Szukaj
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
Aptekarskie różnice - efekt będzie równie gówniany, jak w przypadku hadeera klejonego z kilku fotek wołanych na "+/-"
Bo to jest trendi, flaszi i foxi, rozjezdzaja sie kolory a co najlepsze dookola wszystkich obiektow robi sie echo
Ale na powaznie, czasem zrobienie HDRa nawet z jednego RAWa ulatwia obrobke.
Dla przykladu oryginalne zdjecie:
I HDR z jednego RAWa (+ drobna korekta w PS)
Nie bede pisal, ze takiego efektu nie osiagne tylko za pomoca zabawy w szopie. Tyle ze musialbym nad tym posiedziec dluzej, i mialbym kupe zabawy z maskami, zeby podbijac kontrast w takich miejscach a nie innych. Po wywolaniu hdra nie bylo tego problemu. Jedyny minus, to zwiekszony szum (tutaj woda wyszla marnie, ale to dlatego, ze nie chcialo mi sie tego poprawiac).
Taki efekt to można uzyskać nawet z tego oryginalnego jpega w PS-ie i to w 5 sekund - na pewno szybciej niż robiąc jakieś kombinacje alpejskie z wołaniem na plus-minus:
Gdybym miał RAW-a, to to samo zrobiłbym w konwerterze w 2 sekundy, tylko jeszcze lepiej.
wigi.pl
Ten HDR byl bez wolania na +-, wystarczy otworzyc rawa Photomatixem. W sumie to robilem z minute-dwie, ale widze ze zmarnowalem troche czasu
Tylko w takim razie mam pytanie - w jaki sposob /bez robienia hadeera/ wyciagniesz tak mocno chmury?
http://www.flickr.com/photos/80651083@N00/2462445457/
Co prawda kiepski przyklad, bo to zdjecie jest za bardzo przerobione, ale mam nadzieje ze rozumiesz o jaki efekt na niebie mi sie rozchodzi![]()
Czornyj, czy mogę Ci podesłać rawa, pokazałbyś mi co i w jaki sposób można z niego wyciągnąć (chodzi o jak największą dynamikę, ale w miarę realistycznie) uzywąjąc CNX 1.3 i/lub PS?
PS
A może zaraz wstawię coś na serwer...
Ostatnio edytowane przez wigi ; 03-08-2009 o 00:27
wigi.pl
Skontaktuj się z nami