Close

Strona 72 z 127 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 1268

Domyślnie

szczerze mówiąc gdyby nie kolega tmk_t nie zwróciłbym jakoś specjalnie na to uwagi, ale teraz... Tym bardziej, że DPP nie oferuje selektywnej obróbki Natomiast do krajobrazu, architektury świetny bez dwóch zdań.
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

uuu, ale papka, wyglada jak przegięcie z dodaniem ostrości
    tu jest tak samo jak fotki antylopy i lwicy na safari w wątku o canonie 1DX, efekt na duży -
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

Na czerwonym forum chłopaki opisują pierwsze zachwyty nad 5DIII
    C5DII

Domyślnie

Nie mogę edytować więc dopiszę.

Pozwoliłem sobie ściągnąć zapodane rawy i ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu w DPP przy wyłączonym odszumianiu wyglądają świetnie. Można wyłączyć całkowicie odszumianie i zdjęcie słać do laba. Na tych samplach jednak widać jak nic różnicę około 2EV w porównaniu z 5DII, ale dwa sample wyrocznią nie są więc śledzimy dalej. Wyższe iso napawa optymizmem w tym body ciekawe jak będzie w rzeczywistości z niższym.
    C5DII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    http://www.bellissimaphoto.co.uk/pho...iso-test.html#

W tym linku gość robił w RAW. Widać mniejszy szum, ale i mniejszy detal odszumianie na poziomie RAWa czy co?

Na chwilę obecną mam bardzo mieszane odczucia. Czekam cierpliwie dalej.

Wierzcie mi, nie jestem malkontentem, ale jak mam zmienić puszkę dokładając do niej sporą sumę oczekuję wyraźnej poprawy obrazowania pomiędzy tym co mam, a tym co nabędę. Absolutnie nie twierdzę, że 5DIII słabo obrazuje, bo tak nie jest, twierdzę natomiast, że nie widzę wyraźnej różnicy w jakości obrazka, mam nadzieję, że ujrzenie jej jest jedynie kwestią czasu.
    C5DII

Domyślnie

Wgrałem do ACR -w przypadku 5D Mk III ustawienia defaultowe, w przypadku D800 redukcja szumu (luminance) ustawiona na 15%. Obraz z D800 przeskalowany do rozdzielczości 5D Mk III (metoda dwusześcienna, wyostrzanie najlepsze do redukcji).

i więcej: http://img687.imageshack.us/img687/4...d800resize.jpg
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Rafale Twoje przykłady nieco mnie zaintrygowały i sprawdziłem moją metodyką:

5DII vs 5DIII vs D800

Rawy Canona w nowym DPP, Nikona w Capture NX2

Wyłączyłem wyostrzanie i odszumianie, oto co następuje:

1. 5DIII szumi nieco mniej niż 5DII - ale ma zauważalnie słabszy detal!
    2. Powyższe tyczy się tylko do ISO 6400 czyli natywnej czułości dla 5DII.
    3. Do 6400 wybieram bez dwóch zdań obrazek z marka dwójki.
    4. Zaczynam pojmować tak często wspominaną kwestię słabeszego detalu marka trójki na niskim iso.
    5. Przy iso 12800 i 25600 czyli dla 5DIII jeszcze natywnego mark trójka zauważalnie wygrywa, zarówno szumem jak i detalem.
    6. Przy żadnym z iso D800 nie odstaje od Canonów, a to przy 36Mpx. Szum porównywalny detal lepszy.
    7. Zdjęcia wykonane przy czasach dla ISO6400: 5DII 1/640; 5DIII 1/800; D800 1/1000 - ???? i jak tu porównywać
    8. DPP stosuje całkiem inne ustawienia wejściowe dla obu Canonów przy takich samych ustawieniach w puszce!!! Dla 5DIII mocniej podbija odszumianie.

Dodam jeszcze, że zdjęcia wykonywano w warunkach sportowych czyli przy bardzo dobrym świetle, przesłona f11 czasy jak powyżej. W warunkach słabego światła efekty mogą być zgoła odmienne, tam przewaga matrycy 5DIII może okazać się bezsprzeczna. Może - nie musi.

Zdjęć nie zamieszczam, bo kto nie wierzy może sprawdzić sam moje wywody
    Ostatnio edytowane przez arturherda ; 28-03-2012 o 23:01
    C5DII

Domyślnie

Ja zazwyczaj wolę nie używać softu dedykowanego -nie ufam producentowi......... kto wie, czy tam jakiś hokus-pokus odszumiaczek nie włącza jak wykryje odpowiedni aparat....... Dlatego zazwyczaj sprawdzam wszystko w ACR (no i dlatego też, że najczęściej tego softu w pracy po prostu używam).

Ekstremalnego wyciągania z cieni dla ISO 100 nie pokazuję, bo zrobi się lament i zrzędzenie, że trzeba poprawnie naświetlać i takie tam inne........

Za to poniżej porównanie detalu przy ISO 100, na 2 wycinkach:

Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Ja zazwyczaj wolę nie używać softu dedykowanego -nie ufam producentowi.........
    Dokładnie, black level zafiksowany (bo tam straszy). Jedyny plus softu producenta to (zazwyczaj) dobrze skalibrowane parametry wzmocnienia składowych czyli poprawne kolory.

Ekstremalnego wyciągania z cieni dla ISO 100 nie pokazuję, bo zrobi się lament i zrzędzenie, że trzeba poprawnie naświetlać i takie tam inne........
    hehe

Strona 72 z 127 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów