Zobacz pełną wersję : D700 już jest
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
Dwa kolejne sample z D700 + 24-70
ISO 400 (http://s009.wyslijto.pl/?file_id=60029869141888668478)
ISO 6400 (http://s006.wyslijto.pl/?file_id=31530773154642068471)
Ponownie JPEG prosto z aparatu - wszystkie odszumiacze ustawione na OFF.
Chyba jeszcze nie było
Euro Rtv Agd 8999 PLN
http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/nikon-d700-body.bhtml
Jeszcze tylko trochę trzeba poczekać i ... ;)
Liczyłem jednak na niższą cenę początkową... :(
Gawronnek
25-07-2008, 16:49
co do ceny to chyba na razie najciekawiej w Fotojokerze zestaw D700+Nikkor14-24 F2.8 12888 zł a także w zestawach z innymi szkłami
Pawel Pawlak
25-07-2008, 17:02
Jeszcze tylko trochę trzeba poczekać i ... ;)
Liczyłem jednak na niższą cenę początkową... :(
u Sławka jest niższa, ja też miałbym niższą...
Kompletnie OT.
3 dni nie patrzylem na ten watek i jestem kilkadziesiat stron do tylu :(
no tak, jeżeli dla ciebie reportaż oznacza pstrykanie fotek na trzecioligowym meczu, to faktycznie do tego taki 40d za 2000 zł się lepiej nadaje.
Żałosny tekst. Nie sądziłem, że kiedy braknie ci argumentów będziesz usiłował zdyskredytować czyjąś pracę. Bez znaczenia, że ja akurat zajmuję się czymś zgoła odmiennym.
I jeszcze ci przypomnę, że mowa tutaj o FX, więc nie troluj na rzecz 40D.
Pozdrawiam
Krążę trochę po różnych forach ale to pierwszy w mojej karierze wątek, który czytam od 2 godzin i zosatje mi coraz więcej stron do przeczytania.... Wracam na 163 stronę. Skończę w nocy, jak pójdziecie spać.
Ukazała się cz 2 testu na Fotopolis - http://fotopolis.pl/index.php?n=7598
robin102
25-07-2008, 18:17
Tytuł trochę przewrotny, ale do rzeczy.
Wchodził na rynek D300 i trzeba było na niego czekać jak za komuny na pralkę. Nauczony doświadczeniem złożyłem zamówienie na D700 w 3 sklepach sieciowych, trochę z ciekawości trochę asekuracyjnie, a nóż wstanę rano i stwierdzę, że taki aparat jest mi niezbędny do życia :) a co wolno mi :)
No i zaczęło sie ze sklepów miałem kilka telefonów, na moje stwierdzenie, że sie zastanawiam, ze nie wiem jeszcze od razu cena bez targowania się z mojej strony miękła o ładne kilkaset zł w stosunku do tego co na stronie sklepu było. Zamówienia składałem 2 dni temu więc podejrzewałem, że mogę być hen hen na końcu jakiejś tam kolejki, a tu zaskoczenie. Aparatów chyba więcej niż potencjalnych klientów na nie. Czyżby D300 był jednak taki dobry, że na szybkiego nikt nie zmienia ? A może to za mała zamiana bo D300 bardzo ładnie obrazuje i dwukrotna różnica w cenie za większą matrycę to jedna mocne przegięcie. Może Ci co czekali na FF już się obkupili w D3. Jedno jest pewne według mnie ceny tych dwóch korpusów na rynku D300-D700 będą bardzo od siebie zależne jak system naczyń połączonych. Czym cięższy żywot na rynku będzie miał D700 tym dla Nas lepiej więc bierzmy naszego kochanego Niokna na przetrzymanie :-D
Ja mysle, ze osob przeskakujacych z d300 na d700 bedzie duzo mniej niz np analogicznie z d70/d70s/d80 na d300 - ale moge sie mylic :)
Robin ja myślę, że mogłeś to z powodzeniem wkleić do dotychczasowego wątku o D700 - nie widzę sensu tworzenia nowego który jest na poziomie tamtego
z d700 jest probolem bo wiekszosc ma szklarnie pod dx i obawa zchodzenia do 5Mpx widocznie wystepuje. ja obecnie tez rozgladam sie jak rozwinie sie sytauacja z d700 zwlaszcza ze w usa bardzo korzystnie cenowo sie przedstawia.
Zobaczcie na forum: sprzedam/zamienię są 3 sztuki D300 a to chyba oznacza,że właściciele przesiadają się na D700? oczywiście mogę się mylić,poza tym są wakacje które raczej nie skłaniają do zakupów.Myślę,że pod koniec roku "zaroi" się na forum od posiadaczy 700-tek
Myślę, że tutaj cena decyduje.... Dwa razy drożej to jest przegięcie, bo tak naprawdę ilu ludzi w Polsce zarabia tyle, żeby go bylo stać na takie cacko? Ponadto, z całym szacunkiem dla kolegów - ale ilu z Nas zarabia na życie robieniem zdjęć? Większość to pasjonaci i amatorzy, dla których cena ponad 8 k jest wzięta ( z całym szacunkiem dla Nikona) z sufitu. Patrzcie na ceny Sony - pewnie, można powiedzieć że to nie ta klasa - ale cenami wyjdą na lidera....pożyjemy a zobaczycie....
A jaki jest sens wątku? Bo chciałbym, ale nie wiem co, odpisać? Obserwacje rynkowe, zależności cen pomiędzy D300, a D700 na przestrzeni kolejnych trzech lat? Wysnuwanie wniosków, że to cena D700, a nie na przykład wiekowość D300 wpływa na jego cenę? 5D też staniał bo wyszło D300, albo D3, albo Mark III 1Ds? Według mnie nie ma i nie będzie, żadnych, powtarzam - żadnych - obiektywnych wskazówek, że cena tego aparatu będzie uzależniona od ceny D700. Podobnie jak cana D700 nie zależy od ceny 5D, do którego niektórzy na siłę usiłują go porównywać. Za zmianami cen kryją się na tyle duża i nieznana dla nas ilość danych oraz taka zmienność rynku, że to co sobie tu popiszecie, będzie tylko i wyłącznie jakimś tam wróżeniem z fusów. No ale, jak to ktoś lubi, to czemu nie - tylko może to do Cafe albo Rynku przenieść?
BugsBunny
25-07-2008, 18:41
jedno jest pewne - cena będzie spadać
najlepiej więc czekać z zakupem w nieskończoność, bo wtedy będzie nieskończenie niska :mrgreen:
Vodafone
25-07-2008, 18:42
Myślę,że Nikon liczył na to,że większość użytkowników D300 przesiądzie się na D700 lecz się może rozczarować... Moim zdaniem większość osób posiadających D300 jeśli się przesiądzie to nie na D700 tylko na D3 ;-)Wydaje mi się że osoby które myślą o zamianie D300 na coś lepszego czekają aż pojawi się D3X i wtedy cena D3 jeszcze poleci w dół więc bezsensownym staje się zakup D700...
Według mnie D700 pojawił się w nieodpowiednim momencie... gdyby jego premiera odbyła się razem z D300 to wtedy jest szansa ze ludzie rozważaliby nad zakupem D300 lub D700...
Myślę, że tutaj cena decyduje.... Dwa razy drożej to jest przegięcie, bo tak naprawdę ilu ludzi w Polsce zarabia tyle, żeby go bylo stać na takie cacko? Ponadto, z całym szacunkiem dla kolegów - ale ilu z Nas zarabia na życie robieniem zdjęć? Większość to pasjonaci i amatorzy, dla których cena ponad 8 k jest wzięta ( z całym szacunkiem dla Nikona) z sufitu. Patrzcie na ceny Sony - pewnie, można powiedzieć że to nie ta klasa - ale cenami wyjdą na lidera....pożyjemy a zobaczycie....
A kto ci każe zarabiać robieniem zdjęć? Kupując samochód zarabiasz jako kierowca, lub kupując pralkę - jako jej monter lub serwisant? Warunek kupienia nowej pralki - naprawa 1000 pralek :)
Druga rzecz - cena - nie ma obowiązku kupowania przecież. Ceny dyktuje rynek i jego zasady. D3, Marki są jeszcze droższe, a jednak ktoś je kupuje. Podobnie Lamborgini, Bentleye, Ferrari. Też marudzisz, że są za drogie i Cię nie stać?
Ceny Sony... wyjdą na lidera - ale czego? Ilości sprzedanych korpusów, zysków, świadomości marki? Na rynku jest miejsce dla wielu firm - zobacz rynek samochodowy na przykład. To, że możesz kupić tanie Daewoo, to znaczy, że polityka BMW jest zła?
Przez chwilę przeszło mi przez głowę przesiadka na D700, ale...
1. D300 to świetny aparat i nie chcę się z nim rozstawać :)
2. Tymi samymi uczuciami darzę moje DX-owe szkiełka : 10,5 i 17-55
3. D700 jest za drogi (przynajmniej na tą chwilę) dla takiego amatora jak ja, żeby brać go jako drugi korpus.
Podejrzewam, że jest sporo osób z podobnymi dylematami jak ja i na pewno nie będzie takiego szału na rynku jak po wejściu D300.
Muszę oczywiście dodać, że jestem zachwycony obrazowaniem D700 i kiedyś pewnie do mnie trafi :)
Sporo osob kupilo d300 na firme - a wiadomo sprzet musi sie zamortyzowac. Druga sprawa - sporo osob kombinuje tak ...kupilem rok temu sprzet, na ktorym zarobilem juz swoje, daje dobre, porzadnej jakosci foty, klienci sa zadowoleni..Przesiadka na d700 (zakladam posiadanie szkiel pod FX) to wydatek na dzien obecny okolo 4tys po sprzedazy d300 - i w zasadzie co...Mam 4 tys w plecy a ilu klientow realnie dostrzeze roznice w zdjeciach ? 10-15 % ? Wiadomo, ze podniesienie cen za uslugi moze byc dyskusyjne - a tak jeszcze jeden rok z d300 i wtedy sprzecik zarobi na siebie a i d700 stanieje - wtedy byc moze poczuje sie tak pewnie, ze wezmie d3 - tak to wyglada czesto gesto..
Vodafone ma duzo racji w tym co pisze - tez sie z tym zgadzam.
Zobaczcie na forum: sprzedam/zamienię są 3 sztuki D300 a to chyba oznacza,że właściciele przesiadają się na D700? oczywiście mogę się mylić,poza tym są wakacje które raczej nie skłaniają do zakupów.Myślę,że pod koniec roku "zaroi" się na forum od posiadaczy 700-tek
akurat wakacje to okres wzmożonych zakupów sprzętu foto - zdziwiłbyś się :) (w zakresie taniego sprzętu jest to wzrost nawet 3-4 razy w stosunku do innych miesięcy - trzeba przecież fotografować rodzinne wyjazdy, w przypadku droższego sprzętu jest to jakieś 50%)
z d700 jest probolem bo wiekszosc ma szklarnie pod dx i obawa zchodzenia do 5Mpx widocznie wystepuje. ja obecnie tez rozgladam sie jak rozwinie sie sytauacja z d700 zwlaszcza ze w usa bardzo korzystnie cenowo sie przedstawia.
Jako ciekawostę mogę podać, że N17-55/2,8 DX kryje pełny FX (bez winietowania) począwszy od ogniskowej 24mm.
Siedzi prezes Nikona i rozmyśla:
Ale ci Polacy to marudy: jak tak to narzekali, że nie ma pełnej klatki w amatorskim body - chcą ok, ekipa się spięła i mają. Dostali teraz marudzą, że to nie tak, że tamto, że jednak lepiej D300.
Panie i Panowie dajcie spokój jeszcze popełni (w wolnym tłumaczeniu) samobójstwo i więcej nie będzie Nikonów.
Więc coś na pocieszenie prezesowi: mam d200, jak wyszło d300 to mnie kusiło ale dałem radę. Pomyślałem, że jak wyjdzie "D200 z pełną klatką" to będzie argument aby zmienić puszkę.
Teraz tylko napad na bank i będę miał. :)
robin102
25-07-2008, 20:08
jedno jest pewne - cena będzie spadać
najlepiej więc czekać z zakupem w nieskończoność, bo wtedy będzie nieskończenie niska :mrgreen:
Jak ktoś ma przyzwoity aparat np. D300 to śmiało może czekać, aż spadnie i spadnie i spadnie bo przecież zdjęcia ma czym robić. Chyba, że go wewnętrzny snob naciska lub nie daj Boże klient się zorientował, że te piękne fotki które ostatnio dostał są z DXa, a nie z FXa :mrgreen:
legionize
25-07-2008, 20:30
jest:)
Minimum słów..... :)
Chyba powolutku czas kończyć ten wątek Panowie (i Panie). D700 rzeczywiście zawitało do sklepów i do rąk co bardziej niecierpliwych. Pora na kolejne wątki z sygnaturką [D700]:
- czerwone przebarwienia na moim D700
- co z tą ostrością w JPEGach?
- jak czyścić na mokro matrycę w D700
- D700 mi się zacina czasem - ratunku!
- D700 i problemy z FF/BF - regulacja - o co chodzi?
- D700 nie ma trybów tematycznych? Przeoczyłem jak kupowałem! A to prezent dla dziecka na komunię - myślicie, że się nada mimo to?
legionize
25-07-2008, 20:51
a powaznie obok wspomnianego przez JK konwertera czym otworzyc nefy z d700?nie licze cnx2 chodzi mi glowie o bibble. wspiera bo jeszcze sie nie bawilem?
Chyba powolutku czas kończyć ten wątek Panowie (i Panie). D700 rzeczywiście zawitało do sklepów i do rąk co bardziej niecierpliwych. Pora na kolejne wątki z sygnaturką [D700]:
- czerwone przebarwienia na moim D700
- co z tą ostrością w JPEGach?
- jak czyścić na mokro matrycę w D700
- D700 mi się zacina czasem - ratunku!
- D700 i problemy z FF/BF - regulacja - o co chodzi?
- D700 nie ma trybów tematycznych? Przeoczyłem jak kupowałem! A to prezent dla dziecka na komunię - myślicie, że się nada mimo to?
Dodałbym jeszcze:
- gdzie sie wkłada kliszę?!!!!
- jak przewija sie film
- mój Zenith, Druh, Zorka był lepszy...
-......
Tak, trzeba by już zakończyć, bo po powrocie z pracy nie wiem już gdzie zakończyłem poprzednio czytać....
BugsBunny
25-07-2008, 21:34
Dodałbym jeszcze:
- gdzie sie wkłada kliszę?!!!!
- jak przewija sie film
- mój Zenith, Druh, Zorka był lepszy...
zapomniałeś jeszcze o:
- jak ostrzę na mgłę to AF się gubi - co robić
- gdzie się włącza bokeh
- jaki obiektyw kupić do D700, bo to mój pierwszy aparat
- jakie ogniskowe mają obiektywy na FX
- na ISO 25600, a nawet 12800 widać szum - czy to normalne
- itd
powiem wam jedno, d700 z gripem i 24-70 urywa reke :D
I jeszcze:
- D700 z gripem i 24-70 urwało mi ręke - co robić?
I jeszcze:
masz drugą, kup sobie uchwyt na ramię ;)
masz drugą, kup sobie uchwyt na ramię ;)
- Dzień dobry, nazywam się Ola, piszę z konta mojego chłopaka. Głupia historia, kupił D700 z gripem i do tego zalozyl 24-70. Urwało mu rękę. Za namową forumowicza kupił uchyt na ramię. Zamocował 70-200 i teraz ma złamany obojczyk i trzy żebra. Czy to normalne?
Kolekcjoner
25-07-2008, 22:09
Chyba czas zamknąć ten wątek :D.
Chyba czas zamknąć ten wątek :D.
Zostałeś już moderatorem? :-)
robin102
25-07-2008, 22:18
powiem wam jedno, d700 z gripem i 24-70 urywa reke :D
Za to jest w dobrej cenie w FJ i można zestaw rozbić. Dla każdego coś miłego wyjdzie :)
------------------------------------------------------------------------------------------
Strasznie miło, że ten aparat jest już w ofercie Nikona. Poczekam na niego sobie cykając D300 może tak cykając doczekam się D700 MK II bo ten zwykły ma matrycę tylko 12 MPX - może dlatego Nam tak do niego nie spieszno, że sprzedawca po południu do mnie jeszcze dzwonił opuszczając cenę o kolejną stówkę ? :) :) :) Matryca niby większa, ale nie większa ;)
Tylko czekać aż ktoś zacznie mówić, że ponad 8000zl to wcale nie drogo :) a nawet okazja ;)
BugsBunny
25-07-2008, 22:26
- Dzień dobry, nazywam się Ola, piszę z konta mojego chłopaka. Głupia historia, kupił D700 z gripem i do tego zalozyl 24-70. Urwało mu rękę. Za namową forumowicza kupił uchyt na ramię. Zamocował 70-200 i teraz ma złamany obojczyk i trzy żebra. Czy to normalne?
Odpowiedź redakcji:
"Ty głupia kobieto! Oczywiście że normalne! Powinnaś wiedzieć że takie sprzęty służą do tego, żeby najpierw wykończyć człowieka psychicznie wysokim kosztem zakupu, a potem zdemolować fizycznie ciężarem. Natychmiast sprzedaj te graty i kup mu malutką kamerę cyfrową. Albo znajdź sobie nowego, większego chłopaka zamiast tego ciapy. Pozdrawiamy."
Piątek, premiera D700 na półkach, upały, deszcze, burze - KUMULACJA!!
grzegorzant
25-07-2008, 22:51
Odpowiedź redakcji:
"Ty głupia kobieto! Oczywiście że normalne! Powinnaś wiedzieć że takie sprzęty służą do tego, żeby najpierw wykończyć człowieka psychicznie wysokim kosztem zakupu, a potem zdemolować fizycznie ciężarem. Natychmiast sprzedaj te graty i kup mu malutką kamerę cyfrową. Albo znajdź sobie nowego, większego chłopaka zamiast tego ciapy. Pozdrawiamy."
Ja to wszystko wiem, ale Panie Redaktoze jak trzęse tym aparatem to mi coś lata w środku iak sobie pomyślałaaaaaaaam że to jakaś kulka sie urwała. Czy to możliweeeee ?
Co, już kupiłeś? :)
Piątek, premiera D700 na półkach, upały, deszcze, burze - KUMULACJA!!
Hehe, no tak, jutro 21 milionów.. totolotek zarobi :D
No niech tam, jak jutro zgarnę te 21 baniek, to trzech pierwszych ma u mnie D700 gratis ! :):):)
Leży D700 do wzięcia w sklepie za 2400€ co daje około 7700 PLN - ktoś gdzieś znalazł taniej??
downunder
25-07-2008, 23:08
No niech tam, jak jutro zgarnę te 21 baniek, to trzech pierwszych ma u mnie D700 gratis ! :):):)
Cóż za rozrzutność. :lol: ale tak na wszelki wypadek rezerwuję jako pierwszy. :mrgreen:
Cóż za rozrzutność. :lol: ale tak na wszelki wypadek rezerwuję jako pierwszy. :mrgreen:
Zanotowałem :)
Pawel Pawlak
25-07-2008, 23:14
Zanotowałem :)
pewnie nie zagram więc nie wygram... piszę się jako 2. ;) i życzę Ci wygranej :mrgreen:
Gawronnek
25-07-2008, 23:17
jak jutro nie kupię to piszę się na 3 ;)
Marta Baranowska
25-07-2008, 23:18
Kurcze juz sie nie łapie na limit :P
Gawronnek
25-07-2008, 23:19
wpisuj się na rezerwową ;) w razie czego odstąpię Ci miejsce
Koniec - zamykam!!! Jako bonus D700 dla Marty Baranowskiej !!!
A teraz idę lulu i..... dalej marzyć :)
kupiłem jakieś 2 dni temu na raty w euro d300. Znajomi dziwili się i pytali czemu akurat teraz kupuje a nie biore d700. zaczęli argumentować: pełna klatka, nie "szumi" ja im na to: słuchajcie pewnie że się zastanawiałem nad zakupem D700 i było to dla mnie drzazgą w d... podjęcie decyzji ale najmądrzej podpowiedziała mi moja kobieta. Na co Ci to, zarabiasz na fotografi żeby kupować coś prawie 2x droższe i do tego mówisz że musiałbyś tamrona sprzedać. Kup D300 wystarczy Ci nie bedziesz mi marudził że masz duże szumy w D200 a D700 czy D3 kupisz sobie jak twoja pasja stanie się czymś większym i zacznie przynosić korzysci finansowe. I zostałem sprowadzony na ziemie. czemu?
Miała racje. Nie zarabiam tyle żeby od tak przeznaczyć wypłate z 4 miesięcy na swój kaprys.
Nie którzy pytają czemu sprzedaje D200, 80-200/2.8 i sabinke. Czyżby zakup D300 to spowodował. Nie Sprzedaje bo mam chwilowe problemy finansowe i potrzebuje sporej ilości gotówki a że nie mogę się obyć bez aparatu to poprosiłem swoją o kupienie mi na 30 rat D300.
Możecie tego nie przyznać mi ale ja uważam że zmienianie sprzetu foto jak tylko się pojawi jakaś okazja czy nowość to choroba. Nie musimy nawet tego potrzebować a i tak chcemy to kupić
Sory za jeden wielki OT
downunder
25-07-2008, 23:24
Trzeba mieć refleks. :mrgreen:
BTW kolejne świetne zdjęcie avatarze, więc uważam, że tobie D700 jest kompletnie nie potrzebne. ;)
Wystawiałaś to zdjęcie gdzieś w większym formacie? :)
Możecie tego nie przyznać mi ale ja uważam że zmienianie sprzetu foto jak tylko się pojawi jakaś okazja czy nowość to choroba. Nie musimy nawet tego potrzebować a i tak chcemy to kupić
Sory za jeden wielki OT
sprawa jest prosta, kupują ci co chcą i których na to stać, to że Ciebie nie stać nie oznacza, że dla innych to bezsens. Potrzebujesz aparat - NIE bo na nim nie zarabiasz więc jest to kaprys - po co kupiłeś, zarabiasz na oglądaniu telewizji nie - po co masz telewizor, itd
Jak Ciebie nie stać na D700 to nie kupuj - inni którzy mogą sobie pozwolić chyba mogą kupić
PS. Zamiana D200 na D300 to konieczność, a kupno D700 choroba? Chyba jednak nie przebolałeś do końca zakupu D300 zamiast D700
lukasz_wysocki
25-07-2008, 23:33
Myślę,że Nikon liczył na to,że większość użytkowników D300 przesiądzie się na D700 lecz się może rozczarować... Moim zdaniem większość osób posiadających D300 jeśli się przesiądzie to nie na D700 tylko na D3 ;-)Wydaje mi się że osoby które myślą o zamianie D300 na coś lepszego czekają aż pojawi się D3X i wtedy cena D3 jeszcze poleci w dół więc bezsensownym staje się zakup D700...
Według mnie D700 pojawił się w nieodpowiednim momencie... gdyby jego premiera odbyła się razem z D300 to wtedy jest szansa ze ludzie rozważaliby nad zakupem D300 lub D700...
To co piszesz jest prawdą, zakładając że Nikon liczył że użytkownicy D300 będą się przesiadać.
Moim zdaniem to błędne założenie.
Nikon jasno określił pozycjonowanie D700.
Równolegle będą na rynku ostnieć zarówno FX jak i DX, na razie na półce Dxxx, później na półce Dxx.
oba te standardy mają inne cechy i inną grupę klientów. Szkła DX nadal są i będą produkowane, nie każdy potrzebuje FX.
Wypuszczenie D700 w tej chwili to również element konkurencji - za kilka miesięcy firma na C będzie musiała wypuścić następcę swojego dziadka FX i te kilka miesięcy obecności D700 na rynku spowoduje że szukający pełnej klatki w Nikonie w rozsądnej cenie kupią już D700.
W końcu dla każdego poważnego użytkownika Nikonów, który ma już kilka obiektywów, lampy etc. lepiej będzie wydać nawet 2tyś zł więcej, żeby nie zmieniać systemu.
A dodatkowo może się okazać że część osób "skaczących" wróci do Nikona bo czekało na pełną klatkę w rozsądnej cenie.
Pozdrawiam
sprawa jest prosta, kupują Ci co chcą i których na to stać, to że Ciebie nie stać nie oznacza, że dla innych to bezsens. Potrzebujesz aparat - NIE bo na nim nie zarabiasz więc jest to kaprys - po co kupiłeś, zarabiasz na oglądaniu telewizji nie - po co masz telewizor, itd
Jak Ciebie nie stać na D700 to nie kupuj - inni którzy mogą sobie pozwolić chyba mogą kupić
PS. Zamiana D200 na D300 to konieczność, a kupno D700 choroba? Chyba jednak nie przebolałeś do końca zakupu D300 zamiast D700
przecież napisałem że nie zarabiam tyle żeby kupić nie napisałem że Ci co mają kase nie mogą kupować. Dobrze wiesz o co mi chodziło. taki przykład kiedyś pewnej osoby: "gdzie jest tryb zielony w d200?"
Kupiłem D300 po to żeby zyskac chwilowo trochę gotówki na sprzedaży d200.
Pawel Pawlak
25-07-2008, 23:45
Kupiłem D300 po to żeby zyskac chwilowo trochę gotówki na sprzedaży d200.
Generalnie to dość osobliwy sposób zaciągania kredytu gotówkowego :mrgreen:
Gawronnek
25-07-2008, 23:49
każdy sposób jest dobry a sprzęt pewnie i tak miał wymienić, w sumie w Euro bez odsetek ;)
no tylko na taką opcje moja się zgodziła. Argumenty typu weź kredyt na allegro są nówki po 4k PLN nie chciała nawet słuchać ;)
ile osob przesiadzie sie z d300 na d700? raczej ile dokupi d700 do d300.
sprawdzcie dprev forum na przyklad.
sam chciem kupic d3, ale cena byla dla mnie nieuzasadniona. dzisiaj odebralem d700 i musze powiedziec ze nie spodziewalem sie tak wielkiej radosci. roznica miedzy d3 a d700 jest wielka jesli chodzi o rozmiar, za to z gripem d700 to kula u nogi prawie.
sprawdzcie dprev forum na przyklad.
sam chciem kupic d3, ale cena byla dla mnie nieuzasadniona. dzisiaj odebralem d700 i musze powiedziec ze nie spodziewalem sie tak wielkiej radosci. roznica miedzy d3 a d700 jest wielka jesli chodzi o rozmiar, za to z gripem d700 to kula u nogi prawie.
Taaa jak zobaczyłem dzisiaj na wieczornym spacerku D700 za 2400€ to nie mogę myśli z głowy odpędzić, zwłaszcza że ciągle jesteśmy przed wakacjami
PS. ile tam u Ciebie kosztuje na dziś?
Gawronnek
26-07-2008, 00:17
dla mnie marzeniem był tańszy a obrazujący podobnie do D3 aparat, przeraża mnie tylko że z gripem i z 24-70 urywa ręce, a co to będzie z 70-200 VR :( , na stare lata bicepsy i klata mi się rozrośnie
Shexbeer
26-07-2008, 00:59
Cena w Gdańsku w sklepie vis a vis Wielkiego Młyna 8888 PLN - jest fizycznie do pomacania... dla tych co lubią ;)
Święte słowa. Przykładowo - jeśli ktoś miał okazję (mówią do tej hobbistycznej części braci do której i siebie zaliczam) mieć przy sobie dwa body = dwa od razu założone szkła - ten wie jaka to wygoda, zwłaszcza jeśli człowiek przypomni sobie czasy gdy miał tylko jedno body i szkła na m42 =;]
u mnie stabilna cena 3299 cdn.
przeczekalem d300 i z d200 skoczylem na d700. warte kazdego centa moim zdaniem. mam tylko nadzieje ze starczy na troche dluzej niz rok, raczej to moja zona ma ta nadzieje ;)
d700 z 24-70 (lub 50/1.4 lub 85/1.4) plus d300 z 70-200 wydaje sie rewelka na kazda okazje (moze raczej jak ktos zarabia zdjeciami).
spiritwood
26-07-2008, 01:26
W Ritzu jest za $2900 i szczerze mówiąc bardzo walczę z myślami, czy by nie sprawić, aby za dwa dni nie czekał na mnie na progu domu. Problem w tym (jak to już ktoś powyżej napisał) żeby szczerze odpowiedzieć sobie na pytanie: czy to tylko chciejstwo czy rzeczywista potrzeba ;)
u mnie stabilna cena 3299 cdn.
przeczekalem d300 i z d200 skoczylem na d700. warte kazdego centa moim zdaniem. mam tylko nadzieje ze starczy na troche dluzej niz rok, raczej to moja zona ma ta nadzieje ;)
d700 z 24-70 (lub 50/1.4 lub 85/1.4) plus d300 z 70-200 wydaje sie rewelka na kazda okazje (moze raczej jak ktos zarabia zdjeciami).
Masz jeszcze D200? Możesz zrobić mi to samo ujecie na ISO 200 i 3200??
Gawronnek
26-07-2008, 01:31
dzisiaj się okaże czy go mam czy jednak będę musiał poczekać jakiś bliżej nieokreślony czas, ale kładę się do łóżeczka z nadzieją że po południu ............... ;)
A kto ci każe zarabiać robieniem zdjęć? Kupując samochód zarabiasz jako kierowca, lub kupując pralkę - jako jej monter lub serwisant? Warunek kupienia nowej pralki - naprawa 1000 pralek :)
Druga rzecz - cena - nie ma obowiązku kupowania przecież. Ceny dyktuje rynek i jego zasady. D3, Marki są jeszcze droższe, a jednak ktoś je kupuje. Podobnie Lamborgini, Bentleye, Ferrari. Też marudzisz, że są za drogie i Cię nie stać?
Ceny Sony... wyjdą na lidera - ale czego? Ilości sprzedanych korpusów, zysków, świadomości marki? Na rynku jest miejsce dla wielu firm - zobacz rynek samochodowy na przykład. To, że możesz kupić tanie Daewoo, to znaczy, że polityka BMW jest zła?
zgadza się, jednak mam wrażenie czytajac ten watek, że euforia z pojawienia sie D700 jest tak duża , że wielu amatorom przysloni rozsądek. Nie moja kasa nie mój problem - ale jak amator pisze, żeby wziąc kredyt (czyli raczej ma mniej niz wiecej) na puszkę za prawie 9K!!! to zastanawiam się gdzie jest granica rozsądku. Polacy to bogaty naród...
cypherdid
26-07-2008, 08:58
O to chodzi że jak kupisz d700..tę "pełną klatkę"..to będziesz fotografem "pełną gębą" - full profi/maxi...no i jak się inni z d70tkami i d50tkami będą patrzeć...nie wspominając o d40tkowcach
Zbigniew
26-07-2008, 09:03
eSPe - ale w życiu jest tak, że ludzie chcą sobie kupować nowe zabawki. Spójrz dla przykładu na samochód - w teorii maluchem dojedziesz w większość miejsc, ale ludzie kupują samochody po 100k i więcej - bo chcą duże, bo chcą bezpieczne lub poprostu "bo chcą". Wg mnie z aparatami jest, w przypadku osób zajmujących się fotografią amatorsko, często podobnie. Jak ktoś ma fundusze, to czemu ma sobie nie kupić ? Niech mu to na zdrowie idzie !
Może te zdjecia wrzuc gdzies na internet, zeby kazdy sobie mogł sciagnac :)
i jeszcze wrzuc jakies foto bysmy mogli zobaczyc ta plastyke.
dla mnie marzeniem był tańszy a obrazujący podobnie do D3 aparat, przeraża mnie tylko że z gripem i z 24-70 urywa ręce, a co to będzie z 70-200 VR :( , na stare lata bicepsy i klata mi się rozrośnie
Myślę, że urywanie rąk przez taki zestaw będzie podobne, jak przy D300.
Biorąc pod uwagę, że D700 jest trochę cięższy od D300, to może lepiej będzie wyważony z N24-70 bez założonego gripa?
dzisiaj się okaże czy go mam czy jednak będę musiał poczekać jakiś bliżej nieokreślony czas, ale kładę się do łóżeczka z nadzieją że po południu ............... ;)
Czyżbyś liczył na LOTTO ;) :)
Czy naprawde pola AF w D700 sa poustawiane w ten sposob ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD3/Images/af_area51.gif)??
Przeciez to wola o pomste do nieba ? skupione sa w samym centrum kadru. W takim razie po co ich jest az tyle ?
Mam nadzieje jednak ze w tym gifie nie sa to pola z D700, Dlugo czekalem na pelna klatke, ktora bedzie w zasiegu finansowym w nikonie ale te pola AF byly by chyba najwkesza wada D700.
Zachciało Ci się pełnej klatki a pole krycia czujników AF chcesz mieć jak w DX ? :)
Zachciało Ci się pełnej klatki a pole krycia czujników AF chcesz mieć jak w DX ? :)
tak :)
w D3 tez sa tak poustawiane ?
Pawel Pawlak
26-07-2008, 13:14
Czy naprawde pola AF w D700 sa poustawiane w ten sposob ?
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD3/Images/af_area51.gif)??
Przeciez to wola o pomste do nieba ? skupione sa w samym centrum kadru. W takim razie po co ich jest az tyle ?
Mam nadzieje jednak ze w tym gifie nie sa to pola z D700, Dlugo czekalem na pelna klatke, ktora bedzie w zasiegu finansowym w nikonie ale te pola AF byly by chyba najwkesza wada D700.
Chyba nie powinno Cię to zbytnio zaskakiwać... w d3 jest tak samo. O ile dobrze sobie przypominam, cam2000 który pokrywał praktycznie całą klatkę d2, w pełnoklatkowym F6 był w centrum kadu
tak :)
w D3 tez sa tak poustawiane ?
Tak samo. W każdym aparacie 35 mm czujniki AF kryja mniejsze pole, z tego względu że klatka jest po prostu wieksza, a fizyczny rozmiar czujników AF jest identyczny. Zobacz krycie CAM2000 w 35mm Nikonie F6 i np w D2x.
Chyba nie powinno Cię to zbytnio zaskakiwać... w d3 jest tak samo. O ile dobrze sobie przypominam, cam2000 który pokrywał praktycznie całą klatkę d2, w pełnoklatkowym F6 był w centrum kadu
OK, skoro mistrz D3 tak ma wiec bede musial nauczyc sie z tym zyc ;) AF-S i przekadrowywanie, ewentualnie slynny 3D-tracking
Pawel Pawlak
26-07-2008, 13:28
OK, skoro mistrz D3 tak ma wiec bede musial nauczyc sie z tym zyc ;) AF-S i przekadrowywanie, ewentualnie slynny 3D-tracking
No trzeba będzie, choć przyznam że mnie to trochę martwi... czasem uważam że czujniki w d300 są za bardzo scentralizowane ;)
No trzeba będzie, choć przyznam że mnie to trochę martwi... czasem uważam że czujniki w d300 są za bardzo scentralizowane ;)
Bo są.
BugsBunny
26-07-2008, 13:42
była kiedyś dyskusja na ten temat - żaden aparat z matrycą FF czy analogowy nie ma czujników AF na całej klatce. Tak samo ma F6, tak samo mają Canony. Są jakieś przeszkody techniczne dla umieszczenia czujnika przy brzegu kadru FF - nie pamiętam już co dokładnie.
była kiedyś dyskusja na ten temat - żaden aparat z matrycą FF czy analogowy nie ma czujników AF na całej klatce. Tak samo ma F6, tak samo mają Canony. Są jakieś przeszkody techniczne dla umieszczenia czujnika przy brzegu kadru FF - nie pamiętam już co dokładnie.
ciekawe kiedy i te przyczyny wyeliminują, podobno bagnet F miał uniemożliwić zrobienie matryc FF, a się dało, to teraz czekamy aż mali ludzie ze skosnymi oczami skoryguja i AFa :)
ciekawe kiedy i te przyczyny wyeliminują, podobno bagnet F miał uniemożliwić zrobienie matryc FF, a się dało, to teraz czekamy aż mali ludzie ze skosnymi oczami skoryguja i AFa :)
tak było, jest i będzie, że będziemy robieni w przysłowiowego "konia" przez firmy. Nie moga od razu dać wszystkiego co najlepsze w danym body, bo wymiana tegoż następowałaby zbyt późno (po prostu byłby zbyt dobry, żeby go szybko wymienić, a firmami rządzą księgowi). Przecież układ AF z D300/700/3, jest taki sam, gdyż tu o koszty chodziło. Teraz, a może jeszcze trochę poczekają, jak minie szaleństwo lepszych i gęściejszych matryc FF, zajmą się układem AF i znowu będzie biznes na wymianie body, bo nowe ma punkty AF na skraju kadru i do tego wszystkie krzyżowe itd.
FFa się nie da :) W końcu wpadli na pomysł, ze można zrobić FXa :)
FFa się nie da :) W końcu wpadli na pomysł, ze można zrobić FXa :)
ac jaki ja głupi :(, no tak - teraz wszystko jasne :D
tak było, jest i będzie, że będziemy robieni w przysłowiowego "konia" przez firmy. Nie moga od razu dać wszystkiego co najlepsze w danym body, bo wymiana tegoż następowałaby zbyt późno (po prostu byłby zbyt dobry, żeby go szybko wymienić, a firmami rządzą księgowi). Przecież układ AF z D300/700/3, jest taki sam, gdyż tu o koszty chodziło. Teraz, a może jeszcze trochę poczekają, jak minie szaleństwo lepszych i gęściejszych matryc FF, zajmą się układem AF i znowu będzie biznes na wymianie body, bo nowe ma punkty AF na skraju kadru i do tego wszystkie krzyżowe itd.
Tyle, ze raczej było odwrotnie. Aparaty DXowe dostały moduły AF zaadaptowane z lustrzanek 35mm. Teraz po prostu jest powrót do tego co było. A przy okazji kilka osób dostrzegło, ze mniejsza klatka ma zalety.
ceno.pl
Spore rozbieżności. Od 8183...
ceno.pl
Spore rozbieżności. Od 8183...
Mnie się udało ciutkę taniej ;)
Żeby tyle u nas kosztował :(
http://cgi.ebay.pl/Nikon-D700-Body-Battery-6gifts-IN-Stock-NO-VAT-ACL3_W0QQitemZ310068146664QQihZ021QQcategoryZ31388 QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
http://cgi.ebay.pl/Nikon-D700-FX-DSLR-12-1MP-8GB-CF-EN-EL3e-Battery-x2_W0QQitemZ320278567830QQihZ011QQcategoryZ31388QQ ssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
http://cgi.ebay.pl/Nikon-D700-FX-DSLR-AFS-24-120-8GB-EN-EL3e-Battery_W0QQitemZ220261159867QQihZ012QQcategoryZ31 388QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
http://cgi.ebay.pl/Nikon-D700-Digital-SLR-Camera-Body-FX-Sensor-12-1mp_W0QQitemZ280249915578QQihZ018QQcategoryZ31388Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Zazwyczaj nie klnę , ale do k......y nędzy !!!!!!!!! Tam sami biedacy, a u nas bogactwo !!!!!!!!!!!!!!!
robin102
26-07-2008, 21:56
Jak ktoś ma kaskę to nie jest u Nas tak źle. Miałem dziś telefoniczną propozycję zestawu D700 + N24-70f2,8 + grip za 13.200 zł z małą sugestią, że coś jeszcze da się uskubać z tej ceny :) sprzęt z polskiej dystrybucji. Taki fajny zestaw za cenę jednego D3, aż się trochę zdziwiłem. Chyba podaż przewyższa popyt, albo wszyscy potencjalni klienci stoją w kolejkach do totolotka :)
hedgehog
26-07-2008, 22:10
Zazwyczaj nie klnę , ale do k......y nędzy !!!!!!!!! Tam sami biedacy, a u nas bogactwo !!!!!!!!!!!!!!!
Takeśmy se wygłosowali rząd i ustrój, to takie bogactwo mamy ;)
Ale nie ma co zaczynać ;)
Zbigniew
26-07-2008, 22:15
Kurde, Robin, zupełnie nie poznałem Cię po zmianie awatara. Nie wiem skąd coś zupełnie tak nie na temat wytrzasnąłeś :twisted:
No popatrz, naprawdę??? Tak wychodzisz z nim sobie w czasie deszczu i robisz reportaż??? Odważny jesteś, tylko pogratulować..
Sciemnologia stosowana, 30D ostatnio zmokl mi dokumentnie na Szczelincu Wielkim, dziala doskonale.
powiem wam jedno, d700 z gripem i 24-70 urywa reke :DW którym miejscu? :)
Pawel Pawlak
27-07-2008, 00:59
Jak ktoś ma kaskę to nie jest u Nas tak źle.
Robinie, rozumiem że czujesz się ważny, wyjątkowy i wielki, wspaniały. Ale jak czytam takie teksty to jakoś od razu przychodzi mi do głowy przysłowie: "nie ma większego chama niż z chłopa zrobić pana".
Imacman - glupie pytanie, przy samym tylku oczywiscie ;)
faktycznie ten watek sie robi ten kto kupil kontra ten kto nie kupil.
pora konczyc.
Sciemnologia stosowana, 30D ostatnio zmokl mi dokumentnie na Szczelincu Wielkim, dziala doskonale.
Ten dział retoryki nazywa się ściemienologia...:mrgreen:
I nie ściemniaj, bo ja pisałem o 5D. Zabierz piątkę na taką wycieczkę, to pogadamy...:-D
Pozdrawiam
I nie ściemniaj, bo ja pisałem o 5D. Zabierz piątkę na taką wycieczkę, to pogadamy...
Wodoodpornosciowo / konstrukcyjnie to to samo.
robin102
27-07-2008, 10:01
Robinie, rozumiem że czujesz się ważny, wyjątkowy i wielki, wspaniały. Ale jak czytam takie teksty to jakoś od razu przychodzi mi do głowy przysłowie: "nie ma większego chama niż z chłopa zrobić pana".
A fujjiiii Pawle, brzydka uwaga w stronę robina. Napisałem, że nie jest tak źle bo w Polsce można kupić ten sprzęt w całkiem atrakcyjnej cenie w zestawie w stosunku do tego co kolega wyżej podawał z Ceneo i z zagranicznych portali aukcyjnych. Dla mnie nominalnie to i tak dużo kasy. Nawet pod rozwagę jednorazowego takiego wydatku nie biorę. Dla Ciebie to może być nie lada gratka bo pisałeś, że mocno do sprzętu sie przymierzasz. Żeby była jasność dla mnie cena ponad 8000zł za D700 to dużo pieniędzy, ale Wy tu czasem szastacie tymi złotówkami na prawo i lewo :) a ja coraz cieniej chlebek muszę kroić :(
-----------------------------------------------------------------------
Zbigniewie napisałem co mi zaproponowano w temacie D700 w wątku o D700 przecież.
A awatarek jak awatarek. Głupie uwagi do robina na forum są kierowane to awatarek musi być odpowiedni :)
Nie każdego intersuje zestaw. Dla mnie ważna jest cena samego body. Oczywiście ceno to jest przykład po 20 sek szukania. Jakby poszukać dłużej to zapewne body za < 8000 by sie trafiło. Oczywiście mówię o polskich sklepach za polskie dukaty.
robin102
27-07-2008, 11:17
Masz rację szukać zawsze warto i parę stówek przyoszczędzić zwłaszcza, że jak przyuważyłem sprzedawcy są nader chętni do ustępstw cenowych, znacznie bardziej niż jak wszedł do sprzedaży D300. Może tak jest tylko na początku sprzedaży , a potem klientela sie obudzi i zacznie jeszcze bardziej sprzęt kupować, ot powiedzmy do czasu premiery u Canona, albo tylko do czasu premiery u Canona :) :) :) ;)
Cena w Gdańsku w sklepie vis a vis Wielkiego Młyna 8888 PLN - jest fizycznie do pomacania... dla tych co lubią ;)Czy to ten sklep, gdzie było tylko Sony? :)
Jak ktoś ma kaskę to nie jest u Nas tak źle. Miałem dziś telefoniczną propozycję zestawu D700 + N24-70f2,8 + grip za 13.200 zł z małą sugestią, że coś jeszcze da się uskubać z tej ceny :) sprzęt z polskiej dystrybucji. Taki fajny zestaw za cenę jednego D3, aż się trochę zdziwiłem. Chyba podaż przewyższa popyt, albo wszyscy potencjalni klienci stoją w kolejkach do totolotka :)
Jeśli mogę prosić o jakiś namiar, gdzie i czy z fakturą mogę o taki zestawik zapytać? właśnie na allegro za moment powędruje S10-20 i N17-55. D300 zostawię jako backup i do tele z 70-200vr ale właśnie zamierzam dokupić D700+24-70
Może tak jeszcze na zakończenie....
Polecam w dzisiejszym Newsweeku tekst dlaczego w Polsce artykuły przemyslowe są droższe niż na "zachodzie"... Otóż sami jesteśmi sobie winni. Dystrybutorzy widząć, że co roku rynek sprzedaży rośnie o 10-15 procent, nie są skłonni do obniżania ceny.Twierdzą wręcz, że jak coś sie sprzedaje, to po co obniżać ceny. Nie ma u nas konkurencji wśród dystrybutorów...Np. cena Canona 1000d w Polsce 2200, USA-1550, Berlin - 1805, Londyn 2045. Tak więc sami jesteśmy sobie winni, bo jakby tak "olać" Nikon Polska i przez 2-3 miesiące nie kupować aparatów, to szybko (brzydko mówiąc) zmiękła by im rura.... To nie Nikon (jako producent) dyktuje ceny, tylko nasz dystrybutor robi nas w bambuko.... ):)
Shexbeer
28-07-2008, 19:15
Czy to ten sklep, gdzie było tylko Sony? :)
Czy ja wiem, tam zawsze było WSZYSTKO i nic :) a teraz wisi nad wejściem wyku... duża reklamowa "plandeka" ;) z napisem Nikon. Sam sprzedawca (ten co ja na niego trafiłem) to obóz "C" więc na moje niezbyt skomplikowane pytanie Pan mi wyciągnął puszkę z gablotki zapodając tekst "Pan używa Nikona to szybciej Pan znajdzie co i jak bo ja używam Canona". Generalnie Pan był bardzo sympatyczny i skory do prezentacji sam mi zaproponował spojrzenie przez szkiełka szybko podpiął kita 18-70 pokazując jaka ładna winieta z tym obiektywem na puszce FX oraz 70-300VR... wizjerek pierwsza klasa duży i jaśniutki ale mi w zupełności wystarcza ten z D300 którym mogę się cieszyć od niedawna.
Na ceneo.pl D700 widziałem body za ok 7900zł...
Dla mnie to i tak potężna kwota :)
Na ceneo.pl D700 widziałem body za ok 7900zł...
Dla mnie to i tak potężna kwota :)
Bo to jest cena produktu, nie jego wartość...;-)
na skapcu 7888 - w dobrą stronę idzie :)
A ja mam takie głupie pytanie - co się stało z aparatami Canona EOS 1Ds Mark II (ewentualnie III)? Czemu w recenzjach nigdy do nich nie jest porównywane D700? A do jakiegoś prehistorycznego 5D? Przecież funkcjonalnie nie powinno być wątpliwości, że D700 to bezpośredni konkurent 1Ds Mark II (zresztą podobnie jak D3). O co chodzi? Nagle wszyscy zapomnieli o tym, że istnieją te modele? Ja tego nie rozumiem. Spotkałem się z recenzentami, którzy twierdzą, że nie ma innych pełnoklatkowców! Żałosne. Może chodzi o to, że nie można powiedzieć, że tańszy D700 jest lepszy od Canonowskiego reporterskiego pełnoklatkowca? Łatwiej go porównać z jakimś amatorskim korpusem i powiedzieć, że skoro obraz ma podobny to jest za drogi? To co Canoniarze mówią o jeszcze droższym 1Ds Marku II? Nikt go nie kupuje? To tak, jakby porównywać D300 z EOSem 450D - no przecież mają ten sam rozmiar matrycy, a 450-tka o wiele tańsza!
A ja mam takie głupie pytanie - co się stało z aparatami Canona EOS 1Ds Mark II (ewentualnie III)? Czemu w recenzjach nigdy do nich nie jest porównywane D700? A do jakiegoś prehistorycznego 5D? Przecież funkcjonalnie nie powinno być wątpliwości, że D700 to bezpośredni konkurent 1Ds Mark II (zresztą podobnie jak D3). O co chodzi? Nagle wszyscy zapomnieli o tym, że istnieją te modele? Ja tego nie rozumiem.
Bo to nie jest bezpośredni konkurent. 1Ds jest spozycjonowany odrobinę inaczej niż D3, a już zupełnie inaczej niz D700.
Bezpośrednim konkurentem dla 1Ds będzie ewentualny D3x z matrycą 24MP.
Nie jest tajemnicą, że Nikon pozycjonuje puszki zupełnie inaczej niż Canon. Wynikiem tego, D3 jest połączeniem zalet 1Ds (pełna klatka) z 1D (podobna ilość megapikseli, szybkostrzelność itp.).
Bezpośrednią konkurencją D700 jest 5D.
Pawel Pawlak
30-07-2008, 10:45
Czyżby ? poczekajmy na 5Dmk2, bo jak na razie poza na FF i 12mpix podobieństwa się kończą... Co tu porównywać ? cenę ? AF ? budowę aparatu ? Jakość wizjera ? Szybkość - to jak aparat reaguje i to jak szybko strzela foty ? Jak na razie to w połączeniu z gripem i EN-EL4a zabija 1dmk3 i 5D razem wzięte.
Krzysiek29
30-07-2008, 11:20
na skapcu 7888 - w dobrą stronę idzie :)
Po wakacjach będzie jeszcze lepiej :mrgreen:
Po wakacjach będzie jeszcze lepiej :mrgreen:
A ile kadrów ucieknie :-P
rychu_lhotse
30-07-2008, 12:42
A ile kadrów ucieknie :-P
Nie każdy ma taką żonę co D700 kupuje mężowi :p
Hehe, no mnie się udało :mrgreen:
A może żona o D70 mówiła, tylko nie wszystko dokładnie zrozumiałeś? :lol:
Powinieneś się podzielić z kolegami :)
A może żona o D70 mówiła, tylko nie wszystko dokładnie zrozumiałeś? :lol:
hmm... kurcze, może i masz rację... ;) ;) ;)
Powinieneś się podzielić z kolegami :)
Nie przywykliście do takiej ilości szczęścia na raz ;)
Nie przywykliście do takiej ilości szczęścia na raz ;)
Ale "wespół-wzespół" to się rozłoży i szoku nie będzie ;)
Bo to nie jest bezpośredni konkurent. 1Ds jest spozycjonowany odrobinę inaczej niż D3, a już zupełnie inaczej niz D700.
Bezpośrednim konkurentem dla 1Ds będzie ewentualny D3x z matrycą 24MP.
Nie jest tajemnicą, że Nikon pozycjonuje puszki zupełnie inaczej niż Canon. Wynikiem tego, D3 jest połączeniem zalet 1Ds (pełna klatka) z 1D (podobna ilość megapikseli, szybkostrzelność itp.).
A ja się z tym nie zgadzam. Co niby te modele mają wspólnego? Szybki autofokus? 8 klatek na sekundę? Uszczelnienia? Mocną konstrukcję odporną na różne przygody? To są wyznaczniki roli aparatu. Zatem według mnie 5D jest tym, czym dla D300 jest na przykład D40. Porównywanie tych modeli to jakaś kosmiczna bzdura, nastawiona chyba jedynie na porównanie ich ceny. A dlaczego uważasz, że 1Ds jest inaczej spozycjonowany? Nie można tego aparatu używać do robienia zdjęć? Na przykład na mieście? Co ma gorszego niż 5D? Mark III ma już 5 kl/s co może już konkurować z D700 (bez gripa). A jeżeli nie 1Ds, to może 1D Mark III? To już zdecydowanie bliżej. Troszkę mniejszą matrycę ma ten Canon co prawda, ale skoro porównujemy top reporterskie aparaty (no niby D3 jest top, ale D700 tak jakoś obok) to coś z tego Canona trzeba wziąć przecież. Mnie akurat nie przeszkadza porównywanie korpusów z trochę różnymi rozmiarami matryc - w końcu liczy się efekt końcowy i jeśli jakimś cudem, dadzą ten sam, to co za różnica co siedzi w środku.
Właśnie pokazywałem znajomemu jak śmiga 8 klatek na sekundę - przyjemny, choć dość głośny dźwięk. I jak działa autofokus śledzący poruszający się obiekt. Jak wygląda gniazdo HDMI w aparacie, czy jaką solidną konstrukcją jest ten korpus. Pokaż to komuś na 5D.
Jeszcze analogia do formatu DX. Pewnie Nikon kiedyś wypuści tańszy, pełnoklatkowy aparat dla mas, jakim powolutku staje się 5D. Jest to mniej więcej poziom obecnego D80 i tak bym go też pozycjonował. Nie dościga za to EOSa 40D o D300 nie wspominając. To dla tych modeli D700 jest pełnoklatkowym odpowiednikiem.
Podział wyższych modeli Nikona i Canona wg mnie (ze względu na wykorzystanie):
1. D80 <-> 5D (średnia uniwersalność - niski model)
2. EOS 40D, D300 <-> EOS-1D Mark III <-> D700, D3 (ogromna uniwersalność; troszkę różne opcje, wielkości matryc, prędkości)
3. D2Xs <-> EOS-1Ds Mark III (słaba uniwersalność - specjalizacja)
Jeśli się pojawi reporterski (czyli uniwersalny) pełnoklatkowy aparat Canona, to trafi on gdzieś między D700, a D3 zapewne. Z takąż ceną. I dopiero wtedy będzie można coś powiedzieć o konkurencji dla D700 i coś porównywać. W tej chwili, podobnie jak dla D3 - Canon nie ma podobnej oferty na pełnej klatce. Podobnie jak Nikon nie ma jeszcze D3X do wielkoformatowego studia. Taka jest prawda i żadne jej kolorowanie nie zmieni nic, poza twoim samopoczuciem.
No tak, ale przecież nie kupicie 1Ds Mark III do pełnoklatkowej reporterki, bo za 23tys. złotych, można kupić prawie trzy D700. Albo rezygnując już z pełnej klatki, za cenę 1D Mark III, można kupić dwa D300 lub tańszego D700.
Tak ja widzę pozycjonowanie D700 i 5D. Dziękuję za uwagę.
Imo wszystko co używa się do tej samej roboty można porównywać. Wszystko zależy od punktu widzenia i naszych preferencji.
Pawel Pawlak
30-07-2008, 18:22
Imo wszystko co używa się do tej samej roboty można porównywać. Wszystko zależy od punktu widzenia i naszych preferencji.
to że ktoś chce porównać d2xs i 1000d nie oznacza że są to bezpośredni konkurenci, choć oba mają podobnego cropa i 12mpix
...i jak ma być dobrze, jak na ebayu w Anglii D700 o 2tyś taniej niż u nas :(....
to że ktoś chce porównać d2xs i 1000d nie oznacza że są to bezpośredni konkurenci, choć oba mają podobnego cropa i 12mpix
A kto pisał, że cos jest bezpośrednim konkurentem czegoś...???
Piszę o tym, że np. skoro fotograficy ślubni używają 5D i D700 (bo się do tego nadają), to można je porównywać.
Np. 1dm2/3 czy d700 lub d3 można z powodzeniem stosować na stadionie to mimo różnago kropa można je porównywać. I nic do tego nie ma spozycjonowanie korpusu.
A kto pisał, że cos jest bezpośrednim konkurentem czegoś...???
Piszę o tym, że np. skoro fotograficy ślubni używają 5D i D700 (bo się do tego nadają), to można je porównywać.
Np. 1dm2/3 czy d700 lub d3 można z powodzeniem stosować na stadionie to mimo różnago kropa można je porównywać. I nic do tego nie ma spozycjonowanie korpusu.
Ale jak zapominasz dodać, że do innych rzeczy poza ślubem jeden z opisywanych modeli sie nie nadaje, to jest nieuczciwe i kłamliwe. Dlaczego w takim razie porównujesz do 5D? A nie do D70? Też nim wiele ślubniaków powstało. Jak i 20D. A śluby to jakaś specjalna dziedzina? Zresztą nie pamiętam, by ktoś tu porównywał puszki w sposób "do ślubów 5D jest tańszym rozwiązaniem niż D700".
Zresztą to tak jakbyś porównywał malucha i BMW. I tym i tym można ze sklepu zakupy przywieźć. A maluch tańszy!
Czyżby ? poczekajmy na 5Dmk2, bo jak na razie poza na FF i 12mpix podobieństwa się kończą... Co tu porównywać ? cenę ? AF ? budowę aparatu ? Jakość wizjera ? Szybkość - to jak aparat reaguje i to jak szybko strzela foty ? Jak na razie to w połączeniu z gripem i EN-EL4a zabija 1dmk3 i 5D razem wzięte.
Może sobie zjadać, to tylko kolejny argument na korzyść Nikona.
Fakty są takie:
5D to emeryt, ale zajmuję półkę której do niedawna w Nikonie brakowało i którą wypełnił D700.
Z oczywistych względów trudno porównywać do siebie aparaty różniące się generacją matryc i obrazowania, ale jakby nie patrzeć innej konkurencji w tym segmencie nie ma.
Podobnie bezpośrednim konkurentem 450D w Nikonie jest dziadek D80, choć sam jest spozycjonowany między półką xxxD a xxD.
Tu nie chodzi o możliwości wynikające z rozwoju technologii, ale o pewną specyfikację ergonomii i ogólnego zastosowania puszki. Będziesz porównywać D60 i D200? W końcu matryca ta sama!
Pawel Pawlak
31-07-2008, 01:19
Może sobie zjadać, to tylko kolejny argument na korzyść Nikona.
Fakty są takie:
5D to emeryt, ale zajmuję półkę której do niedawna w Nikonie brakowało i którą wypełnił D700.
Z oczywistych względów trudno porównywać do siebie aparaty różniące się generacją matryc i obrazowania, ale jakby nie patrzeć innej konkurencji w tym segmencie nie ma.
Podobnie bezpośrednim konkurentem 450D w Nikonie jest dziadek D80, choć sam jest spozycjonowany między półką xxxD a xxD.
Tu nie chodzi o możliwości wynikające z rozwoju technologii, ale o pewną specyfikację ergonomii i ogólnego zastosowania puszki. Będziesz porównywać D60 i D200? W końcu matryca ta sama!
Ja nie będę porównywał d60 do d200, ale dlaczego Ty nie porównujesz d700 do 1ds/1ds2/1ds3 ? Porównanie tak samo nieuzasadnione jak do 5D, ale chyba jednak bardziej sensowne, bo bliżej budową d700 do jedynek canona niż do 5D.
Ja nie będę porównywał d60 do d200, ale dlaczego Ty nie porównujesz d700 do 1ds/1ds2/1ds3 ? Porównanie tak samo nieuzasadnione jak do 5D, ale chyba jednak bardziej sensowne, bo bliżej budową d700 do jedynek canona niż do 5D.
Ma wbudowany grip, pierdyliard fps, notatki głosowe, drugi (trzeci) LCD ze statusem, zapis na dwóch kartach jednocześnie i inne takie zbędne bajery? Nie? To nie bliżej. Zupełnie jakby porównać D700 do D3 - niby to samo, a jednak nie do końca. O takie rzeczy tu chodzi, w ten sposób ustala się pozycję puszki w ofercie, a każda kolejna półka sprzętowa jest kształtowana pod konkretnego odbiorcę.
Dodatkowo np. 1Ds ma ponad 20 megapikseli, to nie jest zwykły aparat reporterski. Porównywanie go do powiedzmy D3 ma sens tylko pod tym względem, że oba są najwyższymi modelami w ofercie. Stąd mówię, że D3 jest tak naprawdę pomiędzy 1D a 1Ds, a porównywanie D700 do 1Ds nie ma sensu.
Tzn., rozumiem o co Tobie chodzi i jak się pominie wszystkie te pierdoły i weźmie pod uwagę jedynie performance, to jak najbardziej można porównywać. Tak samo jak D60 i D200.
A tak w ogóle, to 1Ds i 1DsMkII to aparaty wycofane z oferty, porównywanie czegokolwiek (w sensie "co z czym konkuruje") z aktualnego lineupu Nikona do martwych puszek też ma sens twoim zdaniem?
Według mnie, nie. Tę półkę dopiero wypełni pełnoklatkowy następca D80.
Jedynie D80 jest podobny do 5D. 3kl/s, nieuszczelniany, lekki. Wsadź do niego pełną klatkę - masz wypisz wymaluj 5D. Ale ciężko fakty zaakceptować widać.
Nawet inaczej można spojrzeć. Jeśli przyjmiemy, że odpowiednikiem D700, jest D300, a dla D300 mniej więcej 40D, to wkładając w 40D pełną klatkę nijak nie wyjdzie ci 5D. Za to wyjdzie ci coś co pewnie niedługo sie pokaże w sprzedaży jako wyczekiwany jak zbawienie (czemu się nie dziwię) 5DMkII, czy 6D - jakkolwiek on się będzie nazywał. I wtedy dopiero mozna będzie cokolwiek porównać - teraz D700 ma się tak do 5D jak do D80 - przepaść.
Według mnie, nie. Tę półkę dopiero wypełni pełnoklatkowy następca D80.
Dobre, dobre.
Ale "wespół-wzespół" to się rozłoży i szoku nie będzie ;)
Spuszczam na to zasłonę milczenia ;)
Porównujecie do siebie całkowicie różne puszki. Przecież nikon i canon nie mają odpowiedników w swoich ofertach. Zawsze aparaty obu firm różniły się od siebie, chociaż target bywał podobny. Tak naprawdę jedynym podobieństwem 5D i D700 jest to, że oba są pełnoklatkowe i w zasadzie tylko na tym polu można pokusić się o porównanie tych puszek.
Podobnie jest z innymi modelami obu firm, więc nie ma sensu się prześcigać na pomysły co by tu z czym porównać, bo na siłę można wszystko z wszystkim, ale po co?
Jeżeli ktoś potrzebuje akurat takiej puszki, jaką robi canon to sobie kupi. Dla jednych ważniejszy jest af, dla innego wytrzymałość, fps, taki czy owaki obrazek. I cała zabawa się kręci. Nie ma sensu przepychać się w tej kwestii i udowadniać kto ma więcej racji ;)
Ehh czemu w rzezbie nikt swoich dlutek nie porownuje? W rysunku olowkow? itp?:D
Porownania zostawcie serwisom netowym/gazetom.
Pawel Pawlak
31-07-2008, 10:53
Ma wbudowany grip, pierdyliard fps, notatki głosowe, drugi (trzeci) LCD ze statusem, zapis na dwóch kartach jednocześnie i inne takie zbędne bajery? Nie? To nie bliżej. Zupełnie jakby porównać D700 do D3 - niby to samo, a jednak nie do końca. O takie rzeczy tu chodzi, w ten sposób ustala się pozycję puszki w ofercie, a każda kolejna półka sprzętowa jest kształtowana pod konkretnego odbiorcę.
Dodatkowo np. 1Ds ma ponad 20 megapikseli, to nie jest zwykły aparat reporterski. Porównywanie go do powiedzmy D3 ma sens tylko pod tym względem, że oba są najwyższymi modelami w ofercie. Stąd mówię, że D3 jest tak naprawdę pomiędzy 1D a 1Ds, a porównywanie D700 do 1Ds nie ma sensu.
Tzn., rozumiem o co Tobie chodzi i jak się pominie wszystkie te pierdoły i weźmie pod uwagę jedynie performance, to jak najbardziej można porównywać. Tak samo jak D60 i D200.
A tak w ogóle, to 1Ds i 1DsMkII to aparaty wycofane z oferty, porównywanie czegokolwiek (w sensie "co z czym konkuruje") z aktualnego lineupu Nikona do martwych puszek też ma sens twoim zdaniem?
Ok. Nie ma się o co spierać... dla mnie EOT (przynajmniej na razie ;) )
Kolekcjoner
31-07-2008, 13:16
Ok. Nie ma się o co spierać... dla mnie EOT (przynajmniej na razie ;) )
No i bardzo rozsądnie :D. Trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że te wszystkie dywagacje są bardzo tymczasowe. Za miesiąc jest najważniejsza impreza wystawiennicza w branży i firmy przed/w trakcie/po pokażą mnóstwo nowego sprzętu, który wywróci te wszystkie porównania do góry nogami.
Pawel Pawlak
31-07-2008, 13:26
No i bardzo rozsądnie :D. Trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że te wszystkie dywagacje są bardzo tymczasowe. Za miesiąc jest najważniejsza impreza wystawiennicza w branży i firmy przed/w trakcie/po pokażą mnóstwo nowego sprzętu, który wywróci te wszystkie porównania do góry nogami.
No... Twoja wypowiedź wniosła baaaardzo dużo do dyskusji... Za miesiąc pewnie zobaczymy tak rewolucyjny sprzęt (najpewniej canona), że zacznie on wręcz oddziaływać na korpusy już istniejące na rynku. Wraz z nastaniem nowego, obecnie dostępny 5D zyska uszczelnieni, celność AF wzrośnie, nawet ilość FPSów się poprawi. Natomiast d3, d700, d300 po prostu zwiotczeją, ich matryca zaczną bardziej szumieć, a niektóre funkcje się zablokują ;)
Kolekcjoner
31-07-2008, 13:37
No... Twoja wypowiedź wniosła baaaardzo dużo do dyskusji... Za miesiąc pewnie zobaczymy tak rewolucyjny sprzęt (najpewniej canona), że zacznie on wręcz oddziaływać na korpusy już istniejące na rynku. Wraz z nastaniem nowego, obecnie dostępny 5D zyska uszczelnieni, celność AF wzrośnie, nawet ilość FPSów się poprawi. Natomiast d3, d700, d300 po prostu zwiotczeją, ich matryca zaczną bardziej szumieć, a niektóre funkcje się zablokują ;)
Cóż ja akurat nie miałem na myśli tylko Canona ale już się nie wtrącam (jak rozumiem Twoją powyższą wypowiedź Nikon nic już nowego nie pokaże). W jednym masz rację - nie jestem w stanie wnieść nic nowego. Ale Was podziwiam :D.
Pozdrawiam serdecznie :D.
Pawel Pawlak
31-07-2008, 13:44
Cóż ja akurat nie miałem na myśli tylko Canona ale już się nie wtrącam (jak rozumiem Twoją powyższą wypowiedź Nikon nic już nowego nie pokaże). W jednym masz rację - nie jestem w stanie wnieść nic nowego. Ale Was podziwiam :D.
Pozdrawiam serdecznie :D.
To czy nikon coś pokaże czy nie, ma się nijak do tego o czym rozmawialiśmy. Irytuje mnie natomiast Twój mentorski to wypowiedzi określającej co jest rozsądne a co nie. Nie wiem skąd Ci się to bierze ? jakieś skrzywienie zawodowe, czy co ?
Kolekcjoner
31-07-2008, 14:24
To czy nikon coś pokaże czy nie, ma się nijak do tego o czym rozmawialiśmy. Irytuje mnie natomiast Twój mentorski to wypowiedzi określającej co jest rozsądne a co nie. Nie wiem skąd Ci się to bierze ? jakieś skrzywienie zawodowe, czy co ?
Oj to Cię bardzo przepraszam, że tak to odebrałeś :D. Chciałem jedynie zwrócić uwagę na to, że mogą się w najbliższym czasie pokazać aparaty, które zmienią częściowo oblicze rynku (N D900, D3X, Sony A900), jednocześnie te o których rozmawiacie mogą ten rynek rychło opuścić (5D, 40D, D80). I tylko tyle :). Dlatego zwróciłem uwagę, że te emocjonalne dywagacje i porównania są bardzo tymczasowe. Uwaga o rozsądku dotyczyła tylko Twojego stwierdzenia EOT, bo rzeczywiście "na razie" bardzo trudno wyrokować jak się to wszystko poukłada na rynku :D.
Nie wiem skąd Ci się to bierze ?
mój typ: z Poronina? :mrgreen:
Przyznaje rację każdemu z was i nikomu :-D, taki Salomon ze mnie. :mrgreen:
Problem z pozycjonowaniem body jest wieloraki. Bo oczywiście każdy ma inne podejście do tematu.
1. cena. Mam tyle kasy - mogę kupić to co się zmieści w budżecie. No i tu się moga znaleźć obok siebie tanie, stare, świetne konstrukcje (d2?) przemieszane z nowościami przeznaczonymi dla amatorów.
2. obrazowanie. Tu koronnym dowodem jest świetny 5D, gdy ktoś nie ma parcia na nowinki, kompleksów, itp to super wybór
3. najnowoczesniejszy gadżet, mający ostatnie zdobycze technologii.
Problem z pozycjonowaniem się robi, gdy ktos patrzy jednoczesnie na 2 z tych 3 cech.
Trzeba przyznać rację Kolekcjonerowi, że każda nowość trochę miesza w dotychczasowych układach sił, w różnych systemach (a nawet wewnątrz swojego).
Odpuściłem w swoim porównawczym teście D700 zderzanie go z 5D ze względu na to, że chyba wreszcie canon pokaże następcę 5D i wtedy mozna sobie porównywac technologicznie bardziej przystające do siebie body (tak sądzę, ale firmy czasami robia nam niespodzianki - na plus i na minus tez bywa, niestety).
Ten się śmieje, kto się śmieje ostatni. Nie wiem skąd to powiedzenie, ale zapewne na przemian będą się w różnych systemach pojawiały takie body, z których parę cech byśmy chętnie mieli u siebie. Dlatego nie śmiejmy się z innych, bo potem może kiedyś będą z nas się śmiać ...
1. cena. Mam tyle kasy - mogę kupić to co się zmieści w budżecie. No i tu się moga znaleźć obok siebie tanie, stare, świetne konstrukcje (d2?) przemieszane z nowościami przeznaczonymi dla amatorów.
Dżentelmeni o pieniądzach nie dyskutują ;)
nie zakładam, że tu dyskutujący nie są dżentelmenami :-D, ale na forum wypowiadają się i studenci ciułający grosze jak i zawodowcy no i hobbyści, czasem z baaardzo dużą kasą.
Wypunktowałem to pozycjonowanie body bardzo ogólnie, obejmując wszystkich :-D (chyba)
Pawel Pawlak Widzę, że zmienił Ci się podpis, czy to jest D700?
Przez moment myślałem, że to moje biurko: rozpakowywanie D700 (http://journal.jpfast.net/364854.html?qtag=Nikon-D700-unboxing&mode=reply)
Przez moment myślałem, że to moje biurko: rozpakowywanie D700 (http://journal.jpfast.net/364854.html?qtag=Nikon-D700-unboxing&mode=reply)
Kurcze - fajnie :)
Kurcze - fajnie :)
Prawie jak rozbieranie kobiety. :mrgreen:
robin102
01-08-2008, 14:49
..... rozpakowywanie D700 (http://journal.jpfast.net/364854.html?qtag=Nikon-D700-unboxing&mode=reply)
Choppy i Dziewczyny i ty robinie:) nie dajcie sie nakręcać. Potęga i siła internetu jest ogromna. Każdy by chciał mieć taki aparacik. Bolą serducha tych co przed chwilą kupili D300 czy D200, a po co ? Co zdjeć nie macie czym robić, albo jakie to realizacje robicie, że bez D700 nie da się wytrzymać z kilka miesiecy czy nawet rok . Niech poprawią, niech doszlifują, a jak ktoś musi bo klientela wymaga czy inne takie konieczności rzeczywiste, a nie wydumane to trudno trza kupować i nie patrzeć, że za jakiś czas cena zleci na łeb na dupę jak to w przypadku D300 ma miejsce. Wytrwałosci i pięknych zdjeć wszystkim życzę które mogą być dobrym lekarstwem na niepokój i przebieranie nożkami w kierunku D700. Mnie cieszy, że jest FF dla Mas -dla Nas ;) u Nikona. Kiedyś się tego obawiałem, a teraz mam niby święty spokój bo jest ! tylko jak to zrobić żeby go nie kupić, żeby wytrzymać :) he he he
Chyba robiąc zdjęcia tym czym mamy, prawda ?
robin, filozujesz za bardzo :???:
Bolą serducha tych co przed chwilą kupili D300 ...
mnie tam nic nie boli i przez około roku nie zaboli :), na D700 i tak by mnie nie było stać, bo to i szkiełko nowe zakupić i body-to za dużo na raz.
na razie dokupiłem Tamrona do trzysetki i wytrzymam :mrgreen:
Choppy i Dziewczyny i ty robinie:) nie dajcie sie nakręcać. Potęga i siła internetu jest ogromna. Każdy by chciał mieć taki aparacik. Bolą serducha tych co przed chwilą kupili D300 czy D200, a po co ? Co zdjeć nie macie czym robić, albo jakie to realizacje robicie, że bez D700 nie da się wytrzymać z kilka miesiecy czy nawet rok . Niech poprawią, niech doszlifują, a jak ktoś musi bo klientela wymaga czy inne takie konieczności rzeczywiste, a nie wydumane to trudno trza kupować i nie patrzeć, że za jakiś czas cena zleci na łeb na dupę jak to w przypadku D300 ma miejsce. Wytrwałosci i pięknych zdjeć wszystkim życzę które mogą być dobrym lekarstwem na niepokój i przebieranie nożkami w kierunku D700. Mnie cieszy, że jest FF dla Mas -dla Nas ;) u Nikona. Kiedyś się tego obawiałem, a teraz mam niby święty spokój bo jest ! tylko jak to zrobić żeby go nie kupić, żeby wytrzymać :) he he he
Chyba robiąc zdjęcia tym czym mamy, prawda ?
Robin, a ja se dam łeb uciąć, że Ty kupisz D700 dużo szybciej niż to sugerujesz ostatnio w swoich postach :-P
Robin, a ja se dam łeb uciąć, że Ty kupisz D700 dużo szybciej niż to sugerujesz ostatnio w swoich postach :-P
Tego nie mowil robin102, to jego zdrowy rozsadek :)
robin102
01-08-2008, 19:37
Wiesz Przemku jeden raz w życiu złamałem swoją zasadę żeby nowinek nie kupować. Kupiłem D300 i nie mogłem się z nim polubić :) Za nowa nowinka była :) teraz mam nadzieje przeczekać, wyczekać. Niech moc będzie ze mną !!! nawet do macalni jakiejś FJ czy MM nie polazłem żeby łatwiej było :) wiesz odwyk taki he he he
Bardziej serio to dziś wiem, że za cholerę nie wykorzystam możliwości jakie drzemią w D700 . Aparat na papierze genialny i w marzeniach też. Kupowanie to najprzyjemniejszy okres więc niech trwa jak najdłużej. Poza drugim robinem co w robinie siedzi nikt mnie nie pogania, a poza tym zafrasowałem sie trochę nad zdjęciami testowymi jakie w linku pokazał kolega Depp.
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2008/07/30/8930.html
Zapisałem sobie je wszystkie na twardziela polukałem wnikliwie i doszedłem do wniosku że nie jest źle z tym D300 w stosunku do D700, a momentami nawet lepiej ;)
Poza drugim robinem co w robinie siedzi nikt mnie nie pogania, a poza tym zafrasowałem sie trochę nad zdjęciami testowymi jakie w linku pokazał kolega Depp.
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2008/07/30/8930.html
Zapisałem sobie je wszystkie na twardziela polukałem wnikliwie i doszedłem do wniosku że nie jest źle z tym D300 w stosunku do D700, a momentami nawet lepiej ;)
Ooo, ciekawe porównanie, też zaraz sobie "oblukam" :)
edit:
hhmm... Czemu te zdjęcia z D300 nawet przy ISO200 są jakieś takie rozmyte w por. do D3/700 ? WTF?
Chyba, że użyli jakiegoś "trefnego" 17-55... bo na zdjęciach gzie do kazdej puszki jest podpiety 70-200 jest już OK..
Tu to widać:
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/145858-8930-54-2.html
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/145860-8930-54-3.html
robin102, nie "Depp" a "deep"
Obejrzalem tak te foty porownawcze i prawde mowiac - pewnie wielu mnie tu zaraz zlinczuje - nie widze nadal uzasadnienia dla wylozenia 4 kafli i przesiadke z d300 ;)
Zbigniew
02-08-2008, 22:36
Bo to fotki testowe są - to tak jakbyś z testów samochodów chciał wydedukować który spodoba się bardziej Twojej żonie/dziewczynie :D Wielokrotnie na forum pojawiały się zdjęcia Kamasha i przytoczę je raz jeszcze - http://kamash.malnet.pl/orange/ Tutaj widać ewidentnie co można zrobić matrycą FX. Jakbym miał robić to obiektywem typu Sigma 30/1.4 na D200/D300, to musiałbym pracować ciągle na f/1.4 ...
edit: Swoją drogą dodam, że Kamashowi się jakaś ładna strona zrobiła - http://kamash.malnet.pl/ - nic tylko podziwiać.
Masz duzo racji - ale ja praktycznie nie uzywam przy zdjeciach f ponizej 8 wiec dla mnie ta GO z FX ma marginalne znaczenie.
za tej podanej stronie kamash szumy ok:) ale ten zloty i pomarańczowy kolor skory to mi sie nie podoba
za tej podanej stronie kamash szumy ok:) ale ten zloty i pomarańczowy kolor skory to mi sie nie podoba
Kamash tak obrabia.
Obejrzalem tak te foty porownawcze i prawde mowiac - pewnie wielu mnie tu zaraz zlinczuje - nie widze nadal uzasadnienia dla wylozenia 4 kafli i przesiadke z d300 ;)
Co potwierdza, że każdy widzi co innego (lub każdy widzi to, co chce ... ) Jak dla mnie to tylko same zdjęcia nocne, na których D300 z wody zrobił totalną watę usprawiedliwia te 4k ...
Co potwierdza, że każdy widzi co innego (lub każdy widzi to, co chce ... ) Jak dla mnie to tylko same zdjęcia nocne, na których D300 z wody zrobił totalną watę usprawiedliwia te 4k ...
Na ktorych nocnych dokladnie ? Tzn, na ktorym ISO ? Na 6400 i 3200 zgoda ;) ale znow - po co mi nocne zdjecia wody na takim iso - wole statyw i niskie iso - a tu wielkich roznic nie ma mz ;)
Masz duzo racji - ale ja praktycznie nie uzywam przy zdjeciach f ponizej 8 wiec dla mnie ta GO z FX ma marginalne znaczenie.
D700/D3, to raczej aparaty do reporterki, gdzie nie przymyka sie tak bardzo obiektywów a i wysokie iso jest często w uzywaniu, do krajobrazów to MZ nie ma sensu ani D3, ani D700
zaletę wysokiego używalnego iso, można docenić robiąc zdj. portretowe mocnym popołudniem/wieczorem w zacienionym parku i ciut dłuższą ogniskową, wtedy zaczyna brakować światła i tu D3/D700 pokażą "pazury"
albo w zastanym świetle focąc parę młodą w tańcu :)
Pierd.... hipolicie. Do krajobrazu fx nadaje się idealnie, przez swoją doskonalą DR. Do tego dochodzi zwiększona odporność puszki na złe warunki atmosferyczne.
Pierd.... hipolicie. Do krajobrazu fx nadaje się idealnie, przez swoją doskonalą DR. Do tego dochodzi zwiększona odporność puszki na złe warunki atmosferyczne.
i se jeszcze 8kl/sek krajobrazu można pyknąć.. hipolicie ..
Do tego dochodzi zwiększona odporność puszki na złe warunki atmosferyczne.
a D200 tego nie ma? :)
Deep - moze nieprecyzyjnie sie wyrazilem, a na dodatek mialem na mysli raczej D3 niz D700. Chodzio mi o ogolna odpornosc body na wszytskie losowe wypadki ;) Nie ma co porownywac puszki jedno cyfrowej do innych pod tym wzgledem.
Rotor - jak masz Ferrari to musisz nim jechac 200km/h na kazdej drodze, no nie?
Zgadzam sie, ze zarowno D3 jak i D700 sa reporterskie, ale pisanie ze uzywanie ktoregos z nich w fotografii krajobrazu nie ma sensu nie jest do konca prawda.
P.S. Przepraszam za brak polskich znakow.
Pierd.... hipolicie. Do krajobrazu fx nadaje się idealnie, przez swoją doskonalą DR.
Wiem, ze zdjecia testowe z linka nie sa wyrocznia itp, ale jak patrze na strzaly na iso200 z d300 i d700 to nie widze tej doskonalej DR.....
i se jeszcze 8kl/sek krajobrazu można pyknąć.. hipolicie ..
No tak, wszystko co robi powyżej trzech, przecież kompletnie nie nadaje się do krajobrazu! What was I thinking!
Do krajobrazu nadaje się to, co ktoś potrzebuje do krajobrazu. Dla kogoś lepszy będzie DX, dla innego FX, a dla jeszcze kogoś zabawniejszego to wszystko popizdułki, bo rąbie łamańcem z multishotową dupą cyfrową 40MP i Rodenstockami HR, a do tego i tak łączy ujęcia, by uzyskać większą rozdzielczość i to jeszcze bracketingując by uzyskać większą DR.
A jak się popsuje to cacko, to serwisek Nikona w PL da se radę ?
Na ktorych nocnych dokladnie ? Tzn, na ktorym ISO ? Na 6400 i 3200 zgoda ;) ale znow - po co mi nocne zdjecia wody na takim iso - wole statyw i niskie iso - a tu wielkich roznic nie ma mz ;)
Calme, sorry, ale ja widzę różnicę na każdym iso, z iso 200 włącznie :-)
źródło (http://imageshack.us)
Rotor - jak masz Ferrari to musisz nim jechac 200km/h na kazdej drodze, no nie?
..a czy dojeżdżając do pracy, potrzebujesz Ferrari?
piszę o specjalizacji, jeśli ktoś potrzebowałby puszki typowo do krajobrazu, czy nie lepszy byłby Canon 5D? ze względu na niższą cenę?
nie piszę, ze D700 i D3 się nie nadają do landszaftów, jeśli komuś to pasuje, to może nawet urodziny u cioci focić i mówić, że to puszki stworzone do tego, bo jak strzeli szampan to są uszczelnione i nic sie im nie stanie
sorry ze sie wtrace, ale akurat w tym wypadku roznica wynika raczej z uzycia 17-55 i 24-70. 17-55 jest zoptymalizowane raczej dla bliskich, reporterskich dystansow na 2.8 i slynie z mydlenia po bokach, natomiast 24-70 jest zyletowate od krawedzi do krawedzi.
zobacz np. zdjecia z 70-200 ktore lepiej sie sprawuje na dx. w przykladzie z kwiatami to fx dostaje jednak troche po tylku ;)
sorry ze sie wtrace, ale akurat w tym wypadku roznica wynika raczej z uzycia 17-55 i 24-70. 17-55 jest zoptymalizowane raczej dla bliskich, reporterskich dystansow na 2.8 i slynie z mydlenia po bokach, natomiast 24-70 jest zyletowate od krawedzi do krawedzi.
zobacz np. zdjecia z 70-200 ktore lepiej sie sprawuje na dx. w przykladzie z kwiatami to fx dostaje jednak troche po tylku ;)
Porównywałem D3 z D2X na 24-70. W ilości detalu praktycznie nie ma różnic.
Za zdjęciami nocnymi jest ten problem że sporo zależy od światło a co za tym idzie od czasu naświetlania. Wbrew pozorom warunki się mocno zmieniają. Czy jedno z tych zdjęć nie jest przypadkiem lekko niedoświetlone od drugiego?
Dodatkowo duży wpływ ma temperatura otoczenia. Fotografując w zimie przy ujemnych temperaturach dochodziłem z czasami do 30 minut nie przejmując sie szumami. Aktualnie przy temperaturach rzędu 20-25 stopni robię ekspozycję po 1,5 minuty.
Inna sprawa to szkła użyte w tym teście :)
dysponujesz tymi obiektywami i piszesz to z wlasnego doswiadczenia, czy moze naczytales sie tego co pisza inni?
Pawel Pawlak
05-08-2008, 14:03
jest kilka osób na forum które mają d300 i d700 więc nadejdzie pewnie chwila, że komuś zachce się zrobić test obrazowania na niskich iso, np. z użyciem tego samego obiektywu (np 70-200 na odpowiednio na 105mm i 70mm).
Jeśli ja się kiedyś będę nudził i nadarzą się okoliczności pozwalające na stwierdzenie ewentualnych różnić np. w DR obu puszek to coś zrobię... Ale tymczasem brak czasu na robienie zdjęć a co dopiero na testy. NA pierwszy rzut oka wydaje mi się że d700 ma zauważalnie lepsze cienie (coś tak jak w d2x) i silniejsze detal - zwłaszcza w głębokich cieniach i silnych światłach. Czy zmieniłbym d300 na d700 żeby zyskać w landszaftach ? chyba za dopłata... d300 ma naprawdę duży potencjał.
Pawle zamiast pisac o kims to sam bys zrobil porownanie leniu!:mrgreen:
Chetnie bym dorzucil D700 do plecaka bo dla mnie bylby to idealny aparat do podrozy, a razem z d300 [i telegrafem] byloby swietne kombo [o czym pewnie juz czesc z Was sie przekonala]. Niestety tak sie nie stanie bo kasy brak ;)
jest kilka osób na forum które mają d300 i d700 więc nadejdzie pewnie chwila, że komuś zachce się zrobić test obrazowania na niskich iso, np. z użyciem tego samego obiektywu (np 70-200 na odpowiednio na 105mm i 70mm).
chyba nie ma sensu, zdjęcia będą nie do odróżnienia. Poza plastyką oczywiście.
Robiłem właśnie takie porównanie D200 i D700. W studiu i w terenie na niskich ISO (ciężko odróżnić), w terenie na wysokich ISO (różnica kolosalna).
Używałem zooma 70-200 na różnych ogniskowych (crop i bez) by mieć ten sam kadr. Ta sama przysłona. Róznica w plastyce jest. Ale spodziewałem się większej.
Porównanie ukaże się na fotopolis, potem dam to w formie jeszcze obszerniejszej na forum.
dysponujesz tymi obiektywami i piszesz to z wlasnego doswiadczenia, czy moze naczytales sie tego co pisza inni?
a o ktora konkretnie czesc mojej wypowiedzi chodzi? bo odnioslem sie tylko do tych jpgow z japonskiej strony porownujacej d300, d700, d3 i do przykladow gdzie na d300 jest 17-55 a na reszcie 24-70. chyba widac, ze te z 17-55 sa wyraznie miekkie, a juz na zestawieniach z tym samym szklem, np. 70-200 roznice sa aptekarskie. co tu ma za znaczenie czym dysponuje. wystarczy, ze dysponuje wzrokiem. tak, 24-70 znam tylko z sampli. o 17-55 pisze z wlasnego doswiadczenia, bo miedzy innymi dlatego zostalem z 16-85.
Pawel Pawlak
05-08-2008, 14:39
chyba nie ma sensu, zdjęcia będą nie do odróżnienia. Poza plastyką oczywiście.
Robiłem właśnie takie porównanie D200 i D700. W studiu i w terenie na niskich ISO (ciężko odróżnić),
A robiłeś Jacku porównanie, ile można wyciągnąć z obu NEFów ze świateł i cieni np. w celu stworzenia DRI ? Ja odnoszę wrażenie że cienie ciągnięte z NEFa z d700 są znacznie "bogatsze" niż te z d300. Ale tak jak napisałem, nie testowałem tego dokładnie.
shaolin, jak tylko wygospodaruję trochę czasu... ;)
porównywałem z D200, nie z D300. Jak wypadło porównanie na wysokich ISO możesz się domyślić :-D Mogę dać NEFy (później) sami sobie powyciągacie :-D co chcecie
Porównanie o którym mówicie z shaolin jest gotowe, ale pierwszeństwo ma Fotopolis, to ono dało mi puszkę D700 do testów. Cierpliwości :-D
Pawel Pawlak
05-08-2008, 15:03
porównywałem z D200, nie z D300. Jak wypadło porównanie na wysokich ISO możesz się domyślić :-D Mogę dać NEFy (później) sami sobie powyciągacie :-D co chcecie
Porównanie o którym mówicie z shaolin jest gotowe, ale pierwszeństwo ma fotoplis, to ono dało mi puszkę D700 do testów. Cierpliwości :-D
Jasne Jacku, mi się nie pali... ;)
Pawle, wyslij mi gadzety [d700,300/2.8,500/4] to ja juz zrobie taki test, ze sie nie pozbieracie :mrgreen:
Jacku, czekamy :D
Nie wiem, jak wypada porównanie 17-55 i 24-70, ale w dotychczasowych testach 70-200/2.8 VR z D3 wyraźnie sygnalizowano, że to tele, świetnie wypadające na dx, z fx wypada średnio. Więc jeśli porównywać DX (D200/300) z FX (D3/700) to chyba lepiej za pośrednictwem 24-70. Uwaga czornego w tym temacie daje do myślenia, bo sample dość wyraźnie pokazują przewagę D700.
Co do sampli z cd.watch, nie wiem, czy ktoś zwrócił uwagę, ale kwiatek z D700 jest zrobiony na ogniskowej 200mm, a z D300 na 130, więc nie ma co się dziwić, że rozdzielczość na 130 będzie lepsza. Oczywiście to tylko dowodzi jak trudno jest zrobić sensowne porównanie Dx i Fx.
Zbigniew
05-08-2008, 19:08
Mnie to trochę dziwi - to już nie ma ever-green i przez-wszystkich-znanych stałek ? Przecież jest ich całe stado i można zakres powiedzmy od 20 do 200 mm obskoczyć szkiełkami, które będą śmigały na DX i FX. Nie będzie wtedy porównywania 17-55 z 24-70 albo patrzenia jak 70-200 spisuje się na brzegach przy FX.
Mnie to trochę dziwi - to już nie ma ever-green i przez-wszystkich-znanych stałek ? Przecież jest ich całe stado i można zakres powiedzmy od 20 do 200 mm obskoczyć szkiełkami, które będą śmigały na DX i FX. Nie będzie wtedy porównywania 17-55 z 24-70 albo patrzenia jak 70-200 spisuje się na brzegach przy FX.
Stałki są :) Tylko poczciwa 50-tka na fx da 50, a na dx 75mm, więc do robienia zdjęć się nada, do robienia testów już mniej :) a o to testach sobie tutaj dyskutujemy
Moim skromnym, takie porównanie będzie miało jedynie sens wtedy, Jak z matrycy FX o dużo większej ilości MP "wykroimy" format DX o wielkości tutaj przykładowo 12 MP. Wtedy można coś powiedzieć. Bo tak to ewidentnie widać, że to zupełnie inna charakterystyka.
kwiatek z D700 jest zrobiony na ogniskowej 200mm, a z D300 na 130, więc nie ma co się dziwić, że rozdzielczość na 130 będzie lepsza.
hehe, a wlasnie wedlug photozone i optycznych 70-200 ma mala zapasc optyczna przy 135mm i na 200mm jest lepsze! :-D te wszystkie testy to sie nadaja... do pchania karuzeli ;)
...te wszystkie testy to sie nadaja... do pchania karuzeli ;)
Dokładnie :)
To co można zaryzykować stwierdzenie że FX i DX rzetelnie porównać się nie da? Przynajmniej na dziś?
hehe, a wlasnie wedlug photozone i optycznych 70-200 ma mala zapasc optyczna przy 135mm i na 200mm jest lepsze! :-D te wszystkie testy to sie nadaja... do pchania karuzeli ;)
wykresy mtf tego nie pokazują
co do karuzeli to częściowo się zgadzam ;)
..... w dotychczasowych testach 70-200/2.8 VR z D3 wyraźnie sygnalizowano, że to tele, świetnie wypadające na dx, z fx wypada średnio. Więc jeśli porównywać DX (D200/300) z FX (D3/700) to chyba lepiej za pośrednictwem 24-70. Uwaga czornego w tym temacie daje do myślenia, bo sample dość wyraźnie pokazują przewagę D700.
Co do sampli z cd.watch, nie wiem, czy ktoś zwrócił uwagę, ale kwiatek z D700 jest zrobiony na ogniskowej 200mm, a z D300 na 130, więc nie ma co się dziwić, że rozdzielczość na 130 będzie lepsza. Oczywiście to tylko dowodzi jak trudno jest zrobić sensowne porównanie Dx i Fx.
jak wcześniej pisałem robiłem porównanie DX i FX (D200/D700). Miałem taki wybór szkieł, że głowa bolała od nadmiaru. Pewnie jeszcze w kilku miejscach podziękuję pewnemu anonimowemu forumowiczowi, dzieki któremu 3 dni nosiłem ze sobą moje marzenie - 200-400VR i zrobiłem w tym czasie nim ze ...30 zdjęć. Jest niestety ciężki i chyba się wyleczyłem - lepiej juz chyba kupic jakąś długa stałkę.
Wracając do tematu: w pewnym momencie używałem na D200 24-70, a na D700 70-200. Powiem wam, że szybko odpiąłem 24-70 i używałem dwóch 70-200. 24-70 jest dobry, ale 70-200 jest po prostu jeszcze lepszy. Chodzi o pliki, nie o używanie, bo 70-200 jest cięższy i dlatego na DX chciałem mieć obiektyw lżejszy. 2 body z gripami i z tak ciężkimi szkłami na szyi ciut ważą.
Była mała awantura w Fotojoker w moim mieście..... Wchodzę.... jest D700!!!! dawać do oglądania i.......... figa! Aku byłao ale obiektywu już nie chcieli podpiąć!!! Wku........się i zapytałem jak chcą sprzedać skoro nawet pobawić sie nie można?! Panienka wzruszyła ramionami, a ja życzyłem jej duuuuuuuuuuuużo klientów i wyszedłem.
Brawo FJ i ich podejście do kupującego!
Pawel Pawlak
06-08-2008, 18:16
3 dni nosiłem ze sobą moje marzenie - 200-400VR i zrobiłem w tym czasie nim ze ...30 zdjęć. Jest niestety ciężki i chyba się wyleczyłem - lepiej juz chyba kupic jakąś długa stałkę.
Dla mnie to typowy spacer zoom do łażenia po łąkach i strzelania z podchodu ;) Znacznie poręczniejszy niż odpowiednio afs400f2.8 albo afs200f2 :twisted:
Ale jeśłi zależy Ci na naprawdę dużej poręczności to AFS300f4 jest chyba najlpeszym wyborem - świetny już od f4 - naprawdę polecam. No i może jako uzupełnienie AF180f2.8 bo 300 nieraz może być za wąsko :)
a ja tylko wtrace ze brak usb mass storage to jest dla mnie cos niezrozumialego.
Dla mnie to typowy spacer zoom do łażenia po łąkach i strzelania z podchodu ;) Znacznie poręczniejszy niż odpowiednio afs400f2.8 albo afs200f2 :twisted:
dzięki za taki spacer-zoom. pozostałe wymienione - też zresztą za ciężkie
Ale jeśłi zależy Ci na naprawdę dużej poręczności to AFS300f4 jest chyba najlpeszym wyborem - świetny już od f4 - naprawdę polecam. No i może jako uzupełnienie AF180f2.8 bo 300 nieraz może być za wąsko :)
dokładnie w te stronę teraz kieruję swe myśli. Szkoda, że nikon nie robi ciemniejszej 400/4 i że 300/4 nie ma stabilizacji. Zastanawiam się ewentualnie nad 300/4 z konwerterem 1,4. Ewentualnie nad starszym AF 300/2.8 (bez AF-S) i tez konwerterem 1,4.
dokładnie w te stronę teraz kieruję swe myśli. Szkoda, że nikon nie robi ciemniejszej 400/4 i że 300/4 nie ma stabilizacji. Zastanawiam się ewentualnie nad 300/4 z konwerterem 1,4. Ewentualnie nad starszym AF 300/2.8 (bez AF-S) i tez konwerterem 1,4.
Nie wiem czy stary, metalowy AF 300/2.8 nie będzie cięższy od kompozytowego 200-400/4. A wogóle to nie wiem, czy najlepszy nie byłby jednak 200/2 (ew. z konwerterami)
Nie wiem czy stary, metalowy AF 300/2.8 nie będzie cięższy od kompozytowego 200-400/4. A wogóle to nie wiem, czy najlepszy nie byłby jednak 200/2 (ew. z konwerterami)
200/2 to taki średnio poręczny jest :-)
200/2 to taki średnio poręczny jest :-)
...ale chyba bardziej poręczny od 200-400 i starego 300/2.8?
...ale chyba bardziej poręczny od 200-400 i starego 300/2.8?
pewnie tak, ale 200/2 to też nie jest spacerzoom. Jacek przecież ma już 18-200, to co się będzie na taką armatę przesiadał :-)
A wogóle to nie wiem, czy najlepszy nie byłby jednak 200/2 (ew. z konwerterami)
oj nie, z niego się wyleczyłem już wcześniej na pokazach. Tzn nigdy w akurat na niego nie chorowałem. W dodatku jest mi krótki. Chce coś w okolicach 400/4. Sama 300/4 mi jest jeszcze krótka. Z konwerterem 1,4 to juz 420/5.6. Bym to przeżył, gdyby to było ostre, ale ciut w to wątpię. A jak to trzeba będzie przymknąć to kiepsko się robi.
O starszej 300/2.8 myslałem ze względu na konwerter - miałbym 420/4. A można by było dołożyć konwerter dłuższy niż 1,4.
Jacek; po co Ci taka długa lufa? ja swoją 300 odkurzam nie częściej niż raz na 2 lata. Chcesz fotografować drób? :-)
Jacek przecież ma już 18-200,
moje rozterki z teleobiektywami wynikają z chęci przesiadki na FX, a ten obiektyw jest DX.
:mrgreen: gdybym kupił D3X to miałbym po cropie DX i tak sporo MPx (co najmniej 10) i wtedy bym 18-200 zostawił, mimo, że pewnie większość by mnie uważała za wariata :mrgreen: Do pewnych zastosowań to jednak by w zupełności mi wystarczył, a opiniami innych średnio się przejmuję.
Była mała awantura w Fotojoker w moim mieście..... Wchodzę.... jest D700!!!! dawać do oglądania i.......... figa! Aku byłao ale obiektywu już nie chcieli podpiąć!!! Wku........się i zapytałem jak chcą sprzedać skoro nawet pobawić sie nie można?! Panienka wzruszyła ramionami, a ja życzyłem jej duuuuuuuuuuuużo klientów i wyszedłem.
Brawo FJ i ich podejście do kupującego!
Salon Renault - stoi sobie na wyeksponowanym miejscu powiedzmy VelSatis - wchodzi z ulicy gość i mówi że chce sobie nim pojeździć na próbę. I tak wchodzi 200 takich osób. Do tego salonów jest powiedzym (podobnie jak FJ) np. 100, czyli albo trzeba spisać 100 samochodów na straty jako ekspozycyjne, albo nie pozwolić jeździć kazdemu komu się zamarzy. Jakby sprzedający zobaczył, że faktycznie chcesz kupić, a nie tylko sobie popstrykać zdjęcia i nabić kilkadziesiąt klatek to by Ci dał się pobawić.
Brawo kupujący i ich podejście do sprzedaży :D
Jacek; po co Ci taka długa lufa? ja swoją 300 odkurzam nie częściej niż raz na 2 lata. Chcesz fotografować drób? :-)
Modelek jeszcze tak nie nazywałem :mrgreen:
Pewnie będe używał go trochę częsciej niz ty. Tak pewnie raz na pół roku :mrgreen:
Lubię taką perspektywę jaka dają długie tele. Ale muszą jeszcze wyizolować z tła, więc jakieś ciemne zoomy byłyby lżejsze i uniwersalniejsze, ale to chyba już nie to. Przy 200-400 się zorientowałem, że zoom w tych ogniskowych nie jest aż tak ważny, mogę odejść. W reporterce to co innego.
Naprawdę to fajna sprawa móc przedtem trochę popracować na obiektywie, który się chce mieć. Czasami dopiero sobie człek uświadamia pewne rzeczy. A że w takim szkle się topi trochę kasy, to to jest bardzo ważne.
Modelek jeszcze tak nie nazywałem :mrgreen:
Pewnie będe używał go trochę częsciej niz ty. Tak pewnie raz na pół roku :mrgreen:
Lubię taką perspektywę jaka dają długie tele. Ale muszą jeszcze wyizolować z tła, więc jakieś ciemne zoomy byłyby lżejsze i uniwersalniejsze, ale to chyba już nie to. Przy 200-400 się zorientowałem, że zoom w tych ogniskowych nie jest aż tak ważny, mogę odejść. W reporterce to co innego.
Naprawdę to fajna sprawa móc przedtem trochę popracować na obiektywie, który się chce mieć. Czasami dopiero sobie człek uświadamia pewne rzeczy. A że w takim szkle się topi trochę kasy, to to jest bardzo ważne.
no ja aż tak detalicznie modelek nie fotografuję, żebym aż 300 mm potrzebował :-)
w takim wypadku chyba lepiej zostawić dx'a jako 2 body i używać 70-200
z kilkudziesięciu metrów to nie jest detal, a cała postać.
DX w postaci D200 sobie zostawię, pod 18-200 i pod 10-20 sigmy. Zreszta za takie pieniądze jak teraz chodzi używka pozbywac sie dobrego body to grzech. No i będzie rezerwa w razie awarii.
Zbigniew
06-08-2008, 22:21
Salon Renault - stoi sobie na wyeksponowanym miejscu powiedzmy VelSatis - wchodzi z ulicy gość i mówi że chce sobie nim pojeździć na próbę. I tak wchodzi 200 takich osób. Do tego salonów jest powiedzym (podobnie jak FJ) np. 100, czyli albo trzeba spisać 100 samochodów na straty jako ekspozycyjne, albo nie pozwolić jeździć kazdemu komu się zamarzy. Jakby sprzedający zobaczył, że faktycznie chcesz kupić, a nie tylko sobie popstrykać zdjęcia i nabić kilkadziesiąt klatek to by Ci dał się pobawić.
Jak kupowałem samochód około marca, to sobie jeździłem egzemplarzem wystawowym, który miał bardzo mało przejechane. Pan mi powiedział, że co roku w styczniu mają wymianę, tak aby na salonie był zawsze nowy samochód. I dodał, że tak naprawdę oni mają to gdzieś co i jak się dzieje z tymi samochodami (tzn. są one sprzedawane jako powystawowe taniej). To za duży biznes, aby przejmować się stratą wartości powiedzmy 40 tys. na aucie jak rok postoi w salonie.
Jak kupowałem samochód około marca, to sobie jeździłem egzemplarzem wystawowym, który miał bardzo mało przejechane. Pan mi powiedział, że co roku w styczniu mają wymianę, tak aby na salonie był zawsze nowy samochód. I dodał, że tak naprawdę oni mają to gdzieś co i jak się dzieje z tymi samochodami (tzn. są one sprzedawane jako powystawowe taniej). To za duży biznes, aby przejmować się stratą wartości powiedzmy 40 tys. na aucie jak rok postoi w salonie.
Zbyszku, ale ja mówię o stracie sieci FJ (analogia do sieci salonów Renault), a nie Renault jako całości. Uwierz mi, że na tych oglądaczach FJ dużo traci. Co do egzemplarza wystawowego to zwykle jest tak, że mają parę samochodów przeznaczonych na zajechanie jako testowe dla klientów, ale nie wymagajmy od kazdego salonu czy to samochodowego, czy fotograficznego, aby miał każdy samochód/aparat jaki jest w ofercie do testów. Moja Małżonka też jeździła przed zakupem tego za co spłacam kredyt i nie mogę teraz D700 kupić testowym samochodem Megane z salonu, ale to jest z tego co zauważyłem jeden z takich egzemplarzy, które sobie jeżdżą po salonach i są umawiane na konkretny okres w dane miejsce.
Druga sprawa to jak sam napisałeś - kupowałeś samochód, a uwierz mi że sprzedawcy widzą kiedy kupujesz, a kiedy przychodzisz pooglądać.
Pawel Pawlak
06-08-2008, 22:54
Jacek_z, nie sądzę żeby ostrość AFS300f4+tc14 Cię rozczarowała. Zwłaszcza pod FXem.
Jacek_z, nie sądzę żeby ostrość AFS300f4+tc14 Cię rozczarowała. Zwłaszcza pod FXem.
Na DX to nawet z tc1.7 daje radę, to szkło, choć AF już troszkę muli.
Pawel Pawlak
08-08-2008, 11:23
Pawel Pawlak Widzę, że zmienił Ci się podpis, czy to jest D700?
Sorki, dopiero teraz trafiłem na twoje pytanie. Tak, teraz w torbie gości d300+d700 i dzielą się gripem ;)
Szymony; Jak najbardziej popieram. Choć przy tej kombinacji widać już lekką utratę jakości.
sitkompower
08-08-2008, 12:10
Witam i sorry ze, tak z innej beczki ale chcialbym wiedziec ile lat gwarancji daje Nikon Polska na D700 czy jest to tylko jeden rok czy moze jednak dwa lata?
Witam i sorry ze, tak z innej beczki ale chcialbym wiedziec ile lat gwarancji daje Nikon Polska na D700 czy jest to tylko jeden rok czy moze jednak dwa lata?
Rok.
sitkompower
08-08-2008, 12:46
Dzieki, szkoda w Berlinie sa dwa lata a cena podobna,to tylko tak dla info.
gmoszkow
08-08-2008, 13:12
Ludzie już 100 razy było - jeśli mowa o gwarancji (ona jest dobrowolna i przyznawana przez producenta) jest to tyle ile sobie producent wymyśli, ale jeśli kupujesz jako osoba prywatna to obowiązuje 2 letnia rękojmia- której udziela sprzedający i to od niego dochodzimy naprawy bądź wymiany sprzętu na nowy - takie jest prawo w unii europejskiej.
Po szczególy odsyłam na stronę rzecznika praw konsumenta.
Grzegorz
Dzieki, szkoda w Berlinie sa dwa lata a cena podobna,to tylko tak dla info.
Nie jest to prawda. Gwarancja Nikon Deutschland (Garantie) tutaj tak samo jak w Polsce tylko jeden rok. Drugi rok to ustawowy Gewährleistung ze strony sprzedawcy. Faktem jest, ze sprzedawcy w zwiazku z tym czesto pisza po prostu 2 Jahre.
tak sie zapytam, czy jak np aparat sie zepsuje po roku to sklep placi za naprawe?
tak sie zapytam, czy jak np aparat sie zepsuje po roku to sklep placi za naprawe?
przez dwa lata od zakupu zwracasz sie dowlona usterka do sprzedawcy. wiecej cie nie interesuje. w .de mozesz tez zwrocic sie punktow serwisowych i tez ci naprawia, ale robia to na zasadzie grzecznosci (kulanz) bo to nie oni ci aparat sprzedali.
"a ja tylko wtrace ze brak usb mass storage to jest dla mnie cos niezrozumialego"
Podchodzisz do tego zbyt emocjonalnie... ;) dla mnie to jest zupelnie porypane.
Pomysl, aby jakas firma foto wybierala mi filemanagera uwazam za co najmniej debilny.
M$ juz kiedys oberwal za podobny "dowcip" (IE). innym tez by sie przydalo...
"a ja tylko wtrace ze brak usb mass storage to jest dla mnie cos niezrozumialego"
Podchodzisz do tego zbyt emocjonalnie... ;) dla mnie to jest zupelnie porypane.
Pomysl, aby jakas firma foto wybierala mi filemanagera uwazam za co najmniej debilny.
M$ juz kiedys oberwal za podobny "dowcip" (IE). innym tez by sie przydalo...
ja po prostu pamietam jak wieszalo sie psy na canonie za podobna glupote lata temu. poszli po rozum do glowy. nikon najwyrazniej zglupial.
....2 letnia rękojmia.....
Nie ma już czegoś takiego jak rękojmia. Jest niezgodność towaru z umową
jest d700 jest i oponent
http://fotoblogia.pl/2008/08/06/canon-7d-36-sierpnia/
To pudelko jest od 5D tylko 7 przerobiona
przez dwa lata od zakupu zwracasz sie dowlona usterka do sprzedawcy. wiecej cie nie interesuje.
byzydyura, ludzie nie wciskajcie komuś swoich domysłów, prawo jest jedno, poczytajcie sobie je dokładnie, nawet na tym forum było to bardzo szczegółowo opisane
inną sprawą jest to, że w innych krajach eu niż Polska w większości wypadków jest to prawda, niestety nie u nas.
Krzysiek29
10-09-2008, 09:56
wiec żebyście sie nie rozczarowali z tym, że kupicie D700 za miesiac za 6k :mrgreen:
Tak już "historycznie" ; ale po 1,5 miesiąca można mieć ze sklepu za 6,8k np: http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=29841 dotępny od ręki.
Czy w styczniu będzie za 5k ?:)
...... Czy w styczniu będzie za 5k ?:)
Jaaaasne. W marcu za 3k, a w maju będą go darmo dawać.
W sam raz, na majówke z D700 :D
Jaaaasne. W marcu za 3k, a w maju będą go darmo dawać.
To informacja z pewnego źródła? :-P
;)
edit:
Kurcze, inne sklepy też zeszły z ceną, no no ! :)
To mi sie podoba :)
Pewnie, że pewna. Od Krzyśka29. :mrgreen:
A ja myślałem, że 7497 to "mało" a tu jeszcze mniej :)
A kiedy D700x? :D
sitkompower
10-09-2008, 10:33
Witam z berlina i chcialbym wiedziec co myslicie na temat porownania D700 i sony A900, roznica cenie nie jest wielka. Wiem ze to jest nikon forum ale jest tu tyle porownan do canona ze mozna bedzie sobie pozwolic na male dywagacje o sony. czy system sony posiada pasujace obiektywy- mysle o jakosci optycznej aby dorownac rozdzielczosci matrycy? jest to z pewnoscia interesujaca propozycja. jesli ktos z was ma dostep do sprzetu sony to interesowalaby mnie kazda ocena.
Poczytaj to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69157
sitkompower
10-09-2008, 10:41
to ze szumy sa spore wpadlo mi w oko ogladajac fotki na "fotopolis" kiedy posiadalem minolte i tak mnie jakos ruszylo...
Tak już "historycznie" ; ale po 1,5 miesiąca można mieć ze sklepu za 6,8k np: http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=29841 dotępny od ręki.
Czy w styczniu będzie za 5k ?:)
Ja bym sie nie zdziwil. Jak ktos ma firme i ma NIP europejski, to w linku ponizej mozna kupic za 6400.
http://www.pixmania-pro.com/pl/uk/634912/art/nikon/d700.html
Przesylka idzie w ramach UE, takze ani cla ani vatu nie bedzie.
A co ciekawe cena D300 ani drgnie ostatnio. Caly czas oscyluje w okolicach 4400 pln.
Ja bym sie nie zdziwil. Jak ktos ma firme i ma NIP europejski, to w linku ponizej mozna kupic za 6400.
http://www.pixmania-pro.com/pl/uk/634912/art/nikon/d700.html
Przesylka idzie w ramach UE, takze ani cla ani vatu nie bedzie.
Jeśli ktoś ma firmę, to netto za te same pieniądze kupi w imfoto.pl. A VAT sobie odliczy (wiem, trzeba mieć z czego, i trzeba go jednak zapłacić najpierw :D)
Albert44
10-09-2008, 13:34
Taka ciekawostka... czy z Vatem czy bez??? ale z RP D700 (http://www.fotoceny.pl/tow/13845_Nikon_D700_body_+_CF_4GB_233X_Pretec_Nikon_P l.html)
Taka ciekawostka... czy z Vatem czy bez??? ale z RP D700 (http://www.fotoceny.pl/tow/13845_Nikon_D700_body_+_CF_4GB_233X_Pretec_Nikon_P l.html)
Cena brutto.
http://www.fotoceny.pl/kat/226_Aparaty_lustrzanki_cyfrowe_Nikon.html i po prawej jest ;)
Cena brutto.
http://www.fotoceny.pl/kat/226_Aparaty_lustrzanki_cyfrowe_Nikon.html i po prawej jest ;)
Obserwuję cenowy zjazd D700 od kilku dni - na dzis z CF 4 giga jest juz z vatem za 6699. Bez łachy. jutro pewnie bedzie gdzies znów o stówke albo dwie taniej :) Ciekawe gdzie jest granica - przyjmując perspektywę powiedzmy do końca września?
Ceny na D700 bardzo fajnie idą w dół :)
Niemniej "ciekawa" jest oferta na zestaw złoty za 10692zł. Najciekawsze, że zawiera on N18-70 i N12-24 :mrgreen:
http://www.fotoceny.pl/tow/13845_Nikon_D700_body_+_CF_4GB_233X_Pretec_Nikon_P l.html
.... Niemniej "ciekawa" jest oferta na zestaw złoty za 10692zł. Najciekawsze, że zawiera on N18-70 i N12-24 :mrgreen: ...
Z czego się śmiejesz? Oni tym handlują. Oni zdjęć nie robili nigdy, a to przecież dobre obiektywy są. I na dodatek leżą w magazynie. :-D
Ceny na D700 bardzo fajnie idą w dół :)
Niemniej "ciekawa" jest oferta na zestaw złoty za 10692zł. Najciekawsze, że zawiera on N18-70 i N12-24 :mrgreen:
http://www.fotoceny.pl/tow/13845_Nikon_D700_body_+_CF_4GB_233X_Pretec_Nikon_P l.html
dodawanie do FX obiekywów DX to polowanie na naiwnych czy koncept z gatunku - kup FX i daj cos dla swojego kochanego DXa nowe szkła? :)
robin102
10-09-2008, 14:32
Obserwuję cenowy zjazd D700 od kilku dni - na dzis z CF 4 giga jest juz z vatem za 6699. Bez łachy. jutro pewnie bedzie gdzies znów o stówke albo dwie taniej :) Ciekawe gdzie jest granica - przyjmując perspektywę powiedzmy do końca września?
Co prawda to nie wątek o cenach, ale takim skrajnym optymistą bym nie był. Dolar miesiąc wstecz kosztował 2,2zł dziś 2,5 zł . Ponad 15 % drożej. Żyby miały podrożeć te D700 to raczej nie, ale cena 7000zł pewnie utrzyma się na bardzo długo. To chyba i tak wychodzi taniej niż przemycić D700 z USA :) :) :)
A na marginesie to ten sklep z linku daje polską gwarancje NP, czy swoją ?
Napisane, że gwarancja Nikon PL :)
Pawel Pawlak
10-09-2008, 14:42
nie piszę o żadnym konkretnym sklepie, ale często można się zdziwić... Cały czas jest gwarancja Nikon Polska, a jak dochodzi do zakupu, to okazuje się że właśnie ostatni z tą gwarancją się sprzedał, ale jest właśnie taki sam tylko z inną gwarancja. Stare chwyty, nie tylko w naszym kraju stosowane
robin102
10-09-2008, 14:49
nie piszę o żadnym konkretnym sklepie, ale często można się zdziwić... Cały czas jest gwarancja Nikon Polska, a jak dochodzi do zakupu, to okazuje się że właśnie ostatni z tą gwarancją się sprzedał, ale jest właśnie taki sam tylko z inną gwarancja. Stare chwyty, nie tylko w naszym kraju stosowane
Dokładnie jak piszesz, najcześciej praktyki stosowane są w tanich polskich sklepach internetowych gdzie nawet osobiście odebrać sprzętu nie można :( bo sklep mieści się pod klawiatura komputera :)