Close

Strona 208 z 348 PierwszyPierwszy ... 108158198206207208209210218258308 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 071 do 2 080 z 3475

Wątek: Nikon D4

Domyślnie

No to miałem w koncu okazje wziąć w ręce D4 i moge sie tylko podpisac pod tym plusami o ktorych sie tu wczesniej pisalo.

Na pewno rzecza, za ktora mozna dac sie pokroic w nowej puszce jest AF - szybkosc i pewnosc sledzenia, szczegolnie z uzyciem trybow wielkopunktowych robi wrazenie.

ISO jak najbardziej ok.. nie mialem jeszcze czasu dokladnie poprzegladac zrobionych sampli ale wyglada to na poziomie D3s, bo biorac pod uwage zwiekszenie ilosci mpix i rozciagniecie zakresu w dol wyglada dobrze.

Zmiany erognomiczne oraz mozliwosci wlasnej konfigurracji nowych przyciskow, joyow w 98% na plus, na pewno mozna teraz kilka elementow wiecej niz wczesniej wyprowadzic sobie na przyciski.

Dwie zmiany, ktore mi sie NIE PODOBALY:

a) odsuniecie przycisku MODE w zwiazku z dorzuceniem przycisku nagrywania filmow, co prawda siegam do niego ale troche tak na styk... wymaga to lekkiej zmiany uchwytu... przy czym to jest mniejszy babol...

b) znacznie wiekszym, jest to, ze nie podoba mi sie zmiana selektora od trybu AF z CSM na AM + przycisk i kolka... o ile wczesniej w zasadzie cala obsluge AF mialem po prawej stronie (czyli selekcje auto/dynamic/single) + zmiana ilosci pkt w dynamicznym pod kombinacja custom + kolko, o tyle teraz musze do tego uzyc dwoch rak - co w sytuacji gdy fotografuje dlugim tele z reki (wiekszosc moich zdjec) oznacza, ze zeby zmienic tryb AF musze de facto opuscic obiektyw. Choc rozumiem, ze jesli chodzi o taki styl focenia jestem w zdecydowanej mniejszosci )

Natomiast jesli chodzi o walkowana tu kwestie czy warto, to ile osob tylke odpowiedzi. obiektywnie biorac pod uwage poprawe parametrow samej puszki moim zdaniem tak. czy dla kogos ta zmiana jest warta przesiadki z poprzednika imho to zalezy, poza finansami, tez od aspektu co fotografuje, jak fotografuje, sa takie dziedziny foto, gdzie zmiana przelozyc sie widocznie na poprawe komfortu focenia, sa takie, w ktorych to zupelnie nie robi.

Istotnym aspektem, na co niewielu zwraca uwage jest tez kwestia, czym jeszcze sie foci, jesli ktos ma wiecej niz jedno body. Troche upierdliwa rzecza w calym systemie (zanim odswieza D300s i D700) jest ta zmiana baterii, to powoduje ze jesli ma sie jakies body w ukladzie np. d3/d3s + d700/d300s i na obu korzysta z duzych bateri... to wymiana d3/d3s na d4 powoduje rozjazd takiego tandemu... sprzedaje d3s ale musze kupic z powrotem ladowarka do el4a, zarowno oba body musialbym wyposazyc w komplet baterii... ktore pewnie w ciagu pol roku (czworki) beda sie nadawaly do lamusa jak wyjdzie nastepca D300s.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 02-04-2012 o 18:41

Domyślnie

bo to trzeba zmienić d3s na d4 a d300/d700 na D800. I wtedy znów jest zgodność bateryjno-systemowa
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Oszczędny w słowach Awatar a_iverson
    Miasto
    Wadowice/Sunds-DK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    bo to trzeba zmienić d3s na d4 a d300/d700 na D800. I wtedy znów jest zgodność bateryjno-systemowa
    albo d700 + mb-d10 na d3s
    D3s, D700 + Nikon MB-D10 /Nikkor 14-24mm f2.8G ED, Nikkor 24-70 f2.8G ED, Nikkor 85mm F1.4D, Sigma 70-200 F2.8 EX DG OS HSM / SB-900 + SB-910

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    nie da rady, ten drugi za wolny

Domyślnie

Dostępność od ręki w Niemczech zerowa. Dwie puszki ale sklepane po Roadshow to nie dla mnie (nawet za 21,500 zł.). Trzeba brać z polskiej dystrybucji bo czekać nie ma sensu (dla mnie, posiadacza D700).
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

W Łodzi od ręki w FJ.
    [F100] [D3]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pacyf Zobacz posta
    W Łodzi od ręki w FJ.
    w cenie jakiej?

na allegro dwie oferty... rzekomo od ręki, ale w jak różnych cenach:

http://allegro.pl/aparat-nikon-d4-ko...225268759.html
    http://allegro.pl/nikon-d4-natychmia...246285813.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pacyf Zobacz posta
    W Łodzi od ręki w FJ.
    W Katowicach także, 25999zł (albo 24999zł - pamiętam, że cena spowodowała chwilowe tentegowanie w głowie, która to w końcu jest właściwa ).

I ja się podzielę wrażeniami z krótkiego obcowania z D4 podczas roadshow Nikona w Zabrzu.
    Na co dzień używam D700, więc przesiadka na D4 to praktycznie bezproblemowe zagranie (mówię o ergonomii). W tym względzie do D3 czy D3s nie potrafię się przekonać (albo nie miałem go dostatecznie długo). Wybieraki super wygodne i dokładne, zmiana w sposobie wyboru trybu AF wg mnie na duży plus (ja nie strzelam pięćsetą z ręki - bo jej nie mam, więc dla mnie to nie problem ).
    Pomiar światła też wg mnie dużo lepszy i dokładniejszy.
    Jestem pod ogromnym wrażeniem działania AF - mimo, że w D700 jest on bardzo dobry, to właściwie ciężko nawet porównywać. Nowy AF w D4 to jakiś kosmos. Jeśli ktoś będzie niezadowolony z jego działania, to chyba będzie musiał przesiąść się na hodowlę jedwabników. Super szybki, śledzenie 3D rewelacyjne. Jednak nie bez uwag - chciałbym w końcu doświadczyć pełnego pokrycia kadru punktami AF i lepszego rozłożenia punktów krzyżowych.
    To w zasadzie jedyna wada D4, którą zauważyłem - oprócz ceny.
    Przy okazji była okazja podpiąć parę szkieł (zresztą właściwie głównie po to tam poszedłem). No i niestety, podpiąłem także 200/2....
    N

Domyślnie

w sklepfotograficzny.pl było kilka sztuk za 24 i to chyba póki co najlepsza oferta jaka miała miejsce w Polsce.

a teraz co do aparatu - w D4 są funkcje rozpoznające twarze - i ma to najprawdopodobniej wpływ na pomiar światła w matrycowym (a może w centralnie ważonym również) - ktoś coś wie więcej? czy jest możliwość wyłączenia tego - tak aby te pomiary światła brały pod uwagę scenę bez uwzględnienia czy jest twarz czy nie?

problem w tym, że jak robimy np. zdjęcie dajmy na to z kontrą to kiedy wykryje twarz zaproponuje zupełnie inne ustawienia niż kiedy jej nie wykryje - a to mogą być praktycznie dwa zdjęcia z rzędu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregor [k] Zobacz posta
    w sklepfotograficzny.pl było kilka sztuk za 24 i to chyba póki co najlepsza oferta jaka miała miejsce w Polsce.
    no... przez 2 godziny w nocy... tak zeby skapiec zaindeksowal cene myslisz ze sprzedali jakis w tej cenie?

Strona 208 z 348 PierwszyPierwszy ... 108158198206207208209210218258308 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów