Close

Strona 21 z 41 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 408

Domyślnie

Panowie moje zdanie jest ciut inne i niezbyt popularne...
    Pytanie powinno paść kto to jest amator i w jakim kontekście zostało użyte.
    Dla mnie amator to np. ja który zdjęcia robi czysto "domowe" dla własnego użytku i własnej radości.
    To człowiek któremu zależy na dobrej jakości i uniwersalności- bo nie ma czasu na ciągłe zmienianie szkieł podczas rodzinnych wypadów. A nie oszukujmy się i nikt z pro mi nie wmówi że jest w stanie jedną stałką być tak uniwersalny jak ja z kitem 18-105VR. A ich zmiana jest często niemożliwa podczas takich wypadów. Wyjątkiem może być mega wyrozumiała żona, dziecko i mnóstwo czasu....
    Oczywiście nie neguje że jest to możliwe... i pomijam oczywisty fakt zalet stałek choćby pod wzg. jasności, choć ze swojego marnego doświadczenia<10 lat> i moich wymagań zaletyjasności były niemal zawsze tłamszone przez brak stabilizacji.... i tu kłania się inny system - shit...
    Czy amator nie jest w stanie zrobić doskonałego zdjęcia stałką z D5000? - jest tylko czasem więcej się naklika... czasem braknie podglądu GO- ale bez przesady bez tego da się robić zdjęcia.
    Oczywiście jak masz na tyle kasy że wybór pomiędzy D5000 a D90 sprowadza się do kwesti który lepszy -to nawet bym się nie zastanawiał tylko brał D90. Lecz prawda jest często taka że mnóstwo ludzi kupuje a później i tak lata z kitem ... Ostatnio niemal padłem w sklepie na rynku stał jakiś azjata z D90 i kitem 18-55 nawet bez VR... no myślałem że fikne ze śmiechu.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

[quote=rdcom;2132017]Jeśli finanse pozwalają bierz D90, - pozwalają, ale po co przepłacać skoro nawet połowy funkcji nie wykorzystam chyba że po to żeby napisać po zakupie że teraz jestem prawdziwym Nikoniarzem ))))

A skąd wiesz, że ich nie wykorzystasz, albo że Ci ich braknie w d5K?
    Nikon

Domyślnie

Ostatnio niemal padłem w sklepie na rynku stał jakiś azjata z D90 i kitem 18-55 nawet bez VR... no myślałem że fikne ze śmiechu.
    No, ale on z tym kitem robił zdjęcia w Krakowie (tak przypuszczam). Zresztą kit, nawet "bez VR", wcale nie jest zły.
    Niektórzy po prostu robią zdjęcia miejsc, gdzie są, zamiast dokupywać VR'y do korpusu.
    A Ty byłeś w Tokio ze swoim D60 ?
    Ostatnio edytowane przez MiQ27 ; 29-10-2010 o 13:32
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez V@ldis Zobacz posta
    Spokojnie, nie odrazu Krakow zbudowano. Przyjdzie i pora na inny obiektyw, mysle o N35/1,8, potem lampa. Ale podstawe i to dobra juz mam Widze ze posiadacze D5000 sa troszke oburzeni, a moze to zwyczajna zazdrosc. Wybralem D90 i byl to moj wybor. Wychodze z zalozenia ... kupic raz a dobrze.

Zgadzam sie rowniez i potwierdzam 3 stwierdzenia kolegi Hypno.

Mylisz 'oburzenie' z 'rozbawieniem' Zasadnicza różnica. A teraz jak napisałem - czekamy na te fotki które można zrobić d90, a których zrobienie d5000 w grę nie wchodzi.
    Nikon D5000 | 18-105VR | 70-300VR| SunPak PZ42X

Domyślnie

. Wybralem D90 i byl to moj wybor. Wychodze z zalozenia ... kupic raz a dobrze.

spoko każdy kupuje co chce...ale po co od razu krytykować coś z czym nawet nie miało się styczności? Rozumiem Twoje podniecenie związane z zakupem D90...ale bez przesady...to nadal amatorski sprzęt :]

End off Topic
    D300s l MB-D10 l N35 1.8 l N18-105 l N 70-300VR l S 70-200 l Di622 MKII l Di866 MKII PRO l SB-700

Domyślnie

i byl to moj wybor. Wychodze z zalozenia ... kupic raz a dobrze. .
    skoro takie masz założenie, to d3s / d3x powinien widnieć w stopce, a nie jakieś amatorskie d90

Cytat Zamieszczone przez Ch4rvel Zobacz posta
    Mylisz 'oburzenie' z 'rozbawieniem' Zasadnicza różnica. A teraz jak napisałem - czekamy na te fotki które można zrobić d90, a których zrobienie d5000 w grę nie wchodzi.

to nie chodzi o to.........bo zdjęcia przecież wychodzą niemalże identyczne, i nie ma się nad tym dalej rozwodzić....

różnica jest taka, że w momencie fotografowania już bardziej wymagających scen, to d5000 staje się znacznie słabszym narzędziem, poprzez ograniczoną możliwość szybkiej zmiany parametrów z poziomu guzików funkcyjnych na obudowie......tyle w temacie,
    nie mówię, że d90, jest pod tym względem idealne, tak samo mamy porównując d90 z d300s,

Domyślnie

Ale jakich parametrów, tak konkretnie?
    Jako posiadacza archaicznego już D40 ciekawi mnie, co to są te bardziej wymagające sceny i dlaczego te guziki są aż takie potrzebne?
    Żeby co zmienić i dlaczego tak szybko?
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

A moja opinia jako posiadacza równie archaicznego d40 jest taka, że jak trzeba zrobić szybkie "przetasowanie" parametrów, strzelić coś szybciej, wykorzystać więcej punktów af, lub chcąc wykorzystać lampę która działa w CLS, to lipa
    1/2 Get Lucky Photo
    D750| S 35mm | N 50mm 1.8 | SB700

Domyślnie

Jestem w stanie sobie wyobrazić zakup D90 dla wizjera, bo jest fizycznie i mierzalnie większy tudzież jaśniejszy. Takoż z powodu śrubokręta, chociaż mniej bo wolę bezgłośne AF-S czy HSM.
    Wyświetlacz 3" 640 x 480 - miodzio. Mam podobny w CX1. Tryb Commander dla lamp - przyda się.
    Górny wyświetlacz, ale w sumie i tak można zerknąć w wizjer czy na LCD.

Ale guziki i zmiana parametrów? Nie czuję się przekonany. Czego tak naprawdę tak bardzo potrzeba do zdjęć poza korekcją EV, czy AE-L?
    Tym bardziej, że mowa o D5000 - a tam w środku technika jest znacznie bliższa D90 niż w mojej puszce
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MiQ27 Zobacz posta
    Ale jakich parametrów, tak konkretnie?
    Jako posiadacza archaicznego już D40 ciekawi mnie, co to są te bardziej wymagające sceny i dlaczego te guziki są aż takie potrzebne?
    Żeby co zmienić i dlaczego tak szybko?
    jak szybko jesteś w stanie zmienić tryb seryjny d5000? /d40/d3000/d60
    jak szybko jesteś w stanie zmienić iso? i w jaki sposób....
    jak szybko jesteś w stanie operować Czasem i przesłoną?
    jak szybko jesteś w stanie zmienić pomiar?
    jak szybko jesteś w stanie zmienić wb? (jpg)
    jak szybko jesteś w stanie zmienić z jpg na rawa jak np robisz w jpg-u
    jak szybko jesteś w stanie zmienić tryb af - i wybierzesz krańcowe punkty af

może jeszcze coś by się znalazło. . .

w d90 zmiana konkretnego parametru odbywa się sporo szybciej....
    we wszystkim niższej klasy zdążysz nacisnąć info i może raz wybierak krzyżakowy....

wszystko dotyczy przypadków, w których będzie taka konieczność...
    ludziom masa zdjęć ucieka, bo ktoś nie zdąży ze zmianą parametrów.....dlaczego??? a bo go ogranicza aparat....

mówię ponownie porównując d90 z d300s jest podobnie oczywiście na korzyść tego drugiego

mam w sklepie oba, i wiem co mówię....d5000 znam równie dobrze jak własne d90
    Ostatnio edytowane przez Antonioo ; 29-10-2010 o 14:48

Strona 21 z 41 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów