Ja tam miałem D90 - 2 połowa męczyła mnie że cieżki wielki i wogóle, teraz po zakupie D3100 - obrazuje lepiej, napewno daje mniejsze szumy niz D5000, a z acr 6.3 elementsa 9 to iso 3200 to bajeczka
Szukaj
Ja tam miałem D90 - 2 połowa męczyła mnie że cieżki wielki i wogóle, teraz po zakupie D3100 - obrazuje lepiej, napewno daje mniejsze szumy niz D5000, a z acr 6.3 elementsa 9 to iso 3200 to bajeczka
D3100|18-105 VR
Witam
Postanowiłem dorzucić swoje 3 grosze. D3100 nie ma breakingu a ja jestem strasznie uradowany tą funkcją w moim D5k. Jeśli ktoś chciałby poeksperymentować z HDR-ami to polecam właśnie D5K. Zaznaczam iż jest to moje pierwsze lustro, uczę się dopiero i odkrywam to i owo w fotografii myślę, że D90 mimo tańszych obiektywów jest jeszcze zbyt droga wybrałbym pomiędzy D3100 + 18-105 lub D5k + 18-105 tak na początek.
pozdrawiam
A co to takiego breaking? To coś jak breakdance, tyle że chodzi o jakiegoś króla, albo wariacje jednego z banków?
Z HDR jedyne co mi się kojarzy to bracketing, a dokładnie "auto exposure bracketing".
Nawet jeśli body nie oferuje AEB, to do hdr-ów droga jest nadal otwarta, poprzez działanie programowe (pseudo hdr) lub składanie zdjęć z co najmniej 3 różnie, skrajnie wywołanych raw-ów np. -2EV, 0EV, +2EV - pod warunkiem poprawnie naświetlonej klatki podstawowej.
Poganin miałem w ręku D40,D60,D3100,D5000,D700,D3 - mówie o 2 połówce o ŻONIE - dla niej za wielki, czytaj uważnie
D3100|18-105 VR
A druga połówka zawsze swoje grosze wciśnie
Ja miałem dokładnie ten sam problem, oglądałem D90 i D5k i wybór padł na D5000, w końcu żona też trochę fotek cyknie a jak nie to fotografa nie uświadczy się na zdjęciach
i powiem dalej, oczywiście szanując zaawansowanych użytkowników, dla mnie D5000 to pierwsze lustro, które kupiłem do nauki, oczywiści fotografowania rodziny, wyjazdów itp, ale oczekuje od niego przede wszystkim na początek prostoty i samej frajdy foceniem lustrem. Dla mnie taką prostotą sa też m.in. programy SCENE których brak D90. Przecież nie każdy na początek będzie śmigał czas/przysłona i jeszcze kilka innych parametrów, są ludzie, którzy owszem chcą się nauczyć tego ale na początku jak trafi się okazja to program SCENE i już fotka - a to zawsze krok na przód niż zdjęcia na AUTO. I nie piszcie że nie po to kupuje się lustro aby używać programów auto, bo w D7000 też ona są.
Przecież potencjalny nabywca prostego lustra może w życiu nie zdjąć kitowego szkła, nie mówiąc już np. o CLS czy śrubokręcie w puszce do starszych obiektywów - tego nie wykorzysta a za to zapłaci. Natomiast proste lustro daje mu możliwość za niewielkie pieniądze (nierzadko dopłata kilku stówek może bolec na początek) określenia czego oczekuje od fotografii i co bedzie mu potrzebne, po poznaniu własnych potrzeb może dalej mierzyć w inne body - teraz jest lepszy wybór D7000 oj tylko cena spadnie w dół (wcześniej tylko d300 a to już za wysoko dla niektórych). Niektórzy pozostaną tylko przy pierwszym zakupie, bo np. chcą mieć dobre zdjęcia z imprez rodzinnych, wypadów na wakacje, a już nie koniecznie interesuje ich makro, zdjęcia z małą GO, jakies wyśrubowane tele czy portrety ciasne bardziej lub mniej.
Z drugiej strony jak ktoś ma fundusze i sprecyzowane oczekiwania, np. wcześnmiejsze użytkowanie innych prostrzych luster to D90 jest (było) wyborem naprawdę super mając na uwadze choćby ergonomię, wspomniane CLS, śrubokręt, wizjer, batterypack do body i inne. Oczywiscie sytuację trochę zmienia pojawienie się D7000 a przynajmniej zmieni jak spadnie cena. Choć powiem tak jak do mojego D5000 podpiąłem N35/1.8 to wyszedł taki super zestawik, że tylko obracam ekran do środka, pasek na ramię i w trasę - tu małe body z tym szkłem daje naprawdę super efekt i nawet ergonomia przy męskiej dłoni niewiele cierpi (raz ktoś mnie spytał, bo myślał, że to jakiś zaawansowany kompakt jest.
I dlatego jest zasadny wybór pomiędzy D3100/D5000 a D90 z powodów o krotnych mowa powyżej. Przykładowo mówiąc o kupowaniu nowych: D90+18-105 ~3150PLN a za ta cenę można jeszcze dostać D5000+18-55+55-200 i dodatkowo kartę pamięci torbę na ramię i dodatkowy aku lub zamiast szpargałów kupić lampę błyskową np. Nissin albo kupić D3100+18-105 i jeszczse jak się dobrze poszuka nowe szkiełko N35/1.8.
I prosze który zestaw na początek da więcej możliwości i zabawy z fotografii, a jeżeli ktoś na tym etapie poprzestanie to z czego będzie większy pozytek? I zdaję sobie sprawę, że jak ktoś zagląda na forum to raczej już czegoś wymaga, ale nie wszyscy muszą zaczynać z wysokiego C
Szanowni Forumowicze - WYBÓR ZALEZY OD POTRZEB - TYCH WŁASNYCH.
D90, S 17-50/2.8 EX DC HSM OS, N18-105VR, Nissin Di622N, Benro A-350EX+HD-18, szpej
no pewnie że można , wyzwalać lampy też można kablem po co CLS , ustawiać ostrość też można po co AF
takie pierdoły robią właśnie z d5k > d90, a z d90 > d300 ,dlatego właśnie niektórzy wybałuszają oczy bo to zdjęcie zrobione d300 a bebechy te same![]()
Skontaktuj się z nami