Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3475

Wątek: Nikon D4

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    ale będzie zabawnie jak okaże się że 1dx też ma line skipping ^_^
    Nie ma. Ma za to obsługę timecodu i o ile wiem 300 megowy kodek oparty o klatki typu "i".

Co do filmowania, 25Mbps i kart XQD -owszem jeśli liczyć sam bitrate to starczy zwykły/podły CF, dochodzi jednak jeszcze parę innych dupereli jak rozpoczęcie, dzielenie pliku itd. (doświadczenia związane z hackiem softu GH2, gdzie dla poprawnej pracy z pewną wersją hacka dającego tylko klatki typu "i" oraz 176Mbit potrzeba było karty 45MB/s).
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Nie ma. Ma za to obsługę timecodu i o ile wiem 300 megowy kodek oparty o klatki typu "i".
    czyli już wiadomo że 1dX ma obraz skalowany ? dobrze rozumiem ? no to pogratulować...
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

to jeszcze proszę o wytłumaczenie jak krowie na rowie jakie niesie to za sobą zalety w stosunku do wzrostu bitrate'u ? bo jak dobrze rozumiem, generalnie każdą z klatek można samodzielnie odtworzyć bez oparcia w klatce poprzedniej i rozumiem, że w razie straty części materiału tracimy tylko uszkodzone klatki a w wypadku zapisu IBBPBBPBBI cały segment pomiędzy I i I. bo główna zaleta czyli łatwość montażu zniknęła wraz z dramatycznym przyrostem mocy procków ( dorobienie klatki pełnej na zakończenie wycinka i początek następnego to dziesiąte części sekundy). pytam poważnie bez podtekstów bo coś mam wrażenie, że to taki troszkę onanizm (lubię to słowo na tym forum) sprzętowy, ze jeden umie a drugi nie.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    to jeszcze proszę o wytłumaczenie jak krowie na rowie jakie niesie to za sobą zalety w stosunku do wzrostu bitrate'u ? bo jak dobrze rozumiem, generalnie każdą z klatek można samodzielnie odtworzyć bez oparcia w klatce poprzedniej i rozumiem, że w razie straty części materiału tracimy tylko uszkodzone klatki a w wypadku zapisu IBBPBBPBBI cały segment pomiędzy I i I. bo główna zaleta czyli łatwość montażu zniknęła wraz z dramatycznym przyrostem mocy procków ( dorobienie klatki pełnej na zakończenie wycinka i początek następnego to dziesiąte części sekundy). pytam poważnie bez podtekstów bo coś mam wrażenie, że to taki troszkę onanizm (lubię to słowo na tym forum) sprzętowy, ze jeden umie a drugi nie.
    Bez podtekstów -w pewnym momencie to jest onanizm, walka o minimalna choćby poprawę jakości obrazu (to tak samo jak porównywanie kompresji 176Mbps do 220Mbps -przyznam, że ja nie widzę żadnej różnicy od 50Mbps........). Główna zaleta to własnie skalowanie obrazu z całej matrycy do HD, bez line skippingu (różnica jest ogromna, pokazywałem już przykłady). Potem już znowu trochę lepiej dzięki wyższemu bitrate i użyciu tylko klatek typu "i".

O jakość głównie chodzi -można to nazywać onanizmem. Onanizm jest przyjemny.

Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Bez podtekstów -w pewnym momencie to jest onanizm, walka o minimalna choćby poprawę jakości obrazu (to tak samo jak porównywanie kompresji 176Mbps do 220Mbps -przyznam, że ja nie widzę żadnej różnicy od 50Mbps........). Główna zaleta to własnie skalowanie obrazu z całej matrycy do HD, bez line skippingu (różnica jest ogromna, pokazywałem już przykłady). Potem już znowu trochę lepiej dzięki wyższemu bitrate i użyciu tylko klatek typu "i".

O jakość głównie chodzi -można to nazywać onanizmem. Onanizm jest przyjemny.

Mógłbyś mi wytłumaczyć w jaki sposób uzyskuje się lepszą jakość obrazu przy użyciu wyłącznie wewnątrzobrazowej predykcji? Przyznam się, że ten temat mnie bardzo interesuje. Zakładając, że w obecnych czasach mała jest szansa na fiknięcie się kilku bitów między matrycą a kartą pamięci nie widzę miejsca na poprawę jakości dla samych klatek I (wręcz przeciwnie - biorąc pod uwagę, że klatki I zajmują grubo więcej niż P czy B, musimy ostro przyciąć jakość residuów).

Przyczyną stosowania wyłącznie predykcji wewnątrzobrazowej jest trudność policzenia wektorów ruchu w czasie rzeczywistym, a nie jakość obrazu. (przynajmniej tak się domyślam)
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Uprawnienia umieszczania postów