PDA

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki - Nikon Dx00 (crop DX)

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9

MstrG
19-03-2013, 13:31
a dokupiony grip nie poprawi ergonomii w poziomie, zbędne słowa.

Poprawia i to bardzo, przynajmniej mi :)
Gdy latam z 70-200 bez statywu, to z dołożonym gripem pracuje mi się o wiele wygodniej i nie mówię tu tylko o lepszym wyważeniu. Gdy mam założony 17-55 to grip jest raczej zdjęty.

Ja bym zauważył jeszcze co innego. W podróży lepiej jest mieć sprzęt (body i obiektywy) lekki i mniej rzucający się w oczy. Nie ma co dązyć w stronę D4 i 70-200/2.8 + pare innych szkieł, bo to super wygląda, ale w specyfikacjach. Sprzęt, który jest mniejszy i lżejszy może mieć płytsze, gorsze uchwyty, bo jako lekki nie wysuwa się tak z dłoni. Zerknąć sobie można w kierunku tego jak głęboki grip proponuje Leica M ;) (kto narzeka na jej ergonomię?) albo choćby Nexy itp. sprzęt. Duży uchwyt bezsensownie powiększyłby mały aparat i nie ma powodu by go konstruować, bo sprzęt jest lekki.

Oczywiście tu masz rację. Są jednak podróże i podróże :) jedni jadą aby pozwiedzać i przy okazji pstryknąć kilka ładnych zdjęć - tu bezlusterkowiec będzie świetny, inni jadą w podróż głównie po to, aby porobić piękne zdjęcia cięższym sprzętem i później je obrabiać w domowym zaciszu.

moshica
19-03-2013, 13:31
A w związku z tym, że trzymanie jest sprawą osobistą - jak co komu leży w dłoniach - napisz cos konstruktywnego o d7100, a nie, że nie zmienisz...

Nie wiem co masz aktualnie - (celuje w d80), ale rzeczywiście kup te stare d300s lub nawet d700 z małym przebiegiem i ciesz sie z życia,a nie wylewaj frustracji na forum...

wszystko ma w jakości obrazka jak dla mnie na plus ! O wadach nie będę już pisał..

frustracji nie wylewam, ale dzielę się spostrzeżeniami.
tylko uchwyt tego bodu z długimi tele których używam przekreślił zamiar jego kupna...

nie kontynuujmy dalej tej bezowocnej dyskusji, bo wspólnie będziemy się kręcić za i przeciw wokół D7100, wątek dotyczy D400...
piszmy na jego temat...

moshica
19-03-2013, 13:34
Oczywiście tu masz rację. Są jednak podróże i podróże :) jedni jadą aby pozwiedzać i przy okazji pstryknąć kilka ładnych zdjęć - tu bezlusterkowiec będzie świetny, inni jadą w podróż głównie po to, aby porobić piękne zdjęcia cięższym sprzętem i później je obrabiać w domowym zaciszu.

Ja właśnie do nich się zaliczam, od 10 lat nigdzie nie wypocząłem, bo jeżdżę na całotygodniowe tripy pod kątem photo, zresztą Jacek_Z może to potwierdzić, bo niedawno zaliczył taki na jakich ja bywam...
Więc jak widzisz zaczyna Ci się rysować wizerunek mojej osoby w innym świetle...;-)

MstrG
19-03-2013, 13:49
Ja właśnie do nich się zaliczam, od 10 lat nigdzie nie wypocząłem, bo jeżdżę na całotygodniowe tripy pod kątem photo, zresztą Jacek_Z może to potwierdzić, bo niedawno zaliczył taki na jakich ja bywam...
Więc jak widzisz zaczyna Ci się rysować wizerunek mojej osoby w innym świetle...;-)

Widzę, że mnie traktujesz jak wroga, przeciwnika :) nie wiem dlaczego.
Ja Ciebie nie odbieram źle, nawet Cię rozumiem.

Pokładałeś wielkie nadzieje w tym, że D7100 nagle będzie miało trzymanie jak D300s. D7100 jest kontynuacją serii semi-pro, D300 jest jednak linią pro.

Dla mnie uchwyt w D90 i D7000 jest wygodny i w moim odczuciu pewny. Dokupiłem jeszcze battery pack. Gdybym robił zdjęcia w ekstremalnych warunkach, obawiając się, że sprzęt może mi wylecieć z reki to bym dokupił jeszcze jakiś pasek nadgarstkowy typu AH-4.

nyny1
19-03-2013, 13:52
Kazdy powod jest dobry by sobie i innym na forum tlumaczyc brak checi wymiany sprzetu....

...jak taki purysta z Ciebie to sie zastanawiam dlaczego jeszcze na EVILE nie spojrzales.
Skoro ergonomia D300 odpowiada, to dlaczego jeszcze od 2007 roku kiedy to zaprezentowano model jeszcze nie zmieniles?
Nie rozumiem o co to cale halo i zrzedzenie....

pozdro

Pawel Pawlak
19-03-2013, 13:53
Hmm... nie sądzę żeby D7100 można nazwać kontynuacją linii semi-pro. Zarówno D7100 jak i jego poprzednik - d7000 to "body dla zaawansowanych amatorów" albo jak kto woli dla "entuzjastów".

moshica
19-03-2013, 13:58
Absolutnie nie traktuję Cię jak wroga, choć pewne aspekty naszej "sprzeczki" jeśli tak ją nazwać można, da się odczuć.
Po prostu bronię swojego stanowiska w sprawie które przećwiczyłem na wielu wyjazdach.
W kwestii D300 zawsze miałem wyobrażenie że to nie seria Pro, chyba że przez tyle lat żyłem w błogiej nieświadomości.
W kwestii zabezpieczenia, mam szelki ... jest to bardzo wygodne.

Skoro ergonomia D300s odpowiada, to dlaczego jeszcze od 2007 roku kiedy to zaprezentowano model jeszcze nie zmieniles?

pozdro

Robię tylko i wyłącznie w RAW, nie miałem ciśnienia na lepszą jakość, ale że zaczyna się czasem "sypać" muszę się rozejrzeć za nowym. A kasę wolałem wydać w tym czasie na jasne szkła i dalsze wyjazdy...

MstrG
19-03-2013, 14:05
Hmm... nie sądzę żeby D7100 można nazwać kontynuacją linii semi-pro. Zarówno D7100 jak i jego poprzednik - d7000 to "body dla zaawansowanych amatorów" albo jak kto woli dla "entuzjastów".

Jak zwał tak zwał :) jedni określają D7000, K-5 II i 60D jako semi pro, inni jako sprzęt dla entuzjastów. Czy go ma używać zaawansowany amator czy początkujący pro. Whatever. Chodzi mi o to, że D7100 nie przeskoczyło w swojej klasyfikacji półkę wyżej.

PS. Nazywanie klas to śliska sprawa, bo spotkałem się, z opiniami, że np Renault Thalia to limuzyna :P

nyny1
19-03-2013, 14:07
Robię tylko i wyłącznie w RAW, nie miałem ciśnienia na lepszą jakość, ale że zaczyna się czasem "sypać" muszę się rozejrzeć za nowym. A kasę wolałem wydać w tym czasie na jasne szkła i dalsze wyjazdy...

To w czym rzecz?
Od wyboru do koloru, nikt nie zmusza do d7100, przez tyle lat juz w samym nikonie wyszlo tyle puszek, ze mozna poprzebierac.
Skoro tyle lat nie miales problemow z tym co produkuje Twoja puszka, to napraw ja, i tyle. Odejdzie Tobie jeden problem, wiecej kasy zostanie na wyjazdy, a i mniej smiecenia bedzie w tematach zwiazanych z d7100 i podobnych :)

pozdro

moshica
19-03-2013, 14:10
Dajmy już spokój, Nikon widać nie pójdzie dalej w serię Dxx, a szkoda bo to uważam były bardzo udane konstrukcje.
Jeśli się nie pojawi D400 to będzie największy zonk w tej stajni, pół biedy jak nie zniknie D300s a jeśli zniknie to ktoś taki jak ja będzie musiał chyba przemyśleć wszystko od nowa i myśleć albo o FX ( na razie nie potrzebuję, patrz crop na tele) albo .... no właśnie. ;-)

Pawel Pawlak
19-03-2013, 14:35
Jak zwał tak zwał :) jedni określają D7000, K-5 II i 60D jako semi pro, inni jako sprzęt dla entuzjastów. Czy go ma używać zaawansowany amator czy początkujący pro. Whatever. Chodzi mi o to, że D7100 nie przeskoczyło w swojej klasyfikacji półkę wyżej.

PS. Nazywanie klas to śliska sprawa, bo spotkałem się, z opiniami, że np Renault Thalia to limuzyna :P

To że D4 może być pierwszym aparatem amatora a D3000 wykorzystywany do pracy zawodowej przez profesjonalistę niczego nie dowodzi i w żaden sposób nie przesądza o przynależności tych body do konkretnych segmentów. Bo o tej segmentacji decydują producenci obdarzając sprzęt pewnymi cechami i przywilejami, które powinny współgrać z oczekiwaniami nabywców do których są dedykowane.
Sprzęt PRO i SemiPro dedykowany jest do dla rynku zawodowego, gdzie najważniejsza jest ergonomia, trwałość, niezawodność i odpowiednie wsparcie serwisowe. Nigdy nie słyszałem, żeby D90, D7000 czy teraz D7100 reklamowany był jako produkt dla profesjonalistów. Żadnego z nich, nawet przez chwilę nie było także w programie NPS.
Co innego D300/d300s - te aparat od początku były w grupie "semipro" i jak się nimi pracuje, to chyba nie ma wątpliwości dlaczego. Pomimo tego że obrazek w D90/d7000 czy nawet d5100 był lepszy.

moshica
19-03-2013, 14:48
Co innego D300/d300s - te aparat od początku były w grupie "semipro" i jak się nimi pracuje, to chyba nie ma wątpliwości dlaczego. Pomimo tego że obrazek w D90/d7000 czy nawet d5100 był lepszy.

ująłeś to jednym zdaniem, czego ja nie potrafiłem napisać na dwóch stronach ;-)

MstrG
19-03-2013, 14:51
To że D4 może być pierwszym aparatem amatora a D3000 wykorzystywany do pracy zawodowej przez profesjonalistę niczego nie dowodzi i w żaden sposób nie przesądza o przynależności tych body do konkretnych segmentów. Bo o tej segmentacji decydują producenci obdarzając sprzęt pewnymi cechami i przywilejami, które powinny współgrać z oczekiwaniami nabywców do których są dedykowane.
Sprzęt PRO i SemiPro dedykowany jest do dla rynku zawodowego, gdzie najważniejsza jest ergonomia, trwałość, niezawodność i odpowiednie wsparcie serwisowe. Nigdy nie słyszałem, żeby D90, D7000 czy teraz D7100 reklamowany był jako produkt dla profesjonalistów. Żadnego z nich, nawet przez chwilę nie było także w programie NPS.

Rozumiem co chcesz mi przekazać i wiem jakie aparaty są na liście NPS.
Z tego co wiem Nikon nie ma półki PRO i SemiPro, tak samo jak entry level, advanced amateur, enthusiast, semi-professional. Jest linia amatorska i profesjonalna.
To czy ja czy Ty zaklasyfikujemy D7100 jako semi-pro czy enthusiast nie ma nic do rzeczy.

Jacek_Z
19-03-2013, 14:55
Ale po zakupie 70-200 2.8 płytki grip i związane z tym wyważenie już zaczyna być istotne. Idę w kierunku jasnych szkieł a "wyważona" konstrukcja ma mi w tym pomóc a nie utrudnić...Mam własny 70-200Vr, a na Toskanię i Maroko pożyczałem szkła by to bydle zostawic w domu. W przypadku lekkiego 70-300VR czy nowości - 70-200/4 ma się zestaw odpowiedni do lżejszego body z płytszym gripem (D7100)

Ps. Zobaczę jakieś fotki z Maroka z imprezy z Martyną ? ;-)Dzięki wielkie za ten kontakt, rewelacyjna przewodniczka :)
Zdjęcia sa tu: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=214 choc na razie bardzo malutko. Ludzie więcej wrzucają na fejsa i na olympusclub.

Pawel Pawlak
19-03-2013, 14:59
Ok. No to zobacz do jakiej grupy na nikon.pl należy nikona d300s a do jakiej d7100, a następnie przeczytaj pierwsze zdanie opisujące D300s.

Dla ułatwienia dodam:
D300s - lustrzanki cyfrowe profesjonalne
D7100 - lustrzanki cyfrowe popularne.

I początek opisu D300s: "Aparat D300S to półprofesjonalna, niewielka lustrzanka cyfrowa formatu DX (...)"

moshica
19-03-2013, 15:03
Dzięki wielkie za ten kontakt, rewelacyjna przewodniczka :)
Zdjęcia sa tu: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=214 choc na razie bardzo malutko. Ludzie więcej wrzucają na fejsa i na olympusclub.

cieszę się że byłeś zadowolony, zaraz pooglądam jak tam było ;-)

I początek opisu D300s: "Aparat D300S to półprofesjonalna, niewielka lustrzanka cyfrowa formatu DX (...)"

W takim razie to co tu "tworzymy" Nikon musiałby od nowa zweryfikować, skoro jakość obrazka z D7100 przewyższa już tę z D300, ale być może producent będzie patrzał na "całość" i stąd dalsze to zakwalifikowanie.
Ale to też dowodzi, że brał mocno pod uwagę support dla tego modelu, ergonomię i niezawodność, nawet kosztem obrazka...

cz4rnuch
19-03-2013, 15:06
...A d400 na pewno nie bedzie drozszy niz D800. Bardzo pocieszające :)

ująłeś to jednym zdaniem, czego ja nie potrafiłem napisać na dwóch stronach ;-) Jak to często bywa człowiek widzi to co chce zobaczyć. Ja tłumaczę sobie słowa Pawła w ten sposób, że w sprzęcie amatorskim nie ma co liczyć na pewne udogodnienia, które są zarezerwowane dla sprzętu z serii pro i to próbowałem Ci wytłumaczyć ;) To oczywiście w ramach żartu, bo myślę że już się rozumiemy. I jedno małe sprostowanie, szanowałem twoje zdanie od początku i rozumiem twoje potrzeby. Po prostu chciałem Cię nakierować na półkę pro, bo to ona im sprosta. Psioczenie na D7100, że nie ma czegoś czego z założenia mieć nie powinien(wg producenta) moim zdaniem mija się z celem.

P.s W Maroko byłem dwa razy w tym raz na południu. Oba wyjazdy zaliczył D90, który jak wiadomo nie jest uszczelniony ale żyje i ma się dobrze(pomijając gumę pod kciukiem ;)).

MstrG
19-03-2013, 15:09
Ok. No to zobacz do jakiej grupy na nikon.pl należy nikona d300s a do jakiej d7100, a następnie przeczytaj pierwsze zdanie opisujące D300s.

Dla ułatwienia dodam:
D300s - lustrzanki cyfrowe profesjonalne
D7100 - lustrzanki cyfrowe popularne.

Nigdzie nie napisałem, że D7100 będzie w pro, lub wskaż gdzie to zrobiłem. Są dwie grupy: amator i pro. Ty pisałeś o PRO i SemiPro, wcześniej o klasie "dla entuzjastów".
Może trochę nietrafne było moje stwierdzenie, że D7100 należy do klasy semi-pro, jednak jeszcze raz powtarzam - czy jak go nazwę semi-pro czy - jak Ty wolisz - enthisiast to coś zmienia?

//edit
Dla mnie luźne są stwierdzenia typu: entry level, advanced amateur, enthusiast, semi-professional, professional. Jednak gdyby przyporządkować poszczególne modele pod te "klasy", to oczywiście obecnie by było po kolei:
entry level: D3xxx
amator: D5xxx
zaawansowany amator - entuzjasta: D7xxx
półprofesjonalny: D300 (s) i D800
profesjonalny: D3s, D3x, D4

Rozumiem, że początek opisu stanowi o tym, że jest w Nikonie klasa SemiPro ;)

moshica
19-03-2013, 15:29
cz4rnuch widzę że dochodzimy do wspólnego mianownika, tylko że ja wiedziałem jaka to klasa sprzętu D300 a że liczyłem na D7100 a nie wyszło to już wiemy dlaczego ;-)tak czy siak niech każdy się czuje dobrze ze sprzętem "skrojonym" pod niego, to chyba jedyne co można w tej chwili napisać ;-)

Jacek_Z
19-03-2013, 15:40
W takim razie to co tu "tworzymy" Nikon musiałby od nowa zweryfikować, skoro jakość obrazka z D7100 przewyższa już tę z D300, ale być może producent będzie patrzał na "całość" i stąd dalsze to zakwalifikowanie..Patrz tez na daty wypuszczenia body. Jakość obrazka - to matryca. No i tu Nikon D3200 bije na głowę różne profi D1 czy D2.

Slawek Wojtczak
19-03-2013, 15:40
Bardzo pocieszające :)
No a co Ty się spodziewasz, że bedzie kosztował 10k zł? D7100 kosztuje pare dni po premierze 4700. A w sumie jakby nawet D400 byłby droższy od D800 i lepszy to czemu nie ;) W razie czego macie do wyboru jeszcze kastrata d7100

cz4rnuch
19-03-2013, 15:44
No a co Ty się spodziewasz, że bedzie kosztował 10k zł? D7100 kosztuje pare dni po premierze 4700. A w sumie jakby nawet D400 byłby droższy od D800 i lepszy to czemu nie ;) W razie czego macie do wyboru jeszcze kastrata d7100 Ja się spodziewam tego co napisałem wcześniej, czyli że będzie drogi. Inni liczą na cenę w granicach 6k co dla mnie jest nierealne(z czasem się to oczywiście zmieni). To w ich imieniu napisałem, że niezbyt pocieszające jest to co jak rozumiem napisałeś czyli, że cena będzie oscylować(przynajmniej na początku) w granicach 8000-8500 czyli taniej niż D800 ale jednak drogo z czym się zgadzam(o ile właśnie to miałeś na myśli).

moshica
19-03-2013, 15:46
Patrz tez na daty wypuszczenia body. Jakość obrazka - to matryca. No i tu Nikon D3200 bije na głowę różne profi D1 czy D2.

dlatego myślę że Nikon na nowo musi określić levele swoich produktów.

(...) w granicach 8000-8500 czyli taniej niż D800 ale jednak drogo z czym się zgadzam(o ile właśnie to miałeś na myśli).

nie pamiętam ale chyba ok. 6700zł wchodził D300s, na przykładzie D7000/D7100 powinno być podobnie z relacją cenową D300-D400, ale to gdybanie ...

cz4rnuch
19-03-2013, 16:14
nie pamiętam ale chyba ok. 6700zł wchodził D300s, na przykładzie D7000/D7100 powinno być podobnie z relacją cenową D300-D400, ale to gdybanie ... Sam przed chwilą wspomniałeś, że Nikon powinien zrobić małe przetasowanie, co może oznaczać tyle że nowy aparat będzie czymś więcej niż tylko sukcesorem D300 a co za tym idzie cena nie musi stać w miejscu tym bardziej że od tamtych czasów upłynęło sporo wody. Ponadto do D7100 wsadzili co najmniej kilka rzeczy których tam teoretycznie nie powinno być(topowy AF, wizjer ze 100% pokryciem[aj noł, był już w d7000], 6-7 klatek/s, pełne uszczelnienie) więc taki D400(czy jak go wolę nazywać D8000) musi się trochę bardziej wysilić a to dodatkowo kosztuje. Z tego co pamiętam, choć mogę się mylić, to D4 także zerwał z tradycją "kosztowania tyle co poprzednik" więc różnie to może być. Dlatego podałem taką a nie inną cenę, choć nikt nie musi się z tym zgadzać. To tylko spekulacje.

moshica
19-03-2013, 16:27
no to kolejne pytanie reelacja cenowa D400 (D8000) vs. D600 oraz funkcjonalność ?
okaże się że D600 to "uboga" konstrukcja vs. D400..ciekawie będzie ;-)

cz4rnuch
19-03-2013, 16:31
Można się pokusić o stwierdzenie, że D600 to uboższa wersja D7100 :)

moshica
19-03-2013, 16:35
na chwilę obecną już tak jest, a faktycznie z ceną D400 mogą pojechać... bo jakość wzięta z D7100 upakowana w solidnym korpusie musi kosztować...ale jeśli ma być to zakup na kolejne x lat to moim zdaniem będzie warto.

ALF
19-03-2013, 17:30

Sądząc po tej "niewielkiej", to D600 i D7100 należy zakwalifikować do mikro ;)

Pawel Pawlak
19-03-2013, 17:36
zdecydowanie tak ;)

cz4rnuch
19-03-2013, 18:37
Ja bym proponował po prostu "mini" bo zabraknie przedrostków liczbowych na D3100. No chyba, że "nano" albo "piko". Że też Nikon na to wcześniej nie wpadł.

fader_audio
19-03-2013, 23:34
no jeśli wyjdzie d400 i patrząc na możliwościa jakości obrazka z d7100 to puszka bedzie wymiatać, tylko jak cena bedzie ok 8kpln to będzie skłaniać do przemyśleń nad d800

wer
20-03-2013, 01:45
Mnie ciekawi odpowiedź na jedno pytanie, czy Nikon widzi w swojej ofercie miejsce na następców D300s i jednocześnie D700. Tak naprawdę miejsca zostało nie dużo. Możliwy jest scenariusz, że będzie następca tylko jednego z tych aparatów, bo w ofercie przydałoby się body reporterskie tańsze niż D4. Tylko czy na tej "półce" jest miejsce na dwa body? Nikon ostatnio lubi zaskakiwać. Nie byłbym specjalnie zdziwiony gdyby pokazał się D900 w matrycą APS-H.
Wg jednego japońskiego czasopisma D400 miałby podobno być w czerwcu, tylko zwykle 3 miesiące przed premierą to były jakieś przecieki o specyfikacji. A tutaj cisza. W sumie D400 mógłby być już dawno, bo klocki do układanki są. Body jest, AF jest, matryce są (16Mpix i 24Mpix do wyboru). Więc z jakiś powodów nie pojawia się taki aparat. Czyli albo ma być coś zupełnie inaczej pozycjonowanego albo brakuje jakiś klocków. Może brakować - matrycy 16Mpix (bo wygląda na to, że Nikon rozstaje się z matrycami Sony), procesora Expeed 4 (bo obecny już jest zbyt słaby).

maly5
20-03-2013, 10:47
Może trochę nietrafne było moje stwierdzenie, że D7100 należy do klasy semi-pro, jednak jeszcze raz powtarzam - czy jak go nazwę semi-pro czy - jak Ty wolisz - enthisiast to coś zmienia?
Nic nie zmienia bo podział jest od dawna znany. I czy ktoś sobie nazwie swojego kompakta hybrydą, a malucha bolidem to nie ma to absolutnie znaczenia ;)

A czy jest miejsce na reporterskie body z linii niejednocyfrowej ? - Jest.. Czy na dwa ? ciężko stwierdzić czy chcą się rozdrabniać, czy może właśnie pojawi się pełnoklatkowy karabin z mniejszą niż d800 matrycą, z jeszcze ciekawszymi ustawieniami dla cropa. Ale czy się faktycznie pojawi to zadecydowali już księgowi w nikonie, jakby w tym wątku nie zachwalać ostatnich nowości, tudzież krytykować.
A jeśli są użytkownicy określający jasno i konkretnie swoje potrzeby to wciskanie im na siłę czegoś co nam się akurat podoba jest .. brakuje mi przyjemnego słowa ;)

MstrG
20-03-2013, 10:58
Nic nie zmienia bo podział jest od dawna znany. I czy ktoś sobie nazwie swojego kompakta hybrydą, a malucha bolidem to nie ma to absolutnie znaczenia ;)

Są kompakty hybrydy, np Toyota Auris HSD ;) dlaczego ktoś ma nazywać malucha meteorem? ;)
Wiem, chodziło w pierwszym przypadku o aparat, w drugim o samochód wyścigowy - wolę to napisać, bo zaraz znajdą się osoby nie widzące emotikonek i niewyczuwające ironii.

Dokładnie o to mi chodziło, podział jest na grupę aparatów amatorskich i profesjonalnych.

moshica
20-03-2013, 11:40
Wiec powstaje pytanie co kwalifikuje sprzęt do grupy Profi, skoro osiągi matrycy z roku na rok lecą na łeb i szyję...i cały ten podział pozostaje kwestią dyskusyjną ? Czy tylko wsparcie, ergonomia, wielkość, szybkość ?
Jakość obrazka w nich galopuje a starsze konstrukcje nadal jak D300 w grupie nie amatorskiej...

MstrG
20-03-2013, 11:44
Wiec powstaje pytanie co kwalifikuje sprzęt do grupy Profi, skoro osiągi matrycy z roku na rok lecą na łeb i szyję...i cały ten podział pozostaje kwestią dyskusyjną ? Czy tylko wsparcie, ergonomia, wielkość, szybkość ?
Jakość obrazka w nich galopuje a starsze konstrukcje nadal jak D300 w grupie nie amatorskiej...

Bardziej chodzi o to, że z grupy profesjonalnej się nie wypada.

moshica
20-03-2013, 12:06
Ok, tylko że szybkość zmian i jakość obrazka już nie kwalifikuje tych konstrukcji do grupy nie amatorskiej, przykład D200/300.. nie kwalifikuje wg. uznania forumowiczów, raczej to umowne między userami, tak mi się wydaje...

Jacek_Z
20-03-2013, 12:06
Czy tylko wsparcie, ergonomia, wielkość, szybkość ?Mniej więcej. Ilość fps, autofocus, pancerna obudowa, uszczelnienia.

TOP67
20-03-2013, 12:07
Wypada się. Kiedyś D300 wystarczyło żeby dostać się do NPS, teraz jest tylko serwisowane.

Wysłane z małego żółtego telefoniku

grissley
20-03-2013, 12:17
Ok, tylko że szybkość zmian i jakość obrazka już nie kwalifikuje tych konstrukcji do grupy nie amatorskiej, przykład D200/300

Mercedes W116 też nie spełnia dzisiejszych norm spalania, wyposażenia, udogodnień ani osiągów. Ale ciągle jest to klasa lux, a nie kompakt.

moshica
20-03-2013, 12:18
Więc wg. mnie bardziej zarysuje się podział w niedalekiej przyszłości na FX i DX, tak jak dawniej w przytłaczającej mierze była klisza małego obrazka... 36mmx24mm, no i jeśli D400 się nie pojawi to raczej DX dla wymagających pozostanie na wymarciu, bo alternatywy już nie będzie, albo albo, czyli albo tanio i tak sobie albo drogo i Profi (nie każdemu przecież potrzebne).

Mercedes W116 też nie spełnia dzisiejszych norm spalania, wyposażenia, udogodnień ani osiągów. Ale ciągle jest to klasa lux, a nie kompakt.

bardzo dosadny przykład, obrazujący że podziałami nie ma sobie co głowy zawracać...

maly5
20-03-2013, 12:32
Wypada się. Kiedyś D300 wystarczyło żeby dostać się do NPS, teraz jest tylko serwisowane.

Nie takie sprzęty bywały nieujęte w NPSie w różnych momentach i od samego początku. O niczym to nie świadczy. D100/200/300 było przypisane do półki semi-pro i nagle kompaktem się nie stanie. Naturalnym jest, że Nikon stara się wprowadzić jakieś ograniczenia dla NPSa, bo to ich po prostu kosztuje. Proste kalkulacje ile musisz wydać, żeby oni wydawali na Ciebie.
Naprawdę jak czytam momentami to się zastanawiam co niektórzy chcą udowodnić.

MstrG
20-03-2013, 12:36

Wysłane z małego żółtego telefoniku

To, że D300 wypadł z NPS nie oznacza, że przestał być aparatem profesjonalnym. D300 nadal jest w grupie profesjonalnej i z niej nie wypadł. Chyba, że się mylę.

wer
20-03-2013, 12:43
Jak tak czytam niektóre wpisy to dochodzę do wniosku, że profesjonalny aparat to talizman dający +10 do umijętności. Ważne, że jest profesjonalny, a że amatorskie konstrukcje nowsze są lepsze pod wieloma względami to nie ważne. Mam aparat profi i jestem profi.

Takie pytanie - co byście wzięli do robienia zdjęć w ciemnym kościele, bez lampy - D200 czy D5200?

ALF
20-03-2013, 13:00

A jak było za normalnych czasów? Przeca filmy były jednakie dla wsjech puszek :D Tak, wiem były też filmy dla profi, ale wielu profi korzystało z tych samych co lud, bo prif były do zastosowań ekstremalnych i specjalnych.

soja
20-03-2013, 13:50
Jak tak czytam niektóre wpisy to dochodzę do wniosku, że profesjonalny aparat to talizman dający +10 do umijętności.

z pewnością znajdą się myślący w ten sposób :lol:

maly5
20-03-2013, 14:05
Jak tak czytam niektóre wpisy to dochodzę do wniosku, że profesjonalny aparat to talizman dający +10 do umijętności. Ważne, że jest profesjonalny, a że amatorskie konstrukcje nowsze są lepsze pod wieloma względami to nie ważne. Mam aparat profi i jestem profi.

Takie pytanie - co byście wzięli do robienia zdjęć w ciemnym kościele, bez lampy - D200 czy D5200?
A na wyprawę do kamieniołomu wziąłbyś starego Wranglera czy nową S-klasę ?
Napis Pro nie upoważnia do niemyślenia, ani nie podnosi umiejętności posiadacza. Jak ktoś tego nie kuma to później efekty widać na zdjęciach w necie albo w rozbitych Imprezach na latarniach.
Kupić można wszystko. Jeśli chodzi o sprzęt. Pod kopułą albo coś masz albo musisz kupować lepsiejsze gadżety ;)

moshica
20-03-2013, 14:29
Kupić można wszystko. Jeśli chodzi o sprzęt. Pod kopułą albo coś masz albo musisz kupować lepsiejsze gadżety ;)

dokładnie, jeśli się sprawdza to podejście w praktyce i wychodzą dopracowane foty to po co zmieniać, niczym w reklamie ;-)

grissley
01-04-2013, 22:10
W jakiejś gazecie widziałem właśnie reklamę nowego coolpixa z matrycą DX 16.2MPx.
Rozmiar tak akurat na ewentualnego D400 (?).

TOP67
01-04-2013, 22:11
Aż dziwne, że nikt dzisiaj nie ogłosił premiery D400

kux
01-04-2013, 22:40
bo jutro ma byc naprawdę :)

soja
02-04-2013, 11:30
"jutro" to podobno czerwiec,
tego roku ;)

nagly
02-04-2013, 16:24
Nowe ploteczki dla zainteresowanych (a co bedzie to czas pokaze ):
Nikon D9000, the D300 replacement? "It will be introduced about summer time (May/June) which will fit nicely with the rumoured release of the Canon 7D Mark II and it will give the Nikon D7100 to shine in the spotlight for a couple of months. "

http://www.photospots.dk/2013/02/D9000rumor.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Photospots+%28Photospots%29

fader_audio
02-04-2013, 23:11
zobaczymy, może rzeczywiście wyjdzie nastepca d300, dobrze by było

hipcio_stg
04-04-2013, 10:40
No i będzie dokładnie to co potrzebuję! Żal mi tylko pożegnania się z serią dwu i trzycyfrową.

moshica
04-04-2013, 10:42
Fader widzę że też czekasz na D400, rozumiem z zamysłem kupna ?
Nie ukrywam że też się nastawiam na "woła roboczego" a nie na plastik ;-)

No i będzie dokładnie to co potrzebuję! Żal mi tylko pożegnania się z serią dwu i trzycyfrową.

jeszcze nie jest przesądzone ! poczekajmy ...

mihow
04-04-2013, 10:47
Do lata jeszcze daleko :) Ciągle mamy zimę ;)

soja
04-04-2013, 11:27
nikt nie mówił, że mamy czekać do lata :)
a czerwiec coraz bliżej, nieważne z jaką pogodą ;)

cz4rnuch
04-04-2013, 11:55
Nie chcę nikomu psuć zabawy, bo w sumie na nowo skłaniam się(bardziej sercem niż umysłem) ku myśli że następca D300s powstanie, ale plotka podlinkowana przez kolegę nagly to żadna nowość(post powstał pod koniec lutego) oraz w zasadzie żadna plotka tylko luźnie rozważania za szkielet których posłużyły plotki z nikonrumors o tym, że D7100 nie jest następcą D300s oraz z canonrumors o 7DmarkII który także jest aparatem widmem.

moshica
04-04-2013, 11:59
... że D7100 nie jest następcą D300s oraz z canonrumors o 7DmarkII który także jest aparatem widmem.

no ale to nawet średnio zaawansowany amator z tego forum wie, że nie jest to ta sama linia...

Jacek_Z
04-04-2013, 12:04
Tylko kto mówi, że co jakiś czas firmy nie zmieniają linii i koncepcji.
Linia Dxx zanikła, jest linia Dxxxx i to w trzech odmianach - D3xxx, D5xxx i D7xxx
I to ostatnie prawdopodobnie "zastąpiło" (choć nierównoważnie) Dxxx w formacie DX, a Dxxx zostało tylko dla FX.

moshica
04-04-2013, 12:10
I to ostatnie prawdopodobnie "zastąpiło" (choć nierównoważnie) Dxxx w formacie DX, a Dxxx zostało tylko dla FX.

ale ja nie spotkałem się nigdzie z informacją że FX wyparł zaawansowaną serię DX Dxxx... chyba że coś mnie ominęło ?

cz4rnuch
04-04-2013, 12:10
no ale to nawet średnio zaawansowany amator z tego forum wie, że nie jest to ta sama linia...
Wiedzą to wszyscy zainteresowani więc tym bardziej nie wiem czym tu się podniecać. Ktoś zebrał kilka plotek i poskładał to w artykuł. Powody dla których mógłby powstać pro D coś tam wypisane w tym linku są logiczne, ale czy to automatycznie oznacza, że taki aparat zejdzie z taśm produkcyjnych z pierwszym czerwca? To, że można podać zdawałoby się logiczne argumenty np za zlikwidowaniem głodu na świecie lub zastąpieniem silników spalinowych tymi na wodór nie powoduje tego że stanie się to z automatu. Musi się przede wszystkim zgadzać rachunek ekonomiczny, a co wyszło z podliczania słupków księgowym Nikona niestety nie wiem.

moshica
04-04-2013, 12:15
Ale sam tytuł wskazuje że "dywagujemy" a pobożne życzenia co niektórych na maj/czerwiec jak na razie są bez pokrycia.
A swoją drogą, widać z forum że jednak są osoby którym na sercu leży kontynuacja serii Dxxx skoro nawet ich D7100 nie przekonał do zakupu...

cz4rnuch
04-04-2013, 12:45
Niektórzy dywagują czy też spekulują, inni zaś płynnie przechodzą od plotki do faktu. Chciałem tylko zwrócić na to uwagę i nikomu tego nie zabraniam.

moshica
04-04-2013, 12:51
Ja też wolę konkrety, ale nie odbieram ludziom pocieszania się, widać ma to głębsze uzasadnienie pod postacią dobrych sprawdzonych poprzednio modeli D200/300.

Jacek_Z
04-04-2013, 17:12
ale ja nie spotkałem się nigdzie z informacją że FX wyparł zaawansowaną serię DX Dxxx... chyba że coś mnie ominęło ?

..I to ostatnie prawdopodobnie "zastąpiło" .

Ale sam tytuł wskazuje że "dywagujemy"
No właśnie. Poczytaj 3 przytoczone wyżej fragmenty :)

Oficjalnie to Nikon (kto to niby jest?) nie mówi nigdy nic o tym co planuje na przyszłość. Nie wiadomo w jaką stronę pójdzie, jakie da body, jakie szkła. Dopiero gdy ogłoszą wypuszczenie produktu można usłyszeć na prezentacjach marketingowy bełkot o wspaniałosci produktu, ale .... co będzie dalej - cisza. Przy spotkaniach z przedstawicielami NP pytałem o plany co do szklarni (bo to mnie bardziej interesuje) - wypowiedzi wymijające na maksa. Mozna usłyszeć, że na tapecie jest równocześnie wiele projektów, ale oni nie wiedzą, który wejdzie do produkcji.
Oczywiście potwierdzą, że to o co pytasz też jest rozpatrywane - ale założę się, że to gadka marketingowca i obojetnie o co bys zapytał to co powiedzą, że to jest jeden z projektów, że to jest możliwe (np zintegrowanie aparatu z tel komórkowym).

Borat1979
04-04-2013, 17:34
Co miałby mieć kolejny aparat czego nie ma w D7100 bo nie łapię czego brakuje DX-owcom, że dalej ciągną ten wątek? Tragarza i fotografa w zestawie?

siwyozzman
04-04-2013, 17:41
Co miałby mieć kolejny aparat czego nie ma w D7100 bo nie łapię czego brakuje DX-owcom, że dalej ciągną ten wątek? Tragarza i fotografa w zestawie?
Dokładnie! Teoretycznie to body ma wszystko...cóż jak ktoś potrzebuje duży bufor to musi kupić aparat profesjonalny...a takiego już w DX nie będzie...bo po co? Dla kogo? ile miałby kosztować? to wydaje się bez sensu....

cz4rnuch
04-04-2013, 19:06
Zapomnieliście, że niektórym oprócz dławiącego się po sekundzie bufor(k)a przeszkadza to że robi im się odcisk na palcu wskazującym od grip(k)a d7100, mały palec dynda luzem potęgując dodatkowo dyskomfort, tryb auto bije zielenią po oczach(nie ma to jak klasyczny grzybek WB QUAL ISO),a brak AF-ONa (można przeprogramować AE-L/AF-L ale to już nie to samo, poza tym poszedł za daleko w lewo) dopełnia czary goryczy. Poza tym zmienili fakturę gum i pseudo-gum(oczywiście na gorsze w dotyku). Taki żarcik na pobudzenie dyskusji :)

... ile miałby kosztować? Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach :)

Borat1979
04-04-2013, 19:41
tryb auto bije zielenią po oczach
Fakt nie ma "pro" lansu a to przecież najważniejsze.

GonzoG
04-04-2013, 20:36
tryb auto bije zielenią po oczach(...)

A co w tym dziwnego... 7D, 5D też są zielone...

Pawel Pawlak
04-04-2013, 21:17
to że mało wierzę w D400 nie oznacza że uważam d7100 za szczyt marzeń dla wszystkich chcących DXa. A jeśli ktoś uważa że tak właśnie jest, niech popracuje trochę D300 i d7100 a następnie niech szczerze odpowie czy pracuje się na nich inaczej (lepiej/gorzej - to nie istotne). No więc wszyscy uważający że d7100 ma i potrafi wszystko, niech wbiją sobie do głowy że jest spora grupa która jednak chce tej inności jaką daje D300s i dlatego chciałaby zobaczyć jego następcę - a nie następcę d7000. Ja przesiadając się z d2x na d300/d700 poczułem naprawdę spory dyskomfort, kupując D800 miałem wrażenie że biorę do ręki lepiej wykonaną zabawkę. D600 i d7100 to dla mnie tragedia w zakresie ergonomii pracy. "Drobiazgi" jak wielkość bufor-a, zwłoka migawki, szybkość lustra, szybkostrzelność (oczekiwałbym że jednak D400 będzie szybsze niż 8FPS, a nie max 6fps w dx i 7fps w cropDX 1.3) pomijam...

edit:
Nie twierdzę że D7100 czy d600 są w tym względzie obiektywnie beznadziejne (są zapewne bardzo dobre), ale o to że obsługuje się je zupełnie inaczej niż wyższe modele, i kiepsko się je trzyma.

soja
04-04-2013, 21:18
Czy to przeszkadza w robieniu zdjęć?
ten "zielony" ;-)

ALF
04-04-2013, 21:24

A ja się zastanawiam, po co spamujesz w wątku, który Ciebie nie interesuje?

moshica
04-04-2013, 21:53
Borat i Cza4rnuch jeśli nie "wyrośliście" od D100 w studio poprzez D70, D200, FujiS..Pro, etc to nie załapiecie najwidoczniej o co chodzi a co dobitnie opisał Paweł Pawlak.
Wiem że Wasza wypowiedź to "ukłon" w moją stronę, więc chwalcie sobie plastikowe D7100 ile wlezie i korzystajcie z trybu "zielonego" (chyba bardziej Was dotyczy niż mnie), on da Wam bardziej ten pro lans o którym pisze Borat.
No i bez obrazy, bo Wasze docinki konkretnie kierowane są ku mnie, więc vice versa.
D400 nie będzie na pewno dla Was, nawet tragarza nie będziecie musieli mieć ;-)

Nie twierdzę że D7100 czy d600 są w tym względzie obiektywnie beznadziejne (są zapewne bardzo dobre), ale o to że obsługuje się je zupełnie inaczej niż wyższe modele, i kiepsko się je trzyma.

Nareszcie przyznałeś to o czym ja "piałem" od dłuższego czasu w wątku o D7100, nawet go opuściłem bo i po co piać tam gdzie tylko elektronika się liczy a ergonomia kwiczy i leży i jest dla pokolenia Dxxxx zupełnie nie znana.
Akurat się składa że na terenie Śląska (prawdopodbnie z forum) ja miałem i opisałem jako pierwszy w tym wątku wrażenia z krótkich oględzin D7100 a sam się na niego zasadzałem. Ale że tu wątek o D400 nie będę bił piany, odsyłam do D7100, głównie tych dla których jest mistrzostwem w DX....

cz4rnuch
04-04-2013, 21:59
A co w tym dziwnego... 7D, 5D też są zielone... Czy ja gdzieś napisałem, że w trybie zielonym jest coś dziwnego? Nie, raczej zażartowałem że niektórzy zwracają uwagę nawet na takie pierdoły.

Borat i Cza4rnuch jeśli nie "wyrośliście" od D100 w studio poprzez D70, D200, FujiS..Pro, etc to nie załapiecie najwidoczniej o co chodzi a co dobitnie opisał to Paweł Pawlak.Napiszę w swoim imieniu, że ja nie mam czego załapywać. Ty zaś chyba nie załapałeś, że żartowałem mimo że napisałem że to żart we fragmencie poniżej :)

Taki żarcik na pobudzenie dyskusji :)Jak widać pobudka zadziałała.

Wiem że Wasza wypowiedź to "ukłon" w moją stronęNie wiem jak z Boratem, ale ja swoje słowa nie kierowałem w niczyim kierunku więc jeśli chodzi o mnie to możesz spokojnie wyluzować bo zaczynam rozumieć że temat D400 traktujesz śmiertelnie poważnie. Pozdrawiam

moshica
04-04-2013, 22:08
Oj traktuję poważnie, bo w wątku o D7100 nawet co niektórzy doktorat z optotroniki zrobią a nie zważają na podstawową cechę jaką jest wyważenie korpusu i inne bzdety z tym związane.
A że chcesz teraz aluzje kota ogonem obrócić w moją stronę to wiedz, że ja dokładnie wiem co pisałem w tamtym wątku i jakich zwrotów używałem...
A zresztą co mi do tego, czy już kupujesz/kupiłeś D7100 czy czekasz na D400 to Twoja sprawa, ale pisz obiektywnie a nie czepialsko używając żarcików na pobudzenie dyskusji...

Jacek_Z
04-04-2013, 22:11
Borat i Cza4rnuch jeśli nie "wyrośliście" od D100 w studio poprzez D70, D200, FujiS..Pro, etc to nie załapiecie

Nareszcie przyznałeś to o czym ja "piałem" od dłuższego czasu w wątku o D7100, nawet go opuściłem bo i po co piać tam gdzie tylko elektronika się liczy a ergonomia kwiczy i leży i jest dla pokolenia Dxxxx zupełnie nie znana.

, odsyłam do D7100, głównie tych dla których jest mistrzostwem w DX....Robisz jedno błędne założenie. Że ma być lepiej (od D300s). I w tym sęk.
Sądzę, że nikon dla chcących lepiej będzie dawał lepiej już tylko w body FX, które to sobie mozna ewentualnie przełączyc na cropa. Ostatnio by coś dostac porównywalnego trzeba zapłacić wiele więcej. D4 - mało poprawiono, a jego cena vs ceny D3s? D800 a cena D700? 70-200 VRI a VR II ? Masakra. Firmy motoryzacyjne wypuszczają nowy model, dodają bajerów a cena ta sama, czasem niższa. A Nikon (zresztą Canon też) zrobił sie bardziej pazerny. Zmusza do droższych zakupów.
D400 musiałby być powyżej ceny starego D700, a wtedy kto go kupi?
(chyba zgoda, że D400 musi byc droższy od D7100 i D600?)

moshica
04-04-2013, 22:17
Jacku, wystarczy że będzie tylko troszkę lepiej jak pomiędzy D7000 a D7100.
Jako przykład z forum zobacz wątki z pytaniem czy warto kupić D300s ?
Odpowiedź prosta : dla niektórych warto, pomimo że przeskok w elektronice znaczny w stosunku do D7100 a cena jakby ta sama, więc pytanie czym niektórzy się kierują ? Sentymentem, chęcią imponowania, manią wielkości ?
Paweł Pawlak to dobitnie opisał czym i Wy też o tym wiecie tylko nie potraficie tego przyznać wprost ;-)

cz4rnuch
04-04-2013, 22:26
Oj traktuję poważnie, bo w wątku o D7100 nawet co niektórzy doktorat z optotroniki zrobią a nie zważają na podstawową cechę jaką jest wyważenie korpusu i inne bzdety z tym związane.
A że chcesz teraz aluzje kota ogonem obrócić w moją stronę to wiedz, że ja dokładnie wiem co pisałem w tamtym wątku i jakich zwrotów używałem...Nie pamiętam co pisałeś w wątku o D7100. Jeśli nie wystarcza Ci moje zapewnienie, że nie kierowałem tych słów konkretnie do Ciebie (w dodatku żartobliwie) to jest to twój problem nie mój. Nie jest też moim problemem to że traktujesz zdanie ludzi którzy sceptycznie podchodzą do tematu wypuszczenia na rynek D400 jako osobistą zniewagę i w mojej ocenie niepotrzebnie odpowiadasz atakiem(mi samemu się już kilka razy dostało tylko za to że mam zdanie odmienne niż Ty: że niby nosa z domu nie wyściubiam w wątku podróżniczym czy np teraz stałem się wesołym cykaczem w trybie zielonym co to nigdy nie widział ergonomicznego sprzętu). Naprawdę uważam, że trochę żartu się tu przyda, a jeśli Tobie to nie odpowiada to dodaj mnie do ignorowanych(jeśli jest taka możliwość) bo nie mam ochoty się tłumaczyć z każdego słowa po którym poczułeś się urażony. Pozdrawiam i bez odbioru(oczywiście jeśli masz takie życzenie).

Jacek_Z
04-04-2013, 22:33
Jako przykład z forum zobacz wątki z pytaniem czy warto kupić D300s ?
Odpowiedź prosta : dla niektórych warto, pomimo że przeskok w elektronice znaczny w stosunku do D7100 a cena jakby ta sama, więc pytanie czym niektórzy się kierują ? Sentymentem, chęcią imponowania, manią wielkości ?
Ja o jednym, ty o drugim. Co z tego, że kilka osób by kupiło (pytanie czy by kupiło go naprawde za 8 tys zł, bo deklaracje a realne zakupy to inna rzecz), skoro byłoby ich za mało by sie to nikonowi opłaciło.

moshica
04-04-2013, 22:36
Wprost przeciwnie, nie mam zamiaru dodawać Cię do ignorowanych i sam uważam, że obrażanie się lub ubliżanie sobie z powodów czysto technicznych nie ma sensu i jest dziecinne. Aczkolwiek w wątku o D7100 stałem że "jedynym" wyśmianym bo czepiam się jakieś wydumanej ergonomii.
Kiedyś o tym pisałem że na przestrzeni lat ludzie się tu pozmieniali do tego stopnia, że robią prace doktorskie dzieląc włos na czworo, jakby od tego ich życie zależało, lub dotychczasowy sprzęt nie nadawał się do robienia zdjęć bo w nowszym o 100 działek jest wyższe ISO !
Do jednego dziś wniosku doszedłem i chyba moja nierozwaga w tym że na siłę próbuję co poniektórym uzmysłowić jak kiedyś sprzęt był robiony i że ja nie gonię za nowościami i dla mnie liczy się coś więcej niż lepsze osiągi w stosunku do poprzednika.
Jeśli Cię uraziłem to przepraszam, poprostu część ludzi tu ześwirowała na punkcie gonitwy ze lepszym...i stało się to dla nich sensem życia,ale to oczywiście ich sprawa.

Ja o jednym, ty o drugim. Co z tego, że kilka osób by kupiło (pytanie czy by kupiło go naprawde za 8 tys zł, bo deklaracje a realne zakupy to inna rzecz), skoro byłoby ich za mało by sie to nikonowi opłaciło.

Każdy z modeli serii D100,200,300 tyle się na początku cenił i zdobył uznanie wśród dużej ilości ludzi z forum.
Pamiętasz że D70 kosztowało 7800PLN i że na początku ludzie gubili szczękę z zachwytu w studio co to to potrafi ?
No i wielu go kupowało jak i następne modele, więc nie widzę powodu do zmartwień. Ja kupuję raz i dobrze na lata i tego się trzymam i nie potrzebuję lepszego ISO w kolejnym modelu...
Więc dla każdego coś innego, a że Nikon stosuje politykę jaką stosuje to inna sprawa....

Jacek_Z
04-04-2013, 22:51
Każdy z modeli serii D100,200,300 tyle się na początku cenił i zdobył uznanie wśród dużej ilości ludzi z forum.
Prawda. Do dzis mam D200, miałem D700, mam D800. Uważam, że to najciekawsza seria Nikona jesli chodzi o ergonomię itd, ale nie wyciagam z tego wniosku, że nikon musi dać D400.

Pamiętasz że D70 kosztowało 7800PLN
Ale ty piszesz o innej epoce wręcz. D70 był praktycznie jedynym modelem nikona! (pomijam D1 za cenę samochodu) i mógł kosztowac nawet więcej.

Więc dla każdego coś innego, a że Nikon stosuje politykę jaką stosuje to inna sprawa....Tylko, że ta polityka Nikona jest tu decydująca. Bo co z tego, że ty czy ja coś sobie chcemy. Ja chcę od 3-4 lat następców nikkorów 105 i 135 DC.

siwyozzman
04-04-2013, 22:55
To wszystko prawda ale czasy się zmieniły... Firma Nikon nie jest od tego żeby robić nam dobrze...to my robimy dobrze jej :) Modele D100,D200,D300 miały rację bytu w tamtych czasach kiedy się ukazały...Coś takiego jak hipotetyczny D400 wg mnie w obecnych czasach przy istniejących modelach nie ma sensu chociażby finansowego jak zauważył Jacek_Z. A kasa to już wystarczający powód :) Po prostu takie body nie będzie miało tylu nabywców ile znajdowały dawne DXowe trzy cyfrówki...bo jest duży wybór innych...

moshica
04-04-2013, 22:56
Wątek jest typowo spekulacyjny ja i Ty o tym wiemy a cała reszta to pobożne życzenia i tyle i to ja pisałem 2 strony wcześniej że pożyjemy zobaczymy i może każdemu bez emocji będzie dane... więc trzeba poczekać.
A jak nie to zawsze można kupić stare D300s lub wejść w FX'a i też będzie dobrze i pewnie...lub nawet zmienić stajnię ;-)

Waldo11
04-04-2013, 23:04
Pytania o następcę D300s chodzą na wielu forach na świecie, najwyraźniej chętnych na solidne i szybkie DX nie brakuje.
Można by oczywiście zakładać że D3200 D5200 D7100 / D600 D800 D4 wyczerpują w rozumieniu Nikona potrzeby rynku (6 modeli to wydaje się sporo) ale coś wątpię, że marketingowcy N przyjęli taki sposób myślenia.

Powodów jest kilka:
-obecność C7D i wyraźne sygnały co do jego następcy,
-ogromny wzrost rynku lustrzanek po wprowadzeniu techniki cyfrowej (w liczbach bezwzględnych jest to 400% w ciągu 10 lat) co uzasadnia produkcję pozornie niszowych modeli, jak topowe DX (na tak wielkim rynku znajdą odpowiednia do kosztów rozwoju liczbę nabywców)
-w ogóle niższe niż parę lat temu koszty wprowadzania nowych modeli (większość nakładów na technikę cyfrową poniesiono na początku drogi, a w mechanice są wręcz gotowe rozwiązania).

Dlatego coś nie pasuje mi sposób rozumowania Jacka_Z:

Robisz jedno błędne założenie. Że ma być lepiej (od D300s). I w tym sęk.
Sądzę, że nikon dla chcących lepiej będzie dawał lepiej już tylko w body FX, które to sobie mozna ewentualnie przełączyc na cropa. Ostatnio by coś dostac porównywalnego trzeba zapłacić wiele więcej. A Nikon (zresztą Canon też) zrobił sie bardziej pazerny. Zmusza do droższych zakupów.

przepaść między D7100 a D800 (a nawet D600) jest zbyt duża. I funkcjonalna i cenowa. Przy czym obecna cena D7100 (4,500) jest ceną nowości w tym segmencie i nie odzwierciedla rzeczywistej wartości tego korpusu (mimo niezaprzeczalnych jego zalet). Za jakiś czas ustabilizuje się na niższym poziomie i będzie to poziom raczej zbliżony do obecnej ceny D7000 (3,000), niż do kwoty za jaką dziś próbuje się sprzedawać D7100.
Więc odstęp cenowy się powiększy jeszcze bardziej.
Co do cen - w Polsce na wzrost cen nakłada się niestety spadek wartości złotówki. Cztery lata temu widziałem D300s za 4200zł, wczoraj widziałem za 5900zł (z 16-85).
Lepszy pogląd na ceny daje strona nikonusa.com : sugerowane ceny D800: 3000USD, D600: 2100USD, D300s: 1700USD(stała od lat), D7100: 1200USD, D7000: 900USD (tak samo jak D90 !). Ta struktura pokazuje miejsce na D400, a może nawet na coś za D700.

Zresztą - pojawiła się oficjalna wypowiedź bodajże niemieckiego przedstawicielstwa Nikona, że "D7100 nie jest pozycjonowany jako następca linii D200/D300".

Biorąc pod uwagę ogromny rozrost rynku śmiało można założyć że dla firm typu Nikon/Canon jest sens ekononimiczny w produkcji większej ilości modeli niż w epoce anologowej. Tym bardziej że konkurencja w segmencie klasycznych lustrzanek jakby osłabła.
Miejsca na rynku dla następcy D300s jest aż nadto, a i elementy składowe są jakby gotowe na półce. Korpus jest, mechanika jest, procesory obrazowe są, pytanie tylko o matrycę: czy będzie gotowiec po taniości (24MP, a może nawet 16MP) czy Nikon zainwestuje w nową, lub jakieś ulepszenia.
Nikon jak dotąd zachowywał się w sposób bardzo racjonalny: wypuścił korpusy profesjonalne (na których zarabia się marżą od sztuki), otworzył segment FX w półce poniżej profi, odświeżył segment DX od dołu do średniej półki (modele na których zarabia się wolumenem sprzedaży), działania były prowadzone we właściwej kolejności.

Teraz jest czas i miejsce zająć się D400, znajdzie się trochę profesjonalistów i spora rzesza entuzjastów fotografii, którzy to kupią. Ci drudzy zrobią popyt na taki korpus.
Światowy rynek lustrzanek to 16mln korpusów rocznie. Canon i Nikon mieli z tego coś po 40%. Jest tu masę miejsca na korpus taki jak D400, a wcale nie zdziwiłbym się gdyby później powstał bezpośredni następca D700.
Jest komu sprzedawać.

fader_audio
04-04-2013, 23:06
Fader widzę że też czekasz na D400, rozumiem z zamysłem kupna ?
Nie ukrywam że też się nastawiam na "woła roboczego" a nie na plastik ;-)

tak czekam, juz był moment że miałem zamiar kupić d800, szczerze przyznam że nie chciałem ryzykować z tym AF, więc kupiłem "porządny monitor" z myślą że pojawi sie d400 lub dozbieram do d800. Z monitorem to za bardzo nie spełnia moich oczekiwań i nie wiem czy dobrze zrobiłem. Nic zobaczymy co nam przyniesie przyszłośc. Chciałbym wymienić mój d80 na wyższą półkę, mieć magnezową obudowę, a to że lubie sobie popstrykać ptaszory to fps i iso mile widziane. Poza tym nie mam małych rąk więc uchwyt również musi być porządny. pzdr

moshica
04-04-2013, 23:19
A ju się zastanawiałem czy może ze mną coś nie tak, że oczekuję solidnego większego korpusu DX i wydaje mi się że dzisiejszy marketing podzilił nas w tym obozie na dwie frakcje, które często się między sobą nie rozumieją, ale mniejsza z tym.
Wydaje mi się o czym Waldek pisał że miejsca dla D400 jest aż nazbyt, nawet w erze bezlusterkowców o dobrej jakości obrazka. Ja tam zawsze byłem zwolennikiem prostoty, solidności, niezawodoności nawet kosztem "środka", poprzez analogię można wziąść tematykę aut 4x4, gdzie mamy marketingowy lans salonowy i woły robocze od trudnej i brudnej roboty ;-)

Jacek_Z
04-04-2013, 23:46
Powodów jest kilka:

-ogromny wzrost rynku lustrzanek po wprowadzeniu techniki cyfrowej (w liczbach bezwzględnych jest to 400% w ciągu 10 lat) Oj, poleciałeś historią już. Cyfrowych kompatów tez był gigantyczny przyrost, a teraz zaczęto notowac juz spadek - bo wypieraja je telefony komórkowe (które jak wiemy mają aparaty foto)

Co do nisz - fajnie, ale to jest tak strasznie wybiórcze. Niszą jest matryca BW, ale kiedy Nikon ją da w jakimś modelu? I w jakim? Dxxx FX ?

Jesli będzie 7 serii nikona to raczej wejdzie D4x.
Jest ciekawe zestawienie liczące fps x Mpx. I wychodzi z niego, że u nikona nie ma wielkich różnic, tak jakby ograniczał to procesor, magistrala czy co innego - nieważne. Ale wniosek z tego, że jesli będzie matryca DX mająca 24 Mpx to ona będzie mogła mieć ilość fps taką jak ma D600. Najszybszy zrzut danych ma D4. Gdyby D400 miał 24 Mpx i 8 fps to byłby "szybszy" od D4 - to jest wątpliwe. Opracują nowy procesor dla niższego modelu? (skoro D4 to właściwie nowość)

Zresztą - pojawiła się oficjalna wypowiedź bodajże niemieckiego przedstawicielstwa Nikona, że "D7100 nie jest pozycjonowany jako następca linii D200/D300".Przedstawiciele gadają co im ślina na język przyniesie. Zresztą też mówią, że D800 nie jest następcą w prostej linii D700. Ale zapytaj takiego czy to znaczy że wyjdzie następca D700, to sie będzie wił jak piskorz by ci wprost nie powiedzieć.
Więc z tego, że D7100 nie jest następcą D300 to wiemy i z tego nic nie wynika.

grissley
04-04-2013, 23:53
Gdyby D400 miał 24 Mpx i 8 fps to byłby "szybszy" od D4 - to jest wątpliwe. Opracują nowy procesor dla niższego modelu? (skoro D4 to właściwie nowość)

Dadzą mega-wypasioną matrycę 16MPx z masakrującym ISO 25600, DR w każdych warunkach bijącym na głowę S5 i 10fps... ;)

maly5
04-04-2013, 23:55
'd400 nie ma sensu istnienia z powodu finansowego'
A dlaczego ? Nie będzie się sprzedawał ? Jaka jest liczba sprzedanych egzemplarzy konieczna do uzyskania zysku? Jeśli wg wyliczeń ta liczba będzie większa od progu zerowej opłacalności to go wydadzą czy nie ?

Jak dużo sprzedało się przez ostatnie lata d300/s, kiedy FX już zrobił się 'popularny'? Margines sprzedaży? Czy nikon zakłada, że następnym krokiem posiadacza takiej puszki będzie pełna klatka?

Mamy na rynku świetne puszki - D7100 , D600.. a ludzie nadal kupują resztki D300s - szaleńcy ?

d300s końcówka, D700 już nie ma. Co ma nikon do zaoferowania do lekkiej reporterki ? D3s ? d600 ? d5200 ? :lol:

Na świecie przez ostatnich kilka lat sprzedały się tony obiektywów pod DX. I spora ich część nie była bundlem kitowym do pierwszej lustrzanki. Nikon się wypnie na ich posiadaczy, będzie sugerował, że d7100 to szczyt ich marzeń, czy promował tryp cropowy na FXach (co nie wydaje się wcale takie głupie, tylko gdzie tanie FXy)?

Jeśli oczekuję podobnej wielkości body jak D300 z jego ergonomią i funkcjonalnością to mam wydać 10k na body, które mi nie jest potrzebne ? Kusząca propozycja ;)

Ja nie mówię, że oni muszą wydać d400.. Ale czy takie przemyślenia pojawiają się tylko na naszym forum, czy może na całym świecie ?

Jacek_Z
05-04-2013, 00:14
.
Mamy na rynku świetne puszki - D7100 , D600.. a ludzie nadal kupują resztki D300s - szaleńcy ?

d300s końcówka, D700 już nie ma. Co ma nikon do zaoferowania do lekkiej reporterki ? D3s ? d600 ? d5200 ? :lol:

Na świecie przez ostatnich kilka lat sprzedały się tony obiektywów pod DX. I spora ich część nie była bundlem kitowym do pierwszej lustrzanki. Nikon się wypnie na ich posiadaczy, będzie sugerował, że d7100 to szczyt ich marzeń, D300s leżą, a nie się sprzedają. Gdyby był popyt to by znikły jak D700.

Niestety nikon dawno nie pokazał dobrego szkła do DX. Tak, to co jest pod DX to jest do D7100.
Co zupełnie nie wyklucza D400, bo do niego będzie używana optyka FX. :) (i stary 17-55)

Waldo11
05-04-2013, 00:31
Co do "historyczności" danych o sprzedaży: Statystyka (http://www.cipa.jp/english/data/pdf/d_201212_e.pdf)
Polecam - niezła strona, mnóstwo danych stowarzyszenia japońskich producentów (a innych chyba już nie ma).
W zeszłym roku 16,8 mln lustrzanek. Rośnie rok po roku (w przeciwieństwie do kompaktów). co ciekawe wzrostowi temu nie zaszkodziło pojawienie się bezlusterkowców ( w zeszłym roku 4,2mln).
Ten rynek jest naprawdę wielki i rośnie. Dla porównania od końca lat 90-tych gdzieś do 2002r produkcja analogowych lustrzanek wynosiła średnio 4mln rocznie.

Patrząc na nasz lokalny rynek nie widzimy skali zmian na rynku globalnym i rozmiaru wzrostu (a co ciekawe: największy kiedyś rynek Ameryki Płn jest teraz trzeci w kolejności za Europą i Azją :o )

Co do wyliczenia fps x Mp: parametr jest jednakowy dla D800, D7100, ciut mniejszy dla D600 i trochę większy dla D4. Zrzut danych na poziomie D4 dawałby dla 24MP 7,5kl/s.
Szczerze mówiąc nie wierzę, aby dla hipotetycznego D400 Nikon dał więcej niż 8kl/s, za bardzo parametry zbliżyłyby się do D4, podobnie bufor: nie ma co liczyć na serię 6s, ale takie 4s byłyby jak znalazł. Na pewno wolniejsze karty typu CF/ + może SD. Takie musiałyby być różnice, korpus musi być daleko osiągami od innych aby znaleźć miejsce w luce, no ale taka luka jest. Są też elementy składowe korpusu, który tą lukę by wypełnił.

No i moim zdaniem są nabywcy, od których Nikon wiecznie oblicza odwracać nie będzie :lol:

Zresztą jak już napisałem: moim zdaniem Nikon wypuszczał dotąd korpusy w logicznej kolejności: najpierw te na których da się najwięcej zarobić. Biorąc pod uwagę że zapełnił też sporo luk w obiektywach....może dorzuci jakieś korpusy.

BTW: do kogo miałby być skierowany D4x?

maly5
05-04-2013, 00:31
Sądzę, że d700 trochę mniej wyprodukowali niż d300/d300s i był ciupel krócej dostępny. A widmo następcy w promocyjnej cenie poprawił znikanie z pułek drugiego w historii FXa ;)
Tak czy siak Nikon coś jeszcze musi wydać. Szybkostrzelne i wygodne. I nie w cenie Jednocyfrówek. Dx, czy Fx.. będzie miało cyferki czy literki w nazwie - dla mnie to nie robi różnicy.

wer
05-04-2013, 00:41
Dadzą mega-wypasioną matrycę 16MPx z masakrującym ISO 25600, DR w każdych warunkach bijącym na głowę S5 i 10fps... ;)

10fps nie dadzą. Procek nie wyrobi tyle, 10fps wymaga wyższego napięcia, czyli tyle mogłoby być przy dodatkowym gripie. Poza tym po co mają sobie podgryzać rynek na D4? 9 fps to maksimum co mogą dać. Specyfikacja D4 to sufit, a możliwe D400 może być najwyżej podsufitką.

Poza tym kto powiedział, że D400 ma być, a jeśli będzie to ma być to body DX? W ofercie Nikona jest miejsce na budżetowe body reporterskie, ale jedno, nie za bardzo da się upchnąć tam dwa aparaty. Najśmieszniejsze jest to, że specyfikacyjnie to najbardziej by pasowała matryca APS-H z 16Mbit.

JED
05-04-2013, 01:05
D300s leżą, a nie się sprzedają. Gdyby był popyt to by znikły jak D700.
Moim zdaniem, to kwestia ceny.

Jacek_Z
05-04-2013, 01:14
No właśnie. Niby sa fajniejsze od D7100, a będąc tańsze nie schodzą?

sokolnik
05-04-2013, 01:17
ile może kosztować D400? Jak sądzicie ?
Jak możecie, podajcie jakiś przedział cenowy... Ciekawi mnie o ile może być droższe (body) od D7100 ?

wer
05-04-2013, 01:55
ile może kosztować D400? Jak sądzicie ?
Jak możecie, podajcie jakiś przedział cenowy... Ciekawi mnie o ile może być droższe (body) od D7100 ?

Spekulacje do spekulacji? Nie wiadomo jaka będzie specyfikacja aparatu (o ile takowy będzie). To jak wróżenie z fusów od herbaty co wyjdzie z wróżby fusami od kawy. Cena będzie pochodną: specyfikacji, kalkulacji księgowych i kalkulacji marketingowców.

bryk77
05-04-2013, 02:30

Bo klienci na bajerach typu super jakość HD filmów i nowościach się skupiają, a ten aparat swoje lata już ma. Popatrzmy tylko na D700. Po wejściu D800 na rynek nagle siedemsetki przestały zdjęcia robić. Taka przynajmniej jest fama wśród ciemnego ludu.
Sam mam ochotę na D800 jakby to miało ze mnie lepszego fotoamatora zrobić.

wer
05-04-2013, 02:48
Tylko, że w przypadku aparatów cyfrowych jeden "bajer" ma zasadnicze znaczenie - jakość obrazowania. Matryca w D300s była bardzo dobra, ale to było kilka lat temu, obecnie wszystkie amatorskie aparaty Nikona mają lepsze matryce i nie chodzi o liczbę mpix.

http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/850|0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/801|0/%28brand2%29/Nikon/%28appareil3%29/614|0/%28brand3%29/Nikon

W sumie jest dziwna sytuacja. Body "półprofesjonalne" do robienia zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych jest gorszym wyborem niż aparat z półki entry level. Wcześniej była równowaga D60 - D80 - D200 ta sama matryca, podobne osiągi, D3000 - D5000 - D90 - D300(s) znów nie było problemu z wyborem taka sama matryca albo gorsza w przypadku D3000. A teraz? Trzeba wybierać między wygodą obsługi, a jakością obrazka. W przypadku D300s i D7100 nawet odpada przewaga AF.

Jacek_Z
05-04-2013, 08:59
Body "półprofesjonalne" do robienia zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych jest gorszym wyborem niż aparat z półki entry level. .Z tym bym polemizował. To jest body solidne i do robienia wielu fps, ale światło musi mieć dobre tak czy siak. Sport na otwartym powietrzu, nie hala.
DX odstaja mocno przy pracy w słabym świetle w porównaniu do FX.
Wprowadź do porównania body FX:
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/850|0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/792|0/%28brand2%29/Nikon/%28appareil3%29/614|0/%28brand3%29/Nikon
owszem, D5200 jest lepsze niż D300s, ale do D600/800 mu sporo brakuje.

moshica
05-04-2013, 09:17

ale też to wynika z postępu technologicznego, więc nawet jeśliby nowy DX był troszkę lepszy przy zachowaniu "wszystkiego innego" to i tak odniesie sukces...

Jacek_Z
05-04-2013, 09:29
Popatrz na wykresy. Zamień nawet D800 na D600, albo i D700
Wykresy (SNR 18%) D5200 i D300s leżą blisko siebie, D600 odstaje.
Wiadomo, że jest postep, ale jak komuś zależy na wysokim ISO to niech nie liczy, że kupując D400 dostanie dzieki postepowi to, co kilka lat temu ludzie kupujący D700 czy teraz D600.
D400 to będzie szybkość w fajnej obudowie, a nie dobre wysokie ISO. Wiem co się działo na ostatnim plenerze nocami. Ja robiłem zdjęcia (światła od .... tabletu albo ogniska), osoby mające DX odkładały aparaty.

moshica
05-04-2013, 10:49
No to musimy sobie zadać jedno konkretne pytanie, dlaczego nadal D300s znajduje nabywców (co prawda nie w takiej ilości), co tymi osobami kieruje. Ta odpowiedź jednoznacznie dyktuje trend i cele zakupowe pewnej części osób.
Szkoda że osoby na codzień pracujące na D300/s nie biorą tutaj udziału w dyskusji...

Jacek_Z
05-04-2013, 11:15
Odpowiedź brzmi - cena optyki. Robiąc sport (czy zwierzaczki) na wolnym powietrzu ma sie dostatecznie dużo światła (co nie znaczy, że nie chciałoby sie lepiej), o wysokie ISO nie chodzi (tzn 1600 jest OK by uzyskac krótkie czasy). W każdym razie - minus wysokiego ISO jest do zaakceptowania (jak się nie ma co się lubi ...). Zawodowcy nie marudzą tylko pracują tym co mają.
Dzięki cropowi 1,5x maja "tanie" (i lżejsze) teleobiektywy. Spokojnie moga pracowac na szklarni 300/2.8 czy 400/2.8, oczywiście sporo im daje podstawowy 70-200VR, który niestety nie jest żadnym teleobiektywem (;)) gdy sie ma FX.
Reporterom 12 Mpx wystarczy, fps jest też OK, pewnie największe opory wywołuje teraz to, że to jest stare body.
Kwestia ergomomii, guzikologii dla repo jest też bardzo ważna, solidność puszki + uszczelnienia - to plusy D300. Jesli się ma D3 czy D700 to lepiej mieć D300 z podobną obsługą niż body niższej serii.
To sa argumenty za D400. Tylko dawniej nie było opcji cropowania D700. D300 i D700 miały tyle samo Mpx, crop z D700 nie wystarczył. Teraz można cropować z D800. D800 w cropie ma 15 mpx i 6 fps.

moshica
05-04-2013, 11:45
Zatem Nikon miałby ileś % rynku reporterów oraz świadomych amatorów potraktować podejściem "idźcie" do FX lub zadowolcie się serią Dxxxx ?
Ciężko to widzę jeśli część z nas miałaby do wyboru pomiędzy D7100 a D600, ani pies ani wydra ;-)

Sendilkelm
05-04-2013, 11:51
A ja też już ponownie zadam pytanie do osób, które twierdzą, że nie będzie następcy d300s. Co w tym roku jeszcze wypuści nikon z DSLR? (co i ile)

PS
Następca będzie z wbudowanym gripem za 8k :wink:

Jacek_Z
05-04-2013, 11:56
Zatem Nikon miałby ileś % rynku reporterów oraz świadomych amatorów potraktować podejściem "idźcie" do FX lub zadowolcie się serią Dxxxx ?Dokładnie tak sądzę. Nikon zmusza do coraz droższych zakupów (by dostać to samo co się miało w poprzednim body). Chcesz nastepcę D300? Kup D800 i cropuj lub kup D7100.

Ja nie jestem przeciwnikiem D400. Argumentuję, że takiego body chyba jednak nie będzie, patrząc po tym co mają inne modele, co sie dzieje na rynku itd.
Ale nikon mnie ciagle zaskakiwał i robił nie to co bym myślał, że zrobi :)

Pawel Pawlak
05-04-2013, 12:07
Niezbyt często się Jackiem ostatnio zgadzamy ;) ale w temacie D400 jesteśmy zgodni - też myślę że raczej nie będzie. Kluczowa wydaje się premiera lub jej brak canona 7dmk2

moshica
05-04-2013, 12:19
A może w takim razie na przekór warto zmienić producenta, jeśli Canon wypuści model klasy D400 ;-)
Kto wie, takie podejście też nie jest głupie, jak coś nie zadowala to po co się męczyć ;-)
To tak dygresja jeśli Nikon to czyta, hehe ;-)

Pawel Pawlak
05-04-2013, 12:25
Bardziej wierzę że jeśli zobaczymy 7d2 to nikon pokaże d400, niż w to że matryca tego potencjalnego 7d2 osiągnie poziom tej d7100 ;)

Przesiadka na canona jest dla mnie bez sensu z powodów finansowych. Jedyny zestaw jaki mnie interesuje to 1dX z 600/f4 II albo 800/5.6 a to raczej baaardzo drogie rozwiązanie, które i tak nie da mi obrazka jak z d800 (choć może bym to jakoś przeżył) ;)

moshica
05-04-2013, 12:31
Tobie faktycznie przy drogich i długich tele takie rozwiązanie bierze w łeb ;-)
Szkoda że do Pentaxa jak na lekarstwo dobrych szkieł a taki model K5 niczego sobie, świetna ergonomia, itd...

Jacek_Z
05-04-2013, 13:04
Niezbyt często się Jackiem ostatnio zgadzamy ;) To się bierze z totalnie innego fotografowania (inna tematyka) i przez to innego używania sprzetu. Ja robię w AF-S, nie cropuję praktycznie nic, nie potrzebuję (tylko sporadycznie wysokiego ISO (tzn więcej niż ISO 100-200 :)), często wymagam dużej matrycy (stąd brak cropa i narzekanie na fps w D800) itd.
Czasem robię jakis sport albo podróże i potrzebuje nagle AF-C czy wysokich ISO. Ale to wtedy gdy się "bawię" fotografią, a nie w pracy :)

moshica
05-04-2013, 13:27
Jedno Was łączy, solidna i pewna konstrukcja i 0 kompromisów co do Waszych potrzeb....;-)

Jacek_Z
05-04-2013, 13:43
Nie ma body które by było idealne. W podróż sporo osób woli lekki sprzet, a inni chcą D3. Ja bym chciał więcej fps i sporo Mpx - każda z tych rzeczy jest w innym body :), więc do studia to D800, ale repo to już D4. Tylko, że do zabawy nie będę kupował D4. Jak widac ide na kompromisy.

fader_audio
05-04-2013, 16:23
Jacek Z dobrze powiedziane, rozumiem w zupełności, jednak nie każdy może sobie pozwolić na d4, d800 po wielkich wyrzeczeniach przez okres powiedzmy pół roku jest osiągalny, ale to body moim zdaniem potrzebuję jeszcze szkieł, a to następne wydatki ( bo szkoda takiego body żeby kitowymi szkłami robić), dlatego myślę że taki właśnie d400 będzie strzałem w 10 dla takich jak ja, zarabiających na foto sporadycznie, uwielbiających focenie ptaszorów, a jednocześnie fotografowanie w trudnych warunkach oświetleniowych jak i pogodowych. Jeżeli wiem że powiedzmy po 5 zleceniach d4 by mi się zwrócił to już dawno bym go miał. jednak na zleceniu tyle nie zarabiam, a i zleceń zbyt duzo też nie ma.

Myślę że jest wiele osób takich jak ja.

pzdr

MstrG
05-04-2013, 16:57
Jacek Z dobrze powiedziane, rozumiem w zupełności, jednak nie każdy może sobie pozwolić na d4, d800 po wielkich wyrzeczeniach przez okres powiedzmy pół roku jest osiągalny, ale to body moim zdaniem potrzebuję jeszcze szkieł, a to następne wydatki ( bo szkoda takiego body żeby kitowymi szkłami robić), dlatego myślę że taki właśnie d400 będzie strzałem w 10 dla takich jak ja, zarabiających na foto sporadycznie, uwielbiających focenie ptaszorów, a jednocześnie fotografowanie w trudnych warunkach oświetleniowych jak i pogodowych. Jeżeli wiem że powiedzmy po 5 zleceniach d4 by mi się zwrócił to już dawno bym go miał. jednak na zleceniu tyle nie zarabiam, a i zleceń zbyt duzo też nie ma.

Myślę że jest wiele osób takich jak ja.

pzdr

No tak, ale realnie myśląc, jeśli D400 się pojawi to będzie droższy od D7100, powinien być też droższy od D600. Wychodzi na to, że powinien kosztować 7-8 tyś PLN, a to już sporo i chyba warto dołożyć do D800.

Jacek_Z
05-04-2013, 16:58
Doskonale rozumiem, że D4 jest poza zasięgiem, także moim. Ja nie proponowałem takich zakupów tylko odpisywałem na post moshicy o bezkompromisowosci.

Co do ciebie - D800 może być dobrym wyborem, może pracować w cropie, masz 70-300VR.
Czy crop w D800 czy D400 - podobnie to wyjdzie. A FX ci się czasem przyda bo pewnie nie same ptaki robisz.

tomajk
05-04-2013, 21:54
No tak, ale realnie myśląc, jeśli D400 się pojawi to będzie droższy od D7100, powinien być też droższy od D600. Wychodzi na to, że powinien kosztować 7-8 tyś PLN, a to już sporo i chyba warto dołożyć do D800.
Niby tak, ale jest jeszcze jeden problem, bo dla przykładu szkiełko 10-24 DX jest połowę mniejsze i lżejsze niż 12-24 do FX tak samo też jest połowę tańsze. Przy 600 f4 D400 (jeśli będzie takowy) mamy 900mm obejdzie się bez cropów i konwerterów, po co też komu pliki jak kobyły dla amatorskiego użytku i wiele innych przykładów. 8 koła za porządny DX daję choć nie powiem że bez bólu :D Przymierzyłem się do D7100 :( mimo wszystko jeśli nie będzie czegoś na wzór D300 to N nie pożywi się na mnie długo.

MstrG
05-04-2013, 22:05
Niby tak, ale jest jeszcze jeden problem, bo dla przykładu szkiełko 10-24 DX jest połowę mniejsze i lżejsze niż 12-24 do FX tak samo też jest połowę tańsze. Przy 600 f4 D400 (jeśli będzie takowy) mamy 900mm obejdzie się bez cropów i konwerterów, po co też komu pliki jak kobyły dla amatorskiego użytku i wiele innych przykładów. 8 koła za porządny DX daję choć nie powiem że bez bólu :D Przymierzyłem się do D7100 :( mimo wszystko jeśli nie będzie czegoś na wzór D300 to N nie pożywi się na mnie długo.

W D800 jest całkiem sensowny tryb DX, więc można używać szkiełek o których wspominasz. W większości przypadków jednak można używać np 24-120 f4.
Oczywiście mówię ze swojego punktu widzenia.

tomajk
05-04-2013, 22:12
Jak byś miał silnik pod maską z 8 cylindrami to tak sobie spokojnie wyłączyłbyś 2 tylko dla tego że nie ma wersji na 6 kociołków? hehe nie no to by było jak bzykanie na pół gwizdka :D
Co by nie kombinować to WSZYSTKIE szkła na FF są większe i cięższe, a mądre głowy spierniczyły bezlusterkową serię popadając w skrajność - X2,7 :O
Zapomniałem też dodać, że w D800 to ile tam tych megapikslów jest? 36 czy jakoś tak. Na co to potrzebne przeciętnemu użytkownikowi? chyba tylko po to zrobili takie matryce by firmy komputerowe miały znowu żniwa.

MstrG
05-04-2013, 22:24
Jak byś miał silnik pod maską z 8 cylindrami to tak sobie spokojnie wyłączyłbyś 2 tylko dla tego że nie ma wersji na 6 kociołków? hehe nie no to by było jak bzykanie na pół gwizdka :D

W niektórych silnikach HEMI jest odłączana połowa cylindrów - czy to coś złego? Rozumiem, że w swoim samochodzie na każdym biegu ciągniesz do odcinki, po co jeździć na pół gwizdka :)

Pawel Pawlak
05-04-2013, 22:39
tomajk, na nikona się pogniewasz jeśli nie będzie następcy d300, ale jaką masz alternatywę ? 7d2 to jak na razie takie same plotki jak d400, a obecny 7d to mniej więcej poziom d300s.

grissley
05-04-2013, 22:49
Jak na moje prywatne potrzeby i oczekiwania to stary podział (D90-D300-D700-D3) był po stokroć lepszy, niż obecny, Teraz jest qupa aparatów w ofercie, a same dziwolągi, co jeden to jakiś taki bez sensu ;)
Jak nie wyjdzie D400, to trzeba będzie D7100 brać. Tylko po kiego grzyba 24MPx w DX...? :(
Na szczęście mam jeszcze przynajmniej rok do zmiany - jeśli ma się coś pojawić, to w tym czasie raczej na pewno już wyjdzie.

tomajk
05-04-2013, 22:59
W zasadzie to już się "pogniewałem" :D
Doszedłem do wniosku, że nie zmienię sprzętu tylko dla tego, że wyszedł model na rok 2013.
D300 choć już leciwy dalej daje radę i jeśli nie będzie solidnej puszki DX to diabli z zabawkami.
Paweł dobrze wiesz, że C nie da się bez stresu dobrze bawić w czatowni :D chodzi o AF oczywiście, a ja nie lubię się stresować :D

Co do "cylindrów" to nie mam zamiaru wozić (czyt. kupować) złomu którego nie będę wykorzystywał.

fader_audio
06-04-2013, 00:01
Doskonale rozumiem, że D4 jest poza zasięgiem, także moim. Ja nie proponowałem takich zakupów tylko odpisywałem na post moshicy o bezkompromisowosci.

Co do ciebie - D800 może być dobrym wyborem, może pracować w cropie, masz 70-300VR.
Czy crop w D800 czy D400 - podobnie to wyjdzie. A FX ci się czasem przyda bo pewnie nie same ptaki robisz.

Duzo zdjęc robię ptakom, troche slubów (tu chciałbym bardziej poważnie działaś, narazie sieje na rynku tzn opinie poprzez znajomych itp), wycieczki itp. Jeżeli nastepca d300 bedzie na wstępie kosztował ok8kpln (pewnie tak będzie a cena po miesiącu lub 2 spadnie do poziomu d600 moim zdaniem) to dołozenie do d800 to jest 1/3 ceny 17-55, lub jakiegoś innego sensownego szkła na dx. dobre szkła na fx (pomijam wymiary bo to dla mnie mniej istotne) niestety sporo kosztują. Cały planowany zakup aparatu rozwiąze się sam po przez możliwości finansowe. pzdr

moshica
06-04-2013, 15:02
Ty to jeszcze zarabiasz na foto a ja nie i traktuję całą zabawę hobbystycznie, ale w podróżach dla jednego małe i niewygodne body to atut a dla mnie wprost przeciwnie. Ma być solidne i na lata jak D300, bez obaw o AF z dobrym i pewnym uchwytem kosztem oczywiście wielkości.
Jak widać każdy nas myśli podobnie, i jakoś nikt z nas nie potrafi do końca zaakceptować przesiadki na D7100.
Ja za słowami Tomajk'a, też zaczyna mnie powoli mdlić polityka Nikona, jak na razie mam jeszcze czym focić, ale faktycznie jeśli Nikon zagra nam na nosie czyli albo bardzo drogo albo nijak w DX to nikt nas nie zmusi aby tkwić w nie do końca dla nas korzystnym systemie...

Irma
06-04-2013, 15:45
jeśli Nikon zagra nam na nosie czyli albo bardzo drogo albo nijak w DX to nikt nas nie zmusi aby tkwić w nie do końca dla nas korzystnym systemie...

Rok temu Canon zagral mi na nosie i teraz siedze w N. Jak za 5 lat C wiecej mi zaoferuje, to bez jakichkolwiek skrupulow wroce na C. Slubu nie bralem z nimi.
One sa dla mnie a nie ja dla nich.

tomajk
06-04-2013, 17:35
Ja to nawet jeszcze dalej jestem gotów się posunąć ;) D300 na moje skromne potrzeby jest wystarczający, pewnie pociągnie mechanicznie jeszcze dobre 5-6lat więc żaden z producentów nie zarobi na mnie nawet złamanego grosza, NIE i koniec. Kiedyś dla mnie taki D70 był jednak nie tym na co liczyłem, czego nie mogę powiedzieć o D300. Skok w jakości i komforcie był na tyle duży, że gotów byłem wydać na to kasę. Teraz jednak już tak nie jest, po wzięciu do ręki D7100, poskrobaniu trochę w plikach nie mam wypieków na twarzy, biorąc z powrotem swojego staruszka jestem dalej zadowolony, więc niestety firma musi się postarać.
Ale pewnie znajdą nabywców, przecież nie brak ludzi którzy w pogoni za nowościami są skłonni wypruwać sobie wnętrzności w pracy by zarobić i dać zarobić, byle nowe, nowe, nowe.....żeby to jeszcze powalało na kolana, to może czemu by nie.
Moja spec. D400 bądź D9000 |( a bo może DX to będzie teraz już taki 4 cyfrowy wsio ryba) matryca 12-max20Mpix, czułość matrycy na tyle dobra by można było zapomnieć o szumach do ISO 1600 no i te 6-7fps. film FHD z dźwiękiem wielokanałowym, możliwością podłączenia mikrofonów, LAN bądź Wifi, karty SD...itp.porządny wyświetlacz, wizjer 100/100 ergonomia jak D300 (może być lżejszy i nawet mniejszy) uszczelnienia, bufor jak przystało no i prawie styka :D

wer
06-04-2013, 18:05
Moja spec. D400 bądź D9000 |( a bo może DX to będzie teraz już taki 4 cyfrowy wsio ryba)

Jak będzie D9000 to na forum zrobi się problem. Już w tej chwili amatorski D600 jest w dziale semipro. Zgodnie z tą logiką D9000 będzie musiał polecieć do działu z amatorskimi :)

Władca Pixeli
06-04-2013, 18:06
Z tym bym polemizował. To jest body solidne i do robienia wielu fps, ale światło musi mieć dobre tak czy siak. Sport na otwartym powietrzu, nie hala.
DX odstaja mocno przy pracy w słabym świetle w porównaniu do FX.
Wprowadź do porównania body FX:
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/850|0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/792|0/%28brand2%29/Nikon/%28appareil3%29/614|0/%28brand3%29/Nikon (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/850%7C0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/792%7C0/%28brand2%29/Nikon/%28appareil3%29/614%7C0/%28brand3%29/Nikon)
Czyli wynika z tego, że przed premierą D3 nie istniała fotografia sportowa bo wcześniejsze matryce nie nadawały się do tego typu fotografii. :mrgreen:
Ja mam wrażenie, że przyrost czułości matryc jest odwrotnie proporcjonalny do przyrostu wiedzy fotografów bo jak inaczej wytłumaczyć, że nie widać przyrostu jakości zdjęć a wręcz przeciwnie wygląda to coraz gorzej.

wer
06-04-2013, 18:12
Ja mam wrażenie, że przyrost czułości matryc jest odwrotnie proporcjonalny do przyrostu wiedzy fotografów bo jak inaczej wytłumaczyć, że nie widać przyrostu jakości zdjęć a wręcz przeciwnie wygląda to coraz gorzej.

To proste. Na świecie jest stała liczba punktów fotografii (coś jak punkty umiejętności w grach RPG), liczba osób mających aparaty rośnie. Więc wiadomo, że liczba punktów fotografii na osobę spada.

tomajk
06-04-2013, 18:17
To niech kurna zrobią D310 i będzie po kłopocie :D

ALF
06-04-2013, 23:18
To niech kurna zrobią D310 i będzie po kłopocie :D

Przy tym tempie lepiej D301 :D

JED
06-04-2013, 23:40

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img801.imageshack.us/img801/918/imageabzo.jpg)

Jacek_Z
07-04-2013, 00:11
U nas (z ceneo najnizej)
D300s - 3919
D7100 - 4350
W USA też nie schodzą. Przy tej (tzn wyższej) cenie tym bardziej.

JED
07-04-2013, 00:31
Hurra, chociaz RAZ, cos jest w PL tansze!
Ale o tej cenie wlasnie wspominalem - jest za wysoka, bo tutaj wchodzi w gre wiek modelu, czyli, niech on sobie bedzie ergo i wszystko, ale...
Ja mysle, ze za 2500, tez by sie jakos super nie sprzedawal.

hipcio_stg
07-04-2013, 17:08
Hurra, chociaz RAZ, cos jest w PL tansze!
Ale o tej cenie wlasnie wspominalem - jest za wysoka, bo tutaj wchodzi w gre wiek modelu, czyli, niech on sobie bedzie ergo i wszystko, ale...
Ja mysle, ze za 2500, tez by sie jakos super nie sprzedawal.

A ja za 2500 nowy biorę od ręki!

fader_audio
07-04-2013, 21:33
Ty to jeszcze zarabiasz na foto a ja nie i traktuję całą zabawę hobbystycznie, ale w podróżach dla jednego małe i niewygodne body to atut a dla mnie wprost przeciwnie. Ma być solidne i na lata jak D300, .

zarabiam tyle co kot napłakał. W zeszłym roku miałem 3 okazje zarobkowe, głownie znajomi. Tak jak piszesz ma być solidnie i na długo. Chciałbym bardziej poważnie podejść zarobkowo lecz niestety d80 niebardzo pozwala na sluby chrzty itp. Poza tym foto to jedno z moich pasji i cenię sobie jakość, więc w ręce też nie chciałbym trzymać byle czego, waga to dla mnie marginalny problem. mam nadzieję że w nieługim czasie bedziemy pisać o wrażeniach z naszych d400/d9000 :-)

moshica
08-04-2013, 07:33
Nowego korpusu który wyszedł nie rozważasz ? Parametrami i możliwościami to dobra konstrukcja...

micwn
08-04-2013, 10:27
Ja to nawet jeszcze dalej jestem gotów się posunąć ;) D300 na moje skromne potrzeby jest wystarczający, pewnie pociągnie mechanicznie jeszcze dobre 5-6lat więc żaden z producentów nie zarobi na mnie nawet złamanego grosza, NIE i koniec. Kiedyś dla mnie taki D70 był jednak nie tym na co liczyłem, czego nie mogę powiedzieć o D300. Skok w jakości i komforcie był na tyle duży, że gotów byłem wydać na to kasę. Teraz jednak już tak nie jest, po wzięciu do ręki D7100, poskrobaniu trochę w plikach nie mam wypieków na twarzy, biorąc z powrotem swojego staruszka jestem dalej zadowolony, więc niestety firma musi się postarać.
Ale pewnie znajdą nabywców, przecież nie brak ludzi którzy w pogoni za nowościami są skłonni wypruwać sobie wnętrzności w pracy by zarobić i dać zarobić, byle nowe, nowe, nowe.....żeby to jeszcze powalało na kolana, to może czemu by nie.
Moja spec. D400 bądź D9000 |( a bo może DX to będzie teraz już taki 4 cyfrowy wsio ryba) matryca 12-max20Mpix, czułość matrycy na tyle dobra by można było zapomnieć o szumach do ISO 1600 no i te 6-7fps. film FHD z dźwiękiem wielokanałowym, możliwością podłączenia mikrofonów, LAN bądź Wifi, karty SD...itp.porządny wyświetlacz, wizjer 100/100 ergonomia jak D300 (może być lżejszy i nawet mniejszy) uszczelnienia, bufor jak przystało no i prawie styka :D

Długo się nie odzywałem, czytając spokojnie tą przepychanko-spekulację od początku i w reszcie pojawił się post, pod którym i ja się mogę podpisać. Staruszek D300 jeszcze tchnie, a nowym Dxxxx z różnymi wodotryskami, daleko jeszcze do tego co może zaoferować. Więc spokojnie czekam na rozwój sytuacji. Dodam Wam jeszcze tylko tyle Panowie, że jak mi padnie D300 to na chwile obecną bez wahania kupię nowego D300s.
POZDRAWIAM!

moshica
08-04-2013, 11:00
Dodam Wam jeszcze tylko tyle Panowie, że jak mi padnie D300 to na chwile obecną bez wahania kupię nowego D300s.

Widzę że tez masz racjonalne podejście i nie gonisz za nowościami. Mimo upływu lat to przemyślana i pewna konstrukcja i chyba warta każdej złotówki. Do pewnego standardu człowiek się przyzwyczaja ;-)

MstrG
08-04-2013, 11:10
Widzę że tez masz racjonalne podejście i nie gonisz za nowościami. Mimo upływu lat to przemyślana i pewna konstrukcja i chyba warta każdej złotówki. Do pewnego standardu człowiek się przyzwyczaja ;-)

Tzn wszyscy kupujący D5200, D7100, D600 i D800 nie mają racjonalnego podejścia, bo to są relatywnie nowe i obecnie produkowane modele?

moshica
08-04-2013, 11:12
nie ale grupa userów D200/300 z mojej wypowiedzi to bardziej świadomo grupa co do swoich potrzeb... w odniesieniu do tego wątku... nie mówimy o D700/800 bo tego wątek nie dotyczy...

MstrG
08-04-2013, 11:20
nie ale grupa userów D200/300 z mojej wypowiedzi to bardziej świadomo grupa co do swoich potrzeb... w odniesieniu do tego wątku... nie mówimy o D700/800 bo tego wątek nie dotyczy...

:roll: generalizujesz z tą bardziej świadomą grupą, która wybierze D300s a nie D7100 (rewelacyjne ISO, świetny AF, genialna matryca, filmowanie, crop w cropie) czy D5200 (gibany ekranik, znakomity tryb filmowania w tej klasie). Zwyczajnie dla niektórych są inne ważniejsze aspekty w aparacie niż pewniejszy uchwyt (też nie u każdego) i lepsza ergonomia, która w D7100 i tak już nie jest zła.

Pawel Pawlak
08-04-2013, 11:27
nie ma co się spierać, każdy może mieć inne priorytety i wg niech dobierać sprzęt :)

moshica
08-04-2013, 11:27
:roll: generalizujesz z tą bardziej świadomą grupą, która wybierze D300s a nie D7100 (rewelacyjne ISO, świetny AF, genialna matryca, filmowanie, crop w cropie) czy D5200 (gibany ekranik, znakomity tryb filmowania w tej klasie). Zwyczajnie dla niektórych są inne ważniejsze aspekty w aparacie niż pewniejszy uchwyt (też nie u każdego) i lepsza ergonomia, która w D7100 i tak już nie jest zła.

Gdyby D7100 miał uchwyt jak starsze modele D70/80 lub D300 już byłby mój ale nigdy nie będzie.
O tej "świadomosci" userów pisząc miałem na myśli że oczekują czegoś więcej jak obrazek lub z obrazka są w stanie zrezygnować na rzecz ergonomii, pancerności, etc.
A Tobie tak ciężko to zrozumieć, że jest taka grupa ludzi którzy kładą nacisk na całodniową pracę puchą.
Sorry, ale podepnij sobie chociaż 70-200 2.8 i biegaj z nim cały dzień to może wówczas zrozumiesz o co mi chodzi. Cały czas się powtarzam a Ty swoje. Nawet w wątku o D7100 ktoś nabył ten model i przy cięższym tele stwierdził że bez gripa się nie da.
Wiesz w czym problem, jeszcze raz napiszę w płytkim i nie wygodnym uchwycie tego sprzętu.
Mam nadzieję że nie będziesz w kółko pisał o zaletach D7100 vs. D300, bo akurat tutaj nasze potrzeby diametralnie się rozjeżdżają.

MstrG
08-04-2013, 11:47
Gdyby D7100 miał uchwyt jak starsze modele D70/80 lub D300 już byłby mój ale nigdy nie będzie.

Uchwyt jest sprawą indywidualną, niedawno na forum ktoś wybrał D5100, bo D90 źle leżała w ręku.

O tej "świadomosci" userów pisząc miałem na myśli że oczekują czegoś więcej jak obrazek lub z obrazka są w stanie zrezygnować na rzecz ergonomii, pancerności, etc.

Czyli nieświadomi są ci, którzy oczekując ładnego obrazka rezygnują lub jest im niepotrzebna lepsza ergonomia i pancerność? Ty jesteś w grupie D70/D200/D300, czyli z racjonalnym podejściem i bardziej świadomej swoich potrzeb.

A Tobie tak ciężko to zrozumieć, że jest taka grupa ludzi którzy kładą nacisk na całodniową pracę puchą.

Ależ ja to rozumiem. Pisałem już o tym nie raz i nie dwa.

Sorry, ale podepnij sobie chociaż 70-200 2.8 i biegaj z nim cały dzień to może wówczas zrozumiesz o co mi chodzi. Cały czas się powtarzam a Ty swoje. Nawet w wątku o D7100 ktoś nabył ten model i przy cięższym tele stwierdził że bez gripa się nie da. Wiesz w czym problem, jeszcze raz napiszę w płytkim i nie wygodnym uchwycie tego sprzętu.

Mam 70-200 2.8, mam też BP. Zmienia to coś? Wiem jak się trzyma D7000 z BP + 70-200, wiem jak się trzyma D300s. Mimo to ŚWIADOMIE wybrałem D7000 i też ŚWIADOMIE bym wybrał D7100. Dlaczego? Bo nie ma dla mnie lepszej alternatywy, co innego gdyby się pojawił D400.

Mam nadzieję że nie będziesz w kółko pisał o zaletach D7100 vs. D300, bo akurat tutaj nasze potrzeby diametralnie się rozjeżdżają.

Ja nie pisze w kółko o zaletach D7100 względem D300(s). Moja odpowiedź była tylko i wyłącznie na Twoje stwierdzenie, że

grupa userów D200/300 z mojej wypowiedzi to bardziej świadomo grupa co do swoich potrzeb

Nie jestem świadomy swoich potrzeb, bo wybrałem D7000/D7100 zamiast D300s? Litości.

//edit

nie ma co się spierać, każdy może mieć inne priorytety i wg niech dobierać sprzęt :)

Otóż to. Prosto i dosadnie napisane.

micwn
08-04-2013, 11:51

Nie napisałem też jednej rzeczy. Jeśli rzeczywiście Nikon nie wyda następcy D300/s, to nie wykluczam zakupu D800. Napisałem wyraźnie, że spokojnie czekam na rozwój sytuacji. Wiem co mi daje staruszek D300 ale ślepy (i głupi) nie jestem żebym nie zobaczył co daje D800. To, że w 80% mam szklarnię pod DX'a, nie znaczy, że jej nie wykorzystam z D800, o czym już wielu w tym wątku traktowało. Po prostu, kończąc moje wypowiedzi w tym wątku (nie widzę sensu podniecać się plotkami) czekam co przyniesie rozwój wydarzeń, ale nie do nieskończoności. Jak się nic nie zmieni pod koniec roku pomyślę o zakupie D800.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!! OVER&OUT
A-ha zapomniałem dodać że D800, przynajmniej dla mnie, może być następcą D300/s jeśli takowy się nie pojawi, chociażby przez ten magiczny przycisk/funkcję pomiędzy cropp'ami

moshica
08-04-2013, 11:54
Litości to ja proszę Ciebie abyś już tak nie wychwalał tego D7100 i nie stawiał go na piedestał jakbyś Pana Boga za nogi chwycił. Jak wyjdzie D400 wówczas wróć do tematu, ja wówczas zapytam Ciebie ponownie którym Ci się lepiej pracuje a Ty mi rzeczowo odpowiesz, o ile nie skłamiesz ;-) umowa stoi ?

Jacek_Z
08-04-2013, 12:07
To, że się lepiej pracuje nie świadczy o tym, że to lepszy wybór.
Ja mam zamiar niedługo wymienić body zapasowe. Wymienię D200 na D5200. Świadomie ;)
I zrobię to po to, by NIE używać D800 :shock: w sytuacji gdzie zupełnie tego nie potrzebuję (duża GO, studio, packshoty itd). W podróż też diabli wiedzą co będę zabierał. W bezpieczne miejsca D800, bo lepsze wysokie ISO. Ale D5200 byłby fajniejszy, bo lżejszy i 70-300VR miałby fajny zasięg. Tylko bym musiał wrócić do Sigmy 10-20 (kiedyś sprzedałem).
Jestem z tych, co ergonomię stawiają dość daleko jeśli chodzi o istotę (stąd zupełny brak parcia na D3 przy współistnieniu z modelem D700, w dodatku ergonomia D3 dla mnie gorsza, a nie lepsza). Matryca ważniejsza, nowe modele mają lepszą od tych 3-4 letnich.

MstrG
08-04-2013, 12:08
Litości to ja proszę Ciebie abyś już tak nie wychwalał tego D7100 i nie stawiał go na piedestał jakbyś Pana Boga za nogi chwycił.

Ja absolutnie nie wychwalam D7100, nawet nie wiem czy go kupię, czy nie zdecyduję się na D600/D800. Widzę, że totalnie nie rozumiesz innych, patrzysz tylko poprzez pryzmat swoich potrzeb.

Jak wyjdzie D400 wówczas wróć do tematu, ja wówczas zapytam Ciebie ponownie którym Ci się lepiej pracuje a Ty mi rzeczowo odpowiesz, o ile nie skłamiesz ;-) umowa stoi ?

Dobrze napisane: jak wyjdzie
Po co mam wracać do tematu, skoro na 100% lepiej będzie się pracowało D400. Póki nie ma D400 nie ma dla mnie lepszej alternatywy w DX (oprócz D800 ;) ) i nie pisz, że nie jestem świadomy swoich potrzeb.

//edit

Ja mam zamiar niedługo wymienić body zapasowe. Wymienię D200 na D5200. Świadomie ;)

No way! ;)

moshica
08-04-2013, 12:14
No i widzisz co chwilę chwytasz mnie za słówka i patrzysz przez mój własny pryzmat, każdy ma inny i to chyba naturalne że nie piszę za kogoś tylko za siebie...

wer
08-04-2013, 23:00

Wiele osób świadomie wybrało D7000. Bo dla niektórych ważniejsza jest jakość obrazka. D300s ma dobrą matrycę, ale niestety nie przystającą do roku 2013. I dlatego wiele osób świadomie wybierze D7100. D400 jeśli nawet będzie zapowiedziany w czerwcu (a to są tylko spekulacje) to zanim trafi do sklepów to będzie koniec wakacji. Nie wiadomo co zaoferuje w kwestii obrazowania.
Odbiorcy zdjęcia nie interesuje jaką ergonomię ma aparat, interesuje go jak wygląda zdjęcie.

fader_audio
08-04-2013, 23:09
Witam

Ja chciałbym zmienić mojego staruszka na coś nowego, 7100 raczej odpada, wolałbym miec pewniejszy uchwyt. W obecnym jest w zasadzie totalne minimum, więc większe body mile widziane a takim 7100 nie jest. trzeba jheszcze być cierpliwym, podobno cierpliwość jest wynagradzna:-)

sezrG
09-04-2013, 06:39
Odbiorcy zdjęcia nie interesuje jaką ergonomię ma aparat, interesuje go jak wygląda zdjęcie.

To kwestia ideologiczna i wysoce subiektywna.
Jak robimy zarobkowo - zgoda. Hobbystycznie - to już zależy od osoby.

Dla mnie zrobienie zdjęcia to nie tylko gotowy efekt, ale cały proces od obcowania ze sprzętem i jego ergonomią, przyjemności z kadrowania, postprocessingiem. Oglądanie końcowych fotografii jest jak jedzenie gotowego dania, ale nie jego samodzielne przygotowanie.

Pawel Pawlak
09-04-2013, 08:14
bez wątpienia D7000/d7100 daje lepszy obrazek niż d300/d300s. Ale trzeba mieć świadomość, że tą lepszość przeciętny użytkownik zauważy w kilku procentach sytuacji, natomiast wygodę użytkowanie docenia się za każdym razem kiedy bierze się aparat do rąk. Tym bardziej, że często różnicę w jakości zobaczymy dopiero przy bezpośrednim porównaniu bliźniaczych zdjęć, a tak raczej niezbyt często robi się zdjęcia ;)

nokinnikon
09-04-2013, 17:30
bez wątpienia D7000/d7100 daje lepszy obrazek niż d300/d300s. Ale trzeba mieć świadomość, że tą lepszość przeciętny użytkownik zauważy w kilku procentach sytuacji, natomiast wygodę użytkowanie docenia się za każdym razem kiedy bierze się aparat do rąk. Tym bardziej, że często różnicę w jakości zobaczymy dopiero przy bezpośrednim porównaniu bliźniaczych zdjęć, a tak raczej niezbyt często robi się zdjęcia ;)
A ja myślę, że 99,9% userów jak dostaną do ręki zdjęcia papierowe robione w dobrych warunkach (małe iso) różnymi aparatami to prawidłowo je nie rozpozna. Ja osobiście mam ciągle problem z zdefiniowaniem pojęcia "lepszy obtazek" ale wzrok już nie ten.

RAF7705
09-04-2013, 21:40
A ja tak trochę w temacie spekulacji ale o następcy d600.
Tak sobie myślę że skoro nikon dał ten moduł af do d7100 to i do nowego d600 go da i mógł by być bez filtra na matrycy. I bez tych innych wad. :)
Bo ja już 90% szklarni mam pod fx.

Pawel Pawlak
10-04-2013, 14:49
Jeszcze odnośnie szybkości potencjalnego D400. Ograniczenia mogą być marketingowe (nie sądzę - DXowe body i tak nie zagrozi D4) albo "matrycowe"- tzn. jak szybko z matrycy można odczytać cały obraz lub mechaniczne - jakie tempo pracy wytrzyma lustro. Szybkość przetwarzania danych (nawet 24mpix przy 10fps) nie powinna być problemem, bo z taką szybkością poradziłby sobie nawet nikon 1 i to bez atomowego zasilania w postaci en-el18 ;)

GonzoG
10-04-2013, 15:22
(...) Szybkość przetwarzania danych (nawet 24mpix przy 10fps) nie powinna być problemem, bo z taką szybkością poradziłby sobie nawet nikon 1 i to bez atomowego zasilania w postaci en-el18 ;)
Gdyby tak było, to D800 miałby więcej niż 4 fps, a przy cropie nie było by wzrostu do 5fps.

Przetwarzanie grafiki wcale nie jest takie proste - wystarczy sobie zobaczyć jak LR/PS czy inne programy męczą się z konwersją do innych formatów...
120W procesor Intela (i7 quad), potrzebuje kilka sekund na jedno zdjęcie... a nie kilkanaście zdjęć na sekundę...

Pawel Pawlak
10-04-2013, 15:26
przy 4 czy 5 fps odpada czynnik ograniczeń mechaniki lustra. Ale pozostaje szybkość matrycy. Znasz specyfikację matrycy D800 i wiesz że potrafi ona odczytać więcej niż 4FPSy z całej powierzchni ? Biorąc pod uwagę ograniczenia które mógłby wprowadzać EXPEED, to jeśli obniżając rozdzielczość do 25mpix (crop1.2) dałby radę obsłużyć 5.8fps (a nie 5) a w trybie DX przeszło 9fps (a nie 6).

GonzoG
10-04-2013, 16:35
przy 4 czy 5 fps odpada czynnik ograniczeń mechaniki lustra. Ale pozostaje szybkość matrycy. Znasz specyfikację matrycy D800 i wiesz że potrafi ona odczytać więcej niż 4FPSy z całej powierzchni ? Biorąc pod uwagę ograniczenia które mógłby wprowadzać EXPEED, to jeśli obniżając rozdzielczość do 25mpix (crop1.2) dałby radę obsłużyć 5.8fps (a nie 5) a w trybie DX przeszło 9fps (a nie 6).

Crop jest realizowany w procesorze, a nie na matrycy.
Nie można bezpośrednio przeliczać w takim wypadku ilości pikseli, bo zawsze całość jest odczytywana z matrycy, a tak naprawdę, to odczytywanych jest więcej pikseli niż na zdjęciu.
Każda matryca ma jeszcze całą masę (przy D5200 ok 6.1M) pikseli, które służą do określeniu "sygnału zerowego". Dopiero po przetworzeniu całości, można odczytać właściwy obraz z matrycy, a następnie go przetworzyć.

Zysk w prędkości przy cropach raczej jest uzyskiwany na samej interpolacji kolorów, gdy już obraz został obcięty do wymaganego rozmiaru.

Co do prędkości matrycy - ponoć matryca D800 może przetworzyć do 10fps, ale nigdzie nie ma potwierdzenia tych "rewelacji".

Co do matrycy np. D7000 i jego szybkości:
D300 12 Mpix, 8fps = 96 Mpix/s
D7000 16 Mpix, 6fps = 96 Mpix/s
oba z procesorem Expeed 2, przy czy matryca w D7000 na pewno osiąga 10fps.

Pawel Pawlak
10-04-2013, 20:11
teoretyzujesz ? czy opierasz się na dostępnych specyfikacjach konkretnych rozwiązań ? Jeśli tak to podaj linka - z chęcią się zapoznam :)
co do możliwości expeeda, to zobacz sobie na szybkość serii nikon 1 V2 albo V1 i biorąc pod uwagę jego rozdzielczość, będzie wiadomo jakie ma możliwości przetwarzania sygnału.
poza tym jeśli chcesz porównać szybkość przetwarzania D7000 i d300 to musiałbyś brać pod uwagę 14 vs 12 bitowy RAW
A biorąc to pod uwagę, D7000 obrabia ok 161MB/s a D300 tylko niespełna 140MB/s

wer
10-04-2013, 20:52
Przecież pisałem w wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=127512&page=575 o tym dokładnie. Ograniczenie leży w procesorze lub szynie pamięci. D4 ma wyższe napięcie zasilania więc może być szybciej taktowany i dlatego jest o ok. 20% szybszy niż D800 czy D7100.
Przetworzenie NEF-a nie jest proste, nawet przy najbardziej prymitywnych algorytmach demozaikowania. Nikon nigdzie nie chwali się dokładną specyfikacją procesora. Niektórzy mówią, że jest to zmodyfikowany ARM, inni o osobnym procesorze Fujitsu. Wg angielskiej wiki Expeed 3 w D4 i Nikon 1 to dwa różne procesory o tej samej nazwie handlowej. Poza tym tak chwalony za tryb seryjny D300s po przełączeniu na 14bitowe rawy zwalnia niesamowicie. To już świadczy o tym, że ograniczenie leży w mocy procesora lub szynie danych.

Przeliczanie w Mpix/s nie ma sensu. Bo mamy różne przypadki. Co innego 12, a co innego 14 bitowy RAW. W przypadku RAW 14 bit mamy do czynienia z 16 bitami na piksel.

wrzesientomek
14-04-2013, 10:02
Zaglądam regularnie do tego wątku żeby sprawdzić czy ktoś z forum wygrzebał coś ciekawego o wyczekiwanym przez wielu D400 a tu co? Same kłótnie i przekrzykiwanie się co lepsze. Ludzie, co wam to da, że narzucicie komuś swoje zdanie. Poczujecie się od tego lepiej? Co z tego, że ktoś wam przytaknie, że was nowo kupiony D7100/ używany D300s, czy może D600/D800 jest najlepszym wyborem. Sprawi to, że wasze zdjęcia będą lepsze? Może lepiej cierpliwie poczekajcie i przekonajcie się co zrobi nikon, zamiast w kółko się obrażać. Zachowujecie się jak dzieci i dzięki temu żeby w tym wątku znaleźć coś wartościowego trzeba przekopać się przez dziesiątki postów forumowych specjalistów od tego co najlepsze. Potrzebne jest wam to do szczęścia? Mi do szczęścia potrzebny jest wypad w plener z aparatem i wystarczy mi do tego stary D300s, którego świadomie wybrałem odrzucając D7000 co nie znaczy, że ten drugi jest gorszy. Po prostu mi bardziej odpowiada D300s i dlatego z pewnością nie zmienię go nawet na D7100 co również nie znaczy że D7100 jest gorszy. Po cholerę miałbym teraz przekonywać użytkownika D7000, że dokonał złego wyboru? Bo wybrał inaczej niż ja? Przecież to śmieszne :) Wygrzebalibyście lepiej jakąś ciekawą plotkę/przeciek świadczącą o tym że D400 wyjdzie albo, że nie wyjdzie. Po to większość osób tu zagląda, żeby dowiedzieć się czegoś o wyczekiwanym modelu a nie żeby dowiedzieć się co dla kogo jest lepsze. Od tego drugiego są inne wątki.

Jacek_Z
14-04-2013, 11:21
.. żeby w tym wątku znaleźć coś wartościowego trzeba przekopać się przez dziesiątki postów
...
Po to większość osób tu zagląda, żeby dowiedzieć się czegoś o wyczekiwanym modelu a nie żeby dowiedzieć się co dla kogo jest lepsze. Od tego drugiego są inne wątki.
Ty szukasz tu czegoś wartościowego o D400 ?
To wątek spekulacyjny. Miesiąc przed oficjalnym zaprezentrowanem nikonrumors poda specyfikacje i to wtedy to będzie cos wartościowego. Tylko problemy sa dwa. Nie wiadomo czy w ogóle będzie co do podawania, bo może D400 nigdy nie wyjdzie. I drugi problem - czy przypadkiem to co nikonrumors poda to nie będzie plota. To jest w tym wszystkim najśmieszniejsze - ludzie tu wchdza by pytać czy plotka jest prawdziwa. I dostaje się odpowiedzi od osób tak samo niezorientowanych jak pytający :)
Jak D400 wyjdzie to wtedy usłyszysz coś wartościowego - ale w nowym temacie. Bo wtedy taki zostanie założony.

nagly
15-04-2013, 21:57
Prawda jest taka, ze jezeli wyjdzie canon 7D Mark II to nikon bedzie musial jakos na to zareagowac. Nie wydaje mi sie, ze nikon powie eee tam jest FX wiec niech ludzie sie przesiadaja i tyle. Odpowiedzia musi byc konkurencyjne body DX. A czy to bedzie D400 czy D9000 to raczej nikt teraz nie powie. Ja jestem zdania, ze w tym roku czeka nas nowe, bardziej "pro" dx body.

Jacek_Z
15-04-2013, 22:17
Prawda jest taka, ze jezeli wyjdzie canon 7D Mark II to nikon bedzie musial jakos na to zareagowac.Cytat z plotek z optycznych:

"Czy 23 kwietnia ujrzymy w końcu długo wyczekiwanego EOS-a 70D? Podobno Canon szykuje na ten dzień jakieś wydarzenie, choć oficjalnych informacji na ten temat nie ma."

Jeśli tak się stanie to jaki z tego wniosek?
Że to Canon odpowiada na pokazanie się D7100.
Jesli pokażą 70D o czy wypuszczą 7D? Może będą czekać czy nikon wypuści D400?

tomajk
15-04-2013, 22:54
Jacku sadzisz, że ONI nie mają pojęcia co knuje ten "drugi"? Ja myślę, że wywiad doskonale działa, na tyle doskonale by w parę tygodni później bądź wcześniej wypuścić produkt bardziej lub mniej konkurencyjny. Jest też całkiem możliwe, że jak w przypadku żarówek jest "SPISEK". My maluczcy sobie tu małymi rączętami wyciągniętymi w geście błagania możemy tylko pomachać :D Mimo tej bezradności trzymam wyciągnięte w tym geście ręce i wierzę iż nie będzie armagedonu profiDX :D
Jeszcze wyjdzie na to, że jedyna nadzieja w CANONIE, bo jak ONI ZROBIĄ TO I NIKON BĘDZIE MUSIAŁ ZROBIĆ, ło matko i córko, do czego to doszło hehe świat się kończy ;)

Jacek_Z
16-04-2013, 00:50
Wywiad działa, albo jak twierdzili kiedyś ludzie z NP - jest opracowane kilka produktów i potem zapada decyzja, które wdrożyć. Wdraża się te, które są odpowiedzią na ruch konkurencji.
Mniejsza z tym. Jeśli Canon pokaże 70D to raczej oddala to maleją szanse na D400. Bo 70D to konkurent D7200.
Gdyby canon pokazał 7Dmk2 to co innego.

hipcio_stg
16-04-2013, 01:51
Aż z rozpędu Jacku wypuściłeś D7200... A D400 nadal brak, a szkoda, bo czekam na niego. Jak się nie pojawi to kupię D7100 a później pewnie już tylko FX.

ALF
16-04-2013, 02:11
Dla mnie kolejność jest taka:
D400
D300s
.....
.....
.....
D7100

wer
16-04-2013, 04:01
Dla mnie kolejność jest taka:
D400
D300s
.....
.....
.....
D7100

Dla innych będzie to kolejność:

D5200
D7100
D7000
D5100
D3200
D3100
.
.
.
D300s

Dla każdego liczy się coś innego. W tej chwili można tylko czekać. Jak do końca roku nie pojawi się D400 to będę się zastanawiał D7100 albo D800. D300s nie odpowiada mi, ze względu na matrycę. A tak naprawdę to można tylko czekać. Nikon ma swoje plany. Kiedy zostanie wprowadzony nowy model nie wiadomo i nie wiadomo czy będzie profi body DX. I trzeba rozróżnić zapowiedzi, od pojawienia się w sklepie. Akurat tu Nikon spisuje się lepiej niż Canon, bo oni to potrafią długo wprowadzać. Od zapowiedzi do pojawienia się w sklepach "jedynki" najnowszej to minęło sporo czasu.

soja
16-04-2013, 11:23
z tego czekania na D400 zysk jest taki, że w tym czasie przetestuje się D7100 na wszystkie strony.
takie pozytywne myślenie ;)

Sin
19-04-2013, 00:16
Jacku sadzisz, że ONI nie mają pojęcia co knuje ten "drugi"? Ja myślę, że wywiad doskonale działa, na tyle doskonale by w parę tygodni później bądź wcześniej wypuścić produkt bardziej lub mniej konkurencyjny.
Jak 'dziala' ten wywiad pokazala juz kiedys premiera pary D7k/60D.

Kartofelinder
20-04-2013, 20:16
Czytając te Wasze teorie mam dziwne wrażenie, że fotografowie zamierzają niedługo dołączyć do taksówkarzy w kolejce po doktoraty ekonomiczno/politologiczne 8)

soja
20-04-2013, 21:43
Taka to zaleta wątka spekulacyjnego. Tu można rozwinąć skrzydła ;-)

micwn
07-05-2013, 09:01
http://www.canonrumors.com/category/photography/canon-7d-mark-ii/

skoro tak tutaj piszą o 7D mkII to możemy temat przenieść na styczeń 2014 :)

RAF7705
07-05-2013, 14:40
Odkąd wyszło d7100 wątek umarł. ..

wilk325
07-05-2013, 18:42
Odkąd wyszło d7100 wątek umarł. ..

bo ludzie poszli zdjęcia robić ;)

przem426
07-05-2013, 21:00
czekałem i czekałem...
zrezygnowałem.

kupiłem najlepszą obecnie cropową puszkę nikona, jaką jest D800.

~15mpix, 6fps, wysokie iso, ergonomia jak w D300, wszystko jest.
nawet taka ciekawa opcja jest - dostępny tryb fx :wink:

kichu
07-05-2013, 21:02
i to jest słuszne podejście :)

j_zuzia
07-05-2013, 22:13
A ja poproszę jakiś profesjonalny który będzie działał z pilotem ML-L3
i zakresem iso od 6 do 6400

fader_audio
07-05-2013, 22:41
czekałem i czekałem...
zrezygnowałem.

i mnie chyba to samo będzie czekać, tylko bida z kasą, ok 5kpln to jeszcze by jako tako ale 10kpln to już spory wydatek

Jacek_Z
08-05-2013, 00:14
A ja poproszę jakiś profesjonalny który będzie działał z pilotem ML-L3Profesjonalista nie używa pilotów na IR.

i zakresem iso od 6 do 6400I tu też będzie problem, z ISO 6.

ALF
08-05-2013, 00:17
A po co gadać po próżnicy, skoro najbliższy termin to czerwiec, a realny jesień? :D

Borat1979
08-05-2013, 00:47
Profesjonalista nie używa pilotów na IR.
A to jest jakiś zakaz?

Jacek_Z
08-05-2013, 00:53
Nie. Po prostu "lubię" jak ktoś stawia takie żądania.

PS - body pro i semipro nie maja odbiornika IR. Więc jednak wychodzi na to o czym pisałem.

PS II - Znam profesjonalistów pracujących na D90.

Pawel92
08-05-2013, 10:30
...
PS - body pro i semipro nie maja odbiornika IR. ...
Np. C5Mk3 :wink:

grissley
08-05-2013, 10:38
To jakiś nowy model Nikona...?

MstrG
08-05-2013, 10:41
To jakiś nowy model Nikona...?

Może chodzi o citroena C5 Mk3 ? ;)

Jacek_Z
08-05-2013, 11:51
On się nie liczy, bo to model amatorski ;)

Pawel92
08-05-2013, 12:40
On się nie liczy, bo to model amatorski ;)

Nie byłem pewien :wink:

j_zuzia
08-05-2013, 22:25
Tylko zanim kupiłem coś z wyższej półki używałem amatora i przyzwyczaiłem się do tego malutkiego, wygodnego, poręcznego, przypiętego do kluczy jak breloczek pilocika który zawsze był przy dup.. , robiłem sobie autoportrety, nocne wyzwalanie do 30sekund, a nie jakieś przykręcanie MC30 czy jakieś inne radiowe ale i tak trzeba przykręcić i zajmują sanki lampy.

Profesjonalny sprzęt powinien być napakowany i ergonomiczny

mateo912
08-05-2013, 22:34
Tylko zanim kupiłem coś z wyższej półki używałem amatora i przyzwyczaiłem się do tego malutkiego, wygodnego, poręcznego, przypiętego do kluczy jak breloczek pilocika który zawsze był przy dup.. , robiłem sobie autoportrety, nocne wyzwalanie do 30sekund, a nie jakieś przykręcanie MC30 czy jakieś inne radiowe ale i tak trzeba przykręcić i zajmują sanki lampy.

Profesjonalny sprzęt powinien być napakowany i ergonomiczny

nie, profesjonalny sprzęt powinien być pozbawiony amatorskich "śmieci" aby był jak najbardziej odporny na warunki w których pracuje.
Jak myślisz dlaczego tylko w aparatach półki amatorskiej są ruchome ekraniki?

cz4rnuch
08-05-2013, 22:46
Sony a99 to nie półka amatorska, a gibany ekranik ma.

mateo912
08-05-2013, 23:15
Sony a99 to nie półka amatorska, a gibany ekranik ma.

odpowiednikiem d4/1dx też nie jest a to są woły robocze.

Jacek_Z
08-05-2013, 23:30
nie, profesjonalny sprzęt powinien być pozbawiony amatorskich "śmieci" aby był jak najbardziej odporny na warunki w których pracuje. Lepszym przykładem jest brak wbudowanej lampy błyskowej w serii jednocyfrowej.

Ja mam odbiornik radiowy nie zajmujący sanek lampy. Maciupeńki, dokręcany do gniazda.

Przechodząc na serie wyższą dawniej było jeszcze gorzej - przechodziło się z kart SD na CF, były inne akku.
Mnie to jakoś ominęło, bo karty CF były w D70 :)

Borat1979
08-05-2013, 23:41
nie, profesjonalny sprzęt powinien być pozbawiony amatorskich "śmieci" aby był jak najbardziej odporny na warunki w których pracuje.
Jak myślisz dlaczego tylko w aparatach półki amatorskiej są ruchome ekraniki?
A jakież to warunki powodują, że nie można w takim aparacie zamontować czujnika podczerwieni?

mateo912
08-05-2013, 23:50
A jakież to warunki powodują, że nie można w takim aparacie zamontować czujnika podczerwieni?

odbiornik podczerwieni trzeba "wyciągnąć" na zewnątrz czyli trzeba robić kolejną dziurę w korpusie -> kolejne uszczelnienia -> kolejna rzecz która może się popsuć

Borat1979
09-05-2013, 01:05
odbiornik podczerwieni trzeba "wyciągnąć" na zewnątrz czyli trzeba robić kolejną dziurę w korpusie -> kolejne uszczelnienia -> kolejna rzecz która może się popsuć
Wystarczy go zamontować pod szybą wyświetlacza a nawet z nim zintegrować i nić nie trzeba dziurawić a dioda LED jest jednym z najbardziej niezawodnych podzespołów elektronicznych. Szczególnie w porównaniu za całą skomplikowaną mechaniką aparatu więc ten argument jest absurdalny.

Tym bardziej, że w profesjonalnym body jakim jest D800 producent montuje flasha co jest dla mnie absurdem. Nie dość, że pogarsza szczelność korpusu, łatwo go uszkodzić to jeszcze uniemożliwia pełny obrót 24 mm tilt shifta :)

cz4rnuch
09-05-2013, 01:18
odpowiednikiem d4/1dx też nie jest a to są woły robocze.
We wcześniejszym poście nic nie wspominałeś o "wołach roboczych" tylko napisałeś że gibane ekraniki montuje się tylko w sprzęcie amatorskim co nie jest prawdą.

Panerai
09-05-2013, 03:10
czekałem i czekałem...
zrezygnowałem.

Bardzo dobrze Pan zrobił. Porządna, profesjonalna maszyna, a nie jakieś tam kolejne entry level :)
Zero kompromisów, maksimum jakości i zadowolenia :)
Teraz nie wyobrażam sobie fotografowania inną lustrzanka niż D 800. Ta jakość - uzależnia :)

Jacek_Z
09-05-2013, 09:52
We wcześniejszym poście nic nie wspominałeś o "wołach roboczych" tylko napisałeś że gibane ekraniki montuje się tylko w sprzęcie amatorskim co nie jest prawdą.Jeśli sie mówi o firmie nikon to jedynie D5200, 5100 - to jest półka amatorska.
To, że inna firma (Sony) ma inną filozofię to inna rzecz.
Sony nie sięga na te półke pro o jakiej mówimy w przypadku Nikona czy Canona. Nie oferuje aparatów fotoreporterskich, nie ma dużego wyboru supertele.
Mówmy o tej samej firmie (nikon) bo inaczej się nie dogadamy.

wilk325
09-05-2013, 11:20
Wystarczy go zamontować pod szybą wyświetlacza a nawet z nim zintegrować i nić nie trzeba dziurawić a dioda LED jest jednym z najbardziej niezawodnych podzespołów elektronicznych. Szczególnie w porównaniu za całą skomplikowaną mechaniką aparatu więc ten argument jest absurdalny.

Tym bardziej, że w profesjonalnym body jakim jest D800 producent montuje flasha co jest dla mnie absurdem. Nie dość, że pogarsza szczelność korpusu, łatwo go uszkodzić to jeszcze uniemożliwia pełny obrót 24 mm tilt shifta :)

No bo widzisz, każdy by chciał puszkę pro pod siebie ;),
Ty chcesz czujnik podczerwieni zamiast lampy, ktoś inny by pewnie chciał wmontowany obiektyw 10-300/2.8VR :) - ale tak to już było w Erze i też się zmieniło.
Najlepiej by było zamówić sobie puszkę pod siebie, no ale zaraz by było "czemu tak drogo"; choć pewnie duża ilość by się skusiła :).

cz4rnuch
09-05-2013, 12:42
Mówmy o tej samej firmie (nikon) bo inaczej się nie dogadamy. Jestem za, tyle że cytowany przeze mnie kolega wyraził się bardziej ogólnie na co zwróciłem uwagę. Z tezą, że brak gibanych w pro lustrzankach jest podyktowany głównie troską o bardziej zwartą konstrukcję też się nie zgadzam(choć po części może tak być), ale to tylko moje niczym nie poparte gdybanie więc nie będę się przy tym upierał. Moim zdaniem wynika to bardziej z braku zainteresowania takim ficzerem wśród profesjonalistów, bo gdyby taka potrzeba była Nikon by się postarał o to by ekraniki i przeguby były odpowiednio trwałe oraz odpowiednio by sobie za to policzył. A że zainteresowanie małe(w mojej opinii) to i Nikon się nie rwie. Sony dość mocno promuje swoje możliwości filmowe stąd pewnie inna strategia. Przepraszam za rozwlekanie tematu pobocznego. Pozdrawiam

Borat1979
09-05-2013, 12:57
No bo widzisz, każdy by chciał puszkę pro pod siebie ;),
Ty chcesz czujnik podczerwieni zamiast lampy
Tylko czujnik podczerwieni w niczym nie przeszkadza a lampa już tak.
Dlatego pod tym względem podoba mi się Canon, że nie pcha jej do korpusów z wyższej półki

http://darrylcarey.files.wordpress.com/2012/05/darryl-carey-nikon-d800e-d800-pc-e-45mm-24mm-3.jpg?w=1024

ALF
09-05-2013, 13:48
A mnie się czasem przydaje. Nie zawsze jest potrzeba dźwigania lampy zewnętrznej.

Slawek Wojtczak
16-05-2013, 12:10
Po przeczytaniu tego testu http://www.optyczne.pl/220.3-Test_aparatu-Nikon_D7100_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html a dokładniej szybkości wykonywania zdjęć, następca D300 będzie na bank, bo to co jest w D7100 woła o pomstę do nieba :-) Bufor zapycha się po 1 sekundzie...

Glowa
16-05-2013, 19:04
Ale czy nie minęło jednak zbyt dużo czasu od premiery D300 i D300s? Mnie się wydaje, że - niestety - być może Nikon zrezygnował z profesjonalnej lustrzanki formatu DX. A szkoda :/

ALF
16-05-2013, 19:46
D200 był genialny. W D300 sporo dodano, a D300s jeszcze poprawili. Wcale nie tak dużo :)

D400 będzie genialny :D

Greg81
16-05-2013, 19:54
D200 był genialny. W D300 sporo dodano, a D300s jeszcze poprawili. Wcale nie tak dużo :)

I tego się trzymajmy.

pawelpiotrm
21-05-2013, 10:28
tylko dlaczego nic nie wiadomo?

ALF
21-05-2013, 13:31
Bo za wcześnie?

grissley
21-05-2013, 13:43
Ja bym powiedział, że już koszmarnie późno... ;)

ALF
21-05-2013, 14:05
Czerwiec to 25%, jesień to 50%.

soja
21-05-2013, 16:53
to już niedługo ;)

Jaras
21-05-2013, 19:35
2014 roku? :)

ALF
21-05-2013, 19:59
Jesień 13, a najpóźniej zima 14. później już chyba niestety.

Glowa
21-05-2013, 21:18
Wy tak na poważnie? Jak na jesieni nie ukaże się rzeczony D400, to można zapomnieć o następcy D300s. Zresztą nieprzypadkowo Nikon promuje obecnie D7100. Poza tym trwa wyprzedaż D300s, a następcy nie widać.

tbogdanowicz
21-05-2013, 21:29
Skoro trwa wyprzedaż, to może znaczyć że następca wkrótce będzie. Inaczej nie obniża się ceny towaru, na który jest zapotrzebowania.
Przynajmniej tak mi podpowiada logika oraz to że dla mnie D7100 nie jest następcą D300s.

Glowa
21-05-2013, 21:32
Nie pisałem, że jest. Ale następcy D300s nie widać i być może Nikon zrezygnował z kontynuacji tego modelu. Minęło jednak już kilka lat od premiery D300s.

foto.art1
21-05-2013, 21:37
Ja tam tylko czekam aż C wypuści następcę 7D i mogę dać sobie rękę uciąć że N nie pozostanie na ten krok obojętny i da następcę D300s (choć nie upierał bym się że nazwie go D400 bo może to będzie np. D9000, etc.).

Ewentualnie będę bez ręki :)

TOP67
21-05-2013, 22:47
A już wiadomo, że w tym roku następcy 7D nie będzie.

foto.art1
21-05-2013, 22:56
A już wiadomo, że w tym roku następcy 7D nie będzie.

Nie mówię wcale że w tym roku... ale może w 2014... ? ;)

Jaras
21-05-2013, 23:40
Ja czekałem ponad rok i ostatnio zdecydowałem że przesiadam się na D600.
Czekałem z powodu N17-55 który niedawno skończyłem spłacać i teraz będę z bólem serca musiał go sprzedać za polowe tego co zapłaciłem :(

cz4rnuch
22-05-2013, 06:45
Skoro trwa wyprzedaż, to może znaczyć że następca wkrótce będzie. Inaczej nie obniża się ceny towaru, na który jest zapotrzebowania.
Przynajmniej tak mi podpowiada logika oraz to że dla mnie D7100 nie jest następcą D300s. Możliwe, że zapotrzebowanie nie jest już takie duże. Nawet sporo osób z tego forum, które wychwalają D300s(i pewnie słusznie) nie myślą poważnie o jego kupnie tylko czekają na coś nowszego, bo najnormalniej w świecie matryca już się trochę zestarzała. Poza tym wyprzedaż w kilku polskich sklepach niekoniecznie musi zwiastować rychłe nadejście następcy, za granicą jakoś tej wyprzedaży nie widać. To nawet bardzo dziwne, bo to jedna z nielicznych sytuacji które odnotowałem gdzie u nas ten konkretny model jest znacznie tańszy niż w znanych amerykańskich sieciach typu adorama czy B&H(u nich stoi po 1700 zielonych). Pi razy oko wychodzi 1700 PLNów drożej.

tbogdanowicz
22-05-2013, 19:40
Ja czekałem ponad rok i ostatnio zdecydowałem że przesiadam się na D600.
Czekałem z powodu N17-55 który niedawno skończyłem spłacać i teraz będę z bólem serca musiał go sprzedać za polowe tego co zapłaciłem :(

Nie wiem czy używałeś tego obiektywu do zarabiania nim, czy też jako hobby.
Jeśli to narzędzie do pracy, to powinien się zamortyzować i wtedy się sprzedaje bez bólu. Jeśli fotografia to hobby, to trzeba się pogodzić z tym że każde hobby oznacza wydawanie pieniędzy :-).

Możliwe, że zapotrzebowanie nie jest już takie duże. Nawet sporo osób z tego forum, które wychwalają D300s(i pewnie słusznie) nie myślą poważnie o jego kupnie tylko czekają na coś nowszego, bo najnormalniej w świecie matryca już się trochę zestarzała. Poza tym wyprzedaż w kilku polskich sklepach niekoniecznie musi zwiastować rychłe nadejście następcy, za granicą jakoś tej wyprzedaży nie widać. To nawet bardzo dziwne, bo to jedna z nielicznych sytuacji które odnotowałem gdzie u nas ten konkretny model jest znacznie tańszy niż w znanych amerykańskich sieciach typu adorama czy B&H(u nich stoi po 1700 zielonych). Pi razy oko wychodzi 1700 PLNów drożej.

Tym mnie zaskoczyłeś. Spodziewałem się że tam tym bardziej cena D300s powinna spadać. Widocznie Polacy są bardziej skłonni do kupowania nowości niż Amerykanie, albo mają więcej pieniędzy i "przestarzałego" modelu nie chcą już kupować ;-).

Jarkod
30-05-2013, 21:25
Ja tam tylko czekam aż C wypuści następcę 7D i mogę dać sobie rękę uciąć że N nie pozostanie na ten krok obojętny i da następcę D300s (choć nie upierał bym się że nazwie go D400 bo może to będzie np. D9000, etc.).

Ewentualnie będę bez ręki :)

Prorok, cy co?
Nie wiem, na ile poważne to źródło (http://photographylife.com/nikon-d400-is-definitely-coming), ale: "[...] Nikon does not want to release the D400 until Canon is ready with its 7D Mark II, the only true competitor to Nikon’s sports and wildlife line. [...] My source tells me that the approximate date for the announcement has been pushed to September of 2013, with a possibility of a 2014 Q1 announcement (if things do not go as planned, or if Canon 7D MK II is pushed to 2014)."

rychu_cmg
31-05-2013, 21:21
http://nikonrumors.com/2013/05/31/nikon-d400-rumors-are-back.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29&utm_content=FaceBook

MstrG
31-05-2013, 21:25
http://nikonrumors.com/2013/05/31/nikon-d400-rumors-are-back.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29&utm_content=FaceBook

Niestety, czarny sen wyczekujących nowego pro DX Nikona może się spełnić.
Poczekajmy jednak na Canona.

rychu_cmg
31-05-2013, 21:30
Ja już przestałem czekać i kupiłem D700

MstrG
31-05-2013, 21:32
Ja już przestałem czekać i kupiłem D700

Ja również i kupiłem D600 :)

arwic
31-05-2013, 21:53
Ja również i kupiłem D600 :)
I ja! Co więcej, mam zamiar robić nim zdjęcia i na pewno nie te testowe.

Borat1979
01-06-2013, 16:26
I taki pewnie będzie ale na papierze :razz:

josephebeloki
01-06-2013, 17:41
I taki pewnie będzie ale na papierze :razz:

No niektórzy tutaj tak piszą... jakby już robili nim zdjęcia i obrabiali fotki => to już są urojenia, życie z czymś czego nie ma i nie będzie.

ALF
01-06-2013, 17:48
Dziwne, ale piszą to wyłącznie ci, którzy nie zamierzają go kupić :D

Borat1979
01-06-2013, 19:06
Dziwne, ale piszą to wyłącznie ci, którzy nie zamierzają go kupić :D
Bo już kupili co innego a inni dalej żyją marzeniami o jakimś wyimaginowanym aparacie dostępnym wyłącznie w internetowych bajkach :)

ALF
01-06-2013, 19:28
To co nadal robią w tym wątku? Potrolować sobie chcą? Liczniki ponabijać?

Borat1979
01-06-2013, 19:37
To co nadal robią w tym wątku? Potrolować sobie chcą? Liczniki ponabijać?
Przecież ten wątek to jedna wielka trolownia :)

ALF
01-06-2013, 20:56
Mylisz podstawowe pojęcia. Większość tu piszących jest zainteresowana D400. Ty i paru innych nie, więc Twoja obecność tu nie jest wynikiem zainteresowania, ale wyłącznie chęcią zaistnienia i nabicia licznika.

Od tej pory posty nic nie wnoszące to tematu będą usuwane. A wątek przy okazji przeczyszczę.

pbb
04-06-2013, 11:56
Czekałem na D400 i czekałem, aż w końcu wymieniłem swojego sześcioletniego D300 na D7100. Głównym moim zastrzeżeniem wobec D7100 był mały bufor, zaledwie 6 czy 7 rawów. Z powrotem zacząłem go rozważać po teście na dpreview, gdy okazało się, że z szybką kartą zapisuje on prawie 3 klatki na sekundę (raw 14 bit kompresja bezstratna). Teraz go mam, jeszcze nie przećwiczyłem dokładnie, ale:
- ISO 800 wygląda znacznie lepiej niż ISO 400 na D300
- prędkość da się wytrzymać
- uchwyt jest dla mnie za mały, zamówiłem gripa.
Krótko mówiąc, nadal czekam na D400, a 7100 zostanie jako backup.

I jeszcze jedno -- muszę wymienić optykę, napakowana matryca jest znacznie bardziej wymagająca.

mateo912
04-06-2013, 12:03
Czekałem na D400 i czekałem, aż w końcu wymieniłem swojego sześcioletniego D300 na D7100. Głównym moim zastrzeżeniem wobec D7100 był mały bufor, zaledwie 6 czy 7 rawów. Z powrotem zacząłem go rozważać po teście na dpreview, gdy okazało się, że z szybką kartą zapisuje on prawie 3 klatki na sekundę (raw 14 bit kompresja bezstratna). Teraz go mam, jeszcze nie przećwiczyłem dokładnie, ale:
- ISO 800 wygląda znacznie lepiej niż ISO 400 na D300
- prędkość da się wytrzymać
- uchwyt jest dla mnie za mały, zamówiłem gripa.
Krótko mówiąc, nadal czekam na D400, a 7100 zostanie jako backup.

a po co Ci 14bit? wykorzystasz to?

pbb
04-06-2013, 12:32
Po to żeby było. Różnica (w prędkości) pomiędzy 12 i 14 jest nieduża, a ja cały czas liczę na to, że za xx lat pojawi się oprogramowanie, które pozwoli z moich starych rawów wyciągnąć znacznie więcej, niż obecnie wyciąga, na przykład CNX2. Nie wiem po co, ale niech będzie. Jeść nie woła. :)

Rafał_Sz
04-06-2013, 12:33
Za xx lat to już zapomnisz, że miałeś D400. ;)

pbb
04-06-2013, 12:33
W sumie na dzisiaj mógłbym robić jpegi średniej jakości i i tak w 95% przypadków by wystarczyło. A jednak...

pbb
04-06-2013, 12:34
Za xx lat to już zapomnisz, że miałeś D400. ;)

O nie! Wciąż pamiętam swoją pierwszą Zorkę S
:)

I do dzisiaj w albumach leżą równo pocięte kawałki filmu ze Starta 66. Kupiłem dobry skaner i powoli je ocyfrowuję.