PDA

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki - Nikon Dx00 (crop DX)

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9

Sendilkelm
11-10-2012, 17:45
Budżetowego FX też miało nie być, a jest. Tyle osób tu na forum pisało o tym, że szybko nie zobaczymy taniego FX. I to na pewno.

Ja (d90) też czekam na d400, jeśli do czerwca 2013 nie będzie nic podobnego, to zbieram na d800. D600 jest "be" :P

ayu
11-10-2012, 18:02
Bo jak narazie budżetowego FX nie ma. D600 jest przecież jeszcze droższy jak narazie od D700 a to już wyższa liga. To nikon nazwał / sklasyfikował to body. Cena musi jeszcze sporo spaść. Jeżeli chodzi o D400 to faktycznie może go już nie być. Aczkolwiek firmy prezentują z regóły najpierw wyższe modele. Najpierw był D4, D800, D600 i ........... Też czekałem na D400 ale bardzo długo to już trwa. W międzyczasie zdążyłem już wydać pieniądze na dwa inne body w innym systemie a D400 jak nie było tak nie ma. Znudziło mi się już to czekanie. Wyprzedaję szklarnię DX. Na razie mam super hiper OM-D ale lustro jednak by się zdało do szybkich ujęć. Zyczę wszystkim czekającym na D400 aby się w końcu doczekali, ja wymiękłem.

Borat1979
11-10-2012, 18:06
Na D400 (lub jakkolwiek go zwać) czekają użytkownicy D90, D200, D300, D300s, a to wcale nie mała grupa ludzi.
Czeka ale tylko niewielka cześć, która potrzebuje dużej szybkostrzelności sprzętu.

Ci którym to jest niepotrzebne kupią D7000. Poza tym wielu obecnych użytkownik D300/300s zdecyduje się z pewnością na zmianę na FX, kupują albo używkę D700 a atrakcyjnej cenie albo D600.

Budżetowego FX też miało nie być, a jest. Tyle osób tu na forum pisało o tym, że szybko nie zobaczymy taniego FX. I to na pewno.
A który to ten budżetowy FX? :)
Chyba używane D700 bo aparatu za prawie 8 tys nie nazwał bym budżetowym

Jacek_Z
11-10-2012, 18:09
Skrzynki FX wypelniaja luke po semi pro DX. Nawet jesli taka puszka sie pokaze nie liczylbym na jakies drastyczne roznice w cenie miedzy FX a DX bo matryca przestala byc podstawowym elementem windujacym cene.Ale D400 mógłby kosztować z 7 tys i miec z 8-9 fps. Tymczasem cropowany D800 to 11 tys a i tak tylko 6 fps. Więc tak dość "ubogo" "zastępuje" brak D400.

byc moze takie ruchy mialyby uzasadnienie gdyby - jak ktos napisal - pojawilo sie JAKIEKOLWIEK szklo pro-DX. Nie ma... Ja to potrafię sobie wytłumaczyć, nie wiem czy przekonująco :)
Szkła pro DX robiono (w sensie konstruowano) gdy nikon nie widział potrzeby istnienia FX. Teraz od tego odstąpił.
Ale cały czas powtarzam - mozna używac szkła FX, szybkostrzelność jest często potrzebna tym co maja długie rury (sport itp), a one są drogie, więc zysk kupowania 1,5x mniejszej ogniskowej jest całkiem duży. A i tak ci fotografowie maja puszki FX i szkła FX.
Traktuję D400 jako kolejne body, nie jako jedyne. Choć w naszych warunkach dla częsci focących to by był podstawowy aparat.

arwic
11-10-2012, 18:10
Czeka ale tylko niewielka cześć, która potrzebuje dużej szybkostrzelności sprzętu.

Ci którym to jest niepotrzebne kupią D7000. Poza tym wielu obecnych użytkownik D300/300s zdecyduje się z pewnością na zmianę na FX, kupują albo używkę D700 a atrakcyjnej cenie albo D600.

No i to może był zamysł Nikona, pozostawić DX-y jakie są i kusić użytkowników D100 D200 i 300 FX-em. Kaska za nowe puszki spływa i wszyscy szczęśliwi.

Loocas
11-10-2012, 18:55
... i wszyscy szczęśliwi.
Chyba wszyscy w Nikonie!!!! Marketingowcy, że udało się im znaleźć nową niszę (D600), w którą muszą się wstrzelić Ci co liczyli na D400 i nie mają innej alternatywy, oraz księgowi, bo dla nich nie ma to większego znaczenia czy produkt nazywa się D300, D600 czy może D1234567. Ważne, że się sprzedaje a firma zarabia.

Ja niestety jakoś nie jestem szczęśliwy z takiego obrotu sytuacji.

bogdi64
11-10-2012, 19:00

Chyba używane D700 bo aparatu za prawie 8 tys nie nazwał bym budżetowym

ci którzy używają (niestety zawodowo) D300 nie kupią d7000, ze względu na delikatniejszy aparat (a potrzeba typowego młotka), jego wpadki, jak również zmiana aku i kart, d600 odpada tym bardziej, dużo wolniejszy, również delikatniejszy i jeszcze nie przetestowany, a d700, owszem tak jeśli nie będzie innego wyjścia, dopóki d300 będzie w sprzedaży, tylko, że nikonowi właśnie najmniej zależy na obrocie używanego sprzętu bo z tego nic nie ma :( - dlatego przypuszczam, że należy się spodziewać nowego modelu, a może nawet dwóch co by było najbardziej uzasadnione z pozycji klienta

Borat1979
11-10-2012, 19:01
No i to może był zamysł Nikona, pozostawić DX-y jakie są i kusić użytkowników D100 D200 i 300 FX-em. Kaska za nowe puszki spływa i wszyscy szczęśliwi.
Wypuszczenie D600 było właśnie takim zamysłem żeby użytkowników body DX z najwyższej półki skierować w stronę pełnej klatki. Co prawda z ceną trochę nie wyszło ale to tylko kwestia czasu jak cena body FX spadnie do granicy ok 6 tys. bo wymusi to konkurencja.

ci którzy używają (niestety zawodowo) D300 nie kupią d7000, ze względu na delikatniejszy aparat (a potrzeba typowego młotka), jego wpadki, jak również zmiana aku i kart
Akurat tu maiłem na myśli głównie użytkowników D80/D90

d600 odpada tym bardziej, dużo wolniejszy, również delikatniejszy i jeszcze nie przetestowany
Skąd wiesz, że delikatniejszy jak jeszcze nikt tego nie sprawdził?

D600 ma korpus magnezowy z uszczelnieniami, trwałość migawki 150 tyś.

co by było najbardziej uzasadnione z pozycji klienta
To co jest uzasadnione z pozycji klienta nie musi być być zgodne z koncepcją producenta :)

bogdi64
11-10-2012, 19:14
.......

Skąd wiesz, że delikatniejszy jak jeszcze nikt tego nie sprawdził?

D600 ma korpus magnezowy z uszczelnieniami, trwałość migawki 150 tyś.

częściowo magnezowy, a ludzie żyjący z fotoreporterki wbrew pozorom raczej nie gonią do sklepów w dniu wejścia nowego modelu tylko czekają na opinie i sprawdzają półki w serwisach, to jest ta różnica , że ta grupa fotografów ma przede wszystkim aparat po to aby zarabiał i nie trwałość migawki, a przypuszczalną wytrzymałość

Borat1979
11-10-2012, 19:27
częściowo magnezowy, a ludzie żyjący z fotoreporterki wbrew pozorom raczej nie gonią do sklepów w dniu wejścia nowego modelu tylko czekają na opinie i sprawdzają półki w serwisach, to jest ta różnica , że ta grupa fotografów ma przede wszystkim aparat po to aby zarabiał i nie trwałość migawki, a przypuszczalną wytrzymałość
Z D300 najczęściej korzystają spotterzy i fotografowi przyrody.
Jakoś rzadko się zdarza aby zobaczyć reportera z D300 ;)

grissley
11-10-2012, 19:46
dlatego przypuszczam, że należy się spodziewać nowego modelu, a może nawet dwóch

D700s i D301 (czy tam D400) - w tych samych "budach" co dotychczas.
D301 w cenie D600 alboo ciut drożej, D700s pewnie cenowo albo na poziomie D800, albo w pół drogi między D800 i D4.
Nie wierzę w to, ale obym się mylił :)

Jacek_Z
11-10-2012, 19:50
Chyba wszyscy w Nikonie!!!! Marketingowcy, że udało się im znaleźć nową niszę (D600),

Ja niestety jakoś nie jestem szczęśliwy z takiego obrotu sytuacji.
marketingowcy i to w Nikonie? Z tego co wiem, to w canonie też. A to raczej było pragnienie ludzi a nie marketingowców, by FX było tanie.
Ty (wpis w podpisie) masz rozterki DX czy FX. Rozumiem z tego co piszesz, że chcesz drogie FX ?

Loocas
11-10-2012, 20:06
Ty (wpis w podpisie) masz rozterki DX czy FX. Rozumiem z tego co piszesz, że chcesz drogie FX ?

Skąd takie przypuszczenie??? Po co mi drogi FX. A D4 i D800 to nie są drogie FX-y???

Jak już wielokrotnie pisałem czekam z utęsknieniem na godnego następcę D300 ale DX.

arwic
11-10-2012, 20:11
Marketingowcy martwią się tylko o kasę dla firmy, im więcej dolców, jenów czy czego tam, tym lepiej. Jak za FX zabulisz 1500€, to dla NIKONA lepiej niż za reaktywowane DX połowę z tego, a drugiej strony barykady, stoi zwykły użytkownik, nie wierząc w nadejście DX, bulisz 1500€ na fx. Cel osiągnięty, firma się cieszy i tak cały czas, metoda kija i marchewki.

Jacek_Z
11-10-2012, 20:38
Ale nikt nie liczy na D400 tańszego od D600, więc to się kupy nie trzyma.
Tańszy FX będzie miał zapewne większe wzięcie niż drogi DX, ale pytanie jak duży jest rynek na drogi DX. Czy to się opłaci?
Jak duża musi być kasa, żeby firma uznała, że się warto o nią schylać (ponosić koszty produkcji).
Żadna z firm nie może sobie pozwolić na produkcje bardzo wielu modelki aparatów (lustrzanek). Tu jest problem. W ich kosztach, we wzajemnym kanibalizowaniu się zbytu body.

rychu_cmg
11-10-2012, 20:45
A co ma do zaoferowania Canon w tym segmencie ?

arwic
11-10-2012, 20:48
Żadna z firm nie może sobie pozwolić na produkcje bardzo wielu modelki aparatów (lustrzanek). Tu jest problem. W ich kosztach, we wzajemnym kanibalizowaniu się zbytu body.
Jacku o to chodzi. Nikon nie bedzie tracił mocy przerobowej na prawie PRO DX D7xxx i już PRO D300s + następca, Nikoś ma to w ... tam właśnie, i już jest posegregowane. Nie będzie następców, raz kolejny napisze, w Dx w miare PROFI będzie D7xxx i na tym koniec DX, na FX zapanuje D600 + następcy (chociaż numerów już brakuje). Sam mam nadzieje że się mylę, ale znaki na niebie mówią inaczej.

Piotr_
11-10-2012, 21:00
A co ma do zaoferowania Canon w tym segmencie ?

7D

arwic
11-10-2012, 21:08
7D
Rodziny mogą się naradzać, wiec poczekamy na odpowiedź :p

Jacek_Z
11-10-2012, 21:09
A co ma do zaoferowania Canon w tym segmencie ?Canona 6D.

arwic
11-10-2012, 21:12
Canona 6D.
Jacku, chyba nawet sam Canon nie wie dlaczego to strwożył.

grissley
11-10-2012, 21:13
7D

Canona 6D.

Punkt dla Piotrka?

rychu_cmg
11-10-2012, 21:24
Punkt dla Piotrka?
Raczej tak, ale 7D to nie jest puszka dla której warto zmienić D300 na system Canona. Więc czekam dalej na D400 ;) Albo na okazjonalne D3, D3s

Jacek_Z
11-10-2012, 21:26
Jacku, chyba nawet sam Canon nie wie dlaczego to strwożył.To pytanie do nich. Ale odpowiedź jest łatwa - po to by zebrać kasę z rynku osób, których nie stać na 5Dmk3. Ale wg mnie strzelili sobie gola, bo spadnie im zbyt 5D bardziej niż myślą, przynajmniej w takich krajach jak nasz.

Punkt dla Piotrka?Myślałem, że rychu_cmg pyta o FX, więc napisałem 6D

docxxx
11-10-2012, 21:29
Warto, dla wideo. Gdyby ktos przyszedl do mnie dzisiaj i powiedzialby, ze wezmie za dobry pieniadz moje D300 + szkla to sprzedalbym od razu. Dla 7D (wideo) i 400/5,6

Piotr_
11-10-2012, 21:31
Canona 6D.

6D jako pancerna, szybka (fps ) puszka DX z profi AF ?

grissley
11-10-2012, 21:31
Tu jest problem. W ich kosztach, we wzajemnym kanibalizowaniu się zbytu body.

A ja tego nie qmam.
W motoryzacji na jednej platformie (płycie podłogowej) robi się i *naście nadwozi - jakoś się to opłaca.
Zupełnie nie rozumiem, po co Nikon i Canon co chwila zmieniają "karoserię" puszek?
Korpusy (budy) D300s i D700 wydawały się ideałem - po co zmiana na D800?
W identycznej budzie możnaby zrobić D700, D700s, D700x (wypuszczonego jako D800) oraz D301 (z różnicą analogiczną jak pomiędzy D700 a D300). Koszty produkcji byłyby w ten sposób zoptymalizowane.
Ale Nikon woli znowu płacić Giugiaro (czy komu tam) za nowy projekt, stawiać nową linię, zmuszać użytkowników do zmiany przyzwyczajeń itp. Po co?
No chyba, że kupujący patrzą na "dizajn" i co jakiś czas chcą mieć "fejslifting" - jeśli tak, to mi to uczucie jest całkowicie nie znane... :|

Borat1979
11-10-2012, 21:40
Do tych co tak z utęsknieniem czekają na następcę D300s to czego wam brakuje w obecnym aparacie?
Co nowego miałby mieć następca prócz matrycy z większą ilością megapikseli?

Jak pojawi się D400 to prędzej będzie ta prawdziwy tani FF niż DX.

grissley
11-10-2012, 21:42
Do tych co tak z utęsknieniem czekają na następcę D300s to czego wam brakuje w obecnym aparacie?
100 razy było pisane - matrycy z D7K i AFu z D800 (a nawet tego z D600 - podobno nie ustępuję d800-kowemu, jeśli ilość i rozłożenie punktów pominąć)

Borat1979
11-10-2012, 21:43
100 razy było pisane - matrycy z D7K i AFu z D800 (a nawet tego z D600 - podobno nie ustępuję d800-kowemu, jeśli ilość i rozłożenie punktów pominąć)
A co można poprawić w AF-ie D300s?

grissley
11-10-2012, 21:51
A co można poprawić w AF-ie D300s?

Poczytaj wątek o D800, to się dowiesz.
Np wrażenia Pawła Pawlaka - dużo się nad Tym rozwodził.

rychu_cmg
11-10-2012, 21:53
Warto, dla wideo. Gdyby ktos przyszedl do mnie dzisiaj i powiedzialby, ze wezmie za dobry pieniadz moje D300 + szkla to sprzedalbym od razu. Dla 7D (wideo) i 400/5,6
Do wideo mam kupioną kamerę . A gdybym potrzebował lustrzanki do filmowania mogę ją pożyczyć od znajomego. Aparat służy mi do amatorskiego fotografowania sportu i okazjonalnie reporterki. Wiec możliwość filmowania nie jest dla mnie kluczowa przy wyborze aparatu. Jeśli jest to fajnie, jeśli nie to i tak tego nie odczuje. Przy moich potrzebach to fjuczer jak LV przez 3 lata używania D300 przydało mi się to tylko kilka razy/

bogdi64
11-10-2012, 22:18
Do wideo mam kupioną kamerę . A gdybym potrzebował lustrzanki do filmowania mogę ją pożyczyć od znajomego. Aparat służy mi do amatorskiego fotografowania sportu i okazjonalnie reporterki. Wiec możliwość filmowania nie jest dla mnie kluczowa przy wyborze aparatu. Jeśli jest to fajnie, jeśli nie to i tak tego nie odczuje. Przy moich potrzebach to fjuczer jak LV przez 3 lata używania D300 przydało mi się to tylko kilka razy/

tak samo dla mnie, filmowania w aparacie może nie być, a skoro jest LV to dziwi mnie, że nie można w tej opcji skorzystać z migawki elektronicznej, jak by wtedy było cicho .... :) i to dla mnie był by dość istotny przełom

Jacek_Z
11-10-2012, 23:03
6D jako pancerna, szybka (fps ) puszka DX z profi AF ?Nic takiego nie napisałem, nie wiem skąd ten pomysł. Nawet nie wiem czy on ma tryb DX.
Podałem jedynie, że 6D jest odpowiednikiem D600. Nic więcej.

Korpusy (budy) D300s i D700 wydawały się ideałem - po co zmiana na D800?D800 ma swoich zwolenników :). Zgodze się, że mogło (wręcz powinno) być oprócz, niekoniecznie zamiast D300s, D700.

A co można poprawić w AF-ie D300s?Niewiele. Głównie chodzi o matrycę i dodanie może z 1 fps.

Tak naprawdę najbardziej w AF nikona wkurza brak krzyżowych na boku kadru - ale ten brak jest wszędzie - aż po D4.

Loocas
12-10-2012, 09:22
Ale nikt nie liczy na D400 tańszego od D600, więc to się kupy nie trzyma.
Tańszy FX będzie miał zapewne większe wzięcie niż drogi DX, ale pytanie jak duży jest rynek na drogi DX. Czy to się opłaci?
Tylko kto tu mówi o tańszym D400 w stosunku D600. A niech mają tą samą cenę. JA CHCĘ MIEĆ WYBÓR.

D400 miałby być kontynuatorem znakomitej linii DX-owych PRO - D100,D200,D300.
D600 sztucznie utworzony produkt na potrzeby nie wiadomo kogo.

Wolę zapłacić te 6500-7000 PLN za naprawdę dobrego DX, którym będę mógł obsłużyć moją szklarnię, niż kupić FX, który i tak w 90% będzie w cropie.
Pewnie znalazłoby się jeszcze kilku, którzy uważają podobnie.

Dalej zastanawiasz czy to się opłaci???

PiotrPJ
12-10-2012, 10:12
T
Wolę zapłacić te 6500-7000 PLN za naprawdę dobrego DX, którym będę mógł obsłużyć moją szklarnię,

...ale pewnie nie więcej niż kilku ;-)
Myślę podobnie jak Jacek_Z, że "Tańszy FX będzie miał zapewne większe wzięcie niż drogi DX"
Szklarnia? Jak wspomniałeś kilku zostanie przy niej z nowym /drogim/ DX ale reszta... ta większa reszta ;-) przesiądzie się na FX

Jacek_Z
12-10-2012, 10:17
JA CHCĘ MIEĆ WYBÓR.

Dalej zastanawiasz czy to się opłaci???
Ja też uważam, że firma powinna dać wybór (choć ja jestem zagorzałym FX-owcem i mam co chcę)

To nie ja się zastanawiam nad opłacalnością, bo to nie ja czerpię zyski. To Nikon się zastanawia/kalkuluje.

cz4rnuch
12-10-2012, 10:32
...ale pewnie nie więcej niż kilku ;-)
Ja z kolei myślę, że chętnych byłoby więcej niż kilku, widać to choćby w tym wątku. Poza tym nawet jeśli cena taniego FXa byłaby rzeczywiście niższa niż wypasionego DXa to byłaby to "tańszość" pozorna chyba że przezorny DXsiarz posiadałby już w swoim arsenale komplet szkieł kryjący pełną klatkę. Właśnie z powodu drogich szkieł jakoś nie potrafię sobie wyobrazić tej masowej migracji w stronę FX.

Myślę podobnie jak Jacek_Z, że "Tańszy FX będzie miał zapewne większe wzięcie niż drogi DX"
Szklarnia? Jak wspomniałeś kilku zostanie przy niej z nowym /drogim/ DX ale reszta... ta większa reszta ;-) przesiądzie się na FX Nie wykluczone, że akurat D600 będzie hitem, ale moim zdaniem zaopatrzą się w niego głównie Ci którzy już mają lub mieli pełną klatkę i Ci którzy są na nią przygotowani. Dla mnie trochę bez sensu jest kupować tak świetny aparat i podpinanie do niego byle czego, a na drogie obiektywy musiałbym sporo czasu odkładać.

W samo body D400 już jakoś nie chce mi się wierzyć natomiast jest nadzieja że D7100 podrasują na tyle, że warto będzie w niego wejść.

Atum
12-10-2012, 15:56
Mam d300s i do tego 17-55/2,8 , 300/2,8 oraz 105/2,8 interesuje mnie w 99% foto przyrodnicza, czasem rodzinkę fotografuję na wakacjach. Nie zamierzam sprzedawać i kupować dłuższych szkieł bo mi to budżet zupełnie rozstroi a gdybym nawet kupił puszkę FX to i tak w większości przypadków włączałbym tryb DX. Zupełnie nie interesuje mnie FX chcę mieć dobry obrazek DX. Marzy mi się lepsza kolorystyka itp.
Obawiam się jednak, że takich jak ja jest niewielu, i Nikon nie stworzy następcy D300s, choć bardzo bym tego chciał.

Pozdrawiam !

Jacek_Z
12-10-2012, 16:01
.Nie wykluczone, że akurat D600 będzie hitem, ale moim zdaniem zaopatrzą się w niego głównie Ci którzy już mają lub mieli pełną klatkę i Ci którzy są na nią przygotowani..Oj nie. To jest body dla tych co chcą wejść w FX. Plus dla tych, którym D700 się "skończył" (przebieg)
Co do przygotowań do przejścia na pełną klatkę - radzę zawsze hobbystom by o tym myśleli kupując szkła do DX. Potem przesiadka jest mniej bolesna, wystarczy najczęsciej wymienić wtedy szeroki kąt i już.

Loocas
13-10-2012, 12:10
Dla wszystkich malkontentów i niedowiarków. DX format is not dead yet.
Może jednak jest jakaś szansa.

http://nikonrumors.com/2012/10/12/dx-format-is-not-dead-yet.aspx/

ALF
13-10-2012, 13:19
Ja tam jestem pewny. Następca puszki DXowej będzie na 100%. Pytanie tylko czy będzie to puszka pro (następca D300s), czy puszki semipro (D7000). I druga wątpliwość, na jakie parametry pro postawi w niej NIkon? Natomiast możliwość kontynuacji obu kierunków obstawiam na 1:1.

mihow
13-10-2012, 13:28
Ja tam jestem pewny. Następca puszki DXowej będzie na 100%. Pytanie tylko czy będzie to puszka pro (następca D300s), czy puszki semipro (D7000). I druga wątpliwość, na jakie parametry pro postawi w niej NIkon? Natomiast możliwość kontynuacji obu kierunków obstawiam na 1:1.

Amen

arwic
13-10-2012, 13:59
Nie dużo już zostało w D300s, co można poprawić. Wsadzą matryce z D7k, lub jakiś nowszy twór, może AF też będzie z D7k, lub też jakaś nowa konstrukcja. Jedynie puszki nie jestem pewien, uszczelniona na pewno, ale wielkość i materiały to już loteria. Podpiszą to D7100 i małym nakładem sił i środków, mamy długo wyczekiwanego DX-a.

ALF
13-10-2012, 14:09
Widzę tylko dwie drogi. Jedna rewolucyjna (mało prawdopodobna), wykastrowanie fjuczerów typu film i podobnie zbędne dodatki, a postawienie na szybkość, precyzję i wygodę. Druga ewolucyjna, poprawa części parametrów i dopracowanie puszki.

MrQba
13-10-2012, 14:33
Widzę tylko dwie drogi. Jedna rewolucyjna (mało prawdopodobna), wykastrowanie fjuczerów typu film i podobnie zbędne dodatki, a postawienie na szybkość, precyzję i wygodę. Druga ewolucyjna, poprawa części parametrów i dopracowanie puszki.

Niestety ani Canon ani Nikon nie odważy się pewnie na tak ryzykowne posunięcie jak opcja 1. Liczy się kasa a nie chyba to czego chce klient. Szkoda. Gdyby wypuścili gorszy model z filmowaniem i drugi lepszy tańszy model bez filmów wtedy może by zobaczyli czego ludzie pragną. ;)

ALF
13-10-2012, 14:49
Lubię jak aparat służy do robienia zdjęć, kamera do filmowania, a telefon do dryndania. Jedyną rzeczą, która u mnie służy do wielu czynności jest moja bryka (ykendowo-wakacyjne kombi, nabijacz adrenaliny, uprzyjemniacz czasu, centrum multimedialne, wydłużacz penisa [podobno], wół transportowy, sportowy ścigacz itp). :D

sanex
13-10-2012, 15:03
Ja tam wolę mieć wszystko w 1 ;-) (o ile jakość jest nadal OK) bo po co mi kompakt za 300zł, skoro mój aparat w telefonie robi lepsze (jakościowo) zdjecia?;-)

Jacek_Z
13-10-2012, 15:18
Lubię jak aparat służy do robienia zdjęć, kamera do filmowania, a telefon do dryndania. A ja nie. kamery osobno nigdzie bym nie zabierał, więc fajnie jak aparat może filmować, choć niestety do amatorskiego filmowania się słabo nadaje - słaba skuteczność VR i AF, zawiodłem się na filmowaniu w D800. Nie mówię tu o jakości filmu, która jest aż nadto dobra, ale wymaga pracy ze statywu i w manualu :(
Telefon najczęściej służy mi jako ... organizer. Oprócz telefonowania przydaje sie także w roli nawigacji, którą potrzebuję tez tak rzadko, że osobno nie mam po co jej kupować.

ALF
13-10-2012, 15:27
Kompakt za 300zł trudno nazwać aparatem, a raczej wyrobem aparatopodobnym ;)

ALF
13-10-2012, 15:36
A ja nie. kamery osobno nigdzie bym nie zabierał, więc fajnie jak aparat może filmować, choć niestety do amatorskiego filmowania się słabo nadaje - słaba skuteczność VR i AF, zawiodłem się na filmowaniu w D800. Nie mówię tu o jakości filmu, która jest aż nadto dobra, ale wymaga pracy ze statywu i w manualu :(
Telefon najczęściej służy mi jako ... organizer. Oprócz telefonowania przydaje sie także w roli nawigacji, którą potrzebuję tez tak rzadko, że osobno nie mam po co jej kupować.

Życie organizuję sobie sam, bez potrzeby angażowania do tego celu elektroniki. Nawi też mam osobno, bo używam jej rzadko, więc po co zaśmieć coś, co używam częściej. A kamerę kopiłem żonce i dzisiaj córa ma wiele fajnych filmików, które uwielbia oglądać :)

Jacek_Z
13-10-2012, 15:49
Życie organizuję sobie sam, bez potrzeby angażowania do tego celu elektroniki.Ja mam sklerozę i muszę wszystko wklepywać w telefon. Nawet to co mam jutro zrobić :)
O książce adresowo-telefonicznej nie wspomnę, przekroczyłem 1000 kontaktów. Takiej pamięci do numerów to chyba nikt nie ma :), a ja muszę sobie przyporządkowywać zdjęcia do kontaktu, bo mi się dziewczyny mylą :) a to jest ryzykowne ;)
3 imiona - Agnieszka, Kasia, Karolina to u mnie jest blisko 100 osób. A nazwisk często nie kojarzę albo nie znam :)

OK, wróćmy do D400.
Ja tak daję 50/50 że będzie. Wyższa półka, czyli FX u nikona odnowione. Czas na DX, jakiś amatorski (D5200?) i może D400 ?
Ja teraz najbardziej czekam na szkła. Dawno niczego nie pokazano, ostatnio to były premiery aparatów. Może wreszcie będzie AF-S 135/2 ? (byle bez potężnego CA). Obawiam się, że raczej pójdą w zoomy o jasności 4 i dadzą 70-200/4 (ludzie na to czekają, ja nie, mam 2.8)

kazziz
13-10-2012, 16:10
IMHO będzie D400, matryca zapewne 24mpix DXowa-pewnie znacznie poprawiona ta z D3200, 10fps? może 9? Expeed 3, iso do 12800 natywne, korpus pewnie bliski D300/D600 wielkościowo, 3,2" ekran, może by w końcu zwiększyli rozdzielczość...
a co do szkieł - może 70-200/4, 17-55 by odświeżyli - choć nadal znakomite, przydałoby się lżejsze, tańsze i z VRem ;) Ale to takie pobożne życzenia. AF-S 105/2 i 135/2 (to drugie jeszcze VR) też spoko :)
a na to wszystko 24/1.8G albo 20/2.0G, dla mnie cud miód orzeszki. :)
Nikonie, czekamy!
ps. 16-85/4 VR - kiedyś były ploty ze z D400 będzie...

Borat1979
13-10-2012, 18:10
niestety do amatorskiego filmowania się słabo nadaje - słaba skuteczność VR i AF
Akurat przy filmowaniu AF jest zbędny a czasem wręcz uciążliwy.

Jacek_Z
13-10-2012, 23:20
Akurat przy filmowaniu AF jest zbędny a czasem wręcz uciążliwy.
Tak mówią filmowcy. Tylko, że ja kręcę totalnie amatorsko. Nie widziałem by pani na plaży (to jest mój poziom) filmowała na manualu :)
Nie mam zapędów artystycznych, nie robię slubów. Chcę pamiątek z pobytu w np Toskanii i nic. Nie da się szybko czegoś skręcić. Obraz drga, AF w krzakach i nie ma nawet zamiaru wyostrzyć. Muszę się nauczyć obsługiwać to ustrojstwo.
Jeszcze w kwestii profesjonalistów na manualu. Odkąd mam TV 42 cale i niektóre programy w HD często widzę że operator nie trafił z ostrością i np jest ona na murze, a nie na człowieku stojącym przed nim itp. To jest całkiem częste. Kto te filmy kręci? Amatorzy?

jo44
13-10-2012, 23:48
Kto te filmy kręci? Amatorzy?
I to De osiemsetką! :)

soja
14-10-2012, 10:24
Dla wszystkich malkontentów i niedowiarków. DX format is not dead yet.
Może jednak jest jakaś szansa.

http://nikonrumors.com/2012/10/12/dx-format-is-not-dead-yet.aspx/

uff, a już prawie zwątpiłem ;)
dobra informacja, tylko dlaczego wczoraj nie zajrzałem na forum, miałbym spokojniejszy dzień - a tak dopiero dzisiaj :)

teraz tylko czekać niecierpliwie
będzie i 24mpx, i 7-8fps i AF z D800, a bufor w puszce marzenie.

mihow
14-10-2012, 14:03
Premiery FX mamy już za sobą. Teraz będzie czas na DX. Zobaczycie. Nikon na pewno wypuści profi DX i pewnie pojawi się następca D5100... Co do parametrów tych premier niechciałbym się wypowiadać bo to loteria.

Lazyboy
15-10-2012, 16:54
Ja mam sklerozę i muszę wszystko wklepywać w telefon. Nawet to co mam jutro zrobić :)
O książce adresowo-telefonicznej nie wspomnę, przekroczyłem 1000 kontaktów. Takiej pamięci do numerów to chyba nikt nie ma :), a ja muszę sobie przyporządkowywać zdjęcia do kontaktu, bo mi się dziewczyny mylą :) a to jest ryzykowne ;)
3 imiona - Agnieszka, Kasia, Karolina to u mnie jest blisko 100 osób. A nazwisk często nie kojarzę albo nie znam :)

Znam ten bol - pracuje w rekrutacji - mam w sezonie ok 1000 pracownikow (dziennie) w 3 roznych miastach do ogarniecia. ;)

U-CUT
16-10-2012, 00:34
D300S to fajny aparat i mam nadzieje,ze w przyszlym roku pokaze sie jego nastepca D400.Nic nowego tu nie napisze,bufor,af,piksele dziesiatki razy o tym pisano.Ja bym chcial aparat bez wbudowanej lampy i krecenia filmow-nie potrzebne mi takie dodatki.Bede chcial robic fotki z lampa to kupie lampe i tak samo z kreceniem filmow.

SinkER
16-10-2012, 11:51
Ale wbudowana lampa jest akurat przydatna. Daje Ci możliwość sterowania lampy zewnętrznej po CLS, a jej moc możesz wyłączyć.

cz4rnuch
16-10-2012, 12:02
Oj nie. To jest body dla tych co chcą wejść w FX. Plus dla tych, którym D700 się "skończył" (przebieg)
Co do przygotowań do przejścia na pełną klatkę - radzę zawsze hobbystom by o tym myśleli kupując szkła do DX. Potem przesiadka jest mniej bolesna, wystarczy najczęsciej wymienić wtedy szeroki kąt i już.

Napisałeś mniej więcej to co ja tylko innymi słowami, bo chodziło mi dokładnie o to że zaopatrzy się w niego część dzisiejszych posiadaczy D700 którym np brakuje rozdzielczości, filmowania, "kompatkowego" rozmiaru idealnego w podróży lub po prostu lepszej matrycy(takie przynajmniej wyciągnąłem wnioski po lekturze wątku dotyczącego D600) lub jak to napisałeś "skończył im się" no i Ci którzy chcą świadomie wejść w FXa czyli mają kasę nie tylko na body ale i na obiektywy. Ci zaś którzy myśleli że kupią amatorskiego FX za 1500 zielonych, podepną do niego 35 1.8 i mają zestaw do focenia mogą się czuć nieco zawiedzeni, bo większości Polaków(we wcześniejszej wypowiedzi zapomniałem dodać że pisałem o naszym rodzimym rynku) jeszcze nie stać na cyfrową pełną klatkę niezależnie od tego czy chcą w nią wejść czy nie. Ceną 600tka od 700ki wiele nie odbiega więc moment na przejście na większą matrycę jest równie dobry(lub zły) jak kilka lat temu. Trzeba mieć świadomość, że wiekszość kosztów generuje szklarnia a ta jest sporo droższa od DXowej.

Jacek_Z
16-10-2012, 13:28
..no i Ci którzy chcą świadomie wejść w FXa czyli mają kasę nie tylko na body ale i na obiektywy. ...Często tej kasy nie mają, a chcą wejść. Nie wszyscy potrzebują FX (co widac po tym watku, o D400). A część mysli, że potrzebuje, bop na forum się ten format gloryfikuje. Przepustka do bycia "lepszym fotografem" ???

. bo większości Polaków(we wcześniejszej wypowiedzi zapomniałem dodać że pisałem o naszym rodzimym rynku) jeszcze nie stać na cyfrową pełną klatkę niezależnie od tego czy chcą w nią wejść czy nie. OK. A czy większość ją potrzebuje?
Mówisz o większości Polaków, większości fotografów w Polsce, czy większości fotografów zawodowych w Polsce? No bo to spora różnica.
Większosć fotografów to amatorzy, część z nich wchodzi w bezlusterkowce, nie widzą konieczności mieć FX. A większosć zawodowców stać na FX.

.... Trzeba mieć świadomość, że wiekszość kosztów generuje szklarnia a ta jest sporo droższa od DXowej.Tak i nie. D700 nie jest wymagający dla optyki, tam można podpiąć wszystko co kryje FX. Włącznie np z AF 70-200/4-5,6 i wieloma innymi tanimi obiektywami. Z D800 jest zdecydowanie gorzej, tu optyka ma większe znaczenie.

Pawel Pawlak
16-10-2012, 13:46
Z D800 jest zdecydowanie gorzej, tu optyka ma większe znaczenie.
Tak, jeśli chcemy oglądać 100% powiększenia na ekranie monitora.
W zastosowaniach praktycznych, największe znacznie ma współpraca danego szkła z daną matrycą a nie czy ma ona większą czy mniejszą rozdzielczość.

Jacek_Z
16-10-2012, 13:53
Jeśli przyjmiemy, że zdjęcia sa z znormalizowanym formacie, to crop 100% faktycznie się nie liczy.
Kiedyś pytałem co to dla ciebie jest znormalizowany format. Ty wymogi masz duże i szkło się u ciebie liczy.

Pawel Pawlak
16-10-2012, 14:05
dla mnie "normalizacja" oznacza - takie same wielkości obrazu końcowego.
Przykład: Tamron 28-75 to szkło które świetnie daje radę na D700 albo na D800 powiększenie obrazu do 100% demaskuje jego marność (oczywiście piszę o otwartym szkle).
Ale jeśli odpowiednio przeskaluję ten obrazek obraz do formatu 12mpix, to uzyskam efekt nie gorszy niż z d700. Więc szkło tak samo daje radę - w znormalizowanym teście.
Po prostu przy wielkich powiększeniach jego niedoskonałości są tuszowane - bo najsłabszym elementem pod względem dobrego przeniesienia "rozdzielczości" jest 12mpix matryca. PRzy pracy z D800 słabszym elementem zestawu jest obiektyw - więc to jego niedoskonałości zaobserwujemy. Ale i tak, ostatecznie pod względem rozdzielczości lepiej wypadnie zestaw z d800 niż d700

Jacek_Z
16-10-2012, 14:07
dla mnie "normalizacja" oznacza - takie same wielkości obrazu końcowego.

Ale jeśli odpowiednio przeskaluję ten obrazek obraz do formatu 12mpix, to uzyskam efekt nie gorszy niż z d700. Więc szkło tak samo daje radę..Takie same wielkości, ale nie wieksze niż 12 Mpx (czyli nie większe niz mniej napakowana matryca) - tu zgoda.

Jesli "normalizacja" będzie oznaczała 30 Mpx to wtedy okaże się, że optyka ma znaczenie.

cz4rnuch
16-10-2012, 14:08
OK. A czy większość ją potrzebuje?
Mówisz o większości Polaków, większości fotografów w Polsce, czy większości fotografów zawodowych w Polsce? No bo to spora różnica.
Większosć fotografów to amatorzy, część z nich wchodzi w bezlusterkowce, nie widzą konieczności mieć FX. A większosć zawodowców stać na FX.Ja piszę o amatorach zajmujących się fotografią bo i porównujemy sprzęt z półki teoretycznie amatorskiej i semi pro DX który może i tani nie będzie ale będzie miał wszystko co trzeba i zakładając że ma się do niego szklarnie, nie będzie wymagał dodatkowych wkładów pieniężnych(choć czasem trzeba sobie kupić nową zabawkę) za to mający wszystko czego teoretycznie potrzeba. Tak ja to widzę i nie rozumiem wpisów z przed kilku stron i tego pewnego tonu, że wszystkim potrzeba FX i wszyscy się niedługo na niego przesiądą. Z tym co napisałeś się oczywiście zgadzam, rynek FXów to raczej wierzchołek góry a nie jego podstawa.

Tak i nie. D700 nie jest wymagający dla optyki, tam można podpiąć wszystko co kryje FX. Włącznie np z AF 70-200/4-5,6 i wieloma innymi tanimi obiektywami. Z D800 jest zdecydowanie gorzej, tu optyka ma większe znaczenie. Dlatego też napisałem, że D600 to żadna super szansa na przejście, bo D700 dawał ją już wcześniej i suma sumarum niższym kosztem, przynajmniej tak mi się wydaje.

Pawel Pawlak
16-10-2012, 14:20
Takie same wielkości, ale nie wieksze niż 12 Mpx (czyli nie większe niz mniej napakowana matryca) - tu zgoda.

Jesli "normalizacja" będzie oznaczała 30 Mpx to wtedy okaże się, że optyka ma znaczenie.

Czyli Twoim zdaniem obrazek z D700 + takiego "nie najlepszego szkła", napompowany do 30mpix będzie lepszy niż z tego samego szkła, przeskalowany z 36mpix ?? No proszę Cię...

edit:
interpolacja 12mpix do 30mpix nadrobi detale które w obrazku z 36mpix matrycy i tego taniego szkła nie będą tak dobrze opisywane jak na zdjęciu z topowej optyki, ale będą ? przecież optyka ma charakterystykę analogową a nie cyfrową

Jacek_Z
16-10-2012, 14:30
Czyli Twoim zdaniem obrazek z D700 + takiego "nie najlepszego szkła", napompowany do 30mpix będzie lepszy niż z tego samego szkła, przeskalowany z 36mpix ?? No proszę Cię...Coś odwracasz kota ogonem. To ty napisałeś o tym, że optyka nie ma znaczenia gdy znormalizujemy format. Ja pisałem, że znaczenie ma, gdy ma się dużą matrycę, a 30 Mpx podałem celowo by wykazać, że ogólnikowe pisanie o normalizacji to za mało.

Pawel Pawlak
16-10-2012, 14:36
nie odwracam niczego - tłumaczę tylko że czy znormalizujemy do wielkiego powiększenia/rozdzielczości czy do małego to nie ma znaczenia :)

Jacek_Z
16-10-2012, 14:38
Ma. Jeśli weźmiesz bdb optykę (200/2VR) z D800 to na 30 Mpx będziesz miał detal. A jak te samą optykę podepniesz do D700 i zrobisz resize do 30 Mpx to detal się nie pojawi.

Pawel Pawlak
16-10-2012, 14:49
Coś mieszasz - ja napisałem że nie ma znacznie czy znormalizujemy wielkość w dół czy w górę - zawsze będzie obrazka z D800 nad d700. Niezależnie od tego czy szkło będzie super czy takie sobie, czy będzie to iso100 czu 3200.

Jacek_Z
16-10-2012, 14:54
Uzupełnię.
Jesli jakiś słoik podepnie się do D700 to moga być ostre foty. Podpięte (to samo szkło) do D800 - foty będą nieostre. Przy resize do 12 Mpx - to nie ma znaczenia - potwierdzam to co pisze Paweł.

Jeśli bardzo dobre szkło podepnie sie do D700 - da tyle detalu, ile może 12 Mpx. Podpięte do D800 da detalu więcej. Jeśli zrobimy reize do 12 Mpx - to nie ma znaczenia. Jeśli zrobimy resize do bardzo dużych formatów - to ma znaczenie czy wychodzimy z 12 czy z 36 Mpx.
Dlatego pytam co to format znormalizowany, bo to nie jest obojętne.
Przy D700 nie ma znaczenia co podepniemy. Przy D800 zaczyna to mieć znaczenie - zalezy jaki jest docelowy format wydruku. Duży - to 36 mpx i optyka ma swoje znaczenie. Duży to znaczy duży, nie jakieś tam A4 czy A3.

Pawel Pawlak
16-10-2012, 15:08
albo się nie rozumiemy, albo coś mieszasz :)
Przy wielkim powiększeniu (120x80cm starczy ?) jakość szkła oczywiście ma znacznie - na D800 większe niż na d700.Ale...
Obrazek z przykładowego tamrona i d800 nadal będzie lepszy niż z d700 i tego tamrona, pomimo tego że na D700 obraz powiększony do 100% wydawał się ostrzejszy.
Zmiana optyki na lepszą będzie bardziej zauważalna w zestawieniu z d800 niż z d700.
Ale przecież nie oznacza to dla przeciętnego "kowalskiego" że D800 "wymaga" dobrego szkła a d700 "toleruje" kiepskie, bo obrazek z d700 niezależnie od tego jakie powiększenie i jakie szkło zawsze będzie gorszy niż z d800 (oczywiście pomijam bardzo małe wielkości obrazu końcowego, przy których nie będziemy mogli wskazać który jest lepszy).

grissley
16-10-2012, 15:40
A czemu piszecie o resize 12MPx->30MPx (D700) oraz 36MPx->30MPx (D800), zamiast 12MPx->30MPx (D700) oraz 36MPx->12MPx->30MPx?
Dopiero wtedy pomijamy aspekt wyjściowej rozdzielczości matrycy...
Inaczej resize w dół (zawsze?) powinien dać więcej detalu, niż resize w górę...

Jacek_Z
16-10-2012, 16:10
.. bo obrazek z d700 niezależnie od tego jakie powiększenie i jakie szkło zawsze będzie gorszy niż z d800 (oczywiście pomijam bardzo małe wielkości obrazu końcowego, przy których nie będziemy mogli wskazać który jest lepszy).Nie zawsze. To co w nawiasie jest bardzo ważne, wracam do pytania: co to jest dla ciebie format znormalizowany? Jakie powiększenia uważasz za bardzo małe? A4 to dla ciebie może byc coś bardzo małego, a inni robią taki format tylko od święta.

Inny przykład - jpg z puszki i CA. Przy D700 problem nie występował praktycznie wcale. Po częsci dlatego, że body je usuwa z automatu, bez pytania sie nas czy chcemy :) W D800 słabe szkła (czasami 85/1.4 - więc nie takie słabe) dają CA grubą na 3 piksele i body tego nie likwiduje. CA widac też po resize na 12 Mpx. To sytuacja skrajna, ale ... bywa.

adamouse
16-10-2012, 23:48
tak na marginesie to daleko odeszła dyskusja od tematu wątku... Gdzie D400 się podziało? ;)

mihow
16-10-2012, 23:51
tak na marginesie to daleko odeszła dyskusja od tematu wątku... Gdzie D400 się podziało? ;)

Oficjalnie jeszcze nie ma - czekamy na premierę ;)

rychu_cmg
17-10-2012, 00:24
Oficjalnie jeszcze nie ma - czekamy na premierę ;)
I jeszcze trochę poczekamy, bo już od dłuższego czasu nie ma o D400 przecieków

Girdian
17-10-2012, 09:46
I jeszcze trochę poczekamy, bo już od dłuższego czasu nie ma o D400 przecieków

I chyba zamiast D400 będzie D7100 bo Canon podobno też planuje połączyć 7D z 60D więc powstanie coś w rodzaju D7000. Chyba że znowu Nikon z Canonem zamienią się klasyfikacją aparatów ja kto było w przypadku premiery D7000 i 7D :smile:

cz4rnuch
17-10-2012, 13:56
I chyba zamiast D400 będzie D7100 bo Canon podobno też planuje połączyć 7D z 60D więc powstanie coś w rodzaju D7000. Chyba że znowu Nikon z Canonem zamienią się klasyfikacją aparatów ja kto było w przypadku premiery D7000 i 7D :smile:

Jeśli miałbym się doszukiwać analogii, to z ostatnich przecieków wynikałoby że raczej pojawi się D400 a zniknie seria D7xxx bo plotkuje się, że 7D mark II ma zastąpić tak jak piszesz 7D i serię dwucyfrową(a ta miałaby zniknąć) oraz mieć ok 20mpx i 10fps co sugeruje mocną i bezkompromisową maszynę. Nie zmienia to faktu że to tylko ploty :)

Linki do plot na: <<optyczne>> (http://www.optyczne.pl/5293-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html) i <<canonrumors>> (http://www.canonrumors.com/category/photography/canon-7d-mark-ii/)

Zeb McKane
17-10-2012, 14:24
Moje hipoteza:
- Jeżeli D400 powstanie to tylko po to aby osoby korzystające obecnie z Dx + z rozbudowanej dobrej szklarnii DX mogły kupić lepsze body (i za 3 lata całość wymienić na FX...)
- dla chcących wejść w system N zakup potencjalnego DX400 + dobrej rozbudowanej szklarni nie ma uzasadnienia (cena/jakość) więc go nie będzie

R
17-10-2012, 14:29
Moje hipoteza:
- Jeżeli D400 powstanie to tylko po to aby osoby korzystające obecnie z Dx + z rozbudowanej dobrej szklarnii DX mogły kupić lepsze body

do tego bedzie nastepca 7000. z reszta sie zgadzam.

Jacek_Z
17-10-2012, 15:18
Jeśli miałbym się doszukiwać analogii, to z ostatnich przecieków wynikałoby że raczej pojawi się D400 a zniknie seria D7xxx Nikon zrezygnował z serii Dxx a stworzył 3 linie amatorskie - D3xxx, D5xxx i D7xxx. Bez sensu by znikneła seria D7xxx która niedawno została wprowadzona i wreszcie wyprostowała sprawy związane z nazewnictwem.
Nie patrz na numeracje canona.
W Nikonie było mniej sensownie, bo seria Dxx stała niżej niż Dxxx. Teraz, gdy jest Dxxxx jest jaśniej - dłuższy symbol to niższa półka.

cz4rnuch
17-10-2012, 15:34
Nikon zrezygnował z serii Dxx a stworzył 3 linie amatorskie - D3xxx, D5xxx i D7xxx. Bez sensu by znikneła seria D7xxx która niedawno została wprowadzona i wreszcie wyprostowała sprawy związane z nazewnictwem.
Nie patrz na numeracje canona.
W Nikonie było mniej sensownie, bo seria Dxx stała niżej niż Dxxx. Teraz, gdy jest Dxxxx jest jaśniej - dłuższy symbol to niższa półka.

Nie zrozumiałeś mnie. Ja właśnie chciałem podważyć sens takich porównań. Uważam że nie ma co doszukiwać się analogii a moja wypowiedź odnosiła się do wpisu kolegi który moim zdaniem był nielogiczny, a przynajmniej wnioski jakie wyciągnął. Moja hipoteza o zniknięciu linii Dxxxx to próba zobrazowania tego, co by było gdybym poszedł jego tokiem rozumowania.

mihow
17-10-2012, 16:01
Nikon zrezygnował z serii Dxx a stworzył 3 linie amatorskie - D3xxx, D5xxx i D7xxx. Bez sensu by znikneła seria D7xxx która niedawno została wprowadzona i wreszcie wyprostowała sprawy związane z nazewnictwem.

Właśnie tego się obawiam. Że DX to będą Dxxxx a semi-pro i pro to będą tylko puszki Dxxx FX... W sumie to rozumiem - FX staje się standardem powoli w profesjonalnej fotografii. I nie mam pretensji.

Poczekam sobie do wiosny przyszłego roku - jeżeli okaże się, że nie będzie D400, to chyba kupię D700 (jeżeli jeszcze gdzieś dostanę nowe) i wymienię obiektywy. Zostawię ew 35 1.8 i kupię 24-70 2.8. Jak kasy starczy to kupi się też coś tele ze światłem 2.8.

Zobaczymy.

Slawek Wojtczak
17-10-2012, 18:10
Nie ma mowy abyś wiosną dostał nowego d700... sam pamiętam jak po wejsciu d300s, szybko rozeszły się d300.

Zeb McKane
17-10-2012, 19:06
Poczekam sobie do wiosny przyszłego roku -
.
To ja poczekam do wiosny i może zamienię swoją S 17-35 na Twojego 17-55 (z niewielką dopłatą... oczywiście). :smile:

mihow
17-10-2012, 19:37
Nie ma mowy abyś wiosną dostał nowego d700... sam pamiętam jak po wejsciu d300s, szybko rozeszły się d300.

Eeee - zawsze się gdzieś jakaś sztuka uchowa :) To jest rewelacyjny aparat...

Slawek Wojtczak
17-10-2012, 19:46

Właśnie, dlatego, że jest rewelacyjny, szybko go wykupią Ci, którzy czekali na jego następce i nie pasuje im ani d600, ani d800 :)

Ja czekam na d400, jeśli wyjdzie w pierwszym kwartale nowego roku to chyba go kupię, ale teraz jestem coraz bardziej zafascynowany d800 :) Do ptaszków z 500/4 VR będzie idealny zestaw :)

Jacek_Z
17-10-2012, 23:49
Właśnie tego się obawiam. Że DX to będą Dxxxx a semi-pro i pro to będą tylko puszki Dxxx FX... Ale ja nie napisałem, że Dxxx to będa tylko FX. Może być semipro DX - np D400. Wg mnie. Ale czy go dadzą?

Eeee - zawsze się gdzieś jakaś sztuka uchowa :) To jest rewelacyjny aparat...Kupić takiego z przebiegiem kilka tys i już. Czy koniecznie trzeba nówek? Nówki szukają ci co potrzebują faktur VAT.

soja
18-10-2012, 07:45

nie to żebym chciał cię zmartwić, ale od dłuższego czasu już niewidziałem nówki w sprzedaży

damciop03
18-10-2012, 08:25
Ja niestety zaczynam podzielać zdanie tych, którzy uważają że nie będzie następcy D300s a liczyłem na tańsza dobrą puszkę reporterską w takiej sytuacji trzeba będzie pomyśleć o reporterskim D3s może D3 po nowym roku. Pomysł na D700 jakoś mi przechodzi a nawet nie rozważałem D600 czy D800 a nie będę się pakował w następce D7000, który pewnie pokarze się w pierwszym kwartale tak sądzę. Ciekawe tylko co Canon zrobi z 7d. Jakby wypuścili jego następce to i napędzili by Nikona żeby wypuścił coś o podobnej klasie. Może Nikon skusi się o ulepszoną wersję 24-70 jako, że trzy nowe puszki fx mają w tym roku. :)

SlaWasII
19-10-2012, 18:46
Jacku, dzięki! Mój D60 awansował... ;)
Ale prawdą jest, że numerologia w Nikonie jest powalająca.

Wracając do tematu.
Zdjęcia robię bardzo amatorsko i z wielkim zamiłowaniem. Efekty moich wypocin, to niestety jedna wielka porażka. Nic to! Takie hobby... Po prostu lubię gadżety i z utęsknieniem czekam, by wydać parę kilo na D400. Kiedyś kupowałem w nieskończoność D300, potem D300s, aż w końcu zniknęły oba na długi czas i nie kupiłem nic. Teraz inwestuję w szklarnię i czekam. FX omijam szerokim łukiem jak mogę. Dziś kupowanie D300s dla takiego niepoprawnego gadżeciarza jak ja, to trochę bez sensu. D7xxx nigdy nie misie - nie pytajcie dlaczego. ;)

Jeszcze offtopiczne słówko w poruszonym tu problemie do czego służy aparat, kamera i telefon. Też lubię mieć odpowiednie urządzenie do jego zastosowań. Ale od jakiegoś czasu mój HTC służy również do wysyłania jotpegów z lustrzanki via Eye-Fi. Rewelacja! Jestem gdzieś w górach, czy nad jakimś jeziorem, a moi znajomi nieomal na żywo śledzą mój travel... Nie muszę nic robić, poza naciskaniem spustu migawki. Byle był zasięg GSM.
Na co dzień, wracam z "sesji", plecak ze sprzętem w kąt, odpalam komputer, a tu dzisiejsze zdjęcia już są. Znaczy, same się ładują na dysk. Włączam TV, a tu już DLNA jest w stanie na 46 calach pokazać rodzinie moje fotki. Ciągle mnie to bawi i rajcuje. :mrgreen:

Reasumując. Oczekuję od D400 wbudowanego GPS-a i WiFi. Biorę to w ciemno za niemal dowolną cenę. Jak szaleć to szaleć. Jak nie, to stary D60 jeszcze coś tam potrafi... :razz:

ALF
19-10-2012, 21:24
eż lubię mieć odpowiednie urządzenie do jego zastosowań. Ale od jakiegoś czasu mój HTC służy również do wysyłania jotpegów z lustrzanki via Eye-Fi. Rewelacja! Jestem gdzieś w górach, czy nad jakimś jeziorem, a moi znajomi nieomal na żywo śledzą mój travel... Nie muszę nic robić, poza naciskaniem spustu migawki. Byle był zasięg GSM.

Szczerze... w tylnej części ciała mam, to co robią znajomi w górach czy nad jeziorem. I wara innym od tego, co ja tam robię. Jeżeli będę chciał być ze znajomymi, umówię się z nimi na wspólny wypad. Nie rozumiem tego ciągu do powszechnego ekshibicjonizmu.

grissley
19-10-2012, 21:43
Nie rozumiem tego ciągu do powszechnego ekshibicjonizmu.
Ja też nie, ale to jest coraz powszechniejsze i chyba trzeba się z tym pogodzić (przynajmniej u innych).
Niektórzy znajomi nawet stojąc w kolejce za mięsem, potrafią jej długość przez komórkę komentować na "fejsie"... :/

docxxx
19-10-2012, 22:02
D400/D7100 do lutego 2013 bedzie. Moge sie nawet zalozyc

mihow
19-10-2012, 23:35
D400/D7100 do lutego 2013 bedzie. Moge sie nawet zalozyc

No to czekamy :)

soja
20-10-2012, 00:09
mi tam ciągle plącze się, że jednak jeszcze w tym, ale jak już zdecydowaliście, że ma być w 2013 to trudno ;)

ALF
20-10-2012, 00:25
Stawiam raczej na marzec/kwiecień.

SlaWasII
20-10-2012, 01:39
Szczerze... w tylnej części ciała mam, to co robią znajomi w górach czy nad jeziorem. I wara innym od tego, co ja tam robię. Jeżeli będę chciał być ze znajomymi, umówię się z nimi na wspólny wypad. Nie rozumiem tego ciągu do powszechnego ekshibicjonizmu.
???
Czy dobrze zrozumiałem? W górach i nad jeziorem nie robisz zdjęć w ogóle? A może robisz i nigdy nikomu ich nie pokazujesz? ;)

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Słowo klucz: "powszechny".
Nie wszyscy znajomi oglądają moje zdjęcia. I nie wszystkie. I nie daj Boże znajomi znajomych. I bynajmniej nie publicznie. Czy podanie linka, do kilku wybranych z poziomu body zdjęć (naciśnięciem jednego guziczka z kluczykiem) żonie, bratu, szwagrowi czy jednemu koledze, to już powszechny ekshibicjonizm?!
Prywatność trzeba umieć sobie poustawiać. Ja nigdy nie miałem z tym problemów.
Alf, z całym szacunkiem, piszemy o całkiem różnych rzeczach. Ja robię fotografie wyłącznie po to, żeby niektóre z nich pokazać... niektórym... gratis... :)

Reasumując.
Jako fotograf amator w pewnym sensie jestem ekshibicjonistą. A jakże! Ale nie powszechnym. Ze świecą szukaj moich zdjęć...
Jeśli już musimy dosadnie nazywać nasze zboczenia, to na wyłączność pozostawiam sobie onanizm sprzętowy. ;)

Mam nadzieję, że nie przesadziłem w mej polemice?

ALF
20-10-2012, 12:56
Oczywiście robię zdjęcia. Zdjęcia prywatne pokazuję rodzinie, kolegom (wybrane), pewną niewielką część upubliczniam. Moje zdjęcia (poza prywatnymi) włóczą się po różnistych publikacjach, wystawach czy portalach.
Nie pisałeś o rodzinie, ale o znajomych, a to pojęcie bardzooooo szerokie. Do rodziny zaliczam osób kilkanaście, dalszej kilkadziesiąt. Przyjaciół mam kilkunastu, kolegów kilkudziesięciu, znajomych kilka tysięcy. Znajomych w pojęciu znanych, z którymi miałem trochę dłuższy kontakt, kilkadziesiąt tysięcy.

SlaWasII
20-10-2012, 13:22
No to nam wyszedł niezły offtop z offtopa... :mrgreen:

Istotne w Eye-Fi jest to, że firmware napisany jest rewelacyjnie. Nie ma się do czego przyczepić. Co kto ogląda można błyskawicznie i w sposób bardzo naturalny i intuicyjny zmieniać. Można sobie zdefiniować wiele źródeł na wysyłane zdjęcia. Każde źródło może mieć inne grono odbiorców. Można też ustawić, że dostęp mam tylko ja. Można wysyłać na serwery ftp... Wszystko można konfigurować i przełączać również w aplikacji zainstalowanej na Androidzie, kilkoma ruchami palca. ;)

Gdy płynę w jakiś ciekawy rejs, to choćby to było na końcu świata, mój brat, też żeglarz, w kilka chwil po zrobieniu zdjęcia może je zobaczyć.
I nie wiem dlaczego, ale ten rewelacyjny IMO wynalazek, jakoś nie cieszy się popularnością.
A najdziwniejsze jest to, że do dziś w lustrzankach, WiFi i GPS są niespotykane. Dlaczego?! Wszelkie przystawki i protezy są najczęściej bardzo nieporęczne... Mam nadzieję, że się doczekam takiego rozwiązania. Może nie w D400 ale kto wie?

Borat1979
21-10-2012, 04:14
Ale wbudowana lampa jest akurat przydatna. Daje Ci możliwość sterowania lampy zewnętrznej po CLS, a jej moc możesz wyłączyć.
Wyłączyć moc... dobre :)

Akurat wyzwanie lampą wbudowana jest potrzebne jak umarłemu kadzidło.

Jacek_Z
21-10-2012, 09:25
Mnóstwo osób tak robi, nie widzę w tym nic dziwnego.

docxxx
21-10-2012, 10:22
Akurat wyzwanie lampą wbudowana jest potrzebne jak umarłemu kadzidło.
Głupoty piszesz. Juz za czasow D80 kolega Canoniarz zazdroscil mi tego ficzera. To bardzo przydatna rzecz. Jako slave lampa + parasolka i wio!

ALF
21-10-2012, 11:43
Do tego czasem, zwłaszcza przy zdjęciach z bliska, można użyć spokojnie lampy wbudowanej, zamiast bawić się w wyciąganie, zakładanie itd.

kazziz
21-10-2012, 12:33
Chłopaki, nie offtopujcie już aż tak :D
Imho - D400 pojawić się musi. Dlaczego? Bo najtańszą szybką reporterską puszką Nikona jest aktualnie D4, a w Canonie - 7D. Coś tu nie gra... ;)

Tapatalk

Borat1979
21-10-2012, 17:44
Imho - D400 pojawić się musi. Dlaczego? Bo najtańszą szybką reporterską puszką Nikona jest aktualnie D4, a w Canonie - 7D. Coś tu nie gra... ;)
Musi to na Rusi :)

Prędzej będzie reporterska odmiana D800 z mniejsza matrycą niż to D400.

kazziz
21-10-2012, 18:03
Ale... Może ja sie mylę, ale wydaje mi sie, że przerobienie D800 na reporterską puszkę to nie tylko kwestia matrycy.
Komora lustra, migawka...

Tapatalk 2

Borat1979
21-10-2012, 18:42
Ale... Może ja sie mylę, ale wydaje mi sie, że przerobienie D800 na reporterską puszkę to nie tylko kwestia matrycy.
Komora lustra, migawka...
A niby dlaczego komora lustra ma się różnic? Przecież wymiary elementów i ich budowa pozostaje ta sama bez względu na upakowanie pikseli na matrycy.

kazziz
21-10-2012, 18:55
Musimy przyjąć 2 warianty: albo szybszy niż D800 czy D600 FF, który jak D700 wyciąga 7fps, albo - i ku tej opcji bym sie jednak skłaniał - DX który wali 8 klatek czy coś w tym stylu.
W przypadku numer jeden raczej chodzi o przebudowę - zmiana silnika na szybszy chociażby. Procesor, bufor itd. mogą pozostać te same bo mniejsze upakowanie = mniej danych, ale to chyba oczywiste.

Natomiast jak DX - to chyba nie będzie to "szybkie D800" tylko stricte - następca D300ki. Mniejsze lustro, AF niemal skopiowany z D4 jak w D300 był z D3 itp.

I w jednym, i w drugim przypadku nie będzie to "szybkie D800".
Chyba, że zrobią D800s jako "małe D4" tak jak D700 było "małym D3"...

kazziXperia + Tapatalk 2

U-CUT
21-10-2012, 20:13
To D600 nie ma 5.5 fps

Borat1979
21-10-2012, 20:29
Musimy przyjąć 2 warianty: albo szybszy niż D800 czy D600 FF, który jak D700 wyciąga 7fps, albo - i ku tej opcji bym sie jednak skłaniał - DX który wali 8 klatek czy coś w tym stylu.
W przypadku numer jeden raczej chodzi o przebudowę - zmiana silnika na szybszy chociażby. Procesor, bufor itd. mogą pozostać te same bo mniejsze upakowanie = mniej danych, ale to chyba oczywiste. Prościej przeprojektować D800 dać mu matrycę z mniejsza ilości mpix i jest puszka reporterska. Wyraźnie widać, że serię D100/D200/D300 zastępuje seria D7xxx

kazziz
21-10-2012, 20:44
Prościej przeprojektować D800 dać mu matrycę z mniejsza ilości mpix i jest puszka reporterska. Wyraźnie widać, że serię D100/D200/D300 zastępuje seria D7xxx

Ale... D7000 to raczej pomiędzy D90 a D300, chyba że rozdzielilismy i nie będzie już semi-pro reporterskiej jak trzysetka. Ale w takim wypadku Nikon oddaje pole Canonowi 7D lub nadchodzącej Mark II tegoż.

Bo w tym momencie jedyną reporterską puszką jest D4, a w poprzedniej linii było D3, D700 i D300. Coś tu nie gra. ;)

kazziXperia + Tapatalk 2

rychu_cmg
21-10-2012, 20:53
ABo w tym momencie jedyną reporterską puszką jest D4, a w poprzedniej linii było D3, D700 i D300. Coś tu nie gra. ;)

kazziXperia + Tapatalk 2
D700 zabrał Nikonowi sporo potencjalnych nabywców D3

kazziz
21-10-2012, 21:34
D700 zabrał Nikonowi sporo potencjalnych nabywców D3

To jest fakt, co nie zmienia faktu że D3s też się sprzedawał.

Co do D400 jeszcze - o ile się pojawi, będzie pewnie filmowal 60fps, może i więcej. Pewnie tego nie odpuszczą.

kazziXperia + Tapatalk 2

bogdi64
21-10-2012, 22:49
Prościej przeprojektować D800 dać mu matrycę z mniejsza ilości mpix i jest puszka reporterska. Wyraźnie widać, że serię D100/D200/D300 zastępuje seria D7xxx

D7000 zastępuje d70 - D80 - D90
seria D100-200-300, to zupełnie inny odbiorca
(oj kuleje znajomość linii nikona) a takie wnioski są "wyciągane"

kazziz
21-10-2012, 23:09

Zgadzam się - choć z drobną uwagą, że D7000 to jednak "pół półki" wyżej niż D90 i niżej niż D300s.
Od tego ostatniego w kilku kwestiach (matryca, filmy) lepszy, w wielu słabszy (korpus! i fps!, górny lcd, poziomice w LV czy tryb af przez opuszczenie lustra w LV i wiele innych).

I dlatego ciągle mówię, że nie D7100 czy jakieś szybkie D800, a normalne, szybkie D400.

kazziXperia + Tapatalk 2

bogdi64
21-10-2012, 23:33
Zgadzam się - choć z drobną uwagą, że D7000 to jednak "pół półki" wyżej niż D90 i niżej niż D300s.
Od tego ostatniego w kilku kwestiach (matryca, filmy) lepszy, w wielu słabszy (korpus! i fps!, górny lcd, poziomice w LV czy tryb af przez opuszczenie lustra w LV i wiele innych).

I dlatego ciągle mówię, że nie D7100 czy jakieś szybkie D800, a normalne, szybkie D400.

kazziXperia + Tapatalk 2

przecież to normalne, na tym, polega wprowadzenie nowego modelu, pomiędzy d100 - d200 - d300 były dość istotne zmiany i ta sama grupa odbiorców

a d7000 w stosunku do d90, to są zmiany mieszczące się w tej "półce", pomiędzy tymi seriami przede wszystkim najważniejsza różnica to szybkość i wykonanie i to kwalifikuje właśnie d7000 do "półki niżej"
seria d7000 to zupełnie inny odbiorca, tu mam być ładny obrazek i duuużo "bajerów"
seria d300 - to młotek do pracy, tu mniej istotna jest "super-hiper-wypaśna matryca" tu jest potrzebna wytrzymałość i szybkość

kazziz
21-10-2012, 23:54
Moim zdaniem nadal D7k jest wyżej od 90ki, o czym niech świadczy też to że prawie idealnie dwa lata mamy je nadal równolegle na półkach, choć chyba 90 się kończy. I fajnie, bo każdy może wybrać co chce, 90 jak chce obsługi na wyższym poziomie, 5100 jak chce bajerów a 7000 jak... Go stać ;) albo chce mieć jedno i drugie czy jakieś trzecie. I już.
Ale każdy może swoje zdanie mieć ;) mnie 7000 wystarcza do moich zadań, nie potrzebowalem trzysetki kupując rok temu i nadal uważam, że dobrze wybrałem, mimo że trybu auto używa w nim tylko moja dziewczyna ;)

Zatem - dalej brak "mlotka" DX, odpowiednika/wyższego niż 7D.

kazziXperia + Tapatalk 2

RAF7705
21-10-2012, 23:59
D7000 to miał być następca d90, wiec nie rozumiem o jakiej pół półce wyżej mowa.
D90 powinno w takiej sytuacji dawno zniknąć z półek.

kazziz
22-10-2012, 00:50
D7000 to miał być następca d90, wiec nie rozumiem o jakiej pół półce wyżej mowa.
D90 powinno w takiej sytuacji dawno zniknąć z półek.
Ano takiej prywatnie wymyslonej. Wyobraź sobie sklep. W sklepie obok siebie canona i Nikona posegregowane według parametrów.
Skupmy się na modelach D300, D7000 i D90 oraz 7D, 50D i 60D.
Każda firma ma swoją "półkę".
Nikon i Canon się zazębiały.
D300 było wyżej właśnie o rzeczone pół niż 40D i 50D (choć w drugim przypadku już niewiele), ale od dwucyfrowych Canonów - również o pół, czyli w sumie półkę niżej niż trzyseta, stalo D90.
Potem pojawił się 7D - półka D300ki. 60D - półka D90. I D7000 - półka jednak bliższa 50D niż D90 i 60D.

Stąd właśnie określenie "pół półki wyżej" w moim przypadku.

Może D7000 mial zastąpić D90, ale, cholera, chyba się przypadkiem udał za dobry ;) i tak sobie egzystują dwa lata obok siebie...

kazziXperia + Tapatalk 2

Borat1979
22-10-2012, 01:21
(oj kuleje znajomość linii nikona) a takie wnioski są "wyciągane"
D7000 oferuje prawie to samo co D300s. Tym sposobem Nikon chce wymusić przejście użytkowników serii dwucyfrowej na D7xxxx a użytkowników D300/300s na pełną klatkę. Ewidentnie widać, że Nikon stawi na FF. Mogę się założyć o flaszkę, że w kategorii amatorskiej zostaną puszki DX a dla zaawansowanego amatora będzie D600. W kategorii profesjonalne pozostaną tylko puszki FF.

ALF
22-10-2012, 01:27
To "prawie" robi wielką różnicę... różnicę półki i różnicę odbiorców.

kazziz
22-10-2012, 01:40
Dokladnie, to prawie robi różnicę naprawdę sporą. Nie ma mlotka (D400), pozostaje młot pneumatyczny.

To co, borat, nie będzie D400? Zakład przyjmuję. A jaką flaszkę? :D

kazziXperia + Tapatalk 2

Pawel Pawlak
22-10-2012, 05:52
D7000 to prawie ta sama półka jak D300s, jak D600 prawie jak D700 ;)
Większość osób które skorzystały już z "półki" D300/d700 zauważa sporą różnice w tym "prawie" i nie zawsze chce pozostać na tej "prawie takiej samej", ale jednak niższej półce ;)

Jacek_Z
22-10-2012, 10:54
D7000 oferuje prawie to samo co D300s..A D600 prawie to co D800?
Tak i nie. Inny AF i inna obudowa - spora część ludzi przyzwyczajona do wyższej półki nie chce modeli D7000 czy D600.

SlaWasII
22-10-2012, 20:45
Jak to dobrze, że nie miałem okazji się przyzwyczaić... :mrgreen:

mihow
22-10-2012, 23:10
Fotografowałem sporo D300s i D700... Dlatego chcę D400 :) Właśnie ze względu na obudowę... Jest spooooora różnica w użytkowaniu...

weller
24-10-2012, 14:10
Wystarczyło by gdyby do D300 wstawili FX. Naprawdę było by ślicznie. Gorzej z tymi dla których mnożnik 1,6 robił różnice.

Pawel Pawlak
24-10-2012, 14:16
Wystarczyło by gdyby do D300 wstawili FX. Naprawdę było by ślicznie. Gorzej z tymi dla których mnożnik 1,6 robił różnice.

Pobudka !! to już się stało w 2008r, a aparat nazywa się D700 ;)

stachmuszel
24-10-2012, 15:15
Pobudka !! to już się stało w 2008r, a aparat nazywa się D700 ;)

Tak, ale koledze chodziło o ergonomię. Moim zdaniem D200/D300/s pracuje się wygodniej, niż D700.

TOP67
24-10-2012, 15:29
A czym się różni D700 od D300/200 pod względem ergonomii? Jest troszkę cięższy, bo ma większy pryzmat. Co poza tym?

stachmuszel
24-10-2012, 15:34
Ze względu na większy pryzmat ma mniejszy wyświetlacz LCD i płytszy uchwyt.

TOP67
24-10-2012, 15:38
Ale to jest właśnie konsekwencja włożenia matrycy FX. Poza tym postulat bez sensu, bo dyskutujemy o szybkim aparacie DX.

Jacek_Z
24-10-2012, 15:49
Tak, ale koledze chodziło o ergonomię. Moim zdaniem D200/D300/s pracuje się wygodniej, niż D700.

Ze względu na większy pryzmat ma mniejszy wyświetlacz LCD i płytszy uchwyt.D700 ma mniejszy LCD od D200? O jakim LCD mówisz? Tym z tyłu? Na odwrót.
Mi się zdecydowanie wygodniej pracowało z D700 (D200 nadal mam - leży od 3 lat nieużywany) ze względu na wiele potrzebnych funkcji dostepnych bezpośrednio na przyciskach. Przewaga D700 w LCD była ogromna, wreszcie mogłem oceniać ostrość zdjęć.

stachmuszel
24-10-2012, 15:51
Jacku, mowa o górnym LCD. W D700 jest mniejszy, nie ma na nim drabinki.
O jakich funkcjach mówisz które są pod przyciskami w D700, a brak ich w D200? Guzikologia jest prawie identyczna w obu korpusach.

Pawel Pawlak
24-10-2012, 16:02
D700 jest cięższy niż D300 bo ma większy pryzmat i od niego grubszy bo musi mieć większą komorę lustra. To są własnie konsekwencje wsadzenia matrycy FX w D300. Oczekiwanie że D300 z matrycą FX utrzyma swoje gabaryty jest utopijne. Równie dobrz można by marzyć o nikon 1 w obecnych gabarytach, ale z matrycą od pentax 645D

Jacek_Z
24-10-2012, 16:07
Jacku, mowa o górnym LCD. W D700 jest mniejszy, nie ma na nim drabinki.
O jakich funkcjach mówisz które są pod przyciskami w D700, a brak ich w D200? Guzikologia jest prawie identyczna w obu korpusach.
Jak to nie ma drabinki? Kojarzę, że korekcję ekspozycji ustawiałem.
Ja jak zwykle mam inne potrzeby niż cała reszta swiata ;) i dla mnie fajny jest guzik L (lock), w D700 mozna przypisać to do funkcyjnego. W D200 nie ma tej opcji. Bałem się o D800, na szczęście to zachowano.
Inne ważne guziki to powiększanie i pomniejszanie - w D700 zrobiono to lepiej.
Trzeci ważny to guzik Info.
W D800 się z kolei cieszę z Picture Control, bo staram się robić dobre jpg i często ingeruję w profile.

adamouse
24-10-2012, 16:07
Równie dobrz można by marzyć o nikon 1 w obecnych gabarytach, ale z matrycą od pentax 645D

Na której obiektywy 1 będą rysować piękne kółka :D

stachmuszel
24-10-2012, 16:17
Jak to nie ma drabinki? Kojarzę, że korekcję ekspozycji ustawiałem....

http://www.dpreview.com/reviews/nikond700/6

Drabinki niet :-)

A tu jest:

http://www.dpreview.com/reviews/nikond300/6

cz4rnuch
24-10-2012, 16:33
http://www.dpreview.com/reviews/nikond700/6

Drabinki niet :-)

Polecam dział 3 cytowanego testu: Body & Design, sekcja: Top Control Panel a drabinka sama się znajdzie ;) <<klik>> (http://www.dpreview.com/reviews/nikond700/3)

stachmuszel
24-10-2012, 16:41
Ale wstyd, faktycznie. Dawno nie miałem w łapie swojego D700:-)
No ale LCD jest napewno mniejszy w D700.

kazziz
25-10-2012, 00:05
Jest i będzie. Dwuseta i trzyseta mialny największe górne lcd.
Ale takie porównania są jeszcze lepsze jak spojrzymy na "konkurenta" z dwiema siodemkami w nazwie :D

Moim zdaniem będzie utrzymany poziom wagowy trzysetki.

kazziXperia + Tapatalk 2

weller
26-10-2012, 11:24
Jak się nie da jak się da, a D600, upakowali FX do puszki pokroju D7000-D90.

TOP67
26-10-2012, 11:35
I wszyscy na to narzekają. Poza tym D600 jest sporo większa od D7000. Dużo bardziej niż D700 od D300s.

kazziz
26-10-2012, 12:01
Jak się nie da jak się da, a D600, upakowali FX do puszki pokroju D7000-D90.
Bez urazy, ale chyba nie miałeś możliwości bezpośrednio porównać 600ki i 7000 :-D jest różnica.
Ale nie wszyscy narzekają :-D

kazziXperia + Tapatalk 2

soja
26-10-2012, 12:52
po co takie gdybanie?
chyba wszyscy się zgadzają, żę korpus trzysetki jest optymalny i brak tylko bebechów - które też już wybraliśmy ;)
ja tam czekam na właśnie takie zestawienie

lukaszm
26-10-2012, 13:27
po co takie gdybanie?
chyba wszyscy się zgadzają, żę korpus trzysetki jest optymalny i brak tylko bebechów - które też już wybraliśmy ;)
ja tam czekam na właśnie takie zestawienie

Nie tylko korpus. AF w D300s jest sprawniejszy niz w D7000, to akurat testowalem.
Fakt D7000 ma troszke lepsza matryce, ale zapis z bufora na karte w D300s tez inna liga.

Gdybym mial zostac z DX, co nie jest jeszcze przesadzone, to D7000 dokupie do pary z D300s, mojej ukochanej D3000 troszke ma matryce za slaba na wiekszych ISO.

Niechce czekajacych martwic, ale Nikon nigdy tylu DSLR w jednym roku na rynek nie wypuscil.
Ale jest walka o klijenta w kazdym segmecie i mozliwe, ze zechca jakosc przepasc miedzy D7000, a D600 zapelnic. Takie tanie reporterskie body, wszyscy chcieli by ISO w DX takie jak ma D3.

lukaszD1x
26-10-2012, 14:16
A ja uważam że nie będzie już D400 stawiał bym raczej na D7000s lub D8000 . Body jak w 7000 24mpix DX i tyle no może 5fps i ruchomy ekran na przegubie aparatu .

bogdi64
26-10-2012, 14:34
nie ważne jak "to" się będzie nazywało, ważne aby ZOSTAŁ KORPUS d300 z "polepszoną" matrycą, NIECH MECHANIKA będzie tak sama - bo to już sprawdzona i ŻADENGO zmniejszania ilości fps, marzeniem by było - te same karty - ten sam aku - ten sam grip - ale to marzenia na które księgowi nie pozwolą

look
26-10-2012, 15:05
nie ważne jak "to" się będzie nazywało, ważne aby ZOSTAŁ KORPUS d300 z "polepszoną" matrycą, NIECH MECHANIKA będzie tak sama - bo to już sprawdzona i ŻADENGO zmniejszania ilości fps, marzeniem by było - te same karty - ten sam aku - ten sam grip - ale to marzenia na które księgowi nie pozwolą

...i oby Twoje pisanie się spełniło...amen :)

U-CUT
26-10-2012, 15:05
ilosc fps ma byc wieksza i szybszy zapis na karty inaczej nikon na mnie nie zarobi.

fader_audio
26-10-2012, 15:19
ilu jeszcze wierzy w d400, chyba jest już nas coraz mniej, sytuacja jest taka że nie wiadomo do końca czy czekać czy kupować fx lub resztki z d300s. Ja narazie i tak mamważniejsze wydatki a jak dojdzie do decyzji zakupu myślę ze wszystko się wyjaśni.

weller
26-10-2012, 15:21
Pod jakim względem D7000 ma lepszą matrycę od D300, chyba nie ilości pikseli czy ilości szumów!!! Pod jakim względem?

pokerist
26-10-2012, 15:45
Pod jakim względem D7000 ma lepszą matrycę od D300, chyba nie ilości pikseli czy ilości szumów!!! Pod jakim względem?

własnie szumów !, dynamiki tonalnej, szczegółów i kazdej przyjacielu...

Rafał_Sz
26-10-2012, 15:49
Ostatnio pracowałem z D300 i D7000 w bardzo trudnych warunkach. ISO w okolicach "czerwonego pola" D7000 zjada D300 w kwestii szumów i materiału, który można forsować przy wyciąganiu NEFów.

SlaWasII
26-10-2012, 17:00
ilu jeszcze wierzy w d400Chodzi Ci o nazwę? Jeśli mówimy o następcy D300s, to ja mam przekonanie, że jednak coś Nikon jeszcze zmajstruje. Może w tym roku nie zobaczymy nowej puszki, ale DX będzie jeszcze jakiś czas na rynku funkcjonował.

lukaszD1x
26-10-2012, 18:04
DX napewno będzie , a co wyższości D7000 nad D300 to nie był bym taki pewien mi osobiście D7000 cale nie leży i uważam go za nieudaną konstrukcje Nikona, ale to tylko moja opinia każdy mam swoje zdanie .

stachmuszel
26-10-2012, 19:07
Oczywiście, że każdy ma swoje zdanie. Ale faktem jest, że D7000 to bardzo dobra amatorska puszka.

lukaszD1x
26-10-2012, 19:48
Jakoś inaczej do tego podchodzę takie zdanie mam o D90 :)

ALF
26-10-2012, 22:18
Ostatnio widziałem kilka promocji na D7000, chyba coś się powoli szykuje :)

weller
26-10-2012, 22:53
Czy naprawde zamienicie D300 na D7000 bo ma lepsze iso. O zgrozo. Zastanowcie sie lepiej. Moj przyjaciel kilka dni temu sprzedał Canona 550 i chce kupić, uwaga Canona 5D mark I. Wszysko zalezy od tego co komu potrzeba. Ja tez zastanawiam sie nad zmiana nikona na canona.

Jacek_Z
27-10-2012, 00:18
nie ważne jak "to" się będzie nazywało,...., marzeniem by było - te same karty - ten sam aku - ten sam grip - ale to marzenia na które księgowi nie pozwoląTo nie księgowi tylko jakieś ich tam zmiany w przepisach. Akku, a co za tym idzie grip musi być na 100% inne. Zapomnij o EN-EL3.

soja
27-10-2012, 18:45
ale nic nie stoi na przeszkodzie by aku był z D7k - a to mi pasuje, jak najbardziej ;)

soja
27-10-2012, 18:48
Nie tylko korpus. AF w D300s jest sprawniejszy niz w D7000, to akurat testowalem.
Fakt D7000 ma troszke lepsza matryce, ale zapis z bufora na karte w D300s tez inna liga.

no nie pisałem wszystkiego co ma być w tym deczterysta
to już wybraliśmy parę miesięcy temu, a po wyjściu D800 lekko apgrjdowaliśmy życzenia np: o AF z D800 ;)

bogdi64
27-10-2012, 19:14
To nie księgowi tylko jakieś ich tam zmiany w przepisach. Akku, a co za tym idzie grip musi być na 100% inne. Zapomnij o EN-EL3.

te zmiany to ponoć "ekolodzy" co dal mnie jest równoznaczne z pojęciem księgowi, czyli zysk generowany przez pojęcie "ekologia", która dla mnie jest największym pretekstem do "nowości" czyli zwiększenia zysku, czy taj księgowi

TOP67
27-10-2012, 19:40
Raczej BHP-owcy. Było sporo przypadków zapalenia się ogniw z odkrytymi stykami.

Jacek_Z
27-10-2012, 20:00
ale nic nie stoi na przeszkodzie by aku był z D7k - a to mi pasuje, jak najbardziej ;)Możliwe, ale watpię. Raczej do wyższej serii dadzą to co w innych body z wyższej półki - D800 i D600 czyli EN-El15. Żeby tylko grip był kompatybilny z D800.

te zmiany to ponoć ..Obojetnie kto, nie będą to poprzedniegotypu akumulatory.

TOP67
27-10-2012, 21:36
Ale w D7k jest dokladnie taki sam akumulator.

Jacek_Z
27-10-2012, 21:44
oj faktycznie. Ciekawe dlaczego cała seria Dxxxx nie bazuje na tych samych akku.

soja
27-10-2012, 22:13
:)
dlatego liczę, że będzie taki jak z D7k
na grip nie liczę i nie chcę, ma być obudowa z trzysetki

a swoją drogą spekulacje na temat D400 to świetny temat, ale już czas ponarzekać na żywy organizm
czy N nie czyta naszego forum?

TOP67
28-10-2012, 09:52
Ostatnio widziałem kilka promocji na D7000, chyba coś się powoli szykuje :)

To raczej zapowiedź D7100 a nie D400.

docxxx
28-10-2012, 10:30
Poprawią D7000? To ja poproszę o jeden egzemplarz

ALF
28-10-2012, 13:10
To raczej zapowiedź D7100 a nie D400.

Może być tak, że najpierw będzie 7100, a później 400 :)
W grudniu plotki, w marcu puszka :D

Jacek_Z
28-10-2012, 13:23
Może być tak, że najpierw będzie 7100, a później 400 :)
To by było dość dziwne posunięcie, dwie najlepsze puszki DX wypuszczone obok siebie. Ale ...D800 i D600 też wypuścili blisko siebie. Nie rozumiem poczynań firmy.

ALF
28-10-2012, 13:36
Nie wiem czy tak będzie, ale śledząc, to co robi nikon w ostatnich latach, to może być, że na wiosnę jedna puszka, na lato/jesień druga.

lukaszm
28-10-2012, 20:58
Możliwe, ale watpię. Raczej do wyższej serii dadzą to co w innych body z wyższej półki - D800 i D600 czyli EN-El15. Żeby tylko grip był kompatybilny z D800.

Obojetnie kto, nie będą to poprzedniegotypu akumulatory.

Baterie akurat Nikon dosyc logicznie trzymal takie same D90, D300, D700, wiec nastepca D300s, bedzie chyba trzymal fason.
To takie nasze czarowanie Nikona, ale jak juz czarowac to na calego FX z matryca D4 z gripem D800, fps D300s i tylko troszke bufforek wiekszy tak na 20RAW 12bit-owych, CF UDMA7 i kto wie, moze czlonkowe klubu "D700 forever" dadza sie przekonac

rychu_cmg
28-10-2012, 21:44
Baterie akurat Nikon dosyc logicznie trzymal takie same D90, D300, D700, wiec nastepca D300s, bedzie chyba trzymal fason.
Na to nie ma szans, te aparatu miały baterię ze stykami na zewnątrz. Ja również bym stawiał na nowszy akumulator z D7000, D600 i D800 - EN-EL15. Nikon specjalnie nowego akumulatora też nie wprowadzi przed wejściem następców D800 i D600.

lukaszm
28-10-2012, 22:22
Na to nie ma szans, te aparatu miały baterię ze stykami na zewnątrz. Ja również bym stawiał na nowszy akumulator z D7000, D600 i D800 - EN-EL15. Nikon specjalnie nowego akumulatora też nie wprowadzi przed wejściem następców D800 i D600.

Troche sie nie jasno wyslowilem. Aku bedzie taki jak D7000, D600 czyli EN-EL-15.

soja
29-10-2012, 08:39
w zakladce D400 taka lekko zachowawcza nota na Nikon Rumors:
I believe that the next series of Nikon announcements will be DX related and I do not mean only DSLR cameras – I do expect also some new DX lenses. At the beginning of the year I reported that in addition to the D4 and D800, Nikon will also announce three more DSLR cameras in 2012. So far they [...]

poza wymienionymi N zaprezentowal D600 i D3200, jeszcze jednej brakuje, może coś jeszcze w tym roku w temacie D400 ;)

kazziz
29-10-2012, 12:40
Tak naprawdę na ten rok są cztery możliwości - według daty premiery powinny kolejno pojawić się: następca D300s, następca D7000, następca D5100 albo "aparat z d*py", który nie będzie rozwinięciem żadnej z wcześniejszych linii, np. D6000 (takie przepakowane w nowy numerek D90). Tyle, że D3100 było młodsze od D300s, D7000 i D5100 są także, więc na chronologię nie ma co patrzeć.
IMHO D400. Obym się nie mylił.

88y
29-10-2012, 16:06
IMHO D400. Obym się nie mylił.

"wesoła" nowina dla wszystkich co czekają na d400, następny będzie D... 5200 :)
http://nikonrumors.com/2012/10/29/nikon-d5200-dslr-camera-to-be-announced-next.aspx/#more-47156

fader_audio
29-10-2012, 22:30
więc czas sie pożegnać z d400 i zacząc myśleć na poważnie o d800, lecz najpierw niech poprawią te poważne błędy

mihow
29-10-2012, 22:33
"wesoła" nowina dla wszystkich co czekają na d400, następny będzie D... 5200 :)
http://nikonrumors.com/2012/10/29/nikon-d5200-dslr-camera-to-be-announced-next.aspx/#more-47156

No i teraz faktycznie będzie D400 - czerocyfrówki już pokazali :)

Jacek_Z
29-10-2012, 23:56
..zacząc myśleć na poważnie o d800, lecz najpierw niech poprawią te poważne błędyO czym ty mówisz? Lewy punkt Af w niektórych body, rzecz usuwana od ręki po umówieniu sie w serwisie?

fader_audio
30-10-2012, 00:18
sorki, że to napiszę - kupując nowy sprzęt za tyle kasy i zaraz dawać go do serwisu to bez urazy ale moim zdaniem trzeba mieć coś nie tak. jak bys kupował mercedesa klasy s i wiedział że najprawdopodobniej będziesz musiał go dać do serwisu zaraz po kupnie - nie da nic do myślenia??? tylko że w tym przypadku gwarancja jest na całkiem innych warunkach.

Moim zdaniem takie cos co nikon zrobił z tym AF to jest kpina z klientów - takie jest moje odczucie. Jeżeli firma się szanuje powinna to usunąć, nawet nie nagłaśniając ale usunąć.

W moim przypadku po kupnie tego sprzętu jechać ok 300km w jedną stronę i brać urlop w pracy żeby usunąć wadę fabryczną nie przejdzie.

Przy okazji czy ktoś kupował niedawno d800, czy coś wiadomo na temat wad fabrycznych??

Jacek_Z
30-10-2012, 00:58
sorki, że to napiszę - kupując nowy sprzęt za tyle kasy i zaraz dawać go do serwisu to bez urazy ale moim zdaniem trzeba mieć coś nie tak. jak bys kupował mercedesa klasy s i wiedział że najprawdopodobniej będziesz musiał go dać do serwisu zaraz po kupnie - nie da nic do myślenia??? tylko że w tym przypadku gwarancja jest na całkiem innych warunkach.
Najprawdopodobniej to własnie nie będziesz musiał go dawać do serwisu. Jesli wpadasz w panikę po wpisach max kilkunastu właścicieli D800 to twoja sprawa.
Gwarancja jest na takich samych zasadach - muszą usunąc usterkę i ją usuwają.

soja
30-10-2012, 10:36
No i teraz faktycznie będzie D400 - czerocyfrówki już pokazali :)

dzieki :)
pozytywne myslenie bardzo ważne - szczególnie czekając na puszkę nikona ;)

ja tam czekam, nie mam zamiaru przesiadać się na D800, a D600 jakoś nie przemawia do mnie

mihow
30-10-2012, 10:41
dzieki :)
pozytywne myslenie bardzo ważne - szczególnie czekając na puszkę nikona ;)

ja tam czekam, nie mam zamiaru przesiadać się na D800, a D600 jakoś nie przemawia do mnie

Cóż. Dla mnie DX jest wystarczający i nie widzę sensu przesiadania się na siłę na FX i ładowania się w kolejne wydatki. Poczekam do wiosny/lata na następcę D300s - jeżeli się nie pojawi to będę miał problem :)

R
30-10-2012, 10:46
Cóż. Dla mnie DX jest wystarczający i nie widzę sensu przesiadania się na siłę na FX i ładowania się w kolejne wydatki. Poczekam do wiosny/lata na następcę D300s - jeżeli się nie pojawi to będę miał problem :)

hmm... nie bedziesz mial, tylko masz problem ;)

Greg81
30-10-2012, 11:05

Zapewniam Cię nie jesteś sam...

fader_audio
30-10-2012, 11:12
Najprawdopodobniej to własnie nie będziesz musiał go dawać do serwisu. Jesli wpadasz w panikę po wpisach max kilkunastu właścicieli D800 to twoja sprawa.
Gwarancja jest na takich samych zasadach - muszą usunąc usterkę i ją usuwają.

W panikę może nie wpadam, zawsze można sprawdzić aparat przed zakupem a to są wskazówki na co zwrócić uwagę:-), lub wymienić na nowy powołując się na "towar niezgodny z umową", chodzi bardziej o to że jestem zdziwiony że takie wpadki na tej półce cenowej.

Co do serwisów to miałem do czynienia wiele razy tylko że w sprzęcie audio i sprzęt wracał przeważnie w gorszym stanie niż był dostarczony, zależy jacy ludzie tam pracują jak takie ciaproki to niedobrze.

Ja najwcześniej na kupno aparatu będę mógł sobie pozwolić w przyszłym roku może wiosna, kto wie może do tej pory już będzie d400:-)

kichu
30-10-2012, 12:36
no własnie lamentujesz i domagasz sie, zeby firma toto usunela, i z tego co widac, po nowych body, ktore pokazuja sie na rynku problem zostal wyeliminowany

natomiast jak juz komus sie zdarzy kupic egzemplarz wadliwy, to mozna smialo powiedziec, ze jest juz skuteczna procedura serwisowa, ktora temat zalatwia jak Jacek pisal (co na poczatku, zanim w N zaorientowali sie o co chodzi, nie bylo takie oczywiste) - sam wysylalem swoje D800 do serwisu i po 2 dniach dostalem idealnie dzialajace body

natomiast nie do konca jestem przekonany, ze dobrym zadaniem jest zalatwienie sprawy "po cichu" - wiekszosc wolalby zeby firma dokladnie okreslila sie, ze body z takimi i takimi numerami seryjnymi moga miec problem, a od tego numeru seryjnego w gore juz jest ok - spora czesc tego watku i sporej ilosci postow na polskich i zagranicznych forum to wlasnie takie nieformalne sledztwa, ktore - gdyby producent jasno sie okreslil - bylyby zupelnie niepotrzebne

kazziz
30-10-2012, 12:48
Takie sytuacje się już zdarzały - vide ostatnie en-el15 czy wcześniej D5000. Nie wiem, czemu Nikon oficjalnie nie pisze o tym problemie w pierwszych seriach D800 czy dawnym oleju i af-ie w D7000, ale oba problemy wyglądają na załatwione.

Ciekawe, co powiedzą o kurzu w D600 :) czy to rozdmuchany problem znów, czy jednak będzie akcja. Za wcześnie na oceny jeszcze.

kazziXperia + Tapatalk 2

soja
30-10-2012, 13:29

pewnie znajdzie się sporo takich oczekujących.
a więc czekamy, będzie z pewnością ;)

R
30-10-2012, 13:35
pewnie znajdzie się sporo takich oczekujących.
a więc czekamy, będzie z pewnością ;)

z pewnoscia to kopernik nie zyje...

soja
30-10-2012, 13:35
Ciekawe, co powiedzą o kurzu w D600 :) czy to rozdmuchany problem znów, czy jednak będzie akcja. Za wcześnie na oceny jeszcze.

nic nie powiedza
a może to co poprzednio przy D7k - nie stwierdzono by olej pojawiał się na matrycy a BF to brak umiejetności użytkownika :)
jak oddałem [drugi raz] na czyszczenie matrycy to zostałem gruntownie poinformowany jak należy zmieniać obiektywy, cobym ponownie nie musiał przyjeżdżać. Potem wyjaśniliśmy sobie, że to jednak olej i temat załatwili gratis.

U-CUT
30-10-2012, 16:17
Ale jaki problem macie,d300s nie robi juz fotek?
Jest to moje podstawowe body i napewno go nie sprzedam a jak wyjdzied400 czy jak go zwal to dojdzie mi kolejna pucha.pewnie odstawie d80 i 90albo komus sprezentuje.

Nikonie daj mi szybka puche bez lampy i kamery a wezme dwie sztuki,moze szarpne sie ma trzy.

misio1399
03-11-2012, 22:16
D400 padło... ale za to mamy D300/s ktore sa dalej super korpusami :))

Hektor
04-11-2012, 12:21
D400 padło...

Ale dlaczego "padło"? Nie upadajmy na duchu!

tbogdanowicz
06-11-2012, 09:41
Chyba mamy już ostatnią nowość Nikona na ten rok. I raczej nie jest to następca D300s :-(:
http://nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/consumer/d5200.

TOP67
06-11-2012, 09:55
Dużo ulepszeń w stosunku do D5100. 39 polowy AF, EXPEED 3 itp.
Czyli D7100 może być upragnionym następcą D300s. W mniejszej puszce, ale z poprawionym AF i szybszy.

Sendilkelm
06-11-2012, 10:33
Dużo ulepszeń w stosunku do D5100. 39 polowy AF, EXPEED 3 itp.
Czyli D7100 może być upragnionym następcą D300s. W mniejszej puszce, ale z poprawionym AF i szybszy.

A ja nadal myślę, że będzie więcej dobrych DX'ów. W przypadku premier w tym roku, co nikon pokaże w 2013?
D3200, D5200, D4, D800, D600 więc zostałaby jedna puszka do pokazania na cały 2013? No ewentualnie dwie, bo może się pokuszą o D4x. W związku z tyloma premierami na 2013 zostawiają sobie tylko d7100? Trochę to dziwne.

LordRamzes
06-11-2012, 10:52
A ja nadal myślę, że będzie więcej dobrych DX'ów. W przypadku premier w tym roku, co nikon pokaże w 2013?
D3200, D5200, D4, D800, D600 więc zostałaby jedna puszka do pokazania na cały 2013? No ewentualnie dwie, bo może się pokuszą o D4x. W związku z tyloma premierami na 2013 zostawiają sobie tylko d7100? Trochę to dziwne.

może zaskoczą wysypem wielu szkieł :) niestety czasy "dobrych " puszek sie zakończyły teraz już zostały tylko czysto amatorskie wodotryskowe puszki (w 5200 coś tam pisało o tabletach i smartfonach ) może i to dla niektórych fajne ale to już nie to samo co kiedyś :) wiem wiem napiszecie ,że marudziliśmy jak było wprowadzenie trybu wideo do lustrzanek choć tego też nie uznaje :-) , Wszystko na to wskazuje ,że nikon będzie teraz produkował

d3xxx d5xxx d7xxx FX .........................

d90 odpadnie d 300s pewnie też i tym sposobem tych co nie będzie stać nikon zmusi do zaawansowanych amatorskich korpusów d5xxx tych co bedzie stać pójdą w FX ewentualnie w d7xxx

soja
06-11-2012, 17:39
spokojnie, tylko nie wpadać w panikę ;)
nadal uważam, że N nie zrezygnuje z DX profi. Ta deczterysetka pojawi się - w końcu :)

A_S_T_O_R
06-11-2012, 17:56
Każda premiera cieszy mnie choćby dlatego że potrzebowałem puszki do filmowania oraz z przeznaczeniem dla żonki, mały lekki, z dobrymi funkcjami video. Na d400 pewnie się nie doczekam.

lukaszm
07-11-2012, 00:19
spokojnie, tylko nie wpadać w panikę ;)
nadal uważam, że N nie zrezygnuje z DX profi. Ta deczterysetka pojawi się - w końcu :)

Byle tylko nie byl cos na podobizne D600. Lepsze wysokie ISO i AF w filmach, tak by urodziny sobie nakrecic czy cos.
Wyszly szkla w tym roku na DX, wiec cos tam bedzie, ale patrzac na D600 i jego spadajaca cene to raczej nastepcy D300s nie bedzie. Tak jak bezposrednio nastepcy D700 sie nie doczekalismy.

gompky
07-11-2012, 00:47
Sporo osób wykorzystywało komercyjnie D700, ale też niemała liczba zawodowców została w DX - D300/D300s. Pierwsi nie dostali następcy w prostej linii. DXowi profi też nie dostaną - Nikon musi na bieżąco plasować produkty tak, żeby nie zagrażały sobie nawzajem. Myślę, że marketingowy zamysł jest taki, żeby użytkownicy przesiadali się na modele z sąsiadującej - wyższej półki cenowej; wraz ze stratą cierpliwości, zawodowy użytkownik D300(s) zacznie przychylniej spoglądać w kierunku D600.

rychu_cmg
07-11-2012, 01:05
Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie kupić dłuższy obiektyw i D700 na wiosnę ;(

soja
07-11-2012, 10:48
lukaszm Byle tylko nie byl cos na podobizne D600. Lepsze wysokie ISO i AF w filmach, tak by urodziny sobie nakrecic czy cos

to będzie D7100 ;)

damciop03
07-11-2012, 11:20
Może i puszczą następcę d300s ale według mnie prędzej dadzą jakieś d800s z 9-10 klatkami dla reporterów bo tego trochę teraz brakuje jak nie ma D700 ani jego następcy idącego w podobnym kierunku nawet jeżeli w d800 grip ma zwiększać szybkość to za mało a coś tańszego niż d4 powinno się ukazać typowo do reporterki nie koniecznie ślubnej.

mihow
07-11-2012, 12:47
Nie wierzę jakoś, że N nie pofatyguję się o profi DX w obudowie D700,D300s,D800. Dla mnie byłoby to trochę dziwne podejście...
Ciągle piszecie, że profi DX z braku alternatywy wejdą w D600 lub nawet D800. D800 jest trochę drogawe, ale to fajna puszka. Ale niestety D600 jest w małej obudowie z niepotrzebnym trybem AUTO i programami tematycznymi... Nie sądzę, aby to była puszka "następna" dla profi DX... Dlatego tak wiele osób czeka na taki aparat jak D400.

Byłbym skłonny wydać nawet 7 tys zł za D400 jeżeli to będzie fajna sprawna i szybka puszka...

lukaszm
07-11-2012, 12:53
lukaszm Byle tylko nie byl cos na podobizne D600. Lepsze wysokie ISO i AF w filmach, tak by urodziny sobie nakrecic czy cos

to będzie D7100 ;)

Jak raz sie mialo pro body to przediadka na slabsze mechanicznie i funkcjonalnie body nie ma sensu. Ja sie tak przyzwyczilem to przelacznikow na D300s, ze raczej kupie uzywane D700 / D3 niz D600/D800. Jaka drugi aparat D7000 owszem fajna sprawa, byle Tylko D7100 najnowsze karty SD potrafil w pelni wykorzystac, by to strzelanie seriami nie mialo wojskowego problemu ze strzelnicy. Zglaszam zaciecie, podchodzi instruktor przeladowuje i mozna srzelac dalej, ale 1 min uciekla.

Może i puszczą następcę d300s ale według mnie prędzej dadzą jakieś d800s z 9-10 klatkami dla reporterów bo tego trochę teraz brakuje jak nie ma D700 ani jego następcy idącego w podobnym kierunku nawet jeżeli w d800 grip ma zwiększać szybkość to za mało a coś tańszego niż d4 powinno się ukazać typowo do reporterki nie koniecznie ślubnej.

D700 niestety odebral nabywcos D3, a taka wewnetrzna konkurencja dobra dla Nikona nie jest, zreszta to byl pierwszy "tani" FX, jak ktos ma szkla pod FX-a to w nieskonczonosc D700 uzywal nie bedzie, albo kupi D800 jesli mu wystarcza, ale jesli zarabia na reporterce to sie szarpnie na D4.

soja
07-11-2012, 12:57
Nie wierzę jakoś, że N nie pofatyguję się o profi DX w obudowie D700,D300s,D800. Dla mnie byłoby to trochę dziwne podejście...
Ciągle piszecie, że profi DX z braku alternatywy wejdą w D600 lub nawet D800. D800 jest trochę drogawe, ale to fajna puszka. Ale niestety D600 jest w małej obudowie z niepotrzebnym trybem AUTO i programami tematycznymi... Nie sądzę, aby to była puszka "następna" dla profi DX... Dlatego tak wiele osób czeka na taki aparat jak D400.

Byłbym skłonny wydać nawet 7 tys zł za D400 jeżeli to będzie fajna sprawna i szybka puszka...

szczerze mówiąc tryb AUTO mi nie przeszkadza - ja nie używam, ale gdy chcesz by ktoś ci zrobił fotkę "rodzinną" to wstawiam AUTO i z głowy.
Bez "zielonego" przeżyję bo to i bardziej profi dla zaglądających przez ramie ;)
a wakacyjny pstryk w trybie priorytetu przysłony też wyjdzie.
Z tym 7 tysi to już pomyślę, ale 6 dam i nie będę narzekał

mihow
07-11-2012, 13:02
szczerze mówiąc tryb AUTO mi nie przeszkadza - ja nie używam, ale gdy chcesz by ktoś ci zrobił fotkę "rodzinną" to wstawiam AUTO i z głowy.
Bez "zielonego" przeżyję bo to i bardziej profi dla zaglądających przez ramie ;)
a wakacyjny pstryk w trybie priorytetu przysłony też wyjdzie.
Z tym 7 tysi to już pomyślę, ale 6 dam i nie będę narzekał

Szczerze? Nie użyłem trybu AUTO od 9 lat jak mam puszki N :) Ustawiając w trybie preselekcji przesłony i autofokus na AUTO też osoba zielona zrobi nam fotkę :) To pokrętło jest po prostu zbędne w profesjonalnym aparacie :) D300s i D700 i wyższe modele FX to potwierdzają :)

Z drugiej strony jeżeli pojawi się D400 z trybem AUTO ale w obudowie profesjonalnej (d300s, D700, D800) i tak go kupię bo innej alternatywy nie będzie :)

damciop03
07-11-2012, 18:10
.D700 niestety odebral nabywcos D3, a taka wewnetrzna konkurencja dobra dla Nikona nie jest, zreszta to byl pierwszy "tani" FX, jak ktos ma szkla pod FX-a to w nieskonczonosc D700 uzywal nie bedzie, albo kupi D800 jesli mu wystarcza, ale jesli zarabia na reporterce to sie szarpnie na D4.
Może trochę w tym prawdy, że pójdą po prostu na D4 ale nie sądze żeby dużo fotoreporterów było skłonnych do takiego wydatku chyba, że ktoś pracował na d3 lub d3s to tak ale większość tych co pracują na d700 a widuję takich bardzo dużo narzekaja, że nie ma co kupić aktualnie poza d4 nie oszukujmy się kupić puszkę za 10tysi a za drugie tyle to jest różnica piszę tak bo mam styczność na co dzień w pracy ze znajomymi fotoreporterami i sam się zastanawiam co dalej zrobić na wiosnę i widzę jedną odpowiedź używany d3s jak na razie. :)

soja
07-11-2012, 20:02
Z drugiej strony jeżeli pojawi się D400 z trybem AUTO ale w obudowie profesjonalnej (d300s, D700, D800) i tak go kupię bo innej alternatywy nie będzie :)

i to załatwia temat, czy będzie miał auto, czy nie - ważna obudowa i wnętrzności :)

lukaszm
08-11-2012, 03:23
Może trochę w tym prawdy, że pójdą po prostu na D4 ale nie sądze żeby dużo fotoreporterów było skłonnych do takiego wydatku chyba, że ktoś pracował na d3 lub d3s to tak ale większość tych co pracują na d700 a widuję takich bardzo dużo narzekaja, że nie ma co kupić aktualnie poza d4 nie oszukujmy się kupić puszkę za 10tysi a za drugie tyle to jest różnica piszę tak bo mam styczność na co dzień w pracy ze znajomymi fotoreporterami i sam się zastanawiam co dalej zrobić na wiosnę i widzę jedną odpowiedź używany d3s jak na razie. :)

Dylemat zdaje sie mamy taki sam (Tez mam D300s). Chcail by nowy aparat na D800 pewnie padnie, ale kusza D3/D700 Chce na dwa body pracowac wiec latwiej(taniej) bedzie zamienic z czasem D300s na drugie D700 np.

Teoretycznie rzecz bioraca za pare miesiecy powinno cos jako nastepca D700 wyjsc idealnie z matryca z D4, bedzie wiecej niz D800 kosztowal, ale to takie gdybanie. Poznalem takich co sie z Canona przeniesli z uwagi na D800 14-24 i 24-70 (w C problemy z jakoscia byly, tzn polowanie na ostre sztuki).
Mi ochota na ucieczke do Canona przeszla, od zakupu N300 2.8.

misiekhel
26-11-2012, 12:19
http://snapsort.com/compare/Nikon-D400-vs-Nikon-D5200

GonzoG
26-11-2012, 12:22
http://snapsort.com/compare/Nikon-D400-vs-Nikon-D5200

Już od kilku miesięcy mają tam dane D400... pojawiły się jeszcze przed plotkami o D600...

Greg81
26-11-2012, 12:32
A wystarczyło by wsadzić nowszą matrycę do budy d300 i nazwać D300xs i po problemie ,klient murowany koszty wypuszczenia puszki też niewielkie w porównaniu do całkiem nowego modelu.

A_S_T_O_R
26-11-2012, 12:33
A dajcie sobie spokój z takimi plotami, d400 nie będzie, nikon pokazał na ten sezon to co miał pokazać. Zresztą czy pucha typu d400 jest komuś potrzebna? Znalazłaby zbyt jeśli d600 jest za niecałe 7000 a d7000 za 3500 ? Czy pucha za powiedzmy 6000 zł by sprzedała się nikonowi w wystarczającej ilości? Odbiorców którzy woleliby DX nie ma zbyt wielu, powiecie że sport, lotnictwo, zwierzęta to dziedziny gdzie d400 się sprawdzi, może i tak ale to dalej zbyt mały rynek. Ambitni amatorzy lub tacy co woleli szpanować kupią d600, a do tej pory oni kupowali większość puszek typu d200/d300/d300s

turisma
26-11-2012, 12:49
A wystarczyło by wsadzić nowszą matrycę do budy d300 i nazwać D300xs i po problemie ,klient murowany...

Skąd taka teza? Ja się z nią nie zgadzam.
Poza tym jakby miało tak wyglądać nazewnictwo to by wyglądał jak Coolpix taki DSLR.

mateo912
26-11-2012, 13:02
Skąd taka teza? Ja się z nią nie zgadzam.
Poza tym jakby miało tak wyglądać nazewnictwo to by wyglądał jak Coolpix taki DSLR.

a d2x/d2h/d2xs to co? też Coolpixy?:D

Jacek_Z
26-11-2012, 13:11
..Zresztą czy pucha typu d400 jest komuś potrzebna? Ale czytasz wątek w całości?

turisma
26-11-2012, 13:13
a d2x/d2h/d2xs to co? też Coolpixy?:D

D2XS

D300XS

Widzisz różnicę?

Może jeszcze D7000XS ?

mateo912
26-11-2012, 13:18
D2XS

D300XS

Widzisz różnicę?

Może jeszcze D7000XS ?

nie widzę żadnej, ale może dlatego że cyferki nie mają dla mnie znaczenia? ;)

turisma
26-11-2012, 13:21
nie widzę żadnej, ale może dlatego że cyferki nie mają dla mnie znaczenia? ;)

Chyba nie rozumiesz przekazu ;) Mnie też g* obchodzi nazwa. Patrzę na to po prostu z punktu widzenia projektanta. Nie nazwałbym tak głupio - moim zdaniem - aparatu ;) Ale nie ważne już. Koniec tematu.

Greg81
26-11-2012, 13:22
D2XS

D300XS

Widzisz różnicę?

Może jeszcze D7000XS ?

hmm...
Jak to wytłumaczyć może trochę historii http://www.kenrockwell.com/nikon/dslr.htm

turisma
26-11-2012, 14:05
Ok, już ok... ;)

PiotrPJ
26-11-2012, 15:22
kurcze, mam ustawione powiadomienia na ten wątek i zaglądam na każde "zawołanie" - żeby choć jakaś /nowa/ spekulacja ;-)

docxxx
27-11-2012, 10:33
No i juz wiemy, ze bedzie D400. A dlaczego? Bo Canon ma pokazac 7DMK2:

24.2mp APS-C sensor
10.2 fps
Dual DIGIC V
Dual card slot (no mention of card types)
New ergonomic design
New battery
February 2013 announcement

cz4rnuch
27-11-2012, 11:20
Ja tam bym się tym tak nie podniecał. To zwykła plotka, sami redaktorzy Canon Rumors podkreślają, że źródło jest nieznane, a w podsumowaniu dodają że nowe i należy je traktować z lekkim sceptycyzmem <<klik>> (http://www.canonrumors.com/2012/11/first-round-of-eos-7d-mark-ii-specs-cr1/) Poza tym Nikon to nie brat bliźniak Canona. C na D600 odpowiedział 6D z dużo słabszą(jak dla mnie) specyfikacją, możliwe że Nikon na 7DII odpowie D7100 które jeszcze podrasuje względem D7k i firmy będą się świetnie uzupełniać. Tylko spekuluję, nie piszę że tak będzie.

PiotrPJ
27-11-2012, 11:38
możliwe że Nikon na 7DII odpowie D7100 które jeszcze podrasuje względem D7k i firmy będą się świetnie uzupełniać. Tylko spekuluję, nie piszę że tak będzie.

biorąc pod uwagę d3200 i d5200 z matrycami 24MPx to też myślę (spekuluję ;-) ), że ten d7100 baaardzo prawdopodobny - nawet niezależnie od poczynań Canona

soja
27-11-2012, 12:21
wolałem jak spekulowaliście, że D400 jednak będzie, a nie że wykluje się nowy d7k ;)

grissley
27-11-2012, 17:11
wolałem jak spekulowaliście, że D400 jednak będzie, a nie że wykluje się nowy d7k ;)

Ja też :)

fader_audio
28-11-2012, 16:48
śledzę wątkio d400 d600 i d800, narazie i tak nie moge sobie pozwolić mamnadzieję ze na wiosnę coś się ruszy. Zaczynam się zastanawiać może jeśli decyzja padnie na dx to d700 + lepsze szkło, jeśli na fx to d600+ jakieś szkło które zastąpi mi 18-135. (mam tu na myśli cos w rodzaju 24-70)

thomas98
28-11-2012, 16:56
śledzę wątkio d400 d600 i d800, narazie i tak nie moge sobie pozwolić mamnadzieję ze na wiosnę coś się ruszy. Zaczynam się zastanawiać może jeśli decyzja padnie na dx to d700 + lepsze szkło, jeśli na fx to d600+ jakieś szkło które zastąpi mi 18-135. (mam tu na myśli cos w rodzaju 24-70)

od kiedy d700 to dx ?

RAF7705
29-11-2012, 06:27
Od dziś chyba :-)

jacasj
29-11-2012, 10:02
kolega na pewno miał na myśli D7000

cz4rnuch
29-11-2012, 11:24
Mocno spekulowane, ale nikonrumors też jakoś nie widzi miejsca dla dwóch nowych zaawansowanych dx'ów. <<klik>> (http://nikonrumors.com/2012/11/27/lets-talk-about-2013.aspx/)

Badol
29-11-2012, 11:38
D400 nie będzie - pora się z tym pogodzić Panie i Panowie :)
Albo D7000, albo jakiś D7100 czy 7001 albo FX ...

SinkER
29-11-2012, 12:17
A jak nie D400 (DX), to myślicie że będzie jakiś następca D700 (FX)? ... czyli coś bardziej reporterskiego

kazziz
29-11-2012, 18:59
szczerze wątpię. Raczej D7100 będzie bliżej do wymarzonego D400, ale to zapewne dalej nie będzie to. Co nie zmienia faktu, że jeśli EOS 7D Mark II czy coś takiego stanie się faktem, to nikon będzie miał problem.... zobaczymy, czy zareaguje.

soja
29-11-2012, 20:50
jeżeli tak będzie [oby nie] to Nikon zareaguje - w 2015 - przy nowej wymianie modeli.
Jakby się spieszył z naszym D400 toby psia krew już "coś" dał znać.
no chyba, że w tym jest cokolwiek prawdy:
NikonRumors
One of the possible scenarios is that in 2013 Nikon will merge the D7000 and D300s product lines. There is a good chance that only one high end DX DSLR camera will be announced (D400 or D8000?) that will replace both D7000 and D300s models. The camera will have a "pro" body similar to the D300s and most likely come with a 24MP sensor and 8fps. The D3200 and D5200 should be sufficient to cover the entry level needs. The new DX camera will be the "transition model" to the full frame category (D600). Expected announcement: January/February 2013.

fader_audio
30-11-2012, 11:45
kolega na pewno miał na myśli D7000

dokładnie zjadło mi jedno 0, sorki za błąd

kazziz
05-12-2012, 05:16
Jest w tym jakaś myśl - teraz D400, za półtora roku D7x00....? :)

kazziXperia+Tapatalk2