Close

Strona 163 z 2397 PierwszyPierwszy ... 631131531611621631641651732132636631163 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 621 do 1 630 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

eee tam takumary, hexanony

Domyślnie

Ja również zrezygnowałem z lustrzanki (a700) i obiektywów typu 70-200/2.8. Po prostu kiedyś nie było wyjścia. Albo APSC albo kompakt. Wielkość (fizyczna) matrycy jednak robi różnicę. I ówczesne kompakty, a właściwie obrazki jakie produkowały, były dla mnie nieakceptowalne. Nie było wyjścia. APSC = lustrzanka. Ale teraz na szczęście mam wybór. Jest lekko i przyjemnie a jakość mi wystarcza. No i jeszcze coś. Kiedyś fotografowałem dla przyjemności a potem zacząłem zarabiać - czasy analogowe. Potem znów dla przyjemności i znów wróciłem do publikowania za pieniądze - cyfra. A teraz na powrót odkrywam w sobie frajdę z robienia zdjęć. Bo właśnie sam proces, od pomysłu do wciśnięcia spustu lubię najbardziej. I nie muszę nosić dużego aparatu a w efekcie robię dużo więcej zdjęć, bo mam aparat nie w plecaku, albo w domu, ale ze sobą. Bywa, ze z całodziennej wyprawy w góry mam ze 100 zdjęć! Bo mi się chce - zupełnie jak kiedyś.
    Do tego dochodzą drobiazgi - Nexa mogę postawić na kamieniu, plecaku, na burcie kajaka, na mikrostatywie. Do tego samowyzwalacz i można sobie zrobić zdjęcie w pięknych okolicznościach przyrody. No niby nie da się takich zdjęć potem pokazać na forum, ale to one dają nam mnóstwo radości. Idealnie mi się tu wpisuje 16-50. Dla mnie nie ma w tej chwili powrotu do lustrzanki - do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja. W 5N brakuje mi tylko wizjera, ale ten problem rozwiązał już Nex6
    A za dwa/trzy lata kupię coś pokroju Sony RX1 - bo to jest właściwa droga dla fotografa amatora - czyli dla kogoś, kto kocha robić zdjęcia, a jednocześnie nie potrzebuje i nie chce nosić ze sobą dużych i ciężkich aparatów/obiektywów. Ot, psikus historii - zatoczy ona koło i wrócę do kompakta z matrycą 24x36mm ze stałoogniskowym 35/f2...

5N na plecaku i E50:
    Tomek
    | tohu wawohu |

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

wszyscy chwalą albo czekają na 16-50. Jest już do kupienia od jakiegoś czasu... znalazł ktoś jakiś rzetelny test tego obiektywu? Jak się ma na szerokim końcu do E16 i na wąskim do E50? i ogólnie..

Domyślnie

Ja nie potrzebuję testów. Jest mały (64.7 x 29.9 mm), lekki (116g) i ma fajny zakres.
    Posiadacze piszą, że jakość porównywalna z 18-55.
    Czyli do celów, do jakich wydaje się być stworzony, nada się doskonale.
    Dla porównania E16: 62 x 22.5 mm i 67g.
    Oczywiście najsensowniej kupić w zestawie jako kit. Na rynku już jest za 1200zł.
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matys Zobacz posta
    Mam taki wniosek /pytanie głównie do Michała, ale również do pozostałych, bo też nie chce mi się pisać PMek...

Może by tak zmienić wątek dla 5n w coś typu nexiarze.pl albo nawet NO czyli nex orthodox ... i tak większość z "nas" tu pisze o nexie, to może wątek bardziej ogólnie by nazwać?
    Pamietam przed wakacjami, przyszlam na to forum, (wczesniej odwiedzalam, ale rzadko), by sobie wybrac jakis maly dodatkowy aparat, nawet przez mysl mi nie przeszlo, ze cos moze byc lepsze dla mnie, niz moj Nikon.. a watki wlasnie Nex-owe, sprawily, ze mnie wciagnelo troche to forum na takim poziomie nawet, ze lapie sie z tym, ze zamiast o Nikonie rozmawiac, albo cos doradzac, to mam w glowie zakodowane "NEX" i co ja mam z tym zrobic, najlepiej przestac odwiedzac, Forum Nikon, - dla swietego spokoju dla siebie i dla innych, a wchodzac na forum, nie da sie spojrzec przy okazji tez na inne watki.. Dla mnie podforum o Nex-ie mogloby sie nazywac EXODUS, - czyli dla tych ktorzy "wyszli" z systemu Nikon-a..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Oj.

Nie zastępujmy tylko jednych cielców drugimi. W przesłaniu Michała chodzi o coś więcej niż o prostą zmianę plastikowego obiektu kultu na mniejszy.

E16, panorama z aparatu

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karmel Zobacz posta
    NEXodus
    o wlasnie, piekna nazwa, z jeszcze lepszym pomyslem..

panorama swietna
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Tak zapytam trochę z innej beczki, czy w systemie NEX jest dostępny standardowy jasny zoom w zakresie ok. 18-50 ze światłem 2.8? Kit 18-55 jest okropnie ciemny na długim końcu. Stałki MF mnie nie interesują.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Nie ma, ale też nie miałby on większego sensu w nex.

Strona 163 z 2397 PierwszyPierwszy ... 631131531611621631641651732132636631163 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów