Szukaj
D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
AF16/2.8D | AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai
dokładnie
Kryhu
Z6II | Z50 | D700 | N28/1.4e | S50/1.4 | N85/1.4g | Z24-70/2.8s | N200/2vr | Z16-55 |
Jak jest z ISO nie wiem, ale od kiedy zobaczyłem na DXO, że matryca D3xa ma większą rozpiętość niż S5Pro to podziękowałem, podobnie jak użycie ISO D3x i 5DII.
Dla mnie mimo licznych wpadek, czasem i błędów (a już na pewno absurdalnych sampli) liderem w testach sprzętu pozostają Optyczni.
C5DII
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Mam nadzieje że się nie narażę... ale wykresy wypadałoby rozumieć, zwłaszcza jak się chce je merytorycznie oceniać.
Porównaj jeszcze raz te aparaty, klikając w zestawieniu DR opcję "screen", wtedy będziesz mieć porównanie dynamiki per-pixel, wynik całościowy jest normalizowany do pewnej (chyba 8mpix, nie pamiętam) rozdzielczości.
No co ja mogę napisać ? Prawdziwy mistrz schodzi z ringu, pozostawiając swego przeciwnika leżącego i niezdolnego do dalszej obronyGH2 nadal z mistrzowskim pasem.
No a tak na serio -dla mnie 5D Mk III wypadło bardzo dobrze. Ostrość/detal na bliskich planach jest zadowalająca, na dalszych też niezła choć tu mogło być ciut lepiej (do GH2 trochę brakuje). Rewelacyjnie wypada jeśli chodzi o poziom szumów na wysokim iso -obraz czysty na iso 5000.
W znacznym stopniu zredukowana mora i praktycznie w 100% brak aliasingu -znaczny i bardzo istotny postęp.
Ogólnie mniejsza ostrość niż w przypadku starszej wersji oraz konkurencji -jednak dramatu nie ma, moim zdaniem zysk w postaci braku aliasingu jest o wiele bardziej istotny.
Jest spora szansa, że na targach w Łodzi zrobię porównanie filmowe 5D Mk III z D800 -będziecie mogli sami ocenić jak Wam się to wszystko widzi na odpowiednio przygotowanym filmie oraz plikach prosto z aparatów.
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
No ale przecież ja wcale temu nie przeczę.
Dokładnie widzę co jest w pojawiającym się dymku, bo otym wspominasz, ale w taki sposób to sobie można testować ale teoretycznie... i tylko teoretycznie - i dlategoż wyniki wychodzą takie a nie inne.
1. Czy testują zawsze wybierając piksel znajdujący się na osi x=123 i y=123 poszczególnej matrycy? Jaka jest metodyka wyboru testowanego piksela (pikseli)?
2. Jakie racje przemawiają za tym by Fujikowskie 6Mpx i Nikonowskie 24Mpx sprowadzać do 8Mpx a nie porównywać przy ich natywnej rozdzielczości? Dlaczego 8Mpx i rozmiar 8"x12" jest standardem dla tych matryc?
W związku z powyższym DXO przez ich metodykę jest mało wiarygodnym testerem, bez dwóch zdań.
Onegdaj miałem S5Pro, D3x nie ale miałem okazję testować na Road Show w Londynie więc robiłem bliźniacze ujęcia. W tym temacie te matryce nawet do siebie się nie zbliżają. Ustaw ISO100 strzel S5-iątką z lampą na +4 a potem zrób to D3ixem, wrzuć i odzyskaj zdjęciaZresztą tu na forum też sporo tego było.
A wracając do tematu, póki co wszystkie dostępne rawy z 5DIII są dla mnie średnie, porównując do 5DII naturalnie. Owszem, wyższe ISO zauważalnie lepsze o około 1 do półtora EV, ale na niskim jakaś ta szczegółowość obrazka słabiutka, zobaczymy co matryca pokaże w rękach nabywców, bo matryca D800 naprawdę zachwyca.
C5DII
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Skontaktuj się z nami