, o 14:30 był gotowy.
    Jestem zadowolony.

Strona 86 z 228 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136186 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów