Close

Strona 46 z 51 PierwszyPierwszy ... 364445464748 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 506

Wątek: Canon 7D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mark Kowalczyk Zobacz posta
    bez znaczenia w ocenie sprzętu foto, czy nawet systemu.
    Dla osób które się foto zajmują to oczywiste - dla osób które zajmują się filmem już nie. Nie generalizujmy.
    Pozdrawiam
    Marcin

Oszczędny w słowach Awatar mBak
    Miasto
    dolnyśląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JAH_MALL Zobacz posta
    Stad tez pytanie jak Ci idze zabawa 5d2 z obiektywami Nikona. Czy jest sens na jakis czas pracowac na takim zestawie? Jakie sa twoje doswiadczenia?

Kupiłem dwie przejściówki. Pierwszą na allegro z układem umożliwiającym potwierdzenie ostrości przez Canona.
    Używałem jej do 35/2 i 50/1.4 - oba obiektywy mają pierścień regulacji przysłony więc nie ma problemu.
    Przejściówka pasuje idealnie - zero luzu na połączeniu body - obiektyw. Ręczne ostrzenie na Canonie bez problemu zarówno z wykorzystaniem oryginalnej matówki (choć lepiej wymienić ją na inną). Ja preferuję tryb live-view do ręcznego ostrzenia. Mogę powiększyć 10 krotnie obraz na LCD i ostrzenie przebiega spoko i bardzo dokładnie.

Zamówiłem też przejściówkę umożliwiającą regulację przysłony w obiektywach serii G, ale jeszcze nie dotarła.

Zestaw typu Canon-Nikkor uważam za bardzo ciekawy dla kogoś kto ma szklarnię od N
    D3|24/3,5PC|14-24/2,8|24-70/2,8|70-200/2,8VR|200-400/4VR|50/1,4|60/2,8|TC-20EII|SB-800|SB-900| 5D Mk II|24-70/2.8L|15/2.8|24/1.4|85/1.2 Leica M9+Summilux 24/35/50mm f/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mBak Zobacz posta
    Ja preferuję tryb live-view do ręcznego ostrzenia. Mogę powiększyć 10 krotnie obraz na LCD i ostrzenie przebiega spoko i bardzo dokładnie.

A jak z szybkoscia takiego ostrzenia, ile potrzebujiesz czasu zeby w ten sposob cos ostro ustrzelic? Pytam bo jeszcze nigdy nie uzywalem trybu LiveView.

Ja jak narazie mialbym do podpiecia 50mm, 85mm i Sigme 70-200(ta nie ma pierscienia przyslony), no i moze udalo by sie jakos uzywac 35mm ta pod dx. Zreszta widzisz co mam w stopce, myslisz ze na poczatek dolbym jakos rade?
    Planuje tez Samyanga 85 ale narazie sie wstrzymuje bo nie wiem pod jaki system mialbym go kupic.
    S5 d70s n35 1.8 n50 1.8 n85 1.8 s10-20 n18-70 s70-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mBak Zobacz posta
    Panowie ZERO komentarzy do jakości obrazu.
    Czytam Wasze komentarze i zastanawiam się czy to forum faktycznie poświęcone jest rejestracji obrazu?

Ktoś zrealizował teledysk z użyciem Canona 7D i szczęki wam opadł patrząc na obraz.
    Nie odważycie się przyznać, że Wasze (moje) Nikony pozostają daleko w tyle za Canonem...
    Czy to takie trudne?

Canon zrobił wielki skok do przodu i zostawił Nikona w tyle, czy to tak trudno przyznać?
    Ja się przyznaję - popełniłem błąd będąc wierny Nikonowi... Powinienem go zdradzić gdy pojawiła się pierwsza 5 w Canonie.

Wiele razy na tym forum, przyznano (sam to robiłem) że jakość video Z 5d2 i 7D powala. Ale ocenianie jakości lustrzanki przez pryzmat jakości VIDEO, albo pozycjonowanie firmy produkującej SPRZĘT FOTOGRAFICZNY na tej podstawie, to chyba jakieś nieporozumienie. Oczywiście jest grupa osób, która kupi taki aparat własnie ze względu na tę funkcjonalność, ale to nie jest standardowa grupa docelowa do której kierowany jest ten sprzęt.
    Zachwycać się jakoscią tego klipa jednak nie będę - ta forma kultury masowej jest dla mnie nieprzyswajalna, niezależnie od tego czym i jak została zrealizowana.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mark Kowalczyk Zobacz posta
    ..Mz to niszowy temat, ciekawostka, bez znaczenia w ocenie sprzętu foto, czy nawet systemu.
    Nie do końca. Część filmujących zainteresowała się tą mozliwością w aparatach. I oni wszyscy wchodza w canona. Po co nikon zaczął z filmami, skoro teraz zostaje z tyłu, zamiast jako prekursor być liderem? Ruszyli temat a teraz go nie pchają zbyt intensywnie. Profity z pomysłu nikona zbiera canon.
    PS - ja wiem, że canon ma kamery video, ale to chyba jednak zupełnie inna bajka, nie ma jak przełożyć tej technologii do lustrzanek.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie do końca. Część filmujących zainteresowała się tą mozliwością w aparatach. I oni wszyscy wchodza w canona. Po co nikon zaczął z filmami, skoro teraz zostaje z tyłu, zamiast jako prekursor być liderem? Ruszyli temat a teraz go nie pchają zbyt intensywnie. Profity z pomysłu nikona zbiera canon.
    tu bym o tyle polemizowal, ze daty premiery D90 i jesli dobrze pamietam 5DmkII dzieli tak malo czasu, ze nie da sie jednoznacznie mowic o pierwszym pomyslodawcy. raczej o tym, ze Nikon chcial koniecznie byc pierwszy i wypuscil takiego baka, ktory do kotleta u cioci na imieninach moze sie i jeszcze nada, ale nieodmiennie pozostaje ficzerem marketingowym i niczym wiecej.

co do wideo w Canonie - czasem mi zal, ze nie dolozylem 100 EUR kupujac zonie aparat i nie wzialem 500D. z checia porobilbym filmiki typu krecace sie wiatraki, falujace zboze, fale morskie... takie ilustracyjne do prezentacji, badz do pokazu zdjec. nie mowiac o filmach z imprez wlasnego dziecka. jakby nie patrzyl, kamera sie nie posluguje i nie zamierzam kupowac. ale mozliwosc nakrecenia czegos narzedziem, ktore dobrze znam - bylaby fajnym bonusem

zaklecia na temat tego jakie to wideo jest bez sensu i jak to Nikon nie marnuje czasu na nie uwazam za dowodzenie, ze ziemia jest plaska. tak jak dawniej dowodzenie przez zoltych fanatykow, ze wysokie ISO nikomu jest niepotrzebne, tylko po to, by 3 lata pozniej robic z siebe idiote bijac piane nad zaje* ISO 25600 z D3. litosci to nie do Ciebie, Jacek, tylko do bijacych sie w piersi nad bezsensem wideo wizjonerow tego forum, ktorzy za kilka lat, kiedy Nikon nadarzy technologicznie za Full HD, sami pojda kupic HDSLR i beda bic piane, jaki to wypas.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 16-12-2009 o 12:46

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    zaklecia na temat tego jakie to wideo jest bez sensu i jak to Nikon nie marnuje czasu na nie uwazam za dowodzenie, ze ziemia jest plaska. tak jak dawniej dowodzenie przez zoltych fanatykow, ze wysokie ISO nikomu jest niepotrzebne
    ale to jest w pewnym sensie normalka... obecnie z funkcja video w dslr jest mniej wiecej tak, jak przy migracji analog-cyfra... w sensie dyskusji i rzucanych argumentow takze nawet nie ma co na to zwracac uwagi... samo przejdzie z czasem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    ale to jest w pewnym sensie normalka... obecnie z funkcja video w dslr jest mniej wiecej tak, jak przy migracji analog-cyfra... w sensie dyskusji i rzucanych argumentow takze nawet nie ma co na to zwracac uwagi... samo przejdzie z czasem...
    niekoniecznie. wyznaniowy talibanizm akurat mocno rzutuje na percepcje tego tematu. to nie jest przypadek, ze najwiecej zwolennikow video (co nie znaczy, ze wiekszosc wsrod uzytkownikow danej marki) znalezc mozna wsrod osob posiadajacych Canona a najmniej w Sony (gdzie kolektywnie "wiadomo", ze "video nie bylo, nie ma i nigdy nie bedzie potrzebne").

ja patrze z perspektywy tego, ze moge spokojnie robic wideo, wystarczy kupic odpowiednia zaslepke do sloiczkow. i z wielka checia porobilbym krotkie klipy niderlandzkich chmur i wiatrakow chocby takim 17-40.
    poki co za droga imprezka na moje potrzeby, ale moj kolejny korpus bedzie mial video i bede sie tym bawil.

a jak ktos woli brnac w zaparte, ze video w DSLR jest do dupy, bo jego alternatywa jest albo drewniane combo 720p + niedorobiony kodek albo wyciagniecie glowy z pupy, kupienie Canona i przyznanie sie do tego publicznie...

rozumiem stwierdzenie, ze komus cos nie jest potrzebne. ja zyje dobrze z maksymalnym uzywalnym ISO 1600 (wedlug moich standardow uzywalnych, tzn. na wydruku A4 jest miodek). ale nie ewangelizuje wszystkich dookola, ze wyzsze ISO do niczego nie sa potrzebne juz takich zawodnikow widzialem, co dowodzili, ze "po co komu wiecej niz ISO 400". nie chce pokazywac palcem na ktorym forum

Domyślnie

Akustyk, sam powinieneś rozumieć żółtych fanatyków, bo jesteś fanatykiem tyle że czerwonym Samych "żółtoturbanowych" zwoleników używania iso6400-25600 po proemierze D3 przybyło tyle samo, co wyznawców nowej wiary głoszącej że iso1600 to max które wystarcza do wszystkiego ze sporym zapasem, wśród "czerwonooszołomów". I pewnie tak samo będzie z filmami; jeśli nikon pozkaże jakąś rewelacyjną funkcjonalność video, bijącą na głowę dokonania canona, po stronie czerwonej rozlegną się głosy że video w DSLR to nic nie wnoszący dodatek, a nikoniarze nawrócą się na realizacje filowe za pomocą nowej lustrzanki
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Akustyk, sam powinieneś rozumieć żółtych fanatyków, bo jesteś fanatykiem tyle że czerwonym
    bo ja wiem. ja jestem uzytkownikiem i sympatykiem czerwonego koloru, ale staram sie nie splaszczac ziemii i przekonywac wszystkich dookola, ze moj sprzet jest bog wie jak wypasiony. zreszt,a mozna na CB przesledzic dyskusje nt. ostrosci rogow 17-40, pracy pod swiatlo 70-200/4 czy szybkooooooooooosci AF w 5D. nad rozwiazaniem MLU w Canonie nie bede sie juz znecal
    termin "fanatyk" raczej zostawiam tym, ktorzy nad czerwonym paskiem wokol obiektywu slinia sie bardziej niz z tylu majtek swojej dziewczyny biorac poprawke na to, ze w tym drugim przypadku czerwony pasek moze jednak nie wystarczyc, bo sa i takie Elki

Samych "żółtoturbanowych" zwoleników używania iso6400-25600 po proemierze D3 przybyło tyle samo, co wyznawców nowej wiary głoszącej że iso1600 to max które wystarcza do wszystkiego ze sporym zapasem, wśród "czerwonooszołomów".
    dokladnie tak jak piszesz

I pewnie tak samo będzie z filmami; jeśli nikon pozkaże jakąś rewelacyjną funkcjonalność video, bijącą na głowę dokonania canona, po stronie czerwonej rozlegną się głosy że video w DSLR to nic nie wnoszący dodatek, a nikoniarze nawrócą się na realizacje filowe za pomocą nowej lustrzanki
    nie mam co do tego zadnych watpliwosci

Strona 46 z 51 PierwszyPierwszy ... 364445464748 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów