Close

Strona 60 z 127 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 1268

Domyślnie

To ja coś napisze z punktu widzenia fotografa nazwijmy to "kreacyjnego". Pisze na podstawie doświadczeń mojego ojca, który troszkę w świecie był znany, w kraju mniej, ale generalnie fotografię traktował jako fantastyczne hobby. Miał do dyspozycji negatyw i powiększalnik. O ile w wywoływanie negatywów specjalnie się nie bawił (dobieranie wywoływaczy itp.) to pod powiększalnikiem wykonywał różne cuda. Wykonywał je z NEGATYWU (BW) - spytacie co to ma do tej dyskusji? Ano tylko tyle że wykorzystywał praktycznie wszystko co dawał taki negatyw. Wyciągał ze świateł , wyciągał z czerni - mordował materiał we wszystkie strony. Czy nazywanie plików RAW współczesnymi "negatywami" coś mówi w związku z tym , "obrońcom canona"? Po prostu nie pozwala on na takie wykorzystanie jak nikon w charakterze negatywu - jest po prostu słabszy technologicznie i już. Pisanie o tym że spitolona fota itd. po cholerę ? Z powiększalnikiem walczyłem sam i pod okiem ojca i też wyciągałem różności ekspozycyjne- to normalne. W canonie dostaje po prostu wcześniej gratis mało sympatyczna teksturkę w nikonie - nie.
    Jak zrobią matrycę która ma normalnie 15 EV - i 2 EV zapasu (RAWowego) to nagle okaże się że te zdjęcia niby spitolone dotychczas - nagle są w założeniu dobra? Bo lepsza matryca jest? Prosze.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    No dobra ale ktory?

....mały obrazek, sredni, lf, lustro, dalmierz, kompakt, af, manual, nikon, canon, contax, hassel, filmy bw czy kolor? zoomy czy stałki? automatyka czy manuale?...
    O i widzę że znowu Kolega chciałby rozpoczął dywagację o sprzęcie, tym razem w kwestii który to analog jest lepszy.

Domyślnie

IMO nie trzeba wcale spartolić foty żeby była potrzeba silnego wyciągania cienia, np. przy landszaftach gdzie b. często żeby "nie wyjarać" nieba trzeba później za uszy ciągnąć cienie w postprocesie.
    Kryhu
    Z6II | Z50 | D700 | N28/1.4e | S50/1.4 | N85/1.4g | Z24-70/2.8s | N200/2vr | Z16-55 |

Domyślnie

Róbcie już zdjęcia..
    I think in f-stops..
    24, 35, 50, 105

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    To ja coś napisze z punktu widzenia fotografa nazwijmy to "kreacyjnego". Pisze na podstawie doświadczeń mojego ojca, który troszkę w świecie był znany, w kraju mniej, ale generalnie fotografię traktował jako fantastyczne hobby. Miał do dyspozycji negatyw i powiększalnik. O ile w wywoływanie negatywów specjalnie się nie bawił (dobieranie wywoływaczy itp.) to pod powiększalnikiem wykonywał różne cuda. Wykonywał je z NEGATYWU (BW) - spytacie co to ma do tej dyskusji? Ano tylko tyle że wykorzystywał praktycznie wszystko co dawał taki negatyw. Wyciągał ze świateł , wyciągał z czerni - mordował materiał we wszystkie strony...
    wzruszyła mnie twoja historia, ale co to pitolenie ma do rawów Canona?

Domyślnie

to jest napisane w drugiej czesci, którą skrzętnie wyciąłeś cytujac odpowiedz

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    to jest napisane w drugiej czesci, którą skrzętnie wyciąłeś cytujac odpowiedz
    To tylko z litości dla niego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    wzruszyła mnie twoja historia, ale co to pitolenie ma do rawów Canona?
    Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    To tylko z litości dla niego
    Proponuję abyś przystopował nieco .
    Jeżeli nie rozumiesz tego co napisałem , to nic nie poradzę. Proponuję zapoznać się z jakimkolwiek negatywem BW i popracować pod powiększalnikiem - może wtedy klapki z oczu zejdą i zrozumiesz to proste zagadnienie

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Proponuję abyś przystopował nieco .
    Jeżeli nie rozumiesz tego co napisałem , to nic nie poradzę. Proponuję zapoznać się z jakimkolwiek negatywem BW i popracować pod powiększalnikiem - może wtedy klapki z oczu zejdą i zrozumiesz to proste zagadnienie
    Może powiesz mi co mają wspólnego twoje wzruszające przeżycia w ciemni z tematem wątku? Ja nie widzę związku.

Strona 60 z 127 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów