Close

Strona 263 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1632132532612622632642652733133637631263 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 621 do 2 630 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

mi natomiast podobny problem pojawia się z 16'ką... w każdym ustawieniu AFa aparat nie może złapać ostrości. kitowego 18-55 więc nie mam jak sprawdzić co jest powodem. Raz działa, raz nie działa. Zaczyna mnie to powoli wkurzać.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    Przywrocilam wszystko do ustawien fabrycznych, zaczal dzialac.. ale pozniej znowu nie.. zmienilam wiec obiektyw na 16 mm, - dziala.. Pozniej, podlaczylam znowu kit 18-55 i zaczelam sprawdzac, po kolei kazda ogniskowa..
    24-55mm OK. 18mm - w ogole nie lapie ostrosci.. i tak chyba przez pol godziny zabawy, -to samo 24-55 problemu nie bylo, 18mm- zdjecia nie da sie zrobic.. zmiana obiektywu na 16 mm- dziala idealnie.. potem zmiana na kit, nie dziala zadna ogniskowa znowu.. po paru minutach znowu obiektyw zaczyna dzialac, jednak tylko od 24-55, 18 mm, - nie.. wiec stwierdzam, ze to chyba wina obiektywu?
    Czy ktos mial kiedys, jakis podobny problem z lapaniem ostrosci na danej ogniskowej?
    I jak myslicie, co to moze byc...? aparat jest mi bardzo potrzebny na piatek, a tu takie cos.. mam wielki zal...
    i w ogole jakos smutno mi jest z tego powodu.. 1 dzien stycznia, a Nex pokazuje fochy..
    Na logikę - to dysfunkcja i to mechaniczna obiektywu. Może to Ci się wydać trochę z czapy, ale wyłącz stabilizację (robi się to w menu), zobacz czy jest jakaś zmiana.

MariuszJ, sliczne te zdjecia, rozumiem ze to ten Fujian?
    Dobrze, sprawdzilam juz w Exifie, widze, ze to jednak 50 mm Nex-a?
    Oczywiście, że to był E50. Fujian jest niepodrabialny...

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

No piekne te zdjecie tez, z Fujian-a.
    Niestety obiektywu nie mam jak sprawdzic na innym Nex-ie, ale od poczatku twierdze, ze to jednak obiektyw, bo 16 mm dziala wysmienicie..
    Poza tym, teraz to zadna ogniskowa w 18-55 nie dziala juz.. moze za pol godziny zadziala.. niewykluczone..

Stabilizacje nie wiem, jak sie wylacza w menu? i nie moge znalezc.. ktos podpowie gdzie?
    W obiektywach Nikkora, wylacza sie na obiektywie VR.. ale w Nex-ie nie zauwazylam nawet w menu by sie stabilizacje wylaczalo?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Stabilizacje nie wiem, jak sie wylacza w menu? i nie moge znalezc.. ktos podpowie gdzie?
    W obiektywach Nikkora, wylacza sie na obiektywie VR.. ale w Nex-ie nie zauwazylam nawet w menu by sie stabilizacje wylaczalo?
    Menu/Ustawienia/SteadyShot

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Dziekuje MariuszJ, ale niestety...
    Wylaczylam, ustawiam ostrosc i nic.. i tak chyba z 15 sek. pozniej po tych paru sekundach obiektyw zaczyna znowu dzialac i tak jak pisalam wczesniej lapie ostrosc na 24-55, a na 18mm martwy jak kamien, ani drgnie...
    Dobra, chyba nic sie nie zrobi, pozostanie gwarancja..

edit. teraz nie dziala znowu w ogole juz..
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 01-01-2013 o 23:57
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Uwaga na S30mm/2.8 w trybie filmowania.

Ostatnio nakręciłem kilka ujęć NEX-3 z Sigmą 30mm/2.8, dzieci na stoku narciarskim, pełne słońce.
    Ustawienia: AF wielopunktowy, f=5.6.
    Niestety wyszło tragicznie.
    Aparat we wszystkich ujęciach (30-50 sekundowych) usiłował z niepowodzeniem ustawić ostrość, w rezultacie całe ujęcie jest bez ostrości.

Analogiczne ujęcia robione LX5 w przedziale ogniskowych 24-90mm, AF wielopunktowy, f=4, mają właściwie ustawioną ostrość od początku do końca ujęcia. Wiem, że GO o wiele większa, ale mimo wszystko, gdyby LX5 tak jeździł AFem jak NEX z S30 to byłoby widać.

Ten sam NEX z [email protected] zachowuje się praktycznie bez zarzutu. Tak więc przez zakupem S30 radzę przetestować go w trybie filmowania.

PS
    Przy robieniu zdjęć AF (tryb wielopunktowy) w tandemie NEX-3 i Sigma 30mm zachowywał się poprawnie.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 02-01-2013 o 13:27

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

jest ... hura jest !!!!

znowu jest !!!!!

koniecpolska i LX5 powraca ... !!!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Uwaga na S30mm/2.8 w trybie filmowania.

Ostatnio nakręciłem kilka ujęć NEX-3 z Sigmą 30mm/2.8, dzieci na stoku narciarskim, pełne słońce.
    Ustawienia: AF wielopunktowy, f=5.6.
    Niestety wyszło tragicznie.
    Aparat we wszystkich ujęciach (30-50 sekundowych) usiłował z niepowodzeniem ustawić ostrość, w rezultacie całe ujęcie jest bez ostrości.

Analogiczne ujęcia robione LX5 w przedziale ogniskowych 24-90mm, AF wielopunktowy, f=4, mają właściwie ustawioną ostrość od początku do końca ujęcia. Wiem, że GO o wiele większa, ale mimo wszystko, gdyby LX5 tak jeździł AFem jak NEX z S30 to byłoby widać.

Ten sam NEX z [email protected] zachowuje się praktycznie bez zarzutu. Tak więc przez zakupem S30 radzę przetestować go w trybie filmowania.

PS
    Przy robieniu zdjęć AF (tryb wielopunktowy) w tandemie NEX-3 i Sigma 30mm zachowywał się poprawnie.
    Problem rozwiązany: Sigma 30 wraz z NEXem poszła do ludzi. A LX5 i tak nie kupię
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Foty z 5n + E16+fish. Z luszczankom nie było by to możliwe bez zatrzymywania się a i zapakowanie do pasa biodrowego raczej tyż

Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

To i ja wrzucę fotkę z E16 pstrykniętą na pałę wyrwanym z kieszeni nexem w czasie zjazdu - nawet trafiłem w co chciałem i dużo nie trzeba było kadrować.

Strona 263 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1632132532612622632642652733133637631263 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów