Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 82

Wątek: Technika HDR

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

no to bardziej realistycznie z NX-a:

i spokojniejszy ACR
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 03-08-2009 o 01:26

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    no to bardziej realistycznie z NX-a:

i spokojniejszy ACR
    To jest super, jak to zrobiłeś ?
    Nikon D700/D50 N18-70/f3,5-4,5 S70-300/f4,5-5,6 N50/1.8D T35-75/f2.8

Domyślnie

W NX po prostu użyłem Exposure -2EV oraz D-Lighting HQ
    100/1/100, do tego dałem jeszcze dwa U-pointy by trochę poprawić kolor
    nieba.

W ACR: Exposure -1EV, Recovery 50, Fill Light 100, Blacks 70,
    Brightness 0, Contrast +25, Clarity 50, Hue Blues +5.

To cała filozofia, bez Photomatixów czy inszej hadry.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    W NX po prostu użyłem Exposure -2EV oraz D-Lighting HQ
    100/1/100, do tego dałem jeszcze dwa U-pointy by trochę poprawić kolor
    nieba.

W ACR: Exposure -1EV, Recovery 50, Fill Light 100, Blacks 70,
    Brightness 0, Contrast +25, Clarity 50, Hue Blues +5.

To cała filozofia, bez Photomatixów czy inszej hadry.
    Dzięki zaraz przetestuje bo efekt jest naprawde dobry.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez driftmen Zobacz posta
    Dzięki zaraz przetestuje bo efekt jest naprawde dobry.
    Tylko weź pod uwagę, że kluczem do uzyskania zadowalających efektów jest zrozumienie jaki wpływ na zdjęcie mają wykorzystywane parametry, a nie ślepe odtwarzanie podanych przepisów. Czornyj wie do czego służą poszczególne suwaczki i w ten sposób dochodzi do efektu jaki chce uzyskać.

W przypadku akurat tego wątku kluczowe w LR/ACR są Recovery, Fill Light i Blacks. Jak się rozumie co te suwaczki robią to składanie HDRa z tego samego NEFa wywoływanego na +/- przestaje mieć sens (co zresztą widać na przykładach - może lekko przesadzonych, ale w tym wypadku to akurat dobrze)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elix Zobacz posta
    Tylko weź pod uwagę, że kluczem do uzyskania zadowalających efektów jest zrozumienie jaki wpływ na zdjęcie mają wykorzystywane parametry, a nie ślepe odtwarzanie podanych przepisów. Czornyj wie do czego służą poszczególne suwaczki i w ten sposób dochodzi do efektu jaki chce uzyskać.

W przypadku akurat tego wątku kluczowe w LR/ACR są Recovery, Fill Light i Blacks. Jak się rozumie co te suwaczki robią to składanie HDRa z tego samego NEFa wywoływanego na +/- przestaje mieć sens (co zresztą widać na przykładach - może lekko przesadzonych, ale w tym wypadku to akurat dobrze)
    No to może wyjaśnij nam wszystkim, co te suwaczki robią (pytam i proszę poważnie), bo zabrzmiało to tak, jakby metodą prób i błędów nie można było uzyskać dobrego rezultatu
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    No to może wyjaśnij nam wszystkim, co te suwaczki robią (pytam i proszę poważnie), bo zabrzmiało to tak, jakby metodą prób i błędów nie można było uzyskać dobrego rezultatu
    Teoria nie zastąpi metody prób i błędów.

Jeśli chodzi o logikę mojego postępowania w ACR - po pierwsze oglądam sobie linearną postać zdjęcia ustawiając Brightness na 0, to mniej - więcej daje mi pojęcie o tym, co zarejestrowało się w partii świateł. Następnie przyciemniam zdjęcie za pomocą Exposure i Recovery tak, by partia świateł w zdjęciu wyglądała odpowiednio. Później rozjaśniam cienie za pomocą Fill light i pogłębiam czernie parametrem Blacks. Wygląd całości poprawiam zwiększając kontrast śródtonowy (Clarity) oraz ew. podnosząc nasycenie (Vibrance/Saturation), wizualnie obniżone przez spadek kontrastowości sceny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Czornyj napisał powyżej już dość dokładnie więc nie będę się powtarzał (swoją drogą nazwy tych parametrów są dość jednoznacznie opisujące ich działanie). Nie chodzi tu jedynie o ten konkretny wątek, ale np. dokładnie te same parametry do spółki z mikserem kolorów są przydatne w konwersji do b/w w LR/ACR.

Metodą prób i błedów też osiągniesz rezultaty, co więcej warto eksperymentować - sedno w tym żeby z tych eksperymentów wyciągać wnioski na przyszłość, bo wtedy jesteśmy w stanie osiągnąć jakąś powtarzalność wyników i jeszcze przed ruszeniem suwaczka wiedzieć jaki mniej więcej będzie efekt. Czyż nie?

A ponieważ odeszliśmy nieco od tematu wątku to ja generalnie nie mam nic przeciwko temu jeśli komuś takie obrazki o posranych kolorach i całkowicie bezsensownym wyglądzie się podobają - kwestia gustu. Proszę jedynie żeby nie nazywać tego HDRem bo to po prostu nim nie jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elix Zobacz posta

Wiem wiem tylko że nie miałem wcześniej NX teraz sobie ściągnąłem triala, jestem na grafice komputerowej i tam głównie pracujemy na PS/Gimp

Domyślnie

Prawie dobry efekt i można liczyć na lepszy (wg własnych upodobań), bawiąc się suwakami
    Dzięki Czornyj, życie będzie prostsze, bo już zacząłem się bawić EnfuseGUI, ale to było za dużo zachodu i efekt był mniej zadowalający (mniejsza dynamika jakoś mi wychodziła).
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów