Close

Strona 36 z 51 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 506

Wątek: Canon 7D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    Per pix. W ostatecznym efekcie będzie tak, że po przymknięciu do f8 czy f 11 nie uzyskasz większej rozdzielczości niż na matrycy np. 12 czy 14 Mpix. Czyli odpada zysk z Mpix dla krajobrazów bo tam przeważnie się przymyka.
    Wiesz, to jest takie gadanie, jakbyś mi mówił że obiektyw f/1.4 nie jest mi do niczego potrzebny, bo po domknięciu do f/4.5 taką samą głębię ostrości uzyskam kitem. Nie wyobrażam sobie wielu sytuacji, kiedy byłbym zmuszony domykać obiektyw powyżej 8-11.
    Poza tym dalej uważam, że gęstość matrycy nie ma nic wspólnego z limitem dyfrakcyjnym. Jeszcze raz - mniejsza fizycznie matryca = niższy limit dyfrakcyjny. Bardziej dopakowana matryca = łatwiej zauważyć efekt dyfrakcji (i nie tylko - np. aberracje) oglądając zdjęcie 1:1. Na odbitce o tej samej wielkości, lub po zeskalowaniu zdjęcia do tej samej rozdzielczości różnic nie będzie.

Nie twierdzę, że gęsta matryca to same zalety - większe pliki przecież trudniej się przechowuje i obrabia. Ale taka matryca może dać mi większą rozdzielczość w konkretnych sytuacjach, w innych zaś zysku nie będzie.
    Ale nie będzie gorzej niż przy 12 Mpix, co niektórzy sugerują.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 09-10-2009 o 20:35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Chyba od D300?
    nie, miałem na myśli AF już nawet z D200. Jest naprawdę bdb i w ciemności na bocznych punktach spisuje sie lepiej od D300/D700/D3 !!!
    gdyby taki AF był w 5D, to żaden canonier by nie zmienił nigdy tej puszki na nic innego.

Najwyżej nie będzie dodatkowego zysku z gęstszej matrycy, gorzej przecież nie będzie, nie ma prawa. Chyba, że mówimy o ostrości per piksel. Ale czy to ma sens w ogóle?
    per piksel, ma to sens bo po co dodawać pikseli gdy nie daje to nic w ilości detalu?

Olki mają jeszcze mniejszą (fizycznie, w mm) matrycę.
    ważna jest ilość (gęstość) na mm.
    Piotr_ dobrze tłumaczy o co biega, podpisuje się też pod tym.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    per piksel, ma to sens bo po co dodawać pikseli gdy nie daje to nic w ilości detalu?
    Można się z tym zgodzić pod warunkeim, że mówimy o pewnych określonych sytuacjach. Jednak w ogólności jest to stwierdzenie nieprawdziwe.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Wiesz, to jest takie gadanie, jakbyś mi mówił że obiektyw f/1.4 nie jest mi do niczego potrzebny, bo po domknięciu do f/4.5 taką samą głębię ostrości uzyskam kitem. Nie wyobrażam sobie wielu sytuacji, kiedy byłbym zmuszony domykać obiektyw powyżej 8-11.
    Poza tym dalej uważam, że gęstość matrycy nie ma nic wspólnego z limitem dyfrakcyjnym. Jeszcze raz - mniejsza fizycznie matryca = niższy limit dyfrakcyjny. Bardziej dopakowana matryca = łatwiej zauważyć efekt dyfrakcji (i nie tylko - np. aberracje) oglądając zdjęcie 1:1. Na odbitce o tej samej wielkości, lub po zeskalowaniu zdjęcia do tej samej rozdzielczości różnic nie będzie.

Nie twierdzę, że gęsta matryca to same zalety - większe pliki przecież trudniej się przechowuje i obrabia. Ale taka matryca może dać mi większą rozdzielczość w konkretnych sytuacjach, w innych zaś zysku nie będzie.
    Ale nie będzie gorzej niż przy 12 Mpix, co niektórzy sugerują.
    Gdzie napisałem, że będzie gorzej? Stwierdziłem, że przy przysłonach domkniętych do f8-11 zysku z MPix nie będzie bo zadziała dyfrakcja.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    Gdzie napisałem, że będzie gorzej?
    Gdybyś to ty tak twierdził, nie napisałbym tego w trzeciej osobie l.m.

Stwierdziłem, że przy przysłonach domkniętych do f8-11 zysku z MPix nie będzie bo zadziała dyfrakcja.
    Być może, ale przy niższych przysłonach zysk będzie.

Domyślnie

Być może, ale przy niższych przysłonach zysk będzie.
    Ale tylko przy niektórych obiektywach bo wiele nie ma odpowiednio dużej rozdzielczości na żadnej przysłonie. W przypadku ciemnych obiektywów (przeważnie zoomy z f5,6 na końcu) które potrzebowały domykania o 1-2 działki teraz z powodu dyfrakcji takie działanie nie poprawi a wręcz pogorszy sytuacje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Yyyy imho i egz i przysłony nie te. $500 lens!

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Merde z całym szacunkiem ale co nam po tym zysku. Dwa topowe modele (16-35 II, 70-200 2.8 is) dają takie mydło ze nawet 100 mega upchane w 7D tego nie zmieni. Sorry za OT. Rozbrajają mnie takie wypowiedzi. Ludzi którzy naczytali się opinii, naoglądali bzdurnych zdjec. Poczekajmy aż pojawi się więcej opinii. A nie wydajemy sąd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez timi Zobacz posta
    Merde z całym szacunkiem ale co nam po tym zysku. Dwa topowe modele (16-35 II, 70-200 2.8 is) dają takie mydło
    Jak jest u Canona z UWA każdy widzi, poza tym rozdzielczośc szkieł UWA zawsze była inna od chociażby 70-200, który jest już pradziadkiem - to jak to jest z tym całym szacunkiem...
    Jest od cholery sampli w necie ze szkieł targetu np. 400/5.6L by wymienic najtańszy.
    Czy fani projektu 7D mają teraz oczywiście z całym szacunkiem omawiac mydło topowych modeli Nikona?

Strona 36 z 51 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów