Zobacz pełną wersję : Nikon D850 oficjalnie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
kurczeblade
27-11-2018, 09:50
Karta XQD 128GB, prawie tysiak :/ mniejszej nie ma co kupować przy tym aparacie.
Ciekaw jestem czy ceny w tych kart trochę spadną.
Popyt na pewno wzrośnie. Kiedyś to się przełoży na ceny.
Kiedyś ( tak około 1995r ;) SD kosztowało takie bajońskie pieniądze no i były karty 2,4,8,16 Mb ;), a nie jakieś Gb :). Tak więc myślę, że i XQD stanieje. Choć widzę w wielu sklepach, że SD 300 jest droższa od XQD 440, więc wychodzi że XQD są tanie.
Tak około 2000 roku, bo standard SD istnieje od 1999. Ja za moją pierwszą CF o pojemności 256 MB zapłaciłem ca 400 zł. No to XQD z pojemnością od 32 GB wyglądają przy niej tanio.
To ja wtedy (rok 2002) kupiłem CF (a właciwie dysk Microdrive) 1 GB za około 1000 zł i to było tanio, bo tyle wynosiła dopłata do zestawu z Coolpixem 5000 (kupione w RFN). Za zestaw dałem w przeliczeniu coś około 7 tys. 7 tys za kompakt mający 5 Mpx :) ale wtedy to było coś! Pamiętam bo to była moja pierwsza cyfrówka. Potem D70, D200 i ... ciagle wydawałem 7 tys za aparat :)
Mikis525
27-11-2018, 17:34
Kusiła mnie przesiadka na coś mniejszego, to wypożyczyłem:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/11/875E72CF89674D2493BF597B7EAC8641-1.jpg
źródło (https://postimages.org/)
Już mnie nie kusi :D
kurczeblade
27-11-2018, 17:35
Trudno, przy możliwościach tego aparatu, warto przymknąć oko na takie ceny. Jestem po kolejnej "wieczorowej" sesji. Ten AF to ewenement, aż ciężko uwierzyć że AF tak trafia z ostrością, praktycznie wszystko ostre, i fajny gadżet dotykowy wyświetlacz który pomaga w ocenie ostrości.
madebyzosiek
27-11-2018, 18:36
... i fajny gadżet dotykowy wyświetlacz który pomaga w ocenie ostrości.
Najfajniejszy gadżet na wieczorne sesje, to podświetlane przyciski :)
badtorro
27-11-2018, 19:40
Czy da się używać ekranu w stylu tap-to-focus?
madebyzosiek
27-11-2018, 19:43
Czy da się używać ekranu w stylu tap-to-focus?Tylko w Live View.
badtorro
27-11-2018, 19:45
A LV działa jak w bezlustrach czy czuć ze to jest jednak dslr i naturalnym sposobem używania jest wizjer?
nikoniarz
27-11-2018, 19:47
Używanie opcji tap-in-focus z centralnie umieszczonym wizjerem bywa problematyczne.
madebyzosiek
27-11-2018, 21:31
A LV działa jak w bezlustrach czy czuć ze to jest jednak dslr i naturalnym sposobem używania jest wizjer?No w moim odczuciu jest jednak słabiej niż w bezlustrach, a z pewnością dużo słabiej niż przez wizjer. No ale to zależy co chcesz w ten sposób sfotografować. Nie każdy kadr wymaga AFu jak błyskawica. Ja w D500 dotykowe dodatki wyłączyłem, bo mi bardziej przeszkadzały niż pomagały. Do szybkiego wybory punktów AF świetnie sprawdza się dodatkowy dżojstik.
badtorro
27-11-2018, 21:50
Dzięki za opinie :) D850 byłby dla mnie naturalnym i świetnym upgrade-m, ale.. wydaje mi się, że bezlustro umożliwi mi wygodne robienie zdjęć z różnych perspektyw - a to jest hiper niewygodne z lustrzanką..
Czy ktoś się orientuje gdzie w Warszawie, można wypożyczyć D850? niestety proclub.pl nie ma sprzętu Nikona w ofercie
kurczeblade
27-11-2018, 23:51
W mojej ocenie działa to bardzo fajnie. Ja z tego korzystałem na ostatniej imprezie, robiąc detale na stołach, kadrujesz sobie, palcem naciskasz na ekranik, i pyk ostrość, nie działa AF tak szybko jak wizjerze, ale wolno jakos nie jest. Ja bankowo będę z tego korzystal, bo nie trzeba będzie się nachylać do fotografowania detali na stole.
Wcześniej takie rzeczy czasami robiłem przez EV na D750, ale ostrość przez spust migawki, ale z d850 jest wygodniej na dotyk, i co ważne szybko można wykadrować i kliknąć ostrość w każdym miejscu na wyświetlaczu. Jak chce szybkiego i AF do dynamicznych scen to raczej wizjer, ale ten wizjer to dużą przyjemność ?
Czy zakup na firmę powoduje zkrócenie okresu gwarancji czy nadal obowiązuje 24 miesiące?
nikoniarz
28-11-2018, 09:32
Czy zakup na firmę powoduje zkrócenie okresu gwarancji czy nadal obowiązuje 24 miesiące?
Na firmę chyba zawsze było 12 miesięcy...
grzybomir
28-11-2018, 10:48
Na firmę chyba zawsze było 12 miesięcy...
Po 24-12-2014 została wprowadzona tzw. nowa rękojmia, która dot. klientów indywidualnych/biznesowych i obowiązuje przez 24 miesiące.
Przed ww. datą obowiązywały dwie formy: odpowiedzialność sprzedawcy - dla klienta indywidualnego(24mies.) i rękojmia - dla klienta biznesowego(12mies.)
Dla firm jest rękojmia? Myślałem, że jedynie gwarancja. A to jest określone w karcie gwarancyjnej. Tyle ile daje producent. Jedni dają roki, inni dwa , trzy, pięć.
Mikis525
28-11-2018, 17:56
W Interfoto tez dostałem tylko rok na fakturę.
Pan z pewnego sklepu internetowego poinformował mnie dzisiaj, że nie ważne czy wezmę fakturę na firmę czy nie, to i tak Nikon daje 24 miesięcy gwarancji na D850.
Znowu mylicie pojęcia. Gwarancji udziela producent (importer) i nie ma żadnych przepisów ją ograniczających. Jest to sprawa dobrowolna. Nikon daje 24 miesiące, Tamron 60.
Niektórzy sprzedawcy sprzętów AGD zastrzegają w gwarancji inne warunki dla firm. Trudno, żeby domowy odkurzacz wytrzymał 2 lata np. w hotelu.
TOP67, kiedyś wytrzymywały... Teraz produkują „jednorazówki” :-)
.. nie ważne czy wezmę fakturę na firmę czy nie, to i tak Nikon daje 24 miesięcy gwarancji na D850.No i to pisałem. Na to co kupiłeś Nikon dziś daje gwarancję 2 lata. Czy firma czy klient - bez róznicy. Dla firmy nie ma rękojmi. Czyli niestety jak jest cos nie tak, to kupionego na firmę (faktura) nie oddasz do sklepu (rękojmia) tylko niestety do serwisu na naprawę gwarancyjną.
Kupując (na firmę) wysyłkowo polecam brać paragon zatajając że się ma działalność, sprawdzić sprzęt i jesli jest OK to dopiero wtedy poprosic o fakturę.
No i to pisałem. Na to co kupiłeś Nikon dziś daje gwarancję 2 lata. Czy firma czy klient - bez róznicy. Dla firmy nie ma rękojmi. Czyli niestety jak jest cos nie tak, to kupionego na firmę (faktura) nie oddasz do sklepu (rękojmia) tylko niestety do serwisu na naprawę gwarancyjną.
Kupując (na firmę) wysyłkowo polecam brać paragon zatajając że się ma działalność, sprawdzić sprzęt i jesli jest OK to dopiero wtedy poprosic o fakturę.
Przy jednoosobowej działalności można zrobić zakup jak na osobę nie prowadzącą działalności. Na podstawie dowodu zakupu (np. paragon) można sprzęt wprowadzić na firmę, jako swój prywatny :) Więc jeśli są jakieś większe plusy, gdy kupujemy na osobę indywidualną, to warto z tego skorzystać.
grzybomir
29-11-2018, 11:03
Dla firmy nie ma rękojmi.
Jest:)
Rękojmia po 24.12.2014 r. Klient Indywidualny i Biznesowy
- Odpowiedzialność z tytułu rękojmi za wadliwy sprzęt, a także za rozpatrzenie reklamacji i udzielenie odpowiedzi ponosi sprzedawca
- Odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu rękojmi trwa 24 miesiące od daty sprzedaży urządzenia (wydania towaru). Termin ten nie ulega zmianie w żadnej sytuacji.
- Przy sprzedaży wysyłkowej dniem wydania jest dzień, w którym doręczono towar użytkownikowi.
- Podstawą do złożenia reklamacji z tytułu rękojmi jest przedstawienie dokumentu pozwalającego sprzedawcy na identyfikację rodzaju, daty i miejsca sprzedaży reklamowanego towaru. Zazwyczaj jest to dowód zakupu sprzętu lub ważna i prawidłowo wypełniona karta gwarancyjna.
- Jeśli Klient żąda odstąpienia od umowy zakupu – potrzebna jest również karta naprawy wystawiona przez Autoryzowany Serwis Producenta (ASP) potwierdzająca wykonanie naprawy lub wymiany towaru.
- Klient reklamujący wadliwy sprzęt może żądać załatwienia reklamacji poprzez:
naprawę towaru,
wymianę uszkodzonego towaru, taki sam model, wolny od wad,
odstąpienie od umowy zakupu towaru,
obniżenia ceny zakupu sprzętu o koszt usunięcia wady.
Sprzedwaca nie musi spełniać żądania wymiany towaru na wolny od wad, jeśli wymiana pociągałaby dla niego nadmierne koszty (niewspółmierne do kosztów naprawy) lub była niemożliwa.
Klient nie może odstąpić od umowy zakupu towaru jeśli towar nie był wymieniany lub naprawiany przez sprzedawcę, a sprzedawca usunie wadę poprzez naprawę lub wymianę i wada jest nieistotna, tzn. nie ogranicza możliwości wykorzystania towaru zgodnie z jego podstawowym przeznaczeniem.(np. wykonywaniem zdjęć)
- Sprzedawca jest zobowiązany rozpatrzyć reklamację i udzielić odpowiedzi w terminie niezbędnym do uzyskania opinii autoryzowanego serwisu producenta, jednak nie później niż w ciągu 14 dni kalendarzowych licząc od dnia dostarczenia wadliwego sprzętu do sprzedawcy.
Brak odpowiedzi na reklamację w ustalonym czasie jest równoznaczny z uznaniem roszczeń Klienta określonych podczas zgłoszenia reklamacji.
Sorry za off-topic, ale chciałem wyjaśnić dokładnie to zagadnienie:)
To się najprawdopodobniej skończy. Mieli zmienić przepisy przez takich co wygrzebywali paragony w śmietnikach i brali faktury (najczęściej na paliwo)
Przy jednoosobowej działalności można zrobić zakup jak na osobę nie prowadzącą działalności. Na podstawie dowodu zakupu (np. paragon) można sprzęt wprowadzić na firmę, jako swój prywatny :) Więc jeśli są jakieś większe plusy, gdy kupujemy na osobę indywidualną, to warto z tego skorzystać.
Ale nie odliczy się VAT, więc tylko dla niektórych jest to opłacalne.
damian_888
29-11-2018, 13:57
Jako ciekawostkę napiszę do osób, które wierzą tylko w oryginalne gripy.
Kupiłem D850 i do tego postanowiłem pierwszy raz kupić oryginalny grip.
Okazało się, że jest uszkodzony i rozłącza zasilanie.
Grip idzie na wymianę i dziś odbieram nowy, ale ... sam fakt.
Mało ten MB-D18 nie kosztuje ... nie jest tyle wart i jeszcze jak widać z kontrolą jakości tak sobie.
Do D500 mam Newell'a który porównując jakoś jakościowo nie odbiega szczególnie od oryginału, a co najważniejsze działa IDEALNIE.
Jako ciekawostkę napiszę do osób, które wierzą tylko w oryginalne gripy.
Kupiłem D850 i do tego postanowiłem pierwszy raz kupić oryginalny grip.
Okazało się, że jest uszkodzony i rozłącza zasilanie.
Grip idzie na wymianę i dziś odbieram nowy, ale ... sam fakt.
Mało ten MB-D18 nie kosztuje ... nie jest tyle wart i jeszcze jak widać z kontrolą jakości tak sobie.
Do D500 mam Newell'a który porównując jakoś jakościowo nie odbiega szczególnie od oryginału, a co najważniejsze działa IDEALNIE.
OK, 2 dni temu się zastanawiało całe NASA czy lądownik wyląduje i się nie zepsuje ;).
Wszystko może się niestety zepsuć, pytanie tylko jaki jest odsetek oryginału do NN?
Ale nie odliczy się VAT, więc tylko dla niektórych jest to opłacalne.
To tego już nie wiedziałem, nie jestem VATowcem.
damian_888
29-11-2018, 17:44
OK, 2 dni temu się zastanawiało całe NASA czy lądownik wyląduje i się nie zepsuje ;).
Wszystko może się niestety zepsuć, pytanie tylko jaki jest odsetek oryginału do NN?
Wiem, wiem :)
Często sam używam odniesienia do NASA, które miało poważne problemy i miewa nadal ... mimo ogromnych nakładów i budżetów.
To zawsze TYLKO sprzęt i ma prawo paść.
Nie wiem jakie są statystyki. Mnie się trafił uszkodzony.
Niezależnie od tego przyznać należy, że Nikon za te gripy liczy sobie potworną kasę :)
A to tylko grip. W tej cenie sam Nikon sporo modeli kompaktów (i to niezłych) sprzedaje ... a nawet chyba niedaleko mu do ceny najtańszych lustrzanek D3xxx.
Niezależnie od tego przyznać należy, że Nikon za te gripy liczy sobie potworną kasę :)
Nie tylko za gripy, no życie.
To się nazywa jak wiemy "polityka cenowa firmy" nad którą pracuje sztab marketingowy i liczy symulacje największego zysku w oparciu o szczegółowe dane z rynku - tak było i tak będzie.
My kupujący sztabu do wyliczeń opłacalności raczej nie mamy, więc sami musimy skalkulować jakie ryzyko jesteśmy gotowi wziąć na klatę. Niestety decyzje podejmujemy zazwyczaj przy bardzo niewielkiej ilości danych o procencie usterek i ich skali.
Więc tak naprawdę, decyzje zależą od naszej wrodzonej skłonności do ryzyka.
Jakie drogie, wcale nie są drogie, tylko siła nabywcza naszej waluty jest 4-5 razy mniejsza od Amerykanów, Niemców, o Japończykach lepiej nie wspominać...
Myslę, że proporcja: cena gripa/cena body jest jednak mocno zachwiana.
badtorro
30-11-2018, 01:34
Widać po cenie zamienników, że akcesoria do aparatów to segment rynku gdzie Nikon ma najwyższe marże.
To jest strategia znana nie od dzisiaj np. na rynku drukarek: tanie drukarki, drogie tusze. Kto wejdzie w system, to nie bardzo ma alternatywę zakupu akcesoriów w 100% kompatybilnych bo producent wymyśla przeróżne pułapki na konkurencję. Produkcja wyposażenia dodatkowego aparatów stała się doskonałym sposobem na podreparowanie wyniku finansowego. Dobitnym przykładem oprócz gripów jest cena GPS zewnętrznego, który kosztuje niewiele mniej niż tania lustrzanka a jest często montowany w takich tanich lustrzankach i jego brak np. w D500.
Po prostu w jednym segmencie ten GPS napędza sprzedaż a w drugim zyski.
Z jednej strony racja, jeśli chodzi o proporcje ceny aparatu do gripa. Z drugiej, jak weźmiemy do ręki zamiennik za 380 pln i oryginał za 1000, czuć różnicę jakościową i to bardzo. Mam zamienniki do D90 i D7100. Do D610 kupiłem oryginał i nie ma porównania. Oryginał sztywny, ciężki, wręcz pancerny i brak kwiatków z elektroniką. W moim mniemaniu czuć różnicę w cenie na poziomie x2, x3.
kurczeblade
30-11-2018, 12:00
Grosz do grosza i będzie ...
Tak się mówi, ale często każdy grosz się liczy. Ja miałem oryginalnego gripa z D600 i pół roku nie wytrzymał normalnego użytkowania, niestety gdzieś podziałem dokumenty, gwarancje, później o nim zapomniałem, bo nie korzystałem z gripa i przepadł.
Teraz mam w D750 jakiegoś Meike za 200/300zł i działa do dziś skubaniec, przeżył więcej niż org. w D600.
Co nie zmienia faktu że D850 to aparat który generuje spore koszta. Sama 1 karta XQD to spokojnie tysiąc. Jedna karta, a często potrzeba więcej + nowy czytnik kart (chyba że ktoś miał wcześniej) :) No i często kończy się tym że trzeba zmienić sprzęt komputerowy, u mnie muszą zostać wymienione wszystkie dyski HDD, dyski na kopie zapasowe... i dyski SSD. Muszę dorzucić ramu, i może zmienić procesor. Więc oryginalny grip całkowicie odpada, przy takich wydatkach. No ale, uchwyt w D850 jest na tyle wygodny że dużo osób nie będzie potrzebowało gripa. Chyba że ktoś lubi robić dużo pionów na gripie i chce zwiększyć szybkostrzelność.
madebyzosiek
30-11-2018, 12:59
kurczeblade coś Ty robił z tym MB-D14, że Ci padł? Ja kupiłem używanego i to nawet dość intensywnie i trzyma się idealnie. Ale i tak MB-D17 do D500 jest lepiej zrobiony i to czuć, a jak bym chciał wbić gwoździa w ścianę, to spokojnie MB-D10 z D700 dałby radę. Z gripem, jak i z bateriami, eksperyment zaminnikowy miałem tylko raz. Znajomy miał kilka zamienników, do D7100 mu robił dyskotekę diodą zapisu, do D610 rozładowywał baterię w kilka dni. Jakoś mi szkoda kasy na eksperymenty. Do D500 gripa kupiłem prawie nowego za 1000 zł. Jak się szuka, to się znajdzie :)
MB-D10 był z magnezu, kolejne z plastiku za chorą cenę.
Dlatego od kilku lat w swoich puszkach mam gripy Phottixa/Newella i sobie chwale.
Nigdy nie miałem z nimi problemu, a bardzo intensywnie korzystam z nich.
madebyzosiek
30-11-2018, 13:53
MB-D10 był z magnezu, kolejne z plastiku za chorą cenę.
Dlatego od kilku lat w swoich puszkach mam gripy Phottixa/Newella i sobie chwale.
Nigdy nie miałem z nimi problemu, a bardzo intensywnie korzystam z nich.Ależ absolutnie. MB-D17 jest z magnezu i tworzywa. MB-D14 w dotyku też, nie chce mi się szukać teraz informacji. Są mniej masywne niż MB-D10, ale z pewnością nie są plastikowe.
17756
D500+MB-D17
17757
D610+MB-D14
Z jednej strony racja, jeśli chodzi o proporcje ceny aparatu do gripa. Z drugiej, jak weźmiemy do ręki zamiennik za 380 pln i oryginał za 1000, czuć różnicę jakościową i to bardzo. Mam zamienniki do D90 i D7100. Do D610 kupiłem oryginał i nie ma porównania. Oryginał sztywny, ciężki, wręcz pancerny i brak kwiatków z elektroniką. W moim mniemaniu czuć różnicę w cenie na poziomie x2, x3.
A mój zamiennik i reszta akcesoriów nadal działa ;). Jakość wykonania bardzo dobra.
http://forum.nikoniarze.pl/threads/291464-D850-9kl-sek-Zestaw-%28grip-bateria-ładowarka-i-zaślepka-do-gripa%29-za-220-Działa%21
Oczywiście nikogo nie namawiam do zakupu, ale uważam, że warto przekazywać takie informacje.
Stać mnie na oryginały, ale nie lubię być ostro naciągany. Relacja ceny oryginalnego gripa z osprzętem do ceny body jest według mnie chora.
Pozdrawiam,
kurczeblade
30-11-2018, 17:34
madebyzosiek przestał działać sam z siebie, chyba coś nie stykało. Później pełna irytacja, bo wrzuciłem go gdzieś do gratów, i ocknąłem się po fakcie że był jeszcze na gwarancji. Ale u mnie zabawa z gripami zawsze kończyła się do 10 podłączeń, później dałem szanse meike z D750, jeden sezon używałem, później poleciał do szafy i się kurzy od dwóch lat. Do D850 nie kupię, bo nie ma sensu przy takich wygodnym chwycie.
Miałem kilka sezonów aparat z gripem (superergonomicznym) i skutecznie się wyleczyłem. W kadrach pionowych i tak trzymałem za aparat, a nie za grip, a ręce się męczyły, bo było ciężej. :razz:
marek_bog
30-11-2018, 20:10
Ja do D610 miałem (i nawet jeszcze mam) zamiennik (kupiony jako nowy), obecnie mam oryginalny i potwierdzam, że to niebo, a ziemia. Niestety cenowo też, ale w dłuższej perspektywie to bez znaczenia. Natomiast problemy z zamiennikiem bym miał cały czas, dlatego kupiłem oryginalny. Moje problemy:
- migająca co 2 - 3 sekundy dioda,
- zapewne wynikające z tego żenująco krótkie życie w pełni naładowanych akumulatorów (bez znaczenia, czy oryginalne, czy zamienniki), dosłownie czasem wytrzymywały ledwo 150 - 200 zdjęć, podczas gdy bez gripa robiły ponad 1000,
- bardzo wolno działające przewijania okienka od powiększenia dżojstikiem z gripa (na oko jakieś 3x wolniej od dżoja z aparatu),
- kilka razy mi się zawiesił aparat z Irixem (ewidentnie przez gripa) - nie chciał robić zdjęć (nie reagował na spust migawki). Wyłączenie i włączenie aparatu nie pomagało. Pomagało dopiero odpięcie gripa i ponowne podpięcie,
- żałosna jakość dżojstika w gripie, latał jakby za moment miał wypaść ;)
Wszystkie te problemy zniknęły po podpięciu oryginalnego gripa. Aparat nie zawiesił się ani razu, grip oryginalny (tak, jak i wcześniej zamiennik) są na stałe podpięte do aparatu (po prostu tak lubię, lepiej mi się aparat trzyma nawet poziomo, o pionach nawet nie wspominając). Zamiennik miałem kilka miesięcy, oryginał mam już grubo ponad rok i wszystko jest w porządku. Dodatkowo sanki na aku wchodzą wyraźnie ciaśniej (w sensie samego zamknięcia tych sanek), w zamienniku miałem wrażenie, że mogą samoczynnie się odkręcić i wypaść chociaż przyznam, że nigdy mi się to nie zdarzyło.
Reasumując, nie interesują mnie obecnie żadne zamienniki, chociaż ceny niektórych oryginalnych są faktycznie zabójcze. Czy Nikon przegina pałę? Pewnie tak, ale wole to niż kupowanie dziadostwa, przez które później muszę kupić (i nosić) 10 akumulatorów zamiast 2 i wiesza mi się aparat (nawet jeśli to miało miejsce ze 3x przez pół roku). Komfort użytkowania też jest odpowiednio wyższy, więc mogę zapłacić więcej. W dotyku - gumy są wg mnie podobnej jakości, estetyka wykonania w oryginalnym jest nieznacznie wyższa, w środku oryginalny może być nieco lepiej wykonany, bo faktycznie jest cięższy i sprawia wrażenie lepiej spasowanego, ale go nie rozbierałem i nie zamierzam :) Mam teraz oba, więc dość łatwo o bezpośrednie porównanie.
kadry pionowe to jedno, ale z takimi obiektywami jak: 400/2.8, 500/4, 600/4 ciężko się trzyma aparat bez gripa. Ja do nowego aparatu przykręcam grip i jest u mnie do końca bez odkręcania. Tak więc co komu potrzebne.
kurczeblade
04-12-2018, 10:11
Obrobiłem dwa materiały z D850. Od samego początku byłem przeciwnikiem matrycy 46 MP, ale muszę przyznać Wam racje, detal z tej matrycy jest zacny, bardzo fajne kolorki generuje ta matryca przy plikach wyjściowych. Fajnie się używa takiej 24mm gdzie można szeroko wykadrować a później z tego sporo wyciąć i zostaje jeszcze dużo pliku. Sigmy przy tej matrycy dostały skrzydeł, i pod względem dobrego działania AF'u i pod względem detalu jaki się wyciąga z tego aparatu. Jednak 46 MP nie takie złe jak malują :)
To dopiero początek . Sądzę, że dokonałeś bardzo dobrego wyboru.:D
Czy ktoś z posiadaczy D850 i N24-70/2.8 mógłby wstawić tutaj na forum jakieś poglądowe foty? Bardzo zależy mi na 24mm, 50 i 70mm przy f2.8. A nefy wystawione gdzieś do zassania to już w ogóle byłoby pięknie :)
kurczeblade
05-12-2018, 20:42
Słuchajcie dzieciaczki, na szybko szukam info, i nie chcę mi się kopać... Ile MP zostaje jak się robi w trybie DX ?
Myszowor
05-12-2018, 20:55
Podobno 19,5 MP czyli D500.
Słuchajcie dzieciaczki, na szybko szukam info, i nie chcę mi się kopać... Ile MP zostaje jak się robi w trybie DX ?
Obszar zdjęcia FX (36x24):
(L) 8256 x 5504 (45,4 mln),
(M) 6192 x 4128 (25,5 mln)
(S) 4128 x 2752 (11,3 mln)
obszar zdjęcia 1,2x (30x20):
(L) 6880 x 4584 (31,5 mln)
(M) 5152 x 3432 (17,6 mln)
(S) 3440 x 2288 (7,8 mln)
Obszar zdjęcia DX (24x16):
(L) 5408 x 3600 (19,4 mln)
(M) 4048 x 2696 (10,9 mln)
(S) 2704 x 1800 (4,8 mln)
obszar zdjęcia 5: 4 (30x24):
(L) 6880 x 5504 (37,8 mln)
(M) 5152 x 4120 (21,2 mln)
(S) 3440 x 2752 (9,4 mln)
obszar zdjęcia 1: 1 (24x24):
(L) 5504 x 5504 (30,2 mln)
(M) 4128 x 4128 (17 mln)
(S) 2752 x 2752 (7,5 mln)
Mikis525
05-12-2018, 21:32
Marti, Ja mogę poszukać, ale mam wersje z VR :)
kurczeblade
05-12-2018, 22:28
20 mpx przy DX. To dobra wiadomość, bo potrzebuje szkła z przybliżeniem, ale mogę śmiało wykorzystać 85 w wersji DX ;)
Idąc na taki chwilowy kompromis, nie posiadając jeszcze szkieł FX, ustawiając D850 w tryb DX np z podpiętą Sigmą 50-100/1.8 będę miał ten sam obrazek co teraz z D500?
madebyzosiek
05-12-2018, 23:19
Idąc na taki chwilowy kompromis, nie posiadając jeszcze szkieł FX, ustawiając D850 w tryb DX np z podpiętą Sigmą 50-100/1.8 będę miał ten sam obrazek co teraz z D500?Raczej lepszy :)
D850 + 24-70/2.8 bez VR:
18098
18099
Była taka promocja, ale po dużym zainteresowaniu zmienili na wyższą cenę :/ jak brałem d850 to był kierownik, i rozmawiałem z nim trochę po kupnie, powiedziałem że chciałem kupić dopiero w marcu 2019. To powiedzial, że nie zapowiadają się aż takie spadki cen, bo ten aparat ma duże zainteresowanie. Stwierdził z do marca raczej nie ma szans, żeby cena była taka jak po tych promo teraz.
Dużo czasu nie minęło, wg AB Foto D850 wychodzi 11295zł: https://abfoto.pl/aparat-nikon-d850-body
12995zł - 400zł = 12595zł - 1300zł cashback = 11295zł
CASHBACK 1300ZŁ do 15.01.19
RABAT-400 zł - Wpisz kod promocyjny - H283AB - do 12.12.18
11295 to fajna cena. Zamówiłem :-D
Mikis525
07-12-2018, 22:51
ABfoto w ogóle leci mocno. D750 5500 zł, inne modele to samo.
Za 11 z groszami to aż żal nie kupić ;)
kurczeblade
08-12-2018, 10:52
Dużo czasu nie minęło, wg AB Foto D850 wychodzi 11295zł: https://abfoto.pl/aparat-nikon-d850-body
12995zł - 400zł = 12595zł - 1300zł cashback = 11295zł
Mówiłem o FJ.
Dla mnie dużo czasu, bo od tamtego czasu 2 reportaże i sesje nim zrobiłem, a musiałem coś kupić tak czy inaczej ;)
Ale dobra cena, więc można brać, chociaż jeszcze można czekać i może będzie taniej. ;)
Mówiłem o FJ.
Dla mnie dużo czasu, bo od tamtego czasu 2 reportaże i sesje nim zrobiłem, a musiałem coś kupić tak czy inaczej ;)
Ale dobra cena, więc można brać, chociaż jeszcze można czekać i może będzie taniej. ;)
Pracownik zawsze mówi to co chcemy usłyszeć, aby utwierdzić nas w przekonaniu, że dokonaliśmy dobrego wyboru i to właśnie dzisiaj powinniśmy wydać nasze ciężko zarobione, skrywane w skarpetach grosiki :P
Jasne, cena była dobra i nie było co się zastanawiać.
kurczeblade
08-12-2018, 13:53
Tutaj daje do myślenia, tym co mają w planach kupno Ztki. Mi to namieszało, bo chciałem Z6 ale jak cena d850 spadła, to bez zastanowienia pojechałem po d850. I nie żałuję ;)
Szkoda że D5 nie ma takich promocji ;)
Mikis525
08-12-2018, 21:26
Wejdzie d6, to i na d5 coś się pojawi :)
Wczoraj kupiłem swoją szóstą sztukę 50 1.8G w życiu i... nie wiem, im nowsze tym bardziej celne i ostrzejsze. Perfekcyjnie trafia, żadnych korekt w body. Tutaj celowane AF-S ręcznie, bardzo mocny wycinek (ISO3200, prosto z puchy):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/59FD43E1136A4E1AA547DDCAD404E693-1.jpg
Korci mnie ciągle to Z6, te inne cudaki co same ostrzą na oko. Mialem na dobę A7III, niestety to nie to zupełnie. Potem biorę D850 i jakoś po przestrzeleniu kilkudziesięciu zdjęć coś mi ta chęć zmiany odchodzi :) Kawał dobrej puchy.
kurczeblade
09-12-2018, 12:35
Mało ciekawie wygląda ten krop :/
Mało ciekawie wygląda ten krop :/
To prawda. Sądzę, że w dość dużym stopniu wpływ na to miała optyka i ISO.
madebyzosiek
09-12-2018, 15:19
Ten krop pokazuje mocno jak bardzo przeciętnym szkłem jest 50 1.8G, szczególnie na takie ilości pikseli i dlaczego jest taka tania. Z drugiej strony nie miałem nigdy szkła za taką małą kasę, które byłoby tak dobre i miało tak świetny AF. Dobry i tani jest też Nikkor 85 1.8G, ale jego AF... No ale ja te szkła bardziej albo mniej miło wypominam. Przestały mi grać ich możliwości ostrości i rozdzielczości, a do D850 to bym nawet o nich nie myślał.
Ja nie wiem czego się czepiacie. ISO 3200. To 45 Mpx, na boku ma ponad 8 tys pikseli. Można robić z tego plakaty.
Ja nie wiem czego się czepiacie. ISO 3200. To 45 Mpx, na boku ma ponad 8 tys pikseli. Można robić z tego plakaty.
Też nie rozumiem do czego się czepiają- zdjęcie przykładowe jest ostrzejsze niż moja 50 1.4g przymknięta do 5,6. Nie żartuje.
Tak się zastanawiam: ostrość jest ważna, ale czy większość z osób robi reprodukcje, że daje ten parametr za wyznacznik dobrego szkłą?
Za Jacek_Z - święta prawda.
Osobiście bardzo zwracam uwagę na jakość optyki od 200mm w górę - ze względu na częste bardzo duże kropy.
Na krótkich ogniskowych "perfekcja optyczna" - wydaje mi się, nie ma kluczowego znaczenia.
Robię wydruki 3/2 metry z nikkora 50 1.4D i wygląda to rewelacyjnie - oczywiście, jeśli nie ma "ekstremalnego" kadrowania.
Xavier80
09-12-2018, 21:50
Chyba żartujecie... przecież tu nie ma praktycznie detalu. To jpeg prosto z puszki? To jest crop 1:1?
Wręcz przeciwnie. Idealnie widać brwi, a włoski od skóry prawie się nie odróżniają. To bardzo dobrze, że mimo tego można je policzyć i sa ostre, bo jak jest mały kontrast to ostrość pada. Tu nie spada, a są na 3200.
Niemowlęta mają inną skórę niz osoby dorosłe, cera jest gładka. Nie szukaj w niej detalu. (dlatego fajnie sie foci np młode 15 letnie modelki, a 24 letnie juz gorzej).
Mam gorsze pliki z 50/1.8 (era sprzed D!) drukowane na kalendarz 70x100 i wydruk wygląda świetnie.
Jastrząb
11-12-2018, 08:58
Raczej lepszy :)
Ciekawe pod jakim względem lepszy, bo pod względem detalu na pewno nie?
Mikis525
11-12-2018, 12:08
Młody jest widoczny, tak więc nie chcę wrzucać takich fotek do internetu. To jest crop robiony screenem z ekranu iphone, wrzucona na serwer od ręki :D
Proszę zaznaczone co z czego cięte ;) Screen LR, zmniejszony przy wrzutce do 800x600 :
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/Zrzutekranu20181211o110052-1.png
źródło (https://i.postimg.cc/yYxHK5yW/Zrzut-ekranu-2018-12-11-o-11-00-52.png)
A tu crop 800x600 zwykła zrzutka z LR i upload:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/DSC6665-1.jpg
28 1.4 przy przybliżeniu osiąga podobny poziom co 50tka, ale jednak to dużo większy crop. 58 1.4 nawet nie ma co próbować. Podtrzymuję, że ta 50tka jest wyjątkowo udana. Poprzednia przy przymknięciu do 2,8 nie dawała takich rezultatów.
kurczeblade
11-12-2018, 15:39
Może oni poprawili te nowe egzemplarze ?
Ja mam złe wspomnienia z 50 1.8 G. Było bardzo nieostro do F2.2 i AF to jakaś masakra.
Mikis525
11-12-2018, 17:26
Wiesz co, sam nie wiem. Ostatni był z grudnia 17 roku. Może po prostu rozstrzał jest bardzo duży. Jedno trafiają igle D850, a mój miał przekoszone od nowości mocowanie w kolorze lustra, a do tego walił BF. Dopiero w Studio 5S P.Rafal wyprowadził temat na prostą ;)
kurczeblade
15-12-2018, 15:09
Joy do wybierania punktów AF świetna sprawa, u mnie ten Joy i przycisk AF-ON dosłownie leży palcem palcu, spust migawki tak samo. D850 mega ergonomia, i mega wygodny sprzęt. Co macie przypisane do Joy'a po przyciśnięciu?
madebyzosiek
15-12-2018, 15:29
Joy do wybierania punktów AF świetna sprawa, u mnie ten Joy i przycisk AF-ON dosłownie leży palcem palcu, spust migawki tak samo. D850 mega ergonomia, i mega wygodny sprzęt. Co macie przypisane do Joy'a po przyciśnięciu?Fakt, że w D500, ale AE-L z opcją resetu po zdjęciu.
Cześć.
Gwiazdor w 2016 roku przyszedł do mnie z D500 dopiero po świętach. W tym roku D850 przyniósł tydzień przed Bożym Narodzeniem :)
Tak więc ... mam i ja :-D
Jeśli ktoś pokochał D500 i marzy mu się teraz pełna klatka, to zdecydowanie D850 jest dla niego stworzony. Cudowny sprzęt!
A obecne promocje z uwzględnieniem Cachback'u zachęcają do realizowania takich marzeń.
Musiałem się pochwalić :)
Pozdrawiam, szczególnie wszystkich którzy jeszcze się zastanawiają co począć w tym temacie ;)
Taki Mikołaj to tylko do tych wyjatkowo grzecznych przychodzi.:lol:
Musiałem być wyjątkowo grzeczny, bo nawet dostałem oficjalnie "zielone światło" od szanownej małżonki na taki plan :)
Teraz dopiero zobaczysz co warta jest Twoja optyka.:lol:
Cześć.
Gwiazdor w 2016 roku przyszedł do mnie z D500 dopiero po świętach. W tym roku D850 przyniósł tydzień przed Bożym Narodzeniem :)
Tak więc ... mam i ja :-D
Jeśli ktoś pokochał D500 i marzy mu się teraz pełna klatka, to zdecydowanie D850 jest dla niego stworzony. Cudowny sprzęt!
A obecne promocje z uwzględnieniem Cachback'u zachęcają do realizowania takich marzeń.
Musiałem się pochwalić :)
Pozdrawiam, szczególnie wszystkich którzy jeszcze się zastanawiają co począć w tym temacie ;)
Gratuluję :)
Moja 850-tka dotarła do mnie przed poprzednim Bożym Narodzeniem. Po roku fotografowania stwierdzam, że to świetnie wydana kasa.
Sprawdza się właściwie we wszystkich sytuacjach, włącznie ze sportem (9 kl./sek. w zupełności mi wystarcza). Teraz jedyne ograniczenia są po mojej stronie.
Udanych fotek :)
damian_888
17-12-2018, 20:48
Joy do wybierania punktów AF świetna sprawa, u mnie ten Joy i przycisk AF-ON dosłownie leży palcem palcu, spust migawki tak samo. D850 mega ergonomia, i mega wygodny sprzęt. Co macie przypisane do Joy'a po przyciśnięciu?
Ja mam AF zbiór 25 punktów + AF ON
Dzięki temu jak robię stałe sceny a trafi się moment dynamiczny to ustawiam to na joy i szybko mam to co potrzebuję do akcji.
- - - - kolejny post - - - - - -
Teraz dopiero zobaczysz co warta jest Twoja optyka.:lol:
Kurcze macie jakieś zboczenie z tą optyką ...
Pierwsze co zapiąłem do D850 to moja 50mm 1.4 Nikkor.
Chciałem zobaczyć czy nie muszę tego przypadkiem wystawić na sprzedaż.
Zrobiłem kilka testów i stwierdziłem, że zatrzymuję to 50 ...
Kupię sobie pewnie za to Sigmę 105 mm 1.4, Tamrona 24-70 G2 i będę zadowolony na jakiś czas.
Szeroko mało co robię więc Tokina nawet w trybie DX obleci przez jakiś czas i tyle ...
[...](9 kl./sek. w zupełności mi wystarcza)[...]
Z MB-D18 i EN-EL 18B czy 6xAA?
Z MB-D18 i EN-EL 18B czy 6xAA?
Cześć,
Wszystko jest opisane w tym wątku. AA nie przyspieszają.
pzdr
https://forum.nikoniarze.pl/threads/291464-D850-9kl-sek-Zestaw-%28grip-bateria-%C5%82adowarka-i-za%C5%9Blepka-do-gripa%29-za-220-Dzia%C5%82a%21
Ktoś poleci dobrą książkę o D850? Jakiego autora wybrać?
Ja mam okazyjnie kupiony podręcznik Davida Buscha. Napiszę szczerze: tam jest dużo błędów wynikających z tego, że gościu przepisał bezkrytycznie fragmenty ze swojej starej książki o D810. Nie polecam.
badtorro
20-12-2018, 16:34
Książkę o aparacie? A nie lepiej przeczytać instrukcje i wziąć się za robienie zdjęć?
Jakiego autora wybrać?
Thom Hogan (http://www.dslrbodies.com/books/bythom-complete-guides-/nikon-d850-guide.html)
Jakiego autora wybrać?
Nikon ;)
Czy przycisk od korekty ekspozycji też macie lekko zapadnięty w stosunku do innych przycisków (np. ten od zmiany ISO)? Przycisk działa prawidłowo, ale w D500 ten sam przycisk jest "lepszy".
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Czy przycisk od korekty ekspozycji też macie lekko zapadnięty w stosunku do innych przycisków (np. ten od zmiany ISO)? Przycisk działa prawidłowo, ale w D500 ten sam przycisk jest "lepszy".
Tak, jest równo z otworem, w którym go osadzono. Tak więc u wszystkich posiadaczy D850 jest on zapadnięty.:D Pozostałe tak jak ISO są 2-3 mm wyższe.
Dzięki. Całe szczęście ... święta będą udane [emoji16]
Czy może ktoś zaczął robić zdjęcia D850 ? ;)
To jest tak dobry aparat, że nie trzeba już robić zdjęć :D
On jest specjalnie "zapadnięty", bo znajduje się na samym brzegu. Gdyby wystawał, mógłby ulec uszkodzeniu. Pozostałe wystają ok. 1 mm.
Czy może ktoś zaczął robić zdjęcia D850 ? ;)Coś tam już się robi [emoji6]
On jest specjalnie "zapadnięty", bo znajduje się na samym brzegu. Gdyby wystawał, mógłby ulec uszkodzeniu. Pozostałe wystają ok. 1 mm.W D500 jest dokładnie w tym samym miejscu i jakoś mi to przez 2 lata nie przeszkadzało, że wystaje tak samo jak pozostałe. Dlatego spytałem czy to normalne w D850.
Czy może ktoś zaczął robić zdjęcia D850 ? ;)
Próbowałem złapać ważkę. D850 Sigma 105 mm f2,8 Macro.:D
18944
Jakie to ISO ?
ISO 1000 f 22 :D Zdjęcie bez statywu 1/320 s
Warciarz
22-12-2018, 00:06
Ma ktoś jakieś odniesienie do pracy AF-C w ciemniejszych warunkach D850 względem D4 ? Rozważam zakupienie go jako drugiego body, ale nie chciałbym zrobić kroku w bok przy kilkunastotysięcznej inwestycji. Tudzież jak ma się sprawa szumu po przeskalowaniu do podobnej wielkości plików jak z D4? Trochę wielkość tej matrycy mnie przeraża, ale wiadomo zawsze lepiej mieć z czego kadrować niż nie mieć ;)
W ABfoto po uwzględnieniu CB jest za 11 tys zł.
Warciarz
22-12-2018, 01:02
W ABfoto po uwzględnieniu CB jest za 11 tys zł.
W Fotojokerze również, ale to, aż tak nie naprowadza mnie na zakup jak bezpośrednia opinia kogoś, kto miał okazje porównać pracę na tych 2 body, w różnych warunkach ;)
kurczeblade
22-12-2018, 10:32
Warciarz wielkość matrycy jest przerażająca, szczególnie dla osób które wcześniej były przygotowane do pracy na plikach mniejszymi niż 24 mpx. Ja przez d850 musiałem zmienić dyski, SSD i HDD - robię backupy na 3- kopie,więc oprócz dysków docelowych, poszły też dyski na których robiłem bakapy.
Wszystko musiało zostać zmienione. A Na razie to początek, bo moja i5 już nie jest taka super przy plikach z d850 jak była przy plikach z d750 i czeka mnie wymiana całego kompa. Ale stopniowo powoli do przodu. Zabolało też przy kupnie karty, bo XQD do tego aparatu to nie mniej niż 128gb i wraz z czytnikiem karta to około 1400zł. Ale Ty karty już masz, pewnie z D4.
Ale warto dla tego pliku.
Ma ktoś jakieś odniesienie do pracy AF-C w ciemniejszych warunkach D850 względem D4 ? Rozważam zakupienie go jako drugiego body, ale nie chciałbym zrobić kroku w bok przy kilkunastotysięcznej inwestycji. Tudzież jak ma się sprawa szumu po przeskalowaniu do podobnej wielkości plików jak z D4? Trochę wielkość tej matrycy mnie przeraża, ale wiadomo zawsze lepiej mieć z czego kadrować niż nie mieć ;)
Nie wiem jak AF w D4 ale AF w D850 jest wyśmienity. Korzystając z dobrej optyki AF-C nawet w kiepskich warunkach rzadko pudłuje.
Przypomnę tylko, że D850 ma opcje mRAW. Co jest niesłusznie totalnie ignorowane przez większość użytkowników.
Co rozumiesz przez "ciemniejsze warunki"?
kurczeblade
22-12-2018, 14:04
Przypomnę tylko, że D850 ma opcje mRAW. Co jest niesłusznie totalnie ignorowane przez większość użytkowników.
M RAW jest ograniczony kompresja i 12 bit.
Ja porównywałem M Rawy do plików do Raw z D750 na 14bitach i te 14 bitowe zdecydowanie lepiej reagują na postprodukcje. Nie wspominać że 14 bit z D850 w 46 mpx to już miazga. Każdy kto kupi ten aparat to raczej będzie chciał wykorzystać pełne możliwości matrycy. ;)
Warciarz ja używałem d850 jednoczenie z d750, teraz koniec sezonu ślubnego mam, ale dwa razy już robiłem w ciężkich warunkach tymi aparatami, ciemno, swietelka od DJ i d750 spokojnie sobie radzi (podobno AF w d750 taki sam jak w D4) ale czuć że AF w d850 jest pewniejszy, i masz w dodatku boczne pkt AF które też sobie bdb radzą. Mam za krótko ten aparat, ale jeśli chodzi o af to jest zdecydowanie lepszy i pewniejszy od tego z d750. No i fajna sprawa z 46 mpx możesz z poziomów wycinać piony które wciąż mają sporą wielkość.
Warciarz
22-12-2018, 14:21
Warciarz wielkość matrycy jest przerażająca, szczególnie dla osób które wcześniej były przygotowane do pracy na plikach mniejszymi niż 24 mpx. Ja przez d850 musiałem zmienić dyski, SSD i HDD - robię backupy na 3- kopie,więc oprócz dysków docelowych, poszły też dyski na których robiłem bakapy.
Wszystko musiało zostać zmienione. A Na razie to początek, bo moja i5 już nie jest taka super przy plikach z d850 jak była przy plikach z d750 i czeka mnie wymiana całego kompa. Ale stopniowo powoli do przodu. Zabolało też przy kupnie karty, bo XQD do tego aparatu to nie mniej niż 128gb i wraz z czytnikiem karta to około 1400zł. Ale Ty karty już masz, pewnie z D4.
Ale warto dla tego pliku.
Właśnie z zakupem D850 rodzi się kilka innych problemów. Dysk SSD mam, ale komp, który ma już 4 lata może trochę zamulać z tymi plikami, bo jednak procek będę miał nieco słabszy niż i5. 8gb ramu też dupy nie urywa ;) XQD mam jedną 32gb, więc też szału nie ma, tyle że w tym D850 są na szczęście jeszcze SD. Lightroom 5.7 z tego co czytałem też nie ogarnia rawów z D850, a nie specjalnie mam ochotę wchodzić w płatna subskrypcje CC. Hah, wygląda jakby same problemy wiązały się z zakupem tej puszki :D Choć i tak dużo mniej niż Z6, na którą byłem już prawie zdecydowany.
Nie wiem jak AF w D4 ale AF w D850 jest wyśmienity. Korzystając z dobrej optyki AF-C nawet w kiepskich warunkach rzadko pudłuje.
W D4 też jest wyśmienity. Ciekawi mnie tylko czy ten z D850 jest tak samo wyśmienity, trochę mniej wyśmienity, czy też trochę bardziej wyśmienity od tego, który mam obecnie ;)
Tak, to wiem, ale z racji, że dużo kręcę suwaczkami chciałbym mieć jednak możliwość wykorzystywania pełnych możliwości tej matrycy.
Co rozumiesz przez "ciemniejsze warunki"?
Koncerty, ciemny kościół, ciemna sala weselna przy samych światłach dja. Głównie w takich warunkach pracuję, więc ciekawi mnie jak tu się sprawdza to body. Testując aparat w sklepie niestety tego nie da się w pełni obiektywnie ocenić :/
damian_888
22-12-2018, 14:43
Ktoś poleci dobrą książkę o D850? Jakiego autora wybrać?
Mój głos również na Thoma Hogana
http://www.dslrbodies.com/books/bythom-complete-guides-/nikon-d850-guide.html
Świetny podręcznik.
No właśnie. Mnie to od startu interesowało ... mało sensownych info w necie o tym wyczytałem, trochę się obawiałem ale sprawdziłem na własnej skórze i POLECAM.
Jeśli nie potrzebuję dużych plików to robię sobie mRAW i jest świetnie jak dla mnie.
Ja nawet sRAW używam ... często się przydaje do prostych technicznych fotek gdzie nie chcę robić komórką i wolę Nikonem ... np. fotki na aukcje albo jakieś inne proste techniczne zdjęcia gdzie kompletnie na drugim planie jest estetyka techniczna.
W pełni używalne sRAW do L RAW jak dla mnie :)
Dodam też, że bałem się L RAW ale też nie ma dramatu względem plików z D500 :)
Chociaż może ja to słaby benchmark bo jadę na macierzach RAID z NVme więc u mnie wszystko ćwiczy jak należy.
OK, no i dobrze, bo z tego mRAW się nie korzysta jak potrzeba max jakości, co zresztą sam zauważasz.
Każdy kto kupi ten aparat to raczej będzie chciał wykorzystać pełne możliwości matrycy. ;)
Nie każdy, ja nie. Nie zawsze. W wielu sytuacjach tak, ale też w wieli nie. Producent zresztą dał te opcje nie bez powodu. I po to by z tego korzystać.
Wielu fotografów (ja tak uważam) niepotrzebnie się spina. Zdjęcia ślubne obrobione na CD dają w pełnej rozdziałce czyli 36 lub 45 Mpx? Po kiego grzyba??? Rozumiem tych co dają w 4K, czyli 12 Mpx (4K to mniej niż 12 mpx). Jak klient chce duże zdjęcie to kasują go drugi raz, bo w umowie mają info o plikach 12 Mpx. To jest rozsądne podejście. W reklamie też oddaję pliki takie na jakie sie umawiamy z klientem. Nie takie jakie mam (36). Chce 100 Mpx - nie ma problemu, płaci za 100 Mpx (a ja pożyczę hasela).
Ja porównywałem M Rawy do plików do Raw z D750 na 14bitach i te 14 bitowe zdecydowanie lepiej reagują na postprodukcje. Nie wspominać że 14 bit z D850 w 46 mpx to już miazga. Każdy kto kupi ten aparat to raczej będzie chciał wykorzystać pełne możliwości matrycy. ;)
Masz zupełną rację. Nie przesadzajmy jednak z tą utratą jakości. Tylko powiedz, w jakiej formie mamy oddać materiał by klient zobaczył i docenił tą najjjjlepszą jakość. Kto tak jak my korzysta z najdroższych monitorów Eizo czy Nec i dba o ich kalibrację. Czy jest materiał, który potrafi w 100% odzwierciedlić to, co zarejestrują najnowsze matryce?::oops:
kurczeblade
22-12-2018, 15:45
Nie daje na CD zdjęć ;))
Fakt ja oddaje w 16mpx-18mpx zdjęcia. Ale tu nie chodzi raczej o to w jakiej rozdzielczości oddaje się plik, tu chodzi o postprodukcje, gdzie widzisz że z plikiem 14 bitowym masz więcej "elastyczności" jak ktoś sporo grzebie suwakami przy Raw"ach to wtedy jest to zauważalne, szczególnie na wysokich ISO.
Warciarz nie wiem co focisz, możliwe że mRaw wystarczy Ci, ale uwierz mi, ja też tak myślałem, ale jednak jak już zaczniesz używać d850 to będziesz chciałem jednak korzystać z pełnej rozdzielczości w tej matrycy w 14 bitach. Ja praktycznie nie używam mRaw, nawet kiedy wiem że nie będę mocno forsował pliku i nie będę potrzebował rozdzielczości, to i tak zawsze jest ta chęć robienia na full ☺ kartę bankowo będziesz musiał zmienić bo 32 GB to mało, ja chciałem na początek 64 GB ale i tak to mało, więc żeby nie kupować 2x wolałem dopłacić do 128gb. No i ten cholerny czytnik :/
Generalnie nakręciłem się na promo d850 i kupiłem, trochę z łezką w oku, bo to dalej spory wydatek, ale jak zrobiłem pierwsze zdjęcia i było trzeba wszystko dokupić do tego aparatu, to dopiero zacząłem beczeć, bo mam karty SD dość, dobre, komp też dawał radę z plikami z d750, a i dyski wszystkie wymieniałem na początku tego roku, a wraz z d850 musiałem dokupić GB. Na aparat mi nie było tak szkoda, jak na akcesoria do niego. Ale jak się to mawia, do wesela się zagoi;) używanie d850 zalagodzilo wszystko, i teraz wiem że było warto.
Aaa... I ja głównie na reportażach używam 24mm, w tym sezonie praktycznie 50% zdjęć to 24m druga połowa to reszta szkieł. Przy 46mpx można bardzo dużo ciąć z tego pliku, dla mnie to rewelacja bo z takiej 24 możesz sobie wyciągnąć różne ogniskowe, bez większej straty rozdzielczości.
Warciarz zapytaj kolegi Zelber a, on miał okazję testować Af,a D4 i d850 ;)
Nie daje na CD zdjęć ;))
Fakt ja oddaje w 16mpx-18mpx zdjęcia. Ale tu nie chodzi raczej o to w jakiej rozdzielczości oddaje się plik, tu chodzi o postprodukcje, gdzie widzisz że z plikiem 14 bitowym masz więcej "elastyczności" jak ktoś sporo grzebie suwakami przy Raw"ach to wtedy jest to zauważalne, szczególnie na wysokich ISO.
kurczeblade nadal mi nie odpowiedziałeś na wcześniej zadane pytanie. Czy poważnie twierdzisz, że Tobie D850 i jego matryca są potrzebne tylko do postprodukcji i tzw. elastyczności w obróbce?:grin:
Warciarz:
Jeżeli chodzi o AF, to głównie testowałem go w sporcie i jest wyraźnie lepiej niż w D4, co prawda były to warunki ekspozycji lepsze niż ciemne sale weselne/koncertowe.
Jeżeli natomiast chodzi o jakość w zakresie ISO 100-6400, to w stosunku do D4 jest przepaść.
Jacek_Z
Patrząc z perspektywy sportu(bo D850 kotleta żadnego nie robiłem) różnica w jakości materiału z takich średnich ISO 1600-6400 przy reskalowaniu do 4k jest ogromna pomiędzy D850 a D4/D750. D850 daje już ten komfort, że każde zdjęcie z trafioną ostrością(nawet po lekkim kadrowaniu) po reskalowaniu do 4k będzie miało naprawdę fajną jakość. D750 czy D4 już takiej pewności nie dają.
kurczeblade
22-12-2018, 17:10
kurczeblade nadal mi nie odpowiedziałeś na wcześniej zadane pytanie. Czy poważnie twierdzisz, że Tobie D850 i jego matryca są potrzebne tylko do postprodukcji i tzw. elastyczności w obróbce?:grin:
Nie, nie tylko.
Warciarz
22-12-2018, 17:55
kurczeblade
Karty większe niż 32gb i tak odpadają, bo jednak nie chcę stracić pół materiału jak sypnie mi się jedna kartą ;) Najwyżej będę częstsze przekładki robił, ale przy pracy na 2 body myślę, że to nie będzie żaden problem zwłaszcza, że w każdym były by po 2 karty, więc w sumie zabezpieczenie na jakieś ~1500 zdjęć.
Warciarz:
Jeżeli chodzi o AF, to głównie testowałem go w sporcie i jest wyraźnie lepiej niż w D4, co prawda były to warunki ekspozycji lepsze niż ciemne sale weselne/koncertowe.
Jeżeli natomiast chodzi o jakość w zakresie ISO 100-6400, to w stosunku do D4 jest przepaść.
Sport też jest dość istotnym i opiniotwórczym tematem odnośnie działania AF, więc to już sporo mi mówi. Z tą jakością obrazu przy nieco wyższym ISO 2000-6400, trochę zaskoczyłeś mnie, że jest aż taka różnica na plus w D850. Myślałem, że przy takiej przepaści w mpx jednak będzie to na zbliżonym poziomie. Technika jak widać idzie jednak niesamowicie do przodu. I pomyśleć, że jeszcze do niedawno to D4 był królem wysokiego ISO :)
Przejadę się dziś do Fotojokera przymierzyć konkretniej do tego D850. Zobaczymy czy się zaprzyjaźnimy ;)
kurczeblade
Karty większe niż 32gb i tak odpadają, bo jednak nie chcę stracić pół materiału jak sypnie mi się jedna kartą ;) Najwyżej będę częstsze przekładki robił, ale przy pracy na 2 body myślę, że to nie będzie żaden problem zwłaszcza, że w każdym były by po 2 karty, więc w sumie zabezpieczenie na jakieś ~1500 zdjęć.
Sport też jest dość istotnym i opiniotwórczym tematem odnośnie działania AF, więc to już sporo mi mówi. Z tą jakością obrazu przy nieco wyższym ISO 2000-6400, trochę zaskoczyłeś mnie, że jest aż taka różnica na plus w D850. Myślałem, że przy takiej przepaści w mpx jednak będzie to na zbliżonym poziomie. Technika jak widać idzie jednak niesamowicie do przodu. I pomyśleć, że jeszcze do niedawno to D4 był królem wysokiego ISO :)
Przejadę się dziś do Fotojokera przymierzyć konkretniej do tego D850. Zobaczymy czy się zaprzyjaźnimy ;)
Wysokie ISO w dalszym ciągu będzie lepsze w D4. Po przekroczeniu pewnej wartości ISO zaczynają się ogromne problemy z dynamiką tonalną, szumami oraz detalami w cieniach i to one będzie kładły jakość obrazka, a skorelowane są z wielkością piksela. W D850 ten punkt wystąpi dużo wcześniej niż w D4. Nie miałem okazji do testowania D850 na żywych ludziach w ciemnicy, ale obstawiałbym że będą to okolice ISO 8000-12800. Do tej granicy będzie super, za nią tragicznie.
Niestety w czasie jak miałem u siebie D850 nie miałem okazji testów wysokiego ISO w realnej pracy, ale obstawiałbym, że ta granica w D850 to okolice ISO 8000-12800. D4 natomiast traci jakość dużo bardziej linowo.
Jacek_Z
Patrząc z perspektywy sportu(bo D850 kotleta żadnego nie robiłem) różnica w jakości materiału z takich średnich ISO 1600-6400 przy reskalowaniu do 4k jest ogromna pomiędzy D850 a D4/D750. D850 daje już ten komfort, że każde zdjęcie z trafioną ostrością(nawet po lekkim kadrowaniu) po reskalowaniu do 4k będzie miało naprawdę fajną jakość. D750 czy D4 już takiej pewności nie dają.Jak powstają mRAWy? To nie jest crop tylko reskalowanie.
Jak powstają mRAWy? To nie jest crop tylko reskalowanie.
Technicznie rzecz biorąc to jest bardzo dobre pytanie, bo sam algorytm reskalowania RAW'ów nie jest ani oczywisty, ani znany.
Natomiast od strony czysto praktycznej różnica w jakości materiału pomiędzy full RAW->4k a mRAW->4k w omawianych warunkach jest znaczna.
Warciarz
23-12-2018, 03:29
Wysokie ISO w dalszym ciągu będzie lepsze w D4. Po przekroczeniu pewnej wartości ISO zaczynają się ogromne problemy z dynamiką tonalną, szumami oraz detalami w cieniach i to one będzie kładły jakość obrazka, a skorelowane są z wielkością piksela. W D850 ten punkt wystąpi dużo wcześniej niż w D4. Nie miałem okazji do testowania D850 na żywych ludziach w ciemnicy, ale obstawiałbym że będą to okolice ISO 8000-12800. Do tej granicy będzie super, za nią tragicznie.
Niestety w czasie jak miałem u siebie D850 nie miałem okazji testów wysokiego ISO w realnej pracy, ale obstawiałbym, że ta granica w D850 to okolice ISO 8000-12800. D4 natomiast traci jakość dużo bardziej linowo.
Wyższych ISO nie używam, więc wierzę, że do tej granicy będzie jak najbardziej ok. Stałem się dzisiaj posiadaczem 850-tki. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, zobaczymy co będzie dalej :)
damian_888
24-12-2018, 21:14
W D850 jakoś inaczej ustawia się zdalne wyzwalanie migawki z AF?
W D500 używałem Yongnuo RG605N jako pilotów i normalnie działało AF ... podłączyłem D850 i nic. Pstryknąć zdalnie mogę, ale AF za cholerę.
Ktoś ma jakieś większe doświadczenia?
Może ma to związek z ustawieniami aparatu tupu priorytet AF dla migawki czy jeszcze coś?
damian_888
27-12-2018, 10:13
W D850 jakoś inaczej ustawia się zdalne wyzwalanie migawki z AF?
W D500 używałem Yongnuo RG605N jako pilotów i normalnie działało AF ... podłączyłem D850 i nic. Pstryknąć zdalnie mogę, ale AF za cholerę.
Ktoś ma jakieś większe doświadczenia?
Może ma to związek z ustawieniami aparatu tupu priorytet AF dla migawki czy jeszcze coś?
OK doszedłem do tego.
Używam do AF tylko przycisku AF-ON a na zdalnym trzeba to przestawić w manu AF i działa :)
kurczeblade
28-12-2018, 12:09
XQD Sony 128GB obecnie około 1200zł. Co w końcu z tymi CFExpress ? :D
a co ma być?, są w podobnej cenie jak XQD ale są niestety trochę wolniejsze :(. Poczekaj, po nowym powinny stanieć, a jak nie to poszukaj de lub uk
CFExpress wolniejsze od XQD?
Dopiero nad nimi pracują i mają być szybsze, bo to następca XQD.
Chyba nie są jeszcze dostępne
CFExpress wolniejsze od XQD?
Dopiero nad nimi pracują i mają być szybsze, bo to następca XQD.
Chyba nie są jeszcze dostępne
pisałem o CFE, a myślałem o SD :(.
Sorrki
Ja tam widzę w Cyfrowych za 999 zł.
Warciarz:
Jeżeli chodzi o AF, to głównie testowałem go w sporcie i jest wyraźnie lepiej niż w D4[...]
Mowa o D850 + grip?
Ja tam widzę w Cyfrowych za 999 zł.
Do tego czytnik Lexar PROFESSIONAL którego cena już od 150 zł i śmiga aż miło.
Warciarz
29-12-2018, 20:32
D850 z SDkami Sandisk Extreme Pro 95Mb/s daje radę, czy będzie zamulał ? Używa ktoś takiej konfiguracji? Tryb seryjny akurat mnie nie interesuje, więc proszę tym się nie sugerować. I jeszcze jedno pytanie. Rawy bezproblemowo są odtwarzane przez najnowszą wersję LR 6 ?
D850 z SDkami Sandisk Extreme Pro 95Mb/s daje radę, czy będzie zamulał ? Używa ktoś takiej konfiguracji? Tryb seryjny akurat mnie nie interesuje, więc proszę tym się nie sugerować. I jeszcze jedno pytanie. Rawy bezproblemowo są odtwarzane przez najnowszą wersję LR 6 ?
Co do LR6 jak masz pudełkową wersję to jego ostatnia aktualizacja 6.14 wspiera RAWy z 850
Warciarz
30-12-2018, 17:27
Co do LR6 jak masz pudełkową wersję to jego ostatnia aktualizacja 6.14 wspiera RAWy z 850
W licencji cyfrowej się nie da? Jeden, że sprzedawców na alledrogo pisał mi, że mogę od razu pobrać wersje 6.14, więc jak ktoś jest zaznajomiony z tematem to będę wdzięczny za potwierdzenie. Nie specjalnie widzę sens zakupów 2 LR6 ;)
Co do samego D850 jestem bardzo zadowolony. Przetestowałem go w już w ciemniejszych warunkach kościelnych i jestem zachwycony pod względem celności AF. Myli się bardzo rzadko. Dziwnie wygląda z kolei kolorystyka z niego przy auto wb z zachowaniem bieli, bo twarze zdają się wpadać w fioletowy zafarb. Z D4 barwy wydawały mi się dużo bardziej naturalne na twarzach, choć nie miałem jeszcze okazji popracować w LR na rawach z D850, więc wierzę, że kilka ruchów suwakami rozwiąże ten problem. Tudzież trzeba będzie za każdym razem ustawiać kelwiny, jeśli te rozjazdy będą regularne i wymagające sporego kombinowania przy postprodukcji. Z szumami w stosunku do D4 mam na razie mieszane uczucia. Wiadomo, że to blisko 3 razy większe pliki, ale patrząc na surowe rawy ciężko na razie mi zauważyć jakość wyraźną przewagę nowszej konstrukcji. Wierzę jednak, że po odszumieniu i przeskalowaniu do rozdziałki z D4 tą różnicę zobaczę ;) Śmiesznie jednak trochę się pracuje w duecie D4 i D850. Inna klawiszologia i odwrotne systemy wyciągania kart mogą na początku przysporzyć problemów, a nawet doprowadzić do uszkodzenia kart jak się człowiek trochę zakręci przy wymianie.
Moje pytanie również dotyczy stosowanych kart SD? Od kiedy przeszedłem na RAWy, to na głównej karcie mam zapis RAW a na drugiej jpg jako backup (SanDisc Extereme Pro 95MB/s 16GB).
W D500 16GB na backup pod jpgi to mi wystarczyło, ale wczoraj robiąc zdjęcia D850 z XQD 128GB i SD 16GB to niestety ta druga zapełniła się po ok 700 strzałach. Obliczyłem, że aby pokryć pojemność głównej karty XQD 128GB, to muszę kupić SD 64GB. I tutaj zacząłem się w ogóle zastanawiać, czy jest sens robić backup w jpg, czy nie lepiej dokupić od razu SD 128GB SanDisc Extereme Pro 95MB/s (cena 299zł) i ładować tam RAWy.
Czy robiąc w serii max 10 zdjęć nie będzie słabym ogniwem w moim zestawie? Jaką inną kartę w dobrej cenie ewentualnie polecacie?
Obliczyłem, że aby pokryć pojemność głównej karty XQD 128GB, to muszę kupić SD 64GB.
A musisz robić JPG w pełnej wielkości i jakości? Użyłeś tego kiedyś?
Nie użyłem bo na szczęście karta główna nigdy nie padła, ale jakbym musiał skorzystać, to wolałbym surowego RAWa niż jpg'a, a o innym niż Fine nawet nie chcę myśleć ;)
Kojocisko
05-01-2019, 16:16
Jak to możliwe, że na małym wyświetlaczu pomocniczym w D750 da się jednocześnie wyświetlać wartość ISO i liczbę zdjęć do zapisania na karcie pamięci, a na wielkim telewizorku D850 trzeba wybierać - albo ISO albo liczba zdjęć?
Jak to możliwe, że na małym wyświetlaczu pomocniczym w D750 da się jednocześnie wyświetlać wartość ISO i liczbę zdjęć do zapisania na karcie pamięci, a na wielkim telewizorku D850 trzeba wybierać - albo ISO albo liczba zdjęć?
Albo przycisnąć przycisk ISO znajdujący się centymetr od telewizorka.:shock: Jeśli nie wystarcza to, że oba parametry są za każdym razem widoczne gdy patrzymy w wizjer.:shock:
Kojocisko
05-01-2019, 17:15
To wiem. Ale D750 jednak robi to lepiej :-(. Słabo jest zorganizowany ten wielki wyświetlacz LCD.
Sądzę, że to kwestia nawyków, przyzwyczajeń.:lol: Cała reszta przemawia za D850.:lol:
Znalazłem w necie jak wygląda górny LCD w D750 - mam nadzieję, że się nie pomyliłem
19539
A tak wygląda z D850
19540
Ważnych informacji w tym drugim jest zdecydowanie więcej ;-)
madebyzosiek
05-01-2019, 20:06
Wyświetlacz w D750 czy D7200 jest tragicznie okrojony. Zdecydowanie wolę informacje z D610, że o aparatach profesjonalnych nie wspomnę ;)
Nie przesadzasz lekko z tym "tragicznie"?
Drabinka jest, czas i przysłona są, ISO jest, wskaźniki baterii, używanej karty i liczby pozostałych zdjęć są, tryb pomiaru jest.
Jak ktoś używa tylko RAW to wskaźnik WB czy jakości zdjęć raczej nie potrzebny.
Tryby P,A,S,M są na kółku, więc info o nich też zbędne.
Rodzaj AF wyświetla się po wciśnięciu przycisku w dźwigni AF.
Pola AF widać w wizjerze.
Może trochę trybu lampy błyskowej brakować.
Kojocisko
05-01-2019, 20:37
Bałem się trzy lata temu wyświetlacza w D750, z perspektywy czasu sądzę, że jest na nim 90% potrzebnych informacji i prawie nie ma zbędnych.
W d850 nie dość, że nie da się naraz wyświetlić ISO i pojemności karty, to jeszcze śmietnik np. z typem plików. Na pierwszy rzut oka (zanim się przyzwyczaję) to zmiana na gorsze.
Banki ustawień oczywiście nie używalne. Może jakieś zdjęcia zrobię, to się przekonam.
Póki co z ergonomii, to lubię przełączanie trybów przyciskiem i kółkiem, joystick do wyboru punktów AF i brak muszli, która może spadać (i spada w D750). Ekran dotykowy na plus, AF w LV imo lepszy niż w D750. Ale poza tym - kloc :-(
madebyzosiek
05-01-2019, 22:31
Jak ktoś używa tylko RAW to wskaźnik WB czy jakości zdjęć raczej nie potrzebny..
Zdarzyło mi się kiedyś przestawić RAWy na JPGi i to jeszcze najgorsze. Stało się to przypadkiem. Zobaczyłem to właśnie na górnym wyświetlaczu po kilkunastu zdjęciach dość ważnego momentu, który fotografowałem. Wolę mieć to na wyświetlaczu.
Tryby P,A,S,M są na kółku, więc info o nich też zbędne..
To zależy czy jest kółko ;)
Rodzaj AF wyświetla się po wciśnięciu przycisku w dźwigni AF..
Bez sensu, wolę mieć info cały czas, albo tak jak w D700 przełącznik zamiast przycisku.
Pola AF widać w wizjerze..
To faktycznie zbędne
Może trochę trybu lampy błyskowej brakować.
Też mi by brakowało. Wyświetlacz jest pewnie tak indywidualną sprawą jak wygoda z gripem, czy bez. Każdy tak jak lubi ;)
Zdarzyło mi się kiedyś przestawić RAWy na JPGi i to jeszcze najgorsze. Stało się to przypadkiem. Zobaczyłem to właśnie na górnym wyświetlaczu po kilkunastu zdjęciach dość ważnego momentu, który fotografowałem. Wolę mieć to na wyświetlaczu.
Pech. Zdarza się.
I tu zaletą jest przycisk QUAL w miejscu utrudniającym przypadkowe przełączenie.
To zależy czy jest kółko ;)
Mowa o D750 i D7200. W przypadku braku kółka, info na wyświetlaczu przydatne.
Bez sensu, wolę mieć info cały czas, albo tak jak w D700 przełącznik zamiast przycisku.
Ty wolisz mieć cały czas, mnie to obojętne, bo w 99.9% używam AF-C na tylnym guziku. Więc przechodzimy do...
...Każdy tak jak lubi ;)
Dokładnie. ;)
madebyzosiek
05-01-2019, 22:50
Mnie chyba do większego szału doprowadzałby przycisk iso włączając tylny ekran, niż duża ilość informacji na górnym wyświetlaczu ;)
Mnie doprowadzał. ;)
Na szczęście, po przestawieniu na guzik nagrywania, ekranu nie podświetla. ;)
Mowa o D7200. W D750 to chyba nie działa.
Bałem się trzy lata temu wyświetlacza w D750, z perspektywy czasu sądzę, że jest na nim 90% potrzebnych informacji i prawie nie ma zbędnych.
W d850 nie dość, że nie da się naraz wyświetlić ISO i pojemności karty, to jeszcze śmietnik np. z typem plików. Na pierwszy rzut oka (zanim się przyzwyczaję) to zmiana na gorsze.
Banki ustawień oczywiście nie używalne. Może jakieś zdjęcia zrobię, to się przekonam.
Póki co z ergonomii, to lubię przełączanie trybów przyciskiem i kółkiem, joystick do wyboru punktów AF i brak muszli, która może spadać (i spada w D750). Ekran dotykowy na plus, AF w LV imo lepszy niż w D750. Ale poza tym - kloc :-(
D850 to aparat dla tych nieco zaawansowanych.
Może lepiej poznaj D850 bo to co piszesz nie odzwierciedla stanu faktycznego .:shock:
Kojocisko
05-01-2019, 23:29
Wiesz, po prawie 40 latach z aparatem jakoś już nie wierzę, że będę bardziej zaawansowany (nie to, żebym był). Ale akurat w tym co napisałem, to subiektywna jest tylko ocena zawartości wyświetlacza. Ja też liczę, że się z D850 zaprzyjaźnię. Kupując go uwzględniałem m.in. twoją opinię o D850 po przesiadce z D750.
Na początku podchodziłem trochę sceptycznie do banków (jak do większości takich komputerkowych nowości) ale w końcu zacząłem z tego korzystać. Nie jakoś szaleńczo ale rozkminiłem kilka ustawień, które oszczędzają mi grzebania w menu przed wyjściem z domu - w zależności czy na jakiś plener, czy na samoloty itp. Oczywiście nie mam jakichś przesadnie wielkich różnic w tych ustawieniach żeby nie musieć nosić do tego ściągi ;-) Nie jest to takie "nie używalne", myślę, że się przekonasz.
kurczeblade
06-01-2019, 13:30
Nie rozumiem zarzutów na wyświetlacz w D850. Tym bardziej że używając obu aparatów jednocześnie (D850/D750) na D850 jest zdecydowanie lepiej, lepiej bo jest więcej informacji. Fajne jest to że zawsze kontem oka można zerknąć w jakim formacie jest ustawione zdjęcie. W D750 czasami zapominałem przelączać z JPG->RAW. Tutaj ciężko się pomylić, bo zawsze się zerknie na ten mały LCD.
Ps.
Niektórzy pisali że cena D850 w styczniu mocno spadnie, że będą kolosalne obniżki, no i... ? keszbek niedługo się kończy, a cena ciągle mocno się trzyma... dobrze że się nie posłuchałem i kupiłem z tym promo 500zł i ceshbeckiem przed nowym rokiem :)
Kojocisko
06-01-2019, 13:59
Spadł śnieg, wyrzuciłem kota do ogródka, zrobiłem parę zdjęć. Chyba się z D850 finalnie polubimy...
Niektórzy pisali że cena D850 w styczniu mocno spadnie, że będą kolosalne obniżki, no i... ? keszbek niedługo się kończy, a cena ciągle mocno się trzyma... dobrze że się nie posłuchałem i kupiłem z tym promo 500zł i ceshbeckiem przed nowym rokiem :)
Styczeń dopiero się zaczął :/
Nie sądze żeby były dodatkowe obniżki. Sam fakt, że za kilka dni kończy się promocja Nikona spowoduje wzrost sprzedaży. Przynajmniej tak mi się wydaje. Mój caschback już wrócił na moje konto, tak więc mój D850 wyszedł mnie 11295zł [emoji2] To było w połowie grudnia. Obecnie ceny na podobnym poziomie.
Kojocisko
06-01-2019, 14:50
W kwietniu 2018 D850 kosztował w Japonii 2/3 ceny w Polsce.
Teraz (uwględniając zmiany kursów i obniżki w Polsce) ceny np. ebay, Japonia w zasadzie są porównywalne (no, na ebay można znaleźć taniej niż w Polsce, zwłaszcza jak zniknie cashback). Więc nie ma chyba dużej przestrzeni na obniżki.
Zwłaszcza, że będzie trzeba w stosunkowo wysokiej cenie ulokować na rynku D760.
Jak patrzę na ceny z początku 2018, D850 po cashbacku i promocjach wydaje się dobrze wyceniony, jednak to ciągle górka pieniędzy.
Kojocisko
06-01-2019, 23:29
Na początku podchodziłem trochę sceptycznie do banków (jak do większości takich komputerkowych nowości) ale w końcu zacząłem z tego korzystać....
Ale implementacja tego mechnizmu w porównaniu z U1 i U2 w niższych seriach Nikonów jest ergonomicznie słaaaaaba. U1 i U2 używałem intensywnie.
madebyzosiek
06-01-2019, 23:35
Ale implementacja tego mechnizmu w porównaniu z U1 i U2 w niższych seriach Nikonów jest ergonomicznie słaaaaaba. U1 i U2 używałem intensywnie.Mam podobne odczucia. Jeszcze z niższych serii mega brakuje opcji "łatwe iso" pod tylnym kółkiem w priorytecie przysłony. Ja wiem, że przycisk iso jest wreszcie w wygodnym miejscu, ale jednak przycisk plus kółko to nie to samo co same kółko...
Mam podobne odczucia. Jeszcze z niższych serii mega brakuje opcji "łatwe iso" pod tylnym kółkiem w priorytecie przysłony. Ja wiem, że przycisk iso jest wreszcie w wygodnym miejscu, ale jednak przycisk plus kółko to nie to samo co same kółko...
Również brakuje mi "łatwego ISO". Jego brak jest dla mnie niezrozumiały - przecież w D800 było :/
A sam przycisk ISO był dla mnie dawniej w lepszym miejscu. Teraz włącznie auto-iso (przycisk + przednia rolka) to niezła gimnastyka.
Żeby nie było, że tylko narzekam - jestem zachwycony SnapBridgem. Dzisiaj robiłem sobie zdjęcia paszportowe - ile mi to biegania oszczędziło :)
krzysztofz24
07-01-2019, 03:44
Nie rozumiem zarzutów na wyświetlacz w D850. Tym bardziej że używając obu aparatów jednocześnie (D850/D750) na D850 jest zdecydowanie lepiej, lepiej bo jest więcej informacji(.....)
Nie doczytales:-).
Narzekanie bylo na okrojony wyswietlacz w D750.
D850 ma full informacji, tak jak powinno byc.
A sam przycisk ISO był dla mnie dawniej w lepszym miejscu. Teraz włącznie auto-iso (przycisk + przednia rolka) to niezła gimnastyka.
Święta prawda
Ty nie doczytałeś. Właśnie było narzekanie na wyświetlacz D850
kurczeblade
07-01-2019, 09:03
Styczeń dopiero się zaczął :/
Co nie zmienia faktu, że wszędzie masz promo na elektronike, a sam D850 wraz z początkiem stycznia powędrował ceną w góre. Na pewno nie spadnie do ceny 11k(-+) jak było z promocjami w grudniu.
Takie czekanie czasami jest bezensensu. Czekaż aż będzie taniej bo nowość, czekasz aż będzie taniej bo keszbak, czekas aż będzie taniej bo święta, czekasz aż będzie taniej bo aparat robi się starszy, i tak... czekasz... czekasz... aż tu nowy model wyskakuje i zaczynasz czekać od początku, bo wolisz jednak nowy model :D
Mikis525
07-01-2019, 12:53
W ABfoto ciągle po 11600 wiszą po CB :) Myślę, że te 12-13k będzie już stać bez promocji.
krzysztofz24
07-01-2019, 15:41
Ty nie doczytałeś. Właśnie było narzekanie na wyświetlacz D850
Wlasnie doczytalem.
Jeden wpis narzekajacy na to ze D850 nie jest pokazuje jednoczesnie ISO i liczby zdjec do zapisu na karcie.
I pokazanie jak wyglada gorny wyswietlacz w D850 i okrojony w D750.
Potem kilka wpisow komentujacych ten okrojony z D750.
To podsumowujac, wiecej tu narzekania na okrojony wyswietlacz D750:-).
Wiesz, po prawie 40 latach z aparatem jakoś już nie wierzę, że będę bardziej zaawansowany (nie to, żebym był). Ale akurat w tym co napisałem, to subiektywna jest tylko ocena zawartości wyświetlacza. Ja też liczę, że się z D850 zaprzyjaźnię. Kupując go uwzględniałem m.in. twoją opinię o D850 po przesiadce z D750.
Przepraszam Cię Krzysztof, ale Twoje narzekania dotyczą spraw moim zdaniem mało istotnych. Staż w fotografii mamy podobny :lol: Pracuję Nikonem D850 prawie rok i uważam, że jest jednym z lepszych produktów zrobionych przez tę firmę. Nie dziwi mnie też, że otrzymał nagrodę TIPA World Awards 2018 przyznawaną przez stowarzyszenie Technical Image Press Association w kategorii „Best DSLR Professional" , nagrodę dla najlepszego produktu fotograficznego EISA 2018-2019 jako najlepsza profesjonalna lustrzanka cyfrowa. Innych wyróżnień i zachwytów jest mnóstwo. Tak więc przestań narzekać i najwyższy czas byście się polubili.:lol:
...Nikonem D850 ...uważam, że jest jednym z lepszych produktów zrobionych przez tę firmę. Nie dziwi mnie też, że otrzymał nagrodę TIPA World Awards 2018 przyznawaną przez stowarzyszenie Technical Image Press Association w kategorii „Best DSLR Professional" , nagrodę dla najlepszego produktu fotograficznego EISA 2018-2019 jako najlepsza profesjonalna lustrzanka cyfrowa. Innych wyróżnień i zachwytów jest mnóstwo. Tak więc przestań narzekać i najwyższy czas byście się polubili.:lol:
Narzekania nikt nam nie zabierze!!! ;) :) :)
Na pewno jest to jeden z najciekawszych modeli FF na rynku. Dla mnie nr 1. Co nie koliduje z tym, że każdy z fotografów chce trochę innego aparatu. Co do licznika zdjęć - mi przeszkadza, bo mam kartę 64 GB, a zdjęć na sesji robię w okolicach 10- 20 GB, więc po co mi zamulać wyświetlacz zupełnie zbędnym (mi) info? Guzik ISO jest u mnie prawie nie używany, może być schowany gdziekolwiek, wręcz szkoda jak jest w ważnym miejscu. Dla mnie ważny jest guzik L (lock), którego już od pewnego czasu nie ma w Nikonach. Muszę go sobie robić samemu w funkcyjnym. I zawsze się mylę, naciskam wpierw drugi funkcyjny (u mnie poziomica).
Kojocisko
07-01-2019, 17:16
Ja narzekałem...
Przepraszam Cię Krzysztof, ale Twoje narzekania dotyczą spraw moim zdaniem mało istotnych. Staż w fotografii mamy podobny :lol: Pracuję Nikonem D850 prawie rok i uważam, że jest jednym z lepszych produktów zrobionych przez tę firmę. ......
Ależ ja się z tobą w 101% zgadzam...
Oczywiście, że narzekam na pierdoły.
Ale to MOJE pierdoły ;-)
Poza tym inaczej ten korpus ocenia zawodowiec, inaczej kiepski amator. Wyobraź sobie, jakbym narzekał na D5 ;-)
Oczywiście wyjdzie przy zdjęcich, ale prawdę mówiąc trochę się obawiam, że poszedłem "jeden korpus za wysoko" jak na swoje potrzeby i wymagania.
Wczorajsze pstryki kota jednak trochę mnie uspokoiły.
D850 jest MEGA!!!
A zdjęcia z niego jeszcze lepsze [emoji16]
Co nie zmienia faktu że ostrzegali przed nim, że po jego zakupie przyjdzie czas na zakup nowego sprzętu komputerowego, a przynajmniej jego podrasowania [emoji6]
Dopóki obrabiałem kilkadziesiąt NEFów wszystko szło prawie stabilnie, ale jak zarzuciłem mu wczoraj obróbkę 300szt hurtowo to się "zagotował" i skonczyło mu się miejsce na SSD systemowym.
Mam od kilku lat sprzęt z 8GB RAMu, i7-2630QM, GeForce GT555 z 3GB pamięci, SSD 128GB na system i HDD 2T na dane. Muszę pilnie rozbudować RAM do 16GB bo tyle oficjalnie można upchnąć, chociaż po update biosu podobno płyta obsługuje 4x 8GB. Takie 32GB Ramu to już byłaby rakieta. SSD jutro wymieniam na 500GB (350zł za Samsunga Evo 860).
Wymiana całego RAMu na 32GB to koszt 1000zł. Dołożenie 2x4GB to 250zł.
Czy warto ładować tyle kasy na wymianę całego RAMu? Czy różniaca pomiędzy 16 a 32GB będzie tak znacząca dla procesu obróbki NEF i wywoływania jpg?
D850 jest MEGA!!!
A zdjęcia z niego jeszcze lepsze [emoji16]
Co nie zmienia faktu że ostrzegali przed nim, że po jego zakupie przyjdzie czas na zakup nowego sprzętu komputerowego, a przynajmniej jego podrasowania [emoji6]
Dopóki obrabiałem kilkadziesiąt NEFów wszystko szło prawie stabilnie, ale jak zarzuciłem mu wczoraj obróbkę 300szt hurtowo to się "zagotował" i skonczyło mu się miejsce na SSD systemowym.
Mam od kilku lat sprzęt z 8GB RAMu, i7-2630QM, GeForce GT555 z 3GB pamięci, SSD 128GB na system i HDD 2T na dane. Muszę pilnie rozbudować RAM do 16GB bo tyle oficjalnie można upchnąć, chociaż po update biosu podobno płyta obsługuje 4x 8GB. Takie 32GB Ramu to już byłaby rakieta. SSD jutro wymieniam na 500GB (350zł za Samsunga Evo 860).
Czy warto ładować tyle kasy na wymianę całego RAMu? Czy różniaca pomiędzy 16 a 32GB będzie tak znacząca dla procesu obróbki NEF i wywoływania jpg?
Jeżeli obrabiasz w PS to dorzuć ten SSD128 jako cache dla PS i pokarz go w preferencjach PS. Co do RAM'u - nigdy go za wiele, ale piszesz "że ponoć może być 32GB", więc ja bym został przy pewnym 16 niż niepewnym 32.
[QUOTE=marti5;4021655]
Tak się zastanawiam nad tym problemem i dochodzę do wniosku, że gdybym miał alternatywę rozbić np. na 4 transze obróbkę 300 zdjęć albo przebudowywać komputer żeby zrobić to jednym kliknięciem, to chyba jednak wybrałbym cztery transze obrobki w Lr czy Ps czyli cztery kliknięcia (trochę przesadziłem ale nie tak za wiele). Piszę bo może za kilka dni będzie 1000 zdjęć w jednym przebiegu i jeżeli zależność jest taka jak piszesz to komputer po przebudowie znowu może być za słaby.
Warciarz
12-01-2019, 16:11
Ma ktoś odniesienie odnośnie obróbki na nieskompresowanym RAWie, a kompresji bezstratnej? Dużo mniej można wyciągnąć z tej bezstratnej? Różnica w plikach jest dość spora i zastanawiam się w jakim formacie zrobić dzisiejsze zlecenie, a że będzie bardzo dużo zdjęć mniejsza waga plików jednak była by pomocna w późniejszej obróbce.
Xavier80
12-01-2019, 17:03
Ma ktoś odniesienie odnośnie obróbki na nieskompresowanym RAWie, a kompresji bezstratnej? Dużo mniej można wyciągnąć z tej bezstratnej? Różnica w plikach jest dość spora i zastanawiam się w jakim formacie zrobić dzisiejsze zlecenie, a że będzie bardzo dużo zdjęć mniejsza waga plików jednak była by pomocna w późniejszej obróbce.
Kompresja bezstratna spokojnie da radę, nie zauważysz różnicy. No chyba, że będziesz fotografował sceny o jakiejś olbrzymiej rozpiętosci tonalnej
Przy kompresji bezstratnej - jak sama nazwa mówi - nie tracisz nic, więc wyciągnąć można dokładnie tyle samo.
Ma ktoś odniesienie odnośnie obróbki na nieskompresowanym RAWie, a kompresji bezstratnej? Dużo mniej można wyciągnąć z tej bezstratnej?.Dostaje się to samo, bo jest BEZSTRATNA.
Kompresja bezstratna spokojnie da radę, nie zauważysz różnicy. No chyba, że będziesz fotografował sceny o jakiejś olbrzymiej rozpiętosci tonalnejRóżnice zauwazy, jak przejdzie z 12 na 14 bitów.
Różnica jest też stratna vs bezstratna.
Kojocisko
19-01-2019, 20:22
.....W d850 nie dość, że nie da się naraz wyświetlić ISO i pojemności karty, to jeszcze śmietnik np. z typem plików..... Może jakieś zdjęcia zrobię, to się przekonam.
Póki co z ergonomii, to lubię przełączanie trybów przyciskiem i kółkiem, joystick do wyboru punktów AF i brak muszli, która może spadać ..... Ale poza tym - kloc :-(
D850 to nadal kloc, ale AF i to co wychodzi z matrycy (także biorąc pod uwagę WB) - rewelacja. I cisza przy pierwszej kurtynie elektronicznej. Teraz jestem na na etapie przyzwyczajania się do szumów na wyższych czuościach.
Ale już zdecydowanie czuję zadowolenie niż niepewność czy podjąłem dobrą decyzję. BTW - czy są sytuacje, kiedy rezygnujecie z pierwszej kurtyny elektronicznej?
BTW - czy są sytuacje, kiedy rezygnujecie z pierwszej kurtyny elektronicznej?
Oj, mnie to trzeba by było zmusić by tego używać, bo absolutnie nie mam zamiaru.
To tak jakbym miał chcieć pracować zepsutym aparatem ;)
nikoniarz
19-01-2019, 22:33
BTW - czy są sytuacje, kiedy rezygnujecie z pierwszej kurtyny elektronicznej?
Wystarczy zapoznać się z ograniczeniami generowanymi przez elektroniczną migawkę.
ShutterStill
20-01-2019, 01:45
Teraz jestem na na etapie przyzwyczajania się do szumów na wyższych czuościach.
Lepiej? Gorzej? W porównaniu do czego?
Proszę rozwiń
Kojocisko
20-01-2019, 11:28
Inaczej. Generalnie wydaje się, że D850 bardziej szumi na ISO 6400 niż D750. Ale jest to drobny, bardzo jednolity szum, nieźle poddający się obróbce. W połączeniu z zeskalowaniem zdjęcia de facto problemu nie ma. Po prostu przyzwyczajam się do jego obecności. Wczoraj w kiepskich warunkach zrobiłem kilka zdjęć na ślubie kolegi. I w zasadzie obrazek surowego raw w podglądzie w LR jest bez zarzutu, trzeba tylko obsłużyć szumy.
ShutterStill
20-01-2019, 11:44
Rozumiem..
Ja przy fotografi ludzi przy iso ponad 1000 wolę D3, D3s i D4 niż D800 i D810 bo wydaje mi się, na D8x0 skóra wygląda nienaturalnie.. Ale to pewnie tyko moje odczucia.
Mistrz wysokiego iso jest tylko jeden ;)
Kojocisko
20-01-2019, 18:22
Nie mam porównania, nie miałem w rękach jednocyfrowca. Ze względu na rodzaj uprawianej fotografii - nie te wymiary, już D850 jest cit powyżej limitu akceptowalności.
W każdym razie w D750 gdy było trzeba bez wahania stosowałem ISO6400, choć oczywiście moje fotki są tylko do użytku rodzinnego lub hobbistycznego (tu często mam wyższe ISO, bo najdłuższy czas to 1/320).
W D850 chyba utrzymam ten limit (ISO 6400)
Mikis525
20-01-2019, 21:55
3200 w Z6 akceptuje, ale D850 ma już taki mniej przyjemny ten szum, nawet po przeskalowaniu. W obu przypadkach 1600 nie przekraczam i jest zdecydowanie ok :)
ShutterStill
20-01-2019, 23:50
A co fotografujesz? Z lampą też?
Inaczej. Generalnie wydaje się, że D850 bardziej szumi na ISO 6400 niż D750. Ale jest to drobny, bardzo jednolity szum, nieźle poddający się obróbce. W połączeniu z zeskalowaniem zdjęcia de facto problemu nie ma. Po prostu przyzwyczajam się do jego obecności. Wczoraj w kiepskich warunkach zrobiłem kilka zdjęć na ślubie kolegi. I w zasadzie obrazek surowego raw w podglądzie w LR jest bez zarzutu, trzeba tylko obsłużyć szumy.
Ci co oczekują od D850 niskich szumów, mając wdrukowane w głowie przeświadczenie, że pełna klatka musi mniej szumieć od DX w powiększeniu 1:1 (D850 vs D500), raczej zawiodą się. Można oczywiście posiłkować się przeskalowaniem zdjęć, które wizualnie zmniejszy szumy, ale chyba nie do końca się to sprawdzi w przypadku konieczności mocnego cropowania np. przy fotografii ptaków. Doceniam możliwości D850, cały czas rozważam jego zakup szczególnie po spadku ceny, ale jednak od pełnej klatki oczekuję wyraźnie mniejszych szumów od tych, które mam w D500.
Kojocisko
22-01-2019, 10:35
Ci co oczekują od D850 niskich szumów, mając wdrukowane w głowie przeświadczenie, że pełna klatka musi mniej szumieć od DX w powiększeniu 1:1 (D850 vs D500), raczej zawiodą się. Można oczywiście posiłkować się przeskalowaniem zdjęć, które wizualnie zmniejszy szumy, ale chyba nie do końca się to sprawdzi w przypadku konieczności mocnego cropowania np. przy fotografii ptaków. Doceniam możliwości D850, cały czas rozważam jego zakup szczególnie po spadku ceny, ale jednak od pełnej klatki oczekuję wyraźnie mniejszych szumów od tych, które mam w D500.
Niekoniecznie. Dokonując przesiadki z D750 na D850 spodziewałem się większych szumów na wysokich ISO. Ptaków nie fotografuję, zdjęcia cropuję, bo kiepsko kadruję :-(. Poza tym ptaków na ISO 6400 chyba się nie fotografuje?
A z kolei na niskich ISO obrazek z D850 jest bajkowy. Ale nie umiem powiedzieć, czy lepszy niż z D500.
Ci co oczekują od D850 niskich szumów, mając wdrukowane w głowie przeświadczenie, że pełna klatka musi mniej szumieć od DX w powiększeniu 1:1 (D850 vs D500), .Nie wolno tak mysleć.
abat, FF daje zysk gdy sie wykorzystuje większą powierzchnię klatki. Fizyka. Nie oczekuj zysków gdy porównujesz cropy, bo to bez sensu. Robiąc crop używasz mniejszej powierzchni i sie to robi porównywalne z DX (o ile cropujesz FX do DX). To trzeba sobie uświadomić. Ba, w D850 zeszli z bazowym ISO niżej niż 100, co przesuwa całą skalę w dół. Więc szumy na analogicznym ISO, dajmy na to 1600 mogą być w D850 większe. Z drugiej strony zastosowano lepsza technologię BSI i obnizono szumy, więc powinni finalnie wyjść w cropach porównywalnie z D500, a nie gorzej. Lepiej - raczej nie ma szans. Przy pracy na całym sensorze D850 jest lepiej niż w D500. To oznacza przeskalowanie, a nie oglądanie cropa 100% na monitorze. https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D850-versus-Nikon-D500___1177_1061
Nie wolno tak mysleć.
abat, FF daje zysk gdy sie wykorzystuje większą powierzchnię klatki. Fizyka. Nie oczekuj zysków gdy porównujesz cropy, bo to bez sensu. Robiąc crop używasz mniejszej powierzchni i sie to robi porównywalne z DX (o ile cropujesz FX do DX). To trzeba sobie uświadomić. Ba, w D850 zeszli z bazowym ISO niżej niż 100, co przesuwa całą skalę w dół. Więc szumy na analogicznym ISO, dajmy na to 1600 mogą być w D850 większe. Z drugiej strony zastosowano lepsza technologię BSI i obnizono szumy, więc powinni finalnie wyjść w cropach porównywalnie z D500, a nie gorzej. Lepiej - raczej nie ma szans. Przy pracy na całym sensorze D850 jest lepiej niż w D500. To oznacza przeskalowanie, a nie oglądanie cropa 100% na monitorze. https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D850-versus-Nikon-D500___1177_1061
Warto do tego dodać jeszcze jedną rzecz: Do pewnego ISO zależność szumów po reskalowaniu idzie mniej więcej liniowo ze stosunkiem powierzchni matryc, natomiast po przekroczeniu pewnego progu szumu/spadku DR per piksel, gdzie tego pliku nie da się sensownie odszumiać/wyostrzać z żadnej z tych matryc nie będzie się już dało wyciągnąć niczego sensownego. Szczególnie to widać na ciemnych włosach/ubraniach, które zaczynają się zlewać w jedną masę.
Więc zarówno stwierdzenia, że na ISO 3200 D850 ma 1.5 EV przewagi, jak i to, że ISO 25600 z obydwu puszek będzie całkowicie leżeć są prawdziwe ;)
ShutterStill
22-01-2019, 15:58
Więc chyba zostanę przy D4 + D810.. Mazy mi się jeden do wszystkiego ale to jeszcze nie teraz.. Choć już blisko ;)
nikoniarz
22-01-2019, 16:31
Więc chyba zostanę przy D4 + D810.. Mazy mi się jeden do wszystkiego ale to jeszcze nie teraz.. Choć już blisko ;)
Zawsze będzie trzeba wybrać- albo rozdzielczość/detal albo jak najniższy szum. A w przypadku jednego do wszystkiego to niestety wybór kompromisu.
Łukasz el. YKS
27-01-2019, 22:17
Czy ma ktoś jakieś świeże porównanie d850 z a7r iii bo z7 nie biorę pod uwagę.
Mikis525
28-01-2019, 12:39
Jeśli chodzi o obsługę to dramat po stronie Sony. Miałem 2 dni wypożyczone, bo z D850 chciałem coś bezlusterkowego. Skończyło się na zakupie Z6 :) Ogólnie z 28 bylo spoko, ale z 50 1.8 AF był takim mułem, ze masakra. Rozważałem wejście w A7 III 28/55, ale skończyłem znów z Nikonem. Różnice w obrazku były zauważalne, jak gdzieś znajde rawy to podrzucę (850 z 50 1.8 i A7 z 50tka).
U mnie zamiarem było równoległe używanie D850+A7III, natomiast obiektyw do A7 mam T 28-75, do Video jest okey, natomiast foto - demonem szybkości to on nie jest.
Być może to moje przyzwyczajenia z luster, chociaż dłużej mam dostęp do A7 niż D850. Nawiasem mówiąc, wyłączając w A7 wszystkie "ficzery" mamy niemal kopie lustra z zaletami bezlustra. Fajne użyteczne ISO z dość elastyczną matrycą (można wiele wyciągnąć) - bezpośrednie porównanie mogę mieć jedynie z D700, który swoje lata ma. Tu przepaść jest w ISO i DR, w szybkości (przynajmniej na tamronie) spodziewałem się większych dysproporcji.
Dodatkowo nauczony lustrem, używam wizjera, który w egzemplarzu, z którym pracowałem strasznie się z upływem czasu pracy "lagował" - przycinał znacząco na podglądzie.
Nie sieję paniki, soft najnowszy pewnie poprawił tę drobnostkę.
W wypożyczeniu dostanę 50mm od Sony, mając nadzieję, że będzie lepiej.
Do Video zostawiam SONY, gdy zajdzie potrzeba wspomóc D850 mam inne lustra Nikona w pobliżu, ale na temat Nikona Z myślę dość poważnie.
kurczeblade
16-02-2019, 12:19
Mogę już trochę napisać o d850. Kilka sesji już zdobione. ;)
Przyzwyczaiłem się do ergonomii D850. Jest mega dobrze. Fajna sprawa dotykowy wyświetlacz, teraz za każdym razem jak biorę D750 to z przyzwyczajenia klikam na wyświetlacz w d750 z myślą że przewine zdjęcie, lub powiększenie 2klikiem. Generalnie przyzwyczajenia z d750 szybko się zapominają, choć tak długo używałem d750, to d850 jest tak intuicyjną puszką że biorąc teraz do ręki d750 automatycznie szukam przycisków z d850. No i w sumie na tyle, bo o AFie dużo już mówiono, i wszystko się potwierdza, boczne krzyżowe punkty to jednak zbawienie, przy sesjach gdzie robię dużo pionów w końcu mam pewność że łapie ostrość i nie muszę przeładowywać, generalnie punkty AF są na tyle szeroko że to w zupełności styka, no i połączenie tego AF z tym mega dużym wizjerem, gdzie czasami trzeba się "rozglądać" okiem ;))). Bardzo podoba mi się obrazek z tej puszki, uważam że na wyjściu oddaje najlepszy kolor, z aparatów które dotychczas miałem, tak samo szum na wysokim ISO, jest bardzo ładny. Obawiałem się najbardziej plików 46 mpx. Ale po zmianie całego sprzętu komputerowego, lepiej i szybciej obrabia się pliki 46 mpx, niż wcześniej na mojej i5 pliki z d750. Generalnie z komputerem, 2x kartami, bateria zapasową spory wydatek, ale jednak warto było ;)
kurczeblade
26-02-2019, 22:10
Ile przeciętnie zdjęć Wam wychodzi na jednym ładowaniu w D850?
Mikis525
27-02-2019, 15:26
700-800 max
kurczeblade
28-02-2019, 20:22
To musisz dużo w menu grzebać,
bo ja ogarnąłem na 1 ładowaniu 3 sesje, robione w okresie w 3 tygodni, łącznie 1200 zdjęć, i zostało tyle baterii że jeszcze 4 sesja mogłaby wejść ;) nie spodziewałem się takiej wydajności... ;)
Mikis525
01-03-2019, 18:02
Ja spodziewałem się zdecydowanie lepszej, 1000 wystukać już trzeba się mocno starać.
Pytanie takie mam do obecnych uzytkownikow D850 ktorzy przesiedli sie z D500.
Szukam czegos sensownego do przyrody i byc moze samolotow. Poki co jest dylemat czy D500 ktory da szybsza serie bez dodatkowych kosztow w duza baterie i jest o polowe tanszy od D850. Czy z kolei D850 ktory bylby takim 2w1. W trybie DX mialbym z grubsza to samo co D500 (a moze i nie to samo, ciekawy jestem opinii) dodatkowo dobry FX z przewaga nad D750 pod wzgledem rozdzielczosci tez by znalazl zastosowanie.
Jezeli chodzi o obiektywy pod katem przyrody i samolotow to mam 70-200 f2.8 VRII i 200-500 f5.6 VR. Ciekawym wydaje sie polaczenie 70-200 z DX dajac max 300mm a wagowo daje to rade podczas kilku godzinnego spaceru po lesie.
Glowny dylemat nie dotyczy szybkosci serii D500 vs "goly" D850 tylko sprawnosci ukladu AF. To AF jest priorytetem. Czytalem wypowiedzi ze pomimo ze sprzetowo D5, D500 i D850 maja ten sam zestaw podzespolow odpowiedzialny za AF to faktyczna wydajnosc nie jest identyczna. Oczywiscie wskazywano zawsze ze D5 jest najszybszy i najdokladniejszy. Tego aparatu nie biore pod uwage. Z kolei D500 vs. D850 pojawialy sie opinie ze jednak D500 jest lepszy do przyrody.
Jezeli chodzi o wysokie ISO to nie sadze zebym zapuszczal sie powyzej 1600 byc moze okazjonalnie 3200.
Reasumujac... czy bylo warto przesiasc sie z D500 na D850 pod katem fotografii przyrodniczej i ewentualnie samolotow.
Zapytaj kolegi Frodo bo ona ma oba i fotografuje lotnictwo. Ja mialem d500+200-500 dwa lata w przyrodzie i bylem bardzo zadowolony (brakowalo tylko troche lepszego wyzszego iso), d850 nie mialem ale obecnie gdybym mial wybrac 1 body z tych dwoch to postawilbym na d850.
kurczeblade
02-03-2019, 19:31
700-800 max
Mikis525 wybacz, co Ty tym aparatem robisz że tylko 700 fot udaje Ci się zrobić na jednym ładowaniu? Ja jestem obecnie na ślubie, zaraz pyknie mi 1300zdjeć, a baterii wciąż 32%. Nie robię serii, całe detale na sali zrobiłem przez liveviev, i do tego trochę grzebałem w ustawieniach, bo nowy aparat i wszystko sobie sprawdzam, i ciągle przeglądanie zdjęć przez dotyk.
nikoniarz
02-03-2019, 19:38
Chyba nikogo nie powinny dziwić różnice w wydajności akumulatora. Wiele zależy od ustawień, stylu pracy... Sam na tym samym akumulatorze potrafię zrobić raz 2500 zdj, a raz ponad 4000. I wcale do menu nie zaglądam, zdjęć też nie podglądam. Co prawda nie piszę tu o D850, ale bez względu na model różnice potrafią być znaczne. Zależnych jest wiele- tryb AF, tryb stabilizacji, różnica w obiektywach, temperaturze, czas włączonego pomiaru AE...
kurczeblade
02-03-2019, 19:46
Mnie nie dziwią różnice, pewnie że to zależne od stylu pracy. Ale generalnie dzisiaj mocno katowałem lcd i dużo przeglądałem zdjęć, nowy sprzęt więc co chwilę zerkanie w LCD i jest praktycznie 1/3 baterii, a wystrzelone 1300 fot ;)
Są też tacy szczęściarze, że wszystko co kupią jest lepsze. Bynajmniej przez pewien czas.:lol:
kurczeblade
02-03-2019, 21:40
Jurek a Tobie na ile bateria styka w fotografowaniu lokomotyw ? :D
Uderz w stół a nożyce się odezwą.:lol: Przestaw na pojedyńcze i nie zrobisz więcej niż 700. :lol:
kurczeblade
02-03-2019, 22:15
Napisałem wcześniej, że nie robiłem serii.
Pytam,bo zastanawiam się nad kupnem kolejnego aku. Ale chyba nie ma sensu. Całość poszła na jednym aku i jeszcze mi jedna kreska została. Mam wrażenie że mniej prądu żre, niż d750.
Przecież akumulatory z D750 pasują do D850.
Mikis525
02-03-2019, 22:50
Ja piszę jak mam, ale Ty i tak napiszesz, że to niemozliwe, bo Ty masz inaczej... ;) Używam w taki sposób, w jaki używam. Głównie AF-S, pojedyncze klatki i tyle. Czasem zrzucę jedno czy dwa zdjęcia przez SB i tyle. Raz jak miałem sportowe foto przekroczyłem bodajże 1200 zdjęć na aku, ale to okazjonalnie.
kurczeblade
02-03-2019, 23:08
Przecież akumulatory z D750 pasują do D850.
Przecież wiem ;)
Mam dwa org z d750. Ale powoli umierają. Za dużo wydatków ostatnio, a widzę że za aku 300zł trzeba dać. Jak kupowałem dodatkowy do d750 org jakoś za 180zł.
Napisałem wcześniej, że nie robiłem serii.
Pytam,bo zastanawiam się nad kupnem kolejnego aku. Ale chyba nie ma sensu. Całość poszła na jednym aku i jeszcze mi jedna kreska została. Mam wrażenie że mniej prądu żre, niż d750.
Nie ma sensu rezerwowego aku kupowac.
Zawsze ktos z gosci na weselu ma nikona to sobie pozyczysz jak by co :)
kurczeblade
02-03-2019, 23:59
No w sumie racja, zapomniałem przecież że teraz więcej fotografów ślubnych ludzi na świecie ;)
Pytanie takie mam do obecnych uzytkownikow D850 ktorzy przesiedli sie z D500.
Szukam czegos sensownego do przyrody i byc moze samolotow. Poki co jest dylemat czy D500 ktory da szybsza serie bez dodatkowych kosztow w duza baterie i jest o polowe tanszy od D850. Czy z kolei D850 ktory bylby takim 2w1. W trybie DX mialbym z grubsza to samo co D500 (a moze i nie to samo, ciekawy jestem opinii) dodatkowo dobry FX z przewaga nad D750 pod wzgledem rozdzielczosci tez by znalazl zastosowanie.
Jezeli chodzi o obiektywy pod katem przyrody i samolotow to mam 70-200 f2.8 VRII i 200-500 f5.6 VR. Ciekawym wydaje sie polaczenie 70-200 z DX dajac max 300mm a wagowo daje to rade podczas kilku godzinnego spaceru po lesie.
Glowny dylemat nie dotyczy szybkosci serii D500 vs "goly" D850 tylko sprawnosci ukladu AF. To AF jest priorytetem. Czytalem wypowiedzi ze pomimo ze sprzetowo D5, D500 i D850 maja ten sam zestaw podzespolow odpowiedzialny za AF to faktyczna wydajnosc nie jest identyczna. Oczywiscie wskazywano zawsze ze D5 jest najszybszy i najdokladniejszy. Tego aparatu nie biore pod uwage. Z kolei D500 vs. D850 pojawialy sie opinie ze jednak D500 jest lepszy do przyrody.
Jezeli chodzi o wysokie ISO to nie sadze zebym zapuszczal sie powyzej 1600 byc moze okazjonalnie 3200.
Reasumujac... czy bylo warto przesiasc sie z D500 na D850 pod katem fotografii przyrodniczej i ewentualnie samolotow.
Wypowiem się odnośnie fotoloto. Generalnie Ci, których było stać przesiedli się na 850 jako podstawowy aparat. Ale często w fotoloto na raz masz dwa body i dwa różne szkła i wtedy może się zdarzyć przypadek, że ktoś ma i 850 i 500. Ja poszedłem w stronę 2x850 i tego kroku nie żałuję. Zdecydowanie wolę obrazek z D850 bo jest taki "3D" niż z D500 bo jest taki "2D" - ciężko mi to określić ale ja tak to widzę. Co prawda, Ci tych których znam to wszyscy używają gripa i baterii atomowej więc mają 9kl/s. Ja już od od D3x przestałem włączać tryb dx, wolę wycinać z pełnego pliku, a przy D850 nie jest to trudne :(.
Zapytaj kolegi Frodo bo ona ma oba i fotografuje lotnictwo. Ja mialem d500+200-500 dwa lata w przyrodzie i bylem bardzo zadowolony (brakowalo tylko troche lepszego wyzszego iso), d850 nie mialem ale obecnie gdybym mial wybrac 1 body z tych dwoch to postawilbym na d850.
Dziekuje za odpowiedz. Czy mozesz rozwinac ta wypowiedz o braku lepszego wyzszego ISO z D500 ? O jakie wartosci chodzi ? Ja nie sadze zebym musial pojsc wyzej niz 1600 no moze sporadycznie 3200.
Wypowiem się odnośnie fotoloto. Generalnie Ci, których było stać przesiedli się na 850 jako podstawowy aparat. Ale często w fotoloto na raz masz dwa body i dwa różne szkła i wtedy może się zdarzyć przypadek, że ktoś ma i 850 i 500. Ja poszedłem w stronę 2x850 i tego kroku nie żałuję. Zdecydowanie wolę obrazek z D850 bo jest taki "3D" niż z D500 bo jest taki "2D" - ciężko mi to określić ale ja tak to widzę. Co prawda, Ci tych których znam to wszyscy używają gripa i baterii atomowej więc mają 9kl/s. Ja już od od D3x przestałem włączać tryb dx, wolę wycinać z pełnego pliku, a przy D850 nie jest to trudne :(.
Dzieki za odpowiedz. Jak wypada porownanie samego AF D500 vs D850?
Nie ukrywam ze w pewnych zastosowaniach planowalem zeby D850 pracowal w trybie DX z uwagi na pokrycie prawie calej klatki punktami AF. Mial byc aparatem 2w1 czasami udawac D500 a czasami byc D850. ;-)
Z uwagi na cene D850 vs D500 biega mi po glowie taki myk aby nabyc D500 i od razu 300mm f/4E PF ED VR + TELECONVERTER TC-14E III. To w sumie daloby mi wiecej elastycznosci z obiektywami. Poki co na dluzszy spacer po lesie (4 godziny albo wiecej) daje rade z D750 + 70-200 F2.8 VR II. Pasek przewieszony przez ramie. Oczywiscie w pewnych sytuacjach ogniskowej brakuje. Z kolei D750 + 200-500mm to juz raczej nie jest dla mnie zestaw spacerowy. Dlatego taki D500 + 300mm f4 PF i ewentualnie TC-14E III bylby wygodniejszy. Zreszta TC-14E III moglbym tez wykorzystac z 70-200.
Poki co najwiekszy dylemat to sprawnosc AF D500 wzgledem D850. I jest jeszcze jedno pytanie. Czy duza bateria w D850 podnosi tylko ilosc klatek na sekunde czy ogolnie usprawnia szybkosc dzialania aparatu w tym przyspiesza dzialanie AF? W moim przypadku nie planuje inwestowanie w atomowe zasilanie D850 wiec bylby to kolejny argument na korzysc D500.
Ja staralem sie unikac iso wyzszego od 2500 bo detal wygladal juz dyskusyjnie, a przy szklach f5.6 czasem jest problemem. Zestaw d500 i 300 pf to idealna sprawa na spacery zwlaszcza jesli planuje sie uzywac bez tc. Z tc jakosc dalej jest ok ale robi sie juz f5.6. Reasumujac jesli planuje sie uzywac 300 z tc przez wiekszosc czasu to warto rozwazyc 500pf, ale to niestety inne kwoty. Aktualnie opcji jestnaprawde duzo, ciezko cos wybrac. Ja np. kilka godzin przedzieram sie przez puszcze z d5+500 4 i fakt czasem jest za ciezko, ale oglnie dramatu nie ma (zwlaszcza zapominam o tym ciezarze gdy nie wracam z pusta karta) :). Nie da sie tez ukryc, ze czasem spogladam w strone 500pf i d850 jako alternatywy na podchod :)
madebyzosiek
03-03-2019, 18:28
Moje odczucie z dwuletniego używania D500 i kilkunastu godzin testowania D850 jest takie, że AF działa tak samo pewnie i celnie w obu. D850 bez dwóch zdań ma lepsze iso, choć moim zdaniem D500 pozwala przy dobrym naświetlaniu używać nawet 10000. Jeżeli kusi pełna klatka, to bierz D850. Koncepcja z D500 i 300 F4 plus TC1.4 jest też pomysłem dobrym. Ja używałem takiego zestawu do fot księżyca, te 630 mm daje już wiele, a obrazek jest super.
Aha, duża bateria w D850 tylko zwiększa kl/s.
Ja staralem sie unikac iso wyzszego od 2500 bo detal wygladal juz dyskusyjnie, a przy szklach f5.6 czasem jest problemem. Zestaw d500 i 300 pf to idealna sprawa na spacery zwlaszcza jesli planuje sie uzywac bez tc. Z tc jakosc dalej jest ok ale robi sie juz f5.6. Reasumujac jesli planuje sie uzywac 300 z tc przez wiekszosc czasu to warto rozwazyc 500pf, ale to niestety inne kwoty. Aktualnie opcji jestnaprawde duzo, ciezko cos wybrac. Ja np. kilka godzin przedzieram sie przez puszcze z d5+500 4 i fakt czasem jest za ciezko, ale oglnie dramatu nie ma (zwlaszcza zapominam o tym ciezarze gdy nie wracam z pusta karta) :). Nie da sie tez ukryc, ze czasem spogladam w strone 500pf i d850 jako alternatywy na podchod :)
Ponownie dziekuje za odpowiedz. Jezeli uwazasz ISO2500 za rozsadna granice tak aby zachowac sensowny poziom detalu to nie powinienem miec problemu. Sprawdzilem juz wczesniej moje zdjecia "przyrodnicze" i wiekszosc miescila sie w granicy do ISO 1600. Na dluzsze lesne spacery wybieram raczej pogodne dni z odpowiednia iloscia swiatla. Nie jestem tez w sytuacji ze jade w egzotyczne miesce i musze zrobic zdjecia idealne technicznie niezaleznie od warunkow pogodowych.
Rozumujac od strony portfela wciaz rozsadniej dla mnie wyglada zakup D500 + 300mm F4 PF (cena zestawu zblizona do ceny samego D850) TC 1.4 III moge po czasie wypozyczyc/sprawdzic i podjac decyzje. Aczkolwiek TC 1.4 III moglby rowniez pracowac z 70-200 2.8 co w polaczeniu z D500 moglo by dac dobre rezultaty.
Nie planuje zakupu zadnego tele klasy PRO. Nikonowski 200-500mm musi mi wystarczyc. Jednak taki D500 + 300mm f4 PF + 70-200 f2.8 VRII + 200-500 f5.6 VR i ewentualnie TC 1.4 III (do 70-200mm i 300mm ) wydaje sie byc bardzo elastycznym zestawem. W razie czego mam tez D750 ktory jest moim zdaniem bardzo uniwersalnym aparatem, jednak w zadnej kategorii nie jest wybitny. Jednak chcialbym miec cos bardziej specjalistycznego pod katem przyrody i samolotow.
Moje odczucie z dwuletniego używania D500 i kilkunastu godzin testowania D850 jest takie, że AF działa tak samo pewnie i celnie w obu. D850 bez dwóch zdań ma lepsze iso, choć moim zdaniem D500 pozwala przy dobrym naświetlaniu używać nawet 10000. Jeżeli kusi pełna klatka, to bierz D850. Koncepcja z D500 i 300 F4 plus TC1.4 jest też pomysłem dobrym. Ja używałem takiego zestawu do fot księżyca, te 630 mm daje już wiele, a obrazek jest super.
Aha, duża bateria w D850 tylko zwiększa kl/s.
Dziekuje za odpowiedz. OK jezeli AF dziala tak samo pewnie w obu aparatach to jest to dobra wiadomosc. Nie bylem tez pewien wplywu duzej baterii na prace AF w D850 a jak wspomnialem planuje pozostac przy normalnej baterii.
Decydujac na szybko D850 wydaje sie byc sensowniejszym zakupem. Aparat nowszy o wiekszych mozliwosciach. Takie 2w1. Z drugiej strony cena 2 x wyzsza niz D500. Wciaz mam tez D750 (ktory z racji akcji serwisowej dotyczacej migawki) bedzie mial u mnie dozywocie ;) Oczywiscie ucieszylbym sie z posiadania lepszego aparatu FX. Bez watpienia mialbym dla niego zadania w ktorych lepiej by sie sprawdzil niz D750. Jednak na chwile obecna moje priorytety bede kierowal w strone przyrody i ew. samolotow gdzie za cene D850 mialbym D500 i 300 f4 PF.
D850 pozostanie wciaz na mojej liscie zakupowej na przyszlosc jezeli teraz wybiore D500 i 300 f4 PF. Licze na to ze za rok albo wiecej cena D850 spadnie do dzisiejszej ceny D810 ktora jak wspominalem jest zblizona do ceny D500. Rozwazalem nawet opcje aby kupic D500 i D810 razem. Jednak z tego co czytalem D850 ma lepiej rozwiazany problem wytlumienia lustra i migawki i latwiej uzyskac lepsze rezultaty w kwestii detalu. Jednoczesnie D810 mial wiecej problemow we wspolpracy z Nikonem 300 f4 PF wiec finalnie odpadl z listy pomimo bardzo korzystnej dzisiaj ceny.
No i to jest dylemat okrutny... ;-)
Brzmi to rozsadnie, przy takich argumentach i potrzebach chyba jednak tez bym wzial d500 + 300pf. Zwlaszcza, ze kiedys mozna pomyslec np. o 300 2.8 vr I/II do tej puchy.
Brzmi to rozsadnie, przy takich argumentach i potrzebach chyba jednak tez bym wzial d500 + 300pf. Zwlaszcza, ze kiedys mozna pomyslec np. o 300 2.8 vr I/II do tej puchy.
Dzieki za utwierdzenie mnie ze moj tok rozumowania ma sens. Nie ukrywam ze troche sie zapetlilem z ta decyzja. Decyzja szczegolnie trudna z powodu moich ostatnich zakupow foto gdzie zapragnalem wejsc mocniej w bezlusterkowce i finalnie nie jestem do konca zadowolony. Dlatego moje zainteresowanie kieruje ponownie w strone lustrzanek.
Mam duet 500 i 810 i sprawdza się mi idealnie :)
Witam. Z racji tego że mój wysłużony Nikon D700 ma już 8 lat zamówiłem Nikona D850. Moje pytanie to czy do fotografii portretowej , rodzinnej, judo dzieciaków potrzebuje kart XQD ( Sony XQD G) czy wystarczy karta Sandisk Extreme Pro SDXC Uhs-II ? Za szczere odpowiedzi będę wdzięczny. Pozdrawiam
Jeśli chcesz zaoszczędzić to po prostu włóż kartę UHS-I. Ceny UHS-II i XQD są dość porównywalne. Jeśli chcesz komfortu, podglądu zdjęć bez laga, szybkości w zgrywaniu to XQD jest super.
kurczeblade
16-04-2019, 15:55
Zakup XQD moim zdaniem i tak Cię czeka, pewnie będziesz chciał wykorzystać możliwości D850 lub robić zapas. Ale póki co możesz korzystać ze zwykłych kart SD, jak nie strzelasz jakoś dużo serii, to taki SanDisk 90 mb styknie.
Kojocisko
16-04-2019, 18:56
Przez trzy miesiące używałem tylko Sandiska 95mb/s. Zero dyskomfortu.
kurczeblade
16-04-2019, 20:02
Przez trzy miesiące używałem tylko Sandiska 95mb/s. Zero dyskomfortu.
Ja mam dyskomfort psychozowy, jak nie robi mi się kopia zapasowa :D Więc mogłem też używać sandisci, ale wolałem się zabezpieczać od początku :)
Poza tym, jak ktoś używa serii na max raw'ie to koniecznie szybsza karta.
Kupiłem Ferrari 812 - mogę tankować taniej u pana Kazia jak w moim poprzednim Fordzie Capri czy muszę przepłacać za paliwo na stacjach benzynowych ? W sumie pytać można, ale jakoś to podpada - jak człowiek wydaje 13 - 14 tys na aparat to raczej nie dziaduje później na nośnikach. Chyba, że jakiś marzyciel wymyśla sobie problemy i zawraca ludziom tyłki.
dziękuję za wasze odpowiedzi :)
Khedron jak byś zauważył to nie robię zdjęć lotnictwa czy ptaków, że potrzebuję serii zdjęć gdzie trzyma się palec na spuście kilka sekund :) , pozatym jak to pisał poste "ceny UHS-II i XQD są dość porównywalne" za tą różnicę w cenie wolę sobie dokupić coś innego. Pozdrawiam
kurczeblade
17-04-2019, 11:40
bular na początek możesz śmigać sobie ze zwykłymi XQD. Jeśli Cie to nie ogranicza.
Witam mam prośbę do posiadaczy d850 jest możliwość przesłania zdjęcia najlepiej ten sam motyw w FULL RAW i M RAW ? Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
bular, możesz używać spokojnie kart Sandisk Extreme Pro 95Mb/s. Taka prędkość jest zupełnie wystarczająca do tego co chcesz robić.
kurczeblade
17-04-2019, 12:56
Witam mam prośbę do posiadaczy d850 jest możliwość przesłania zdjęcia najlepiej ten sam motyw w FULL RAW i M RAW ? Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
Mogę Ci przesłać, ale później trochę, wrzuć na prw maila. Ale uwierz że jeśli zaczniesz robić 46mpx to nie będzie Ci się chciało wracać używać M raw :)
Kojocisko
18-04-2019, 13:44
kurczeblade - jako że masz równolegle D750 i D850 - jakie są twoje odczucia dotyczące porównania szumów w tych korpusach przy ISO 6400 i idącej za tym utracie szczegółów?
kurczeblade
18-04-2019, 20:15
kurczeblade - jako że masz równolegle D750 i D850 - jakie są twoje odczucia dotyczące porównania szumów w tych korpusach przy ISO 6400 i idącej za tym utracie szczegółów?
Jeszcze nie miałem okazji robić na wysokich ISO, a jakoś suchych testów i porównań nie mam czasu ogarnąć. Ale jak znajdę chwilę to może zrobię jakieś porównanie tej samej sceny.
Proponuję porównanie obrazu z obu aparatów przy ISO 12800. https://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM . Obraz z D750 przy ISO powyżej 6400 zaczyna znacznie tracić szczegóły. Staje się miękki, a krawędzie przestają istnieć. Tak więc nie ma szumów, bo i nie ma szczegółów. Nikon D850 to naprawdę wspaniały aparat.
Kojocisko
19-04-2019, 09:12
Polubiłem się z D850 - fakt. Ale siedzę nad zdjęciami z uroczystości, robionymi w fatalnym świetle przy ISO 6400 i nie mogę się oprzeć wrażeniu, że rok temu, w tym samym miejscu D750 poradził sobie lepiej. Ale jeszcze nie skończyłem obrabiać więc może rezultat końcowy będzie ok. Jednak ja oglądam sobie 100% powiększone RAW, to mam wrażenie, że albo popełniłem jakieś grube błędy, albo jest tak sobie. ISO 12800 nie używam.
kurczeblade
19-04-2019, 16:44
Zrób rezisie tych zdjęć, będzie mniej, mniejszy szum. Chyba nie potrzebujesz oddawać full size.
Jak jesteś po D750 to pamiętaj że z d850 masz więcej detalu, więc możesz pozwolić sobie w postprodukcji na większe odszumianie niz miało to miejsce w d750.
Jednak ja oglądam sobie 100% powiększone RAW
Warto się tego oduczyć ;) nic z tego nie wynika oprócz jakichś bólów głowy i bezsensownych rozkmin.
kurczeblade, Również jestem zainteresowany porównaniem, Twoimi odczuciami względem obu body. Czekam z niecierpliwością :)
pablos81
29-04-2019, 09:40
Czy w D850 jest możliwość usuwania zdjęć z podanej daty? W starszych modelach spotkałem się z tym iż na podglądzie zdjęć naciskając "-" z lupką na końcu wyświetlał się widok kalendarza i można było usunąć wszystkie zdjęcia z podanej daty. (wyszukiwanie w wątku nie przyniosło odpowiedzi na moje pytanie :/)
Niestety taką świetną funkcjonalność Nikon usunął już w D500 i niestety w D850 również. Nie wiem do dzisiaj komu to przeszkadzało. W D7100 bardzo często kasowałem zdjecia z kart dla wybranych dat.
Szczerze to albo ja tego nigdy nie widziałem albo nie wiem co. Bo chyba nie miałem tego w żadnym body Nikona.
Może to jest tylko w niższych seriach?
Szkoda, że wycięli. Bardzo przydatna funkcja, np. w podróży, kiedy chce się zrobić kopię zapasową. Podwójna szkoda w body z XQD, przerzucenie zdjęć bywałoby czasem łatwiejsze. Ceny dużych pojemności XQD wiadomo jakie są, a zapis na SD bywa ślamazarny w porównaniu z XQD. Nie jest to podstawowa funkcja, ale.... tym bardziej szkoda takiego przydatnego dla niektórych drobiazgu.
Niestety taką świetną funkcjonalność Nikon usunął już w D500 i niestety w D850 również. Nie wiem do dzisiaj komu to przeszkadzało. W D7100 bardzo często kasowałem zdjecia z kart dla wybranych dat.
Serio usunęli ten kalendarzyk? :shock:
Mam pytanie do posiadaczy D850.
Chodzi o roznice w pracy/szybkosci/wydajnosci autofocusa w zaleznosci od baterii EL15 lub EL18. Oficjalnie mowa o wzroscie fps w zaleznosci od uzytej baterii. Jednak na tym filmie jest mowa nie tylko o wzroscie ilosci klatek na sekunde ale rowniez znacznej poprawie wydajnosci AF w porownaniu do D500.
https://www.youtube.com/watch?v=zOoDSedqWD0&feature=youtu.be&t=275
Czy ktorys z uzytkownikow D850 moze to potwierdzic ?
kurczeblade
06-05-2019, 13:29
kurczeblade, Również jestem zainteresowany porównaniem, Twoimi odczuciami względem obu body. Czekam z niecierpliwością :)
Powiem tak, generalnie nie wskakuję na ISO powyżej 3200 a czasami się trafii 6400, a tu w D850 jest dobrze i w D750 jest dobrze. Wiadomo że w D850 uświadczycie "większy szum" ale to dlatego że jest większa rozdzielczość, ale to wszystko można wyrównać w postprodukcji. W D850 pliki na wysokim ISO są ładniejsze niż pliki z D750, jest więcej zachowanego detalu, lepszy kolor i ładniejsze to ziarno. Ziarno jest na tyle ładne i jest tyle detalu z matrycy D850 że praktycznie nie usuwam go podczas obrabiania(dodaję takiego "analogowego" klimatu) w D750 mam wrażenie że jakiś jednak proces przy tych RAW'ach "rozmywa" ten szum/obrazek. Sporo zrobiłem już D850, poszło już kilka reportaży, kilka sesji zdjęciowych, więc latam od najniższego ISO do warunków reportażowych ze słabym światłem po jakieś studio. Dla mnie ten aparat to kombajn do "wszystkiego" aparat wręcz idealny. Ale jest jedno "ALE" chodząc dłużej z D850 po czasie zaczyna się robić ciężko, nie mówię tu o plecach, czy bicepsach, czy łydkach czy dopie, bo wiadomo fotografia to nie praca w kopalni jakiejś :D a chodzi raczej o nadgarstek, czuć jednak że po dłuższym czasie obciąża nadgarstek(z D750 tak nie było) i często gdzieś w połowie, czy pod koniec wesela, wracam do D750.
Jak ktoś szuka bezkompromisowego, uniwersalnego aparatu, gdzie robi dużo kategorii fotograficznej to D850 to idealny wybór. Ale gdybym zajmował się tylko i wyłącznie reportażem ślubnym, wybrałbym D750, ze względu na lepszą wygodę trzymania przez mniejszą wagę. Chociaż wiem, że ciężko by było teraz zrezygnować z D850. :)
Aktualizacja firmware dla D850
https://www.optyczne.pl/13748-news-Nikon_D850__D7500_i_D5600_-_aktualizacje_firmware.html
pzdr