No to miałem w koncu okazje wziąć w ręce D4 i moge sie tylko podpisac pod tym plusami o ktorych sie tu wczesniej pisalo.
Na pewno rzecza, za ktora mozna dac sie pokroic w nowej puszce jest AF - szybkosc i pewnosc sledzenia, szczegolnie z uzyciem trybow wielkopunktowych robi wrazenie.
ISO jak najbardziej ok.. nie mialem jeszcze czasu dokladnie poprzegladac zrobionych sampli ale wyglada to na poziomie D3s, bo biorac pod uwage zwiekszenie ilosci mpix i rozciagniecie zakresu w dol wyglada dobrze.
Zmiany erognomiczne oraz mozliwosci wlasnej konfigurracji nowych przyciskow, joyow w 98% na plus, na pewno mozna teraz kilka elementow wiecej niz wczesniej wyprowadzic sobie na przyciski.
Dwie zmiany, ktore mi sie NIE PODOBALY:
a) odsuniecie przycisku MODE w zwiazku z dorzuceniem przycisku nagrywania filmow, co prawda siegam do niego ale troche tak na styk... wymaga to lekkiej zmiany uchwytu... przy czym to jest mniejszy babol...
b) znacznie wiekszym, jest to, ze nie podoba mi sie zmiana selektora od trybu AF z CSM na AM + przycisk i kolka... o ile wczesniej w zasadzie cala obsluge AF mialem po prawej stronie (czyli selekcje auto/dynamic/single) + zmiana ilosci pkt w dynamicznym pod kombinacja custom + kolko, o tyle teraz musze do tego uzyc dwoch rak - co w sytuacji gdy fotografuje dlugim tele z reki (wiekszosc moich zdjec) oznacza, ze zeby zmienic tryb AF musze de facto opuscic obiektyw. Choc rozumiem, ze jesli chodzi o taki styl focenia jestem w zdecydowanej mniejszosci)
Natomiast jesli chodzi o walkowana tu kwestie czy warto, to ile osob tylke odpowiedzi. obiektywnie biorac pod uwage poprawe parametrow samej puszki moim zdaniem tak. czy dla kogos ta zmiana jest warta przesiadki z poprzednika imho to zalezy, poza finansami, tez od aspektu co fotografuje, jak fotografuje, sa takie dziedziny foto, gdzie zmiana przelozyc sie widocznie na poprawe komfortu focenia, sa takie, w ktorych to zupelnie nie robi.
Istotnym aspektem, na co niewielu zwraca uwage jest tez kwestia, czym jeszcze sie foci, jesli ktos ma wiecej niz jedno body. Troche upierdliwa rzecza w calym systemie (zanim odswieza D300s i D700) jest ta zmiana baterii, to powoduje ze jesli ma sie jakies body w ukladzie np. d3/d3s + d700/d300s i na obu korzysta z duzych bateri... to wymiana d3/d3s na d4 powoduje rozjazd takiego tandemu... sprzedaje d3s ale musze kupic z powrotem ladowarka do el4a, zarowno oba body musialbym wyposazyc w komplet baterii... ktore pewnie w ciagu pol roku (czworki) beda sie nadawaly do lamusa jak wyjdzie nastepca D300s.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami