Close

Strona 23 z 38 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 408

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vvilk Zobacz posta
    Poniewaz elektronika w ciagu 2 lat poszla znacznie do przodu. Cyfrowa lustrzanka to nic innego jak wyspecjalizowany komputer.
    Jesli pojdziemy tym tokiem myslenia to dwa lata to juz duza roznica w jakosci.
    Ergonomia i wykonanie jest na wysokim poziomie ale juz matryca i procesor powoli beda przestarzale.
    Wbrew pozorom to nie jest wszystko takie oczywiste.
    Zmiana z CCD na CMOS daje odczuwalną różnicę,
    ale te kosmiczne wartości ISO w najnowszych modelach to moim zdaniem marketing.
    Zauważ, że większość tych "super" fotek w internecie przy kosmicznych ISO to są zdjęcia typu okładki książek itp. głupoty.
    Po prostu znaczna część tego postępu to "odszumiacze".
    Znacznie gorzej to wygląda gdy robimy np. fotki ludzi i chcemy mieć ostre włosy.
    Tu się okazuje, że połowa tego postępu to marketing.

Domyślnie

Zgadzam sie, ale jednak brak ISO 100 troszke jest odczuwalny w D90. Poza tym mi osobiscie nie podoba sie bladosc kolorow w D90.
    D7000, N18-105 (bez AF ), N35 f/1.8, SIGMA 28-80 macro II, T60 Macro f/2.0...

Domyślnie

Zgadzam sie, ale jednak brak ISO 100 troszke jest odczuwalny w D90. Poza tym mi osobiscie nie podoba sie bladosc kolorow w D90.
    O jakiej bladości mówimy? Bo nie rozumie ?
    Fx

Domyślnie

Na ustawieniech standartowych D90 ma nieco bledze kolory od np. D3100.
    Widac to na zdjeciach testowych. Poza tym w testach, chociazby na fotopolis tez to opisywali.
    PS. Sorry za brak polskiej czcionki ale pisze z telefonu.
    Ostatnio edytowane przez vvilk ; 31-10-2010 o 09:19

Domyślnie

Na ustawieniech standartowych D90 ma nieco bledze kolory od np. D3100.
    Widac to na zdjeciach testowych. Poza tym w testach, chociazby na fotopolis tez to opisywali.
    PS. Sorry za brak polskiej czcionki ale pisze z telefonu.
    Zacznij robic zdjęcia w NEF , taką możliwośc daje Ci Twój aparat , a przestaniesz pisac o bladych kolorach itp. :]
    Fx

Domyślnie

mam dla Ciebie złe wieści - Fotopolis , ustawienia standardowe - co to wogóle znaczy ?

chcesz się dowartościować że niby masz lepszy aparat od d90 , nastawisz vivid i masz więcej kolorów

w jaki sposób odczuwasz brak iso 100 ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    mam dla Ciebie złe wieści - Fotopolis , ustawienia standardowe - co to wogóle znaczy ?

chcesz się dowartościować że niby masz lepszy aparat od d90 , nastawisz vivid i masz więcej kolorów

w jaki sposób odczuwasz brak iso 100 ?
    Niechęć do Fotopolis rozumiem bo sam po kilku dniach zabawy mógłbym napisać lepszy test D3100.
    Chodziło mi tylko o porównanie zdjęć testowych.
    Nie mam zamiaru się dowartościowywać bo wtedy pewnie kupiłbym D90 i byłbym prawdziwym "Nikoniarzem" jak ktoś wcześniej pisał.
    Uważam, że D3100 nie jest ani lepszym ani gorszym aparatem niż D90. Oba mają swoje plusy i minusy.
    Pod względem elektroniki lepiej jednak wypada D3100.
    Zdjęcia robię okazjonalnie też w NEF-ach ale zazwyczaj po prostu nie mam na to czasu, żeby bawić się w późniejszą obróbkę.

D90 to model wręcz kultowy i w niezłej cenie ale niestety trzeba się będzie pogodzić z faktem, że z czasem modele klasę niższą będą miały lepsze podzespoły. Tak się dzieje z każdym sprzętem.

Domyślnie

http://94.23.12.156/index.php/en/Cam...(brand2)/Nikon
    jakoś powyższa strona tego nie potwierdza.
    Nowe nie zawsze znaczy lepsze i zwróć uwagę ża masz ciut więcej mpx a to generalnie nie wpływa pozytywnie na jakość obrazu.
    Jak dodasz tam sobie D5000 to też można się ciut zdziwić.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Uważam, że D3100 nie jest ani lepszym ani gorszym aparatem niż D90. Oba mają swoje plusy i minusy.
    Pod względem elektroniki lepiej jednak wypada D3100.
    D90 to model wręcz kultowy i w niezłej cenie ale niestety trzeba się będzie pogodzić z faktem, że z czasem modele klasę niższą będą miały lepsze podzespoły. Tak się dzieje z każdym sprzętem.
    A cóż w tym D3100 jest tak specjalnego ??
    Moim zdaniem na jakość zdjęć z body wpływa głównie matryca i AF.
    AF jest ten sam, a matryca nie widzę żadnego rzeczowego argumentu za tym aby była lepsza.
    Aha a jeśli chodzi o "blade kolory" np. D90 to powód chyba jest inny.
    D5000 i D90 miały dość wysokie notowania za wierne kolory w testach,
    D3000 miał sporo gorsze bo miał zbyt mocno nasycenie.
    To spore nasycenie może się podobać, ale nie określiłbym tego jako zaletę.
    Łatwo przecież D90 podbić nasycenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek67 Zobacz posta
    ..
    To spore nasycenie może się podobać, ale nie określiłbym tego jako zaletę.
    Łatwo przecież D90 podbić nasycenie.
    Dokładnie taka jest polityka producentów. Kompakty i amatorskie puszki mają podkręcne ustawienia domyslne (praca na jpg) - nasycenie koloru, ostrość itp. Wyższe modele mają neutralniejsze ustawienia. W najwyższej serii body nie chodzi o ładne kolory, a o wierne kolory.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 23 z 38 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów