- Tryb seryjny mam na stałe. Trzeba mieć delikatne palce, to się robi jedno zdjęcie w serii
- ISO w większości mam na auto - bardzo inteligentny wynalazek. Albo ustawione na stałe - światło nie zmienia się aż tak szybko, żebym musiał tym non-stop kręcić. Albo pod Fn+kółko, sporadycznie.
- w trybie P zależność czas-przesłona jest na kółku. W trybach A/S też zmieniam te parametry kółkiem. Drugi się dostosowuje. Da się szybciej?
- pomiar też zwykle mam jeden na sesję, np. CW. Albo jadę na M, co w ogóle czyni pomiar zbędnym po pierwszym rzucie oka na histogram. Szczególnie w mniej więcej stałych warunkach oświetleniowych, np. z lampą o stałej mocy
- WB - jak pomiar, jedno na sesję. Pomijając fakt, że co ważniejsze rzeczy robię sobie w JPG+NEF.
- karta 8GB i JPG+NEF jest sporo tańsza od nowej puszki
- w D40 są tylko 3 punkty, zmiana ze skrajnego lewego na skrajny prawy to 2 kliki wybierakiem
Jeśli przewiduję szybką zmianę któregoś parametru, mapuję go pod przycisk Fn. Ostatnio chyba mam tam bazowe ISO, ale musiałbym sprawdzić. A może WB?
Tak jak napisałem - dla mnie D90 ma parę bezsprzecznych zalet. Ale zasadniczo nie leżą one w przyciskach![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami