Zobacz pełną wersję : D700 już jest
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
a zwróciłeś uwagę na fotkę tego co sprzedają?
Najdroższe d300 na swiecie.;)
hehehe
25 lipca d300 stanieje baaardzo
Obyś miał rację :)
rok nie rok ale teraz takiemu np. jak ja :razz: nie opłaca się przejść z D200 na D300. IMHO zbyt mały skok
Heh.. a jeszcze niedawno D300 to był krok milowy w historii Nikona... Wszedł D700 i D300 to nagle śmieć. Ale to dobrze, kupię sobie taniej tego śmiecia :)
Zbigniew
05-07-2008, 20:41
A skąd to wiadomo o tym 25. ? Czyżby np. Hoya kupowała Nikona, a na rynku miałaby pozostać jedyna marka profi, którą będzie C.... ? ;)
BugsBunny
05-07-2008, 20:46
A skąd to wiadomo o tym 25. ? Czyżby np. Hoya kupowała Nikona, a na rynku miałaby pozostać jedyna marka profi, którą będzie C.... ? ;)
jakby miała zostać jedna marka, to ja obstawiałbym powoli S.... :wink:, tam to dopiero coś się dzieje
jakby miała zostać jedna marka, to ja obstawiałbym powoli S.... :wink:, tam to dopiero coś się dzieje
Oczywiście chodzi o Sinara ? :mrgreen:
A ja nawet dwie marki na S :)
W poprzednich wpisach było o D 700 w Fotoit. Spoko. Kiedy wyszedł 24-70 mieli go, a jakże w swojej ofercie, tylko za skarby kupić tam się nie dało (aukcja prywatna). Po doświadczeniach z tą firmą, już nigdy nie zrobią na mnie wrażenia.
Wiem, gdzie kupię upragnione D 700, na pewno nie tam.
Pozdrawiam w niecierpliwości!
Waldy
Krzysiek29
05-07-2008, 21:02
Watpie szczerze mowiac - zobacz na ile stanialo d300 od premiery....
Było grudzień 2007 5700 pln teraz jest 4700 pln czyli ~18% (ceny z dystrybucji NP)
powiem wam 0 rewelacji ... dziś miałem w reku .. wole d3 ;P
Było grudzień 2007 5700 pln teraz jest 4700 pln czyli ~18% (ceny z dystrybucji NP)
Zgadza się ale Zbigniew napisał "5-6k lub mniej" do wiosny z ceny startowej jesli sie sprawdzi 8 kola - to cudow nie ma mz zeby az tak zlecialo
Zbigniew
05-07-2008, 21:10
OK, czyli można liczyć na 7k, góra coś niewiele mniej. To w sumie trochę dużo. Jak ktoś będzie miał ciśnienie na FF to jednak 5D wciąż pozostanie tańszym aparatem (pomijam już fakt możliwej premiery jego następcy).
OK, czyli można liczyć na 7k, góra coś niewiele mniej. To w sumie trochę dużo. Jak ktoś będzie miał ciśnienie na FF to jednak 5D wciąż pozostanie tańszym aparatem (pomijam już fakt możliwej premiery jego następcy).
Racja - pytanie tylko czy po premierze nastepcy 5D , do wiosny bedzie wogole jeszcze w sprzedazy stare.
shaddixx
05-07-2008, 21:38
jak powiedzial niedawno moj znajomy: "w cenie d700 moze kupic 40d + 5d".
powiem wam 0 rewelacji ... dziś miałem w reku .. wole d3 ;P
No właśnie, myślałem, że więcej "macantów" się dziś wypowie. specjalnie zaglądam co jakiś czas.
Może czas utworzyć wątek "D700 - pierwsze wrażenia" ;)
jak powiedzial niedawno moj znajomy: "w cenie d700 moze kupic 40d + 5d".
To niech kupi.
Ja wolę ISO6400 z szumami lepszymi niż moje 1600.
Tak, wiem, idę na łatwiznę. Przecież mógłbym się męczyć z odszumianiem i wyciąganiem cieni w Photoshopie - jak dotychczas.
Chociaż fakt, że zanim odłożę na D700... w sumie z drugiej strony, w międzyczasie stanieje. :D
bandersz
06-07-2008, 01:11
Podrzucam kilka dodatkowych sampli. Jezeli faktycznie wysokie iso bedzie takie jak tu prezentuja to naprawde zrobi sie ciekawie :-).
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2008/07/03/8782.html
Sprawdzalem te fotki z noiseninja. ISO 6400 przy naprawde bardzo delikatnym odszumieniu jest praktycznie idealne. Szumow prawie brak a szczegolow o wiele wiecej niz w D200 przy ISO 1000.
pz.
Podrzucam kilka dodatkowych sampli. Jezeli faktycznie wysokie iso bedzie takie jak tu prezentuja to naprawde zrobi sie ciekawie :-).
To jest matryca z D3. Powiedziano o niej chyba już wszystko, co się da. Nic więcej w temacie nie wymyślisz, JEST DOBRA. :)
Sprawdzalem te fotki z noiseninja. ISO 6400 przy naprawde bardzo delikatnym odszumieniu jest praktycznie idealne. Szumow prawie brak a szczegolow o wiele wiecej niz w D200 przy ISO 1000.
Tu (http://www.ishootshows.com) są foty koncertowe pykane D3. Ja też chcę 1/500s w takim oświetleniu i z takimi szumami. :D
*edit* Tzn., bardziej wolałbym takie oświetlenie, niż cokolwiek innego. Niestety polskie kluby jakie są, wszyscy wiemy...
bandersz, to juz bylo ;) -> http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=777188&postcount=627
Cos polskie sklepy szaleja z cenami ;) za 11k u siebie mam D3 ;) w necie chca 7,2k za D700 - i poki co tylko taka cena sie pojawia. Zobaczymy co bedzie pozniej bo w wielu sklepach jest oferta ale bezcenna ;) - czyli potrzeba bedzie mastercarda ;)
A teraz Was zostawiam i jade do Xianu porzucac kamieniami w terakotowa armie ;)
fader_audio
06-07-2008, 02:31
mało ale zawze coś, mam nadzieje że jeszcze nie było http://www.flickr.com/photos/pietel/2633486175/
Pawel Pawlak
06-07-2008, 05:05
ludziska, d700 będzie prawdopodobnie na początku sprzedaży kosztował około 7000-8000zł już na allegro i w najtańszych sklepach. Będzie to cena zaniżona względem sugerowanej o dobre 10-15%. Prawdopodobnie na całym świece będą na niego zapisy. i trochę to potrwa... To będzie świetna cena i jedyne co może spowodować jej spadek w skali 6-12 misiąca to kolejne silne umocnienie złotego albo jakieś niestworzone poczynania konkurencji.
Przeanalizujcie sobie logicznie skąd wziął się spadek ceny d3 w ciągu roku; jakie 17% ?? to dolar spadł a nie cena d3. Cena d3 drgnęła może o 4-7% (z tego co widzę w BH kosztuje nadal tak jak kosztował - 4999$). Marzyć można, ale w jakiś realnych granicach.
Ps. właśnie wróciłem z wesela także wybaczcie ewentualne byki i składnie ;)
Władca Pixeli
06-07-2008, 05:23
z tego co widzę w BH kosztuje nadal tak jak kosztował - 4999$);)
Trzeba dokładniej patrzeć, bo cena jest $4819.95 :mrgreen:
Pawel Pawlak
06-07-2008, 11:12
Trzeba dokładniej patrzeć, bo cena jest $4819.95 :mrgreen:\
Masz rację :oops: no to poleciał... 2% :mrgreen:
Na warsztatach wczoraj mily Pan z Nikon Polska powiedzial ze cena nie bedzie przekraczac 9k.
staszekkam
06-07-2008, 11:21
a czy na warsztatach ktoś podpytywał o D90?
BugsBunny
06-07-2008, 11:31
Na warsztatach wczoraj mily Pan z Nikon Polska powiedzial ze cena nie bedzie przekraczac 9k.
8999 ?
średnia atrakcja...
Gawronnek
06-07-2008, 11:45
to w końcu nie będzie przekraczać 8 czy 9 tysięcy, bo ktoś pisał wcześniej że 8 a teraz już 9, więc może jakiś bardziej pewny cytat wypowiedzi na ten temat przedstawiciele Nikon Polska
ps. znalazłem
Na dzisiejszej prezentacji Witold Sobolewski przekonywał nas że cena D700 po premierze będzie poniżej 8kPLN a puszka oficjalnie pokaże się w sprzedaży po 25 lipca.
Ceny jeszcze podobno nie ma, ale poinformowano, że będzie ona lekko poniżej 9 tys.PLN. A ile będzie, to się okaże na dniach, bo 25 lipca ma już być w sprzedaży.
Hehe :) Każdy usłyszał to co chciał usłyszeć :)
Ja usłyszałem "napewno mniej niz 9tys, a o ile mniej to ciężko powiedzieć, może 100 a może kilka setek".
Przyczym o ile się nie mylę mówił o cenie referencyjnej, więc rynkowa na starcie pewnie będzie koło 8tys.
Hehe :) Każdy usłyszał to co chciał usłyszeć :)
Ja usłyszałem "napewno mniej niz 9tys, a o ile mniej to ciężko powiedzieć, może 100 a może kilka setek".
Przyczym o ile się nie mylę mówił o cenie referencyjnej, więc rynkowa na starcie pewnie będzie koło 8tys.
No jakos tak, rownie dobrze mogl powiedziec ze sporo ponizej ceny 15k :) :)
skydiver
06-07-2008, 12:07
U mnie na osiedlu pani Krysia ze spożywczaka mówiła,że ma być poniżej 8k;)
Zbigniew
06-07-2008, 12:08
Czyli OK - 8 tys. na wstępie, około 7k wiosną przyszłego roku.
robin102
06-07-2008, 13:05
U mnie na osiedlu pani Krysia ze spożywczaka mówiła,że ma być poniżej 8k;)
W mojej budce z piwem też chłopaki mówią o cenie max 8000 zł (podobno wiedzą to od NP :) :) ) mówią bo tak trzeba mówić.
Jak już klient przygotowany na wydatek 8000zł to już pikuś dołożyć te 1999zł do 9999zł, przecież to tylko kwestia dołożenia kasy równej cenie byle jakiego szkła np 16-85. To się nazywa przygotowanie rynku pod produkt i rozmiękczenie klienta- zwykła psychologia marketingu :( Ćwiczą to na Nas od lat. Klient napalony i już zdecydowany zazwyczaj nie odpuści zakupu nawet jak mu się cenową poprzeczkę podniesie w ostatniej chwili.
Cena w porządnych sklepach takich jak salony FJ lub innych z ugruntowaną pozycją całkiem możliwe, że w pierwszych dniach sprzedaży sięgnie 10.0000 zł.
Sam bym chciał aby to cacuszko wystartowało na polskim rynku z ceną 7999zł :), ale nie zapisze sie razem z Wami na listę ludzi wierzących w cuda.
Kutfffa mać trzymam kciuki za to żebym nie miał racji :)
Dziwne te wachania w cenach :) jednemu mowia to, drugiemu tamto - taaaaa
Cos mi sie zdaje, ze jednak cena bedzie oscylowac powyzej polowki czyli obstawiam ~8550-8600
Czyli OK - 8 tys. na wstępie, około 7k wiosną przyszłego roku.
... i pewnie z 3k pln za 2 lata :)
skydiver
06-07-2008, 13:41
że w pierwszych dniach sprzedaży sięgnie 10.0000 zł.
Sam bym chciał aby to cacuszko wystartowało na polskim rynku z ceną 7999zł :), ale nie zapisze sie razem z Wami na listę ludzi wierzących w cuda.
Kutfffa mać trzymam kciuki za to żebym nie miał racji :)
Kolo mnie w Media M. stoi 5D za 7800zl:D
BugsBunny
06-07-2008, 13:46
Kolo mnie w Media M. stoi 5D za 7800zl:D
ja wiem gdzie ciągle jest za 9999
Krzysiek29
06-07-2008, 15:35
No właśnie, myślałem, że więcej "macantów" się dziś wypowie. specjalnie zaglądam co jakiś czas.
Fakycznie coś mało "macantów" dzieli się wrażeniami. :mrgreen:
może pospadali z krzeseł i leża w szpitalu:mrgreen:
Bo w zasadzie Nikon w temacie body to nic nowego, czego nie było do tej pory nie pokazał - tak mi się wydaje, bo nie byłem na pokazie i D700 w rękach nie trzymałem. Funkcjonalność body - taka, jak już doskonale znana z D300. Obraz z matrycy - taki, jak już doskonale znany z D3.
Gdyby pokazali nowy D3x, to z pewnością więcej wrażeń by sie pojawiło.
Myślę, że D700 to dobry ruch Nikona. Tworzy fajny tandem razem z D300 - szczególnie, że MB-D10 pasuje do obu modeli.
Ja się mogę podzielić pierwszymi wrażeniami, ale większość z tych reczy już zapewne wszyscy wiedzą :) A więc:
1. Wyraźnie cieższy od D300.
2. Wizjer wyraźnie większy od D300, przyjemny w użyciu, aczkolwiek nie jakiś mega-jasny (bawiłem się z zapiętym 24-70). Ciężko mi go porównać do wizjera D3, bo to trzeba by mieć oba na raz w ręku z tym samym szkłem podpięte i porównać przykładając raz jeden, raz drugi do oka w minimalnym odstępie czasowym :)
3. Handling praktycznie ten sam co w D300.
4. ISO 1600 czyściuuuuutkie i mnóstwo detali, naprawdę miód! (No ale czego tu się spodziewać innego...)
5. Dwukrotne wciśnięcie przycisku INFO daje szybki dostęp do zmiany parametrów - bardzo wygodne.
6. Live View z wirtualnym horyzontem może się przydać w niektórych sytuacjach.
Podsumowując, fajna pucha, jednak przesiadka oraz termin tej przesiadki ciągle w największej mierze zależy od początkowej ceny w Polsce, która ciągle nie jest znana... zapewne niebawem wszystko się wyklaruje :)
bo i nie ma sie czym dzielic .. puszka jak puszka .. imho aparat "podrozny" lub nadajacy sie na drugie body w torbie. okroili d3 z paru fajnych reczy ktore uwazalem za bardzo przydatne (np z kratki 5:4) tak wiec jak dla mnie stalo sie jeszcze mniej przydatne niz myslalem na poczatku, z gripem bez ktorego sobie pry nie wyobrazam kosztowal bedize pewnie prawie tyle co d3 i bedzie od niego ciezszy. lampa sb900 mniej wiecej o 30% wieksza od sb800 ... trzeba by 800tke sobie zakupic zanim wyczerpia sie zapasy.
swietne wrazenie zrobil na mnie natomiast nikkor pc 45mm .. i z niecierpliwoscia czekam na 85tke :) ktora ma trafic do sprzedazy w sierpniu
shaddixx
06-07-2008, 16:42
a nie jest tak przypadkiem ze 3 lampy teraz beda w ofercie. sb900 nie wchodzi zamiast 800 tylko tez jest uplasowana w inny segment. Po prostu 800 to juz nie pro:D
4. ISO 1600 czyściuuuuutkie i mnóstwo detali, naprawdę miód!
A 2500 i 3200?
Jak się zbiorę z kasą to przyleci do mnie 18.09 z USA
a nie jest tak przypadkiem ze 3 lampy teraz beda w ofercie. sb900 nie wchodzi zamiast 800 tylko tez jest uplasowana w inny segment. Po prostu 800 to juz nie pro:D
Nie, 800'ka ma wyjśc ze sprzedaży jak wejdzie 900'tka. 800'ka będzie dostępna jedynie na rynku wtórnym.
A 2500 i 3200?
Z tego co pamiętam to 3200 też ok, natomiast na 6400 już ewidentnie widziałem utratę detali (nie wiem czy nie było włączone odszumianie w puszce, bo nie sprawdziłem, ale wyglądało mi tak jakby było włączone). Powiem tak: ISO 1600 bez najmniejszych przeszkód, 3200 ewentualnie jako zapas, 6400 w ekstremalnych przypadkach. Ale to był egzemplarz przedprodukcyjny, więc jeszcze się to może trochę zmienić na plus. Oczywiście zawsze można też zrobić bardzo ładny B/W nawet na ISO 25 600 :)
I to by się zgadzało. W D300 ISO 1600 używam tylko jak absolutnie nie mam wyjścia. Powyżej ISO 800 staram się nie wychodzić.
pewnie moj post zginie w setkach innych zanim ktos go przeczyta wogole, ale proponuje przeniesc d700 do grupy z d3. wydaje mi sie ze dzieli wiecej z d3 niz z d300 (oczywiscie poza blyskadelkiem :D )
To ja wam mówię bez rewelacji , jedyne Co mi sie podobało to szkło 400mm + tc 1,7 zapiete do d700 ;P
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img376.imageshack.us/img376/6099/d700400mmtc17rt8.jpg)
Moja kobieta robila zdjecie ;)
Vodafone
06-07-2008, 18:21
pewnie moj post zginie w setkach innych zanim ktos go przeczyta wogole, ale proponuje przeniesc d700 do grupy z d3. wydaje mi sie ze dzieli wiecej z d3 niz z d300 (oczywiscie poza blyskadelkiem :D )
dlaczego ? jest z grupy DXXX więc jest ok ;-)
Tak z czystej ciekawości. Spust migawki w D700 pracuje tak jak w D3 czy tak jak w D300?
A 2500 i 3200?
Obejrzyj zdjęcia z D3. Pod względem szumów (bynajmniej na pierwszy rzut oka), nie ma różnicy. D700 ma chyba słabszy filtr dolnoprzepustowy. Zdjęciami można się ogolić. Sama karoseria to w sumie D300 z wyższym i szerszym pryzmatem.Wybierak jest jednak z "jedynek", czyli lepszy niż w D300. Wizjer jak to w 35mm - wyraźnie większy niż w DX. Pod względem funkcji - jednak więcej z D3 (min sztuczny horyzont,itd. ) Ciekawym rozwiązaniem jest możliwość uruchomienia trybu LiveView za pomocą przycisku funkcyjnego (bez potrzeby zmiany kółkiem nastawczym).
... D700 ma chyba słabszy filtr dolnoprzepustowy. ...
Chyba nie. Eeee ... pamietasz "moje" zdjecie?!
Pamiętam pamietam :) Ale 70-200 na 200 i 2.8 nie jest wymierny :) W każdym bądź razie - na pewno nie jest gorzej.
dlaczego ? jest z grupy DXXX więc jest ok ;-)
moze dla tego ze ja robie zdjecia matryca i flakami aparatu a nie numerem, a srodek raczej z d3 dzieli niz z d100 i reszta.
Kaleid - przyznaj sie, nic nie wiesz o nowym 70-200?
Vodafone
06-07-2008, 19:17
moze dla tego ze ja robie zdjecia matryca i flakami aparatu a nie numerem, a srodek raczej z d3 dzieli niz z d100 i reszta.
Tylko że podział jest według serii a nie według Twojego rozumowania... ;-)
Och, to wrzućmy D80 do grupy D200, w końcu flaki te same... ;)
zawsze myslalem ze podzial na grupy jest zeby cos latwiej znalesc, a nie zeby leczyc kompleksy.
zostawmy wszystko tak jak jest w tym ukladzie.
I to by się zgadzało. W D300 ISO 1600 używam tylko jak absolutnie nie mam wyjścia. Powyżej ISO 800 staram się nie wychodzić.
Nie przesadzasz ciut aby?
Faktem jest, ze robie glownie jpg, ale wiem jak wygladaja rawy i twoje zalecenia co do czulosci to dla mnie sprawdzaly sie przy D200.
Bo gdy kompletnie nie mam wyjscia, to uzywam 6400 w D300 i tez sie da zyc.
To ja rzadko w D80 schodzę poniżej 1600 i żyję...
Och, to wrzućmy D80 do grupy D200, w końcu flaki te same... ;)
D40x i D60 też, matryce takie same ;)
Edit:
A może lepiej D2x do grupy D60 :D
D40x i D60 też, matryce takie same ;)
No nie, bo D80 ma jeszcze z D200 wspólny pryzmat.
D40x, D60 mają lustrzany wizjer, mały i ciemny.
Nie, 800'ka ma wyjśc ze sprzedaży jak wejdzie 900'tka. 800'ka będzie dostępna jedynie na rynku wtórnym.
czy wiadomo kiedy??
lampa i korpus 25 lipca
aha, ktoś chciał, żeby sprawdzić czy D700 robi serię 14-bitowych nefów z pełną prędkością? odpowiedź brzmi: robi i nie zwalnia do 2,5fps jak d300
lampa i korpus 25 lipca
aha, ktoś chciał, żeby sprawdzić czy D700 robi serię 14-bitowych nefów z pełną prędkością? odpowiedź brzmi: robi i nie zwalnia do 2,5fps jak d300
Super, dzięki, bo właśnie sobie dzisiaj plułem w brodę, że zapomniałem to w końcu sprawdzić na warsztatach :)
Ten D700 to syf, kiła i mogiła.
Filmiki ma? :-P Gów... nie ma ! :-P
Taki "fajowski" system rozpoznawania czy ktos na zdjeciu sie usmiecha. Ma? Gów... Nie ma !
A takie coś, ze mozna dodawac np. ramki do zdjecia... że na przykład ciotka Krycha jest, a naookoło jej głowy mozna z poziomu "aparata" dodac jej np. włooooosyyyyy, alboooo takąąąą maaaaaskeeeeee... Ma ? Nie ma ! :-P...
Nawet daty na zdjeciach na drukuje ... dno :(
A ja to bym chciał aby do tego aparatu zrobili taki obiektyw który by miał osłonę przeciwsłoneczną z klapką którą odsuwam po czym reguluje filtr pol i zamykam bo tak to muszę mieć ściągniętą osłonę i maziam po szkle
A ja to bym chciał aby do tego aparatu zrobili taki obiektyw który by miał osłonę przeciwsłoneczną z klapką którą odsuwam po czym reguluje filtr pol i zamykam bo tak to muszę mieć ściągniętą osłonę i maziam po szkle
A nie prościej umyć łapy. :wink:
Obejrzyj zdjęcia z D3. Pod wzgledem szumów (bynajmniej na pierwszy rzuc oka), nie ma różnicy. D700 ma chyba słabszy filtr dolnoprzepustowy. Zdjęciami można się ogolić. Sama karoseria to w sumie D300 z wyższym i szerszym pryzmatem.Wybierak jest jednak z "jedynek", czyli lepszy niż w D300. Wizjer jak to w 35mm - wyraźnie większy niż w DX. Pod względem funkcji - jednak więcej z D3 (min sztuczny horyzont,itd. ) Ciekawym rozwązaniem jest możliwość uruchomienia trybu LiveView za pomocą przycisku funkcyjnego (bez potrzeby zmiany kółkiem nastawczym).
No toś mnie fotograficznie podniecił! (Krucafuks, kiedy se auto w końcu zmienię?!?)
Widziałem kiedyś to zdjęcia Kamasha na iso 2500, więcej mi nie trzeba...
Zbigniew
06-07-2008, 23:34
Eee tam zdjęcia Kamasha na 2500. Pewnie chodzi o te z meczu, gdzie testował sprzęt ...
Kamash jest nieodpowiednim testerem, bo jemu zawsze dobre zdjęcia wychodzą :) Pamiętam jak robił źlub dwoma D70 z Sigmą 30 i Nikkorem 85 - ani szumu, ani czegokolwiek tam innego niepokojącego - wszystkie piękne :D
Eee tam zdjęcia Kamasha na 2500. Pewnie chodzi o te z meczu, gdzie testował sprzęt ...
Kamash jest nieodpowiednim testerem, bo jemu zawsze dobre zdjęcia wychodzą :) Pamiętam jak robił źlub dwoma D70 z Sigmą 30 i Nikkorem 85 - ani szumu, ani czegokolwiek tam innego niepokojącego - wszystkie piękne :D
No właśnie z meczu. To, że mu wychodzą nie ulega wątpliwości. Ale sam test był dla mnie miarodajny, na takie mniej więcej warunki świetlne mi sprzętu potrzeba.
A co do ślubu to pisał, że dłuuuugo nad tym siedział :) - nie wiem co to oznacza dokładniej, ale groźnie brzmiało.
Panowie, o jakich zdjęciach piszecie? bo ja się już pogubiłem ... :-|
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=31203
http://kamash.malnet.pl/orange/
Wizualnie o wizjerach
min. porownanie wizjerów (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2008/07/07/8793.html)
matka997
07-07-2008, 16:05
te sample mają zachęcać do zakupu? :-D Nie jestem pewien ....
sample są optymistyczne
oficjalnie potwierdzają że wciąż dużo zależy od fotografa
;)
marchewa
07-07-2008, 21:56
Nie wiem, czy ktoś zauważył, ale jest już pierwsza(?) oferta D700:
http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id=1104
Kto spodziewał się takiej ceny? :)
Cena z kosmosu. Lepiej dołożyć i kupić D3.
cena (mam nadzieje) nie realna...
Cena z kosmosu. Lepiej dołożyć i kupić D3.
Albo chca... nie wiem co chca. Bez sensu. mogli jeszcze jedno zero dorzucic...
Spokojnie, cena początkowa ma być w przedziale 8500-9000... 11500 jest nierealne... :)
Chociaż ja ciągle po cichu liczę na 7999 :)
W BH i Adorama 2995 doliczając ok. 26% cło i VAT oraz przesyłkę z NY to około 8500 pln.
Jeżeku będzie więcej to wiemy gdzie zamawiać:)
Pawel Pawlak
07-07-2008, 22:21
hehehe no i się zaczęło porównywanie d3 vs d700 ;)
http://www.digital1gan.com/2008/07/nikon_d700d3_1.html#more
mało laboratoryjny ten test. Nie wiadomo na ile zadziałało światło, ale pierwsze moje wrażenie - d3 lepszy ;)
Porównanie szumów D700 vs. D3:
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=28544307
EDIT: Pawel Pawlak - sekundy, normalnie sekundy... ;)
http://www.amazon.com/Nikon-D700-12-1MP-Digital-Body/dp/B001BTCSI6/ref=pd_cp_p_0?pf_rd_p=413862901&pf_rd_s=center-41&pf_rd_t=201&pf_rd_i=B001BTG3BE&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_r=035XEFBH69HNZ9SSPA1B
a może tyle będzie kosztował :)
hehehe no i się zaczęło porównywanie d3 vs d700 ;)
http://www.digital1gan.com/2008/07/nikon_d700d3_1.html#more
mało laboratoryjny ten test. Nie wiadomo na ile zadziałało światło, ale pierwsze moje wrażenie - d3 lepszy ;)
to samo. Zdjęcia z d700 są ciemniejsze, bo zapewne użyli innego obiektywu. A nie powinno się nastawiac tych samych przysłon na róznych szkłach. Niestety to nie jest idealnie to samo.
Nie wiem, czy ktoś zauważył, ale jest już pierwsza(?) oferta D700:
Kto spodziewał się takiej ceny? :)
ale jak potem zrobią promocje -30% to będzie dobrze wyglądać. Podobnie jak w MM robią promocje minus VAT :mrgreen:
Trzeba mieć wysoką cenę by dać duży rabat :mrgreen:
Widzę wielką przewagę w rejestrowaniu cieni na korzyść Nikona D3.
Widzę wielką przewagę w rejestrowaniu cieni na korzyść Nikona D3.
D3 - Tokina AT-X 235 AF PRO - AF 20-35mm f/2.8
D700 - AF-S VR Zoom-Nikkor 24-120mm f/3.5-5.6G IF-ED
oraz dla ISO 3200
D3 - 1/320 i F5,6
D700 - 1/400 i F5,6
tak się nie da zobaczyć różnicy pomiędzy D3 i D700
widzisz różnicę w optyce
Zawsze mnie to dziwi ze testy,porownania powaznego sprrzetu robi sie w sposob tak niepowazny
Pawel Pawlak
08-07-2008, 00:37
Ja się doczytałem że to n20-35f.28 a nie tokina. W każdym razie szkiełka mogły "troszkę" wpływać na obrazowanie ;)
Ja się doczytałem że to n20-35f.28 a nie tokina. W każdym razie szkiełka mogły "troszkę" wpływać na obrazowanie ;)
Obiektywy z Exifa odczytałem
cypherdid
08-07-2008, 08:39
co wy wszyscy o tej cenie? poniżej 9k..nawet 8600 to cenka bardzo dobra!! sugerowana na Nikona D300 była prawie 7k.
co wy wszyscy o tej cenie? poniżej 9k..nawet 8600 to cenka bardzo dobra!! sugerowana na Nikona D300 była prawie 7k.
Byla - a skonczylo sie na 5700 :)
Pawel Pawlak
08-07-2008, 10:29
Wyluzujcie już z tymi cenami.... segerowana d3 to 14999 a można kupić bez łaski za nie więcej niż 12999 to około 14% taniej; sugerowana d300 to 5665 a za ile można kupić sami wiecie - też nie więcej niż 85tej ceny.
Pojawiłą siędruga część "testu" - niestety gość jest chyba nie reformowalny i nie chce go zrobić w RAWach (albo źle zrozumiałem ;))
http://www.fotoactualidad.com/2008/07/nikon-d700-vs-nikon-d3-iso-test-ii-same.html
Kurcze, albo ja mam coś ze wzrokiem, albo wszystkie foty z d700 na tych "testach" wyglądają w stos. do d3 jak lekko poruszone. Krawędzie są rozjechane..,
Kurcze, albo ja mam coś ze wzrokiem, albo wszystkie foty z d700 na tych "testach" wyglądają w stos. do d3 jak lekko poruszone. Krawędzie są rozjechane..,
JPG z D3 - 5 MB a z D700 - 3 MB
Założenie testu jest następujące: D3 zjada D700 na śniadanie pod względem obrazu
No bo to są testerzy od siedmiu boleści. Facetom się wydaje, że wystarczy pstryknąć coś, byle jak i byle gdzie, żeby z tego test wyszedł, a nawet puszek nie potrafią sensownie poustawiać. Zanim się zacznie coś testować, to trzeba trochę pomysleć, a o to już nie tak łatwo - jak widać.
slanting_eye
08-07-2008, 11:49
http://www.warehouseexpress.com/product/default.aspx?sku=10000424&go=kits_bundles&eng=google&cmp=Cameras_-_Digital_SLRs&adg=Nikon_D700&kw=D700+E&campaign=g-Cameras_-_Digital_SLRs
w uk juz cena znana ....
Pawel Pawlak
08-07-2008, 12:04
JPG z D3 - 5 MB a z D700 - 3 MB
Założenie testu jest następujące: D3 zjada D700 na śniadanie pod względem obrazu
Bardzo możliwe że jpg z d700 ma priorytet wielkości a d3 jakości ;)
Jasna sprawa że do takich porównań trzeba podejść z pewnym dystansem :)
Gawronnek
08-07-2008, 12:58
a najlepiej chyba odpuścić sobie takie amatorskie testy, bo tak naprawdę wnioski z tego żadne
najlepsze/najsmieszniejsze jest to że zaczęły się wyprzedaże na naszej giełdzie...d200...d300...oczywiście nikt nie zbiera na d700 ;)
Zbigniew
08-07-2008, 13:22
Ale D200 to na giełdzie są już od dawna - sądzić wręcz można, że niedługo ich cena będzie rosła, bo staną się deficytowe ;) ;)
najlepsze/najsmieszniejsze jest to że zaczęły się wyprzedaże na naszej giełdzie...d200...d300...oczywiście nikt nie zbiera na d700 ;)
ooo, moze kupie drugie za 50% swojego:mrgreen:
Ale D200 to na giełdzie są już od dawna - sądzić wręcz można, że niedługo ich cena będzie rosła, bo staną się deficytowe ;) ;)
czego sobie i Tobie życzę ;)
no... D200 - ostatni półprofesjonalny aparat nikona z CCD. To coś znaczy nie? ;-)))
nie sądzę, :)
http://www.fotoactualidad.com/2008/0...t-ii-same.html (http://www.fotoactualidad.com/2008/07/nikon-d700-vs-nikon-d3-iso-test-ii-same.html)
... co do testów porównawczych D300 z D3, jestem z nich zadowolony, nawet z tych w jpgach zrobionych, poproszę ten korpusik :)
http://www.verkoop.net/?mod=201&art=018208915477
Na chwile obecna to chyba najlepsza europejska cena D700.
Co prawda na zamowenie i pewnie kilka dni trzeba poczekac.
Tylko patrzec jak zejdzie do 2,000 eur :-)
pozdr
McE
Mam zezwolenie od żony na D700 :D :D kiedy bedzie w sprzedazy ?? :D
Pawel Pawlak
08-07-2008, 17:52
Mam zezwolenie od żony na D700 :D :D kiedy bedzie w sprzedazy ?? :D
nie ma tak dobrze, trzeba przeczytać wątek... było chyba kilka razy kiedy będzie ;)
robin102
08-07-2008, 18:54
Tylko patrzec jak zejdzie do 2,000 eur :-)
pozdr
McE
Chyba koledzy z jakiegoś taniego sklepu już zapodawali linka z ceną 2000 eurasów, co i tak daje cyrka 8500zl :( plus jakieś tam koszty dostawy i ewentualnie watu czy sratu lub kszynki wódki z piwem dla znajomego co się na dzień za przemytnika przebierze.
Czekać Panowie spokojnie do 25 lipca, a następnego dnia jak potrzeba to kupować za 9999 zł.
Edytka pospieszna bo zaraz Zbigniew sie zdziwi- sie już zdążył zdziwić.
eurasy z funciakami mi się pomerdały :) rzeczywiście wyjdzie taniej bo EURO po 3,20 zł chyba więc coś jakby 6500zł :) :) :)
jak tak sobie liczę, to 2000 euro to dokładnie 6600zł + wysyłka ;-)
EDIT: ano spóźniłem się ;p
mnie raczej przeraża to że niektórzy wolą sprzedac de coś tam coś i kilka szkieł byle tylko kupic d700...!!
i nawet zastanawiają się czy wystarczy d 700 i na przykład standardowa 50...ja rozumiem że na szkła łatwiej uzbierac...ale czy zaraz nie pojawi się d900 ???
czy takie ruchy mają sens? co innego jak kasa nie jest problemem...wtedy można śmiało kupowac i się nie martwic...
Raczej ciezej uzbierac na dobre szkla niz body mz :)
dobry zestaw szkieł jest droższy niż body, rycerz ma racje.
nie ma tak dobrze, trzeba przeczytać wątek... było chyba kilka razy kiedy będzie ;)
przeczytałem "prawie" 60stron i wymiękłem jest kilka info słyszałem i wyczytałem o dostępności "lipiec" "14 lipiec" itp ale nie znalazłem konkretnie kiedy będzie w N-PL :(
przeczytałem "prawie" 60stron i wymiękłem jest kilka info słyszałem i wyczytałem o dostępności "lipiec" "14 lipiec" itp ale nie znalazłem konkretnie kiedy będzie w N-PL :(
Data była podana w wątku dotyczącym Warsztatów NKP w Łodzi. Oficjalna premiera w Polsce 25.07.2008r
Ja sprzedaję D200 i zbieram na D700 :P
sprocket
08-07-2008, 22:16
"Kanadyjski Nikon reglamentuje D3" tak bylo kiedys a teraz do kupna D700 ktory jest juz w sprzedazy nalezy przedlozyc:
- zaswiadczenie o nie poceniu sie rak
- oswiadzcenie ze nie bedzie sie pokazywac dzikich testow na You Tube
oraz ostatnie najwazniejsze zaswiadzczenie:
- czy D700 jest nam naprawde potrzebny ;)
Pawel Pawlak
08-07-2008, 22:42
no to jeszcze kilka sampli:
http://photo-cafe.jp/scoop/archives/2008/07/d700_photo_01.html
http://photo-cafe.jp/scoop/archives/2008/07/d700_photo_02.html
zgadniecie jakie iso ? ;)
no to jeszcze kilka sampli:
http://photo-cafe.jp/scoop/archives/2008/07/d700_photo_01.html
http://photo-cafe.jp/scoop/archives/2008/07/d700_photo_02.html
zgadniecie jakie iso ? ;)
3200 i 1600 ? :mrgreen: Co wygralem ? hehe
Gawronnek
08-07-2008, 22:53
a co tu zgadywać skoro piszę pod zdjęciami, nie mówiąc już o exifie hehheheh
Pawel Pawlak
08-07-2008, 23:12
No wiecie co ? Nie dość że pytanie było retoryczne, to odpowiedź jeszcze nie pełna ;) Co, iso6400 już tam nie ma ? ;)
powiem ze 3200 ISO
http://photo-cafe.jp/scoop/archives/20080704/d700_smp2_02.html
wyglada duzo lepiej niz moje 800 w D70s
pieknie
Co więcej świetnie się to poddaje odszumianiu w NI. ISO 6400 również.
Jednym z beta testerów D700 był Jim Reed zajmujący się "extreme weather photography" :) Poniżej macie jego recenzję D700, jak się sprawdził w warunkach bojowych pod kątem uszczelnień i trwałości, a w galerii parę ciekawych fotek tornad i burz wykonananych D700:
http://www.jimreedphoto.com/content.html?page=5
Nie tylko Jim Reed był beta-testerem. Tu: http://pl.youtube.com/watch?v=u8EejJ5nSyk macie ciekawy film o testowaniu puszki.
Widzę, że temat się rozwinął znakomicie ;) 88 strony ;) A ja mam pytanie, czym tak naprawde D700 różni się od D3 oprócz ilością klatek na sek.? Chodzi mi oczywiście o bebeszki i funkcjonalności.
Pozdrawiam,
AMI
wytrzymałość migawki w D3 to 300 tysi cykli a w D700 150 tysi ;)
Nie tylko Jim Reed był beta-testerem. Tu: http://pl.youtube.com/watch?v=u8EejJ5nSyk macie ciekawy film o testowaniu puszki.
Test pierwsza klasa :D
Nie tyle wytrzymałość co sprawdzona migawka do 150 000, prawda?
Inne różnice to brak formatu 5:4, wizjer ma krycie 95%, ... nie ma porównania na optyczne.pl?
Inne różnice to brak formatu 5:4,
jak to brak? :wink: ma 3:2, 5:4, 7:6, 4:3 i jeszcze kilka innych :mrgreen: dostępnych w NX czy PS.
jak to brak? :wink: ma 3:2, 5:4, 7:6, 4:3 i jeszcze kilka innych :mrgreen: dostępnych w NX czy PS.
Tere fere, mówimy o puszcze :p
Ale ktoś tu już płakał, że nie ma 5:4 w puszcze ;)
Na pierwszy rzut oka widać, że brakuje głównie tego, co służy zapewnieniu wygody pracy i pewności wykonania zlecenia, czyli tego co może być ważne dla zawodowego fotografa (reportera). Tak na szybko:
- brak drugiego slotu na karty (nie można zapisywać ważnych zdjęć na dwóch kartach jednocześnie, czyli dla bezpieczeństwa)
- brak wbudowanego gripa (czyli mniejsza wydajność podstawowego akumulatora, po dołączeniu gripa D700 jest większy i cięższy od D3, bez gripa jest mało wygodny z ciężkimi szkłami oraz przy kadrach pionowych - jak D300)
- brak notatek głosowych (kiedyś wydawało mi się to tylko bajerem, ale jak włączyłem na Memoriale Kusocińskiego i spróbowałem, to zmieniłem zdanie - bez tego "bajeru" robisz człowiekowi zdjęcie, a później nie wiesz, kto to jest)
- brak 100% krycia w wizjerze (nie do końca widać, co będzie zarejestrowane na zdjęciu, choć zawsze można sobie później wykadrować)
- no i ta szybkość zdjęć seryjnych (dla niektórych nie ważne, ale czasem najważniejsze - wystarczy iść na zawody sportowe, albo dostać jakieś specyficzne zlecenie)
- większa wytrzymałość migawki (zapewne też lepsza trwałość wszystkiego co w środku)
- format 5:4 (dla mnie to tylko bajer, ale znam jednego takiego, który to włączył i nie wyłącza)
- inna guzikologia (jak ktoś kupi D700 jako zapas do D3, to czasem może mieć problem z szybkością obsługi obu puszek w tym samym czasie)
Dla jednych są to duperele, dla innych rzeczy ważne, albo bardzo ważne. Po dokupieniu gripa, akumulatora i ładowarki, cenowo chyba wyjdzie podobnie jak D3. O reszcie być może dowiemy się, jak ktoś już kupi D700 i porówna obrazki.
meliszipak
09-07-2008, 11:08
Kurcze, ja chce zobaczyć fotę makro zrobioną tym Cudem o 6 rano na polskiej łące ( iso 800 światło zastane) :)
Kurcze, ja chce zobaczyć fotę makro zrobioną tym Cudem o 6 rano na polskiej łące ( iso 800 światło zastane) :)
Nie da się. Za mała GO :p
;)
Gawronnek
09-07-2008, 11:13
hmm, rozpatrując wszystkie za i przeciw, w zasadzie ewentualny zakup uzależniam od różnicy w cenie, przy cenie D700 na poziomie 2/3 ceny D3 wybór będzie oczywisty tym bardziej że mam już gripa do D300
Na pierwszy rzut oka widać, że brakuje głównie tego, co służy zapewnieniu wygody pracy i pewności wykonania zlecenia, czyli tego co może być ważne dla zawodowego fotografa (reportera). Tak na szybko:
- brak drugiego slotu na karty (nie można zapisywać ważnych zdjęć na dwóch kartach jednocześnie, czyli dla bezpieczeństwa)
- brak wbudowanego gripa (czyli mniejsza wydajność podstawowego akumulatora, po dołączeniu gripa D700 jest większy i cięższy od D3, bez gripa jest mało wygodny z ciężkimi szkłami oraz przy kadrach pionowych - jak D300)
- brak notatek głosowych (kiedyś wydawało mi się to tylko bajerem, ale jak włączyłem na Memoriale Kusocińskiego i spróbowałem, to zmieniłem zdanie - bez tego "bajeru" robisz człowiekowi zdjęcie, a później nie wiesz, kto to jest)
- brak 100% krycia w wizjerze (nie do końca widać, co będzie zarejestrowane na zdjęciu, choć zawsze można sobie później wykadrować)
- no i ta szybkość zdjęć seryjnych (dla niektórych nie ważne, ale czasem najważniejsze - wystarczy iść na zawody sportowe, albo dostać jakieś specyficzne zlecenie)
- większa wytrzymałość migawki (zapewne też lepsza trwałość wszystkiego co w środku)
- format 5:4 (dla mnie to tylko bajer, ale znam jednego takiego, który to włączył i nie wyłącza)
- inna guzikologia (jak ktoś kupi D700 jako zapas do D3, to czasem może mieć problem z szybkością obsługi obu puszek w tym samym czasie)
Dla jednych są to duperele, dla innych rzeczy ważne, albo bardzo ważne. Po dokupieniu gripa, akumulatora i ładowarki, cenowo chyba wyjdzie podobnie jak D3. O reszcie być może dowiemy się, jak ktoś już kupi D700 i porówna obrazki.
JK, dziękuję za wyczęrpujące zestawienie. Już jestem dużo spokojniejszy;);) Ale za rok, może dwa drugie body D700 będzie ;).
Pozdrawiam,
AMI
PS> 24-70 miodzio ;)
meliszipak
09-07-2008, 11:15
Trzeba czekać spokojnie jak minie pierwsze szaleństwo i ceny się ustabilizują.
Gdyby ta pucha to miała to co wtedy z D3? Czymś te body muszą się od siebie różnić....
TristisAnima
09-07-2008, 11:23
No proszę i do polski już trafił
No proszę i do polski już trafił
No chyba poje...o ich z tą ceną :(
meliszipak
09-07-2008, 11:28
A na zdjęciu D300. I ta cena :shock: Czy oni robią sobie antyreklamę?
Takie same numery były jak wchodził D80 zanim był w sprzedaży to na polskich stronach wystawiany był 15-20% drożej :P i kto się dał nabrać ten bulił :D
W Polsce w sprzedaż ukaże się dopiero 25.07 wg. NP.
Cóż, o firmie FotoIt mam ugruntowane zdanie. Nawet taką kichą nie zaszkodzą sobie bardziej :mrgreen:
W Polsce w sprzedaż ukaże się dopiero 25.07 wg. NP.
Dzwoniłem do znajomego do FOTOMY w Poznaniu i powiedział mi że NP nie mówi oficjalnie kiedy będzie w sprzedaży mówi tylko kiedy zaczną go pokazywać a fizycznie na półki może trafić nawet po miesiącu od pokazu :(
Dzwoniłem do znajomego do FOTOMY w Poznaniu i powiedział mi że NP nie mówi oficjalnie kiedy będzie w sprzedaży mówi tylko kiedy zaczną go pokazywać a fizycznie na półki może trafić nawet po miesiącu od pokazu :(
Moje info jest z sobotnich warsztatów NKP. Jeśli dobrze zrozumiałem...
Obyś miał rację - mam nadzieję że się mylę ze swoimi informacjami :D
Nie wiem czy było - jeśli tak to sorry ;-)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7516
Będziemy mieli testy - paru "naszych" się załapało
robin102
09-07-2008, 12:30
Czyli mechanicznie to może być inna konstrukcja ? :(
Eeeeeee chyba pisałki pierdałki na papierze, a ogóle to gdzie to wyczytałeś ?
Będziemy mieli testy - paru "naszych" się załapało
[Homer Simpson]Woohoo![/Homer Simpson]
To chyba logiczne, że nie dadzą tej samej?
Tez tak zrozumialem.
Ja poszedlem przed warsztatami w piatek 4.VII do FotoJokera i pytam o Nikona D700 - facet na mnie spojrzal jak na idiote i mowi - "Panie, co Pan, nie ma takiego aparatu, pierwsze slysze itp" - pare osob bylo w sklepie wiec patrzyli sie na mnie delikatnie mowiac "dziwnie" - wiec ja mu ze prezentacja i strony netowe itp. etc. itd. facet swoje - potem bylo juz ich dwoch.
Potem zapytalem o SB-900 - tu sie dopiero smiali.... nie dawali/nie probowali nawet dac sie przekonac.
ehh.
o 45 i 85 nawet sie nie wspomnialem.
Ogolnie stwierdzili ze jak nawet jest cos nowego to u nich bedzie za 3 mce...
robin102
09-07-2008, 12:37
To chyba logiczne, że nie dadzą tej samej?
Dla mnie mało logiczne marketingowo takie obniżenie image nowego produktu, poza tym w wielkoseryjnej produkcji istnieje coś takiego jak unifikacja obniżająca niesamowicie koszty produkcji, więc powątpiewam aby konstruowali nową mechanikę do nowego korpusu. No chyba, że będą w D700 montować tą samą co w D3 tylko drugiego gatunku ;) :-D
Dla mnie mało logiczne marketingowo takie obniżenie image nowego produktu, poza tym w wielkoseryjnej produkcji istnieje coś takiego jak unifikacja obniżająca niesamowicie koszty produkcji, więc powątpiewam aby konstruowali nową mechanikę do nowego korpusu. No chyba, że będą w D700 montować tą samą co w D3 tylko drugiego gatunku ;) :-D
To nie jest obniżenie poziomu, tylko spozycjonowanie puszki. D80 też nie ma przecież tej samej migawki co D200, chociaż reszta bebechów jest mniej lub bardziej wspólna.
robin102
09-07-2008, 12:51
Hmmmmmmmmmm
D200 i D80 to jakby samo się wypozycjonowało bo jeden od drugiego kosztował na początuku dwa razy mniej lub dwa razy więcej.
W przypadku tych puszek FF sprawa wygląda zupełnie inaczej. To puszki prawie z tej samej półki tylko jedna na podstawce będzie stała druga bez :)
Żeby to rozstrzygnąć trza zerknąć do instrukcji serwisowej lub innego wiarygodnego źródła, a najlepiej rozbebeszyć dwa aparaty :) Wiesz tak jak ze sprawdzaniem diamentów. Wrzucić do ognia i jak się spali bez śladu to znaczy, że to BYŁ diament.
Hmmmmmmmmmm
D200 i D80 to jakby samo się wypozycjonowało bo jeden od drugiego kosztował na początuku dwa razy mniej lub dwa razy więcej.
W przypadku tych puszek FF sprawa wygląda zupełnie inaczej. To puszki prawie z tej samej półki tylko jedna na podstawce będzie stała druga bez :) .
Nie. W przypadku FF wygląda to identycznie. D3 ma nieco inne bebechy niz D300 czy D700. Choćby inną migawkę, w stosunku do D300 ma mocniejszy "komputer" (nie wiem jak z D700), ma 2 sloty kart. Wszystko kosztuje i się sumarycznie uzbiera pewna róznica.
D80 i D200 różniło się matrycą - czytanie 2 lub 4 kanałowe powoduje także zmiany w elektronice body. Uszczelnienia itp tez kosztują.
Eeeeeee chyba pisałki pierdałki na papierze, a ogóle to gdzie to wyczytałeś ?
www.nikon.com
"Tested on fully assembled cameras, the D700's shutter unit has been proven through 150,000 cycles under demanding conditions."
Nie. W przypadku FF wygląda to identycznie. D3 ma nieco inne bebechy niz D300 czy D700. Choćby inną migawkę, w stosunku do D300 ma mocniejszy "komputer" (nie wiem jak z D700), ma 2 sloty kart. Wszystko kosztuje i się sumarycznie uzbiera pewna róznica.
D80 i D200 różniło się matrycą - czytanie 2 lub 4 kanałowe powoduje także zmiany w elektronice body. Uszczelnienia itp tez kosztują.
A największy wpływ na cenę ma segment rynku na który dedykowany jest aparat
robin102
09-07-2008, 13:55
Nie......
Które "NIE...." Jacku bo tak już sztampowo zazwyczaj zaprzeczasz temu co ja mowie (piszę)
Przeczytaj uważnie swoją i moją wypowiedź. Zgadzamy się w nich. Sens ich jest ten sam, a TY od razu NIE :-D
Pawel Pawlak
09-07-2008, 14:02
skąd ta pojawiająca się często informacja o "silniejszym" komputerze w d3 ? nie przypominam sobie żeby nikon gdziekolwiek podawał że w d3 jest inny expeed niż w d300. Nie spotkałem nigdzie info że w d3 "chodzą" 2 procesory expeed. Wiadomo że musi być inna elektronika bo - większy bufor, czytanie 12 kanałowej matrycy, 2 x CF, itp. Ale prędkość ograniczenia prędkości d300 to raczej kwestia matrycy. To ona nie wyrabia szybciej niż 2.5fps przy 14bnitach. Czy się mylę ?
robin102
09-07-2008, 14:09
Elektronika Pawle w sensie samych zaaplikowanych układów może być ta sama lub prawie ta sama lecz inaczej oprogramowana, to się da zrobić.
Nie po to Nikon najpierw D3 wrzucił na produkcję, żeby teraz jakieś gargamele strugać od początku.Każdy cencik sie liczy zwiększający koszty produkcji, każda dodatkowa operacja lub zabieg. Wszyscy dbają o kasę :)
Jest sprawdzona konstrukcja to sie ją z małymi ograniczeniami softowymi pcha w inne pudełko i idzie do innego klienta, np. do mnie :) Może już idzie :-D
skąd ta pojawiająca się często informacja o "silniejszym" komputerze w d3 ? nie przypominam sobie żeby nikon gdziekolwiek podawał że w d3 jest inny expeed niż w d300. Nie spotkałem nigdzie info że w d3 "chodzą" 2 procesory expeed. Wiadomo że musi być inna elektronika bo - większy bufor, czytanie 12 kanałowej matrycy, 2 x CF, itp. Ale prędkość ograniczenia prędkości d300 to raczej kwestia matrycy. To ona nie wyrabia szybciej niż 2.5fps przy 14bnitach. Czy się mylę ?
No więc jest możliwość, że się mylisz. Rolą matrycy jest zarejestrowanie obrazu, a następnie wyeksportowanie (przesłanie) danych dalej. Matryca nie robi niczego więcej. Jeśli ta matryca może wyeksportować 12-to bitowe dane z szybkością wystarczającą dla 8fps, to taką samą ilość danych, ale 14-to bitowych, z taką samą szybkością transmisji, powinna wyeksportować nieco wolniej, ale powinno to wystarczyć na jakieś 6.5fps. Jeśli nie ma tego 6.5fps, to by mogło oznaczać, że coś co te dane odbiera nie nadąża z ich przetwarzaniem. Problem jest jednak w tym, że matryca nie rozróżnia 12-tu i 14-tu bitów. Ona zwsze przesyła dalej wartości jakie zostały zarejestrowane. Interpretacja to już dalsza część roboty. To robi dopiero komputer, który to przetwarza i zapisuje jako dane 12-to lub 14-to bitowe. To oczywiście domysły, bo pewność to można mieć, po zapoznaniu się ze szczegółową dokumentacją techniczną tych puszek.
ZTCP matryca była taka sama, tylko mniejsza przepustowość na wyjściu - tak jak mówisz z kanałami.
Jest może jakaś dokumentacja tego dostępna? Chętnie bym poczytał.
Kolekcjoner
09-07-2008, 14:17
Nie do końca to jest jak piszesz. Te migawki mogą się różnić materiałowo na tyle, że jednak opłaca się robić dwie wersje.
Co do procesorów to gdzieś czytałem opis płyty głównej D3, w którym była wzmianka że oprócz Expeeda jest tam jeszcze 6 procków (nawet podawali jakiej firmy).
Pawel Pawlak
09-07-2008, 14:24
No więc jest możliwość, że się mylisz. Rolą matrycy jest zarejestrowanie obrazu, a następnie wyeksportowanie (przesłanie) danych dalej. Matryca nie robi niczego więcej. Jeśli ta matryca może wyeksportować 12-to bitowe dane z szybkością wystarczającą dla 8fps, to taką samą ilość danych, ale 14-to bitowych, z taką samą szybkością transmisji, powinna wyeksportować nieco wolniej, ale powinno to wystarczyć na jakieś 6.5fps. Jeśli nie ma tego 6.5fps, to by mogło oznaczać, że coś co te dane odbiera nie nadąża z ich przetwarzaniem. Problem jest jednak w tym, że matryca nie rozróżnia 12 i 14 bitoów. To robi dopiero komputer, który to przetwarza i zapisuje jako dane 12-to lub 14-to bitowe. To oczywiście domysły, bo pewność to można mieć, po zapoznaniu się ze szczegółową dokumentacją techniczną tych puszek.
Jacek, w 100% się zgadzam. Mogę się mylić, ale to o czym napisałeś, to też tylko domysły. Dlatego zapytałem skąd te informacje że d3 ma na pewno szybszy komputer ?
W D300 jest mniej procesorów. Nie wiem gdzie to wyczytałem.
Robin - przepuszczam i tak połowę twoich postów z którymi się nie zgadzam, nie chce mi się reagować na wszystko co piszesz (tzn nie kompletnie na wszystko :-D, czasami piszesz z sensem, a na to z czym się nie zgadzam)
Zgadzam się w całości z JK, wspaniale wykazane różnice, dla mnie osobiście bez znaczenia, ale dla zawodowców zdecydowanie nie.
Dodam od siebie, że jest to korpus skierowany przede wszystkim do użytkowników którzy byli i są przyzwyczajeni do pełnej klatki z analoga i nie maja aż takich wymagań o jakich pisze JK,czyli ostatni bastion zatwardziałych oponentów cyfrowej fotografii podda sie pez wiekszego żalu :).
5D i D700, przypieczętowało zgon korpusów analogowych, nawet na aukcjach,tak, tak, wiem już słyszę jak niejeden obrusza się, ale to jest faktem. Pozostaną "skanseny" analogowej fotografii i dobrze, ja również dwa, trzy razy w roku włożę film do F80 i pobawiem się.
Jacek, w 100% się zgadzam. Mogę się mylić, ale to o czym napisałeś, to też tylko domysły. Dlatego zapytałem skąd te informacje że d3 ma na pewno szybszy komputer ?
Jak już się domyślamy, to domyslajmy się dalej.
Obie matryce (ta z D3 i ta z D300) rejestrują dane z około 12 milionów sensorów, wystarczające do zapisania danych w 14-tu bitach, czyli ilość przesyłanych danych musi być podobna. W konsekwencji częstotoliwość transmisji również. W D3 jest możliwość robienia serii 9fps na pełnej rozdzielczości w 14-tu bitach, czyli komputer, który to przetwarza musi z tym nadążać. W D300 z gripem można robić serię 8fps, ale w 12-tu bitach. Jeśli jest to 14 bitów, to szybkość serii jeszcze bardziej spada. Dlaczego? Powody mogą być dwa. Albo Nikon celowo to ograniczył - w co wątpię, albo nie wyrabia się to, co te dane przetwarza i zapisuje na kartę. Gdyby komputery w obu puszkach były tak samo szybkie, to D300 nie miał by problemów z zapisywaniem danych w 14-tu bitach na 8fps. Jeśli problemy ma i musi zwalniać, to musi być wolniejszy.
Policzmy. Jeśli D3 ma pracować w trybie 9fps w pełnej rozdzielczości i w 14-tu bitach, to musi przetworzyć wejściowe około 12*14*9=1512 miliony bitów na sekundę. D300 w tym czasie jest w stanie przetworzyć tylko około 12*12*8=1152 miliony bitów na sekundę. Szybciej się nie da, bo gdyby sie dało, to by chyba tego sztucznie nie ograniczali. Moim zdaniem można z tego wnioskować, że komputer w D3 traktowany jako całość jest około 50% szybszy niż ten w D300. Ale to oczywiście tylko szacunki i domysły.
...- inna guzikologia (jak ktoś kupi D700 jako zapas do D3, to czasem może mieć problem z szybkością obsługi obu puszek w tym samym czasie)...
Ja tylko - z uporem maniaka - dodam sprawę spustu migawki. Chciałem mieć FX i DX. I mam. I wiem, że pracując równocześnie można czasami cholery dostać. Tam gdzie D3 ma już zrobione zdjęcie, to w D300 się wciąż naciska i naciska i czeka, aż migawka pójdzie. Niby szczegół. Ale jeśli tak samo będzie w D700 to przy pracy z D3 będzie różnica. No... Ale z D300 będzie tak samo :)
Jak masz ochote to mam polska lake o swicie z D3 + 80-200 @ 200mm ISO 400 i 800 (niestety nie macro).
Podaj @-mail to wysle :-).
pozdroW
McE
whatsilenceknows
09-07-2008, 15:44
5D i D700, przypieczętowało zgon korpusów analogowych, nawet na aukcjach,tak, tak, wiem już słyszę jak niejeden obrusza się, ale to jest faktem.
Lustrzanki małoobrazkowe to nie jest jedyny rodzaj aparatów fotograficznych. Część segmentów jest jeszcze 'nieucyfrowiona', a jeśli nawet są tam konstrukcje cyfrowe, to dla 'użytkownika nieprofesjonalnego' są po prostu za drogie. :)
Pomijam już 'die hardów', których od filmu odciągnąć można będzie tylko siłą. ;-)
Wcześniej napisałem :........Pozostaną skanseny analogowej fotografii i dobrze, ja również dwa, trzy razy w roku włożę film do F80 i pobawiem się. Powinno byc pobawię się
To ja też powtórzę za samkiem - czy może odpowiedzieć ktoś kto się bawił D700 na pokazach - czy prędkość reakcji korpusu na spust jest taka jak w D3 czy w D300?
To ja też powtórzę za samkiem - czy może odpowiedzieć ktoś kto się bawił D700 na pokazach - czy prędkość reakcji korpusu na spust jest taka jak w D3 czy w D300?
Przeciez to bylo w linkach podawanych wczesniej - z tego co pamietam taka jak w d3... bawilem sie ale nie zwrocilem uwagi na te milisekundy :)
Pomijam już 'die hardów', których od filmu odciągnąć można będzie tylko siłą. ;-)
piwo dla tego pana!!! ;) :)
Przeciez to bylo w linkach podawanych wczesniej - z tego co pamietam taka jak w d3... bawilem sie ale nie zwrocilem uwagi na te milisekundy :)
Coś mi się widzi, że my nie o tym samym :)
Tu nie chodzi o czas gotowości body po włączeniu. Ale już o samo fotografowanie. Spust w D300 trzeba wcisnąć znacząco dalej niż w D3. Różnica jest tak duża, że przy wystarczająco długich czasach poruszysz zdjęcie przerzucając się pomiędzy dwoma body podczas szybkiego focenia.
Kupiłem D300 aby wykorzystać różnicę pomiędzy FX, a DX przy zapinaniu tych samych szkieł. Skoro już miałem obydwa to podczas majowej imprezy do D3 zapiąłem 50kę, a do D300 105kę. Ruszyłem parę zdjęć 105ką z powodu przyzwyczajenia palca to działania spustu w D3. Spust w D3 jest dla mnie wzorcowy - od grudnia tak się przyzwyczaiłem, że przy szybkiej decyzji wzięcia do ręki D300 potrafię się pomylić. Dla mnie to nie jest problem - w sposób szybki dwoma body właściwie nie fotografuję. Generalnie mam czas. Ale potrafię sobie wyobrazić jak to może przeszkadzać. Stąd pytania - jak pracuje spust w D700? Jak w D3 czy jak w D300?
...Spust w D300 trzeba wcisnąć znacząco dalej niż w D3...
chodzi o jakby to nazwac: glebokosc wciskania?
chodzi o jakby to nazwac: glebokosc wciskania?
Tak. W porównaniu do D3 to można by rzec, że palec Ci gdzieś tam wpada. Tak bylem zdziwiony tym czymś, że aż napisałem do wsparcia Nikona - ale co mieli powiedzieć? No inna konstrukcja. Ten typ tak ma.
Edit:
Uważaj co piszesz - jesteś już cytowany w cytatach - tu wszyscy czujni są jak cholera :)
to dobrze, ze nawet dla sprawdzenia nie bralem D3 do reki, jeszcze byl zdanie zmienil przed zakupem;)
Pawel Pawlak
09-07-2008, 23:41
d300 także dochodzi szybko, pod warunkiem że pieścisz spust na gripie :mrgreen:;)
d300 także dochodzi szybko, pod warunkiem że pieścisz spust na gripie :mrgreen:;)
A to już totalny kanał. Znaczy masz sprzęt inaczej reagujący na spust na body i na gripie?
Ożesz w morde...
Ktoś już zwracał na to uwagę i to potwierdzono. Tak podobno jest.
Ktoś już zwracał na to uwagę i to potwierdzono. Tak podobno jest.
ajjajaj ale tych wad D300 wychodzi ostatnio :twisted:
ajjajaj ale tych wad D300 wychodzi ostatnio :twisted:
No powychodziło. Ale Ty wiesz jaka to kicha z tym spustem jest? :mrgreen:
Pawel Pawlak
10-07-2008, 00:14
w d700 też będzie pewnie ta wada ;) grip ten sam co w d300 a korpus baaardoz podobny do d300 ;)
trzeba będzie kupić zamiennik gripa. Może ma te samą czułość co body? Phottix jest fajny, ma ładowarkę.
No powychodziło. Ale Ty wiesz jaka to kicha z tym spustem jest? :mrgreen:
No boje się sobie nawet wyobrazić jak to tak głęboko wpust trzeba wciskać, toż to aparat trzeba zmienić z tego powodu, może w tym nowym d700 to poprawili :mrgreen:
Pawel Pawlak
10-07-2008, 00:33
trzeba będzie kupić zamiennik gripa. Może ma te samą czułość co body? Phottix jest fajny, ma ładowarkę.
Zauważam w Twoich wypowiedziach Jacku jakby sporą przychylność dla tego modelu nikona ;)Czyżbyś się przymierzał ? ;)
No boje się sobie nawet wyobrazić jak to tak głęboko wpust trzeba wciskać, toż to aparat trzeba zmienić z tego powodu, może w tym nowym d700 to poprawili :mrgreen:
No jak wspomniałem wcześniej - mnie to lotto. Ale znam takich, co język ojczysty ubarwią paroma słowy z tegoż powodu :)
decyzja po wejściu d3x - o ile nastąpi to do końca tego roku. Dłużej nie będę chyba czekał.
Czy d3X (umownie) czy d700 - to zależy od d3x. Wiem, że będzie lepszy, ale może mieć niektóre parametry, które mnie nie podpasują. Chcę np by miał zapis sRAW. Jeśli nie to mam problem. 2 Body? Niskie ISO pewnie będzie miał. No to zostanie też kwestia ceny. Mam nadzieję, że nie będzie jakaś zaporowa, że nikon kalkulując uwzględni choć w mnimalnym stopniu zapewne stosunkowo niską cenę sony 24 MPx.
imo powinien nazywać sie D90... ku czci F90 :) Czekałem na niego..,dla mnie jest lepszy od d3 którego mialem kupic..Grip mozna odłaczyc (co jest mile widziane w podrózy.. mniej waży i mniej kusi złodzieja)..i jest lampka do reporterki idealny , a 5kl/s mi starczy ..
trzeba będzie kupić zamiennik gripa. Może ma te samą czułość co body? Phottix jest fajny, ma ładowarkę. Czytałem, na łamach Digital Foto-Video, że zamienniki (te gorzej wykonane) mogą być przyczyną pogoszenia jakości zdjęć...
podobnie jak używanie niefirmowych akku :mrgreen:
Czytałem, na łamach Digital Foto-Video, że zamienniki (te gorzej wykonane) mogą być przyczyną pogoszenia jakości zdjęć...
Dobre, podoba mi się :-D Nie czytaj tego więcej.
Czytałem, na łamach Digital Foto-Video, że zamienniki (te gorzej wykonane) mogą być przyczyną pogoszenia jakości zdjęć...
Paska też nie zmieniaj, bo się jakość zdjęć bardzo pogorszy. Firmowy pasek jest specjalnie dobierany pod kątem jakości zdjęć. Dlatego przy każdej puszce na pasku jest inny napis. :lol:
Paska też nie zmieniaj, bo się jakość zdjęć bardzo pogorszy. Firmowy pasek jest specjalnie dobierany pod kątem jakości zdjęć. Dlatego przy każdej puszce na pasku jest inny napis. :lol:
A to nie jest tak, że gdy do D80 założysz pasek z D200 to zdjęcia będą lepsze?
whatsilenceknows
10-07-2008, 13:10
A to nie jest tak, że gdy do D80 założysz pasek z D200 to zdjęcia będą lepsze?
Niestety. Będzie mydlił i szumiał jak wodospad. Można próbować paska z D300.
Dobre, podoba mi się :-D Nie czytaj tego więcej. Znalazłem, DFV luty 2008 str. 98-99. Autor Piotr Dębek - opisuje grip "Delta" zamiennik canonowskiego BG-E3 do 400D. Pisze, że zdjęcia wykonane tym zestawem podpietym do statywu bywają niezbyt ostre, a czasami wręcz poruszone i wini za to nieorginalny grip. Z jego obserwacji też winika, że stopień "zmiekczenia" zależy też od jakości wykonania samego gripa i to, że aparaty profesjonalne, takie jak D3 i Canony z seri 1, są już z gripami jako część konstrukcji. Rodzi mi się pytanie, czy ktoś inny już "testował" takie gripy? Tr0n dlaczego mam już nie czytać DFV? Piszą nieprawdę, czy sie nie znają? :)
Jest to kwestia typu sztywności gripa a nie sposobu zasilania grip DELTA to badziewny plastik na którym jezt zbyt dużo luzów i po założeniu na statyw cały trzeszcy i aparat się kołysze stąd te nieostrości :P
a tak ogulnie rzecz biorąc wracając do tematu to właśnie dostałem przeciek od pana z marketingu w NP że aparat będzie kosztował nie więcej jak 9000 brutto czyli teoretycznie pewnie 8999 :)
Pawel Pawlak
10-07-2008, 13:34
a tak ogulnie rzecz biorąc wracając do tematu to właśnie dostałem przeciek od pana z marketingu w NP że aparat będzie kosztował nie więcej jak 9000 brutto czyli teoretycznie pewnie 8999 :)
czyli teoretycznie 6000 (40%) taniej niż d3
...a praktycznie u Hesji będzie pewno za ósemkę.
Pawel Pawlak
10-07-2008, 13:40
Biorąc pod uwagę relacje między cenami sugerowanymi a rynkowymi wszystkich innych puszek nikona to raczej 7700 ;) ale czas pokaże, może przy pierwszej dostawie, gdzie i tak starczy najwyżej dla garstki chętnych, cena nie będzie aż tak zaniżona ?
biorądz pod uwagę ilość chętnych i małą liczbę sztuk na półce w pierwszych miesiącach sprzedazy nie liczył bym na to że sprzeda go ktoś ponizej ceny sugerowanej na Ebay,u srednia cena to 8600 więc ponizej tej ceny raczej w PL nie kupimy :(
robin102
10-07-2008, 14:04
W moim ulubiony salonie FJ w moim mieście. Miły Pan sięgnął pamięcią wstecz do pierwszych dni sprzedaży D300 cena wtedy wynosiła 6499zł potem szybko spadła na 5700zł. Dywagowaliśmy sobie, że z D700 może będzie podobnie. Na dzień dobry lekuto ponad, albo blisko 10.000 zł by po tygodniu -dwóch zejść do ceny "normalnej" W końcu handlowcy też chcą mieć swoje 5 minut i to nie koniecznie przed gwiazdką.
A na marginesie to sobie myślę, że do czasu ile D300 będzie w sprzedaży to ceny będą wyglądały tak 2 x cena D300 = cena D700.
W Polsce rzecz jasna, co by było normalne jak na Nasz kraj.
Pawel Pawlak
10-07-2008, 14:16
a ja sięgnąłem do dokumentów (f.vat) i tam stoi napisane, że 30.11.2007 - czyli pierwsze dni sprzedaży, kupiłem d300+mb-d10+bl-3 za 6175 zł brutto. Masz chyba Robin ulubionego ale drogiego sprzedawcę stąd Twoje prognozy takie pesymistyczne.
Znalazłem, DFV luty 2008 str. 98-99. Autor Piotr Dębek - opisuje grip "Delta" zamiennik canonowskiego BG-E3 do 400D. Pisze, że zdjęcia wykonane tym zestawem podpietym do statywu bywają niezbyt ostre, a czasami wręcz poruszone i wini za to nieorginalny grip.
Do statywu aparat mocuję aby uzyskać określoną sztywność konstrukcji która pozwoli mi zrobić ostre zdjęcie. Przykręcanie np D200 z gripem powoduje, że na sztywność całej konstrukcji wpływa grip (negatywnie) który jest pomiędzy statywem i aparatem powodując obniżenie sztywności konstrukcji. Obiektywy tele też często mocuje się do statywu np moja sigma 70-200 ma mocowanie do statywu aby zmienić środek ciężkości układu obiektyw-aparat. Wówczas również lepiej odciążyć aparat od gripa.
Podsumowanie na statywie nie używam gripa.
Z jego obserwacji też winika, że stopień "zmiekczenia" zależy też od jakości wykonania samego gripa i to, że aparaty profesjonalne, takie jak D3 i Canony z seri 1, są już z gripami jako część konstrukcji. Rodzi mi się pytanie, czy ktoś inny już "testował" takie gripy? Tr0n dlaczego mam już nie czytać DFV? Piszą nieprawdę, czy sie nie znają? :)
Oczywiście że w D3 grip nie wpływa na ostrość zdjęcia bo to jest cały odlew aparatu. Jeżeli natomiast zdejme aparat ze statywu na którym to powinno się używac aparatu bez gripa (i to jest błąd tego całego testu) to w jaki sposób grip moze wpływac na obrazowanie aparatu? Oczywiście nikt nie pokaże dwóch zdjęć - z gripem i bez gripa na których będzie widać tą różnicę, a tym bardziej że zamiennik baterii wpływa na jakość zdjęć. Nikon daje do gripa koszyczek na baterie AA. Myślisz że dawałby gdyby nieorginalne baterie wpływały na jakość zdjęcia (ja nie widziałem bateri AA produkcji Nikona)?
Nie czytaj tego bo mętlik Ci w głowie robi. Wytłumaczę Ci obrazowo. Redaktorzy przetestowali najnowsze BMW serii 7 z nowym silnikiem diesla. Zatankowali paliwo super 98 i okazało się że BMW nie pojechało. jaki wniosek z tego wyciągniesz? zła jakość paliwa? czy raczej źle przeprowadzony test?
Przykład oczywiście przejaskrawiony, ale obrazuje błędne założenie testu.
robin102
10-07-2008, 14:24
Taka oficjalna cena była w FJ nie wiem tylko czy u Nich ceny obowiązują takie same na cały kraj czy oddziały się rządzą po swojemu jak np w MM. A Ty Pawle to chyba z tych farciarskich zakupów masz tego gripa tzn. z ceny coś 370 zł jak błędnie zaksięgowali towar bo tak cena była na początku sprzedaży MB10 w salonach FJ. Jeśli kupiłeś go za 370 zł to rozumiem Twoje uwielbienie do gripa. Poza tym żaden ze mnie pesymista tylko realista. Jeśli będzie taniej niż przewiduję to radocha będzie większa bo szybciej zarobie na ten korpus :)
Ale na drapane nie liczę więc stąd niski mój entuzjazm cenowy.
Dla mnie D700 na przykład jest aparatem wprost idealnym bo nie ma zintegrowanego gripa co uważam za straszną głupotę (subiektywnie według mnie :) )
Puki co 2 tygodnie zostały więc sporo czasu na domysły i dysputę w te piękne polskie słoneczne lato :)
Wytłumaczę Ci obrazowo. Redaktorzy przetestowali najnowsze BMW serii 7 z nowym silnikiem diesla. Zatankowali paliwo super 98 i okazało się że BMW nie pojechało. jaki wniosek z tego wyciagniesz? zla jakość paliwa? czy raczej źle przeprowadzony test?
Albo złe auto :mrgreen:
Zastanów się zanim coś napiszesz. Ogólnie piszemy przez "ó", a ponadto składnia zdania świadczy o tym, że mogłeś skończyć jedynie szkołę podstawową i to z dużymi trudnościami. Na problemy z ortografią polecam sprawdzanie pisowni w przeglądarce, a na gramatykę i składnię chwilę przemyślenia co właściwie chcesz powiedzieć
PS. I nie pisz mi proszę o dysleksji czy innych wynalazkach obecnego szkolnictwa.
BMW nie produkuje złych aut, Nikon nie robi złych aparatów :twisted: Proszę napisać 100x długopisem na kartce i zapamiętać :mrgreen:
PS. Mogłem dać przykład Mercedesa ;)
BMW nie produkuje złych aut, Nikon nie robi złych aparatów :twisted: Proszę napisać 100x długopisem na kartce i zapamiętać :mrgreen:
wiem, używam :-D
ono nie jest zle, ono jest brzydkie ;p
Pawel Pawlak
10-07-2008, 15:36
jeśli dobrze zrozumiałem: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=28575584 to Tom Hogan ostatecznie potwierdził,m że CAM3500DX różni się do CAM3500FX nie tylko oznaczeniem, ale także szybkością działania ( o czym pierwotnie nikon nie raczył informować). AF w d700 ma być tak samo szybki jak w d3 (to baardzo cieszy) ale nikon na razie nie potwierdził nigdzie że jakość obrazowana d700 będzie taka sama jak d3 tylko że expeed i matryca są te same... ciekawe czy czeka nas znów małe rozczarowanie ? ;)
Ta szybkość działania może byc także spowodowana podpiętym do tego procesorem.
Oba body maja inaczej działający w praktyce AF, choćby z powodu innego skupienia punktów i innej wielkości punktów.
Pawel Pawlak
10-07-2008, 15:47
Ta szybkość działania może byc także spowodowana podpiętym do tego procesorem.
Oba body maja inaczej działający w praktyce AF, choćby z powodu innego skupienia punktów i innej wielkości punktów.
Generalnie przyjąłem do wiadomości że jest wolniej i już ;) ale przyznam, że z lekkim niepokojem czekam, na m.in. Twoje Jacku testy.... mam nadzieję, że uda Ci się zrobić porównanie d3 i d700 pod względem rejestrowania scen przy słabym oświetleniu na wysokich iso. Jestem bardzo ciekaw, jak będą wyglądały cienie z d700 - kolorystyka, kontrasty, plastyka
Nie wiem jak podejść do testu. Zastanawiam się. Oni raczej nie opublikują testu porównawczego (linkowane pliki z różnych body itp), raczej się spodziewają wrażeń użytkownika. Ale załatwię sobie na te dni D3 i porównam parę rzeczy. Nie wiem czy dam radę także porównać wysokie ISO, to nigdy nie był mój priorytet w wyborach body. Co można zrobić gdy jest ciemno? Modelki śpią :mrgreen:
jeśli dobrze zrozumiałem: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=28575584 to Tom Hogan ostatecznie potwierdził,m że CAM3500DX różni się do CAM3500FX nie tylko oznaczeniem, ale także szybkością działania ( o czym pierwotnie nikon nie raczył informować). AF w d700 ma być tak samo szybki jak w d3 (to baardzo cieszy) ale nikon na razie nie potwierdził nigdzie że jakość obrazowana d700 będzie taka sama jak d3 tylko że expeed i matryca są te same... ciekawe czy czeka nas znów małe rozczarowanie ? ;)
TH pisze ze problem jest w procku a nie samym AF. po prostu procek nie wyrabia.
Pawel Pawlak
10-07-2008, 17:43
tzn nie jest on taki sam jak w d3 albo jest inaczej taktowany ?
No więc w dalszym ciągu zostaje otwarte pytanie czy d700 będzie obrazowało porównywalni z d3. Też może się okazać że są tam takie minimalne zmiany i jednak expeed i matryca nie są takie same jak w d3 (co z jednej strony byłoby dla mnie zrozumiałe, a z drugiej strony trudne do zaakceptowania ;) )
tzn nie jest on taki sam jak w d3 albo jest inaczej taktowany ?
No więc w dalszym ciągu zostaje otwarte pytanie czy d700 będzie obrazowało porównywalni z d3. Też może się okazać że są tam takie minimalne zmiany i jednak expeed i matryca nie są takie same jak w d3 (co z jednej strony byłoby dla mnie zrozumiałe, a z drugiej strony trudne do zaakceptowania ;) )
najwyrazniej D300 ma inny procek niz D3.
i dlatego tez uwazam ze nazwa expeed to debilizm marketingowy w przeciwienstwie do Canona nie oznacza jednego konkretnego chipa lub chipsetu, tylko caly "system". a to juz moze byc wszytsko.
Z fotek bebechów tych puszek może wynikać, że EXPEED to jest pojedynczy układ scalony - procesor przetwarzania obrazu, o funkcjach szczegółowo znanych tylko Nikonowi. Ale ten procesor musi jakoś pobierać dane do obróbki i później je wysłać dalej, do zapisu na kartę, może do kompresji także. Oprócz tego układu potrzebne są więc jeszcze inne układy, które te dane przygotowują i odbierają, które ustawiają AF i śledzą obiekt, które mierzą światło, itp. Potrzebna jest cała płyta (lub płyty) aparatu, które mogą być różne, w zależności od modelu (EXPEED podobno ląduje już w kompaktach), a jak powszechnie wiadomo, o jakości i wydajności każdego systemu decyduje jego najsłabsze ogniwo.
Pierwsza sztuka na eBay (http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=290244324880#ShippingPayment)
To czy to jest jeden element, czy kilka to wszystko jedno. Wystarczy spojrzec na laptopy oparte na Intelu - procesor, procesor karty graficznej i chipset karty wifi.... a gdy wszystko mamy w jednym elemencie, to i mniejsze problemy z transmisja danych (niepotrzebne wszelkie magistrale i zewnetrzne kontrolery), wszystko duzo szybciej dziala (mniejsze odleglosci i wezsze sciezki, co znacznie przyspiesza transmisje), a przede wszystkim mniej pradu zjada. Takze nie sadze, zeby sie Nikon bawil w wiecej ukladow - pakuja jednego scalaka do wszystkiego. Nie jest problemem napisac oprogramowanie, ktore (w gorszym modelu, dla pogorszenia parametrow) nie bedzie uzywalo kilku stykow, czy po prostu sciezek w scalaku.
A co z RAM ? Może tu jest różnica.
Pierwsza sztuka na eBay (http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=290244324880#ShippingPayment) A dzisiaj dolar "spadł" poniżej 2 zł :). Na polskie pln'y wyszło 6 219,66 zł.
Pierwsza sztuka na eBay (http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=290244324880#ShippingPayment)
cytat: SHIPS IN 30 DAYS
Z fotek bebechów tych puszek może wynikać, że EXPEED to jest pojedynczy układ scalony - procesor przetwarzania obrazu, o funkcjach szczegółowo znanych tylko Nikonowi. Ale ten procesor musi jakoś pobierać dane do obróbki i później je wysłać dalej, do zapisu na kartę, może do kompresji także. Oprócz tego układu potrzebne są więc jeszcze inne układy, które te dane przygotowują i odbierają, które ustawiają AF i śledzą obiekt, które mierzą światło, itp. Potrzebna jest cała płyta (lub płyty) aparatu, które mogą być różne, w zależności od modelu (EXPEED podobno ląduje już w kompaktach), a jak powszechnie wiadomo, o jakości i wydajności każdego systemu decyduje jego najsłabsze ogniwo.
expeed to caly system, wlicza sie w to tez picture control na przyklad. expeed jest e d300 d3 d700 d60 p80 i innych kompaktach. czysty marketing i nic wiecej. pozazdroscili canonowi ichniego "digic"
A co z RAM ? Może tu jest różnica.
Oczywiscie, ze gdzies ta roznica musi byc. Wracajac do naszego modelu komputera, RAM jest poza prockiem tylko z powodow marketingowych, ale nie o tym chcialem. Pamietacie, jak wchodzil pierwszy Celeron? To byly dopiero jaja. Procesor Pentium II po wyprodukowaniu trafial na nastepna tasme, na ktorej napiecie podlaczane do odpowiednich pinow powodowalo zniszczenie pamieci podrecznej L2. Oczywiscie procesor byl tak skonstruowany, ze bez tej pamieci smigal dalej. Takze koszt zrobienia Celerona byl wiekszy, a sam procek na rynku byl tanszy. Reszta konstrukcji ta sama, a maly szczegol decydowal o wydajnosci - tak bylo latwiej to wyprodukowac.
Reasumujac moj offtop (ktory niniejszym koncze) - niestety nigdy nie wymyslimy sami, co jest nie tak, ze jest nie tak. Niestety zbyt skomplikowane te uklady - a na koncu dowiemy sie, ze nawet kompakty Nikona maja ten sam hardware niczym profesjonalne karty graficzne NVidii, ktorych wydajnosc mozna osiagnac poprzez zmiane firmware w najbadziewniejszych kartach dla graczy.
Zdjęcia testowe z D700 na Optyczne.pl (http://optyczne.pl/1086-nowość-Nikon_D700_-_pierwsze_zdjęcia.html) :)
No obiekt do zdjęć to mogli sobie naprawdę znaleźć ciekawszy... :| Ale trzeba przyznać, że brudna popielniczka jest wyjątkowo czysta... jak na ISO 3200 :)
Fotopolis też już ma (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7524) zdjęcia testowe :)
Zdjęcia testowe z D700 na Optyczne.pl (http://optyczne.pl/1086-nowość-Nikon_D700_-_pierwsze_zdjęcia.html) :)
No obiekt do zdjęć to mogli sobie naprawdę znaleźć ciekawszy... :| Ale trzeba przyznać, że brudna popielniczka jest wyjątkowo czysta... jak na ISO 3200 :)
Aż mi się odechciało wszystkiego, łącznie z aparatem.
robin102
11-07-2008, 21:22
Cena w sklepie bliskim sercom Polaków, wcale nie atrakcyjna :) a może atrakcyjna ? :)
http://www.bhphotovideo.com/c/product/570230-REG/Nikon_9622_D700_SLR_Digital_Camera.html
wychodzi na PLNy około 6600 plus jakiś podatek i koszty przywózki
Porównując ceny:
D300 - 1650 $
D700 - 2999 $
jakby nie patrzeć na razie prawie podwójnie sobie liczą :(
Szkoda ze psiej kupy do focenia nie wzieli :confused:
Pawel Pawlak
11-07-2008, 22:22
z tych pierwszych fotek z fotopolis, wydaje się że czerwienie są nie tak dobrze kontrolowane jak w d3.
Wiem, wiem... na razie to nic pewnego ;)
Nie wiem czy wystarczą Wam moje słowa, ale po pierwszych testach D700 (miałem jeszcze wersję przedprodukcyjną) mogłem od razu stwierdzić, że to aparat dla mnie. Pracowałem na Canonie 20D, 30D i trochę na 5D. Potem przeszedłem na Nikona D300 i zaraz potem na D3. A teraz czas na D700 :)
Dziś zrobiłem zdjęcia wersją seryjną D700 i porównałem te same kadry z D3. Podpiąłem obiektyw 24-70mm i zrobiłem zdjęcia na 35mm i 3200 ISO. Jak dla mnie ziarno identyczne jesli chodzi o ilość i natężenie (czyli bardzo małe :) ). Poza tym wydaje mi się, że odrobinę inaczej wygląda obraz.
Sami ocenicie jak Wam wpadną te modele w łapy:)
Nie dzielę się tymi zdjęciami, ponieważ zrobiłem tylko po 2-3 zdjecia. Jak znam życie, od razu pojawią się komentarze w stylu, że mało zdjęć, że nieobiektywny test etc.
Ale powiem tak - pracowałem na wielu korpusach, a ten zdecydowanie najbardziej mi odpowiada. Jesli chodzi o jakość obrazu, to nie jest gorsza niż w D3, a to mi w zupełności wystarcza.
Niedługo biorę go w ręce i zaczynam realizować kolejny projekt, nie myśląc o testach :)
Zobaczymy co przyniosą profesjonalne testy:)
Nie wiem czy wystarczą Wam moje słowa, ale po pierwszych testach D700 (miałem jeszcze wersję przedprodukcyjną) mogłem od razu stwierdzić, że to aparat dla mnie. Pracowałem na Canonie 20D, 30D i trochę na 5D. Potem przeszedłem na Nikona D300 i zaraz potem na D3. A teraz czas na D700 :)
Dziś zrobiłem zdjęcia wersją seryjną D700 i porównałem te same kadry z D3. Podpiąłem obiektyw 24-70mm i zrobiłem zdjęcia na 35mm i 3200 ISO. Jak dla mnie ziarno identyczne jesli chodzi o ilość i natężenie (czyli bardzo małe :) ). Poza tym wydaje mi się, że odrobinę inaczej wygląda obraz.
Sami ocenicie jak Wam wpadną te modele w łapy:)
Nie dzielę się tymi zdjęciami, ponieważ zrobiłem tylko po 2-3 zdjecia. Jak znam życie, od razu pojawią się komentarze w stylu, że mało zdjęć, że nieobiektywny test etc.
Ale powiem tak - pracowałem na wielu korpusach, a ten zdecydowanie najbardziej mi odpowiada. Jesli chodzi o jakość obrazu, to nie jest gorsza niż w D3, a to mi w zupełności wystarcza.
Niedługo biorę go w ręce i zaczynam realizować kolejny projekt, nie myśląc o testach :)
Zobaczymy co przyniosą profesjonalne testy:)
I taka opinia mi sie podoba,
Krotka i rzeczowa...
whatsilenceknows
11-07-2008, 23:42
Podpisuje się pod tym. Od pewnego czasu próbuję sobie udowodnić, że 24/1.4 i 35/1.4 wcale nie są mi na dłuższą metę potrzebne, za to potrzebny mi jest D700. :lol: Ciekawe jaką odpowiedź przyszykuje Cwanon, ale były już w tym wątku chyba takie dywagacje.
Pawel Pawlak
11-07-2008, 23:56
dzięki za opinie praktyka kenso, utwierdza mnie ona w przekonaniu że d700 nie będzie chyba za słaby dla mnie ;)
dzięki za opinie praktyka kenso, utwierdza mnie ona w przekonaniu że d700 nie będzie chyba za słaby dla mnie ;)
Akurat opinia kenso cokolwiek zmienia - przecież Ty już dawno postanowiłeś zakupić nową puchę. Tak przynajmniej mi się wydaje ;) :)
Zestaw D300 + D700 to w wielu wypadkach świetny zestaw.
Pawel Pawlak
12-07-2008, 00:13
Akurat opinia kenso cokolwiek zmienia - przecież Ty już dawno postanowiłeś zakupić nową puchę. Tak przynajmniej mi się wydaje ;) :)
Zestaw D300 + D700 to w wielu wypadkach świetny zestaw.
No tak, ale cały czas kołacze mi się po łbie druga opcja: d300+d3 ;)
Eee tam. D700 powinno obraz dawać jak D3 - bo dlaczego nie, grip ten sam co do D300. Ślubów, reportaży nie robisz - tak mi się wydaje ;). Różnica w cenie zapowiada się spora. Sporo dźwigasz - pewnie dwa body będziesz zabierał ;) :).
Troche wiecej zdjec. Link z komentarza na optyczne.pl
http://www.jimreedphoto.com/gallery.html?gallery=New%20Nikon%20D700
bosz.. co za testy, na jednym sfotografowali popielniczke na drugim kartke z kolorami. Świetny popis tego na jakim poziomie stoją rodzime portale fotograficzne.
bosz.. co za testy, na jednym sfotografowali popielniczke na drugim kartke z kolorami. Świetny popis tego na jakim poziomie stoją rodzime portale fotograficzne.
Z kartki z kolorami coś jeszcze wynika ... :neutral:
A co pokazaly zagraniczne portale?
Pierwsze zdjecia z dalekiego wschodu pokazywaly tory kolejowe i nie ostrego kroliczka.
Dziwna jest ta czerń i cienie na zdjęciach z D700. Myślę, że D3 nadal ma mocną przewagę.
Tez tak zrozumialem.
Ja poszedlem przed warsztatami w piatek 4.VII do FotoJokera [...] ogolnie stwierdzili ze jak nawet jest cos nowego to u nich bedzie za 3 mce...
W sklepach FJ D700 powinien pojawic sie w okolicach 25 lipca - tamci panowie musieli byc mocno nie doinformowani ;)
Dziwna jest ta czerń i cienie na zdjęciach z D700. Myślę, że D3 nadal ma mocną przewagę.A ja sądzę, że trzeba z taką oceną poczekać do czasu pojawienia się "normalnych" zdjęć i to z różnych źródeł.
Ja poszedlem przed warsztatami w piatek 4.VII do FotoJokera i pytam o Nikona D700 - facet na mnie spojrzal jak na idiote i mowi - "Panie, co Pan, nie ma takiego aparatu, pierwsze slysze itp" - pare osob bylo w sklepie wiec patrzyli sie na mnie delikatnie mowiac "dziwnie" - wiec ja mu ze prezentacja i strony netowe itp. etc. itd. facet swoje - potem bylo juz ich dwoch.
Potem zapytalem o SB-900 - tu sie dopiero smiali.... nie dawali/nie probowali nawet dac sie przekonac.
ehh.
o 45 i 85 nawet sie nie wspomnialem.
Ogolnie stwierdzili ze jak nawet jest cos nowego to u nich bedzie za 3 mce...
Tamci panowie musieli byc mocno nie doinformowani ;)
Bo trzeba się było pytać o nowego coolpixa D700:-D Może by wtedy coś wiedzieli. A tak to ich zmyliłeś MARTINK :mrgreen: