Close

Strona 68 z 348 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078118168 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 3475

Wątek: Nikon D4

Domyślnie

No to pogratulować canonowi.... Ciekawe czy jeśli 5d3 będzie miał powyżej 30mpix też im sieto uda ?

Ciekawe za ile będzie można kupić wt-5 ? o ile zrozumiałem, można będzie kontrolować aparat z poziomu przeglądarki internetowej np. w smartfonie ? świetna sprawa
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Nie ma. Ma za to obsługę timecodu i o ile wiem 300 megowy kodek oparty o klatki typu "i".
    to jeszcze proszę o wytłumaczenie jak krowie na rowie jakie niesie to za sobą zalety w stosunku do wzrostu bitrate'u ? bo jak dobrze rozumiem, generalnie każdą z klatek można samodzielnie odtworzyć bez oparcia w klatce poprzedniej i rozumiem, że w razie straty części materiału tracimy tylko uszkodzone klatki a w wypadku zapisu IBBPBBPBBI cały segment pomiędzy I i I. bo główna zaleta czyli łatwość montażu zniknęła wraz z dramatycznym przyrostem mocy procków ( dorobienie klatki pełnej na zakończenie wycinka i początek następnego to dziesiąte części sekundy). pytam poważnie bez podtekstów bo coś mam wrażenie, że to taki troszkę onanizm (lubię to słowo na tym forum) sprzętowy, ze jeden umie a drugi nie.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

krzyżak nie będzie służył już do wybierania pól AF, w kadrze poziomym i pionowym zmieniać je będziesz używając dżojstików.
    Ma to sens ponieważ krzyżak i dżojstik inaczej pracują , a tak będzie to ujednolicone.
    Nie jestem pewien, czy ma to sens, ale bez zrobienia jakiejś sesji/reportażu mogę tylko gdybać. Zobaczymy. Dżojstik w gripie do D700 jest dla mnie chorobliwie niewygodny. Chyba bardziej użyteczny dla mnie jest guzik AE/AF lock, który zniknął.

2 sloty na 2 rodzaje kart? A jak nikon miał wprowadzić nowy format kart(prawdopodobnie lepszy)? dać tylko 2x xqd? Czy 2xcf i xqd? Gdzie miał zmieścić ten 3 slot?
    A musiał wprowadzać? O wiele bardziej inne rzeczy by się przydały, moim zdaniem. Poza tym nie widzę problemu w zmieszczeniu trzeciego slotu w takim klocu, tzn. nie wydaje mi się to niemozliwe. Może właśnie to był moment, żeby dodać trzeci slot? Jak piszesz słusznie - prawdopodobnie lepszy. Za to dwa sloty różnego rodzaju masakrycznie utrudniają życie (choćby tym, że na dzień dobry muszę kupować drugi komplet kart, zapewne nie tanich). Jak dla mnie, ryzykowne posunięcie. Przez które masa osób zostanie przy D3s i bez żalu poczeka na dalszy ciąg wydarzeń, przeskakując D4 Oczywiście, będą tacy, którzy z chęcią przyjmą inne małe bezdyskusyjne usprawnienia, nawet godząc się na dziwaczne braki/zmiany.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Szczerze wątpię, że masa osób powstrzyma się od zakupu d4 tylko z powodu zainstalowania karty pamięci xqd. Jak kogoś będzie stać na taką puchę, na pewno wyskrobie też na dodatkowy zestaw nowych kart pamięci, i zapasowy aku także.
    Pozdrawiam, Czarek
    blog
    instagram
    instagram2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eskimos Zobacz posta
    juz to widze jak czlowiek sprzedajacy aparaty ma wieksza wiedze nt sprzetu od obeznanych klientow zwlaszcza przy tylu firmach i modelach
    ... a chcesz się założyć?
    Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    Ostatnio rozglądam się na rynku audio hi-fi i jestem przerażony panującą tam zmową cenową! 90% sklepów ma sprzęt co do złotówki w tej samej cenie! To jest przekręt...
    http://www.uokik.gov.pl/ - zatem działaj a z pewnością nie bedzie chłopakom do śmiechu ...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    to jeszcze proszę o wytłumaczenie jak krowie na rowie jakie niesie to za sobą zalety w stosunku do wzrostu bitrate'u ? bo jak dobrze rozumiem, generalnie każdą z klatek można samodzielnie odtworzyć bez oparcia w klatce poprzedniej i rozumiem, że w razie straty części materiału tracimy tylko uszkodzone klatki a w wypadku zapisu IBBPBBPBBI cały segment pomiędzy I i I. bo główna zaleta czyli łatwość montażu zniknęła wraz z dramatycznym przyrostem mocy procków ( dorobienie klatki pełnej na zakończenie wycinka i początek następnego to dziesiąte części sekundy). pytam poważnie bez podtekstów bo coś mam wrażenie, że to taki troszkę onanizm (lubię to słowo na tym forum) sprzętowy, ze jeden umie a drugi nie.
    Bez podtekstów -w pewnym momencie to jest onanizm, walka o minimalna choćby poprawę jakości obrazu (to tak samo jak porównywanie kompresji 176Mbps do 220Mbps -przyznam, że ja nie widzę żadnej różnicy od 50Mbps........). Główna zaleta to własnie skalowanie obrazu z całej matrycy do HD, bez line skippingu (różnica jest ogromna, pokazywałem już przykłady). Potem już znowu trochę lepiej dzięki wyższemu bitrate i użyciu tylko klatek typu "i".

O jakość głównie chodzi -można to nazywać onanizmem. Onanizm jest przyjemny.

Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

staram się śledzić w miarę regularnie wątek, ale albo nie było albo mi umknęło; czy mówią coś o rozpiętości tonalnej?
    Powiększyli coś? I nie mam na myśli tylko wysokiego ISO ale i na niższych czy coś jest więcej?

Domyślnie

Inzynier (chyba) Nikona odpowiadał na pytanie dotyczące iso, szumów i DR mniej więcej tak: technologia..... wielkość piksela.... nie mogę dokładnie powiedzieć....... ale ci co testowali byli zadowoleni................. powinno być co najmniej tak dobrze jak w D3s.

Moim zdaniem jak by było choć trochę lepiej to już od dawna czytali byśmy gigantyczne przechwałki jaki to postęp nastąpił i jak to teraz spłynie na nas błogosławieństwo w postaci oczojebnych zdjęć. A nie robią tego -wnioski można wyciągnąć samemu.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

o wlasnie... i dlatego chyba bedzie rozsadna cena

Domyślnie

Alin Popescu udostępnił NEFy z D4:

https://s3.amazonaws.com/NikonD4/Nik...in_Romania.zip

Hex edytorem można zastąpić D4 na D3 i uruchomić w ACR.

Strona 68 z 348 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078118168 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów