I sobie łapiesz gradient i suniesz na pół kadru czy an 1/3 czy na sam narożnik. Bardzo przydatne jak się ma dużo zdjęć do zrobienia.
Szukaj
I sobie łapiesz gradient i suniesz na pół kadru czy an 1/3 czy na sam narożnik. Bardzo przydatne jak się ma dużo zdjęć do zrobienia.
Bez PSa oczywiście da się.
Z tańszych to wiadomo że Lightroom i Adobe Elements. Wywoływaczka dokładnie ta sama (Camera Raw) choć możliwości dalszej zabawy już mniejsze.
Praca na warstwach to przecie podstawa ;p
To prawda że robimy zdjęcie na dr400% a wtedy obniżamy ekspozycję i zwiększamy fill light, jest jednak jedno ale...
W wielu przypadkach "podążając tą ścieżką"na krawędziach elementów będących na skraju fragmentów rozjaśnionych przez fill light i odzyskanych przez obniżenie ekspozycji powstają naprawdę brzydkie obwódki. Przy niewielkim już powiększeniu da się je zauważyć co psuje odbiór zdjęcia generalnie.
Można to jednak obejść właśnie pracą na warstwach i maskach. Wtedy takie kwiatki można ominąć przez świadome kontrolowanie co rozjaśniamy/przyciemniamy i w jakim stopniu.
Zakładka shadows/highlights jest na przykład o wiele skuteczniejsza niż "odpowiedniki" z CR fill light/recovery.
Dla przykladu:
Ostatnio edytowane przez carantoni ; 08-06-2009 o 17:31
NIKON d70s i FUJI s5 pro + COŚ od siebie
http://karolantosiewicz.blogspot.com/
Dzięki za tą poradę! O skuteczności shadows/highlights zdążyłem już przekonać się. Aby więcej wiedzieć o zaletach DR400%, wahający się nad kupnem S5 powinni poczytać nasze forum oraz artykuł http://www.kenrockwell.com/fuji/s5/dynamic-range.htm - do mnie przemówił podpunkt Overexposure and Blown-Out Images.![]()
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Pozwolę sobie dołączyć się do wątku. Czy też tak macie, że w s5pro mam ekspozycję na stałe ustawioną na +1ev i dopiero wtedy zdjęcia są wg histogramu a także przy oglądaniu, odpowiednio naświetlone.
Suzuki SV 650N
Tan aparat lubi światło, dużo światła. Pomiar matrycowy jest skuteczny jednak działa z troską aby nie prześwietlić więc warto podciągnąć ekspozycje.
Potwierdziłeś robin102 to, co kiedyś napisałeś w PM. Tylko teraz zastanowiłem się, że jeśli mam lecieć standardowo na +0,7EV lub jak wspomniał mazilis, +1EV, jaką korektę powinienem zastosować na suknię ślubną: od +1,3 do +1,7EV (tyle radzi się w Nikonach) czy więcej, z uwzględnieniem Waszej propozycji korekty? W sumie jakby nie patrzeć- lepiej w S5 przepalić niż nie doświetlić, co?
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Ja espiątką wole nawet konkretnie przejarać niż z głębokiego niedoświetlenia wyciągać bo jak w żadnym aparacie daje się odzyskać obrazek nawet z białych placków. Sam takich ekstremalnych eksperymentów nie robilem, ale Niedźwiedź kiedyś coś takiego pokazywał.
Skontaktuj się z nami