PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D850 oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9]

kurczeblade
09-05-2019, 21:43
To teraz nie wiem czy aktualizować, bo ma m dobrze ustawioną mikrokalibracje z Sigmami :D dajcie znać czy coś to zmienia ? :D

Dariusz Breś
10-05-2019, 01:56
To teraz nie wiem czy aktualizować, bo ma m dobrze ustawioną mikrokalibracje z Sigmami :D dajcie znać czy coś to zmienia ? :D

Sprawdziłem wszystkie szkła sigmy które posiadam na tym nowym firmware D850, wszystko ok.

kurczeblade
10-05-2019, 20:24
No to spoko, zabieram się za wgrywanie :)

markB
10-05-2019, 21:21
Mam pytanie do posiadaczy D850.

Chodzi o roznice w pracy/szybkosci/wydajnosci autofocusa w zaleznosci od baterii EL15 lub EL18. Oficjalnie mowa o wzroscie fps w zaleznosci od uzytej baterii. Jednak na tym filmie jest mowa nie tylko o wzroscie ilosci klatek na sekunde ale rowniez znacznej poprawie wydajnosci AF w porownaniu do D500.

https://www.youtube.com/watch?v=zOoDSedqWD0&feature=youtu.be&t=275

Czy ktorys z uzytkownikow D850 moze to potwierdzic ?

Nie mam D500, ale porównując D850 z gripem z EN-EL15a lub EN-EL18b w warunkach pokojowych nie widzę mierzalnych różnic na 70-200.

J1
11-05-2019, 17:43
Nie mam D500, ale porównując D850 z gripem z EN-EL15a lub EN-EL18b w warunkach pokojowych nie widzę mierzalnych różnic na 70-200.

Dziekuje za odpowiedz. Bardziej chodzilo o AF-C i ptaki w locie. Szukam potwierdzenia tego co uslyszalem na tym filmie. Moze ktos z fotografujacych samoloty lub ptaki sie wypowie ?

kurczeblade
16-05-2019, 22:34
Widzę że mam aktualizacje 1.02.
Czy przed aktualizacją 1.10 muszę zainstalować wcześniej 1.03? Czy 1.10 zawiera też w sobie poprawę błędów z 1.03?

Kojocisko
16-05-2019, 22:50
FW nie jest przyrostowy. Po prostu wgrywasz aktualną wersję.

kurczeblade
16-05-2019, 23:56
Ok dzięki już wgrane ? pytanko, korzystacie z tego przycisku(nie chodzi o wybierak pkt AF, tylko przycisk) pod JOYem? Chodzi o pracę z AF.

Ja sobie tam wrzuciłem blokadę ostrości przy AFC.

Z D850 dopiero zacząłem korzystać z przycisku AF-ON bo wcześniej na innych body jakoś nie bylo wygodnie mi tam sięgać palcami, i wszystko ze spustu migawki. Teraz AF odpalam z przycisku AF-ON, a na spust migawki mam AE-L.

Pytanko wyłączanie przy tym w spuście migawki AF-ON ?

madebyzosiek
17-05-2019, 05:23
pytanko, korzystacie z tego przycisku(nie chodzi o wybierak pkt AF, tylko przycisk) pod JOYem? Chodzi o pracę z AF.

Chyba najwygodniej jest tam wrzucić AE-L, szczególnie że często musisz zmierzyć światło w innym miejscu, niż robisz zdjęcie jak robisz zdjęcie pod światła zespołu czy DJa, prawda?

Ja sobie tam wrzuciłem blokadę ostrości przy AFC.

Jak korzystasz z AF-ON, to bez sensu, przecież jak puścisz przycisk AF-ON, to masz blokadę ostrości.

Z D850 dopiero zacząłem korzystać z przycisku AF-ON bo wcześniej na innych body jakoś nie bylo wygodnie mi tam sięgać palcami, i wszystko ze spustu migawki.

A kiedyś twierdziłeś, że sprawdzałeś tą metodę i też nie trafiałeś w ojca panny młodej w kościele ;)

Pytanko wyłączanie przy tym w spuście migawki AF-ON ?

Po co, skoro aktywujesz AF przyciskiem z tyłu? Generalnie spust migawki ma służyć tylko temu, żebyś wyzwolił migawkę. Resztę załatwisz przyciskami AF-ON i AE-L przypisanym pod joya. Spróbuj, a już nigdy nie wrócisz do starych nawyków. Chyba, że będziesz potrzebować pracy z AF-S.

kurczeblade
17-05-2019, 09:06
Ok dzięki. Widzę już korzyści z AF-ON. Kiedyś z D750 i D600 tego przycisku nie miałem dosłownie pod paluchem, i średnio mi było po niego sięgać, mało wygodnie. Teraz w d850 kciuk praktycznie leży na tym przycisku, więc aż się prosi, i przyznam że świetną sprawa.

Czasami używam na zmiane AFC i AFS. Ale wygodniej w AFS używać spustu migawki do ostrzenia. Można przypisać osobno do AFS spust migawki, a do AFC AF-ON?

madebyzosiek
17-05-2019, 09:37
Ok dzięki. Widzę już korzyści z AF-ON. Kiedyś z D750 i D600 tego przycisku nie miałem dosłownie pod paluchem, i średnio mi było po niego sięgać, mało wygodnie. Teraz w d850 kciuk praktycznie leży na tym przycisku, więc aż się prosi, i przyznam że świetną sprawa.

Czasami używam na zmiane AFC i AFS. Ale wygodniej w AFS używać spustu migawki do ostrzenia. Można przypisać osobno do AFS spust migawki, a do AFC AF-ON?

Jest to mega wygodne. Pamiętaj, że jak puścisz przycisk AF-ON w AF-C, to tak jakbyś miał AF-S ;) Ale oczywiście jak potrzebujesz wspomagania z lampy, to trzeba zmienić na AF-S i wtedy AF-ON jest juz bezużyteczny. Niestety tego przypisania się nie da zrobić tak na szybko. Da się tak w D750, że pod U1 przypisujesz sobie na przykład priorytet przysłony z AF-S i aktywnym przyciskiem migawki, a na U2 priorytet przysłony z AF-C i ustawionym AF-ON na AF-L/AE-L. W D850 możesz pod przycisk FN2 ustawić aktywowanie AF-ON i wtedy masz to bardziej pod ręką.

kurczeblade
17-05-2019, 09:45
No tak, ale na razie robiąc D850 nie myślałem o wspomaganiu z lampy :) Więc możliwe że całkowicie się przerzucę na AF-C. A jeśli będę potrzebował AF-S i wspomagania lampy, to sobie wrzucę do mojego menu, zakładkę z włączeniem/wyłączeniem AF-ON pod spustem migawki. Moje menu zapisane pod przyciskiem Fn2. Świetna ergonomia jest tego aparatu - powolutku zaczyna mi tego brakować w D750.

To ciekawe jest : https://www.youtube.com/watch?v=6N_qEL3jW8o

Ps. czasami zacinał mi się AF/Opóźniał- po wciśnięciu do połowy spustu migawki lub AF-ON zero reakcji, taka zawiecha chwilowa...
ale aktualizacja poprawiła ten błąd i działa wszystko jak należy.

TOP67
17-05-2019, 10:08
Jeszcze taka ciekawostka co do AF-ON. Używam tego głównie do scen statycznych z przekadrowaniem i serią. Przy ostrości na spuście pierwsza fota była OK, a kolejne przeostrzało gdzieś na tło. Rozwiązaniem jest oczywiście AF-ON tylko z tyłu. Ale bardzo lubię piknięcie potwierdzenia, które jest tylko w AF-S. W AF-S migawka jednak nie wyzwala po przekadrowaniu, bo traci potwierdzenie ostrości. Rozwiązaniem okazał się grupowy AF. Czyli mam AF-S, grupowy, AF-ON tylko z tyłu. Kieruję obiektyw na postać, przyciskam AF-ON aż do piknięcia, puszczam, przekadrowuję i walę serię.

kurczeblade
17-05-2019, 10:12
Jeszcze taka ciekawostka co do AF-ON. Używam tego głównie do scen statycznych z przekadrowaniem i serią. Przy ostrości na spuście pierwsza fota była OK, a kolejne przeostrzało gdzieś na tło. Rozwiązaniem jest oczywiście AF-ON tylko z tyłu. Ale bardzo lubię piknięcie potwierdzenia, które jest tylko w AF-S. W AF-S migawka jednak nie wyzwala po przekadrowaniu, bo traci potwierdzenie ostrości. Rozwiązaniem okazał się grupowy AF. Czyli mam AF-S, grupowy, AF-ON tylko z tyłu. Kieruję obiektyw na postać, przyciskam AF-ON aż do piknięcia, puszczam, przekadrowuję i walę serię.

To też ciekawe. Jutro sobie to spróbuję. :)

madebyzosiek
17-05-2019, 11:16
Świetna ergonomia jest tego aparatu - powolutku zaczyna mi tego brakować w D750.

Lepszą ergonomię ma chyba tylko D5, bo ma Fn3 :) Ale jest coś, czego mi brakuje z niższych serii... U1-Ux... Niby można banki pamięci, ale wolałbym mieć schowane Qual w menu, a w tym miejscu mieć U... No i łatwe iso w priorytecie przysłony... Czemu tego nie ma, nie wie nikt. Choć akurat umiejscowienie przycisku iso w nowych aparatach bardzo mi leży :)

TOP67
17-05-2019, 12:26
Choć akurat umiejscowienie przycisku iso w nowych aparatach bardzo mi leży :)

A to mi akurat wybitnie nie leży. Używam go głównie do włączania i wyłączania auto ISO i mało palców nie połamię.

kurczeblade
17-05-2019, 13:33
Używacie jakiś osłon na LCD?

Generalnie czy ten LCD jest podatny na zarysowania ?

Przyszedł do mnie LARMOR i czarne krawędzie szybki zasłaniają część obrazu LCD, pomniejszając przy tym minimalnie LCD. Larmor poszedł w śmietnik, bo przeszkadza mi to.

madebyzosiek
17-05-2019, 14:21
Używacie jakiś osłon na LCD?
Generalnie czy ten LCD jest podatny na zarysowania ?

Ja przez dwa lata dość intensywnego używania D500 nie zrobiłem na ekranie żadnej ryski, więc pewnie się da, ale wcale nie jest łatwo ;)

DarkFs
17-05-2019, 18:52
Nie używam, ale myślę o zwykłym szkle hartowanym chociażby. :)

gremed
17-05-2019, 22:01
Ja mam jakieś cienkie szkiełko za parę centów od Chińczyka. Kosztowało nic, założyłem, zapomniałem. I chyba o to chodzi.

Jurek Ż
18-05-2019, 15:27
Nakleiłem sprawdzoną w D750 poliweglanową folię firmy FOREVER.

Jacek_Z
18-05-2019, 20:39
Ja (prawie) ciągle pracuje na AF-S i pojedynczym punkcie. Jak juz muszę na AF-C to przekadrowując używam AE/AF-L.

kurczeblade
19-05-2019, 10:00
Ja mam jakieś cienkie szkiełko za parę centów od Chińczyka. Kosztowało nic, założyłem, zapomniałem. I chyba o to chodzi.

Ma czarne krawędzie?

- - - - kolejny post - - - - - -

Czy folia nie przeszkadza w dodatku?

Czy folia nie przeszkadza w dodatku?

gremed
19-05-2019, 14:35
Ma czarne krawędzie?

Nie. Jednolita. Nie spodziewam się przykładać do LCD jakichś wielkich sił bo wtedy nic nie pomoże. Założyłem, żeby mieć spokój przy zwykłym kontakcie z paskiem, klamerką, zamkiem w bluzie itp. W dotyku nie przeszkadza.

kurczeblade
19-05-2019, 21:03

Widać że to folia? w dotyku czuć różnice między folią, a szkłem? Możesz za dnia zrobić zdjęcie jak wygląda ekranik z tą folią?

Chodzi mi głównie o delikatne zarysowania, podczas przekładania aparatu. Bo tak to raczej dbam o sprzęt. LARMOR poleciał w ciula z tym szkłem do D850. Mam Larmora na D750 i nie zbiera aż tak tych krawędzi.

Nie. Jednolita. Nie spodziewam się przykładać do LCD jakichś wielkich sił bo wtedy nic nie pomoże. Założyłem, żeby mieć spokój przy zwykłym kontakcie z paskiem, klamerką, zamkiem w bluzie itp. W dotyku nie przeszkadza.

To super, a pamiętasz może firmę tego szkiełka ?

gremed
19-05-2019, 23:08
To super, a pamiętasz może firmę tego szkiełka ?
Nie ma firmy. Szkło firmy noname. Kosztuje u Chińczyka 6-7 złotych. Kupiłem od razu dwa bo zawsze pierwsze spieprzę (i dobrze bo i teraz tradycji stało się zadość).

DarkFs
21-05-2019, 20:11
kurczeblade, używasz z D850 wyłącznie RAW czy robisz JPEG też czasem? Ostatnio na próbę strzeliłem kilka JPEG równolegle, wydają się być bardzo mocno odszumione, pastelowe i przekontrastowione, zwłaszcza na wyższych czułościach. Niezależnie od ustawień profilu "optymalizacji".

kashpir
22-05-2019, 10:06
Tak apropos Larmora - z tego co widzę (bo akurat poszukuję) do D850 ma dwie wersje ggs:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/ggs-larmor-gen5-do-nikon-d850.html
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/ggs-larmor-4g-nikon-d850.html
Ta 4g ma cienką ramkę.

kurczeblade
22-05-2019, 13:53
Kurde, to wtopiłem, bo tą 4g też widziałem, ale wziąłem oczywiście z wyższym oznaczeniem. Nie rozumiem po co w nowszej generacji zrobili taką gruba ramę.

kurczeblade, używasz z D850 wyłącznie RAW czy robisz JPEG też czasem? Ostatnio na próbę strzeliłem kilka JPEG równolegle, wydają się być bardzo mocno odszumione, pastelowe i przekontrastowione, zwłaszcza na wyższych czułościach. Niezależnie od ustawień profilu "optymalizacji".

Tylko Raw.

esperal
22-05-2019, 17:39
Ja się zastanawiam po co w ogóle zrobili jakąkolwiek ramkę, skoro inni producenci jej nie robią.
Kiedyś na D7200 takie pancerne szkiełko przejęło dość mocne uderzenie w kant stołu. Byłem pewien, że wyświetlacz się wysypał, ale nie. Naprawdę byłem zaskoczony jaką siłę potrafi wytrzymać to w sumie cienkie szkło. Ogólnie to używam na wszystkich body i śmiało polecam.

dennis8
23-05-2019, 10:58
Jak się sprawują d 850-tki , są jakieś problemy-wtopy? Jest jakiś kłopot z wołaniem m-rawów .M-rawy są 12 bitowe skompresowane bezstratnie tak?.Jeżeli chodzi o kolorystykę do jakiej puszki byście porównali.Pytanie kieruje wyłącznie do posiadaczy d850.

kurczeblade
23-05-2019, 11:27
Nie ma wtop. D850 to pewniak. Kolor, wg. mnie najlepszy ze wszystkich aparatów które dotychczas miałem, szczególnie jeśli chodzi o oddanie barwy skóry.

kashpir
24-05-2019, 00:05
Dodam jeszcze w temacie szkiełek GGS: do D850 pasują szkiełka z D500.
Kupiłem Larmora do D500 i na D850 jest ok (przymierzałem przed zakupem ;)).

kurczeblade
25-05-2019, 10:21
Dodam jeszcze w temacie szkiełek GGS: do D850 pasują szkiełka z D500.
Kupiłem Larmora do D500 i na D850 jest ok (przymierzałem przed zakupem ;)).

To 4g czy 5g ? Ramka zasłania brzegi LCD ?

dennis8
27-05-2019, 09:00
Nie ma wtop. D850 to pewniak. Kolor, wg. mnie najlepszy ze wszystkich aparatów które dotychczas miałem, szczególnie jeśli chodzi o oddanie barwy skóry.

Dzięki za info.

marti5
27-05-2019, 12:03
Ja mam szkiełko GGS Larmor 4G - twardość 8H i grubość 0,3mm.
Komplet na główny i górny LCD na alle... kosztuje 49zł.
Polecam

kashpir
28-05-2019, 20:32
To 4g czy 5g ? Ramka zasłania brzegi LCD ?

4g, ramka minimalna, IMO niczego nie zasłania.

25547

kurczeblade
29-05-2019, 10:52
kashpir dzięki kolego. Zamówię 4g.

Szkoda że nie zrobiłem zdjęcia ramki 5G - dolne informacje, data i rozmiar zdjęć do połowy zasłonięte ramką, górna część gdzie liczba zdjęć też do połowy zasłonięta. Także nie polecam!

DarkFs
05-06-2019, 21:26
kurczeblade, masz najnowsze FW w D850? Jestem po pierwszych strzałach z D850 i zapiętym 24-70 2,8 ED i dostaję kota od ilości nieostrych zdjęć. Niezależnie od ostrzenia AF-S czy AF-C. Nawet z D800 nie miałem takich dramatów, a przerobiłem już większość dostępnych na rynku Nikonów. Przeglądałem Twoje galerie robione głównie D750 i to jest bajka (swoją drogą świetne foty), a jak u Ciebie z 850-tką na tych samych szkłach, które miałeś na D750? Mnie zaskoczyło w D850 na minus właśnie problematyczne ustawianie ostrości oraz szum, większy niż np. w D700. Wziąłem te oba body w teren i D700, o zgrozo ma zdecydowanie więcej detalu. Mówię o RAW-ach rzecz jasna.

kurczeblade
05-06-2019, 21:40
kurczeblade, masz najnowsze FW w D850? Jestem po pierwszych strzałach z D850 i zapiętym 24-70 2,8 ED i dostaję kota od ilości nieostrych zdjęć. Niezależnie od ostrzenia AF-S czy AF-C. Nawet z D800 nie miałem takich dramatów, a przerobiłem już większość dostępnych na rynku Nikonów. Przeglądałem Twoje galerie robione głównie D750 i to jest bajka (swoją drogą świetne foty), a jak u Ciebie z 850-tką na tych samych szkłach, które miałeś na D750? Mnie zaskoczyło w D850 na minus właśnie problematyczne ustawianie ostrości oraz szum, większy niż np. w D700. Wziąłem te oba body w teren i D700, o zgrozo ma zdecydowanie więcej detalu. Mówię o RAW-ach rzecz jasna.

Dziwne, bo u mnie Sigmy i Tamron. Nie mam już Nikkorów. I szkła dużo lepiej sobie radzą z D850. D750 praktycznie już z torby nie wyciągam. Z D750 widzisz u mnie dużo zdjęć, bo dość sporo tym aparatem zrobiłem. Ale na FP od sesji z modelką która jest w okularach to praktycznie wszystko z D850. FW nie ma znaczenia, AF tak samo dobrze działał na starym jak i na nowym FW. Generalnie robiąc D850 w klubowych/weselnych warunkach, czuć różnie, jak bierzesz D850 a później D750 - to czujesz że AF w D850 jest zdecydowanie pewniejszy. Może masz jakiegoś FF/BF. Ja zawsze mam jakąś mikroregulacje na aparatach. Wiem że są jakieś różnie w ustawionych wartościach mikroregulacji między D750 a D850. Ale ostatecznie mam tak zrobione że z D850 i z D750 nie mam takich problemów.

Co do detalu to nie wiem jak z D700, mam D750 i D850 - i detalu jest dużo więcej na D850, kolor i odwzorowanie koloru skóry w RAW'ach też na korzyść D850. Szum z D850 może wydawać się większy, ale po pomniejszeniu 45MPX do 24MPX to się zaciera. Swoją drogą, może to dziwne, ale szum z D850 na tyle mi się podoba, że go zostawiam. Praktycznie nie używam już noisereduction w LR.

DarkFs
05-06-2019, 22:24
kurczeblade, serdecznie Ci dziękuję za szybką odpowiedź. W takim razie muszę szukać problemu, rozwiązania w zasadzie - w optyce, nie aparacie. Ogromnie pomogłeś. Po ostatnich shotach w klubie miałem zamiar wymienić go na D4s lub D750. Spróbuję mikroregulacji, jeśli nie będzie poprawy, to kalibracja w serwisie.

Z szumem mocno wydaje mi się, że masz rację, nie wiem jak to u Ciebie wygląda, ale ja przeskalowuje eksportując i szum staje się mniej widoczny. Podjadę do Kolegi, który pracuje na Sigmach, zobaczę jak z nimi będzie grało. Szklarnię mam Nikona "fabryczną" głównie. W takim razie po raz kolejny dziękuję - działam. :-)

Jacek_Z
06-06-2019, 23:18
..Mnie zaskoczyło w D850 na minus ... Wziąłem te oba body w teren i D700, o zgrozo ma zdecydowanie więcej detalu. Mówię o RAW-ach rzecz jasna.To żart jakiś? 12 Mpx vs 45 Mpx. Nie chce tego nawet szerzej komentować.

Jurek Ż
07-06-2019, 07:18
Tzw. Sofizmat.

grizz
07-06-2019, 07:41
Jak podpiął do jakiegoś denka od słoika, które nie wyrabia ponad 12mpix, to można i takie efekty uzyskać.

slaweko
07-06-2019, 20:58
No i D850 szybko znudził się Kurczakowi...

kurczeblade
07-06-2019, 21:22
No i D850 szybko znudził się Kurczakowi...

Nie znudził się. Nie wymyślaj. D850 został wystawiony z przyczyn niezwiązanych z D850 ani z Ztkami.

Xavier80
07-06-2019, 22:50
To żart jakiś? 12 Mpx vs 45 Mpx. Nie chce tego nawet szerzej komentować.

Ale dlaczego nie chcesz? :) Przecież tacy ludzie nadają teraz ton forum

Dariusz Breś
08-06-2019, 02:34
To żart jakiś? 12 Mpx vs 45 Mpx. Nie chce tego nawet szerzej komentować.

hiehiehiehie

26058

DarkFs
09-06-2019, 12:55
Jacek_Z, pomyślałem podobnie, wszak mam własne szkła i wypożyczone. Jurek Ż, nie sądzę. Xavier80, w innych okolicznościach poprosiłbym o rozwinięcie tezy.
Dariusz Breś, mnie to nie rozbawiło. Chociaż jestem wielkim fanem Twojej twórczości :)

Odsetek pomocnych wypowiedzi na Forum...noo, zabija.

Przepraszając za OT, wracam do tematu.

Przetestowałem szkła drugim D850, rezultat był taki sam. Wniosek: Szkła wylądowały w serwisie. Potwierdzono wadę w 24-70, 50 1,4G, druga 50-tka wymagała korekcji AF.
Zrozumcie proszę moje położenie. Sprawdzam z D850 - nie trafia AF, czego wynikiem brak szczegółów między innymi. 3 różne szkła. Próba z 2 body wiąże się z podobnymi rezultatami. Podpiąłem do D700, gdzie też wiele czynników złożyło się na pozorną poprawę działania względem D850.
Dziękuję kurczeblade, pozwoliło to spojrzeć na problem z innej strony.
Jeśli ktokolwiek w jakikolwiek sposób poczuł się urażony moimi wypowiedziami, przepraszam. Nie taki był cel. ;)
Czekam na szkła - D850 pokaże moc.

kurczeblade
09-06-2019, 14:01
Daj znać później czy naprawiali :)

Kojocisko
09-06-2019, 18:20
........Wniosek: Szkła wylądowały w serwisie. Potwierdzono wadę w 24-70, 50 1,4G, druga 50-tka wymagała korekcji AF.
Zrozumcie proszę moje położenie. Sprawdzam z D850 - nie trafia AF, czego wynikiem brak szczegółów między innymi. 3 różne szkła. Próba z 2 body wiąże się z podobnymi rezultatami. Podpiąłem do D700, gdzie też wiele czynników złożyło się na pozorną poprawę działania względem D850......

Trochę cię rozumiem. Ja przeżywam pewne rozterki po przeskoku z 24mpx na 46mpx. W moim przypadku chyba także za część "braku entuzjazmu" po przesiadce odpowiadały słabo skalibrowane obiektywy, zwłaszcza po ich kompletnym skaszanieniu przez nowy autoryzowany serwis. Po dzisiejszych próbach obiektywów skalibrowanych przez Fototechnikę, w dobrych warunkach jestem optymistą, ostateczny werdykt będzie po testach w słabym oświetleniu.
Z drugiej strony trzeba przyznać, że część nieostrość znikała w przeskalownych zdjęciach.

kurczeblade
09-06-2019, 19:59
To prawda, przy tych matrycach warto mieć dobrze skalibrowane szkła. U mnie na szczęście wszystko w skali mikroregulacji. W sumie każde szkło ma jakąś korekcje. Ale po kalibracji, to bajka z tą matrycą.

Pyzik
26-06-2019, 18:25
Od niedawna obok analogowego Dynxa 9, który obok F5 jest dla mnie wzorem ergonomii obłaskawiam sobie D850. Na razie jest super. Przejście na system Nikona było dla mnie strzałem w 10tkę... tym bardziej że Sony bagnetowi A robi powoli pa...pa... :)

Potrzebuję jednak pomocy w poniższej kwestii konfiguracyjnej aparatu.
Czy da się tak ustawić tylne pokrętło, by fotografując w trybie A mógłbym, bez wciskania niczego w trakcie, dokonywać nim korekty ekspozycji?

TOP67
26-06-2019, 20:28
W D750 i wszystkich podobnych jest to możliwe. Przypuszczam, że w D850 też. ALe jestem teraz na wakacjach i nie sprawdzę na 100%

OjTam
26-06-2019, 20:45
Czy da się tak ustawić tylne pokrętło, by fotografując w trybie A mógłbym, bez wciskania niczego w trakcie, dokonywać nim korekty ekspozycji?

Sprawdź w menu, zakładka b4.
26894

Pyzik
26-06-2019, 22:16
Bardzo dziękuję. :)

Pyzik
27-06-2019, 07:45
To jeszcze jedna kwestia... wiem że z D850 Dynaxa 9 nie zrobię... ale pond 15 lat pstrykania na slajdach tymi korpusami swoje zrobiło. :)

W Dynaxie 9 na pokrętle trybów ekspozycji mam ustawioną możliwość szybkiego przełączania się pomiędzy klasycznym wyzwalaniem pojedynczych kadrów i wyzwalaniem ze wstępnym podniesieniem lustra poprzedzającym wyzwolenie migawki o 2s (ca. 80% moich zdjęć tak powstało)

Wiem, że w menu D850 jest taka opcja w menu, ale jej ustawienie dotyka niejako wszystkie tryby ekspozycji na kółku, no i by ją wyłączyć trzeba poniwnie grzebać w menu.

Czy jest możliwość oprogramowania któregoś przycisku funkcyjnego tak, aby jego wciśnięcie powodowało przejście w ryb fotografowania ze wstępnie podnoszonym lustrem, a ponowne wciśnięcie ten tryb kasowało? Ew. jak takie szybkie przełączanie, bez konieczności wchodzenia w menu, zrealizować?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Piotr

pysson
27-06-2019, 13:23
Zakładam, że korzystasz z pilota lub wężyka.
Tryb migawki - Mup + LiveView
W menu :
d5 - wyłącz
d6 - włącz
Pierwsze wyzwolenie migawki to podniesienie lustra i włączenie elektronicznej migawki i dopiero drugie powoduje zarejestrowanie zdjęcia, opóźnienie ustawisz sobie licząc do 2, 3, 10 :)
Nie będzie opóźnienia przy innych trybach migawki.

TOP67
27-06-2019, 22:04
Wstępne podniesienie lustra nie wymaga wężyka czy pilota i to jest jego zaleta. W Nikonie nazywa się to DLE. Mam to podpięte pod funkcyjny (jako druga funkcja). Przyciskam i kręcąc kółkiem wybieram opóźnienie 1, 2, 3 sekundy. A jak nie kręcę, to jest zupełnie inna funkcja.

Pyzik
27-06-2019, 22:11
Dzięki. Będę kombinował. Fotofrafowanie w LV w moim przypadku w grę nie wchodzi.

madebyzosiek
19-09-2019, 08:41
Mam pytanie do użytkowników D850. Jakie są wasze odczucia z użytkowania M-RAWów? Da się zauważyć degradację obrazu względem tego z pełnej rozdzielczości? Będę wdzięczny za każdą opinię praktyka, który sprawdził i wyciągnął wnioski. Pozdrawiam serdecznie :)

leon001
25-09-2019, 00:03
Mam pytanie do użytkowników D850. Jakie są wasze odczucia z użytkowania M-RAWów? Da się zauważyć degradację obrazu względem tego z pełnej rozdzielczości? Będę wdzięczny za każdą opinię praktyka, który sprawdził i wyciągnął wnioski. Pozdrawiam serdecznie :)
Może jutro uda mi się coś napisać w tej kwestii. Sprzęt dopiero dziś otrzymałem. Interesuje mnie też sRAW, bo moje agencyjne archiwum z lat 2010-07.2017 to głównie D700, potem D750. Jedno już zauważyłem, że sRAW ma większą wagę niż RAW z D700 i to ze 2x ( w obu przpadkach 12-bit i kompresja stratna ).

elanek
25-09-2019, 11:00

Cały ślub ostatnio zrobiłem w M-RAW. Wystarczająco. Nie zauważyłem różnic, choć wypowiedzieć się powinna moja małżonka, która obrabiała foty. Nie mam zamiaru fotografować ślubów w innych rozmiarach. Trzeba wziąć pod uwagę, że aparat jest u nas od niedawna.

madebyzosiek
25-09-2019, 13:44
Cały ślub ostatnio zrobiłem w M-RAW. Wystarczająco. Nie zauważyłem różnic, choć wypowiedzieć się powinna moja małżonka, która obrabiała foty. Nie mam zamiaru fotografować ślubów w innych rozmiarach. Trzeba wziąć pod uwagę, że aparat jest u nas od niedawna.

Ja widzę różnicę w obróbce na przejściach tonalnych z mocnym tłem, czyli na przykład pod ostre światło DJa czy zespołu, no i wydaje mi się, że jednak w mRAW jest słabiej z detalem... Ale właśnie szukam potwierdzenia/zaskoczenia ;)

Henry
24-10-2019, 22:42
Mam pytanie o budowę korpusu D850, czy cały! korpus - szkielet jest wykonany z stopu magnezowego, czy też tak jak w D750 tylko szczęść szkieletu to stop magnezowy a przednia część wykonana jest z specjalnego plastiku.
Znam przypadek kiedy znajomemu body D750 z obiektywem upadło z wysokości około pól metra na mech w runie leśnym! co spowodowało wyrwanie mocowania bagnetu i drogą naprawę. Strach pomyśleć jeżeli podepnie się np taki ob. 600mm lub 500mm. Pytam bo na forum nie znalazłem takiej informacji

TOP67
24-10-2019, 22:53
Lepiej wyrwać bagnet z body niż takiego obiektywu

https://nikonrumors.com/2017/09/08/nikon-d850-dslr-camera-teardown-more-durable-design-significant-improvements-in-many-areas.aspx/

J1
24-10-2019, 22:57
Mam pytanie o budowę korpusu D850, czy cały! korpus - szkielet jest wykonany z stopu magnezowego, czy też tak jak w D750 tylko szczęść szkieletu to stop magnezowy a przednia część wykonana jest z specjalnego plastiku.
Znam przypadek kiedy znajomemu body D750 z obiektywem upadło z wysokości około pól metra na mech w runie leśnym! co spowodowało wyrwanie mocowania bagnetu i drogą naprawę. Strach pomyśleć jeżeli podepnie się np taki ob. 600mm lub 500mm. Pytam bo na forum nie znalazłem takiej informacji

I tak i nie. Przod D850 nie jest z magnezu. Ale komora lustra tak. Zreszta zerknij na zdjecia. Tam pod koniec jest porownanie D750 i D850 (komory luster i mocowanie bagnetu)

https://nikonrumors.com/2017/09/08/nikon-d850-dslr-camera-teardown-more-durable-design-significant-improvements-in-many-areas.aspx/

Henry
24-10-2019, 23:04
Lepiej wyrwać bagnet z body niż takiego obiektywu

Lepiej nie wyrywać ani z obiektywu ani z body.
Z linku wynika że 850 ma cały korpus magnezowy łącznie z mocowaniem bagnetu, możesz to potwierdzić. Pozdrawiam

TOP67
24-10-2019, 23:07
Komora lustra, bo grip jest plastikowy, jak w D800.

Henry
24-10-2019, 23:07
I tak i nie. Przod D850 nie jest z magnezu. Ale komora lustra tak. Zreszta zerknij na zdjecia. Tam pod koniec jest porownanie D750 i D850 (komory luster i mocowanie bagnetu)

Dzięki za info, czzyli co bagnet trzyma się na metalowym pierścieniu, a pierścień na paru 2 mm śrubkach na plastiku? kiepsko to wygląda jak na puchę profi

J1
24-10-2019, 23:10
Dzięki za info, czzyli co bagnet trzyma się na metalowym pierścieniu, a pierścień na paru 2 mm śrubkach na plastiku, kiepsko to wygląda

Nie. Komora lustra jest metalowa, a to plastikowe pomiedzy to do odczytywania polozenia przyslony w starszych obiektywach. Zapewne sruby przechodza przez bagnet i lacza sie z komora lustra.

Przeciez nie mialoby sensu rozwiazanie takie: metalowy bagnet, plastik, metalowa komora lustra.

Henry
24-10-2019, 23:23
Wielkie dzięki!

slaweko
18-04-2021, 14:17
Czy ktoś z Was używa akumulatora EN-EL15c do tego korpusu? Jak z wydajnością? Większa ilość zdjęć niż na EN-EL15b?

Teu
18-04-2021, 14:27
Nie. Komora lustra jest metalowa, a to plastikowe pomiędzy to do odczytywania położenia przysłony w starszych obiektywach. Zapewne śruby przechodzą przez bagnet i łączą sie z komora lustra.

Przeciez nie miałoby sensu rozwiązanie takie: metalowy bagnet, plastik, metalowa komora lustra.

Nie ma co zakładać, co ma sens a co nie. W Olympusie 12-40 2.8 Pro, śruby przechodzą przez metalowy bagnet i wchodzą w plastik na 3mm. I na tym się całość trzyma. Niezwykłe rozwiązanie.

https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/58da9407be6594b226a78b6a/1493734518370-7Q15WA9UIJKRMGZGK2X8/ke17ZwdGBToddI8pDm48kDHPSfPanjkWqhH6pl6g5ph7gQa3H7 8H3Y0txjaiv_0fDoOvxcdMmMKkDsyUqMSsMWxHk725yiiHCCLf rh8O1z4YTzHvnKhyp6Da-NYroOW3ZGjoBKy3azqku80C789l0mwONMR1ELp49Lyc52iWr5d Nb1QJw9casjKdtTg1_-y4jz4ptJBmI9gQmbjSQnNGng/IMG_20170312_220324.jpg?format=2500w

cdc
18-04-2021, 14:58
Śruby mocowania bagnetu wchodzą w odlew komory lustra.
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fae01.alicdn.com%2Fkf%2 FHTB13acwUW6qK1RjSZFmq6x0PFXaG%2FNEW-For-Nikon-D850-Mirror-Box-FRONT-BODY-UNIT-12B32-Camera-Repair-Part-Replacement.jpg_q50.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.aliexpress.com%2Fi%2F3 3014714870.html&tbnid=cjCWzjyg6BoxRM&vet=12ahUKEwiX3sKX64fwAhXCt6QKHY1QBowQMygEegUIARC5 AQ..i&docid=3zc5tH4pHnaH3M&w=1000&h=1000&q=d850%20mirror%20box&client=firefox-b-d&ved=2ahUKEwiX3sKX64fwAhXCt6QKHY1QBowQMygEegUIARC5A Q

https://www.google.com/search?q=d850+mirror+box&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiq76aW64fwAhVyg_0HHcUkA-wQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1844&bih=938