Close

Strona 70 z 127 PierwszyPierwszy ... 2060686970717280120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 691 do 700 z 1268
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

dokładnie
    Kryhu
    Z6II | Z50 | D700 | N28/1.4e | S50/1.4 | N85/1.4g | Z24-70/2.8s | N200/2vr | Z16-55 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kryhu Zobacz posta
    Pewnie po pomiarach wyjdzie tak jak z 5d2 że nominalne ISO6400 to realne ~ISO4000
    To zastanawiające. Bo, ze mi aparat czasem niedoświetla o 1/3 EV to rzeczywiście niekiedy bywa. Ale kiedy ustawię światło na Sekonica, to zawsze jest dokładnie tak, jak wskazał swiatłomierz.
    Można te pomiary zobaczyć?

Domyślnie

Jak jest z ISO nie wiem, ale od kiedy zobaczyłem na DXO, że matryca D3xa ma większą rozpiętość niż S5Pro to podziękowałem, podobnie jak użycie ISO D3x i 5DII.

Dla mnie mimo licznych wpadek, czasem i błędów (a już na pewno absurdalnych sampli ) liderem w testach sprzętu pozostają Optyczni.
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gie Zobacz posta

nie wiem czy było
    Chyba nie było. Fatman jeśli możesz to proszę odnieś się do tego porównania - co o tym myślisz ? Jak według Ciebie wypada 5dIII. Wiem że mocno chwaliłeś swego czasu GH2 dlatego pytam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kryhu Zobacz posta
    Pewnie po pomiarach wyjdzie tak jak z 5d2 że nominalne ISO6400 to realne ~ISO4000
    no to dziwne bo wg dxo d800 juz zaniza iso o 1/3 EV ... wiec canon o 2/3EV?

Edit: sorki 6400 : 4000 to jest 2/3 EV ....
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturherda Zobacz posta
    Jak jest z ISO nie wiem, ale od kiedy zobaczyłem na DXO, że matryca D3xa ma większą rozpiętość niż S5Pro to podziękowałem
    Mam nadzieje że się nie narażę... ale wykresy wypadałoby rozumieć, zwłaszcza jak się chce je merytorycznie oceniać.

Porównaj jeszcze raz te aparaty, klikając w zestawieniu DR opcję "screen", wtedy będziesz mieć porównanie dynamiki per-pixel, wynik całościowy jest normalizowany do pewnej (chyba 8mpix, nie pamiętam) rozdzielczości.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qba87 Zobacz posta
    Chyba nie było. Fatman jeśli możesz to proszę odnieś się do tego porównania - co o tym myślisz ? Jak według Ciebie wypada 5dIII. Wiem że mocno chwaliłeś swego czasu GH2 dlatego pytam
    No co ja mogę napisać ? Prawdziwy mistrz schodzi z ringu, pozostawiając swego przeciwnika leżącego i niezdolnego do dalszej obrony GH2 nadal z mistrzowskim pasem.

No a tak na serio -dla mnie 5D Mk III wypadło bardzo dobrze. Ostrość/detal na bliskich planach jest zadowalająca, na dalszych też niezła choć tu mogło być ciut lepiej (do GH2 trochę brakuje). Rewelacyjnie wypada jeśli chodzi o poziom szumów na wysokim iso -obraz czysty na iso 5000.
    W znacznym stopniu zredukowana mora i praktycznie w 100% brak aliasingu -znaczny i bardzo istotny postęp.
    Ogólnie mniejsza ostrość niż w przypadku starszej wersji oraz konkurencji -jednak dramatu nie ma, moim zdaniem zysk w postaci braku aliasingu jest o wiele bardziej istotny.

Jest spora szansa, że na targach w Łodzi zrobię porównanie filmowe 5D Mk III z D800 -będziecie mogli sami ocenić jak Wam się to wszystko widzi na odpowiednio przygotowanym filmie oraz plikach prosto z aparatów.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Mam nadzieje że się nie narażę... ale wykresy wypadałoby rozumieć, zwłaszcza jak się chce je merytorycznie oceniać.

Porównaj jeszcze raz te aparaty, klikając w zestawieniu DR opcję "screen", wtedy będziesz mieć porównanie dynamiki per-pixel, wynik całościowy jest normalizowany do pewnej (chyba 8mpix, nie pamiętam) rozdzielczości.
    No ale przecież ja wcale temu nie przeczę.

Dokładnie widzę co jest w pojawiającym się dymku, bo otym wspominasz, ale w taki sposób to sobie można testować ale teoretycznie... i tylko teoretycznie - i dlategoż wyniki wychodzą takie a nie inne.

1. Czy testują zawsze wybierając piksel znajdujący się na osi x=123 i y=123 poszczególnej matrycy? Jaka jest metodyka wyboru testowanego piksela (pikseli)?

2. Jakie racje przemawiają za tym by Fujikowskie 6Mpx i Nikonowskie 24Mpx sprowadzać do 8Mpx a nie porównywać przy ich natywnej rozdzielczości? Dlaczego 8Mpx i rozmiar 8"x12" jest standardem dla tych matryc?

W związku z powyższym DXO przez ich metodykę jest mało wiarygodnym testerem, bez dwóch zdań.

Onegdaj miałem S5Pro, D3x nie ale miałem okazję testować na Road Show w Londynie więc robiłem bliźniacze ujęcia. W tym temacie te matryce nawet do siebie się nie zbliżają. Ustaw ISO100 strzel S5-iątką z lampą na +4 a potem zrób to D3ixem, wrzuć i odzyskaj zdjęcia Zresztą tu na forum też sporo tego było.

A wracając do tematu, póki co wszystkie dostępne rawy z 5DIII są dla mnie średnie, porównując do 5DII naturalnie. Owszem, wyższe ISO zauważalnie lepsze o około 1 do półtora EV, ale na niskim jakaś ta szczegółowość obrazka słabiutka, zobaczymy co matryca pokaże w rękach nabywców, bo matryca D800 naprawdę zachwyca.
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturherda Zobacz posta
    1. Czy testują zawsze wybierając piksel znajdujący się na osi x=123 i y=123 poszczególnej matrycy? Jaka jest metodyka wyboru testowanego piksela (pikseli)?
    Poddaje się.

Strona 70 z 127 PierwszyPierwszy ... 2060686970717280120 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów