Close

Strona 22 z 41 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 408

Domyślnie

- Tryb seryjny mam na stałe. Trzeba mieć delikatne palce, to się robi jedno zdjęcie w serii
    - ISO w większości mam na auto - bardzo inteligentny wynalazek. Albo ustawione na stałe - światło nie zmienia się aż tak szybko, żebym musiał tym non-stop kręcić. Albo pod Fn+kółko, sporadycznie.
    - w trybie P zależność czas-przesłona jest na kółku. W trybach A/S też zmieniam te parametry kółkiem. Drugi się dostosowuje. Da się szybciej?
    - pomiar też zwykle mam jeden na sesję, np. CW. Albo jadę na M, co w ogóle czyni pomiar zbędnym po pierwszym rzucie oka na histogram. Szczególnie w mniej więcej stałych warunkach oświetleniowych, np. z lampą o stałej mocy
    - WB - jak pomiar, jedno na sesję. Pomijając fakt, że co ważniejsze rzeczy robię sobie w JPG+NEF.
    - karta 8GB i JPG+NEF jest sporo tańsza od nowej puszki
    - w D40 są tylko 3 punkty, zmiana ze skrajnego lewego na skrajny prawy to 2 kliki wybierakiem

Jeśli przewiduję szybką zmianę któregoś parametru, mapuję go pod przycisk Fn. Ostatnio chyba mam tam bazowe ISO, ale musiałbym sprawdzić. A może WB?

Tak jak napisałem - dla mnie D90 ma parę bezsprzecznych zalet. Ale zasadniczo nie leżą one w przyciskach
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

wiesz, jakby to wszystko takie było łatwe, proste i przyjemne, to nikt by nie kupował modeli z wyższej półki....no bo po co...program P,auto iso, zawsze seria, i rawy i do tego 3 pkt af

po prostu radzisz sobie tak jak możesz tym co masz,poznałeś własny aparat i stosujesz pewne triki, ale to nie to samo, co bezpośredni dostęp do każdej funkcji....

Domyślnie

Antonino- to co napisałeś dla zwykłego użytkownika nie jest żadnym problemem i zajmuje może 2s dłużej.... więc nie demonizujmy tej kwesti. Nie każdy co zdjęcie zmienia WB, rodzaj pomiaru itp.- pytam po co? Po to mam lustrzanke by robić w nefach i później je "ulepszyć" ...
    To mnie dziwi bo raz dzie piszą RAWY to podstawa a następnie jako przykład wyższości D90 podają właśnie WB- jedno niemal wyklucza drugie.
    Pomiar... po to mam lustrzankę i histogram jak i szybki podgląd bym mógł zrobić zaraz drugie zdjęcie z lepszym ustawieniem- nie koniecznie trzeba co kilka zdjęć zmieniać rodzaj pomiaru...
    Nadmienię że ja szybciej zmienie wszystkie podane przez ciebie parametry niż Ty zmienisz stałkę by wykorzystać w pełni D90'kę.
    I tak można się przerzucać a fakt jest taki że oczywiste jest iż D90 jest lepszy niż D5000, lecz nie każdy musi tą przewagę wykorzystywać podczas codziennego fotografowania.
    EDIT- antonino ... bo nie każdy robi zdjęcia na ślubach i nie kazdy fotografuje sceny po kilka minut by znaleźć odpowiedni kadr. Mam tu na mysli ile musi się nachodzić mając jedna stałkę... zresztą są ludzie co śluby obskakiwali D60 i dali rade.
    A sprzęty z wyższej półki mają jeszcze inne właściwości których nie ma D90... i nimi też pracuje się jeszcze wygodniej, więc kazdy kupuje co jemu potrzebne i co wykorzysta a kupowanie bo inni mają nie zawsze jest słuszne, bo czasem okaże sie można było pare stów zaoszczędzic.
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 29-10-2010 o 15:45
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

. edytowałem bo nie doczytałem, sorry

Domyślnie

Antonioo, dla mnie sam wizjer i wyświetlacz w D90 są wystarczającym powodem, żeby uważać go za lepszy aparat i mieć powód do zakupu. Czy też możliwość podpięcia dedykowanego gripa.
    Ale naprawdę, jeśli ktoś co zdjęcie musi zmieniać ISO, spota czy WB, to powinien się zastanowić nad sobą i metodologią robienia zdjęć
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonioo Zobacz posta
    wiesz, jakby to wszystko takie było łatwe, proste i przyjemne, to nikt by nie kupował modeli z wyższej półki....no bo po co...program P,auto iso, zawsze seria, i rawy i do tego 3 pkt af
    Po to właśnie żeby napisać "jestem prawdziwym Nikoniarzem"
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonioo Zobacz posta
    jak szybko jesteś w stanie zmienić tryb seryjny d5000? /d40/d3000/d60
    jak szybko jesteś w stanie zmienić iso? i w jaki sposób....
    jak szybko jesteś w stanie operować Czasem i przesłoną?
    jak szybko jesteś w stanie zmienić pomiar?
    jak szybko jesteś w stanie zmienić wb? (jpg)
    jak szybko jesteś w stanie zmienić z jpg na rawa jak np robisz w jpg-u
    jak szybko jesteś w stanie zmienić tryb af - i wybierzesz krańcowe punkty af

może jeszcze coś by się znalazło. . .

w d90 zmiana konkretnego parametru odbywa się sporo szybciej....
    we wszystkim niższej klasy zdążysz nacisnąć info i może raz wybierak krzyżakowy....

wszystko dotyczy przypadków, w których będzie taka konieczność...
    ludziom masa zdjęć ucieka, bo ktoś nie zdąży ze zmianą parametrów.....dlaczego??? a bo go ogranicza aparat....

mówię ponownie porównując d90 z d300s jest podobnie oczywiście na korzyść tego drugiego

mam w sklepie oba, i wiem co mówię....d5000 znam równie dobrze jak własne d90
    w temacie ergonomii D5000
    ad 1.tryb seryjny mam ustawiony na stałe i jak MiQ27 "delikatny palec"
    ad 2. przypisane do przycisku funkcyjnego
    ad 3. w trybie M czas- kółko <-> przysłona- przycisk obok spustu+kółko <-> zmiana bez odrywania oka od wizjera dwoma palcami, pozostałych trybach kółko
    ad 4. nie widzę potrzeby bardzo szybkiej zmiany tego parametru bo oceniam wcześniej "co i jak może być w kadrze" i raczej wiem co będę fotografował.Na stałe matrycowy.
    ad 5. oceniam przed naciśnięciem spustu rodzaj światła a w razie wątpliwości NEF +jpeg /ustawione na stałe/
    ad 6.nie widzę potrzeby szybkiej zmiany jpeg->NEF na stałe ustawiony NEF+JPEG
    ad 7.na stałe AF-A w większości przypadków wystarczy.W razie potrzeby a mało prawdopodobne by była nagła zmiana jeżeli tak to w menu w kilka sekund.
    Ponadto można ustawić ''menu osobiste'' i najczęściej używane funkcje są pod dwoma przyciskami.
    Nie do przecenienia jest odchylany wyświetlacz.Ci co próbowali robić tylko obiektywem 18-coś tam w małym pokoju np. w bloku wiedzą co mam na myśli mimo swojej wady z szybkością AF to pozwala na "jeden strzał" po prawidłowym wykadrowaniu i wyłączeniu LV

Domyślnie

Bez urazy dla wszystkich ale po co ta jałowa dyskusja??

Chłopak będzie chciał pobawić się w reporterkę to się przekona że lepsza puszka = więcej dobrych zdjęć.
    A co do amatora i profesjonalisty to uważam że na obecnym etapie jestem w stanie zepsuć proste zdjęcie mając w ręku D3 i jeśli ktoś kto ma D60 robi lepsze foty to po prostu pytam się co i jak a nie że pfff... On ma D60, co za lamus.

Myślę Panowie że czas skończyć temat i wyjść w plener

Ten cały wątek robi się już śmieszny.
    Pozdrawiam

Domyślnie

chyba "Chłopak będzie chciał pobawić się w reporterkę to się przekona że lepsza puszka =/= więcej dobrych zdjęć."

bo sam sobie zaprzeczasz ?!

i tak widząc na imprezie goscia z d700 + 24-70 bedzieta sie ślinić ,a (większość) ludzi z d90 nie przekona nikt że d5000 też robi zdjęcia

Strona 22 z 41 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów