PDA

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki - Nikon Dx00 (crop DX)

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9

ALF
05-12-2012, 11:39
kazziXperia+Tapatalk2

Proszę wyłączyć tą reklamę.

anwas
07-12-2012, 13:31

Mam pytanie odnośnie takich upomnień..czy np.nicki osób handlujących sprzetem nie powinny być inne na tym forum niż np. w serwisach aukcyjnych? Jak się do tego odnieść kiedy np. czytam posty /zamieszczane w znacznej ilości/ osoby która przewala tony sprzętu, podaje nazwy firm rzeczy sprzedawanych i tym podobne historie..a tu za jakiegoś tam tapatalka jest upomnienie..Nie bronię osoby upomnianej ale czasem mam wrażenie że na tym forum jest pewien krąg ludzi sie znających którym duzo można, a napewno znacznie wiecej niż innym.

Jacek_Z
07-12-2012, 13:41
Nie upomnienie a prośba.
Nicki można mieć wszędzie takie same, nie ma zakazu.
Nie można wystawiać tego samego na naszym forum i na allegro - jak to zauważyłes to to raportuj.

PiotrPJ
07-12-2012, 13:58

Ja przepraszam za mój oczywisty offt ale myślałem, że to jakiś żarcik - to w takim razie co Kolega kazziz reklamował?
Czy chodzi o to, że wymienia sprzęt jakiego używa? czy może coś/link którego już nie widać?

mateo912
07-12-2012, 14:04
Ja przepraszam za mój oczywisty offt ale myślałem, że to jakiś żarcik - to w takim razie co Kolega kazziz reklamował?
Czy chodzi o to, że wymienia sprzęt jakiego używa? czy może coś/link którego już nie widać?

nie wiem jak często zaglądasz na forum ale jeszcze parę miesięcy temu gdy tapatalk stał się popularny w co 2-3 poście było "coś tam coś tam tapatalk"
najbardziej było to widoczne w działach zdjęciowych gdzie reklama tapatalka była czasami 2x dłuższa od samego komentarza więc wielu to denerwowało i było powiedziane że trzeba to wyłączyć. Ta zasada nadal obowiązuje.
Jak dla mnie ta informacja(jaki telefon i że z tapatalka) nic nie wnosi a tylko denerwuje, więc postawa Alfa całkiem słuszna.

PiotrPJ
07-12-2012, 14:18
mateo - dzięki

RAF7705
08-12-2012, 08:45
Tapatalk sam dodaje taki podpis. Trzeba go usunąć w ustawieniach.

ikar39
09-12-2012, 09:44
W widows 8 nie można usunąć tego ustrojstwa podpis widnieje za każdym razem

mateo912
09-12-2012, 12:01
W widows 8 nie można usunąć tego ustrojstwa podpis widnieje za każdym razem

W jakim win8? To w ustawieniach tapatalka należy wylaczyc( a nawet jakby nie można było, w co wątpię, to jaki problem jest ustawić " " zamiast oryginalnego tekstu?)

krzysztof jot
09-12-2012, 12:43
zwłaszcza, że najczęściej nie jest to oryginalny systemowy podpis - czyli autor wie gdzie i jak go zmodyfikować.

RAF7705
09-12-2012, 14:31
W ustawieniach tapatalk się to zmienia nie w Windows.
Ja na tym forum od 3mcy pisze tylko z tapatalk i podpisu żadnego nie znajdziesz.

mihow
11-12-2012, 15:23
To se pogadaliśmy o następcy D300s ;)

siwyozzman
11-12-2012, 16:09
Ja ciągle utrzymuję że następcy nie będzie...obym się mylił bo taki aparat znalazł by wielu nabywców tylko kwestią jest cena....
Nowocześniejsza matryca DX + wypasiony AF/z d800 - czulszy niż pierwotna wersja/ + szybkostrzelność/7-8kl/sek/. Cóż takie body musiałoby kosztować około 6tys PLN albo nawet więcej na początku i jakoś nie bardzo ma to uzasadnienie w obecnej ofercie Nikona.
Niewielu zawodowców potrzebuje DX...a w tej cenie jest D600...myślę że usuną wadę z brudzeniem się filtra na matrycy w kolejnych seriach a wtedy większość potencjalnych nabywców będzie wolała ten korpus...
Obym się mylił ale D300(s) i D700 to ostatnie porządne body nie jednocyfrowe...
Z drugiej strony ogólna tendencja jest taka żeby często zmieniać sprzęt /niekoniecznie foto/ a więc jego solidność i długowieczność nie ma już takiego znaczenia.... bo mieszkańca bogatego kraju stać na wymianę aparatu co 2-3 lata jak wyjdzie nowość...

Jacek_Z
11-12-2012, 20:58
J
Obym się mylił ale D300(s) i D700 to ostatnie porządne body nie jednocyfrowe...
Z drugiej strony ogólna tendencja jest taka żeby często zmieniać sprzęt /niekoniecznie foto/ a więc jego solidność i długowieczność nie ma już takiego znaczenia.... bo mieszkańca bogatego kraju stać na wymianę aparatu co 2-3 lata jak wyjdzie nowość...Chyba nie zauważyłeś, że zaliczyłeś przypadkiem także nas do tych bogatych krajów, bo tu chcą wymieniać każde body jak tylko wyjdzie następca. Czekamy na D400, chcemy wymieniać na D600, D800 ale nie możemy bo mają wady. Pieniądze mamy - tak z tego można wnioskować.
Co się pokaże jakaś nowość to zaraz się okazuje, że poprzedni model juz nie robi zdjęć. Mimo, że D700 nie ma następcy w prostej linii to ludzie już go nie chcą.

siwyozzman
11-12-2012, 21:35
Chyba nie zauważyłeś, że zaliczyłeś przypadkiem także nas do tych bogatych krajów, bo tu chcą wymieniać każde body jak tylko wyjdzie następca. Czekamy na D400, chcemy wymieniać na D600, D800 ale nie możemy bo mają wady. Pieniądze mamy - tak z tego można wnioskować.
Co się pokaże jakaś nowość to zaraz się okazuje, że poprzedni model juz nie robi zdjęć. Mimo, że D700 nie ma następcy w prostej linii to ludzie już go nie chcą.
Tu bym polemizował - D700 jest u nas ciągle bardzo pożądany - niedawno na wiadomym serwisie "poszedł " za 6700 z kilkutysięcznym przebiegiem po gwarancji... Natomiast z tym bogatym krajem to słuszna uwaga...chyba jesteśmy bogatym krajem :)

Hektor
12-12-2012, 09:09
Tu bym polemizował - D700 jest u nas ciągle bardzo pożądany - niedawno na wiadomym serwisie "poszedł " za 6700 z kilkutysięcznym przebiegiem po gwarancji...

To, że znalazł się jakiś maniak, dla oceny bieżącego popytu na D700 oznacza dokładnie nic. Tak samo może znaleźć się ekstrawagancki amator na D1 w świetnym stanie z zapomnianej szafy.

siwyozzman
12-12-2012, 12:36
Oczywiście że ta pojedyncza transakcja nie świadczy o dużym popycie, za to ceny używanych egzemplarzy i zainteresowanie nimi już tak. Chętnych jest naprawdę dużo dlatego ceny są z kosmosu... Wystaw sztukę powiedzmy z przebiegiem max 30-40 tys to zobaczysz ilu będzie chętnych :). Ten aparat to obiekt pożądania większości "nikoniarzy" którzy nie mają FX... Nie uważam że w tym wypadku można mówić o "zestarzeniu" konstrukcji. Owszem przetwarzanie obrazu poszło w Nikonie do przodu ale reszta jest ciągle absolutnie na czasie. To wątek DXowy więc nie ma sensu tego kontynuować natomiast body D700 ma w Polsce status niemal kultowy... zresztą wystarczy zobaczyć na to ile ludzie potrafią u nas wydać za dużo starszego canona 5d... za zadbany egzemplarz ponad 3 tys. złotych... nieco bardziej przechodzone trochę taniej ale sprzedają się jak ciepłe bułeczki... to samo będzie z D700...jeszcze długo będzie drogo i będą się sprzedawały na pniu... Alternatywy nie ma i pewnie już nie będzie...

ALF
12-12-2012, 16:42
4 600,00 zł

5 555,00 zł

5 000,00 zł

4 999,00 zł

5 400,00 zł

3 483,00 z

Masz ceny ostatnich transakcji. Część to body z gripem, kartą pamięcu, aqu lub łącznie.

Hektor
13-12-2012, 08:05
natomiast body D700 ma w Polsce status niemal kultowy

Z tą kultowością to bym nie przesadzał. Powiedzmy sobie szczerze: to aparat porządany wyłącznie przez "kotleciarzy" (bez urazy dla nich). Każdy inny nabywca wybierze któregoś z następców D700. Ilość klatek na sekundę czy lekko spuchnięty plik wynikowy jest tu zupełnie bez znaczenia, bo nie każdy co sobotę próbuje uchwycić lecące kieliszki w kilku tysiącach kadrów.

RAF7705
13-12-2012, 12:24
Dokładnie.
Też chciałem ale mi d700 przeszlo.

docxxx
13-12-2012, 12:28
Hektor, zawezasz grupe docelowa. D700 bierze kazdy, ktoremu zalezy na wysokim ISO + fps, a to wszelkiej masci reporterka. Rzekłbym, że tych ladszafciarzy i innych flegmatykow jest duzo mniej :)

ALF
13-12-2012, 12:31
A jak ktoś robi jedno i drugie?

Jacek_Z
13-12-2012, 13:14
To ma 2 aparaty. Bardzo często pisałem o tandemie D700 i D800 (lub 600).

siwyozzman
13-12-2012, 13:32
Jeżeli chodzi o narzędzia pracy to oczywiście mogą a nawet muszą być dwa korpusy... Wydaje mi się że obecnie w D700 celuje duże grono amatorów potrzebujących / a może chcących mieć - bo posiadany obecnie przez nich np.D90 jest tak naprawdę wystarczający/...uniwersalnego narzędzia. To ludzie którzy od kilku lat sobie o nim marzą... Jest to aparat naprawdę uniwersalny a te 12 mpix pomijając specjalistyczne przeznaczenie to aż nadto...
Wracając do tematu nowy DX - porządnie wykonany z szybkim trybem seryjnym i skutecznym AF + nowoczesna dobrze obrazująca matryca na pewno znalazłby chętnych nabywców... kwestia ceny powraca jak bumerang... ile by to miało kosztować żeby Nikonowi się opłacało a jednocześnie nie zabierało chętnych na D600... Na DX sporo ludzi ma już szkła a przecież chodzi o to żeby sprzedawać nowe FXowe często droższe...
Sam nie wiem czy jeżeli ukazałby się taki sprzęt na dodatek pozbawiony "kwiatuszków" na matrycy albo problemów z AF czy nie wolałbym go od D600... komplet szkieł które potrzebuję na DX już mam.

ALF
13-12-2012, 14:54
To ma 2 aparaty. Bardzo często pisałem o tandemie D700 i D800 (lub 600).

Ja mam nawet 3 aparaty, ale żadnego z ww... i jakoś nie odczuwam specjalnej potrzeby ich posiadania... w przeciwieństwie do następcy D300s :D

lukaszm
13-12-2012, 15:50
Chyba nie zauważyłeś, że zaliczyłeś przypadkiem także nas do tych bogatych krajów, bo tu chcą wymieniać każde body jak tylko wyjdzie następca. Czekamy na D400, chcemy wymieniać na D600, D800 ale nie możemy bo mają wady. Pieniądze mamy - tak z tego można wnioskować.
I za chwile atak fana D700

Tu bym polemizował - D700 jest u nas ciągle bardzo pożądany - niedawno na wiadomym serwisie "poszedł " za 6700 z kilkutysięcznym przebiegiem po gwarancji... Natomiast z tym bogatym krajem to słuszna uwaga...chyba jesteśmy bogatym krajem :)
Bum ...
a w UK, cena D700 spada 6700zl tj 1320 funtow, za te pieniadze mozna w D3 przebierac.
Ale za 1450 mozna miec D600 nowe i z kurzem na matrycy ;)

natomiast body D700 ma w Polsce status niemal kultowy...
Ma i bedzie mial, z gripem sie do wielu zadan nadaje, ale wiecznie mlody nie bedzie.

Osobiscie kupilem D3 z uwagi na okazyjna cene, marcing wie za ile ;)
Tak dopiero pare dni temu na forum sprzedalem 17-55 2.8, chwile wczesniej S10-20.
Planowalem dorobic sie 14-24 i 24-70, ale prawdopodobnie zadowole sie tym co mam 35f2 i 50 1.4, ew dokupie 16-35 VR.
Moral z tego taki, ze DX martwy nie jest, bo przesiadka na FX-a kosztuje, w sensie zmiany obiekywow.

siwyozzman
13-12-2012, 16:04
Nie jestem fanem D700 - po prostu obserwuję rynek...nie mam zamiaru nikogo atakować....ja spokojny z natury człowiek jestem :) Z drugiej strony to jednak najtańsza porządna "pełna owłosiona klata" :) i wiele osób chce ją mieć... w Polsce ceny są wyższe niż w innych krajach...Wiecznie młody nie będzie ale to chyba pierwszy obok D3 aparat w systemie którego długo nie ma potrzeby wymieniać bo postęp nie jest już skokowy... Porównaj D2X do D3 /globalnie a nie tylko na iso do400.../ a porównaj D3 do D4... to progres a nie skok jak w pierwszym przypadku... D700 to najtańszy aparat który mało ogranicza...

mateo912
13-12-2012, 16:36
Nie jestem fanem D700 - po prostu obserwuję rynek...nie mam zamiaru nikogo atakować....ja spokojny z natury człowiek jestem :) Z drugiej strony to jednak najtańsza porządna "pełna owłosiona klata" :) i wiele osób chce ją mieć... w Polsce ceny są wyższe niż w innych krajach...Wiecznie młody nie będzie ale to chyba pierwszy obok D3 aparat w systemie którego długo nie ma potrzeby wymieniać bo postęp nie jest już skokowy... Porównaj D2X do D3 /globalnie a nie tylko na iso do400.../ a porównaj D3 do D4... to progres a nie skok jak w pierwszym przypadku... D700 to najtańszy aparat który mało ogranicza...

akurat porównanie d3 do d4 z twierdzeniem że to tylko progres to trochę nadużycie ;)
gdybyś dodał "s" i wyszedłby CI d3s to może tak ale między d3 a d4 różnica jest znaczna ;)

lukaszm
14-12-2012, 15:56

Przeskok miedzy D3, a D4 jest juz spory. Dla posiadacza D3s, to juz moze nie tak istotne, ale w D4/D800 np AUTO ISO ma lepiej rozwiazane bazujace na ogniskowej.

Takie poprawki w nowym DX beda mile widziane.
Ja widze drobna rzecz w D300s, ktorej brakuje D3. Naciskajac info moge szybko w jednym menu przelaczyc na inny bank ustawien i kilka opcji przestawic, wszystkie nowsze body to maja.
Podtepu nic nie zastapi. Kolejna rzecz to przelacznik trybu pracy AF, jak zobaczylem pierwszy raz wydalo mi sie nie racjonalne, ale pod drugm pokretlem mozna przelaczyc np AF-C , poimedzy 3D tracking, 51pkt, 21pkt etc.

hipcio_stg
21-12-2012, 00:35
A ja czekam w końcu na body (D400) dzięki któremu uznam, że warto wymienić D90. Do tej pory nie ma nic! D7000 wiele nie wnosi, D600 zmiana szklarni itd. D3200/5200 sobie odpuszczam z racji ergonomicznych.

docxxx
21-12-2012, 00:59
Bez przesady. D7000 wnosi bardzo duzo w stosunku do D300, a co dopiero do D90. Szkoda jedynie, ze ta puszka im nie wyszła i ma wady wabryczne niemozliwe do usuniecia. Gdyby nie to, to juz dawno D7k zawitałby w mojej torbie (a nawet i D800). Cierpliwie jednak czekam i czepiam sie ;)

hipcio_stg
21-12-2012, 01:05
Pomiędzy D90 a D7000 nie ma różnic wartych różnicy w pieniądzach... Czekam na porządną puszkę DX. Jak będzie DXXXX to poszukam starego poczciwego D300/D300s

docxxx
21-12-2012, 01:25
Jesli nie masz kasy, to nie wmawiaj sobie takich bzdur. AF, banki, ISO (!), przyciski na obudowie, dwie karty, fps, video. Jeszcze o czyms zapomnialem?

Fatman
21-12-2012, 01:31
o większej wydajności aku, szybszej serii, pomiarze światła z obiektywami bez CPU...... ;-)

wojtas0009
21-12-2012, 01:33
Widocznie jesteś jakimś pechowcem Docxxx... znajomy był jednym z tych którzy "rozwiązali" problem z AF w D7000 bo w niej szperał. Wiele błędów w tym aparacie już nie ma, a jedziecie niektórzy na starych opiniach. Wśród znajomych mam 3 D7000, pierwsza najstarsza- rozebrana przez swojego właściciela już bez wad- wystarczyło co nieco podkleić. Druga- właściciela który takich zabiegów się obawia- jest w serwisie, ale brali je grubo ponad rok temu. A ostatnia, kupiona 3 miesiące temu śmiga niezawodnie, ze sprawnym AF, niechlapiącym olejem, cud miód malina.
Wady wieku dziecięcego, kojarzysz może? No cóż, Nikon wtapia i to mocno ostatnimi puchami, ale powoli błędu usuwa.

docxxx
21-12-2012, 01:41
Rozebrać i conieco podkleic? Puknij się w głowę. Moze jeszcze mamy to zaczac skladac jak meble z Ikei?

wojtas0009
21-12-2012, 01:43
Bez obrazy, ja rozumiem że problem dla wielu jest aktualny, ale nie ma co jechać po nowo wychodzących aparatach, bo nie słyszałem, żeby w nowej sztuce ten problem był... Pukać... no nic ;)
Ja akurat bardzo lubię składać meble z Ikei, a jak coś to są i inne aparaty :)

PiotrPJ
21-12-2012, 01:47
Rozebrać i conieco podkleic? Puknij się w głowę.

ujmę się za Kolegą - człowiek z Olkusza opisywał tu na forum co i jak podkleić i jak to wpływa na poprawę AF - były zdjęcia z procesu naprawy - ja uwierzyłem :-)

...a z rzeczy nowych d7000 w stosunku do d90 ma jeszcze tryb cichej migawki ;-)

wojtas0009
21-12-2012, 01:52
Nie trzeba się pukać w głowę... Jak lustro krzywo opada, a nikt nie jest w stanie tego ogarnąć z zacnego grona Nikona, to trzeba być czasem Polakiem i poradzić sobie samemu i dokładnie o takiego Olkuszanina chodzi... No nic, od razu trzeba się pukać w głowę ;)
Robiłem wielokrotnie tym aparatem zdjęcia i jakoś problem znikł :) Wiadomo, można na wiele sposobów, ale nie warto od razu wysyłać ludzi do lekarza czy kazać pukać im się w głowę.
Pozdrawiam i życzę udanego końca świata

Fatman
21-12-2012, 09:27
bo nie słyszałem, żeby w nowej sztuce ten problem był...

Ja niestety słyszałem (dzwonił do mnie ktoś, kto kupił niedawno D7k w FJ), co prawda to i tak 1 przypadek problematycznego na 5 sprawnych.

PiotrPJ, nie chodzi o to, że docxxx nie wierzy w skuteczność tej metody tylko o to, że samemu trzeba bawić się w Adama Słodowego (dla młodszych w MacGyvera , dla jeszcze młodszych w Boba budowniczego). To jest chore....

PiotrPJ
21-12-2012, 10:42
Fatman
aaaabsolutnie się z Tobą zgadzam, że to chore - aparat tej marki, klasy i ceny, powinien być bez zarzutu - cieszyć nabywcę i przynosić chwałę producentowi. Ja ze swojego się cieszę ale nie zapomnę bojów jakie Ty i inni toczyliście "za naszą i waszą" sprawę...
I tu cieszę się po raz drugi, może nie całą gębą ale ot tak słodko-kwaśnie, że jest jakaś nadzieja dla zrozpaczonych - a niechby i a la Słodowy skoro magicy serwisu nie radzą /sobie/ ;-)

fader_audio
21-12-2012, 11:36
a mnie przeraża to że kupująć NOWY aparat jednej z czołowych producentów foto przy zakupię muszę wszystko sprawdzić, a może ścieżkę diagnostyczną tak jak przy kupnie auta ale uzywanego :-( po prostu zaczynam się bać kupna nowego aparatu, a jak czegoś w sklepie nie sprawdzę, potem okaze się że coś nie tak, nie chce mi się już walczyć ze sklepami na podstawie ustawy o szczególnej sprzedaży konsumeckiej. Co się dzieję z tymi producentami, patrzą tylko jak kasę sępic od klientów

hipcio_stg
21-12-2012, 12:16
A ja dalej twierdzę, że różnice międzu D80-D300 mają się nijak do D90-D7000 i tego nie zmienię. Albo dadzą super top D400 w semi pro, albo D600. Nie ma innego wyboru!

Jacek_Z
21-12-2012, 12:28
A ja dalej twierdzę, że różnice międzu D80-D300 mają się nijak do D90-D7000 i tego nie zmienię.D80 to był szumiący CCD, średnia półka amatorska. D300 to już zdecydowanie mniej szumiący CMOS, wysoki model, półka semiprofi. Róznica między D80 a D300 jest ogromna. Wiele większa niż D90 i D7000 - oba modele to ta sama półeczka - wyższe modele amatorskie, oba już stosunkowo mało szumiące. D7000 po resize ma mniejsze szumy od D90, ma ISO 100 i więcej mpx - ot całe różnice. Niewielkie w sumie, dla amatora prawie żadne.

hipcio_stg
21-12-2012, 13:30
...D7000 po resize ma mniejsze szumy od D90, ma ISO 100 i więcej mpx - ot całe różnice. Niewielkie w sumie, dla amatora prawie żadne.

I warto za to płacić 1500zł? Mniej więcej tyle wynosi różnica między D90 a D7000. Dawać D400!

Jacek_Z
21-12-2012, 13:56
I warto za to płacić 1500zł? Mniej więcej tyle wynosi różnica między D90 a D7000. To indywidualna ocena. Jak komu zależy na ISO 100 albo lepszych filmach (o tym wcześniej nie wspomniałem) to warto. Ale generalnie to chyba nie warto. :) Jak już się przesiadać to tak by różnica między body była większa. Ale jak się ma np D40 to lepiej się przesiadać na nowszy technologicznie sprzęt.
Zaraz musi sie pokazać następca najlepszego z DXowców. Teraz to tu Nikon ma największą zaległość jeśli się obserwuje wszystkie linie produktów. Są D3200, D5200, są nowe FX az po profi D4. Brak topowego DX. I bardzo ciekawe czy będzie to D7200 czy też D400.
Ja się skłaniam pomału do tego, że będzie tylko D7200. Bo D7200 musi być, a D400 - nie wypuszczą go obok D7200. Wątpliwe by się pokazały w niemal identycznym czasie dwa body tak blisko ze sobą konkurujące.
Choć kto ich tam wie (D800 i D600).

NIKOLAY
21-12-2012, 14:38
"ohhhhhh niech tylko wyjdzie D600 kupię go zaraz po pólnocy w dniu premiery, ohhhhhhhh niezwłocznie przesiądę się na D 800 tylko kiedy wreszcie będzie w moim sklepie, ohhhhhhhhh D 400 z matrycą DX to mój święty gral niech go wreszcie wymyślą bo nie mam czym fotografować ...ohhhhh" - a później proza życia, raty kredytu hipotecznego, raty na pralkę co właśnie zaczęła charczeć, raty na iphona bo dziecko sąsiadki ma więc i ja też chcę dla swojego, raty na raty kredytu konsolidacyjnego i ta pensja ... 2050 zł netto przy dwójce dzieci .... Naprawdę, potrzebujecie jakiegoś nowego body ?? Na tym forum jest tyle fotografii, których nie zrobilibyśmy nawet D4 .... bo pucha to nie wszystko .... Taaaaa .... biorę udział w samogwałcie sprzętowym .... smutne .... chodzę w kółko po własnych śladach nie mogąc odnaleźć drzwi ... i tylko czekam na awizo bo zamówiłem sobie pasek Metin ++ ... taka mała przyjemność na święta Bożego Narodzenia :)

hipcio_stg
21-12-2012, 15:05
Tu nie chodzi o fakt, że D90 nie potrafi zrobić bardzo dobrych zdjęć. Jednak jeżeli migawka zaczyna przekraczać 100k klapnięć to zaczynasz myśleć nad czyś nowym. Nad czymś na co warto się przesiąść. Nie chcę przesiadać się z Focusa 2005r. na Passata 2007r. za połowę jego ceny. Dla mnie to za mało. Myśl o body Dxxxx mnie jakoś nie napawa optymizmem. Nawet guzikologia jest gorsza od serii Dxxx. Chcę body na kolejne kilka ładnych lat dzięki któremu będę szedł bliżej pro/semi pro niż entry/semi pro.

devilcape
21-12-2012, 15:09
"ohhhhhh niech tylko wyjdzie D600 kupię go zaraz po pólnocy w dniu premiery, ohhhhhhhh niezwłocznie przesiądę się na D 800 tylko kiedy wreszcie będzie w moim sklepie, ohhhhhhhhh D 400 z matrycą DX to mój święty gral niech go wreszcie wymyślą bo nie mam czym fotografować ...ohhhhh" - a później proza życia, raty kredytu hipotecznego, raty na pralkę co właśnie zaczęła charczeć, raty na iphona bo dziecko sąsiadki ma więc i ja też chcę dla swojego, raty na raty kredytu konsolidacyjnego i ta pensja ... 2050 zł netto przy dwójce dzieci .... Naprawdę, potrzebujecie jakiegoś nowego body ?? Na tym forum jest tyle fotografii, których nie zrobilibyśmy nawet D4 .... bo pucha to nie wszystko .... Taaaaa .... biorę udział w samogwałcie sprzętowym .... smutne .... chodzę w kółko po własnych śladach nie mogąc odnaleźć drzwi ... i tylko czekam na awizo bo zamówiłem sobie pasek Metin ++ ... taka mała przyjemność na święta Bożego Narodzenia :)

Genialne podsumowanie wszystkich tego typu wątków! dooobre

RAF7705
21-12-2012, 15:24
Parę dni temu kupiłem sobie ten pasek. Jest ok, wiec z prezentu będziesz zadowolony :-)

NIKOLAY
21-12-2012, 16:57
Mam go od 30 minut ... wreszcie listonoszka przyniosła pod drzwi zamiast jak zawsze zostawiać awizo :) Fajny pasek. Zaskoczyło mnie pozytywnie, że kółka o które poprosiłem są także w kolorze czarnym. Pasek zacnie wykonany, miły na szyi ...produkt Made In Korea (myślałem, że to polski wyrób).

Borat1979
01-01-2013, 20:01
I warto za to płacić 1500zł? Mniej więcej tyle wynosi różnica między D90 a D7000. Dawać D400!
W porównaniu do D7000 praktycznie wszystko ma lepsze :)

lepsza matryca
wyższa rozdzielczość
dwa razy wyższe użyteczne iso
dostępne iso 100
większa rozpiętość tonalna
39 punktowy AF
więcej fps
cichy tryb migawki
większa trwałość migawki
czasy do 1/8000
większe możliwości wideo
bardziej funkcjonalny tryb LV
uszczelnienia
mikro regulacja af
pomiar światła w obiektywach bez chipa
100% pokrycia kadru w wizjerze
dwa sloty kart pamięci
wydajniejszy akumulator

W tym przypadku te 1500 zł to niewielka kwota zważywszy na możliwości sprzętu i trzeba być wyjątkowo odpornym na argumenty żeby twierdzić, że między możliwościami D90 i D7000 różnica jest niewielka. A o D80 nie wspominając bo możliwości tego sprzętu dzieli epoka :)

soja
01-01-2013, 20:53
W porównaniu do D7000 praktycznie wszystko ma lepsze :)

lepsza matryca
wyższa rozdzielczość
dwa razy wyższe użyteczne iso
dostępne iso 100
większa rozpiętość tonalna
39 punktowy AF
więcej fps
cichy tryb migawki
większa trwałość migawki
czasy do 1/8000
większe możliwości wideo
bardziej funkcjonalny tryb LV
uszczelnienia
mikro regulacja af
pomiar światła w obiektywach bez chipa
100% pokrycia kadru w wizjerze
dwa sloty kart pamięci
wydajniejszy akumulator

W tym przypadku te 1500 zł to niewielka kwota zważywszy na możliwości sprzętu i trzeba być wyjątkowo odpornym na argumenty żeby twierdzić, że między możliwościami D90 i D7000 różnica jest niewielka. A o D80 nie wspominając bo możliwości tego sprzętu dzieli epoka :)

fakt niezaprzeczalny
dlatego też część posiadaczy D7k wybrała ten sprzęt, a nie tylko z chęci dołożenia 1500pln ;)

ksviper
02-01-2013, 14:11
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/Nikon2013predictionsImpressmagazine-1.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2013/01/Nikon-2013-predictions-Impress-magazine.jpg)

TOP67
02-01-2013, 15:18
Już było. Żeby była jasność, to nie jest przeciek, tylko spekulacje. Sami autorzy określają je na 35%

sokolnik
02-01-2013, 15:20
czekam na D7200 :) albo D400 :D ceny pewnie szybko mnie wyleczą z posiadania tego sprzętu :)

fader_audio
02-01-2013, 17:08
moze cos akurat sie ruszy dla mnie nieważne czy d400 czy d9000 wazne by był to nastepca d300. ceny pewnie beda wysokie. ciekawe co sie za niedlugo pojawi

ksviper
02-01-2013, 18:52
Już było
Myślałem, że to nowe bo zauważyłem dziś na NR, szczególnie że w ścieżce pliku jest data styczniowa.

Borat1979
02-01-2013, 20:07
moze cos akurat sie ruszy dla mnie nieważne czy d400 czy d9000 wazne by był to nastepca d300. ceny pewnie beda wysokie. ciekawe co sie za niedlugo pojawi

To będzie raczej kontynuacja linii rozpoczętej przez D7000 a nie następca D300.

Miren
02-01-2013, 22:12
To będzie takie d800, ale z matrycą od d5200?

fader_audio
03-01-2013, 00:09
według tej ulotki wygląda że ma ma złacza do synchronizacji o ile nie zamieszałem teraz, i brak programów, tak jak to jest w d300 lub d800, więc jakiś następca to będzie, martwię sie tylko że te 7200 ma 65% na to że wejdzie. oby nie, oby pojawił sie nasz upragniony nastepca d300, a to że tak długo na niego czekamy nikon wynagrodzi nam tym, że będzie dopracowany w każdym szczególe, czyli bez oleju na matrycy i sprawne wszystkie pkt AF

TOP67
03-01-2013, 00:12
Ale to nie jest ulotka. To są spekulacje.
Poniżej jest też D4x. Ktoś w to wierzy?

fader_audio
03-01-2013, 00:21
w zasadzie pomarzyć też można, nie wiem jak Wy ale fajnie by było gdyby taki d9000/d400 sie pojawił, cena pewnie by była w ok 6000-7000, może troche więcej. poczekamy zobaczymy, ja mam jeszcze ok 3 miesiecy do kupna aparatu więc dużo sie może stać.

kendo73
03-01-2013, 00:45
gdzieś w necie wyczytałem że nikon D400 w tym roku wypuści , a i D7100 ma być , ale że D7200 i D9000 ????
ma to być odpowiedź na poczynania sony i nowy model canon eos 7D MKII i eos 70D , eos 6d wyszedł równolegle do D600 i to dobrze , bo z początkowych szacowanych 1700 € za D400 muszą zejść z ceną , za ta kwotę dostanę D600 , ale nie łudźmy się D400 te 5000 ~ 5500 zł będzie kosztował .........

kendo73
03-01-2013, 01:19
Mid-range DSLR will get updated:
Nikon D7000 (2010) and Canon 60D (2010) are cameras for enthusiasts photographer and this year, it is most likely to get updated. It will have new higher megapixel sensor (possibly 20-24MP), higher sensitivity, and speed. Possible successors name: Nikon D7200 and Canon 70D.

Semi pro DSLR will get updated: Nikon D300s and Canon 7D
It is also about time for advanced/semi-pro camera to get updated: Canon 7D (2009) and Nikon D300s (2009). These cameras are already out around three years now. And it is likely to be replaced with camera with higher megapixel sensor (20-24MP), higher sensitivity and the most important is speed. These cameras are usually the working horse for photojournalists especially sports and wildlife shooters. The rumor says that it will have around 9-10 frame per second continuous burst. Naming: Nikon D400/D9000 and Canon 7D mk2

fader_audio
03-01-2013, 11:07
ja bym obstawiał że cena będzie ok 6000-6500 na początku. Co do d9000, tak myślałem i nawet to logiczne bo nikon w tym momencie zrobiłby sobie numeracje dla profi dx. Nastepca d9000 to byłby 9100 itd

siwyozzman
03-01-2013, 11:19
Mi się ciągle wydaje że profi DX już nie będzie...Niewielu zawodowców potrzebuje takiego aparatu... to ściema że sport i żyjątka.... to samo można zrobić FX tyle że wyjdzie drożej /szczególnie optyka/ ale przecież o to chodzi producentowi. Nie widział bym zupełnie sensu powstania serii D7000 - bo przecież jest "wszystkomający"... Nikon zrobił troszkę uproszczony model AF z 39 punktami i będzie go przez następne minimum 5 lat "pchał" w najdroższe amatorskie body... Tak samo nie będzie reporterskiego "taniego" FX. To jest wszystko dosyć czytelne... oczywiście były przypadki totalnego zaskoczenia "in+" ze strony Nikona ale wtedy walczył o odzyskanie pozycji którą mocno osłabił w erze cyfry...Teraz nie ma takiej potrzeby i już nam nie zrobi dobrze....

Slawek Wojtczak
03-01-2013, 18:58
siwyozzman,

Nie widział bym zupełnie sensu powstania serii D7000

Ale ta seria już powstała ;)

TOP67
03-01-2013, 18:59
Jeszcze nie seria, dopiero jeden

siwyozzman
03-01-2013, 20:51
Miałem na myśli to, że jeżeli Nikon planowałby kontynuację koncepcji D200, D300 to aparat taki jak D7000 nie miałby sensu... jest po prostu zbyt "wypasiony"...na dodatek jest D600 którego cena jeszcze się zapewne obniży... gdzie tu miejsce na hipotetyczne D400? A myślę że D7000 będzie miał kontynuację w D7100... DX zostaje jako segment amatorski... jest tylko jedno profesjonalne szkło dedykowane do tego formatu 17-55 i kolejne już nie powstają....

kendo73
05-01-2013, 02:49
no to może z innej bajki , spekulacje na temat D7100 i D400 / ten raczej będzie / , gdzieś ktoś wkleił ulotkę made in tokio z D7200 i D9000 , a co myślicie na temat D8000 ??? tak dla podgrzania atmosfery , czekam na kolejną falę Anonse przyjdzie w styczniu / lutym 2013 roku z CES zbliża i CP + pokazy w Las Vegas i Japonii.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/NikonD8000testheadline-1.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2012/11/Nikon-D8000-test-headline.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/NikonD8000cameratest-1.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2012/11/Nikon-D8000-camera-test.jpg)

TOP67
05-01-2013, 03:03
Przecież to znana literowka, test dotyczy D800.

kendo73
05-01-2013, 03:32
Przecież to znana literowka, test dotyczy D800.
no to wszystko jasne

kendo73
08-01-2013, 20:55
Środa, 2 stycznia 2013, Szymon Marcjanek
Plotki: Canon 70D, 7D Mark II i 1DSx oraz Nikon D7200, D9000 i D4x

Nikon ma uderzyć w rynek czterema modelami. Pierwszym z nich będzie Nikon D7200, który zastąpi D7000 oferując 39-punktowy AF i zakres ISO sięgający 25 600. Ponadto zobaczymy również aparat Nikon D9000 (z nową matrycą, trybem seryjnym z szybkością 10 klatek na sekundę i 51-punktowym AF), bezlusterkowca 1 V3 i flagowy model japońskiego producenta – D4x, który ma zostać “uzbrojony” w gęściej upakowaną matrycę, niż poprzednik.

panowie pytanie dlaczego następca D7000 to D7200 anie D7100 ? czy dlatego że przy seri coolpix mamay już P7100 ?
no i z tego co wygląda to D9000 zastąpi D300/S ,

sokolnik
08-01-2013, 21:00
jakieś przypuszczalne ceny nikonów są podane ? szczególnie D7200 oraz D9000

mihow
08-01-2013, 21:33
Jestem mocno ciekaw czy to się potwierdzi :)

Borat1979
08-01-2013, 22:22
Mi się ciągle wydaje że profi DX już nie będzie...Niewielu zawodowców potrzebuje takiego aparatu... to ściema że sport i żyjątka.... to samo można zrobić FX tyle że wyjdzie drożej /szczególnie optyka/
Gówno tam drożej, ten cały tekst o tanich szkłach pod DX to tylko mydlenie ludziom oczu. Jak chcesz porządne szkło to i tak trzeba wydać kupę kasy bez względu czy to DX czy FX. Przykładowo 17-55/2.8 dla DX niewiele się różni cenowo do 24-70/2.8 pod FX.

Slawek Wojtczak
08-01-2013, 23:57
Żeby jeszcze tylko ten d9000 pokazał się w 1 kwartale tego roku to by było pięknie ;-) W sumie to żeby się w ogóle pokazał... No ale z kolei canon 7d mk2 już od jakiegoś czasu buszuje w serwisach plotkarskich, więc moze nikon nie odpuści... oby :)

zserty
09-01-2013, 00:32
Oby, wtedy ceny nowej trzysetki poleci w dół.
Dwa dni temu widziałem w MM i FJ za 5000 zł bez kilku groszy.
Za drogo.

soja
09-01-2013, 15:09
W sumie to żeby się w ogóle pokazał...

ano, czas już, czas ;)
Q2 też byłoby świetnie

Slawek Wojtczak
10-01-2013, 11:03
nikon dał już dwa bezlusterkowce http://www.optyczne.pl/5515-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_1_J3_i_Nikon_1_S1.html

A te d7200 i d9000 wydaje się logiczne. Body typu Dxx (d600 i d800) to pełne klatki a trzycyfrowce Dxxx to cropy :) D9000 prawdopodobnie może byc następcą d300

RAF7705
10-01-2013, 18:12
No to by było logiczne. Po 2 na każdej półce. Bo o d4x też coś było.

hipcio_stg
12-01-2013, 12:14
Jak myślicie ile będzie kosztował D400/D9000?

rychu_cmg
12-01-2013, 13:48
Jak myślicie ile będzie kosztował D400/D9000?
5-6 tys.

irek6311
12-01-2013, 13:53
5-6 tys.$ dopiszę :D
szczerze wątpię że te modele wyjdą a jak wyjdą napewno nie będą droższe niż 5tyś zł ,
D600 zejdzie z ceną do 6tyś zł lub poniżej więc inne modele muszą cenowo się dopasować .

hipcio_stg
12-01-2013, 18:39
I o to chodzi. Cena D600 postawiła "szacha" potencjalnemu D400 czy D9000. W tej chwili D600 6,4k, D300s można kupić za 5k, D7000 3-3,2k zł. Jeżeli przekroczą granicę 5000zł wzrośnie liczba chętnych na D600 niż D400/D9000. Pytanie o ile spadnie cena D300s-a?

markB
12-01-2013, 18:55
Środa, 2 stycznia 2013, Szymon Marcjanek
Plotki: Canon 70D, 7D Mark II i 1DSx oraz Nikon D7200, D9000 i D4x

Nikon ma uderzyć w rynek czterema modelami. Pierwszym z nich będzie Nikon D7200, który zastąpi D7000 oferując 39-punktowy AF i zakres ISO sięgający 25 600. Ponadto zobaczymy również aparat Nikon D9000 (z nową matrycą, trybem seryjnym z szybkością 10 klatek na sekundę i 51-punktowym AF), bezlusterkowca 1 V3 i flagowy model japońskiego producenta – D4x, który ma zostać “uzbrojony” w gęściej upakowaną matrycę, niż poprzednik.

panowie pytanie dlaczego następca D7000 to D7200 anie D7100 ? czy dlatego że przy seri coolpix mamay już P7100 ?
no i z tego co wygląda to D9000 zastąpi D300/S ,

Skąd ta wiedza? Jeśli stąd: http://thenewcamera.com/tag/nikon-d4x/, to nadal są to spekulacje, a nie rzeczywistość.

Ronin79
12-01-2013, 19:03
Nastepca D300s będzie takim "pro" z DX-em, więc dlaczego niemiałby być droższy od FX'a dla mas. Jeśli tylko z powodu rozmiaru matrycy to nie bardzo rozumiem po co wkładać zaawansowany AF, uszczelnienia, szybkostrzelność, większe i bardziej ergonomiczne body oraz sporo innych funkcji, gniazd itd. skoro i tak się nie liczą a cene wyznacza matryca. D9000/D400 będzie (jeśli będzie) odpowiednikiem DX-owym 800-tki z FX'a a D600 to amatorski FX (takie D7000 z pełną klatką). Aparaty będą kierowane do innych grup odbiorców i innych zastosowań.

irek6311
12-01-2013, 19:15
Ronin79 teoria nie mająca szans na realizację ,
następca D300s (DX) nawet jak wyjdzie taki jak piszesz nie będzie droższy od Nikon D600 (FX) ,
Nikon zamieszał trochę w numeracji body ale to tylko dowodzi że amatorskie body (DX) Dxxxx a (FX) Dxxx ,
więc szkoda klawiatury na pisanie że Nikon D400 (DX) wejdzie do produkcji .

EDIT:
Następca Nikon D300s to Nikon D9000 raczej będzie ~ 5tyś zł go widzę ,
tyle można zgadnąć z planów Nikon na 2013/2014 r.

Borat1979
12-01-2013, 19:55
Nastepca D300s będzie takim "pro" z DX-em, więc dlaczego niemiałby być droższy od FX'a dla mas.Czasy "Pro" DX już skończyły. Od kilku lat nie było premiery żadnego profesjonalnego szkła pod DX. Poza tym jak ktoś zaczyna zajmować się fotografią zawodowo to i tak wcześniej czy później kupuje FX bo najlepsze szkła Nikona (od 14-24 po 70-200) są projektowane pod pełną klatkę. Jeżeli body DX będzie w cenie FX to jaki to ma sens?

mateo912
12-01-2013, 20:05
Czasy "Pro" DX już skończyły. Od kilku lat nie było premiery żadnego profesjonalnego szkła pod DX. Poza tym jak ktoś zaczyna zajmować się fotografią zawodowo to i tak wcześniej czy później kupuje FX bo najlepsze szkła Nikona (od 14-24 po 70-200) są projektowane pod pełną klatkę. Jeżeli body DX będzie w cenie FX to jaki to ma sens?

a jakie "pro" szkła tylko pod DX potrzebujesz?
podstawowe szkło repo jest (17-55) wszystkie inne można zastąpić szkłami FX.
A odpowiednik 14-24 na dx? pytanie po co?

hipcio_stg
12-01-2013, 20:06
Jeżeli body DX będzie w cenie FX to jaki to ma sens?

Na to liczę, że nie będzie. A jeżeli będzie to droga tylko jedna - dorobię się FX-a ;) Trochę zacisnę poślady, ale będzie.

sokolnik
12-01-2013, 20:22
a jakie "pro" szkła tylko pod DX potrzebujesz?
podstawowe szkło repo jest (17-55) wszystkie inne można zastąpić szkłami FX.

dokładnie,
17-55
85 1.4 lub 1.8G
70-200 2.8 i wystarczy :)
taki zestaw by wystarczył chyba większości użytkowników DX-owych puszek :)

Chciałbym D400 by miał niezawodność, AF, uszczelnienia D300, a matrycę D7000 albo lepszą i jest suuuper :) za oczywiście 5 tyś, nie więcej, bo jest za 6tyś zł D600.

ALF
12-01-2013, 20:36
Mnie by brakowało 12-24

hipcio_stg
12-01-2013, 20:41
A ja mam 17-55 i 70-200 no i sabinkę 700. Brakuje tylko lepszej puszki od D90. Kolory i Użyteczne ISO zaczynają mnie "denerwować". Czas na postęp. Jak przeholują z ceną to zaczaję się na D300s... stety niestety ;)

mateo912
12-01-2013, 20:42
Mnie by brakowało 12-24

albo t 116 gdy ktoś potrzebuje szeroko i jasno ;)

cz4rnuch
12-01-2013, 20:59
Brakuje tylko lepszej puszki od D90. Kolory i Użyteczne ISO zaczynają mnie "denerwować"... Zamieniając D90 na 300s nie zyskasz ani na jednym ani na drugim.

hipcio_stg
12-01-2013, 21:10
Co do ISO to ok, ale kolory, szybkość AF, magnezowe body, uszczelnienia...

mateo912
12-01-2013, 21:13
Co do ISO to ok, ale kolory, szybkość AF, magnezowe body, uszczelnienia...

chyba nie dotarło do Ciebie że d90 i d300/s/5000 mają tą sama matryce(minimalnie inaczej oprogramowana) i ISO i kolory będą takie same;)

PiotrPJ
13-01-2013, 00:02
w kwestii zakresu szkieł - nie uważam się za mocnego fachowca od repo ale miałem pod DX zestaw obiektywów 17-50 i 70-200. Było ok dopóki nie spróbowałem 10-24 (tami). Dziś mam 10-24 28-70 i 70-200 i nie wyobrażam sobie inaczej ale może tak być jak powiedział Mateo, że większości użytkowników wystarczy ta podstawowa para 17-50 i 70-200.
heh, a lat temu trzy upierałem się tylko przy (jednym) spacerzoomie...

Od około miesiąca mam d7000 - wcześniej d90. I jestem bardzo zadowolony z przesiadki. Wahałem się długo z decyzją - tym bardziej teraz jest zadowolony. I przyznam, że nie mogę się nadziwić, że d300 góruje ceną nad d7000... ale oczywiście szanuję prawa rynku ;-)

Borat1979
13-01-2013, 00:19
Na to liczę, że nie będzie. A jeżeli będzie to droga tylko jedna - dorobię się FX-a ;) Trochę zacisnę poślady, ale będzie.
No to ile twoim zdaniem taki korpus Pro DX ma kosztować? Jeżeli w granicach 5-6 tys to nie ma to większego sensu.

Rożnica 1-2 tyś zł w przypadku sprzętu, na który będziemy zarabiać jest bez znaczenia. Nie żyję z fotografii choć czasem zdarza mi się "popełnić" jakieś płatne zlecenie. Gdybym miał zarabiać na fotografii to nie rozumiem po co miałbym się bawić w jakieś DX-y. Od razu kupiłbym D800.

mateo912
13-01-2013, 00:26
w kwestii zakresu szkieł - nie uważam się za mocnego fachowca od repo ale miałem pod DX zestaw obiektywów 17-50 i 70-200. Było ok dopóki nie spróbowałem 10-24 (tami). Dziś mam 10-24 28-70 i 70-200 i nie wyobrażam sobie inaczej ale może tak być jak powiedział Mateo, że większości użytkowników wystarczy ta podstawowa para 17-50 i 70-200.
heh, a lat temu trzy upierałem się tylko przy (jednym) spacerzoomie...

Od około miesiąca mam d7000 - wcześniej d90. I jestem bardzo zadowolony z przesiadki. Wahałem się długo z decyzją - tym bardziej teraz jest zadowolony. I przyznam, że nie mogę się nadziwić, że d300 góruje ceną nad d7000... ale oczywiście szanuję prawa rynku ;-)

ja nie mówię o żadnej podstawowej parze ;)
Po prostu gdyby nie było odpowiednika 24-70 na dx czyli właśnie 17-55 to byłby problem, bo nie byłoby podstawowego szkła repo. a w ten sposób jest i standard a całą resztę można dobrać ze szkieł fx

Jacek_Z
13-01-2013, 00:33
Czasy "Pro" DX już skończyły. Od kilku lat nie było premiery żadnego profesjonalnego szkła pod DX. Poza tym jak ktoś zaczyna zajmować się fotografią zawodowo to i tak wcześniej czy później kupuje FX bo najlepsze szkła Nikona (od 14-24 po 70-200) są projektowane pod pełną klatkę. Jeżeli body DX będzie w cenie FX to jaki to ma sens?

No to ile twoim zdaniem taki korpus Pro DX ma kosztować? Jeżeli w granicach 5-6 tys to nie ma to większego sensu. Profesjonalne szkło DX jest potrzebne w zakresie szerokiego kąta, resztę załatwia się szklarnią FX. Stąd brak premier optyki profi DX nie ma większego znaczenia.
Dla profi cenniejsze jest body profi DX niż amatorska pełna klatka. Stąd cena dobrego body DX i podstawowego FX może być taka sama.

Borat1979
13-01-2013, 00:37
Nie rozumiem pytania?

17-55 to byłby problem, bo nie byłoby podstawowego szkła repo. a w ten sposób jest i standard a całą resztę można dobrać ze szkieł fx
Wszyscy tak płaczą nad tym brakiem pro DX-a ale jak powiem szczerze, że w życiu nie widziałem reportera z D300/D300s

kichu
13-01-2013, 00:47
bo to nie im jest potrzebne, ale przyrodnicy, fotolotnicy - wszedzie tam, gdzie jest focenie dynamiczne i na dodatek potrzeba zasiegu - tego typu body z cropem bardzo sie przydaje

Borat1979
13-01-2013, 01:01
bo to nie im jest potrzebne, ale przyrodnicy, fotolotnicy - wszedzie tam, gdzie jest focenie dynamiczne i na dodatek potrzeba zasiegu - tego typu body z cropem bardzo sie przydaje
I w 90% są to amatorzy i hobbyści bo zawodowcy strzelają już dawno D700, D3 i D4

Ronin79
13-01-2013, 01:05
Idąc "na zwierzątka" z DX'em oszczędzam sporo złotówek na długim szkle (x1,5 robi swoje), a taka wersja pro dodatkowo daje dużą odporność na warunki atmosferyczne (o świcie - mgła, rosa) i terenowe. Osobiście chciałbym, żeby taki powstał i kosztował tyle co obecnie D7000 ale jestem realistą i obstawiam pułap D600 lub trochę wyżej - o ile Nikon nam coś takiego zaoferuje.

Borat1979
13-01-2013, 01:16
Idąc "na zwierzątka" z DX'em oszczędzam sporo złotówek na długim szkle (x1,5 robi swoje), a taka wersja pro dodatkowo daje dużą odporność na warunki atmosferyczne (o świcie - mgła, rosa) i terenowe. Osobiście chciałbym, żeby taki powstał i kosztował tyle co obecnie D7000 ale jestem realistą i obstawiam pułap D600 lub trochę wyżej - o ile Nikon nam coś takiego zaoferuje.
Kadrujesz plik z D800 i masz to samo :)

kichu
13-01-2013, 01:17
I w 90% są to amatorzy i hobbyści bo zawodowcy strzelają już dawno D700, D3 i D4

Z całym szacunkiem, ale dla D300s + np. 500/4 nie ma alternatywy w swiecie FX, bo nawet 600/4 na FX bedzie krocej, takze
tyle w temacie, a juz tym bardziej jak do body DX podpiesz 600/4.

Drobna poprawka, do czasu D800 nie bylo, ale D800 ma jedna wade - jest wolniejszy. Z tym, ze np. takie potecjalne D400
z matryca 24mpix w cropie da mi troche wiecej niz 15mpix z D800 :)

Z mojego punktu widzenia, do tej pory mialem D3s i D300s i w zaleznosci od sytuacji (zasieg) zapinalem albo jedno albo drugie
body, na razie jedno body zmienilem na D800, natomiast co bedzie drugie, to zalezy od tego co Nikon pokaze w segmencie DX.

Takze dowcip polega na tym, ze na taka puszke z jednej strony czekaja amatorzy z powodow, o ktorych koledzy tu wczesniej
pisali, a z drugiej strony wlasnie profi, ktorym w ich pracy przydaje sie ze wzgledu na zasieg szybkie body z cropem.

mateo912
13-01-2013, 01:19
Kadrujesz plik z D800 i masz to samo :)

8 fps tez?

grissley
13-01-2013, 01:20
Prędkość ~D4 w korpusie Dxxx, z porządnym filmowaniem i matrycą DX nie gorszą (a zapewne zauważalnie lepszą) niż w D7000 wydaje się być bardzo interesującą opcją nawet w cenie o tysiaka wyższej niż D600.
A czy według Nikona robienie takiej puszki się opłaca, to już zupełnie inna sprawa.

Slawek Wojtczak
13-01-2013, 15:58
Zobaczycie sceptycy jedni, że pokazę się następca d300/s :evil:
A przykałdowo taki d400/d9000 w tandemie z d600, będzie bardzo uniwersalnym zestawem do wszystkiego praktycznie ;-)

kichu
13-01-2013, 16:03
To prawda tylko jak juz sie człowiek przyzwyczai do fx to drugie body dx (poza funkcja crop-zasięg) juz jest takie nijakie (nie pasują ogniskowe za bardzo).

TOP67
13-01-2013, 19:33
A przykałdowo taki d400/d9000 w tandemie z d600, będzie bardzo uniwersalnym zestawem do wszystkiego praktycznie ;-)

Ale nie tak wygodnym w użytkowaniu, ze względu na inną gałkologie. Jeśli już, to D600 z D7000 i D800 z hipotetycznym D9000.

Borat1979
13-01-2013, 21:59
Zobaczycie sceptycy jedni, że pokazę się następca d300/s :evil:
Może ma to sens w przypadku gdy kupisz body FX i zostanie ci stare body, którego nie opłaca się sprzedawać ale jak masz body FX to zakup drugiej puszki za podobne pieniądze i w dodatku DX jest kompletnie bez sensu. Kupisz 24-70 to na cropie dół jest za wąski, kupisz portretówkę 85 to robi ci się mało użyteczny teleobiektyw, kupisz 14-24 to na cropie tracisz podstawowa zaletę tego szkła czyli szeroki kąt. Kupisz fisha pod FX to jest bezużyteczny na cropie, kupisz szkło pod DX to masz odwrotnie.

sokolnik
13-01-2013, 22:18
Może ma to sens w przypadku gdy kupisz body FX i zostanie ci stare body, którego nie opłaca się sprzedawać ale jak masz body FX to zakup drugiej puszki za podobne pieniądze i w dodatku DX jest kompletnie bez sensu. Kupisz 24-70 to na cropie dół jest za wąski, kupisz portretówkę 85 to robi ci się mało użyteczny teleobiektyw,

czyli N85 1.8G nie nadaję się na DX do portretu ? Bo to już teleobiektyw ze względu na przelicznik ogniskowej dla FX? czyli jakieś około 110mm ?

Jacek_Z
13-01-2013, 22:34
..czyli jakieś około 110mm ?To jest bardzo fajna ogniskowa portretowa. Klasycznie rzecz ujmując to ogniskowe 85-135 mm. 110 się wpisuje w sam środek.

kichu
13-01-2013, 22:42
Jacek, tylko w tej dyskusji nie chodzi o to, ze np. 85 na DX nie nadaje sie do portretu, tylko bardziej o to, ze jak masz i pracujesz na pelnej klatce i sie przyzwyczaisz do konkretnych ogniskowych i konkretnych szkieł na FX, to jak ktos proponuje Ci na drugie body DX-a, gdzie nagle te same szkla pracuja jednak troche inaczej ze wzgledu na cropa, to taki tandem niekoniecznie jest dobrym rozwiazaniem.

Jacek_Z
13-01-2013, 22:51
Nie sądzę by ktos pracował na DX w portrecie, jesli ma body FX - to bez sensu.
Nie bardzo uznaję argument "praca ogniskowej na formacie".
Ogniskowa na formacie daje pewien kąt widzenia. Mówmy ekwiwalentach. Każdy lubi inne ogniskowe. Jesli jakiś obiektyw po pomnożeniu przez 1,5 "wypadnie" z zakresu kątów jakie się lubi - to trudno.
Wg mnie profi DX jest potrzebny dla tych co chcą dużo fps i długich ogniskowych. 85 mm to nie jest to o co biega. Zyskuje sie sensownie dopiero na mnożeniu 200, 300, 400, 500 mm. Bo wtedy jest wymierny zysk na mniejszej wadze i tańszym szkle.

kichu
13-01-2013, 23:04
no i ja sie z tym w 100% zgadzam, ale koledzy wyzej niekoniecznie :)

Borat1979
13-01-2013, 23:14
Jacek, tylko w tej dyskusji nie chodzi o to, ze np. 85 na DX nie nadaje sie do portretu, tylko bardziej o to, ze jak masz i pracujesz na pelnej klatce i sie przyzwyczaisz do konkretnych ogniskowych i konkretnych szkieł na FX, to jak ktos proponuje Ci na drugie body DX-a, gdzie nagle te same szkla pracuja jednak troche inaczej ze wzgledu na cropa, to taki tandem niekoniecznie jest dobrym rozwiazaniem.

Dokładnie. O ile w przypadku szkieł takich jak 50 czy 85 nie jest to aż tak uciążliwe to w przypadku obiektywów szerokokątnych pod FX ich użyteczność na cropie jest jest dużo mniejsza. Różnica w kącie widzenia to w granicach 20 stopni co przy szerokim kącie ma duże znaczenie.

cz4rnuch
14-01-2013, 01:56
Ale to działa w obie strony. DX daje "ekstra zasięg" którego uzyskanie na FX będzie się wiązało z "ekstra wydatkami". Dla ludzi z takimi właśnie potrzebami przydałaby się maszyna z kropem, za to szybka i o tym właśnie pisał Jacek Z. Pozwolę sobie zacytować: "Wg mnie profi DX jest potrzebny dla tych co chcą dużo fps i długich ogniskowych. 85 mm to nie jest to o co biega. Zyskuje się sensownie dopiero na mnożeniu 200, 300, 400, 500 mm. Bo wtedy jest wymierny zysk na mniejszej wadze i tańszym szkle".

Slawek Wojtczak
14-01-2013, 12:45
Ale DX do teleobiektywu do przyrody, a fx do innych zastosowań. Mi jakoś nie przeszkadza inna guzikologia zamiennie.

Pawel Pawlak
18-01-2013, 16:26
Matryca z D5200 - Toshiba) (inna niż w NEX7 -sony, D3200 - nikon) wg. DXOMARK wymiata (ok 1EV przewagi nad 7D we wszystkich kategoriach, w całym zakresie iso a do tego 24mpix (zamiast 16 jak w d7000 czy 18 jak w canonie). Pasowałaby do szybkostrzelnego DXowego body z porządnym AFem ;)

lukaszD1x
18-01-2013, 18:46
A ja czekałem czekałem na nastepce d300s i nie mogłem się doczekać i kupiłem FX , napewno szybki af się by przydał.

Lazyboy
18-01-2013, 18:48
A ja czekałem czekałem na nastepce d300s i nie mogłem się doczekać i kupiłem FX , napewno szybki af się by przydał.

Dokladnie tak samo. Kupilem D600, aczkolwiek D300s na razie zostaje ze mna :)

Bambello
18-01-2013, 19:10
Matryca z D5200 - Toshiba) (inna niż w NEX7 -sony, D3200 - nikon) wg. DXOMARK wymiata (ok 1EV przewagi nad 7D we wszystkich kategoriach, w całym zakresie iso a do tego 24mpix (zamiast 16 jak w d7000 czy 18 jak w canonie). Pasowałaby do szybkostrzelnego DXowego body z porządnym AFem ;)

Szczerze mówiąc to ta informacja o wynikach matrycy d5200 trochę mnie uspokoiła. ponieważ
Obawiałem się, że nikon zdecydował się na toshibę ze względów ekonomicznych, a tu proszę jakie ładniutkie wyniki.
Widocznie matryca to tylko połowa sukcesu, a oprogramowanie to druga.

soja
20-01-2013, 22:11

byłoby świetnie, ale na razie tylko cierpliwość zostaje ;)

bogdi64
20-01-2013, 22:40
Nie rozumiem pytania?

Wszyscy tak płaczą nad tym brakiem pro DX-a ale jak powiem szczerze, że w życiu nie widziałem reportera z D300/D300s

przedstawiam się, może jestem ostatnim ;), kąty "widzenia" w DX mi pasują idealnie :), z d300 jestem zadowolony, choć, zdarzają się błędy af przy oświetleniu "migającym" (sporadycznie) i czasem (choć rzadko) przydało by się troszkę szybciej, jak i również kolorystyka przy temp 3200 zostawia troszkę do życzenia i koniecznie ciche LV, na razie d300 działa, ale zdaję sobie sprawę, że kiedyś się skończy i WIERZĘ w WSPANIAŁOMYŚLNOŚĆ FIRMY NIKON, że o mnie też zadba dając mi do dyspozycji porządnego DX, na miarę wspaniałej linii d100 - d200 - d300 .....

NIKOLAY
22-01-2013, 19:22
Nareszcie jest NIKON D 400 !. Parametry oszałamiające. Mieliśmy nosa co do powstania tej puszki. Ciekawe jaka cena. Podobno poniżej 1100 euro. :http://tipa.awardphotonews.com/newD400nikon/article/42365180

TOP67
22-01-2013, 19:27
A coś działającego?

esk2
22-01-2013, 19:46
:http://tipa.awardphotonews.com/newD400nikon/article/42365180

link umarł... czy to pewne?

LudwikXVI
22-01-2013, 19:48
Bzdura. Nikon D 400 nie istnieje i nigdy nie powstanie !

esk2
22-01-2013, 19:50
narazie nic nie wiadomo, ale nadzieja jest:
http://www.photographybay.com/2012/11/29/nikon-d400-d800-and-d4x-rumors-for-2013/

http://nikonrumors.com/2012/06/13/some-fresh-nikon-d400-rumors.aspx/

lukaszD1x
22-01-2013, 20:02
u mnie się nie otwiera .

hipcio_stg
22-01-2013, 23:43
Wiedziałem, że to wypuszczą... Co by tu zacząć sprzedawać... To będzie HIT!

bogdi64
22-01-2013, 23:49
ny się zastanawiamy czy będzie, a tu już porównują ;)
http://snapsort.com/compare/Nikon-D400-vs-Nikon-D5200

hipcio_stg
23-01-2013, 01:23
Bajka, bajka, bajka - niech się tylko potwierdzą dane i mam swojego targeta :D

docxxx
23-01-2013, 01:33
Jesli juz opieramy sie na tych rumorsach, to marwi mnie to ISO max 6400. Troche malo.

sokolnik
23-01-2013, 02:00
D400 zapowiada się super. Oby nie miał żadnych wad. Jak oceniacie system AF? to jakaś nowa konstrukcja czy już sprawdzona w jakimś aparacie ? matryca lepsza niż w D7000? wiadomo takie rzeczy w ogóle ?
u nas cena pewnie 6 tyś. I co z tego że D600 tyle kosztuje, to puszka dla amatora ale FX a D400 to dla zawodowca (takie przeznaczenie)? Będzie drogo! Tak uważam.

TOP67
23-01-2013, 08:17
Ale o czym bredzicie? Ktoś przypomniał plotki sprzed pół roku i się podniecacie?

SlaWasII
23-01-2013, 08:19
marwi mnie to ISO max 6400. Troche malo.Z boostem ma mieć 25600 :D

Mnie smuci brak GPS-a... :(

Ktoś przypomniał plotki sprzed pół roku i się podniecacie?
Taki to wątek... dla niepoprawnych marzycieli. :mrgreen:

Rafał_Sz
23-01-2013, 11:20
Tak patrzę, patrzę i patrzę. Patrzę w jakim kierunku idzie Nikon i reszta. I jedyne co mi się nasuwa na myśl, to to, że DX zostanie tylko w najtańszych puszkach. Świat się zmienia, produkcja matryc FX staje się na tyle tania, że wypuszczanie czegoś na wzór domniemanego D400 jest z punktu marketingowego bez sensu. A nie sądzę, że w dalekiej Japonii ktoś się martwi, co zrobi biedny Kowalski ze swoimi szkłami pod DX...

leszek225
23-01-2013, 22:14
Trzeba miec nadzieje..........................ze na wiosne pojawi sie D400 , sam nie moge sie doczekac............ :)

Borat1979
23-01-2013, 23:26
D400 zapowiada się super. Oby nie miał żadnych wad. Jak oceniacie system AF? to jakaś nowa konstrukcja czy już sprawdzona w jakimś aparacie ? matryca lepsza niż w D7000? wiadomo takie rzeczy w ogóle ?
Mam go od tygodnia, znakomity sprzęt :wink:

A tak poważnie przecież to jakieś fantazje.

SlaWasII
24-01-2013, 08:47
Jakby nie fantazje, człowiek nigdy by szczęścia nie zaznał...

pawelpiotrm
24-01-2013, 14:10
Marzyciele marzycielami ale skoro można było zminiaturyzować małą klatkę do wielkości D600 to dla wielu użytkowników DX, najlepszy sprzęt na rynku byłby również wart kupienia. Sformułowanie, że nikt w Japonii nie będzie się przejmował użytkownikami obiektywów DX jest niepoprawne, dlatego, że taka wydmuszka 35 za 600 PLN jest świetnym narzędziem, przynoszącą Nikonowi jeśli nie kasę to przynajmniej duży udział w rynku. A tak Pentax z K5 na razie dominuje.
Myślę, jak typowy chłop na polu czyli bez większej wiedzy merytorycznej jakimi kryteriami zarząd Nikona decyduje o wprowadzeniu na rynek nowych produktów, że obecnie i tak Nikon dał bardzo wiele nowości i chyba teraz nie jest czas aby się pakować w kolejną linię produkcyjną, co zapewne wiąże się z kredytami i oczekiwaniami banków.
Dlatego poczekamy i zobaczymy.
A jak nie to będzie coś z pełnej klatki.

esk2
24-01-2013, 14:21
a ja dalej będę się trzymał tezy że najwyższa pora na nową porządną puszkę DX'ową która poprawi wreszcie wyniki sprzedażowe Nikona. także nie wiem jak Wy ale ja czekam z niecierpliwością..

TOP67
24-01-2013, 14:23
Ale wydmuszki w postaci D3xxx, D5xxx, D7xxx są i tak szybko nie znikną.

hipcio_stg
24-01-2013, 18:06
Są, ale nikon zostawia dziurę "samolociarzom" i "ptasznikom". To rynek kierowany do profesjonalnych fotografów, a jeżeli dziura będzie się przedłużać w czasie to w końcu zmienią system na 7D mk2. Proste jak gwóźdź. Mogą sobie pogrywać na poziomie D3200-D5200 z innymi markami, ale tylko N i C zapewniają pełną gamę sprzętową dla każdego. Czas na odświeżenie D300/D300s. I gwarantuję, że kupców nie zabraknie.

esk2
24-01-2013, 20:51
to jeszcze raz wkleje:
http://nikonrumors.com/2013/01/21/nikon-d7000-listed-as-discontinued-in-australian-retailer.aspx/

Jacek_Z
24-01-2013, 21:09
. a jeżeli dziura będzie się przedłużać w czasie to w końcu zmienią system na 7D mk2. Proste jak gwóźdź. Mogą sobie pogrywać ...Jeden niuans. 7D mk2 nie istnieje, więc twoje "groźby" są takie dość mało realne (podobnie jak D400). Na razie.

hipcio_stg
24-01-2013, 21:41
tylko, że 7d mk2 wejdzie na pewno...

Jacek_Z
24-01-2013, 21:45
Dasz głowę? :) Kiedy będzie? Gdzie oficjalne info? I skąd wiesz, że do tej pory nie będzie D400?
Jak canon będzie tak wypuszczał 7D jak 200-400 z konwerterem to możemy się doczekać nie tylko D400 ale i D500 ;)

docxxx
24-01-2013, 21:48
Jacek, nie przesadzaj. Canon 200-400 (x1.4) jest (!), ale go nie ma. Po prostu ;)

Jacek_Z
24-01-2013, 21:59
200-400 jest, firma go przedstawiła. 7Dmk2 nie zapowiedziano oficjalnie i stąd nie traktuję go jako pewnik.
200-400 to nisza, stąd "delikatne" opóźnienia.
Bardzo spekulacyjny ten wątek :)

kichu
24-01-2013, 22:19
delikatne ? :) to juz rok, a nawet nie wiem czy dluzej :)

Pawel Pawlak
29-01-2013, 12:26
myślę że 7D2 jest tak samo realny jak D400 (czy może d9000). Będzie albo nie...
Jednak nic nie wróży znaczącej poprawy matrycy w canonie, a w nikonie zarówno to co znamy z d7000, d3200 jak i teraz z D5200 kopie sensory z wszystkich obecnych cropowych canonów.

grissley
29-01-2013, 15:43
A ja coraz bardziej "tęsknię" do D400. Niby lubię Moje S5, ale chyba jednak wolałbym matrycę lubiącą niedoświetlanie, a nie prześwietlanie. Wróciłem właśnie z wycieczki, zdjęcia niby kotletowe, ale i tak szkoda, bo na połowie sieczka. Wydłużyć czasu się nie dało (i tak wszystko na skraju poruszenia), a przy czasach jakie dawało się uzyskać, poprawnie można było naświetlać jedynie na światła. No i po wyciągnięciu, w cieniach wszystko jest w czarno-bordowej kaszce :(
Jakby wyszło coś w body typu D200/D300, z matrycą będącą choćby i bezczelnym wycinkiem z matryc D800 lub D600 (i analogicznymi parametrami), to zaczynałbym powoli składać kasę...

ALF
29-01-2013, 20:49
Wątek przeczyściłem i wpisy niemerytoryczne będę wywalał, a recydywę nagradzał zgodnie z regulaminem.

PiotrPJ
29-01-2013, 20:52
Wątek przeczyściłem i wpisy niemerytoryczne będę wywalał, a recydywę nagradzał zgodnie z regulaminem.

... w końcu się ktoś zlitował :-D

gebels
29-01-2013, 22:18
Jakby wyszło coś w body typu D200/D300, z matrycą będącą choćby i bezczelnym wycinkiem z matryc D800 lub D600 (i analogicznymi parametrami), to zaczynałbym powoli składać kasę...

Nikon ma wszystko, żeby zrobić nowe body w oparciu o stare układy. Dla mnie ideał to nie FF (póki co i tak nie na moją kieszeń) a właśnie coś pokroju D300 z matrycą od D7000. D300 ma wszystko co trzeba i to w odpowiednim miejscu. Poprawić dynamikę zakres ISO (o szumy mi nawet nie chodzi) i mamy body na wypasie.

sezrG
29-01-2013, 22:30
Nikon ma wszystko, żeby zrobić nowe body w oparciu o stare układy. Dla mnie ideał to nie FF (póki co i tak nie na moją kieszeń) a właśnie coś pokroju D300 z matrycą od D7000. D300 ma wszystko co trzeba i to w odpowiednim miejscu. Poprawić dynamikę zakres ISO (o szumy mi nawet nie chodzi) i mamy body na wypasie.

Zgadzam się z przedmówcą. Moim skromnym zdaniem wystarczyłoby wręcz wziąć wprost body D300s absolutnie niczego nie zmieniając i nie ulepszając poza matrycą.

Greg81
29-01-2013, 22:50
Dokładnie już o tym pisałem jakiś czas temu - wystarczyło by wsadzić nowszą matrycę do budy d300s i nazwać D300xs i po problemie ,klient murowany koszty wypuszczenia puszki też niewielkie w porównaniu do całkiem nowego modelu i wszyscy hepi .

sokolnik
29-01-2013, 22:58
może Nikon szykuje jakąś Niespodziankę, przez duże N ? :)
Bo gdyby było to takie proste, to czemu tego nie zrobili (D300+ matryca z D7000) ?
Marketing? Strategia cenowa/produktowa?
no i chyba najgorszy brak oficjalnych informacji o puszce pokroju D400, czy się mylę i jakieś oficjalne info było ? Bo spekulacji nie brakuje

esk2
29-01-2013, 23:06
zgadzam się lepsza matryca do D300s wyższe uzyteczne iso i troche lepszy DR no i przyzwoita cena, najlepiej taniej niż d600.. było by słodko..
ale jednego jestem pewien napewno nie 16mpx matryca z d7k a na bank 24mpx z D5200 100%, no chyba że inżynierowie Toshiby gmerają coś po godzinach do nowej puszki..

lepiej?

TOP67
29-01-2013, 23:11
Jak można wsadzić matrycę z D600 do puszki DX?

esk2
29-01-2013, 23:13
tak wiem, zdaję sobie że matryca D600 to FF, miałem na myśli odpowiednik DX z D5200 lepiej?

rychu_cmg
29-01-2013, 23:22
Nie ma sensu ciągnąć w najbliższych tygodniach wątku następcy D300s . Dziś Nikon pokazał nowe produkty, a nowej puszki brak. Wiarygodnych przecieków też jest jak na lekarstwo, co nie zwiastuje szybkiej premiery. Trzeba się będzie uzbroić w cierpliwość. i poczekać miejmy nadzieję do drugiego półrocza. W tej chwili temat jest już wyczerpany, napisaliśmy czego oczekujemy po nowym DX z wyższej półki, teraz musimy tylko czekać.

ALF
29-01-2013, 23:25
No przeca napisałem kilkaset postów wcześniej, że nie wcześniej jak na wiosnę, być może przed latem, a może i jesienią.

Jacek_Z
29-01-2013, 23:26
.. Dziś Nikon pokazał nowe produkty, a nowej puszki brak. Wiarygodnych przecieków też jest jak na lekarstwo, co nie zwiastuje szybkiej premiery. Trzeba się będzie uzbroić w cierpliwość.......W tej chwili temat jest już wyczerpany, napisaliśmy czego oczekujemy po nowym DX z wyższej półki, teraz musimy tylko czekać.Wypada sie zgodzić.

Borat1979
29-01-2013, 23:53

Dopóki nie było pełnej klatki zaklasyfikowanej do segmentu amatorskiego miało to sens. Teraz wyraźnie widać, że Nikon chce aby bardziej zaawansowani użytkownicy przeszli na FF. Stąd w ciągu ostatniego roku pojawiło się lub za chwilę pojawi w sprzedaży kilka nowych obiektywów FX szczególnie tych tańszych takich jak: 24-85, 18-35 i trochę droższych ale tez w zasięgu amatora hobbysty 16-35/4 i 70-200/4. Body podobnej klasy co D300 odciągnęłoby sporą rzesze użytkowników od przejścia na FF, które wcześniej czy później nastąpi. Ci, których na to nie stać zostaną przy sprzęcie typu D7000 i jego następcach a reszta w końcu nie będzie miał wyboru. To, że nie ma następcy D300s jest moim zdaniem przemyślaną strategią producenta bo gdyby tak nie było pojawił by się mniej więcej w tym samym czasie co D5200 i D600.

sokolnik
29-01-2013, 23:59
Dopóki nie było pełnej klatki zaklasyfikowanej do segmentu amatorskiego miło to sens. Teraz wyraźnie widać, że Nikon chce aby bardziej zaawansowani użytkownicy przeszli na FF. Stąd w ciągu ostatniego roku Nikon pojawiło się lub za chwilę pojawi w sprzedaży kilka nowych obiektywów FX szczególnie tych tańszych takich jak: 24-85, 18-35 i trochę droższych ale tez w zasięgu amatora hobbysty 16-35/4 i 70-200/4. Body podobnej klasy co D300 odciągnęłoby sporą rzesze użytkowników od przejścia na FF, które wcześniej czy później nastąpi. Ci, których na to nie stać zostaną przy sprzęcie typu D7000 i jego następcach a reszta w końcu nie będzie miał wyboru. To, że nie ma następcy D300s jest moim zdaniem przemyślaną strategią producenta bo gdyby tak nie było pojawił by się mniej więcej w tym samym czasie co D5200 i D600.

coś w tym jest, może masz racje. Czyli znowu, wyszło na to że chodzi o pieniądze, nasze pieniądze :)
trzeba wyhodować w ludziach potrzebę (czegoś), długo tego nie dawać, by w końcu zrezygnowali i kupili coś co kosztuje 2x tyle ile planowali wydać na początku.
Nowe FX z gwarancją to D600 lub D800.
Nowe dobre pro DX to jakie? D7000 czy D300 ? D300 to już staruszek gdzie przy obecnych cenach warto dopłacić do D600 o ile trafi się na dobrą sztukę, o ile lubi się czyścić matryce :D

Jacek_Z
30-01-2013, 00:43
. Body podobnej klasy co D300 odciągnęłoby sporą rzesze użytkowników od przejścia na FF, które wcześniej czy później nastąpi. ..Wątpię. Bo D400 kupi sporo osób mających D3s, D800 itd. Jedno nie wyklucza drugiego. D800 i D600 sa wolne. D400 ma być szybkie i ma byc "konwerterem" dla teleobiektywów. A wszystkie teleobiektywy są na FX, więc wypuszczenie tego body nie spowoduje szału zakupów obiektywów profi DX - bo jakie to są szkła? Raptem 17-55. Reszta i tak jest pełnoklatkowa.

Dzisiaj nikon wypuścił cos, co jest alternatywą dla D300s + 600/4. Mam na myśli 800/5.6 (plus D4). ktoś chce policzyć różnice w cenie takich zestawów? Załóżmy, że D400 kosztuje 6 tysięcy. Opłaci się?

Borat1979
30-01-2013, 01:01
Wątpię. Bo D400 kupi sporo osób mających D3s, D800 itd. Jedno nie wyklucza drugiego. D800 i D600 sa wolne. D400 ma być szybkie i ma byc "konwerterem" dla teleobiektywów. A wszystkie teleobiektywy są na FX, więc wypuszczenie tego body nie spowoduje szału zakupów obiektywów profi DX - bo jakie to są szkła? Raptem 17-55. Reszta i tak jest pełnoklatkowa.

Dzisiaj nikon wypuścił cos, co jest alternatywą dla D300s + 600/4. Mam na myśli 800/5.6 (plus D4). ktoś chce policzyć różnice w cenie takich zestawów? Załóżmy, że D400 kosztuje 6 tysięcy. Opłaci się?

Widocznie w Nikonie stwierdzili, że jak chcesz szybkości to kup sobie D4 :wink:

Jacek_Z
30-01-2013, 01:14
Mniej-więcej to piszę. Tylko, że do dziś nie było 800/5,6. No i D4 po cropie nie oferuje 24 Mpx. To też ma swoje znaczenie - np dla fotografujących przyrodę.

sokolnik
30-01-2013, 01:17
Widocznie w Nikonie stwierdzili, że jak chcesz szybkości to kup sobie D4 :wink:

a kiedy Nikon stwierdzi, że jeśli chce by wszyscy klienci mieli body FX to niech DA każdemu takie body? :)

grissley
30-01-2013, 01:22
Tylko, że do dziś nie było 800/5,6. No i D4 po cropie nie oferuje 24 Mpx.
Taka lufa nie gorzej niż z D4, komponowała by się z D400. Tym bardziej, gdyby D400 miał dodatkowy crop a'la ten z D2x (i, powiedzmy, dodatkową klatkę/s w tym trybie). Przy matrycy 24MPx miało by to chyba spory sens... ;)

Ja daję Nikonowi jeszcze rok, zanim też dojdę do wniosku, że następcy D300s nie będzie.
Na następcę D70/D100 też czekało się w nieskończoność, a potem było duże bum...

Pawel Pawlak
30-01-2013, 11:35
Sądząc po poczynaniach nikona - DX pozostanie jako amator/zaawansowany amator, natomiast FX dla wszystkiego powyżej. Także strzelcy wymagający długich ogniskowych mają szukać swojej przyszłości w FX. Zaczęło się od wprowadzenia we wszystkich nowych FXach AF działającego do F8 - czyli przynajmniej teoretycznie - 500 i 600mm można używać z tc20 i cieszyć się AFem. Tym posunięciem tak naprawdę rekompensujemy przewagę DXa w długich tele DX+600+1.4 (1260mm) możemy zastąpić FX+600+2.0 (1200mm) z 100% działającym AFewm. pojawienie się 800tki to kolejny krok w tym kierunku. Oczywiście można się sprzeczać, że z DXową puszką mamy jeszcze więcej milimetrów, ale efektywne korzystanie z coraz dłuższych ogniskowych ma swoje granice - problemy ze stabilizacją, przejrzystość/falowanie mas powietrza, precyzja AF na dalekich dystansach itp.
Obecność reporterskiego DXa jest istotna dla nikona tylko w kontekście konkurencji na rynku - nie będzie 7d2 ? nie musi być d400/d9000.
Wybór jest prosty - dla zaawansowanego amatora D7000(czy następca)/d5200, dla pro D800/d4 (a na jesień sądzę że jakiś mini reporterski korpus droższy niż D800, tańszy niż d4, może z matrycą D600 - o ile potrafi ona zrzucać obraz odpowiednio szybko, może z d4).

Jacek_Z
30-01-2013, 11:46
Fakt, że dłuższa optyka zastępuje cropowanie z FX, ale dla fotografa korzystniejsze cenowo jest DX i krótsze (1,5x) ogniskowe. Tylko:
1. firma woli byśmy wydali więcej kasy na dłuższe tele
2. firma woli byśmy wydali więcej kasy na szybkie body FX (D4)
ale czy aby na pewno jest to polityka firmy? W nikonie chyba jednak zdają sobie sprawę, że na tańszych zarobią w efekcie więcej, bo są bardziej masowo kupowane. Więcej się kupuje D5200 niż D800? No chyba tak i o tym wiedzą.
Lepiej im sprzedać 10 szt 500/4 niż 1 szt 800/5.6 czy lepiej 10 szt D400 niz 1 szt D4.
Klienta, który nie ma pieniędzy nie da się zmusić do kupna D4 z 800/5.6. A może będzie go stać na D400 z 500/4.

Pawel Pawlak
30-01-2013, 11:54
Jacek, ale temat praktycznie rozwiązano AF działającym do F8. Szkła można mieć te same - a cały myk DX/FX ogranicza się do zastosowania innego telekonwertera; 1.4 zamiast gołego szkła, albo tc20 zamiast tc1.4. W zasadzie do pełni szczęścia brakuje jedynie szybkostrzelnej odmiany D800 (na obecną chwilę D600/D800 robią swoje) -czyli mniej pikseli ale 8fps.

Jacek_Z
30-01-2013, 12:00
Ty piszesz o technicznych mozliwościach i potwierdzę - praktycznie da sie to samo zrobić FX i DX (załózmy, że nie potrzeba juz więcej niż 1000 mm).
Ale policz ile kosztuje zestaw w FX i zestaw w DX - ekwiwalenty dające te same kąty widzenia, w obu przypadkach bez TC (albo w obu z TC - na to samo wyjdzie). Cena ma znaczenie dla sprzedaży i zysku firmy.

Pawel Pawlak
30-01-2013, 12:07
DX + 400mm vs FX + 600mm = różnica w sumie w cenie body ;)
Uważam że 1000-1200mm to ogniskowe "krańcowe".

Jacek_Z
30-01-2013, 12:21
400/2.8 - 38 tys
600/4 - 40 tys
(zaskakująco mała różnica, ale to dlatego, że 400 mm jest jaśniejsze - 2.8)
body - D4 - 21 tys
D400 - ??? - powiedzmy 6 tys.
czyli 44 vs 61 tys, 17 tysięcy róznicy.
jeśli popatrzymy na dłuższy zestaw ze szkłami odpowiednio 500/4 i 800/5.6 to róznica w cenach obiektywów zrobi się kolosalna i zestaw FX będzie droższy o około 32 tysiące!

esk2
30-01-2013, 12:21
Więcej się kupuje D5200 niż D800?

zważywszy na przegiętą cene D5200 mam wrażenie że więcej sprzedali D800ek

Lepiej im sprzedać .... czy lepiej 10 szt D400 niz 1 szt D4.

10szt D400 załóżmy że body będzie stało 5k, przy 10 sztukach masz 50k
1szt D4 to koszt 21500k więc sam pomysl..

Pawel Pawlak
30-01-2013, 12:42
Wszystko można udowodnić, tylko po co ? jaki jest sens zestawiania D400 z D4 ? to tak jakby porównywać cenę D3 z d300 (tymczasem sens jest zestawić D300 z D700).
Dlaczego na siłę ograniczać się do gołych szkieł ? Przecież takie 500f4 na DX tak jak napisałem wyżej, spokojnie zastąpi się 500+1.4 na FX - wiem bo przez 3 lata tak praktykowałem - moje główne body z 500tką to było D700 a jak brakowało mi ogniskowej, najczęściej wpinałem TC14. w skrajnych przypadkach (naprawdę sporadyczne sytuacje używałem D300+tc14+500 - czyli 1050mm).
Obecnie przy AF sprawnie działającym do f8 pewnie w tak skrajnych sytuacjach korzystałbym z TC20 (jakość pewnie trochę gorsza, ale to są naprawdę sporadyczne sytuacje).
Obecnie przeszedłem na 400mm a max TC to 1.7 (czyli tylko 680mm), a praktycznie nie używam kropa powyżej 1.2 co daje właśnie 816mm (bardzo często fotografuję jednak gołą 400tkę).
Reasumując - D600 +600/4 a D400+400/2.8 -różnice w cenie będą może na poziomie 5% - czyli pomijalna. I jeden i drugi zestaw będzie miał coś lepszego i coś gorszego.
Albo D600 + 600mm + tc14 i D400 + 600 - różnice na poziomie ceny TC. Po prostu - w zasadzie nie ma żadnego, nie marketingowego sensu utrzymywania lini PRO DX dla użytkowników długich ogniskowych.

Jacek_Z
30-01-2013, 12:49
Bo pomijasz szybkostrzelność, a ja nie. Liczysz sobie D600, ja D4. Przy np fotografii sportowej fps to podstawa.

wilk325
30-01-2013, 12:51
Paweł, ale ilość fps jest duuużą różnicą; - pisałem z Jackiem
dlatego ja czekam na D4x :)

Pawel Pawlak
30-01-2013, 12:58
Od 2007 następuje systematyczne odejście od DXa na rynku PRO. Nie wierzę żeby w 2013r rynek fotografów sportowych, czekał na nowego DXa który na wysokich iso obrazkiem co najwyżej dorówna D3/d700. A na rynku amatorskim, DXowy korpus w cenie D600 (albo droższy) będzie totalną niszą.

Paweł, ale ilość fps jest duuużą różnicą; - pisałem z Jackiem
dlatego ja czekam na D4x :)

Ja wiem :) ale myślę że mimo wszystko więcej PRO będzie chciało nabyć D4x niż D400.

Jacek_Z
30-01-2013, 13:04
Chcieć a mieć kasę to 2 różne sprawy. Mogę chcieć body za 22 tys, ale pozwolic sobie na takie za 6.

grissley
30-01-2013, 15:28
Po prostu - w zasadzie nie ma żadnego, nie marketingowego sensu utrzymywania lini PRO DX dla użytkowników długich ogniskowych.

Jeśli wyjdzie następca D700, to takie stwierdzenie może da się obronić (zależnie jeszcze od ceny). Póki go nie ma, z tą tezą ciężko się zgodzić ;)

Borat1979
30-01-2013, 17:34
Bo pomijasz szybkostrzelność, a ja nie. Liczysz sobie D600, ja D4. Przy np fotografii sportowej fps to podstawa.

Chcieć a mieć kasę to 2 różne sprawy. Mogę chcieć body za 22 tys, ale pozwolic sobie na takie za 6.

Dlatego fotografia sportowa na całym świecie to Nikon D3/D4 i Canony serii 1D. Oczywiście mówimy tu o profesjonalistach a nie tych co klepią fotki na naszej 3 lidze. Dlatego wmawianie, że następca D300s jest potrzebny fotografom sportowym jest trochę na wyrost. A to czy fotografa w Polsce stać na body za 6 tyś. czy 22 tyś. nie jest brane pod uwagę w strategi marketingowej takiego koncernu jak Nikon. W porównaniu z USA, Japonią, Chinami, UK czy Niemcami jesteśmy mało znaczącym rynkiem. Pokazuje to między innymi jakość serwisów i podejście do klienta większości znanych marek w naszym kraju.

Jacek_Z
30-01-2013, 17:43
Jasne. I takie body jak D3200 nie sa brane pod uwagę w statystykach sprzedaży, bo są za tanie? Albo sa kupowane tylko w Polsce?

sokolnik
30-01-2013, 17:45
35 mln obywateli, z tego może 2-3mln stać na aparat klasy D800/D3/D4 (bez dotacji!) :) wielu taki aparat nie kupi bo by musiało wydać oszczędności życia. Rynek mało ciekawy.
Może dlatego nikt z Nikona nie przejmuje się problemami D7000 :)

proszę mój post traktować z przymrużeniem oka :)

Borat1979
30-01-2013, 22:08
Jasne. I takie body jak D3200 nie sa brane pod uwagę w statystykach sprzedaży, bo są za tanie? Albo sa kupowane tylko w Polsce?

Mówię o tym, że nie jesteśmy dla żadnego producenta elektroniki głównym rynkiem i sprzedaż w naszym kraju nie ma praktycznie wpływu na światową strategią firmy. Po drugie co ma do tego D3200? To tanie amatorskie body za ok 500 dolców, które będzie się dobrze sprzedawać na każdym rynku. U nas kupią je ci, których nie stać na lepszy sprzęt a na zachodzie rodzice kupią go dziecku na urodziny czy gwiazdkę.

fader_audio
30-01-2013, 22:21
[QUOTE
10szt D400 załóżmy że body będzie stało 5k, przy 10 sztukach masz 50k
1szt D4 to koszt 21500k więc sam pomysl..[/QUOTE]

Ok, tylko nie patrzysz na tym ile marży mają na tym, zawsze na tańszych produktach procentowa marża jest większa, więc tak jak ktoś pisał bardziej opłaca im sie sprzedaż 10szt. d400 niż jeden d4, marża i obrót większy

bogdi64
30-01-2013, 22:26
pożyjemy zobaczymy, mam nadzieję, że już niedługo się uśmiechniemy do niedowiarków i powiemy JEST

hipcio_stg
30-01-2013, 23:44
pożyjemy zobaczymy, mam nadzieję, że już niedługo się uśmiechniemy do niedowiarków i powiemy JEST

Nie mogę się doczekać!

Jacek_Z
31-01-2013, 00:34
Mówię o tym, że nie jesteśmy dla żadnego producenta elektroniki głównym rynkiem i sprzedaż w naszym kraju nie ma praktycznie wpływu na światową strategią firmy. Po drugie co ma do tego D3200? .To, że sugerujesz,że D400 sa zainteresowani biedacy w Polsce, bo ich nie stać na D4. A ja ci odpowiadam, że na całym świecie, nie tylko w biednej Polsce kupuje sie tanie body i to na nie jest największy zbyt.
Nie wiem czemu sie popada ze skrajności w skrajność. Myslisz, że na zachodzie to jak ma kasę to ktos kupuje D4, a jak jest hobbystą to kupuje D3200 i "środka" nie ma? Ależ zapewniam cię, że jest. I dla nich D400 jest OK, podobnie jak D600. Bo niby dla kogi miałby byc D600? jak z zachiodu ludzie maja tyle kasy to powinni kupowac tylko D800.

Proszę przestać kierować się prywatnymi potrzebami i ignorować to co moga potrzebować inni.

Borat1979
31-01-2013, 01:28
To, że sugerujesz,że D400 sa zainteresowani biedacy w Polsce, bo ich nie stać na D4. A ja ci odpowiadam, że na całym świecie, nie tylko w biednej Polsce kupuje sie tanie body i to na nie jest największy zbyt.
Nie wiem czemu sie popada ze skrajności w skrajność. Myslisz, że na zachodzie to jak ma kasę to ktos kupuje D4, a jak jest hobbystą to kupuje D3200 i "środka" nie ma? Ależ zapewniam cię, że jest. I dla nich D400 jest OK, podobnie jak D600. Bo niby dla kogi miałby byc D600? jak z zachiodu ludzie maja tyle kasy to powinni kupowac tylko D800.

Proszę przestać kierować się prywatnymi potrzebami i ignorować to co moga potrzebować inni.
Jak ktoś jest hobbystą i chce coś lepszego niż D3200 to ma D7000 DX i D600 FX

W przypadku D400 mówimy o profesjonalnym body.

Jacek_Z
31-01-2013, 01:54
Semipro. Zgoda. Są ludzie co takie chcą. Pytanie czy nikon uzna, że jest ich dostatecznie wielu by puscić produkcje body. Bo problemem dla firmy może być za duża liczba modeli w stosunku do podaży.(D3200, D5200, D7000, D400, D600, D800, D4 - do tej pory tylu serii (7) nie było).
Dyskutowanie o tym czy są ludzie, który tego body chcą jest idiotyczne wręcz, bo w tym wątku sa osoby, które chętnie takie body kupią. A na świecie jest tych osób o "kilka ;)" więcej.
Nie ma co dyskutować czy jest potrzebne - jak ludzie chcą tzn, że jest potrzebne.
Pytanie czy nikon oceni, że takie body powinien mieć bo 1. na nim zarobi. 2. bo ma cos podobnego konkurencja i nie może oddac pola itd itd.
Nie zastanawiaj się nad uzytkownikami, nad sensem dla ludzi itd. To nieważne. Ludzie kupują rzeczy bezsensowne - jak DX 85/3,5 micro. Firma uznała, że takie cos ma sens i to wyprodukowała.

ALF
31-01-2013, 02:28
Jak ktoś jest hobbystą i chce coś lepszego niż D3200 to ma D7000 DX i D600 FX

W przypadku D400 mówimy o profesjonalnym body.

Bzdury piszesz i tyle. Wielu moich znajomych, dla których foto jest co najwyżej hobby, fotografuje D200/D300/D300s i z przyjemnością kupi D400, jeżeli to body będzie kontynuowało linię możliwości/jakość/cena. Pod koniec wakacji rozmawiałem z kolegą, który prowadzi dużą grupę fotograficzną. Na ponad 130 członków blisko 50 fotografowało ww puszkami. Tylko kilku marzyło p FF, reszta chciał kontynuacji. Z ponad 30, którzy fotografowali dolną półką, D40-D7000, połowa chciała przesiadki na D400, reszta deklarowała pozostanie w segmencie, a tylko jeden przesiadkę na FF.
A co do profi, to znam osobiście tylko kilku cykających Nikonami, ale wszyscy robią na D300/D300s z wyjątkiem jednego, który się przesiadł na D800.

Jacek_Z
31-01-2013, 03:10
Gdzieś jeszcze tu na forum była dyskusja o amatorach i profi. Mój znajomy - najlepszy z fotoreporterów w kuj-pom robił kiedyś na D2x, potem przeszedł na D300 i potem na D300s i ... teraz nie ma co kupić! Dzwonił do mnie z poradą jaki model nikona mu da to co D300. Jego body jest już zajechane na maxa, głównie przez focenie żużla. Migawka 3x wymieniana, przebieg gigantyczny. Facet nie ma na czym pracować, wolałby kupić nowy aparat.
Są chętni na kupno D400. Nie tu jest problem.

RAF7705
31-01-2013, 05:37
Niech kupi kolejne d300s, przecież sprzedają nowe.

ALF
31-01-2013, 12:02
No właśnie. Wielu czeka na D400, bo już najwyższy czas aby kolejny raz trochę udoskonalić D300.

pawelpiotrm
31-01-2013, 12:31
Dokładnie tak. Jest nas całkiem sporo ;-)

Rafał_Sz
01-02-2013, 09:59
No właśnie. Wielu czeka na D400, bo już najwyższy czas aby kolejny raz trochę udoskonalić D300.
Tylko jak pójdą drogą D7000, D800 i D600 (jakość) to niech sobie wsadzą w buty te D400.

Badyl81
01-02-2013, 10:41
Tylko jak pójdą drogą D7000, D800 i D600 (jakość) to niech sobie wsadzą w buty te D400.

Mam te same obawy.

TOP67
01-02-2013, 11:21

Nie ma obaw. Pójdą drogą F4 (a nawet to nie, bo skończą na s).

look
01-02-2013, 11:22
a może po prostu do d300s wsadzą matrycę z d7000 i całe te elektroniczne bebechy do przetwarzania obrazu, a resztę zostawią bez zmian (korpus, af). Dla mnie to będzie pełnia szczęścia. Aaaa i ja cały czas używam zamiennie korpusów fx i dx i wcale nie zamierzam tego zmieniać, bo tak mi najlepiej (chyba, że mnie nikon zmusi nie dając nic za 300)

MrQba
01-02-2013, 13:08
Mam nadzieje, że zrobią D400 przynajmniej podobnego do D800 a nie do D600. Sam mam D300s i po czasie stwierdziłem, że nie chce przechodzić na FX a widze, że matryce poszły sporo do przodu. Nie chce mi sie wierzyć, że będzie następca tylko D7000. Mieli sporo czasu na wyciągnięcie wniosków z wad D800 i D600 więc może sie poprawią i zrobią coś dobrego... ? Oby księgowi tym razem nie byli górą.

Pawel Pawlak
01-02-2013, 13:18
O ile dobrze zrozumiałem, z wywiadu: http://www.dpreview.com/articles/0336328811/cp-2013-interview-with-canons-masaya-maeda wynika że canon zamierza koncentrować się na segmencie semi pro FF, choć obecnie jeszcze przewiduje 70D z małą matrycą (a to raczej klasa D7000), ale nie ma żadnej wzmianki o następcy 7D. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że nie będzie następcy 7d w canonie ani (niestety) D300s w nikonie.

Atum
01-02-2013, 13:49
Długo rozważałem czy zostać w DX czy nie i zdecydowałem. Dziś przyjedzie body FX.W trybie DX większa rozdzielczość niż moje D300s, myślę, że takich użytkowników jest więcej i prędzej czy później przejdą na FX.Wniosek, dla D400 nie będzie wystarczającego rynku.

Pawel Pawlak
01-02-2013, 14:33
Ja broniłbym DXa gdyby nikon zdecydował się na wykorzystanie zalet mniejszej matrycy. Niestety, nie było i pewnie nie będzie obiektywu 600/F4 DX albo 400/F2.8 DX które byłby odpowiednio lżejsze i poręczniejsze niż szkła FXowe. Zachowując gabaryty i wagę największych tele FXowych, można by pewnie zaprojektować 600/F2.8 DX czy 800/F4 DX - oczywiście też ich nigdy nie zobaczymy.

grissley
01-02-2013, 17:00
Żeby chociaż 400F4 było, to może w końcu wzbogaciłbym się o jakies sensowne tele (?), bo na razie to albo beznadziejna jakość, albo cena zupełnie bez sensu dla amatora.

wujleon
01-02-2013, 18:31
Pawel Pawlak częściowo odpowiedział na moje pytanie, ale zapytam jednak, czy ktoś z Forumowiczów ma jakieś info o tym, że Canona 7D jednak nie będzie?
Bo to by znaczyło, że następca D300s też niestety nie pojawi się.
I skoro na CP+2013 była cisza, to kiedy są jakieś najbliższe targi elektroniczne/foto, na których hipotetyczny D400 mógłby zostać zaprezentowany, albo chociaż zapowiedziany?

p4oj
01-02-2013, 18:50
Długo rozważałem czy zostać w DX czy nie i zdecydowałem. Dziś przyjedzie body FX.W trybie DX większa rozdzielczość niż moje D300s, myślę, że takich użytkowników jest więcej i prędzej czy później przejdą na FX.Wniosek, dla D400 nie będzie wystarczającego rynku.

Święte słowa, Nikon nas zmusza do wydania o 30% więcej kasy, bo przecież gorszego sprzętu nie kupimy z całą masą szkieł DX, więc 15,2 MP na matrycy będzie i tak postęp do przodu.
Im dużej czekamy tym mniej nas zostaje.

bogdi64
01-02-2013, 18:53
Zobaczymy, czy nikon będzie chciał spełnić oczekiwania użytkowników, czy "wie lepiej" i popełni błąd olympusa i sony, te firmy też "wiedziały lepiej", dużo użytkowników oczekuje nowego d300 i d700 (bo w tej klasie nic nie ma nowszego), więc teraz tylko pytanie czy dostaniemy dwa, czy jeden model połączony, czyli większa matryca z cropem dx do 12 mpx ? - po ostatnich małych wpadkach, akurat ten segment by tego nie tolerował, więc znów pytanie, czy może już coś powstało i jest na etapie długich testów, aby użytkownik dostał narzędzie od razu gotowe do pracy, bo na następne narzekania firmy, a raczej jej wizerunku już nie stać (chyba), bo w zasadzie my też nie mamy wyboru, oprócz dwóch firm, które już dawno temu przestały ze sobą konkurować

mihow
02-02-2013, 12:06
Następca D7000 przed kwietniem:
http://nikonrumors.com/2013/02/01/nikon-d7000-replacement-before-april-more-coolpix-cameras-including-a-p310-replacement.aspx/

Skoro N wypuszcza następcę tego modelu i nadal cisza o nastepcy D300s to mam złe przeczucia :(
No ale rok się dopiero rozpoczął - zobaczymy co będzie dalej.

TOP67
02-02-2013, 12:20
Już było we właściwym wątku. A ten można spokojnie zamknąć, bo nie będzie D400.

kichu
02-02-2013, 12:20
To ze nastepny bedzie nastepca D7K to nie ulegalo zadnej watpliwosci.

Najpierw byly odswiezadny gorny segment od gory czyli D4, D800, D600, pozniej dolna polka
od dolu czyli D3200, D5200 i teraz poleci nastepca D7000. Tej dolnej polki sie zdecydowanie
wiecej sprzedaje niz takiego D300 - wiec akurat kolejnosc nie jest niczym zaskakujacym.

Natomiast na pytanie czy bedzie nastepca D300 odpowie nam tak naprawde premiera
nastepnego body po tej kwietniowej (i tu patrzac na dotychczasowy kalendarz nikona
spodziewalbym sie czegos raczej dopiero w okolicach wrzesnia/pazdziernika).

zserty
02-02-2013, 22:28
Byłem dziś w Arena Cuprum w Lubinie.
W Saturnie mnie zamurowało, D300s w cenie 6999zł :-o . Na początku miesiąca ten sam egzemplarz kosztował 4899zł.
Pomijając fakt, że Saturn robi ludzi w balona, bo obiektywy również podrożały to nasuwa się refleksja.
Jeśli nie wyjdzie D400 ceny D300s będą się utrzymywały. A niestety, uważam że w teraźniejszych czasach D300s stoi za wysoko.
W FJ w tym samym CH samo body nadal kosztuje 4999zł.

PS. Przy okazji pobytu w FJ kupiłem N50 1.8G :-D. Przymierzałem się do 85 ale mieli tylko wersję D. Nie trafiała mi za każdym razem. Jednak moja stara 90'tka lepiej współpracuje z Nikkorami z silnikiem.

Zdrówka.

Zen
02-02-2013, 23:14
Te wszystkie Wasze spekulacje dowodzą tylko jednego, że nie macie zielonego pojęcia jak postąpi Nikon :-P

docxxx
02-02-2013, 23:20
A czemu mowisz o dwoch zepsutych aparatach. Podaj przyklady czegos, co dziala poprawnie ;)

Wiem, wiem, marudze.

roli
03-02-2013, 18:20
Czekając na D400, oddałem D300 do szpitala i kupiłem D80, teraz mam tak jak kilka lat temu ;-) czekam na kolejnego deiksiaka ;-)

sokolnik
03-02-2013, 18:24
Czekając na D400, oddałem D300 do szpitala i kupiłem D80, teraz mam tak jak kilka lat temu ;-) czekam na kolejnego deiksiaka ;-)

yyy ale że co zrobiłeś z D300 ? ? ?

Borat1979
03-02-2013, 18:28
Na optycznych jest info o kwietniowej premierze następcy D7000.
Więc macie swoje "D400" :wink:

http://www.optyczne.pl/5595-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html

hipcio_stg
03-02-2013, 18:43
Optyczne też wspominają, że Canon chce w tym roku wypuścić następce 7D. Mam tylko nadzieję, że Nikon tego nie prześpi!

Zeb McKane
03-02-2013, 19:12
Wspominają, że ma odziedziczyć jakieś rozwiązania z d600??? Migawkę???;-)

Borat1979
03-02-2013, 19:14
Wspominają, że ma odziedziczyć jakieś rozwiązania z d600??? Migawkę???

Podobno kurz :mrgreen:

bolero
04-02-2013, 11:24
3-6 marca są targi w Birmingham być może tam będzie premiera …...
http://www.focus-on-imaging.co.uk/exhibitors.htm

chickensnd
04-02-2013, 13:04
A Nikon potwierdza te plotki jakoś? Bo może byc ciekawa puszka

TOP67
04-02-2013, 13:13
Jaka? D400 nie będzie a o następcy D7000 dyskutujemy tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3042919)

Sendilkelm
11-02-2013, 12:16
http://nikonrumors.com/2013/02/08/sony-is-rumored-to-announce-a-new-20mp-aps-c-sensor.aspx/

Jedrek.S
11-02-2013, 14:31
Te wszystkie Wasze spekulacje dowodzą tylko jednego, że nie macie zielonego pojęcia jak postąpi Nikon :-P

Swoją*drogą*to jakoś*wyjątkowo cicho o nowych DX-ach. Body D800 i D600 widzieliśmy na 2-3 miesiące przed premierą.

TOP67
11-02-2013, 14:34
Bo takiego obiektywu nie będzie, to o czym pisać?
A o następcy D7000 są plotki od dawna. Zresztą o takim D5200 też prawie nic nie było wiadomo.

maly5
19-02-2013, 14:12
Jaka? D400 nie będzie a o następcy D7000 dyskutujemy tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3042919)
A skąd wiesz ? Bo... ?

Slawek Wojtczak
19-02-2013, 21:54
Bo takiego obiektywu nie będzie, to o czym pisać?
Przepraszam, o jakim my obiektywie mówimy? ;)
A tak na poważnie, to nikt z nas nie wie co Nikon zaprezentuje, Ty również. Wszystko sie opiera na naszych domysłach :)

W tym tyg mają być konferencje Nikona? :) Na NR i optycznych coś pisali...

TOP67
19-02-2013, 22:02
Dzisiaj były i pokazali kompakta

Jedrek.S
19-02-2013, 22:11
Podlinkujesz coś*? Bo niczego nie mogę*znaleźć. :)

MstrG
19-02-2013, 22:18
Podlinkujesz coś*? Bo niczego nie mogę*znaleźć. :)

link (http://nikonrumors.com/2013/02/18/nikon-to-announce-a-high-end-compact-camera-16mp-dx-sensor-28mm-f2-8-lens-expeed-2-processor.aspx/)

Pawel Pawlak
20-02-2013, 15:30
spoglądając na wykresy DXOmark, jeśli nikon pokazałby takiego miniD4 ("d400" czy jakoś tam), z parametrami szybkościowymi porównywalnymi do D4 i matrycą jak w D5200, to w pracach z teleobiektywami powinien on zapewnić praktycznie takie same możliwości jak D4 (przewaga w zasadzie we wszystkich parametrach obrazu D4 vs d5200 po znormalizowaniu jest na poziomie 1-1.15EV - czyli mniej więcej tyle, ile można zyskać na cropie 1.5).
Zestaw "d400" + 400f/2.8 powinien dawać nie gorsze zdjęcia niż D4 + 600f/4 tyle że przy 24mpix vs 16mpix rozdzielczości. "lepsze ISO" w d4 rekompensowałby jaśniejszy obiektyw w "D400"

jo44
20-02-2013, 16:49
link (http://nikonrumors.com/2013/02/18/nikon-to-announce-a-high-end-compact-camera-16mp-dx-sensor-28mm-f2-8-lens-expeed-2-processor.aspx/)
Ale to plotka, a nie sprawozdanie z konferencji.

TOP67
21-02-2013, 08:08
No i macie następcę D300s czyli... D7100

a nie mówiłem?

AF 51 pól, 15 krzyżowych, czułość do F8 oraz specjalnie dla Pawła - crop z cropa czyli crop 2x ;)

U-CUT
21-02-2013, 09:01
D 7100 ma tylko 6fps a ja czekam na szybsza puche.

TOP67
21-02-2013, 09:03
To jakieś 2-3 lata.

Ale kto wie, może już w sierpniu Nikon nas zaskoczy?

Jacek_Z
21-02-2013, 10:54
Temat D400 chyba mozna zamknąć. Przy tej specyfikacji D7100 to nie dadzą podobnej puszki. AF 51 pól, 6 fps to niby co dorzucą do D400 - 2 fps? Ważne, ale nie dadzą tak podobnego body.

ALF
21-02-2013, 12:15
Ja bym tak szybko nie rezygnował, D7100 jeszcze sporo brakuje do D300s, a nawet do poprzedników, więc jest spora szansa, że jeszcze usłyszymy o D400.

Slawek Wojtczak
21-02-2013, 13:07
Ja bym tak szybko nie rezygnował, D7100 jeszcze sporo brakuje do D300s, a nawet do poprzedników, więc jest spora szansa, że jeszcze usłyszymy o D400.

Pojawienie sie D7100 tylko mnie utwierdziło w przekonaniu, że jednak następca D300 będzie ;-) Dobrze, że wątek został otwarty ponownie, bo Jacek_Z pochopnie zadecydował o jego zamknięciu :)

tomgol
21-02-2013, 13:13
Pojawienie sie D7100 tylko mnie utwierdziło w przekonaniu, że jednak następca D300 będzie ;-) Dobrze, że wątek został otwarty ponownie, bo Jacek_Z pochopnie zadecydował o jego zamknięciu :)

Hm, a masz jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego nikon mając tyle okazji ogłoszenia body Pro DX jeszcze tego nie zrobił? Dla mnie rozwijają ewidentnie linię base i profi. Widać w tych segmentach mają największe zyski. Też jakoś
to sobie tłumaczę, że dużo ludzi mając do wybory wypoasionego , pancernego i szybkiego DX bedzie wydawało kasę na
"tańszą" pełną klatkę, niekoniecznie pchając się od razu w najdroższe szkła FX. Skusi ich "magia" :) pełnej klatki. Zawodowców wykorzystujacych specyficzne zalety DX w stosunku do FX jest jak widać niewielu. Dlatego też poniekąd rozwijana jest linia "budżetowych" szkiełek z f4 i D600 na czele. DX zostanie dla tych co rozpoczynają zabawę z fotografią lub chcą bardziej wyglądać profi. No ale chciałbym się mylić :).
Pozdr.