Panowie moje zdanie jest ciut inne i niezbyt popularne...
Pytanie powinno paść kto to jest amator i w jakim kontekście zostało użyte.
Dla mnie amator to np. ja który zdjęcia robi czysto "domowe" dla własnego użytku i własnej radości.
To człowiek któremu zależy na dobrej jakości i uniwersalności- bo nie ma czasu na ciągłe zmienianie szkieł podczas rodzinnych wypadów. A nie oszukujmy się i nikt z pro mi nie wmówi że jest w stanie jedną stałką być tak uniwersalny jak ja z kitem 18-105VR. A ich zmiana jest często niemożliwa podczas takich wypadów. Wyjątkiem może być mega wyrozumiała żona, dziecko i mnóstwo czasu....
Oczywiście nie neguje że jest to możliwe... i pomijam oczywisty fakt zalet stałek choćby pod wzg. jasności, choć ze swojego marnego doświadczenia<10 lat> i moich wymagań zaletyjasności były niemal zawsze tłamszone przez brak stabilizacji.... i tu kłania się inny system - shit...
Czy amator nie jest w stanie zrobić doskonałego zdjęcia stałką z D5000? - jest tylko czasem więcej się naklika... czasem braknie podglądu GO- ale bez przesady bez tego da się robić zdjęcia.
Oczywiście jak masz na tyle kasy że wybór pomiędzy D5000 a D90 sprowadza się do kwesti który lepszy -to nawet bym się nie zastanawiał tylko brał D90. Lecz prawda jest często taka że mnóstwo ludzi kupuje a później i tak lata z kitem ... Ostatnio niemal padłem w sklepie na rynku stał jakiś azjata z D90 i kitem 18-55 nawet bez VR... no myślałem że fikne ze śmiechu.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami