Zobacz pełną wersję : Nikon D850 oficjalnie
Strony :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
Raczej chodziło mi o ten smuteczek odnośnie braku audio.
Raczej chodziło mi o ten smuteczek odnośnie braku audio.
Tu wlasnie wychodzi roznica miedzy nagrywaniem w 120fps i pozniejszym zwolnieniem w postprodukcji, a co innego nagrywanie i obróbka "wewnątrz" body.
Serio? No co ty? Boshhh
A dodatkowo, w przypadku cyfrowej stabilizacji obraz jest mniejszy niz FullHD. W takim razie do dupy z taką stabilizacją, bo i tak w postprodukcji trzeba dociągnąc obraz do 1920x1080 tracac przy tym ostrosc. Extra
Nie ma na świecie cyfrowej stabilizacji która nie tnie Ci pix. I w życiu nie używał bym cyfrowej stabilizacji w body, bo jak Ci zrobi kaszane z materiału to już nic z tym nie zrobisz. Poza tym obetnie cały materiał tyle ile wymaga najgorsza klatka (najbardziej zruszona) więc zamiast obciąć 2-3% z 5s odcinka to obetnie np 15% bo największe poruszenie tyle będzie wymagało. To jest raczej opcja dla bogatych amatorów biorących puszkę na imieniny do cioci Zosi, a nie do normalnego użytkowania w jakiejkolwiek komercji.
Stabilizacji w body nie ma bo Nikon robi szkła z VR. Nie ma dla nich sensu pchać tam stabilizację, ludzie by kupowali szkła niesystemowe znacznie częściej.
Nie ma na świecie cyfrowej stabilizacji która nie tnie Ci pix. I w życiu nie używał bym cyfrowej stabilizacji w body, bo jak Ci zrobi kaszane z materiału to już nic z tym nie zrobisz. Poza tym obetnie cały materiał tyle ile wymaga najgorsza klatka (najbardziej zruszona) więc zamiast obciąć 2-3% z 5s odcinka to obetnie np 15% bo największe poruszenie tyle będzie wymagało. To jest raczej opcja dla bogatych amatorów biorących puszkę na imieniny do cioci Zosi, a nie do normalnego użytkowania w jakiejkolwiek komercji.
Stabilizacji w body nie ma bo Nikon robi szkła z VR. Nie ma dla nich sensu pchać tam stabilizację, ludzie by kupowali szkła niesystemowe znacznie częściej.
Oczywiście, że zdaję sobie sprawę z tego, ze aby cos ustabilizować, trzeba miec nadmiar materialu. Tak tez dziala WarpStabilizer w PremierePro. Szkoda tylko, ze Nikon nie docina do FullHD, tylko z tego FHD ucina. To jest sedno tego wszystkiego.
I nie rozumiem dlaczego wszystko co ma pomoc nazywacie "uzywaniem u cioci na imieninach". Widziales stabilizacje w GoPro5? Tak to wlasnie mialo dzialac. Gdy nie masz gimbala albo steady cama, takie cos jest jak najbardziej pomocne. I nikt tu nie mowi o zastapieniu DJI Ronina.
Przy matrycy 3:2 w pionie zawsze jest z czego dociąć. A tak naprawdę, to w lustrzankach Nikona na szerokość też jest mały crop (do wielokrotności 1920). Tutaj też jestem pewien, że film jest z fragmentu 7680 a nie 8256 na szerokość.
chevalier
28-08-2017, 20:22
Jest już oficjalna cena w naszej rodzimej dystrybucji w PLN?
fotoplus życzy sobie 19 k :sad:
Masakra, a przecież dolar taniutki obecnie, zaszaleli tak samo jak przy D7500, z dwa miesiące żeby ceny spadły do katalogowych.
A to nie fotoplus wołał za D500 10k na długo przed premierą?
Pawel Pawlak
28-08-2017, 21:11
https://nikonrumors.com/2017/08/28/nikon-apologises-for-not-being-able-to-fulfill-all-d850-pre-orders-on-september-8th.aspx/#more-115584
przy takim stanie rzeczy nie zdziwię się jeśli pierwsze dostawy będą wyceniane powyżej ceny sugerowanej ;)
Sytuacja lubi się powtarzać. Podobna sytuacja była z D800.
Wychodzi na to ze ilość zamówień przerosła ich możliwości produkcyjne.
To po prostu jest hit sprzedaży.
Ktoś orientuje się czy ta cena spowodowana jest fantazją Nikona PL czy sklepów?
Odpowiedź padła. Prawo podaży i popytu. Jeżeli zamówień i chętnych od groma, to czemu sprzedawać tanio? Sklepy.
Przed ogłoszeniem oficjalnej polskiej ceny można harcować.
Może ktoś się złapie.
Jak Nikon Polska przedstawi oficjalną cenę, to się dowiemy z internetowych serwisów.
W USA kosztuje tyle co https://www.bhphotovideo.com/c/search?setNs=p_POPULARITY%7c1&mxp=3300&Ns=p_POPULARITY%7c1&ci=9811&srtclk=sort&N=4288586282&mnp=3285&token=78749b2d39b1314e61c4190f1b0611e3
a np. taki D810 z 24-120mm w Polsce jest za 15 tys.
...A dolar ostatnio trochę spadł.
Szkoda tylko, ze Nikon nie docina do FullHD, tylko z tego FHD ucina. To jest sedno tego wszystkiego.
Pytanie za milion baksów. Skąd nikon ma wiedzieć w jakiej rozdzielczości nagrać (jaki zapas wziąć), skoro nie może przewidzieć jak duże poruszenia będą na klipie i jak mocna stabilizacja będzie potrzebna i mimo to dociąć obraz do FHD? No i sprawa #2, stabilizacja = crop. Nigdy nie miałbyś pełnoklatkowego nagrania, tylko zawsze crop x1.X. Bo nikon brałby zapas, nagrywał np w 2.2K a potem docinał do FHD więc cropował klatkę.
Nie widziałem stabilizacji w gopro5, widziałem w 4, do niczego się to nie nadawało. Sprowadzam stabilizację cyfrową do użytku u cioci na imieninach bo nic, nad czym nie możesz zapanować i czego przewidzieć nie ma racji bytu w komercji. To ma pomóc, ale właśnie na urodzinach. Nic poza tym. Przynajmniej dopóki nie wymyślą takiej stabilizacji programowej która dogoni wydajnością tą mechaniczną w body/szkle.
Mi stabilizacja elektroniczna kojarzy się tylko z "gumi kadrem" gdzie są jakieś dziwne efekty rozciągania fragmentów ekranu ale przyznaję się tematu nie znam kompletnie, ja taką funkcję w D850 traktuję jedynie jako ciekawostkę i zwiększenie funkcjonalności, nie wiem czy potencjalny klient D850 bierze na poważnie używanie tej funkcji, może się mylę.
Mi stabilizacja elektroniczna kojarzy się tylko z "gumi kadrem" gdzie są jakieś dziwne efekty rozciągania fragmentów ekranu ale przyznaję się tematu nie znam kompletnie, ja taką funkcję w D850 traktuję jedynie jako ciekawostkę i zwiększenie funkcjonalności, nie wiem czy potencjalny klient D850 bierze na poważnie używanie tej funkcji, może się mylę.
Pewnie tak samo poważnie, jak robienie czarno-białych JPG w najmniejszej rozdzielczości i z największą kompresją. Co nie znaczy, że nikt taki się nie znajdzie.
cz4rnuch
29-08-2017, 02:24
O każdej automatyce można napisać to samo. AF, pomiar, balans bieli. Kiedyś pewnie większość twierdziła, że do niczego się to nie nadaje, ale docxxx ma sporo racji. Są firmy, które radzą sobie z tym coraz lepiej (choć akurat nie na pełnoklatkowym polu). A jak to będzie wyglądać u Nikona to pewnie dopiero się okaże, ale nie wierzę, że firma nie zapodała pewnego limitu powyżej którego syfrowa stabilizacja nie zadziała, by dodatkowo nie degradować jakości materiału. Dlatego przyszłością (i w sumie teraźniejszością) jest stabilizacja matrycowa, coś co ma np Pentax i kilka bezlusterkowców. Rozwiązanie uniwersalne, skuteczne i w ogólnym rozrachunku tańsze niż stabilizacja w obiektywach.
Ciekawie porównanie wysokich czułości D850 i D810. https://nikonrumors.com/2017/08/28/first-nikon-d850-vs-d810-high-iso-comparison-published-online.aspx/
Ten test (porownujacy szumy przy wysokich ISO) jest dla mnie niepokojacy nieco- roznice sa minimalne.
KrzysztofKozicki
29-08-2017, 10:31
Dużo lepiej niż D810 nie będzie. Mnie ciekawi jak DR. D810 ma niezłe i ciekawe czy się coś udało Nikonowi poprawić w tej kwestii.
Pawel Pawlak
29-08-2017, 10:34
Szum na wysokim iso nie będzie zauważalnie mniejszy (będzie inny), ale obrazek zapewne będzie (inaczej opisane detale, przewaga ziarna, zupełnie inna kolorystyka) przyjemniejszy w odbiorze. Tak samo jak to ma miejsce w D500 jak się ogląda 100% powiększenie to ziarno widać, jak się ogląda zdjęcia to czasem aż trudno uwierzyć jakie to iso. Sądzę że przy tej wielkości matrycy, w większości przypadków (nie piszę o reklamowych zastosowaniach wielkoformatowych) iso6400 będzie bardzo przyjemne w odbiorze (oczywiście jeśli bierzemy pod uwagę mniej więcej całą ramkę).
Z całą pewnością do pracy w słabym świetle, nadal zdecydowanie fajniejsze efekty będzie można uzyskać z nisko-rozdzielczych body.
Dla wszystkich szumofobów. Przy ekstremalnie wysokim ISO poziom szumów ma najmniejsze znaczenie. Najgorsze wrażenie sprawiają sprane kolory i mydlane placki po odszumianiu.
to nie sa extremalnie wysokie ISO- 3200-6400- roznice sa bardzo male miedzy 810 a 850.
Dużo lepiej niż D810 nie będzie. Mnie ciekawi jak DR. D810 ma niezłe i ciekawe czy się coś udało Nikonowi poprawić w tej kwestii.
Byle nie było gorzej.
Pawel Pawlak
29-08-2017, 12:36
druga część tego "porównania":
http://foto-info.si/nikon-d850-iso-test-drugi-del-second-part/
ShutterStill
29-08-2017, 13:12
Jak dla mnie D850 zdecydowanie lepiej zachowuje kolory na wysokim iso a to już postęp w połączeniu z ostrzejszym obrazkiem.
Wielu liczy, że D850 to takie swoiste combo, FX i w razie konieczności mocnego kadrowania również DX. Jeżeli szumy na wysokim ISO 6400-12800 piksel do piksela, będą wyższe niż w D500, a konieczny jest przede wszystkim zasięg, to wybór D850 może mijać się z celem.
Jeszcze pozostaje pytanie, w przypadku użytkowników obiektywów 400-600 mm, do jakich najdłuższych czasów można zejść, gdy zajdzie taka konieczność. Przy D500 i 500 f4 przy odrobinie uwagi, z ręki jestem w stanie zrobić nieporuszone zdjęcie przy czasie 1/60 s w terenie, przy słabym oświetleniu, gdy zwierzę się nie porusza. Czy uda się osiągnąć podobny wynik w D850 + 500 f4, przy założeniu, że zdjęcie będzie mocno kadrowane ?
Widać, że jest lepiej niż w D810 w dropie 1:1, a D850 ma 10 Mpix więcej.
Szczerze mówiąc to ISO 25600 z D850 wygląda nie gorzej w cropie 1:1 niż 12800 z D810, a to duża różnica.
Thom Hogan ( nie wiem kto to ) rekomenduje szkiełka do D850:
8-15mm f/3.5-4.5E
14-24mm f/2.8G
16-35mm f/4G
19mm f/4 PC-E
20mm f/1.8G
24mm f/1.4G
24mm f/1.8G
24mm f/3.5 PC-E
24-70mm f/2.8E
28mm f/1.8G
35mm f/1.4G
35mm f/1.8G
45mm f/2.8 PC-E
50mm f/1.8G
58mm f/1.4G
60mm f/2.8G
70-200mm f/2.8E
85mm f/1.4G
85mm f/1.8G
105mm f/1.4E
105mm f/2.8G
200mm f/2G
300mm f/2.8G
300mm f/4E
400mm f/2.8G or E
500mm f/4G or E
600mm f/4G or E
800mm f/5.6E
Lista generalnie OK choc mozna miec uwagi. Np umiescil 58/1.4 - czyli nie chodzi mu o ostrosc??? Dlaczego na liscie brak poprzednich wersji szkiel - np 24-70/2.8 w wersji 1 jest tak samo ostry jak nowy. To jest w praktyce lista nowych nikkorow. Brak na tej liscie jakiejkolwiek Sigmy ART. A one sie beda nadawaly ;)
Niektore z wymienionych nikkorow nie zwalaja z nóg (ostrosc per piksel) na D800 - np zoomy 14-24 czy 16-35.
Pawel Pawlak
29-08-2017, 16:16
fakt - pewne wybory mogą dziwić. ale trzeba mieć na uwadze, że każda matryca inaczej współpracuje z optyką. To że jakiś obiektyw nie grzeszy rozdzielczością, albo ostrością na d800, wcale nie musi oznaczać że nie będzie rozwijał skrzydeł na d850. Przykładem jest 16-35 który na D3x był zdecydowanie ostrzejszy (i detaliczniejszy - ale to oczywiste) niż na d700. Albo 400G2.8 VR z TC20e3 - na d800 nie powala, na D4 która ma jeszcze mniej wymagające piksele też nie jest ideałem. Na d500 jest bardzo ostra i detaliczna, pomimo tego że matryca ma największą gęstość.
edit:
jeśli ktoś ma zamiar pozbyć się swojego D5 żeby kupić d850 to info proszę - z chęcią zaopiekuję się tymi marnymi 21mpix z d5. Może być nawet bez ładowarki jeśli ktoś potrzebuje do gripa D850 ;)
KrzysztofKozicki
29-08-2017, 16:36
Czyli moje wszystkie Nikory się łapią. Ciekawe jak Sigma 85 1.4
Pawel Pawlak
29-08-2017, 16:48
trochę na temat: matryca sony czy nikon ?
http://www.dslrbodies.com/cameras/the-d850-blog/the-sensor-controversy.html (http://www.dslrbodies.com/cameras/the-d850-blog/the-sensor-controversy.html)
Dariusz Breś
29-08-2017, 17:31
Obstawiam że D850 będzie dawał najlepsze rezultaty z najnowszymi obiektywami FL?
Zapewne tak jak w przypadku D810. Na pewno wszystkie arty a z nikkorów 105 1,4, 28 1,4, 70-200 FL. Te starsze 1,4 o których pisze Hogan to wątpię, 24, 50, 35, 85 one już na d810 są słabe...
Czy uda się osiągnąć podobny wynik w D850 + 500 f4, przy założeniu, że zdjęcie będzie mocno kadrowane ?
A to nie na jedno wychodzi? W sensie, jeśli zrobisz fotę na FX, a potem skadrujesz do DX, to de facto jest to to samo, gdybyś od razu zrobił zdjęcie DX.
Jastrząb
29-08-2017, 17:47
z ja obstawiam 18-35G, szczególnie w centrum :))
Pawel Pawlak
29-08-2017, 17:54
A to nie na jedno wychodzi? W sensie, jeśli zrobisz fotę na FX, a potem skadrujesz do DX, to de facto jest to to samo, gdybyś od razu zrobił zdjęcie DX.
To oczywiste :) Z tą różnicą że decydując się na focenie w DX zawsze mamy kadr w najlepszym zakresie parametrów optycznych obiektywu, a jeśli wybieramy kadr z dowolnego miejsca matrycy to już nie do końca.
Z całą pewnością 500tak da z D850 radę, skoro daje radę 400+tc20e3 z D500 który ma minimalnie większą gęstość pikseli. Ale sądzę że właśnie te różnice - centrum kadru, albo boki, będą widoczne.
Jastrząb
29-08-2017, 18:11
Oj, z brzegami, to może być różnie i tutaj supertele z F4 mogą być lepsze od F2.8 (na tych samych przysłonach). Zresztą, tak jak kiedyś gadaliśmy, ogromny wpływ na jakość ma "zestaw" matryca + szkło i odległość od obiektu (i nie mówię tutaj o wartunkach atmosf.).
Nie potestujesz, nie będziesz wiedział.
To oczywiste :) Z tą różnicą że decydując się na focenie w DX zawsze mamy kadr w najlepszym zakresie parametrów optycznych obiektywu, a jeśli wybieramy kadr z dowolnego miejsca matrycy to już nie do końca.
Z całą pewnością 500tak da z D850 radę, skoro daje radę 400+tc20e3 z D500 który ma minimalnie większą gęstość pikseli. Ale sądzę że właśnie te różnice - centrum kadru, albo boki, będą widoczne.
Matematycznie rzec biorąc, to wychodzi na to samo: D500+500f4 i D850+500f4 mocno kropowane. Teoretycznie wynik końcowy powinien być podobny, ale czy aby na pewno ?
W tym przypadku miałem na myśli ewentualne poruszenia, spowodowane zbyt gęstą matrycą, tak jak to zdarzało się w przypadku D800 i aby ich uniknąć, konieczność stosowania krótszych czasów niż w matrycach o niższej rozdzielczości. Wspominałeś o tym Paweł w innym wątku. Czy w tym hipotetycznym przykładzie, robiąc zdjęcia z tego samego miejsca, tym samym obiektywem, aby uzyskać taką samą wielkość obiektu w kadrze, możliwe będzie stosowanie tak samo długich czasów aby nie poruszyć zdjęcia?
cz4rnuch
29-08-2017, 18:39
To oczywiste :) Z tą różnicą że decydując się na focenie w DX zawsze mamy kadr w najlepszym zakresie parametrów optycznych obiektywu, a jeśli wybieramy kadr z dowolnego miejsca matrycy to już nie do końca...Przy takim założeniu równie dobrze można założyć, że to co wybierzemy z brzegu matrycy FX na DXowej w ogóle nie załapałoby się w kadr ;)
Pawel Pawlak
29-08-2017, 21:00
Matematycznie rzec biorąc, to wychodzi na to samo: D500+500f4 i D850+500f4 mocno kropowane. Teoretycznie wynik końcowy powinien być podobny, ale czy aby na pewno ?
W tym przypadku miałem na myśli ewentualne poruszenia, spowodowane zbyt gęstą matrycą, tak jak to zdarzało się w przypadku D800 i aby ich uniknąć, konieczność stosowania krótszych czasów niż w matrycach o niższej rozdzielczości. Wspominałeś o tym Paweł w innym wątku. Czy w tym hipotetycznym przykładzie, robiąc zdjęcia z tego samego miejsca, tym samym obiektywem, aby uzyskać taką samą wielkość obiektu w kadrze, możliwe będzie stosowanie tak samo długich czasów aby nie poruszyć zdjęcia?
teoretycznie D850 jest bardziej narażony na poruszenia ale nikon chwali się nowym lustrem które podobno ma mieć zredukowany problem poruszeń. Zobaczymy w praktyce - na razie trudno wyrokować ?
Przy takim założeniu równie dobrze można założyć, że to co wybierzemy z brzegu matrycy FX na DXowej w ogóle nie załapałoby się w kadr ;)
najprawdziwsza prawda ;) Ale tematy był "czy da radę" a biorąc pod uwagę np. jak AFS500f4 (VRki nie miałem - więc nie wiem) tracił na krawędziach kadru ostrość na D700 to można by powiedzieć że dałby radę na D850 ale właśnie tylko w środku kadru, mimo że zarejestrowałby obraz w całym zakresie FX. 400tka VR z całą pewnością dałaby radę w całym kadrze FX.
D700 nie jest wyznacznikiem ostrości. Tam denka od butelek dawały radę.
Wczesniejszy wpis - D800 miał filtr AA i to powodowało, że niektóre szkła wypadały słabiej. A już na D800E prezentowały się lepiej. Ba, D800E wypadał lepiej niż D810 - ten brak AA objawiał się inaczej. Tam stosowano różne patenty - filtr AA i filtr odwracający działanie tego filtra. Nie wiem jaki z tego miał być zysk (pewnie mniejsze szanse mory), ale w efekcie testy obiektywów na D800E i D810 wypadają trochę inaczej (z korzyścią dla D800E).
Aha - to wszystko nie ma znaczenia, śpijcie spokojnie i używajcie także starych nikkorów. Detalu wystarczy na olbrzymie powiększenia.
krzysztofz24
30-08-2017, 02:41
Taka mnie mysl naszla. Ze z tymi pikselami to tak troche na sile pakuje te 45 mln.
Co by miec ten atut marketingowy; my mamy naj.
Wiecej z tego klopotu niz zalet moze wyniknac.
Ze szumy niewiele lepsze niz w poprzedniku - podziekujmy zageszczonej pikselami matrycy.
I najwazniejsze, dochodzimy do sytuacji, ze D500 ktory ma podobna gestosc pikseli na matrycy moze byc latwiej wykonac nieporuszone zdjecie w pewnych okolicznosciach.
Jak wiadomo latwiej skonstruowac niemitujace(lub w niewielkim stopniu) drgan, mechanizmy komory lustra robiac to w body DX niz FX.
Ciekawe czy Nikonowi sie to uda do konca w tym body.
Bo jesli dajmy na to D500 bedzie umozliwial uzycie dluzszych czasow niz w body FX.
To bedzie to swoiste kuriozum.
I juz takie moje osobiste odczucie. Zawsze jak czytam o tym ze lepiej miec wiecej mpx bo mozna wykadrowac to naprawde sie dziwie.
To ile mozna wykadrowac zdjecie? 1/4 z calosci?.
Ja rozumiem jakos przyciac zdjecie w postprodukcji. Zrobic z 3:2 kwadrat czy kadr panoramiczny.
Ale wywalic w pp jakies 70% zdjecia to juz jest brak umiejetnosci kadrowania na etapie patrzenia w wizjer. Elementarny.
To juz lepiej kamere kupic i sie wiecej zlapie;-).
I juz takie moje osobiste odczucie. Zawsze jak czytam o tym ze lepiej miec wiecej mpx bo mozna wykadrowac to naprawde sie dziwie.
Do 1/3. W sytuacji gdzie normalnie zrobiłbyś pion (bo taki kadr się narzuca) robisz poziom bo nigdy nie wiesz do jakiej publikacji to trafi. Jest szansa, że na nieistotnych fragmentach z lewej i prawej ktoś wrzuci tytuł albo szpaltę tekstu czy choćby potraktuje jako podkład do innych fot. Możliwości manewru jest multum. Pierwsze czego trzeba się oduczyć to ostatecznego kadrowania na planie. Ja w tej chwili robię przeważnie "rodzinę" kadrów (piony, poziomy, zbliżenia i bardzo szeroko). Ale czasem kadr jest niepowtarzalny i zrobienie go z bardzo dużym zapasem ale z super jakością byłoby najlepszym rozwiązaniem.
Pozdro
Wiesiek
Taka mnie mysl naszla. Ze z tymi pikselami to tak troche na sile pakuje te 45 mln.
Co by miec ten atut marketingowy; my mamy naj.
Ze szumy niewiele lepsze niz w poprzedniku - podziekujmy zageszczonej pikselami matrycy.
I najwazniejsze, dochodzimy do sytuacji, ze D500 ktory ma podobna gestosc pikseli na matrycy moze byc latwiej wykonac nieporuszone zdjecie w pewnych okolicznosciach.
Jak wiadomo latwiej skonstruowac niemitujace(lub w niewielkim stopniu) drgan, mechanizmy komory lustra robiac to w body DX niz FX.
Bo jesli dajmy na to D500 bedzie umozliwial uzycie dluzszych czasow niz w body FX.
Ja rozumiem jakos przyciac zdjecie w postprodukcji. Zrobic z 3:2 kwadrat czy kadr panoramiczny.
Ale wywalic w pp jakies 70% zdjecia to juz jest brak umiejetnosci kadrowania na etapie patrzenia w wizjer. Elementarny.
Każdy ma własne doświadczenie i zdanie w dziedzinie fotografii jaką uprawia. Oczywiście najlepiej jest jak najmniej kadrować, ale nie zawsze jest to możliwe, szczególnie gdy modelem jest dzikie ptactwo, zwierzyna, nie te z miejskich parków przyzwyczajone do widoku ludzi, pozwalające na bliskie podejście.
W fotografii ptaków, szczególnie z podchodu mamy ograniczony wpływ na to co w danym momencie znajdzie się w kadrze i w jakiej odległości od aparatu, reaguje się na bieżąco, w zależności od sytuacji. Tutaj pomaga doświadczenie, wiedza o danym terenie i zachowaniach fotografowanych zwierząt jak też .... właściwie dobrane narzędzia, aparat i obiektyw. Naprawdę szkoda wyrzucić do kosza dobre, ostre, zdjęcie tylko dlatego, że czasami zachodzi konieczność kadrowania np. do 1920 pikseli na dłuższym boku. Do druku w dużym formacie się nie nadaje, ale do innych zastosowań jest w pełni użyteczne: monitor komputera, internet, telewizor.
KrzysztofKozicki
30-08-2017, 08:04
Ja często robię z poziomu pion. Przy szybko poruszających się dzieciach nie zawsze jest czas na obrócenie aparatu. Lepiej mieć miejsce zdjęcie i tą chwilę niż nie mieć nic ?
Podobnie w repo, zwłaszcza z lampą błyskową czasami wycinam pion z poziomu. Jak walę w sufit, to często nie ma czasu na obracanie lampy, zwłaszcza że wizytówka w pionie nie działa.
Sample na różnych ISO
https://petapixel.com/2017/08/29/first-nikon-d850-sample-photos-shot-iso-25600/
To rób mniejsze rawy.
Jakie szumy? Szumy to miały aparaty sprzed ery D700/D3. :-) Od tamtej pory mamy aparaty, które robią niezłe zdjęcia tam, gdzie swoim okiem niewiele już widzę.
Na co dzień rzadko używam ISO wyższego niż 3200. ISO 25000 to jakieś szaleństwo (pozytywne oczywiście).
A to jest chyba błędny wniosek, a co najmniej dzielenie włosa na czworo.
Komu wiadomo i skąd? Chyba przesadzasz. :-)
Będzie to nic nie znacząca ciekawostka, jak dla mnie. Za małe różnice.
A to już panowie skomentowali.
M.in. dlatego Adams lubił kwadratowy format, bo nie musiał decydować, czy robić pion czy poziom. Potem docinał jak chciał.
Tu trafiłeś, do tego to wszystko zmierza. Za x lat będzie tak, że będziesz miał okulary(?) na nosie, które będą rejestrowały wszystko co widzisz (albo i więcej...), a potem w zaciszu domowym będziesz sobie z tego wycinał filmy, zdjęcia, dźwięki... zapachy...
Na razie widzę dwie wady D850: że nie filmuje na dwie karty na raz (chyba że filmuje?) i że nie ma trybów U1, U2, U3, jak to we wszystkich innych aparatach na tej planecie już wszyscy chyba mają, nawet w amatorskich puszkach niektórych.
... że nie ma trybów U1, U2, U3, jak to we wszystkich innych aparatach na tej planecie już wszyscy chyba mają, nawet w amatorskich puszkach niektórych. Przecież to pucha pro, tam masz banki ustawień A, B, C, D.
MstrG te sample to inna kamera robione niz te z pierwszego porownania ;-). Wygladaja niesamowicie.
KrzysztofKozicki
30-08-2017, 09:22
To rób mniejsze rawy.
Jak się mają mniejsze rawy do ilości pixeli i nieostrości wynikającej z poruszenia na krótkim czasie?
Brak mi czasu by samemu to przetestować, ale gdzieś padło stwierdzenie, że D810 nie bardzo da się zejść po niżej 1/250 by uzyskać ostre zdjęcie. Ciekawy jestem jak będzie w D850. Chodzi mi o fakt, że jeżeli nie wiele zyskuję na jakości zdjęcia przy wyższym ISO (interesuje mnie do 6400) to czy nie stracę tego z powodu, że będę musiał robić zdjęcie na np 1/320. I ostatecznie uzyskam podobne obrazki.
Nie czepiam się jakości obrazka D810, ale analizuję co zyskam przy D850.
Przecież to pucha pro, tam masz banki ustawień A, B, C, D.
Właśnie od puchy pro oczekiwałbym możliwości błyskawicznego przełączenia się między zestawami ustawień. Canon o tym wie, Nikon jakoś nie potrafi tego ogarnąć.
Banki danych to interesująca funkcja, ale nie jest błyskawiczna.
Jak się mają mniejsze rawy do ilości pixeli i nieostrości wynikającej z poruszenia na krótkim czasie?
Matma, poziom podstawówki/gimnazjum. :-) Jakoś tak. Oczywiście ja też mogę się mylić, ale mi się wydaje, że to na jedno wychodzi.
nikoniarz
30-08-2017, 09:32
Właśnie od puchy pro oczekiwałbym możliwości błyskawicznego przełączenia się między zestawami ustawień. Canon o tym wie, Nikon jakoś nie potrafi tego ogarnąć.
Banki danych to interesująca funkcja, ale nie jest błyskawiczna.
Klawisz funkcyjny + kółko
Na razie widzę dwie wady D850: że nie filmuje na dwie karty na raz (chyba że filmuje?) i że nie ma trybów U1, U2, U3, jak to we wszystkich innych aparatach na tej planecie już wszyscy chyba mają, nawet w amatorskich puszkach niektórych.
Karta + zewnętrzny rejestrator (np. Atomos albo BlackMagic).
Mnie też to najbardziej ciekawi w D850. Oczywistym jest że przy 45mpix będzie łatwiej o poruszenie niż przy 12mpix z D700. Ale takie D800 pod tym względem z powodu drgania komory lustra było do bani, bo na imprezie musiałem schodzić do 1/250 na 85tce gdzie na D700 robiłem 1/125 lub 1/160 w zależności od tańców. Nie było też mowy o długim czasie z ręki. D700 robiłem 35tką na 1/30 czy 1/20 i na bezdechu zdjęcie było ostre. Na D800 nie pamiętam żebym użył takich czasów z ręki. A przez to podnoszę ISO i jakość obrazka spada.
Jak będzie z D850 nie wiadomo go bo nie ma nikt jeszcze w PL, a jak to było z D810? Tam przecież lustro poprawili, Krzysztof pomylił modele czy też nie idzie zrobić ostrego zdjęcia na 1/30 z ręki przy szerokim szkle?
Klawisz funkcyjny + kółko
To ja coś grubo przegapiłem chyba. Od jakiej puszki taka funkcjonalność działa? D3s/D700 tego raczej nie mają?
Tak przy okazji - nikon daje U1 i U2, ale w niższych modelach. Zerknij na pokrętło w D610 czy D750.
Tak przy okazji - nikon daje U1 i U2, ale w niższych modelach. Zerknij na pokrętło w D610 czy D750.
No tak, ja to wiem, mam D750 zresztą, ale w D700/D3s (i D850...) właśnie mnie wnerwia to, że nie da się między tymi bankami przełączać jednym klikiem. Chyba że się da, to chętnie się o tym dowiem. :-D
KrzysztofKozicki
30-08-2017, 10:37
Matma, poziom podstawówki/gimnazjum. :-) Jakoś tak. Oczywiście ja też mogę się mylić, ale mi się wydaje, że to na jedno wychodzi.
Też mi się tak wydaje, dla tego nie wiem po co Twoja uwaga o mniejszych rawach
nikoniarz
30-08-2017, 11:00
No tak, ja to wiem, mam D750 zresztą, ale w D700/D3s (i D850...) właśnie mnie wnerwia to, że nie da się między tymi bankami przełączać jednym klikiem. Chyba że się da, to chętnie się o tym dowiem. :-D
Mój błąd- kółkiem można się przełączać pomiędzy bankami menu fotografowania a nie bankami ustawień osobistych.
Przecież to pucha pro, tam masz banki ustawień A, B, C, D.
Jak dla mnie banki ustawień są nieporozumieniem, o wiele bardziej pasują mi tryby U1/U2/U3.
Osobiście też bym wolał U1/U2/U3
josephebeloki
30-08-2017, 11:29
Osobiście też bym wolał U1/U2/U3
Jakby przełączanie banków było proste / szybsze to byłoby fajnie.
Ale jak ja robię repo, to U1/U2/U3 działa rewelacyjnie.
W zależności od sytuacji tylko obrazam kółeczko i w ciągu ułamka sekundy mam to co chcę... banki są za wolne.
Niestety, muszę się zgodzić z MstrG.
fotoplus życzy sobie 19 k :sad:
Już zeszli na 17K: https://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe/Nikon-D850
Ech, właśnie zmieniłem D800 na d810 spodziewając się, że D850 wyjdzie w kosmicznej cenie albo z połową 'plotkowanych' zmian.
A D850 zastąpiłby mi i D810 i D3s'a.
Cóż, poczekam, popatrzę i nabiorę jeszcze trochę apetytu. No i wietrzę spisek, za dobrze to wygląda :D
E tam, a widziałeś kiedyś "prosa" z jednym body? D3 używasz do czego innego, D810 do czego innego.
Dariusz Breś
30-08-2017, 12:29
Panowie polska dystrybucja to 16 tyś oficjalnie, za 2 tyg. dostępny.
Świetna puszka za przyzwoite pieniądze. Kto teraz kupi D5? NASA 8-)
jak to jest z tymi malymi rawami? interesuja mnie wylacznie to 11mpix. czy to jest pelnoprawny plik bez jakichs kombinacji?
Nie wiem, może takie osoby jak ja ? Duża grupa osób ma nadzieję, włącznie ze mną, że D850 jest w stanie zastąpić w fotografowaniu pierza i sierści D5. Pewnie w jakimś stopniu tak, ale na pewno nie w sytuacji, gdy będą wymagane wysokie czułości. Ot nadzieja na takie tańsze D5, poczekajmy z oceną na testy.
w szwajcarii z oficjalnej dystrybucji CH (3 lata) wychodzi 13000zl + ewentualny przelot po puszke jakies 600-800zl. w PL chyba nie zejdzie do tego poziomu przez kolejne 2 lata.
Pawel Pawlak
30-08-2017, 12:54
A w czym w fotografii gdzie nie trzeba tylu mpix (czyli prawie wszędzie) jest lepszy niż D5 ?
Premiera D850 to raczej fajny moment dla osób zainteresowanych D810 - pewnie trochę stanieją a nadal do tego do czego zostały stworzone są fantastyczne.
D4,D4s,D5 raczej nie są zagrożone.
Tak, tak, wszystko wiem. Chodziło mi bardziej o info, że NASA postanowiła kupić trochę D5 do lotów w kosmos.
Trochę z innej beczki.
Jak myślicie, czy warto będzie zastosować okular powiększający DK-17M (1,2X) z D850, czy to przesada?
nikoniarz
30-08-2017, 13:03
Trochę z innej beczki.
Jak myślicie, czy warto będzie zastosować okular powiększający DK-17M (1,2X) z D850, czy to przesada?
Jeśli nie będzie przysłaniał brzegów/rogów wizjera to czemu nie...
w szwajcarii z oficjalnej dystrybucji CH (3 lata) wychodzi 13000zl + ewentualny przelot po puszke jakies 600-800zl. w PL chyba nie zejdzie do tego poziomu przez kolejne 2 lata.
Można za 4499 kupić puszkę + grip + EN-EL-18B + BL-5 w komplecie z gwarancją 3 lat :)
kontradmiral86
30-08-2017, 13:54
D850 Hands-on Panel Discussion (zaczyna sie w 8 minucie)
http://www.nikonevents.com/us/live/
Można za 4499 kupić puszkę + grip + EN-EL-18B + BL-5 w komplecie z gwarancją 3 lat :)
ale to sie nie oplaca bo kupujac osobno jest puszka za 3500 + grip za 400 + EN-EL18B za 175 + BL-5 za 25 co daje razem 4100. zadna to zatem promocja.
Rafał_Sz
30-08-2017, 14:26
ale to sie nie oplaca bo kupujac osobno jest puszka za 3500 + grip za 400 + EN-EL18B za 175 + BL-5 za 25 co daje razem 4100. zadna to zatem promocja.
Jak się ma NIP EU to jeszcze odejdzie 8% VAT, Szwajcaria jest w EFTA.
- - - - kolejny post - - - - - -
Czyżby D6 się zbliżał? ;)
Pawel Pawlak
30-08-2017, 14:30
raczej d5s - pewnie na wiosnę ;)
Właśnie dostałem tel z ABFoto - oficjalna cena D850 w dniu premiery 8 września to 16999 zł
Trochę z innej beczki.
Trochę wcześniej była grafika, wizjer powiększony względem innych luster cyfrowych, może być więc przyjemnie bez dodatków, każdy będzie musiał sprawdzić na własne oczy.
Właśnie dostałem tel z ABFoto - oficjalna cena D850 w dniu premiery 8 września to 16999 zł
Ponad miesiąc temu pisałem, że tyle będzie kosztować :D :D :D
Wcale bym się nie zdziwił, gdyby cena D850 na starcie wyniosła 16.999zł.
Wygrałem D850? Może być bez atomowej baterii. Jak nie z Nikon Polska to może być z funduszu forumowego ;)
nikoniarz
30-08-2017, 18:41
Widzę, że cyfrowi też mają taką samą cenę w przedsprzedaży...
Ponad miesiąc temu pisałem, że tyle będzie kosztować :D :D :D
Wygrałem D850? Może być bez atomowej baterii. Jak nie z Nikon Polska to może być z funduszu forumowego ;)
Może taki (https://nikonrumors.com/2017/08/30/this-nikon-d850-is-made-out-of-chocolate.aspx/) ?
:)
O kurcze!!!
LINK CYFROWE.PL (http://www.cyfrowe.pl/szukaj.php?tekst=d850&A=0)
Czy zauważyliście, że D850 ma dedykowany procesor do AF? Ja się tego nie spodziewałem. Nie ma co się oczywiście łudzić, że AF będzie działał identycznie jak w D5 ale mimo wszystko dobra zmiana.
Co jakiś czas ktoś nieśmiało wspomina o małych rawach, z informacji wstępnych wiadomo, że będą 12 bitowe. Ciekawe jak będzie w praktyce, czy poziom szumów będzie mniejszy, czy dynamika wyższa na ISO np 6400-12800 w stosunku do nominalnej rozdzielczości ? Ciekawe jak to będzie realizowane, czy informacja z matrycy będzie szczytywana od razu jako 25 mpx lub 11 mpx, wówczas istniało by mniejsze ryzyko poruszeń przy dłuższych czasach, czy jednak informacja będzie szczytywana jako 45 mpx, a dopiero później przeliczana na mniejsze rozdzielczości ?
Nie ma szans na analogowe łączenie senseli przy siatce Bayera. Całość jest sczytywana i odpowiednio obrabiana. Zyska na szumach powinien być adekwatny do skali zmniejszenia (do 2EV przy 11 Mpix). Dynamika raczej będzie niezmieniona.
no wlasnie... gadanie o duperelach, guziczkach a temat malych rawow nie istnieje...
Litości, może jakiś mod wytnie dyskusje o bankach do osobnego wątku? Wchodzę poczytać o D850, bo wyświetla mi się*ciągle, że są nowe posty, a tu przepychanki między zwolennikami jednej albo drugiej opcji i jak konfigurować puchy typu d3s... Trochę chyba za duży OT się zrobił.
wacha321
31-08-2017, 16:21
Wstępna recenzja fotografa przyrody
https://www.richardpeters.co.uk/nikon-d850-review-the-best-wildlife-photography-camera-ever-made/
No nie wiem. Dla mnie różnica w szumach jest znacząca na korzyść D850. Nie ma mowy o rewolucji, ale progres jest.
Na tej sowie z recenzji dobrze to widać. I to jest ISO 25600!
Jakby Nikon pozostał przy matrycach nazwijmy to tradycyjnych to zwiększenie rozdzielczości byłoby by opłakane w skutkach dla użytecznego ISO, zastosowanie matrycy BSI to jest rewolucja zwłaszcza że te matryce podobno są bardzo drogie w produkcji.
Maciek N
31-08-2017, 18:24
Zostało już sporo napisane ale chcę się podzielić swoimi przemyśleniami. Zajmuję się zarówno filmem i fotografią. Pracowałem D800 ale do filmu brakowało mi wielu opcji filmowych i odchylanego ekraniku. Zmieniłem na D750. Do filmu bardzo dobra puszka choć straciłem lepsze kolory i rozdzielczość. (dla mnie różnica znacząca!)
Liczę na to że D850 będzie miał atuty obu tych puszek + kilka ważnych gratisów:) Nie mogę się doczekać choć mam świadomość że cena startowa będzie wygórowana. Trzeba odczekać na pierwsze uaktualnienia i testy praktyczne użytkowników. Być może wiosną nowa puszka zawita:)
Litości, może jakiś mod wytnie dyskusje o bankach do osobnego wątku? Wchodzę poczytać o D850, bo wyświetla mi się*ciągle, że są nowe posty, a tu przepychanki między zwolennikami jednej albo drugiej opcji i jak konfigurować puchy typu d3s... Trochę chyba za duży OT się zrobił.
Dokładnie jest to wątek o D850 :) i proszę w tym temacie. Rozumiem, że bank był potrzebny aby wypłacić na niego kasę ;)
Zostało już sporo napisane ale chcę się podzielić swoimi przemyśleniami. Zajmuję się zarówno filmem i fotografią. Pracowałem D800 ale do filmu brakowało mi wielu opcji filmowych i odchylanego ekraniku. Zmieniłem na D750. Do filmu bardzo dobra puszka choć straciłem lepsze kolory i rozdzielczość. (dla mnie różnica znacząca!)
Liczę na to że D850 będzie miał atuty obu tych puszek + kilka ważnych gratisów:) Nie mogę się doczekać choć mam świadomość że cena startowa będzie wygórowana. Trzeba odczekać na pierwsze uaktualnienia i testy praktyczne użytkowników. Być może wiosną nowa puszka zawita:)
Dla mnie istotną (obok nieszczęsnych banków) informacją będzie to, czy D850 potrafi filmować na dwie karty jednocześnie.
Nawet 5D IV tego chyba nie potrafił, prawda? Ogólnie jakakolwiek puszka lub bezlustro sony potrafi nagrywać video na 2 karty jednocześnie?
josephebeloki
31-08-2017, 20:55
Ale jak porównywane są te ISO SAMPLE 810 vs 850? Na tej samej rozdzielczości? Bo przecież jest to drastyczna różnica gęstości upakowanych pikseli. 36 vs 45 (px) I nawet jakby sample wyglądały tak samo, to i tak D850 wygrywa ze względu na większą matrycę...
.. Bo przecież jest to drastyczna różnica gęstości upakowanych pikseli. 36 vs 45 (px) ...To nie jest drastyczna różnica. Liniowo to przyrost rzędu 12%.
Większy problem to chyba, że to są testy z jpgów, wiec w sumie to taki test OKD...
Dariusz Breś
01-09-2017, 01:50
Panowie ktoś jeszcze zamówił już?
Mnie kusi, ale wydaje się, że jednak w przypadku pierza, D5 jest lepszym rozwiązaniem, lepsze ISO i dynamika na wyższych czułościach. W przypadku D850 kusi potencjalny dodatkowy zasięg, jeżeli zajdzie konieczność mocnego kadrowania, przy założeniu, że problem poruszeń na dłuższych czasach nie wystąpi. ISO i dynamika prawdopodobnie będzie podobna do D500, chociaż mam nadzieję, że się mylę.
To nie jest drastyczna różnica. Liniowo to przyrost rzędu 12%.
Ale coś z tej recenzji (#342) wychodzi duży przyrost MB na jeden bezstratnie skompresowany nef (810: 38 MB, 850: 53 MB). Chociaż trzeba by zobaczyć czy dotyczy to tych samych kadrów.
Też to zauważyłem. To może być spowodowane inną metodą kompresji - nie wiem.
Ciekawią mnie te dwa rodzaje małych rawów. Jakie one będą "duże" no i jak się będą obrabiały.
Ja jestem zdecydowany na 80%. Czekam tylko na jakiś pierwszy prawdziwy test oraz instrukcję obsługi, żeby sprawdzić kilka mało oczywistych rzeczy. No i muszę obliczyć, czy ta wielka matryca mnie nie zabije (chyba że będę na co dzień używał mniejszych rawów). Miałem dokupić drugiego D750, ale D850 zmienia postać rzeczy.
Co prawda przede mną zakup body fx, ale do d850 podchodzę bardzo spokojnie i na dzień dzisiejszy jestem bliższy do d750 , nie tylko ze względu na cene, choc ta rówież ma znaczenie bo gdyby nie ona, to w torbie byłby D5 :-) , nikon przyzwyczaił mnie do ostrożności dla jego nowych produktów szczególnie do lustrzanek bo obiektywy nie miały takich wpadek na szczęście.
Oczywiście d850 może okazać sie bardzo dobrym body jak np d700 czego mu życzę :-) choć nikon troche sie spóźnił z premierą , a teraz klepią pewnie 24 H na dobe aby sprostać zapotrzebowaniu oby to sie nie odbiło na jakości.
Pawel Pawlak
01-09-2017, 13:09
Też to zauważyłem. To może być spowodowane inną metodą kompresji - nie wiem.
Ciekawią mnie te dwa rodzaje małych rawów. Jakie one będą "duże" no i jak się będą obrabiały.
Myślę że matryca d850 generuje większy szum więc "ilość detalu" wpływa na wielkość RAWa.
Co do małych i średnich rawów t ow d5 i d500 są naprawdę bardzo użyteczne pod względem edycji - tzn jak ustawiam na średnie to widzę poprawę jakości na wysokich iso, natomiast edycja przebiega tak jak na dużych RAWach. Pewnie jakieś niuanse mogą wystąpić, ale nie są one oczywiste i nie rzucają się w oczy. Odnośnie wagi plików to przykładowo
14bit L =41,5MB
14bit L LC = 23MB
14bit L C= 18,6MB
12bit L = 31,5MB
12bitL C = 15MB
12bit L LC = 18MB
12bit M LC = 13MB
12bit S LC = 10MB
czyli można przyjąć że mRAW to ok. 55% wielkości 14bitwego L albo 72% 12bitowego L a S to odpowienio 43% 14biowego L i 55% 12bitowego L
Oczywiście to wielkości orientacyjne bo kompresowane zależą od zawartości kadru. Ale to przykład z tego samego "średniego" kadru.
W takim razie skoro L z d850 waży 53MB to M moż się zmieścić w ok 38MB a S w ok. 23MB.
Ja najpierw chcę wypożyczyć z NPSu, a kupić dopiero po upewnieniu się, że "to jest to".
KrzysztofKozicki
01-09-2017, 14:50
Ja mam w planie kupić na święta. Może stanieje i jakaś promocja się trafi
W dobrej cenie będzie w Szwajcarii (preorder wychodzi jakieś 13tys. zł). Ma ktoś doświadczenia z zakupem z tego kraju i jak to najlepiej zrobić?
Sa jednak prawdziwi optymisci :-)
Ale zapomniales dodac w ktorym roku te swieta ...
nikoniarz
01-09-2017, 15:29
Parę stówek na pewno. W końcu przedsprzedaż zawsze najdroższa...
demos7enes
01-09-2017, 15:48
W dobrej cenie będzie w Szwajcarii (preorder wychodzi jakieś 13tys. zł). Ma ktoś doświadczenia z zakupem z tego kraju i jak to najlepiej zrobić?Też zastanawiałem się nad zakupem z Szwajcarii ale d750. Z tego co kojarzę to VAT jest 8% najniższy w Europie ale można odliczać bo są w EFTA lub jakoś tak. Gwarancja powinna być uznawana jako europejska.
Myślę że matryca d850 generuje większy szum więc "ilość detalu" wpływa na wielkość RAWa. To chyba dobry trop. Z tym, ze ta wieksza ilosc detalu to faktycznie moze byc pożądany detal, a nie szum. To kwestia podejścia do braku filtra AA. Zdaje sie ze D850 jest podobniejszy do D800E niż do D810.
Pawel Pawlak
01-09-2017, 17:46
myślę ze to może być składowa obu. Jestem przekonany że na niskim iso "na piksel" szum w d850 będzie większy niż w d810
Ja już wpłaciłem 10% wartości w ABFoto, podobno 8 ma być... zobaczymy
"Nikon is Sorry That the D850 Sold Out Before Itâs Even Out"
https://petapixel.com/2017/08/28/nikon-sorry-d850-sold-even/
Jak zwykle przy nowych produktach nikon jest zaskoczony zainteresowaniem i brakiem w magazynach nowych aparatów :) Ale napewno sie pojawia juz niebawem... jak tylko wszyscy wykupią 810 :D
Na grupie Nikon D850 z Facebooka pojawiła się informacja jakie czasy używać żeby nie było poruszeń osoby która podobno miała możliwość bawić się już aparatem. Pewnie bardziej dotyczy to dłuższych ogniskowych ale jednak. Pewnie przy mRAW i sRAW będzie również widoczne skoro aparat aparat będzie skalował z całej matrycy, a tylko zapisywał mniej MPix. Oby nie było wtedy aż tak widoczne.
#Nikon #D850 hands-on report:
"I played with the Nikon D850 yesterday and was very impressed. One thing your readers should know that Nikon state and no one has mentioned is that as the MP is up to nearly 46 if you are hand holding without a tripod then the rule of thumb is a 4x focal length as opposed to the 2x on the 800/810 cameras."
Żeby zrobić nieporuszone zdjęcie szkłem 24mm potrzeba 1/100s?
krzysztofz24
03-09-2017, 11:28
Znaczy to bedzie bardziej odczuwalne im dluzsza ogniskowa.
24mm to szeroki kat. Ale mysle ze od 50mm moga sie zaczac lekkie schody.
4 x ogniskowa....czy gosciu nie przesadza.
Aha, juz widze100 - 200mm np w krajobrazie z reki w okolicach zachodu slonca...
Czyli niby jest wiele gorzej niż w D810? Spodziewalismy się poprawy konstrukcji, a nie jej pogorszenia.
Trzeba poczekać na więcej opinii.
Gdyby to się okazało prawdą to powinni dawać w zestawie ...statyw ;)
Odnośnie dostępności kart pamięci XQD, chyba dobre info https://photorumors.com/2017/09/01/chinese-flash-storage-maker-longsys-acquires-lexar/
KrzysztofKozicki
03-09-2017, 12:07
Gość musi przesadzać. Mówi o D810, że x2. Ostatnio robiłem testy i mi wychodzi /2. 200mm i czas 1/100 a z stabilizacją 1/60. Robiłem foty tablicy testowej w domu dobrze ustawiony, więc w trudniejszych warunkach czasy mogą trochę wzrosnąć, ale nie do x2
Na takie opinie odnośnie mikoroporuszeń raczej patrzyłbym z przymrużeniem oka. Zauważcie, że autor stawia na jednej półce D800 i D810, a D810 jest pod tym względem lepszy. Opinia jak widać odnosi się tylko do rozdzielczości, która w D800 i D810 jest identyczna. Są inne warunki jak np. konstrukcja i mechanika lustra. Tutaj w D810 jest to usprawnione i widoczne na zdjęciach.
W D850 przyrost wielkości obrazka po długości jest stosunkowo mała by wymagało to aż podwójnego skrócenia czasów. Pozatym, przynajmniej na papierze, i w D850 zostało coś usprawnione w konstrukcji i mechanice lustra, piszą o jakiejś przeciwwadze.
Poczekałbym z wnioskami na więcej testów.
Odnośnie ostrości ogólnie, po dotychczasowych zdjęciach z internetu widzę, że ostrość jest bardziej zbliżona do D800E. D810 pomimo kompletnego braku filtra jest miękki, zauważalnie mniej ostry od D800E.
Odnośnie dostępności kart pamięci XQD, chyba dobre info https://photorumors.com/2017/09/01/chinese-flash-storage-maker-longsys-acquires-lexar/
No nie wiem czy to dobrze rokuje. Do tej pory Lexary były znane z niezawodności, miały wieczystą gwarancję. Ceny i dostępność będą pewnie lepsze, ale czy z jakością będzie tak samo, czy może rynek zostanie "zawalony" Lexarami w niskiej cenie i podobnej jakości? Zobaczymy. Póki co kupiłem w Stanach "starego" Lexara XQD 64GB i SD 32GB 2000x UHS-II, czekam na dostarczenie przesyłki. Obie karty z czytnikami za jedyne 160$.
Pawel Pawlak
03-09-2017, 12:38
Ja mam nadzieję że gorzej niż d810 nie będzie, albo że dali jakieś dostosowane tryby zwłoki migawki - np. 1/8s, 1/4s , 1.2s zamiast tylko 1,2 albo 3s - to w wielu przypadkach załatwiłoby temat.
W każdym razie jeśli pierwsi testerzy tak donoszą, to ewidentnie jest to kwestia wielkości lustra- tak jak pisałem. Dlatego w D500 długie czasy nie są tak krytyczne dla poruszeń (choć daleko im do D700-D4)
kurczeblade
04-09-2017, 12:53
W sumie cena dobra jak na taki sprzęt. Myślałem że będzie drożej. Planowałem kupno drugiej D750 albo używanego D810 - ale jednak coraz bardziej skłaniam się ku D850 :)
A może mi ktoś powiedzieć dlaczego zrezygnowano z mini lampki przy tym body ?
Zawsze, jak coś to była pod ręką a tu nie ma :-(
Kto się chce pobawić do podobno 06-09-2017 w Warszawie robi u siebie pokaz i można się zapoznać z nowinką....
rezygnacja z lampki to najwiekszy postep nikona od czasu d3
A może mi ktoś powiedzieć dlaczego zrezygnowano z mini lampki przy tym body ?
Zawsze, jak coś to była pod ręką a tu nie ma :-(
Kto się chce pobawić do podobno 06-09-2017 w Warszawie robi u siebie pokaz i można się zapoznać z nowinką....
Lepsza szczelność + większe powiększenie w wizjerze (0.75 vs 0.70 w d800/10).
Lepsza szczelność + większe powiększenie w wizjerze (0.75 vs 0.70 w d800/10).
Chyba nie chodzi o lampę błyskową :) raczej o diodę wspomagającą AF jak jest za ciemno dla autofokusa.
W D500 chyba jako pierwszym body Dxxx nie było tej diody. Zakres detekcji jest już na tyle duży, że raczej rzadko się to przydaje. Zawsze można włączyć predatora w lampie.
Jak ktoś kupi D850 niech się pochwali zdjęciami :p
Pawel Pawlak Możesz zwolnić miejsce w skrzynce? Kupiłem nową rurę i mam pytanie ;)
Cos tam Nikonowi nie idzie z D850 !
Juz kolejny raz popychaja dzien rozpoczecia sprzedazy ...
Tak troszkę niby nie na temat, ale w kontekście najnowszej lustrzanki D850 i jego AF w trybie LV.
Dlaczego taki Nikon 1, którego mam, nie lubię, ale z musu muszę czasami użyć, ma dobry AF, który nie dość, że działa cały czas, to jeszcze potrafi skubany wykryć twarze i trzymać na nich ostrość, a taki wypasiony D850 nie?
Przecież V1 miał premierę 6 lat temu. Od tego czasu rakiety wracają na ziemię, a D850 nie potrafi dobrze ostrzyć w LV?
Zaraz pewnie się znajdzie tłumaczenie, że to czy tamto, ale kurcze, że aż tak słabo?
Wielkość matrycy, głębia ostrości plus ilość detalu wymusza wiele większą precyzję. Oczywiście w trybie LV dołożenie detekcji fazy jest tez bardzo pomocne i to mocno gra na plus małych matryc.
Ktoś ostatnio tu był wkurzony dlaczego jego telefon komórkowy jest szybszy od FX.
Pawel Pawlak
04-09-2017, 20:41
Wielkość matrycy, głębia ostrości plus ilość detalu wymusza wiele większą precyzję. Oczywiście w trybie LV dołożenie detekcji fazy jest tez bardzo pomocne i to mocno gra na plus małych matryc.
Ktoś ostatnio tu był wkurzony dlaczego jego telefon komórkowy jest szybszy od FX.
Poza tym nikon 1 to system bezlusterkowiec, dla którego AF "z matrycy" to jedyny system ustawienia ostrości. Natomiast dla lustrzanki d850 LV to tylko uzupełniający tryb pracy do specjalistycznych zastosowań i jak widać nikon nie uważa żeby potrzebny był w nim sprawniejszy AF
Ja nie używam LV wcale ale .. sa inni uzytkownicy i to jednak powinno byc lepsze.
No i pamietajmy o AF w filmowaniu. Dla mnie - amatora brak AFu powoduje nieuzywalność serii Dxxx do filmowania. W tej kwesti Nikon coraz bardziej odstaje od Sony i Canona. Dla części uzytkownikow fimowanie ma znaczenie.
badtorro
04-09-2017, 21:27
Poza tym nikon 1 to system bezlusterkowiec, dla którego AF "z matrycy" to jedyny system ustawienia ostrości. Natomiast dla lustrzanki d850 LV to tylko uzupełniający tryb pracy do specjalistycznych zastosowań i jak widać nikon nie uważa żeby potrzebny był w nim sprawniejszy AF
A nie uważasz, że Nikon i Canon założyli kartel i po prostu dzielą się rynkiem?
To jak jest równy podział i specjalizacja aparatów jednej i drugiej marki wygląda prawie tak, jakby tu nie było żadnej konkurencji.
Przecież trudno uwierzyć, że Canon nie może opracować lepszych matryc lub że Nikon nie może doinwestować w technologie związane z LV
Przecież Canon ma bardzo fajnie działający DAF i jest daleko z przodu jeśli chodzi o filmowanie.
https://www.youtube.com/watch?v=zvczdHNt3g4
https://youtu.be/GOlrns6XAsc?t=26
Sony na żywcu https://www.youtube.com/watch?v=8wYuelBt_pk
https://www.youtube.com/watch?v=OhkH7wIPOu8
krzysztofz24
04-09-2017, 22:12
Przecież Canon ma bardzo fajnie działający DAF i jest daleko z przodu jeśli chodzi o filmowanie.
Jest daleko z przodu bo ma doswiadczenie przy produkcji kamer, tak samo Sony.
Nikon a propo filmowania zachowuje sie tak jakby z musu musial;-) ta funkcje do lustrzanek implementowac, bo tak ludzie chca.
demos7enes
04-09-2017, 22:49
W końcu RAWy do pobrania
https://www.dropbox.com/sh/gqith0q3nljfkf5/AACnT82DLh7Dr4YueRSCjQrba?dl=0
Pawel Pawlak
04-09-2017, 23:44
RAWy już były (choć inne) tylko nie ma ich czym otworzyć ;)
Wnioski po Polska-Kazachstan:
Nikon ma już D850 w Polsce, dojechaly dzisiaj chwilę przed meczem.
Pierwsze wrażenia od uzytkownika( nie mnie)
-AF wygląda ok.
-W kwestii szybkości zdjęć seryjnych(z gripem) jest zauważalnie wolniejszy od D500.
-Dźwięk migawki bliższy temu z D750 niż temu z D4.
-W kwestii szybkości zdjęć seryjnych(z gripem) jest zauważalnie wolniejszy od D500.
9 fps vs 10 fps i widać różnicę? Może to kwestia konfiguracji albo priorytetu ostrości lub wykrywanie twarzy itd. - nie wiem.
Najbardziej w nowych aparatach nie lubie tego, że są coraz cichsze ... no ale nie robię ślubów czy zwierząt
RAWy już były (choć inne) tylko nie ma ich czym otworzyć ;)small Rawa otworzył tak, że ma 45 Mpx... a byłem bardzo ciekaw jak one wyglądają. Małe.
JPG 3200 i 6400 wyglądają świetnie, mi to wystarcza.
9 fps vs 10 fps i widać różnicę? Może to kwestia konfiguracji albo priorytetu ostrości lub wykrywanie twarzy itd. - nie wiem.
Obstawiałbym, że D850 ma wolniejsze lustro(co byłoby logiczne z racji wielkości) , co skutkuje krótszym czasem przebywania w pozycji opuszczonej... który może nie być wystarczający do ustawienia ostrości, a przy priorytecie ostrości spowoduje to spadek FPS.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/p2500585482-1.jpg
źródło (http://maciejwitkowski.zenfolio.com/img/s/v-2/p2500585482.jpg)
Dariusz Breś
05-09-2017, 01:39
Bławicki, ten z foto robi w jpgach i wystarcza mu d750 więc d850 to będzie aż nadto ;)
..przy priorytecie ostrości spowoduje to spadek FPS.To oczywiście. Ale w AF-C domyślnie jest wyzwolenie migawki. No chyba, że ktoś zmienił ustawienia w body.
Albo w D850 nie miał atomowego AA.
Dariusz Breś
05-09-2017, 01:48
a przy priorytecie ostrości spowoduje to spadek FPS.
Każda pucha która ma takie ustawienie traci na szybkości, nawet D5. Zwłaszcza jak robisz na amatorskim 200-500 jak z obrazka.
Darmowy FastStone otwiera bez problemu. :-D Nawet można edytować.
(tak, wiem, on pewnie otwiera zaszytego JPG, chyba że się mylę...)
Darmowy FastStone otwiera bez problemu. :-D Nawet można edytować.
(tak, wiem, on pewnie otwiera zaszytego JPG, chyba że się mylę...)
Domyślnie Faststone czyta jpega z nefa. Jest możliwość ustawienia w opcjach odczytu oryginalnego rawa. Wtedy pewnie przestanie wyświetlać nieznane rawy, ale kto wie?... ;)
Raw Therapee kiedyś czytał nieznane nefy (czyli takie, których nie dawało się jeszcze otwierać innych programach). Wczytywały się, tylko miały dziwne kolory (pewnie z powodu braku dedykowanego profilu kolorów) i trzeba było kombinować żeby uzyskać dobry kolor - ale otwierał. Nie wiem jak jest teraz.
Pawel Pawlak
05-09-2017, 09:52
Wnioski po Polska-Kazachstan:
Nikon ma już D850 w Polsce, dojechaly dzisiaj chwilę przed meczem.
Pierwsze wrażenia od uzytkownika( nie mnie)
-AF wygląda ok.
Jeśli AF wygląda ok, tzn że nie jest to poziom D5 a raczej D500 ;)
Dźwięk migawki też mnie nie dziwi - to nie dziwne że ma wolniejsze i bardziej "miękkie" lustro - podobnie jak D500
Co do szybkości 9fps a 10fps to jest 10% różnicy. Da się to zapewne usłyszeć w bezpośrednim porównaniu - tak jak da się usłyszeć 10fps a 11fps. Ale nie brałbym tej uwagi za ostateczną - aparat mógł być inaczej skonfigurowany niż do optymalnej szybkości, a mając go na szybkie testy, testujący mógł mnie zwrócić na to uwagi.
Domyślnie Faststone czyta jpega z nefa. Jest możliwość ustawienia w opcjach odczytu oryginalnego rawa. Wtedy pewnie przestanie wyświetlać nieznane rawy, ale kto wie?... ;)
Raw Therapee kiedyś czytał nieznane nefy (czyli takie, których nie dawało się jeszcze otwierać innych programach). Wczytywały się, tylko miały dziwne kolory (pewnie z powodu braku dedykowanego profilu kolorów) i trzeba było kombinować żeby uzyskać dobry kolor - ale otwierał. Nie wiem jak jest teraz.
Raw Therapee korzysta o ile pamiętam z DCRAWa a on rzeczywiście czytał wszystkie RAWy, tylko że nie zawsze profile barwne były aktualne. podobnie jak proces interpolacji nie zawsze był optymalny.
Miałem na myśli sensowne otwarcie plików a nie bez profili kolorystycznych albo zaszyetego w RAW JPGa.
Pierwsze JPGi w 100% powiększeniu wyglądają bardzo podobnie do D500 (czego się można było spodziewać) więc sądzę, że obrazek będzie na podobnym poziomie - biorąc pod uwagę wielkość matrycy, może być ok 1EV bardziej użyteczny - czyli naprawdę nieźle.
Raw Therapee korzysta o ile pamiętam z DCRAWa a on rzeczywiście czytał wszystkie RAWy, tylko że nie zawsze profile barwne były aktualne. podobnie jak proces interpolacji nie zawsze był optymalny.
Chodzi Ci o demozaikowanie?
Sprawdziłem - jak się w FastStone ustawi, żeby czytał RAW, a nie zaszytego JPG, to czyta, ale kolory są jak z pralni. Jednakowoż da się edytować i można się pobawić. Kilka prostych typowych zabiegów na poziomach czy krzywych i zdjęcie wygląda całkiem ładnie. Szkoda że LR nie ma opcji wczytywania zaszytych JPG albo RAWów "nieobsługiwanych".
(...)Szkoda że LR nie ma opcji wczytywania zaszytych JPG albo RAWów "nieobsługiwanych".
Mogłoby to negatywnie wpłynąć na sprzedaż nowych wersji, które są w dużej mierze podyktowane nowym sprzętem, niestety.
Porównanie dźwięku migawki dla D850, D5 i D810
https://www.youtube.com/watch?v=dz2jp6xJNhQ
kai wonga nie sposob nie lubic https://www.youtube.com/watch?v=7wNKoR6e-6A
24 minuty z obsługi D850, język nieznany, ale pokazane jest sporo opcji
https://www.youtube.com/watch?v=fQ0CKsW3A0w
Dariusz Breś
06-09-2017, 04:03
RawTherappe otwiera
http://rawtherapee.com/downloads
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/36914006561_4c5389ebee_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4409/36914006561_4c5389ebee_b.jpg)
"You can use a free binary editor like HHDsoftware and change one byte of the string "D850" to "D810". This will allow both Lightroom and Photoshop to open the D850 RAW files."
lul, sprawdzilem, zamiana hex z d850 na d810 i lr czyta bez problemu :)
Wrzuciłem dwa rawy z iso 3200 i 25,600 które otwierają się w lr i ps:
https://we.tl/BoMPdmTz44
nikoniarz
06-09-2017, 07:31
Na pewno poprawnie otwiera? W poście #215 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=283989&p=3878594&viewfull=1#post3878594 pisałem, że u mnie otwiera ale z błędami...
24 minuty z obsługi D850, język nieznany, ale pokazane jest sporo opcji
https://www.youtube.com/watch?v=fQ0CKsW3A0wZnany - to tajski.
Porcja nowych filmików :)
yJHU4ItGuYE
XAw95xMTbPk
vOwgujz7yZ8
a0_7A5d_RVA
Pawel Pawlak
06-09-2017, 09:50
@Dariusz Breś (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=79573); pisałem już o DCRAW i LR - niestety, nie są to "bez problemowe" otwarcia plików.
Podmiana nazwa body w plikach NEF przerabiałem wielokrotnie w różnych body i niestety w nawet pozornie działających sytuacjach nie do końca się sprawdza. W przypadku D850 jest mocno od śmigła bo poza kolorami, krzywą kontrastu, nie wiadomo co się dzieje z rozdzielczością.
edit:
tymczasem nikon zdecydował się udostępnić odpowiednią dla D850 wersję NX-D ;)
http://downloadcenter.nikonimglib.com/en/products/162/Capture_NX-D.html
Pojawił się manual do D850: http://downloadcenter.nikonimglib.com/en/products/359/D850.html
Dla mnie smutne są m.in. tylko 3 minuty w slow-motion...
Dariusz Breś
06-09-2017, 12:27
@Dariusz Breś (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=79573); pisałem już o DCRAW i LR - niestety, nie są to "bez problemowe" otwarcia plików.
Podmiana nazwa body w plikach NEF przerabiałem wielokrotnie w różnych body i niestety w nawet pozornie działających sytuacjach nie do końca się sprawdza. W przypadku D850 jest mocno od śmigła bo poza kolorami, krzywą kontrastu, nie wiadomo co się dzieje z rozdzielczością.
Ta, dziwnie wyglądają kolory po otwarciu w lr i ps.
Dzisiaj wyszedł update do Camera RAW CC, więc możliwe że dodano obsługę D850
Jest już nowy NX-D (http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/162/Capture_NX-D.html).
Pytanie o zasilanie, próbowałem to sobie uporządkować, ale nie wiem czy dobrze:
Standardowe zasilanie to EN-EL15a, opcjonalne to EN-EL18b. Moje pytanie jest takie, czy one są w pełni kompatybilne z EN-EL15 i EN-EL18 i EN-EL18a oraz odpowiednimi ładowarkami i aparatami? (D750, D5 itp.). Co się np. stanie, jeśli w grip D850 wsadzę EN-EL18 czy EN-EL18a, zamiast EN-EL18b? Chyba że jeszcze za wcześnie na takie pytania.
Jest i instrukcja po polsku
http://download.nikonimglib.com/archive3/F8fxl00S4E0M03RIkKZ19iPDts36/D850UM_EU(Pl)01.pdf
Pawel Pawlak
06-09-2017, 13:30
Pytanie o zasilanie, próbowałem to sobie uporządkować, ale nie wiem czy dobrze:
Standardowe zasilanie to EN-EL15a, opcjonalne to EN-EL18b. Moje pytanie jest takie, czy one są w pełni kompatybilne z EN-EL15 i EN-EL18 i EN-EL18a oraz odpowiednimi ładowarkami i aparatami? (D750, D5 itp.). Co się np. stanie, jeśli w grip D850 wsadzę EN-EL18 czy EN-EL18a, zamiast EN-EL18b? Chyba że jeszcze za wcześnie na takie pytania.
było już na ten temat;
En-el15a to podobno nowa nazwa en-el15 w wersji nowszej li-ion20 -czyli nowa nazwa żeby nie było już dotychczasowego bałaganu.
Atomowa bateria to en-el18a/b - bo takie sa obecnie w dystrybucji. O ile zauważyłem wszystkie informacje podają że 3h nagrywania wideo możliwe jest z en-el18b - czyli pewnie ten akumulator ma zmienioną charakterystykę i jest optymalizowany pod D850. Szybkostrzelność 9FPS osiągana jest wg informacji nikona z wersją B i A, ale w praktyce najpewniej także z najstarszym En-el18 - tyle że jego nie ma w ofercie wiec nikon o nim nie wspomina (tak samo było o ile pamiętam z gripem do D500 czy d810- opcjonalnie współpracował z en-el18a - a w praktyce działa oczywiście ze starszymi ogniwami)
Wszystkie nowe wersje ogniw - en-el15a i en-el18b współpracują ze "starymi" ładowarkami.
Ale en-el15 miesci sie w slocie body, a atomowka do gripa, tak? Jesli tak, to lipa, bo odpada mozliwosc uzywania D850 + grip z rigami/klatkami.
Pawel Pawlak
06-09-2017, 14:33
docxxx, jeśli jeszcze nie było chyba body nikona innego niż jednocyfrowe, które zmieściłoby akumulator en-el4 albo en-el18 więc nie bardzo rozumiem Twoje zdziwienie? W przypadku D850 chęć korzystanie z 9fps wyklucza niestety także użycie profesjonalnej wysyłarki zdjęć - WT-7. Czyli repo którzy ślą zdjęcia z terenu będą ograniczeni do 7fps.
nikoniarz
06-09-2017, 14:35
Ale nawet i te jednocyfrowe mieszczą atomową baterię tylko w dolnym chwycie...
docxxx, jeśli jeszcze nie było chyba body nikona innego niż jednocyfrowe, które zmieściłoby akumulator en-el4 albo en-el18 więc nie bardzo rozumiem Twoje zdziwienie? W przypadku D850 chęć korzystanie z 9fps wyklucza niestety także użycie profesjonalnej wysyłarki zdjęć - WT-7. Czyli repo którzy ślą zdjęcia z terenu będą ograniczeni do 7fps.
Paweł, to nie jest zdziwienie, ja po prostu pytam, bo nie wiem.
A tak poza tym, nie podoba mi się to, że Nikon chwali się kilkoma ficzerami, które jednak są z gatunku "tak, ale":
1. slow-motion tak, ale 3min bez dzwieku
2. stabilizacja tak, ale tylko w FHD i jeszcze obcina poniżej tej rozdziałki (mi akurat to nie jest za bardzo potrzebne, ale odnotowuję)
3. 3h video tak, ale na atomówce z gripem
itd.
Pewnie i tak w końcu kupię to body ze względu na równoległy zapis czy focus peaking lub 4k, ale staram się podchodzić do wad i zalet z rozsądkiem, a nie hurraoptymizmem.
Ale nawet i te jednocyfrowe mieszczą atomową baterię tylko w dolnym chwycie...
Yyyy, a mają inne?
Pawel Pawlak
06-09-2017, 15:26
Nie dziwi mnie że w Twoim odczuciu te aparat składa się głównie z wady i nikon jak zawsze coś nie tak zrobić. Wielu jednak jest zadowolonych że są pewne możliwości mimo że dostępne tylko w konkretnych trybach pracy, czasem z opcjonalnym wyposażeniem. Lepiej jest je mieć niż nie - stosować nie ma obowiązku.
Rozumiem że o 9FPSach też nie powinien wspominać, przecież są dostępne podobnie jak 3h nagrywania video tylko z gripem i en-el18 ?
A ja tam go kupię w tym tygodniu :)
nikoniarz
06-09-2017, 15:57
Yyyy, a mają inne?
Chyba jednak nie zrozumiałeś... To może inaczej- przyłóż "atomową" baterię do jakiegokolwiek body w miejsce "zwykłej"... Wtedy pewnie zrozumiesz czemu jej tam nie montują...
A co do wad- wady się reklamuje jako usterkę bądź niezgodność towaru z umową... To o czym piszesz to cechy.
Jest takie powiedzenie: złej baletnicy... ;)
Wracam właśnie z pokazu Nikona D850 zorganizowanego przez Nikon Polska. Były trzy grupy, rano było podobno dużo osób, większość z portali branżowych, a ja pojawiłem się na 13 (2-ga grupa) i miałem wszystkie korpusy i szkła dla siebie.
Pierwsze wrażenia, aparat bardzo szybki, na moją kartę XQD zapisywał bez zastanowienia. Seria nie robi na nim wrażenia i to NEF+JPEG w pełnej rozdzielczości. Spokojnie zmieściły by się dwa sloty XQD.
Przeglądanie zdjęć dotykowo, fenomenalne. Przy tak dużych plikach szybsze nawet niż w smartfonach (podobno musi być karta XQD, na SD już takie szybkie nie jest) ale nie miałem ze sobą karty SD żeby sprawdzić.
Patrząc na pierwsze zdjęcie które zrobiłem czy to z 58mm czy 105mm, obydwa f/1.4 coś słabo z ostrością, kolejne to samo. Okazało się że ktoś w Picture Control ustawił wartość wyostrzenie na 0. Po zmianie na jakąś inną wartość pokazuje pazur.
Fotografowanie w trybie LiveView w trybie S1 za pomocą dotyku działa bardzo fajnie, jednak szybkość AF w Nikonie nadal nie powala, ale nie jest źle. Można odchylić ekran i robić zdjęcia nie patrząc w wizjer a fotografowana osoba nawet nie będzie o tym wiedzieć.
Fajnie mieć możliwość zmiany ustawień dotykowo, jest dużo szybsze niż przewijanie za pomocą wybieraka.
Ponieważ wcześniej miałem D810 zapomniałem że jest dedykowany przycisk ISO i często chciałem naciskać REC ale użytkownicy D5 czy D500 nie będą mieli z tym problemu.
Ponieważ nadal korzystam ze starego Capture NX, stosując konwerter dla mnie wadą jest że pliki w rozmiarze mRAW są zapisywane jako 12 bitów. Z tego co pamiętam aby konwerter działał muszą być 14 bitowe ale to wyjdzie za jakiś czas. Jeśli ktoś obrabia w Lightroomie lub CaptureOne nie musi się tym przejmować po wypuszczeniu aktualizacji. Liczyłem że reportaż będę zapisywał jako średnie RAWy, plener już duże no ale wtedy musiałbym zmienić program do obróbki. Oczywiście chwalą się tym że można obrabiać w aparacie ale nawet przy 100 zdjęciach rączej nie jest to wygodne.
Co do poruszeń przy dłuższych czasach ciężko stwierdzić na małym ekranie. Jak zobaczę na komputerze wtedy coś więcej powiem.
Mam sporo plików na różnych ISO ale będę bardzo późno w domu więc najszybciej coś jutro załaduję.
Jeśli u nas byłby w cenie 3300$ kupiłbym bez zastanowienia ale za prawie 17 tysi. lepiej poczekać. Jedyna promocja jest w ABFoto że dodają aku ale przy takiej cenie to mogli by GRIP dołączyć.
Pisane na telefonie więc przepraszam za błędy.
Patrząc na pierwsze zdjęcie które zrobiłem czy to z 58mm czy 105mm, obydwa f/1.4 coś słabo z ostrością, kolejne to samo. Okazało się że ktoś w Picture Control ustawił wartość wyostrzenie na 0.
-Kto to mógł być?
Jedyna promocja jest w ABFoto że dodają aku ale przy takiej cenie to mogli by GRIP dołąc.
Dziwna promocja, przecież aku jest w zestawie: https://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/professional/d850/camera-overview
Rossi_PL
06-09-2017, 19:28
-Kto to mógł być?
optyczne.pl ;-) ;-) ;-)
Dariusz Breś
06-09-2017, 20:36
optyczne.pl ;-) ;-) ;-)
Optyczni za rok dostaną do testów, na pewno nie oni ;)
Optyczni mieli już w łapkach "bestię", więc chyba jednak oni :-)
krzysztofz24
06-09-2017, 20:38
A skad takie info, potwierdzone?;-)
Od 15 min już oficjalne info :-) O przepraszam, od 13.20...
Skoro sa zdjęcia testowe na portalu, tzn że mieli. Ale mieli go chyba na pokazie, wic to nie znaczy, że pełen test będzie szybko.
Dariusz Breś
06-09-2017, 20:50
Tia, ale żeby testować taką matrycę na najsłabszej stałce nikkora - 58 1,4 to trzeba mieć gest... ;)
http://pliki.optyczne.pl/nd850/sample/DSC_0150.JPG
Jak na dzis w Stanach D850 w nie ma w sprzedazy.
A jak sie juz pojawi to i tak najpierw beda wysylac lub wreczac osobiscie tym co od dawna poplacili przedplaty.
Tak, ze spokojnie odychajcie i bez gwaltownych ruchow :-D
Darku, do testów "bestii" był N58 1.4, N105 1.4, N24-120 f4 i N14-24.
Dariusz Breś
06-09-2017, 21:13
Darku, do testów "bestii" był N58 1.4, N105 1.4, N24-120 f4 i N14-24.
Jedyny który się nadawał to 105, cała reszta to obniżenie wartości tego testu, tu trzeba pokazać szczegóły, dziwne że optyczni nie znają parametrów tych szkieł.
Jedyny który się nadawał to 105, cała reszta to obniżenie wartości tego testu, tu trzeba pokazać szczegóły, dziwne że optyczni nie znają parametrów tych szkieł.
Po założeniu 105mm f/1.4 zakochałem się tylko nie w korpusie, a obiektywie. Świetne szkło. Z taką rozdzielczością pokazuje co potrafi.
Dariusz Breś
06-09-2017, 21:21
Po założeniu 105mm f/1.4 zakochałem się tylko nie w korpusie, a obiektywie. Świetne szkło. Z taką rozdzielczością pokazuje co potrafi.
Bo 105 jest już "godnym" szkłem nikkora, takim zbliżeniem do konkurencji.
Mogliby do testu AF użyć jakiegoś innego obiektywu niż ich 24-70/2.8.
...czy AF-D 50/1.8
Rossi_PL
06-09-2017, 22:07
Jachu niedawno wskoczyłes na S135ART i mimo to N105 1.4 aż takie wrażenie na Tobie zrobił? :-)
Dariusz Breś
06-09-2017, 23:03
Jachu niedawno wskoczyłes na S135ART i mimo to N105 1.4 aż takie wrażenie na Tobie zrobił? :-)
Łoooo, to taki harpagan? ma 135 art i 105 go kręci? :)
nie nie, dobre szkło, choć na mnie wrażenia takiego nie zrobił
..do testów "bestii" był N58 1.4, N105 1.4, N24-120 f4 i N14-24.Z czego tylko 105/1.4 ma bardzo dobre wyniki w testach ostrości.
Troche to dziwne, bo optyczni testowali inne z tych szkieł i wiedzą, że ten 58 to nie grzeszy ostrością, a 14-24 testowali .. na DX, tymczasem na 36 mpx wychodzi, że ten obiektyw nie jest żadnym królem.
@Jachu (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5916) niedawno wskoczyłes na S135ART i mimo to N105 1.4 aż takie wrażenie na Tobie zrobił? :-)
105-tka lżejsza, poręczniejsza i naprawdę ostra. Tylko ta cena :( Nie miałem ze sobą 135-tki żeby porównać. Sigmę uwielbiam jednak to tylko f/1.8 :mrgreen:
1. slow-motion tak, ale 3min bez dzwiekuNie widziałem (fajnego) slo-mo tak długiego.
2. stabilizacja tak, ale tylko w FHD i jeszcze obcina poniżej tej rozdziałki (mi akurat to nie jest za bardzo potrzebne, ale odnotowuję)Chyba nie da się zrobić stabilizacji bez obcinania.
3. 3h video tak, ale na atomówce z gripemCzyli jeśli z gripem, to nie powinni się tym chwalić. Niech to pozostanie dobrze ukrytym ficzerem dla wnikliwych.
Litości. Zapewne mogli to wszystko powyżej jeszcze bardziej wyśrubować. Tylko że aparat by kosztował 33.000 zł i kupiłoby go zaledwie kilka osób.
Moja subiektywna lista zalet i wad, po przejrzeniu instrukcji:
Plusy
Brak wbudowanej lampy (dzięki czemu m.in. większy, jaśniejszy wizjer)
Rozmieszczenie guzików (+/-) oraz ISO
Pokrętło zmiany drioptriażu wygodne i z blokadą
Gniazda do podłączenia lampy i pilota
Dodatkowy guzik funkcyjny na dole po lewej (Fn2)
Wbudowana zasłonka na wizjer
Uchylny monitor (szkoda, że tylko w jednej osi)
Dotykowy monitor
Obsługa kart XQD i SD (to chyba rozsądne połączenie, chociaż 2x XQD mogłoby być lepsze)
Akumulator EN-EL15a kompatybilny m.in. z Nikonem D750
7/9 klatek na sekundę (w zależności od użycia gripa i baterii EN-EL18b)
Możliwość zapisywania dużych, średnich i małych RAWów
Możliwość ustawienia maksymalnego ISO osobno dla światła ciągłego i błyskowego
Możliwość łatwego włączenia/wyłączenia AUTO ISO
Tryb T dostępny po wybraniu M
Możliwość zablokowania przysłony/migawki w trybach S/A i M
Funkcja focus shift
Silent photography(?)
Multiekspozycja
Interwałometr
Tryb HDR
Osobna równowaga bieli do filmowania
Funkcja time-lapse
Elektroniczna migawka w trybach Q, Qc, Mup
Wi-Fi
Bluetooth
Radiowe sterowanie lampami
Slow-Motion Movies
Tryb Qc
Minusy
Guzik MODE po lewej stronie na górze (po prawej nie trzeba używać drugiej ręki)
Brak guzika AE-L/AF-L (choć jego rolę wypełnia dżojstik)
Brak trybu AF-A
Brak zabezpieczenia przed prześwietleniem/niedoświetleniem w trybach S i A (patrz Canon)
Brak trybów U1, U2, U3 (patrz Canon, gdzie dodatkowo można ich zachowanie dowolnie konfigurować)
leon001 ...gdzie kolega zakupił te karty? jakiś link? dziękuję
Slow motion jest 50 klatek 1080p z limitem 29:59 więc jest ok. Można nagrać cały materiał w 50 klatkach i zdecydować przy montażu gdzie użyję/potrzebuję 25 a gdzie 50fps. 3min na 100kl/s wystarczy, przynajmniej ja nigdy nie nagram dłuższego klipu w 100kl/s.
Pawel Pawlak
07-09-2017, 12:47
Minusy
Guzik MODE po lewej stronie na górze (po prawej nie trzeba używać drugiej ręki)
pozwolę sobie odnieść się do tych punktów
- można podpiąć MODE pod REC - ja tak zrobiłem i mam "pod palcem" lewej łapy
- AE-L (chyba AF-L także) można podpiąć pod JOYa - jak wiesz, ale jeśli ma Ci to przeszkadzać w sterowaniem wybory aktywnego pkt AF, to można sterowanie AFem pozostawić tylko na głównym wybieraku czyli tak jak do tej pory było w nikonach bez JOYa i do JOYa jej nie przypisywać. Wtedy JOY pełni tylko funkcję jak w starych modelach - i jakiej Ci brakuje. Jeśli jednak chcesz do JOYa coś jeszcze podpiąć, to po prostu rozwijasz jego funkcjonalność - więc trudno uznać to jako wadę, bo mając standardowy klawisz blokady pomiarów nie miałbyś takiej możliwości.
leon001 ...gdzie kolega zakupił te karty? jakiś link? dziękuję
Proszę bardzo:
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1252148-REG/lexar_lxqd64gcrbna2933bn_64gb_pro_2933x_xqd.html
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1090747-REG/lexar_lsd32gcrbna2000r_pro_2000x_uhs_2.html
pozwolę sobie odnieść się do tych punktów
- AE-L (chyba AF-L także) można podpiąć pod JOYa - jak wiesz, ale jeśli ma Ci to przeszkadzać w sterowaniem wybory aktywnego pkt AF, to można sterowanie AFem pozostawić tylko na głównym wybieraku czyli tak jak do tej pory było w nikonach bez JOYa i do JOYa jej nie przypisywać. Wtedy JOY pełni tylko funkcję jak w starych modelach - i jakiej Ci brakuje. Jeśli jednak chcesz do JOYa coś jeszcze podpiąć, to po prostu rozwijasz jego funkcjonalność - więc trudno uznać to jako wadę, bo mając standardowy klawisz blokady pomiarów nie miałbyś takiej możliwości.
O, to cenne.
Tylko: jeśli podepnę MODE pod REC, to wtedy czym włączam nagrywanie?
Nie wiedziałem też, że można rozwijać funkcjonalność JOYa. Bo na przykład guzik funkcyjny może albo działać po naciśnięciu, albo naciśnięcie+pokrętło, ale nie oba jednocześnie (co w sumie chyba dziwne, bo mogłoby, jak mi się zdaje).
Pawel Pawlak
07-09-2017, 14:01
Piszę o d500, ale sądzę że D850 będzie raczej tak samo, albo jeszcze "bogaciej" ;)
W trybie FOTO REC będzie pełnił funkcję MODE, a jak włączyć LV Video - czyli przejdziesz w tryb VIDEO to REC będzie REC ;)
Proszę bardzo:
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1252148-REG/lexar_lxqd64gcrbna2933bn_64gb_pro_2933x_xqd.html
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1090747-REG/lexar_lsd32gcrbna2000r_pro_2000x_uhs_2.html
Hmm... podana przez Ciebie kwota ~160 $ to koszt netto samego towaru, do tego trzeba doliczyć koszty przesyłki i ewentualny VAT, który przyjdzie zapłacić przy odbiorze - wtedy cena nie jest już tak zachęcająca.
Piszę o d500, ale sądzę że D850 będzie raczej tak samo, albo jeszcze "bogaciej" ;)
W trybie FOTO REC będzie pełnił funkcję MODE, a jak włączyć LV Video - czyli przejdziesz w tryb VIDEO to REC będzie REC ;)
Czyli wtedy w trybie LV Video tryby zmieniam znów guzikiem MODE? Zresztą, to już niuanse, ważne, że da się przenieść MODE na prawą stronę. :-)
Tak jak obiecałem pliki do pobrania NEF+JPEG (kompresja bezstratna, 14 bitowe)
Część I TUTAJ (https://megawrzuta.pl/download/9d0539b98744540fdb621dc5f34c3acd.html)
Część II TUTAJ (https://megawrzuta.pl/download/07a8da1ebebdf7dcfa496f24cd916b0a.html)
Fotografowałem różnymi korpusami więc ustawienia PictureControl oraz odszumiania mogą się różnić. Niektóre z nich mogą być to RAWy Medium.
Hasło: nikoniarze
Dariusz Breś
07-09-2017, 14:31
Mi przez parę zleceń D5 wprowadził chaos w obsłudze, bo palce odruchowo idą do mode po prawej stronie. Po parunastu godzinach przestawiłem się aby znów zonka zaliczyć na D4s i D810. Dzięki bogu 850 ma jak d5 więc przynajmniej będzie ujednolicenie.
Część I TUTAJ (https://megawrzuta.pl/download/9d0539b98744540fdb621dc5f34c3acd.html)
Część II TUTAJ (https://megawrzuta.pl/download/07a8da1ebebdf7dcfa496f24cd916b0a.html)
a hasło smsem za 4,50 dostaniemy?
Pawel Pawlak
07-09-2017, 14:35
Darek, no własnie żeby tak samo sterować D4s i nowymi body, można podpisać MODE pod REC (zwłaszcza jeśli się nie kręci vidoe i ten klawisz jest zbędny)
Ale wg mnie irytujące jest to przeniesienie MODE na drugą stronę :/
Mi przez parę zleceń D5 wprowadził chaos w obsłudze, bo palce odruchowo idą do mode po prawej stronie. Po parunastu godzinach przestawiłem się aby znów zonka zaliczyć na D4s i D810. Dzięki bogu 850 ma jak d5 więc przynajmniej będzie ujednolicenie.
Uaktualniłem więc minusy:
Guzik MODE po lewej stronie na górze (po prawej nie trzeba używać drugiej ręki). Można co prawda przypisać tę rolę do guzika REC.
Brak trybu AF-A
Brak zabezpieczenia przed prześwietleniem/niedoświetleniem w trybach S i A (patrz Canon)
Brak trybów U1, U2, U3 (patrz Canon, gdzie dodatkowo można ich zachowanie dowolnie konfigurować). Można co prawda przypisać szybką zmianę banku menu fotografowania do jednego z guzików, ale nie banku menu ustawień osobistych.
Dariusz Breś
07-09-2017, 14:38
Darek, no własnie żeby tak samo sterować D4s i nowymi body, można podpisać MODE pod REC (zwłaszcza jeśli się nie kręci vidoe i ten klawisz jest zbędny)
Ale wg mnie irytujące jest to przeniesienie MODE na drugą stronę :/
Można, ale wolę przestawić się wcześniej, tym bardziej że iso używam częściej niż mode. Mode to dla mnie tylko tryb M (90%) i A. Pod rec mam zmianę banków.
a hasło smsem za 4,50 dostaniemy?
Przepraszam w pośpiechu zapomniałem dopisać. Hasło : nikoniarze
Dariusz Breś
07-09-2017, 14:46
Uaktualniłem więc minusy:
Guzik MODE po lewej stronie na górze (po prawej nie trzeba używać drugiej ręki). Można co prawda przypisać tę rolę do guzika REC.
Brak trybu AF-A
Brak trybów U1, U2, U3 (patrz Canon, gdzie dodatkowo można ich zachowanie dowolnie konfigurować). Można co prawda przypisać szybką zmianę banku menu fotografowania do jednego z guzików, ale nie banku menu ustawień osobistych.
Dodaj dla Ciebie minusy, bo przeniesienie iso w miejsce mode to odpowiedź nikona na prośby zawodowych fotografów.
Dodaj dla Ciebie minusy, bo przeniesienie iso w miejsce mode to odpowiedź nikona na prośby zawodowych fotografów.
Nie napisałem, że guzik ISO to minus, tylko że plus. Natomiast guzik MODE wystarczyło zostawić obok ISO, a guzik REC umieścić obok albo pod kciukiem na tylnej ściance. A po drugie - oczywiście, że to jest subiektywna lista, cofnij się do oryginalnego wpisu, gdzie to podkreśliłem i gdzie masz też plusy. :-)
Jest już Camera Raw 9.12.1 z supportem D850
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2017/09/camera-raw-9-12-1-now-available.html
Dariusz Breś
07-09-2017, 15:03
Nie napisałem, że guzik ISO to minus, tylko że plus. Natomiast guzik MODE wystarczyło zostawić obok ISO, a guzik REC umieścić obok albo pod kciukiem na tylnej ściance. A po drugie - oczywiście, że to jest subiektywna lista, cofnij się do oryginalnego wpisu, gdzie to podkreśliłem i gdzie masz też plusy. :-)
No taaaa, a ta ochrona świateł jest w tych trybach co piszesz, D5 i D810 to mają, więc na 100% ma D850. Co to jest Tryb AF-A?
No taaaa, a ta ochrona świateł jest w tych trybach co piszesz, D5 i D810 to mają, więc na 100% ma D850. Co to jest Tryb AF-A?
D750 też chyba ma pomiar z gwiazdką, nigdy nie używałem.
AF-A decyduje za Ciebie czy użyć AF-S czy AF-C ;) Też nigdy nie używałem, nawet nie wiedziałem, że w D850 tego nie będzie.
Dariusz Breś
07-09-2017, 15:06
D750 też chyba ma pomiar z gwiazdką, nigdy nie używałem.
AF-A decyduje za Ciebie czy użyć AF-S czy AF-C ;) Też nigdy nie używałem, nawet nie wiedziałem, że w D850 tego nie będzie.
Ło jezu, to tylko bić brawa że nikon nie ma takiego gó... na co to komu?
No taaaa, a ta ochrona świateł jest w tych trybach co piszesz, D5 i D810 to mają, więc na 100% ma D850.
Możesz mi wskazać tę funkcję w menu? Raczej piszemy o czymś innym, ale wolę się upewnić.
Ło jezu, to tylko bić brawa że nikon nie ma takiego gó... na co to komu?
Nie wszystko, czego nie używasz, jest gównem. Może Ci to nie jest potrzebne, a może nie wiedziałbyś, jak i kiedy tego używać. :-) Mi się przydaje. Canon od wieków ma to w każdym aparacie, a Nikon nie potrafi się zdecydować (jak z bankami i C1-C3, choć to mniej ważne).
Dariusz Breś
07-09-2017, 15:16
Możesz mi wskazać tę funkcję w menu? Raczej piszemy o czymś innym, ale wolę się upewnić.
klawisz pomiar światła i rolka
Nie wszystko, czego nie używasz, jest gównem. Może Ci to nie jest potrzebne, a może nie wiedziałbyś, jak i kiedy tego używać. :-) Mi się przydaje.
To ma tylko sens w przypadku gdy ktoś potrzebuje full automatu bo nie ma wiedzy użytkowania body. Takie coś mogłoby być w niskiej klasie, np. D3300, gdzie userzy zaczynają drogę.
Ale na boga w puszkach pro, gdzie celowo wyrzucane jest auto? c'mon...
Canon akurat nie jest wyznacznikiem, bo mają tak koszmarną klawiszologię że głowa mała
Ze strony Nikona D850, nie przeglądałem jeszcze instrukcji:
Sposób pomiaru ekspozycji
Punktowy: [...] Chroniący jasne obszary przed prześwietleniem: dostępny w przypadku obiektywów G, E i D
Idiotyczna jest nazwa tego trybu - sugeruje ze to spot. Ludzie sie mylą.
AF-A - tryb zbędny jak każda przesadna automatyka.
Przyznaje racje jesli chodzi o U1 2 3.
Pawel Pawlak
07-09-2017, 15:30
Nie wiem jak działa ten tryb z pomiaru z ochroną światłem w D750 i d810, ale w d500 jest dla mnie fantastyczny (pewnie m.in. ze względu na olbrzymią matrycę pomiarową). Tego najbardziej brakuje mi w d4s (liczyłem że będzie - tak jak w d810) i dla tego pomiaru spoglądałbym w kierunku d5 ;)
Nie wiem jak działa ten tryb z pomiaru z ochroną światłem w D750 i d810, ale w d500 jest dla mnie fantastyczny (pewnie m.in. ze względu na olbrzymią matrycę pomiarową). Tego najbardziej brakuje mi w d4s (liczyłem że będzie - tak jak w d810) i dla tego pomiaru spoglądałbym w kierunku d5 ;)
Powiadasz? :) To może dam mu szansę, zawsze to nowe doświadczenia, a nuż się spodoba.
klawisz pomiar światła i rolka
Nie, to nie jest ta funkcja. Funkcja Canona działa w trybach Tv i Av w ten sposób, że jeśli aparatowi zabraknie możliwości ustawienia migawki/przysłony i zdjęcie wyszłoby prześwietlone/niedoświetlone, to możesz mu pozwolić na zmianę tego parametru, który normalnie sam kontrolujesz w danym trybie. Nikon czegoś takiego nie ma.
To ma tylko sens w przypadku gdy ktoś potrzebuje full automatu bo nie ma wiedzy użytkowania body. Takie coś mogłoby być w niskiej klasie, np. D3300, gdzie userzy zaczynają drogę.
Niestety, jest inaczej: ten kto ma wiedzę, także używa automatyk różnych, tylko inaczej. Oczywiście nie każdy i nie musi. Jak nie lubisz czy nie używasz czy nie umiesz używać automatyk, to możesz je wyłączyć. Ale lepiej żeby była, niż żeby jej nie było. Canon ma je w każdym body, Nikon różnie w różnych, co jest po prostu głupie. Ekstremalnie mogę dodać, że nawet tryb "zielony" moim zdaniem mógłby być w każdej puszcze, także tej topowej. Bywają momenty, gdy wyjmując aparat z torby musisz móc zrobić zdjęcie _natychmiast_, a nie zawsze i nie każda konfiguracja nie będąca trybem "zielonym" na to pozwala. Sprawę co prawda załatwiłby tryb P w połączeniu z jednym z U1-U2 (już nie mówię o U1-U5...), no ale Nikon i tego poskąpił w D850.
Klawiszologia Canona to co innego, natomiast jeśli chodzi o konsekwencję i ułatwienia (C1-C3) to Nikon mógłby się paru rzeczy nauczyć. Inna sprawa, że między Canonem i Nikonem przełączam się płynnie, więc nie jest tak źle z klawiszologią. Parafrazując Twój przytyk - tylko userzy zaczynający drogę mogą mieć z tym problem. :-)
Ale żeby nie było tak ponuro - D850 na razie na papierze ma przytłaczająco więcej zalet, plusów i ciekawych innowacji, niż minusów, co na mojej subiektywnej liście widać wyraźnie.
Może kiedyś się doczekam aparatu bez minusów. :-)
Dariusz Breś
07-09-2017, 15:46
Powiadasz? :) To może dam mu szansę, zawsze to nowe doświadczenia, a nuż się spodoba.
Ja często korzystam z niego na d810, jest ok
Inna sprawa, że między Canonem i Nikonem przełączam się płynnie, więc nie jest tak źle z klawiszologią. Parafrazując Twój przytyk - tylko userzy zaczynający drogę mogą mieć z tym problem. :-)
To niezły gościu jesteś, jeśli potrafisz na canonie zmienić przysłonę i szybkość trzymając wskazujący na spuście :)
szanuję za takie umiejętności, serio
To niezły gościu jesteś, jeśli potrafisz na canonie zmienić przysłonę i szybkość trzymając wskazujący na spuście :)
szanuję za takie umiejętności, serio
Aż sprawdzę, jak będzie okazja, bo może mnie przeceniłeś tym razem. :-D
Faktem jest, że zdecydowanie wolę jednak Nikona, mimo tych moich żali powyżej. A D850 już w ogóle wymiata, nie mogę się doczekać, aż go dorwę na sesję jakąś.
Jest już pierwszy większy test.
https://www.ephotozine.com/article/nikon-d850-expert-review-31314
pzdr
Dariusz Breś
07-09-2017, 17:53
Jakieś strasznie duże te punkty af względem d5, czy to takie wrażenie po powiększeniu?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/1000NikonD850Viewfinder_1504608330-1.jpg
źródło (https://www.ephotozine.com/articles/nikon-d850-hands-on-review-31314/images/1000-Nikon-D850-Viewfinder_1504608330.jpg)
Jakieś strasznie duże te punkty af względem d5, czy to takie wrażenie po powiększeniu?
Gdzieś widziałem w menu opcję zwiększania/zmniejszania tych punktów, może to to? (o ile ma to odzwierciedlenie w ich rozmiarze wyświetlanym).
Pawel Pawlak
07-09-2017, 18:12
Może być tylko inna "rysunek" na matówce. Sensor AF jest ten sam, umieszczony tak samo, więc wielkość pól AF musi być identyczna.
Wie ktoś czy D850 też dostał tryb dynamiczny 9 polowy i te nowe liniowe tryby ?
Zmiana wielkości dotyczy zdaje się tylko trybu LV
Dariusz Breś
08-09-2017, 01:45
Fotografowałem różnymi korpusami więc ustawienia PictureControl oraz odszumiania mogą się różnić. Niektóre z nich mogą być to RAWy Medium.
Hasło: nikoniarze
Przejrzałem te pliki, wygląda na to że optyczni po prostu byli na prezentacji i używali tego samego "krapu" od nikona, czyli 58 1,4, 24-70
na 24-70 2,8 i iso 3200 nie da się tego oglądać, na iso 800 szumi nieźle, czyli jak d810
35 1,4, jak zwykle nie wiadomo gdzie ostrość a aberacja klasy nikorr
105 jedynie się broni, nawet 200 F2 poległ na tej matrycy
wszystko zależy oczywiście od warunków ale tak pięknie jak piszą o matrycy nie wydaje mi się na tę chwilę
w sumie spodziewałem się że nie będzie dobrego wysokiego iso, martwi mnie że iso 64 może być gorsze od 810
ps. Jachu co ty z tymi fotami w lustrze modeliny co? ;)
A co jest nie tak z 24-70 2.8 ??
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Dariusz Breś
08-09-2017, 01:54
A co jest nie tak z 24-70 2.8 ??
Nic, to fajne reporterskie szkło.
Nic, to fajne reporterskie szkło.Potwierdzam [emoji3] tylko ciężkie dranstwo.
Dariusz Breś
08-09-2017, 02:53
Zagadka dla was, który szum z jakiej puchy, do wyboru 810 i 850, ISO 3200, potraktujcie to jako zabawę :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/37093360045_bd50780c70_o-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4418/37093360045_bd50780c70_o.jpg)
Pawel Pawlak
08-09-2017, 08:29
Dziwi mnie że tyle szkieł podobno "nie daje rady" skoro w D500 praktycznie wszystkie są bardzo ostre. Może to kwestia środkowego fragmentu soczewki jaki wykorzystuje DX.
wacha321
08-09-2017, 08:30
Może być tylko inna "rysunek" na matówce. Sensor AF jest ten sam, umieszczony tak samo, więc wielkość pól AF musi być identyczna.
Wie ktoś czy D850 też dostał tryb dynamiczny 9 polowy i te nowe liniowe tryby ?
Zmiana wielkości dotyczy zdaje się tylko trybu LV
Według instrukcji na 100 i 103 stronie jest 9,25,72i 153 pól do wyboru przy dynamicznym. O jakie liniowe Ci chodzi?
[QUOTE=Dariusz Breś;3882778]Przejrzałem te pliki, wygląda na to że optyczni po prostu byli na prezentacji i używali tego samego "krapu" od nikona, czyli 58 1,4, 24-70
na 24-70 2,8 i iso 3200 nie da się tego oglądać, na iso 800 szumi nieźle, czyli jak d810
35 1,4, jak zwykle nie wiadomo gdzie ostrość a aberacja klasy nikorr
105 jedynie się broni, nawet 200 F2 poległ na tej matrycy
Ja tam nie bardzo może się znam, ale jak piszesz że na 24-70 mocno szumi przy ISO 3200 to nie rozumiem. Szkło ma wpływ na szum??
ps
coś mi cytat kiepsko się załączył :)
kurczeblade
08-09-2017, 08:59
Dariusz Breś
Dawaj, bo nie ma czasu na zagadki :D
Edit: jeden i drugi szum z D850 - tak mówi exif :D
Niestety miałem zbyt wysokie oczekiwania w stosunku do D850. Liczyłem, że poziom szumów nie będzie większy niż w D500, a wygląda, po pierwszych prezentowanych w internecie zdjęciach, że może być jednak gorzej. Nigdy nie używałem matrycy większej niż 24 mpx, ale oglądając prezentowane sample nie widzę tej niezwykłej ostrości, jaką powinna dawać teoretycznie matryca 45 mpx. Dla mnie większość zdjęć z prezentacji D850 zamieszczonych w internecie jest po prostu nieostra, na wyższych czułościach ucieka detal, podejrzewam, że i dynamika również na wyższych czułościach będzie słaba. Ciekawe, czym jest spowodowany ten brak wystarczającej ostrości, brakiem doświadczenia testujących, błędami af, czy jednak matryca jest wrażliwa na poruszenia. Poczekam jednak z ostateczną oceną do czasu, aż ukaże się więcej zdjęć w RAW robionych w różnych warunkach.
Generalnie jestem bardzo zadowolony z D500, jedynie w okresie jesiennym, ze względu na użyteczne wysokie ISO spoglądam tęsknie na jednocyfrówki. Niestety wydaje mi się, że D850 nie zastąpi D5 w takich zastosowaniach do których chciałem go nabyć, fotografia pierza i sierści o świcie w trudniejszych warunkach.
Darek zgaduję, górne to D850 ?
Chyba nikt się nie spodziewa, że D850 będzie miał mniejszy szum niż D5 na tych samych (wysokich) wartościach ISO. Jeśli tak, to gratuluję optymizmu. Jak będzie utrzymany poziom D810 to będzie bardzo dobrze przy tej rozdzielczości.
Pawel Pawlak
08-09-2017, 09:29
Niestety miałem zbyt wysokie oczekiwania w stosunku do D850. Liczyłem, że poziom szumów nie będzie większy niż w D500, a wygląda, po pierwszych prezentowanych w internecie zdjęciach, że może być jednak gorzej. Nigdy nie używałem matrycy większej niż 24 mpx, ale oglądając prezentowane sample nie widzę tej niezwykłej ostrości, jaką powinna dawać teoretycznie matryca 45 mpx. Dla mnie większość zdjęć z prezentacji D850 zamieszczonych w internecie jest po prostu nieostra, na wyższych czułościach ucieka detal, podejrzewam, że i dynamika również na wyższych czułościach będzie słaba. Ciekawe, czym jest spowodowany ten brak wystarczającej ostrości, brakiem doświadczenia testujących, błędami af, czy jednak matryca jest wrażliwa na poruszenia. Poczekam jednak z ostateczną oceną do czasu, aż ukaże się więcej zdjęć w RAW robionych w różnych warunkach.
Generalnie jestem bardzo zadowolony z D500, jedynie w okresie jesiennym, ze względu na użyteczne wysokie ISO spoglądam tęsknie na jednocyfrówki. Niestety wydaje mi się, że D850 nie zastąpi D5 w takich zastosowaniach do których chciałem go nabyć, fotografia pierza i sierści o świcie w trudniejszych warunkach.
Darek zgaduję, górne to D850 ?
Wg mnie w słabym świetle poranka albo zmierzchu, każda "gęsta" matryca nie daje rady przy matrycach D3s-D5. Potrzebujesz czegoś do takich sytuacji ? szukaj dobrej oferty na D4 - najlepszy stosunek cena/obrazek, D4s jeszcze lepszy obrazek w słabym świetle i lepszy AF, albo najlepiej D5.
O poranku, przy słabym świetle więcej wyciągniesz z d4 i iso6400-8000 niż z d500 i iso1600
madebyzosiek
08-09-2017, 09:32
Ale ten wielki szum jest tak samo wielki po zeskalowaniu obrazka do 24, czy nawet 20 MPX? Przecież szum na 45 MPX można uznać za drobny problem, biorąc pod uwagę późniejsze wykorzystanie zdjęć... Ciekawi mnie jak będzie wyglądał obrazek z Sigmy Art 135, albo 85 :)
Liczyłem, że szum będzie jednak trochę niższy niż w D500 w pełnej rozdzielczości, a w mraw przynajmniej o 1 ev . Jednak zastosowana technologia jest inna, nowsza i minęło 1,5 roku od prezentacji D500 i D5. Dobrze zdaję sobie sprawę z możliwości D5, ale jednak miałem nadzieję, że się taniej wykpię.
Wystarczy porównać jaki szum prezentują inne tak gigantyczne matryce i szybko dochodzi się do wniosku że Nikon zrobił wielki postęp, ta matryca BSI z tego co widzę najlepsze efekty daje powyżej ISO 6400 gdzie szum jest drobniutki i wydaje się łatwiejszy do akceptacji, po przeskalowaniu do 24Mpix wiele znika, w canonach i sony zostaje degradacja i nie ma zysku z wielkosci matrycy.
Przy porównaniu do D500 gdzie matryca 20Mpix robi swoje jest to trudne bo pytanie ile szczegółów ten gigant z D850 potrafi zarejestrować przy takich samych ISO i szum tu może nie jest najważniejszy.
Mam nadzieję że teraz więcej ludzi doceni właśnie tą matryce w D500 i D7500 bo sporo marudzenia było przy premierze że pikselków powinno być więcej itd.