Close

Strona 21 z 77 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Polecam za to Fotopremium! Możliwość negocjacji cenowych, elastyczność, łatwy kontakt- profesjonalna obsługa klienta!
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Mam pytanie: s5 pro jest chwalony za kolorystykę, w tym naturalny kolor ludzkiej skóry oddany nawet w ustawieniu AWB. Czy ustawienie WB w oparciu o pomiar (PRE) będzie miało wpływ a jeśli tak to czy pozytywny, na kolorystykę? Jakie macie doświadczenia w tym obszarze, tzn. czy używacie akcesoriów typu szara karta, TriBalance, Expodisc, CBL, itp.?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

A co całkiem inaczej niż z D80 ?
    Spoko spoko trzeba rawa robić, a plik jest tak elastyczny, że znacznie łatwiej złapać właściwą- bardziej naturalną kolorystykę niż z matryc cemosowych w najnowszych Nikonach, choć w porównaniu do D80 nie powinno być jakiejś dużej różnicy
    Kolorki z D80 łatwiej na białym człowieku wyprowadzić niż z D700
    achhhhh zapomniałem dodać, że dla mnie łatwiej
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 04-05-2009 o 19:42

Domyślnie

Podstawowy myk to brak przepalonych pojedynczych kanałów na zdjęciach. Tego nie widać tak na pierwszy rzut oka, ale S5 przed tym chroni. Np. te kwiatki:

Zwykła matryca połknie ten cały kolor i zrobi tam płaską, czerwoną plamę.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Zwykła matryca połknie ten cały kolor i zrobi tam płaską, czerwoną plamę.
    Może nie róbmy sobie jaj

Domyślnie

Nie robię sobie jaj. Z czerwonym w słońcu jest zawsze problem.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2

Domyślnie

Mathu się nie myli.
    Tak jest że matryca od razu stara się dać wynik z jak największą ilością informacji (czyli możliwie najmniej przepałów ale też czarnych plam). Czasem może to być nawet wadą. Przyzwyczjny do mojej d70 nie mogę się przekonać do makr z s5. Są po prostu dość mdłe.
    Oczywiście obróbka jest w tym przypadku o wiele łatwiejsza bo jest większy margines podbijania kontrastu.
    Ta "przypadlość" kapitalnie sprawdza się przy fotografii krajobrazu, można wyciągnąć masę szczegułów. Zasada jest tylko jedna - naświetlamy na cienie a przepały zawsze da się odratować. W moim Nikonie było zupelnie odwrotnie stąd wciąż się uczę jak możliwie najlepiej wykorzystywać matrycę.
    I niech nikt nie mówi że ktoś kto potrafi poprawnie naśiwetlać fotki nie potrzebuje takiej rzeczy - daje to po prostu nowe możliwości z których możemy ale nie musimy korzystać. Da się zrobić hdr bez statywu i kilku zdjęć, to tak w skrócie.
    Kolorystyka naprawdę trafia bez pudła, a nawet jeśli się pomyli to tak jak ktoś napisał po małej korekcji wszystko wraca na swoje miejsce (czyli nie ma potem nienaturalnych zafarbów to tu to tam, łatwiej wszystko opanować).

Z wad jeśli ktoś ciekaw mojego zdania to w kolejności mi doskwierania:
    - mała matryca (kadrujemy z głową za pomocą aparatu a nie na komputerze )
    - raf przy max rozpiętości 400% waży 25 MB (sic)
    - wolny zapis wyżej wymienionych kobylastych plikow, nie dotyczy af
    - menu i ogólnie podgląd fotek to pomyłka (twórca powinien się za to smarzyć w piekle)
    - prądożerny jest (200-300 fotek na firmowym aku to góra)
    - chwalona przez wszystkich obudowa ma pewne wady a minowicie guma jest podatna na przyczepianie się kurzu, no i ma tendencję do odklejania się
    - firmowy soft dla mnie jest za słaby (ah szkoda że Capture NX nie jest kompatybilny)

Zalączam dwie fotki, takie wyszły z matrycy (jedynie zjotpegowane i zmniejszone, nawet nie wyostrzałem):

Edit = no jeszcze dwie pokazujące wyciąganie przepałów (kto był w lesie i chciał tam wykonać zdjęcie naświetlone poprawnie bez statyu ten doceni tą robotę):

Ostatnio edytowane przez carantoni ; 05-05-2009 o 00:52
    NIKON d70s i FUJI s5 pro + COŚ od siebie
    http://karolantosiewicz.blogspot.com/

Domyślnie

oj, ostatnio na plenerku s5 pro cyknął na firmowym akku ponad 600 fotek, a bateria jeszcze miała ,,prunda,, Dodam, że podpięte szkło to nikkor 1.8 AF, część zdjęć z wbudowaną lampą oraz korzystano z podglądu na lcd. Jak komuś bardzo zamula 400 % rawik z s5, to radzę ustawić na STANDART, w większości przypadków całkowicie to wystarcza, a w ,,fujaka,, wstępuje nowy -ŻWAWSZY- duch Co do kadrowania, to proponuję zawsze z głową - dobre nawyki to podstawa

Domyślnie

Czornyj - z tego co widzę tylko ostatnia fotka jest w pełnym słońcu, a tam znowu nie ma takiej krwistej czerwieni.

Poza tym taka licytacja jest bez sensu - co z tego że pokażesz jakieś zdjęcia na których czerwony nie jest przepalony, skoro zawsze można pokazać taką fotkę, na której przepalenie jednak powstanie na D300 a nie powstanie na S5.

Strona 21 z 77 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów