Close

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 82

Wątek: Technika HDR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elix Zobacz posta
    Tylko weź pod uwagę, że kluczem do uzyskania zadowalających efektów jest zrozumienie jaki wpływ na zdjęcie mają wykorzystywane parametry, a nie ślepe odtwarzanie podanych przepisów. Czornyj wie do czego służą poszczególne suwaczki i w ten sposób dochodzi do efektu jaki chce uzyskać.

W przypadku akurat tego wątku kluczowe w LR/ACR są Recovery, Fill Light i Blacks. Jak się rozumie co te suwaczki robią to składanie HDRa z tego samego NEFa wywoływanego na +/- przestaje mieć sens (co zresztą widać na przykładach - może lekko przesadzonych, ale w tym wypadku to akurat dobrze)
    No to może wyjaśnij nam wszystkim, co te suwaczki robią (pytam i proszę poważnie), bo zabrzmiało to tak, jakby metodą prób i błędów nie można było uzyskać dobrego rezultatu
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    No to może wyjaśnij nam wszystkim, co te suwaczki robią (pytam i proszę poważnie), bo zabrzmiało to tak, jakby metodą prób i błędów nie można było uzyskać dobrego rezultatu
    Teoria nie zastąpi metody prób i błędów.

Jeśli chodzi o logikę mojego postępowania w ACR - po pierwsze oglądam sobie linearną postać zdjęcia ustawiając Brightness na 0, to mniej - więcej daje mi pojęcie o tym, co zarejestrowało się w partii świateł. Następnie przyciemniam zdjęcie za pomocą Exposure i Recovery tak, by partia świateł w zdjęciu wyglądała odpowiednio. Później rozjaśniam cienie za pomocą Fill light i pogłębiam czernie parametrem Blacks. Wygląd całości poprawiam zwiększając kontrast śródtonowy (Clarity) oraz ew. podnosząc nasycenie (Vibrance/Saturation), wizualnie obniżone przez spadek kontrastowości sceny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Teoria nie zastąpi metody prób i błędów.
    ...a samą teorię to można o kant d... rozbić trzeba próbować i tyle, większość nazw parametrów jest intuicyjna, do tego trochę prób i można uzyskać dobre wyniki.
    Wcześniej do wywoływania rawów używałem wyłącznie CNX, ale widzę , że ACR daje większe możliwości
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Tylko weź pod uwagę, że kluczem do uzyskania zadowalających efektów jest zrozumienie jaki wpływ na zdjęcie mają wykorzystywane parametry, a nie ślepe odtwarzanie podanych przepisów. Czornyj wie do czego służą poszczególne suwaczki i w ten sposób dochodzi do efektu jaki chce uzyskać.

W przypadku akurat tego wątku kluczowe w LR/ACR są Recovery, Fill Light i Blacks. Jak się rozumie co te suwaczki robią to składanie HDRa z tego samego NEFa wywoływanego na +/- przestaje mieć sens (co zresztą widać na przykładach - może lekko przesadzonych, ale w tym wypadku to akurat dobrze)
    Wiem wiem tylko że nie miałem wcześniej NX teraz sobie ściągnąłem triala, jestem na grafice komputerowej i tam głównie pracujemy na PS/Gimp
    Nikon D700/D50 N18-70/f3,5-4,5 S70-300/f4,5-5,6 N50/1.8D T35-75/f2.8

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyma Zobacz posta
    Poniżej dwa najistotniejsze linki:
    http://gl.ict.usc.edu/HDRShop/
    http://www.naturescapes.net/072006/rh0706_1.htm

może będą przydatne dla dalszych poszukujących
    ??? najistotniejsze? Pierwszy link jest w ogólne na inny temat! HDR w technice grafiki 3d jest zupełnie czymś innym!

Domyślnie

Ale to szare cos dookola Slonca jest nie do przyjecia :/
    Marcin "emgieb" Brzozowski
    Jest: kupa klamotow
    Moje fotki: TrekLens

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Czornyj napisał powyżej już dość dokładnie więc nie będę się powtarzał (swoją drogą nazwy tych parametrów są dość jednoznacznie opisujące ich działanie). Nie chodzi tu jedynie o ten konkretny wątek, ale np. dokładnie te same parametry do spółki z mikserem kolorów są przydatne w konwersji do b/w w LR/ACR.

Metodą prób i błedów też osiągniesz rezultaty, co więcej warto eksperymentować - sedno w tym żeby z tych eksperymentów wyciągać wnioski na przyszłość, bo wtedy jesteśmy w stanie osiągnąć jakąś powtarzalność wyników i jeszcze przed ruszeniem suwaczka wiedzieć jaki mniej więcej będzie efekt. Czyż nie?

A ponieważ odeszliśmy nieco od tematu wątku to ja generalnie nie mam nic przeciwko temu jeśli komuś takie obrazki o posranych kolorach i całkowicie bezsensownym wyglądzie się podobają - kwestia gustu. Proszę jedynie żeby nie nazywać tego HDRem bo to po prostu nim nie jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emgieb Zobacz posta
    Ale to szare cos dookola Slonca jest nie do przyjecia :/
    To "szare coś" dookoła słońca to miejsce, w którym przepaleniu uległy kanały B i R, a G (którego jest dwa razy więcej) jeszcze coś zarejestrował, ACR/NX wykorzystuje tą informację podczas przyciemniania świateł. Nie wygląda to wprawdzie najelpiej, ale wystarczy pycnąć takie miejsce color brushem i będzie bjuti, a dzięki temu odzyskujemy trochę więcej z przepału.

Proszę jedynie żeby nie nazywać tego HDRem bo to po prostu nim nie jest.
    Weszliśmy na temat hadereróf z jednego pliku RAW, więc wspomniałem tylko, że jest to działanie bez sensu. Sam HDR to to technika zwiększania DR za pomocą łączenia kilku ekspozycji, "haderer z jednego rawa", lub wymiąchany w ACR/NX to bodaj DRI.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 03-08-2009 o 12:29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madmips Zobacz posta
    ??? najistotniejsze? Pierwszy link jest w ogólne na inny temat! HDR w technice grafiki 3d jest zupełnie czymś innym!
    Jest dokładnie tym samym. HDRI było pierwotnie wykorzystywane tylko do oświetlania sceny w grafice 3D, dopiero koło 2003 r. zaczęto przepuszczać zdjęcia przez wymyślny tonemapping i używać tego w fotografii. Ale część HDR-owa jest dokładnie taka sama w grafice 3D i 2D.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Weszliśmy na temat hadereróf z jednego pliku RAW, więc wspomniałem tylko, że jest to działanie bez sensu. Sam HDR to to technika zwiększania DR za pomocą łączenia kilku ekspozycji, "haderer z jednego rawa", lub wymiąchany w ACR/NX to bodaj DRI.
    Czornyj - to nie był zarzut/prośba skierowana do Ciebie tylko do tych którzy mylnie nazywają te Photmatixowe "tfurczości" HDRem, a temat rzeczywiście zszedł na te "hadeery z jednego rawa"

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów