Marcin, ale to nie jest kombinowanieMam całą masę plików z d3s, mam z mojego D700. Od początku pisałem że nie wierzę w radykalną poprawę D4 nad to co znam z d3s i sądzę że się nie pomyliłem. I nie jest gorzej - na wysokich iso jest mniej więcej na poziomie d3s, tyle że przy 16mpix a nie przy 12, i wydaje mi sie że światła na tych czułościach są lepsze - czyli DR chyba jest lepszy. Bardziej mnie interesuje niskie iso - bo tu było co poprawiać - i wydaje mi sieżę jest znaczna poprawa w stosunku do d3/d3s.
Pewnie niebawem zobaczymy testy matrycy d4 na dxo i bedą dostępne jakieś obiektywne testy w RAWah z d3,d3s i d4 w finalnej wersji. Zobaczymy gdzie leży "prawda obiektywan"
edit:
Zobacz, najlepiej przy podglądzie 50% albo 25% żeby koncentrować się na ogólnym wyglądzie obrazka, jak wygląda krzywa kontrastu w obu aparatach.
Bokeh - od iso200 do końca porównania, w d4 jest gładszy, w d3 bardziej nerwowy
Cienie - zobacz jak wygląda dół klapki klapce od coolpixa - w d4 cień jest płynny, w d3 praktycznie natychmiastowo przechodz w czerń.
Jeśli chcielibyśmy w d3 tak podbić cienie, to szumy podbilibyśmy także i to mocno ( z rawów wynika że jest to ok. 1EV róznicy). Do tego na wyższych iso mogło by zabraknąć ciągłości tonalnej w d3.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami