PDA

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki - Nikon Dx00 (crop DX)

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9

wilk325
21-02-2013, 13:36
mam nadzieję, że się mylisz ;)

Radzilla
21-02-2013, 14:10
D7100 ma tylko jeden przycisk AE-L/AF-L.
Myślę, że zostawili sobie dodanie przycisku AF-ON do topowego modelu D400/D9000 :)

ALF
21-02-2013, 14:12
Jak przejrzałem specyfikację D7100, to widzę masę rzeczy do poprawki w segmencie semi-pro... imho jest wystarczająca luka dla D400.

Borat1979
21-02-2013, 14:29
Jak przejrzałem specyfikację D7100, to widzę masę rzeczy do poprawki w segmencie semi-pro... imho jest wystarczająca luka dla D400.
Żadnego D400 nie będzie bo niby czym miałby się różnić? Ten ma bardzo dobrą matryce, uszczelnienia, procesor EXPEED 3, 51 polowy AF jak w D300, dwa sloty na karty pamięci.

Jak sens ma wypuszczanie kolejnego modelu, który prawie niczym nie będzie się różnił od poprzedniego.

ALF
21-02-2013, 14:37
Tym, czym różnią się puchy semi-pro od amatorskich. Sama obudowa i korpus magnezowy, to już spora różnica. A w bebechach jest sporo do poprawienia.

R
21-02-2013, 14:41
Tym, czym różnią się puchy semi-pro od amatorskich. Sama obudowa i korpus magnezowy, to już spora różnica. A w bebechach jest sporo do poprawienia.

to tak jakbys domagal sie wstawienia do matiza 12 cylindrowej jednostki 500KM, bo jest wiele do poprawienia...

DX zdechnie smiercia naturalna jak wiele wczesniejszych wynalazkow w fotografii.

ALF
21-02-2013, 14:46
to tak jakbys domagal sie wstawienia do matiza 12 cylindrowej jednostki 500KM, bo jest wiele do poprawienia...

DX zdechnie smiercia naturalna jak wiele wczesniejszych wynalazkow w fotografii.

Mylisz się. Domagam się wstawienia 4,4 do każdego, nie tylko mojego, E39 :D

Owszem, może się skończyć, ale nie w najbliższej (kilka lat) perspektywie.

R
21-02-2013, 14:49
Mylisz się. Domagam się wstawienia 4,4 do każdego, nie tylko mojego, E39 :D

Owszem, może się skończyć, ale nie w najbliższej (kilka lat) perspektywie.

skonczy skonczy... tak szybko jak tylne opony w Twoim m-power ;) ups, to chyba jednak nie m ;) ale opony pewnie rownie szybko sie koncza jak sie trakcje wylaczy. ;)

ALF
21-02-2013, 14:57
Jak na razie, moje przepowiednie się sprawdzają. Mówiłem, że następca D700 się pokaże i jest. Co prawda myślałem o marcu, ale to prawie marzec :D

Slawek Wojtczak
21-02-2013, 15:52
Żadnego D400 nie będzie bo niby czym miałby się różnić? Ten ma bardzo dobrą matryce, uszczelnienia, procesor EXPEED 3, 51 polowy AF jak w D300, dwa sloty na karty pamięci..
D800 i D4 też mają dobre matryce, uszczelnienia i 51 pól af ;) D400 dostał by jeszcze sporo rzeczy jakich nie ma d7100. Między innymi większy bufor, bo ten w D7100 to jest smiech na sali, lepsze uszczelnienia i obudowe, więcej kl/s, przycisk af-on... a to jest sporo. D90 od D300 też nie dzieliła przepaść. Matryce też praktycznie te same.

Jacek_Z
21-02-2013, 16:44
Obudowa, 2 fps i bufor. To wszystko. Podstawa - najlepszy AF i całkiem sporo bo 6 fps juz jest.
Po nasyceniu rynku D7100 kto kupi ciut lepsze D400 za wyższą cenę?
O ile przedtem temat D400 miał szansę istnienia, to teraz tego nie widzę. Panowie, chdźcie po ziemi.
W temacie o D7100 jest pełno deklaracji userów czekających na D400, że kupią D7100. No to kto będzie miał potem kupowac D400?
Nikon myśli o sprzedaży i zysku...

ALF
21-02-2013, 17:01
Pamiętaj, że D400 wyjdzie może za pół roku, więc wiele z tego co już jest w D7100 będzie przestarzałe ;)
Co może mieć lepiej?
-Większą obudowę
-Magnezowy korpus z pełnym uszczelnieniem
-Lepszą matrycę (niekoniecznie większą, a może mniejszą)
-2 niezależne gniazda kart
-Większy wyświetlacz
-Dodatkowe przyciski
-Mocniejszą migawkę
-Współpraca z wszystkim szkłami
-8 kl/s
-Większy bufor
-Lepsze ISO
-Poprawiony zakres ekspozycji
-Lepsze wspomagania AF, być może nowy moduł
-GPS
Mało?

irek6311
21-02-2013, 17:12
ALF To byłby najlepszy aparat u Nikona ;)
cena raczej odstraszy ale pro byliby zadowoleni ,
trudno w to uwierzyć ale pożyjemy zobaczymy ,
jak dla mnie to oferta już jest duża a większe rozwijanie oferty podraża tylko koszty produkcji ...
najlepiej mieć kilka modeli jednego standardu a tylko co nieco kastrować dla amatora .

hydra_ulik
21-02-2013, 17:45
Pamiętaj, że D400 wyjdzie może za pół roku, więc wiele z tego co już jest w D7100 będzie przestarzałe ;)
Co może mieć lepiej?
-Większą obudowę
-Większy wyświetlacz
-Dodatkowe przyciski
-Mocniejszą migawkę
-8 kl/s
-Większy bufor
-Lepsze ISO
-GPS
Mało?

Przez chwilę tak się rozmarzyłem...ba, ja już go miałem w rękach ;)
Tak, to byłby aparat marzeń, jak dla mnie. No cóż, pozostaje czekać, albo (latem/jesienią) przesiąść się, lub zakupić FX-a

Jacek_Z
21-02-2013, 17:47
Co może mieć lepiej?
-Większą obudowę
-Większy wyświetlacz
-Dodatkowe przyciski
-Mocniejszą migawkę
-8 kl/s
-Większy bufor
-Lepsze ISO
-GPS
Mało?
- lepszą matrycę? Skąd wiesz, że ta jest zła
- uszczelnienika sa jak w D800
- ma 2 gniazda kart - jakich funkcji nie możesz skonfigurować?
- większy wyświetlacz? o czym mówisz?
- wspólpraca ze wszystkimi szkłami - chodzi ci o pomiary z szkłami bez chipa?
- lepsze ISO - a skąd wiesz że to co jest będzie złe?
- zakres ekspozycji ? Masz do 1/8000 więc lepiej niz w D600
- skąd wiesz jak skuteczne jest wspomaganie AF skoro jeszcze nie uzywałeś aparatu?
- GPS - jest tak jak we wszystkich nikonach, dlaczego D400 ma mieć lepiej jak D4 D800? Jest opcja - dodatkowy odbiornik.

Alf - to szukanie dziury w całym. Wymieniłeś duperele, poza fps i buforem.

Pawel Pawlak
21-02-2013, 17:51
wg mnie największa wtopa w d7100, pozwalająca sądzić że jednak jakieś D400 będzie to bufor. cała reszta wydaje się (przynajmniej na papierzy) być na poziomie, które zadowoli większość - zwłaszcza przy tej cenie (bo o cenę się wszystko rozbija - jeśli D400 miałby być znacznie lepszy niż D7100 to musiałby kosztować nie mniej niż 2000$ a jaki jest % osób chcących za to lepsze dopłacić skoro za 1200$ można kupić tak przyzwoitego D7100?)

edit:
Szybkość też, ale chyba w mniejszym stopniu niż bufor

Jacek_Z
21-02-2013, 18:11
Dokładnie tak.
Gdyby miał wyjść D400 to byłby on przed D7100. Inaczej to ci co chcą D400 nasycą sie D7100.

Borat1979
21-02-2013, 18:30
Co może mieć lepiej?
-Większą obudowę
-Większy wyświetlacz
-Dodatkowe przyciski
-Mocniejszą migawkę
-8 kl/s
-Większy bufor
-Lepsze ISO
-GPS
Mało?
Nawet jak by miał lepszy AF niż D4, 10 calowy wyświetlacz, bufor 2 TB i był zrobiony z tytanu to i tak byś narzekał :lol:
Aparat ma praktycznie wszytko co jest potrzebne i kolejny identyczny aparat nie ma żadnego sensu.

cz4rnuch
21-02-2013, 18:36
Nawet jak by miał lepszy AF niż D4, 10 calowy wyświetlacz, bufor 2 TB i był zrobiony z tytanu to i tak byś narzekał :lol: Oczywiście, że za drogi :) Podobną wyliczankę dotyczącą 7DII mają na canonboard(fpsy, niezapełniające się bufory, ISO jak z 5DIII itp) i nawet wycenili te cudo na 2200$. Stosując wzięty z kosmosu ale o dziwo sprawdzający się w naszych realiach przelicznik Dolar=Euro wyjdzie na starcie pewnie z 9 tysięcy.

MstrG
21-02-2013, 18:56
Teoretycznie jest jeszcze szansa na D400, jednak jest tylko kilka rzeczy (wg mnie troszkę za mało) do poprawienia w stosunku do D7100.
Myślę, że analitycy Nikona już zdali raport czy taki produkt będzie potrzebny. Myślę, że jak pojawią się nowe profesjonalne szkła tylko pod DX to będzie znak, że nikon nie zamierza zostawić klientów PRO DX Canonowi z modelem 7d2.

hipcio_stg
21-02-2013, 19:09
A ja poczekam do schyłku roku. Jeżeli nie wejdzie D400/D9000 to na pewno będę czaił na D7100. W końcu jest puszka na którą prawdopodobnie będzie warto wymienić D90 który do najgorszych nie należy. W każdym razie nie zamieniłbym na D7000 - dla mnie to był za mały przeskok (prawdopodobnie takie różnice będą jak D90-D7000 u D7100-D400/D9000). Też sporo nasyconych D7100 odpuści ze zmianą jak ja z D90 na D7000. Coś się dzieje!

Jacek_Z
21-02-2013, 19:26
Są 3 serie DX, 2 Serie FX i 1 seria pro FX.
Nie było nigdy więcej linii produktów - były 2 puszki pro, dwie semipro i amatorskich też dwie

Pawel Pawlak
21-02-2013, 20:23
Oczywiście, że za drogi :) Podobną wyliczankę dotyczącą 7DII mają na canonboard(fpsy, niezapełniające się bufory, ISO jak z 5DIII itp) i nawet wycenili te cudo na 2200$. Stosując wzięty z kosmosu ale o dziwo sprawdzający się w naszych realiach przelicznik Dolar=Euro wyjdzie na starcie pewnie z 9 tysięcy.

tam to dopiero fantazje snują ;) matryca 24mpix z cropem 1.6, ale wysokie iso zbliżone do 5d3 ;) Tymczasem jak do tej pory od czasu 7D nie udało się canonowi ani trochę poprawić matrycy cropowej.

pbb
21-02-2013, 22:03
Dlaczego czekam na D400 i nie mogę kupić D7100?

Używam D300 do spottingu lotniczego (praktycznie nie odpinam od niego długiego obiektywu, a do zdjęć z bliska, statyki itp. mam oddzielną puszkę). W D300 nie urządza mnie matryca – chyba nie trzeba wyjaśniać dlaczego; cała reszta mnie zadowala. Dlatego czekam na „D400”, który miałby być „jak D300”, ale z nową matrycą. Popatrzmy, jaki mam wybór. Od dzisiaj mogę rozważać trzy puszki: D7100, D600 i D800. Puszki tańsze są wyraźnie za słabe, a puszki ponad 10 tys. zł nie kupię, ponieważ nie mam zamiaru tyle wydawać.

Najważniejsze dla mnie są cztery parametry aparatu.

1. Matryca. Właściwie każda z nowych matryc mnie urządza, bowiem każda jest znacznie lepsza od D300. Preferuję matryce DX, bowiem, jak łatwo się domyśleć, długość ma dla mnie podstawowe znaczenie. Z tego punktu widzenia D7100 i D800 są OK; D600 nieco mniej, bowiem obcięty do DX to tylko 10 Mpix. Ale od biedy ujdzie.

2. Autofokus. Z tego punktu widzenia D7100 jest OK (według deklaracji, jest to ten sam autofokus co w D300). D800 jest jeszcze lepiej, natomiast D600 – dyskwalifikacja, znacznie gorszy od D300.

3. Solidność konstrukcji i uszczelnienia. Obchodzę się ze sprzętem dość delikatnie, czyli nie potrzebuję konstrukcji „full metal”. Nowy aparat może być pod tym względem nieco słabszy od D300. Jednakże, ze względu na warunki pracy, uszczelnienia od pyłu i wilgoci są niezbędne. Czyli: chociaż D7100 i D600 mają słabszą konstrukcję niż D300, to wszystkie trzy aparaty odpowiadają moim minimalnym wymaganiom.

4. Szybkostrzelność i bufor. D300 ma, dla przypomnienia, 6 klatek na sekundę i bufor na 17 NEFów (skompresowany bezstratnie 12 bitowy). Szybkość 6 klatek jest dla mnie wystarczająca, czyli każdy z porównywanych aparatów spełnia wymagania (D600 ma 5,5 klatki, ale nie będę się czepiał o tę połówkę).

Co do bufora, to obecne 17 klatek to dla mnie minimum, niekiedy nie wystarcza, ale nie za często. Czyli: D600 (22 klatki FX i 62 klatki DX) oraz D800 (21 FX i 38 DX) w zupełności spełniają wymagania. Natomiast D7100 z buforem na 7 kadrów to zupełna katastrofa - dyskwalifikacja. Przy czym obcięcie bufora to świadoma decyzja Nikona. Przecież amatorski D600, również z matrycą 24 Mpix, ma bufor na 22 klatki. W tej sytuacji przedstawianie D7100 przez Nikona jako aparatu do sportu lub fotografii lotniczej (popatrzcie na zdjęcia przykładowe, w większości samoloty) odbieram jako wyjątkową złośliwość. Jest to aparat, który do tego akurat się nie nadaje.

Wychodzi z tego, że jedynym wyborem dla mnie obecnie jest D800, który jednak kosztuje 9,5 tysiąca. Dlatego „D400” w cenie 6 tysięcy na początek i 5 tys. po jakimś czasie to zupełna taniocha i nie rozumiem tych, którzy mówią, że dla D400 nie ma miejsca, bo w tej grupie cenowej jest D600. Aparaty dzielą się nie tylko ze względu na cenę.

Dlatego muszę nadal czekać na D400. Jeśli nie będzie go przez jeszcze, powiedzmy, pół roku, to będę rozważał albo D800, albo zmianę systemu. Już kilka razy w życiu zmieniałem cały system i nie mam przed tym oporów, mogę pracować dowolną literą :), nie tyko N.

I to by było na tyle.

mihow
21-02-2013, 22:13

Używam D300 do spottingu lotniczego (praktycznie nie odpinam od niego długiego obiektywu, a do zdjęć z bliska, statyki itp. mam oddzielną puszkę). W D300 nie urządza mnie matryca – chyba nie trzeba wyjaśniać dlaczego; cała reszta mnie zadowala. Dlatego czekam na „D400”, który miałby być „jak D300”, ale z nową matrycą. Popatrzmy, jaki mam wybór. Od dzisiaj mogę rozważać trzy puszki: D7100, D600 i D800. Puszki tańsze są wyraźnie za słabe, a puszki ponad 10 tys. zł nie kupię, ponieważ nie mam zamiaru tyle wydawać.

Najważniejsze dla mnie są cztery parametry aparatu.

1. Matryca. Właściwie każda z nowych matryc mnie urządza, bowiem każda jest znacznie lepsza od D300. Preferuję matryce DX, bowiem, jak łatwo się domyśleć, długość ma dla mnie podstawowe znaczenie. Z tego punktu widzenia D7100 i D800 są OK; D600 nieco mniej, bowiem obcięty do DX to tylko 10 Mpix. Ale od biedy ujdzie.

2. Autofokus. Z tego punktu widzenia D7100 jest OK (według deklaracji, jest to ten sam autofokus co w D300). D800 jest jeszcze lepiej, natomiast D600 – dyskwalifikacja, znacznie gorszy od D300.

3. Solidność konstrukcji i uszczelnienia. Obchodzę się ze sprzętem dość delikatnie, czyli nie potrzebuję konstrukcji „full metal”. Nowy aparat może być pod tym względem nieco słabszy od D300. Jednakże, ze względu na warunki pracy, uszczelnienia od pyłu i wilgoci są niezbędne. Czyli: chociaż D7100 i D600 mają słabszą konstrukcję niż D300, to wszystkie trzy aparaty odpowiadają moim minimalnym wymaganiom.

4. Szybkostrzelność i bufor. D300 ma, dla przypomnienia, 6 klatek na sekundę i bufor na 17 NEFów (skompresowany bezstratnie 12 bitowy). Szybkość 6 klatek jest dla mnie wystarczająca, czyli każdy z porównywanych aparatów spełnia wymagania (D600 ma 5,5 klatki, ale nie będę się czepiał o tę połówkę).

Co do bufora, to obecne 17 klatek to dla mnie minimum, niekiedy nie wystarcza, ale nie za często. Czyli: D600 (22 klatki FX i 62 klatki DX) oraz D800 (21 FX i 38 DX) w zupełności spełniają wymagania. Natomiast D7100 z buforem na 7 kadrów to zupełna katastrofa - dyskwalifikacja. Przy czym obcięcie bufora to świadoma decyzja Nikona. Przecież amatorski D600, również z matrycą 24 Mpix, ma bufor na 22 klatki. W tej sytuacji przedstawianie D7100 przez Nikona jako aparatu do sportu lub fotografii lotniczej (popatrzcie na zdjęcia przykładowe, w większości samoloty) odbieram jako wyjątkową złośliwość. Jest to aparat, który do tego akurat się nie nadaje.

Wychodzi z tego, że jedynym wyborem dla mnie obecnie jest D800, który jednak kosztuje 9,5 tysiąca. Dlatego „D400” w cenie 6 tysięcy na początek i 5 tys. po jakimś czasie to zupełna taniocha i nie rozumiem tych, którzy mówią, że dla D400 nie ma miejsca, bo w tej grupie cenowej jest D600. Aparaty dzielą się nie tylko ze względu na cenę.

Dlatego muszę nadal czekać na D400. Jeśli nie będzie go przez jeszcze, powiedzmy, pół roku, to będę rozważał albo D800, albo zmianę systemu. Już kilka razy w życiu zmieniałem cały system i nie mam przed tym oporów, mogę pracować dowolną literą :), nie tyko N.

I to by było na tyle.

Świetnie zobrazowane. Podoba mi się. I dlatego jestem ciągle optymistą i myślę, że doczekamy się D400.
Jestem przekonany, że specjaliści w Nikonie dochodzą do tych samych wniosków i coś zobaczymy w tym roku.

Jak widać jest zapotrzebowanie na D400 i na pewno to nie jest jedyny przykład...

MstrG
21-02-2013, 22:17
Świetnie zobrazowane. Podoba mi się. I dlatego jestem ciągle optymistą i myślę, że doczekamy się D400.
Jestem przekonany, że specjaliści w Nikonie dochodzą do tych samych wniosków i coś zobaczymy w tym roku.

Jak widać jest zapotrzebowanie na D400 i na pewno to nie jest jedyny przykład...

Myślę, że opracowanie, przetestowanie i wdrożenie nowego modelu nie trwa pół roku, więc:
albo coś w tym kierunku już robią i pro dx się pojawi,
albo nie robią ;) i wtedy nie będzie D400

Pawel Pawlak
21-02-2013, 22:19

kup D7100, ustaw na stałe tryb crop 1.3, szybkość zdjęć seryjnych na 6fps (zamiast 7), kompresowanych stratnie ( i tak jakość będzie lepsza niż w d300 - DR, rozdzielczość, minimalnie szumy, pewnie ostrość ze względu na brak AA) i bufor będzie nie mniejszy niż w d300 - a może i większy ? ;)

mihow
21-02-2013, 22:23
Myślę, że opracowanie, przetestowanie i wdrożenie nowego modelu nie trwa pół roku, więc:
albo coś w tym kierunku już robią i pro dx się pojawi,
albo nie robią ;) i wtedy nie będzie D400

Tak na zdrowy rozum - dlaczego mieliby pozostawić ludzi z D300s (którzy nie chcą przechodzić na pełną klatkę z różnych powodów) na lodzie? Wydaje mi się, że to jest pozbawione sensu.

Skoro opłaca im się nadal produkować 4 modele amatroskiego body (D3xxx i D5xxx) to dlaczego miałoby im się nie opłacać produkować DX Pro? Tutaj też jest spory potencjał.

D7100 nie jest następcą D300s - bo ma większą matrycę? Bzdura. Nie ma wielu rzeczy, które D400 powinien posiadać...

hipcio_stg
21-02-2013, 22:25
Jeszcze się doczekamy D400. Zobaczycie ;)

hostman22
21-02-2013, 22:25
kup D7100, ustaw na stałe tryb crop 1.3, szybkość zdjęć seryjnych na 6fps (zamiast 7), kompresowanych stratnie ( i tak jakość będzie lepsza niż w d300 - DR, rozdzielczość, minimalnie szumy, pewnie ostrość ze względu na brak AA) i bufor będzie nie mniejszy niż w d300 - a może i większy ? ;)
fajny ten dx, ale rozumiem ze chodzi o d600 ;)

mihow
21-02-2013, 22:26
Jeszcze się doczekamy D400. Zobaczycie ;)

No jasne! :)

ALF
21-02-2013, 22:27
- lepszą matrycę? Skąd wiesz, że ta jest zła
- uszczelnienika sa jak w D800
- ma 2 gniazda kart - jakich funkcji nie możesz skonfigurować?
- większy wyświetlacz? o czym mówisz?
- wspólpraca ze wszystkimi szkłami - chodzi ci o pomiary z szkłami bez chipa?
- lepsze ISO - a skąd wiesz że to co jest będzie złe?
- zakres ekspozycji ? Masz do 1/8000 więc lepiej niz w D600
- skąd wiesz jak skuteczne jest wspomaganie AF skoro jeszcze nie uzywałeś aparatu?
- GPS - jest tak jak we wszystkich nikonach, dlaczego D400 ma mieć lepiej jak D4 D800? Jest opcja - dodatkowy odbiornik.

- uszczelnienia może i są, ale korpus malutki i bez magnezu... to wcale nie duperel, przynajmniej dla niektórych
- ma jedno gniazdo, drugie dopiero po zapełnieniu. Nie możesz manewrować między nimi dowolnie... to duperel
- o większym wyświetlaczu. Zawsze może być 3,5"... niby duperel, ale miły :D
- na przykład... duperel, ale przydatny
- nie powiedziałem, że złe, ale że można poprawić dla wyższych parametrów... to nie duperel
- pomiar od 2 do 22 EV...gdyby, to nie duperel
- ze specyfikacji... dla niektórych to nie duperel
- bo będzie nowszy :D to duperel, ale czasem przydatny

Nawet jak by miał lepszy AF niż D4, 10 calowy wyświetlacz, bufor 2 TB i był zrobiony z tytanu to i tak byś narzekał :lol:
Pokaż mi choć jeden post, w którym narzekam na D200 lub D50. Nie traktuj wszystkich podług siebie ;)

MstrG
21-02-2013, 22:29
Tak na zdrowy rozum - dlaczego mieliby pozostawić ludzi z D300s (którzy nie chcą przechodzić na pełną klatkę z różnych powodów) na lodzie? Wydaje mi się, że to jest pozbawione sensu.

Skoro opłaca im się nadal produkować 4 modele amatroskiego body (D3xxx i D5xxx) to dlaczego miałoby im się nie opłacać produkować DX Pro? Tutaj też jest spory potencjał.

D7100 nie jest następcą D300s - bo ma większą matrycę? Bzdura. Nie ma wielu rzeczy, które D400 powinien posiadać...

Ja całym sercem jest za tym, aby D400 się pojawił. Uważam, że specjalnie okroili troszkę D7100, aby zostawić ewentualna furtkę na następcę D300s - bezpośredniego konkurenta Canona 7d2

fajny ten dx, ale rozumiem ze chodzi o d600 ;)

Paweł jak najbardziej dobrze napisał.

Jacek_Z
21-02-2013, 22:33
- ma jedno gniazdo, drugie dopiero po zapełnieniu. Nie możesz manewrować między nimi dowolnie... to duperelczytaj dalej. Opcji jest wiele, nie tylko to co piszesz.
Podtrzymuje - ta reszta to duperele.
ISO - wspomaganie AF - to czysta praktyka, specyfikacja sobie, a życie sobie.

pbb
21-02-2013, 22:33

Według oficjalnej specyfikacji przy kropie 1,3 i stratnej kompresji nefa bufor mieści 14. Jednak mało, a ograniczenia zbyt duże.
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d7100/spec.htm

TOP67
21-02-2013, 22:34
- uszczelnienia może i są, ale korpus malutki i bez magnezu... to wcale nie duperel, przynajmniej dla niektórych
- ma jedno gniazdo, drugie dopiero po zapełnieniu. Nie możesz manewrować między nimi dowolnie... to duperel
)

Ma elementy magnezowe.
Można dowolnie zmieniać funkcje gniazd.

grissley
21-02-2013, 22:38
A jak szybko opróżnia się ten bufor w D7100? Po zapełnieniu czekamy pół sekundy, sekundę, 10s?

TOP67
21-02-2013, 22:46
Przy karcie 30MB/s bufor w D7000 opróżnia się 7s, tu powinno być podobnie.

ALF
21-02-2013, 22:48
Ma elementy magnezowe.
Można dowolnie zmieniać funkcje gniazd.
Za Nikonem

Z gniazda 2 można korzystać do zapisywania zdjęć w przypadku przepełnienia karty w pierwszym gnieździe, w celu tworzenia kopii zapasowych lub w celu oddzielnego zapisywania zdjęć w formatach NEF i JPEG; zdjęcia można kopiować między kartami.

Więc nie można dowolnie. :D

Co ma magnezowe, korpus?

hipcio_stg
21-02-2013, 22:49
Wg mnie Nikon puścił przynętę na C. C zawsze wypuszcza puszki zaraz po sprawdzeniu co dał N. Dorzuca kilka wodotrysków i próbuje stać z przodu. Puścili D7100 że niby następca D300s. Canon przeanalizuje i wypuści 7DnkII dużo lepszego od D7100 i będą się cieszyć a wtedy N puści D400/D9000!

grissley
21-02-2013, 22:52

No to całkiem sporo. Trzeba czekać do całkowitego opróżnienia bufora, czy wystarczy częściowo?

TOP67
21-02-2013, 22:56
Za Nikonem

Co ma magnezowe, korpus?

Za nikonem

Wytrzymały korpus z pokrywami ze stopu magnezu został zabezpieczony przed działaniem pyłu, czynników pogodowych i uderzeniami.

A która puszka może coś więcej zrobić z gniazdami? D800 i D4 mogą tyle samo.
Już 2 lata temu pisałem, że brakuje trybu zapisu naprzemiennego, co pozwoliłoby opróżnić bufor dwa razy szybciej.

No to całkiem sporo. Trzeba czekać do całkowitego opróżnienia bufora, czy wystarczy częściowo?
Można pstrykać w każdej chwili, aż bufor się zapełni ponownie.

hostman22
21-02-2013, 23:07
Paweł jak najbardziej dobrze napisał.

wow, jak w d2x :roll: ciekawe... (jak reszta będzie dopracowana szykuję się dobre dx)

ALF
21-02-2013, 23:10
Wybór KLIK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224364)

Pawel Pawlak
21-02-2013, 23:17
Według oficjalnej specyfikacji przy kropie 1,3 i stratnej kompresji nefa bufor mieści 14. Jednak mało, a ograniczenia zbyt duże.
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d7100/spec.htm
przy 7fps - dlatego napisałem żebyś zwolnił do 6fps (jak w d300) - bufor musi się zwiększyć (oczywiście nie wiem na ile, ta samo jak nie wiadomo jak szybkie karty mogą na niego wpłynąć) :)

rabboni
21-02-2013, 23:21
nie wiem na ile ten dżentelmen jest godny uwagi i zaufania, ale z tego co mówi, a twierdzi, że powtarza to co Nikon przekazuje na konferencjach prasowych, wynika, że raczej D7100 to namiastka D400, skoro on/czy też sam Nikon stawia go pomiędzy D7000 i D600, aczkolwiek zaprzeczenia, że D400 nigdy nie powstanie nie ma ;)

link: D7100 preview (https://www.youtube.com/watch?v=CKZzH-NzWjQ)

pbb
21-02-2013, 23:26
przy 7fps - dlatego napisałem żebyś zwolnił do 6fps (jak w d300) - bufor musi się zwiększyć (oczywiście nie wiem na ile, ta samo jak nie wiadomo jak szybkie karty mogą na niego wpłynąć) :)

?? Prędkość fps nie ma żadnego wpływu na wielkość bufora, on mieści 7 kadrów NEF i koniec. Tak samo jak i typ karty. Klasa karty może co najwyżej wplynąć na wolniejsze lub szybsze opróżnienie bufora.

Sin
21-02-2013, 23:31
To jakiej opcji Ci tu jeszcze brakuje?

Pawel Pawlak
21-02-2013, 23:32
?? Prędkość fps nie ma żadnego wpływu na wielkość bufora, on mieści 7 kadrów NEF i koniec. Tak samo jak i typ karty. Klasa karty może co najwyżej wplynąć na wolniejsze lub szybsze opróżnienie bufora.
wielkość bufora podawana jest dla konkretnej szybkości karty ponieważ zaczyna się on utylizowaćw trakcie wykonywania serii. Z tego samego powodu szybkość "wpływania" materiału do bufora ma znaczenie na ilość zdjęć które spowodują jego zapchanie. Tzn im szybsza karta (oczywiście w miarę możliwości obsłużenia przez body) i wolniejsza seria ustawiona, tym bufor starczy na więcej klatek zanim się "przytnie".

edit: oczywiście zakładam że tak jest w D7100, bo z jakiego powodu miałoby być inaczej niż w innych nikonach ? ;)

pbb
21-02-2013, 23:40
wielkość bufora podawana jest dla konkretnej szybkości karty ponieważ zaczyna się on utylizowaćw trakcie wykonywania serii. Z tego samego powodu szybkość "wpływania" materiału do bufora ma znaczenie na ilość zdjęć które spowodują jego zapchanie. Tzn im szybsza karta (oczywiście w miarę możliwości obsłużenia przez body) i wolniejsza seria ustawiona, tym bufor starczy na więcej klatek zanim się "przytnie".

???:o A można zobaczyć w jakimkolwiek manualu Nikona podaną wielkość bufora w zależności od typu karty?
Jeszcze raz: bufor ma określoną pojemność i koniec. W przypadku D7100 mieści 7 klatek NEF, kompresja bezstratna. A to, że zdjęcia zapisują się jednocześnie z bufora na kartę ma pomijalny wpływ. Zapis na kartę idzie z prędkością (w D300) około 1 klatki na sekundę, w D7100 będzie raczej wolniej niż szybciej. Czyli, z grubsza, w czasie gdy zapełni się bufor, na kartę będzie zapisana jedna klatka.

ALF
21-02-2013, 23:41
To jakiej opcji Ci tu jeszcze brakuje?

Naprzemiennego zapełniania, np zgodnie z tematyką zdjęć. Żeby było jasne. Nie brakuje mi tego w D7100. Chciałbym żeby to miał D400 :)

Borat1979
21-02-2013, 23:50

W sprzedaży są już karty SanDisk Extreme Pro 95 MB/s przeznaczona właśnie do takich celów więc z tych 7 sek robią się 2 ;-)

http://www.sandisk.com/products/memory-cards/sd/extremepro-sdxc-sdhc-uhs-1-95mbs/?capacity=16GB

Jacek_Z
21-02-2013, 23:58
Naprzemiennego zapełniania, np zgodnie z tematyką zdjęć. Który model nikona to oferuje?

Borat1979
22-02-2013, 00:06
Naprzemiennego zapełniania, np zgodnie z tematyką zdjęć.
Że niby jak aparat ma rozpoznawać tę "tematykę" zdjęć bo nie łapię?

TOP67
22-02-2013, 00:46
Alf zapewne ma na myśli ręczne wskazywanie, na którą kartę ma zapisywać. Przykładowo sesja na pierwszą a backstage na drugą. Pewną namiastką jest utworzenie kolejnego katalogu.

jo44
22-02-2013, 01:23
- nie powiedziałem, że złe, ale że można poprawić dla wyższych parametrów... to nie duperel
- bo będzie nowszy :D to duperel, ale czasem przydatny
Zapomniałeś dodać, że ma być MADE IN JAPAN! :)

rychu_cmg
22-02-2013, 01:29
Po premierze D7200 hipotetyczny D400 strasznie się oddalił. Moje D300 się już starzeje i w tej chwili, albo gorsze ergonomicznie D7200 (wole poczekać z zakupem, aż wyjdzie co w nim zawalili), albo starsze i sprawdzone D700 (wtedy bym musiał dokupić do piłki nożnej Nikkora 300 2.8, albo 200-400 4.0, bo na DX z Nikkorem 70-200 mam "krótko").

ALF
22-02-2013, 02:24
Który model nikona to oferuje?

D400 :D
Pytanie, który Nikon ma możliwość przełączania kolejności użycia akumulatorów? ;)

Że niby jak aparat ma rozpoznawać tę "tematykę" zdjęć bo nie łapię?

Alf zapewne ma na myśli ręczne wskazywanie, na którą kartę ma zapisywać. Przykładowo sesja na pierwszą a backstage na drugą. Pewną namiastką jest utworzenie kolejnego katalogu.

Właśnie, ale wolałbym bez konieczności wchodzenia do menu.

rychu_cmg
22-02-2013, 02:27
D400 :D
Pytanie, który Nikon ma możliwość przełączania kolejności użycia akumulatorów? ;).
W D300 można ustawić czy pierwszy użyty ma być akumulator w body czy w gripie

ALF
22-02-2013, 03:16
No właśnie. Ale już w D200 była taka opcja w gripie Delty :)

TOP67
22-02-2013, 08:22
Po premierze D7200 hipotetyczny D400 strasznie się oddalił. Moje D300 się już starzeje i w tej chwili, albo gorsze ergonomicznie D7200 (wole poczekać z zakupem, aż wyjdzie co w nim zawalili), albo starsze i sprawdzone D700 (wtedy bym musiał dokupić do piłki nożnej Nikkora 300 2.8, albo 200-400 4.0, bo na DX z Nikkorem 70-200 mam "krótko").

Który to mamy rok? Już 2015? Ale musiałem zalać pałę?
A D400 ciągle nie ma? ;)

Irma
22-02-2013, 08:47

Ja tak czekalem na nastepce D700 i co? Wczoraj kupilem D800, bo bezposredniego nastepcy po prostu nie bedzie.
I tak bedzie z nastepca D300, bo wyjdzie D7100.
Takie jest moje zdanie.

cz4rnuch
22-02-2013, 09:55
- bo będzie nowszy :D to duperel, ale czasem przydatny Z samej sporządzonej przez Ciebie listy wynika, że rozchodzi się jednak o drobiazgi, a to co duperelem nie jest moim zdaniem ma małe szanse na realizację. Dajmy na to matryca. Niech mnie ktoś poprawi bo pewny tego co piszę nie jestem, ale historycznie rzecz biorąc w topowych dx'ach (d200, d300) do tej pory były te same lub bardzo podobne matryce co w mniejszych braciach D80, D90. Jakie są szanse, że teraz Nikon zerwie z tą tradycją. Podobnie szanse na to, że bedzie miał większy ekranik, bardziej dopracowane oprogramowanie czy AF pracujący w szerszym zakresie niż w topowym D4 oceniam na pół procenta. Nie chcę nikomu odbierać nadziei(a jakaś cząstka mnie jeszcze liczy na cud), tym bardziej że siedzę w systemie od niedawna i wiedzę o nim mam niewystarczającą by przewidywać ruchy korporacji na N, ale prawdopodobieństwo pojawienia się następcy D300s moim zdaniem jest prawie zerowe. Po prostu różnica pomiedzy nim a D7100 byłaby zbyt mała(dla większości). Dla mnie powoli staje się jasne, że czy to się komuś podoba czy nie, Nikon zaprasza zawodowców do segmentu FX, a większość amatorów nie zapłaci dwa razy więcej za lepszy uchwyt, 2 fpsy i bardziej pojemny bufor. Większość, nie wszyscy, ale po co tracić czas i cenne zasoby na projektowanie aparatu dla garstki osób.W ankiecie wziąłem udział, ale traktuję ją jako zabawę bo co się z niej będzie można dowiedzieć czego do tej pory nie wiedzieliśmy, że są osoby zainteresowane D400? Nie zrozumcie mnie źle ale bardziej to wygląda na zawiązywanie się grupy wsparcia dla niedoszłych D400tkowców: Zobacz Nikonie, jesteśmy i czekamy(już chyba ze 3 lata). I żeby nie było, sam kpiłem z R gdy chyba ze 2 lata temu pisał, że D400 nie będzie. Rozumowałem wtedy w ten sposób "Przecież jestem Ja i takiego D400 właśnie mi potrzeba. Nikon przecież nie może nie uwględnić mnie w swoich planach". Chyba jednak się myliłem. Pozdrawiam.

grissley
22-02-2013, 10:49
Też zaczynam myśleć, że D400 nie będzie. Głównie z powodu AF - najwyższy moduł historycznie trafiał tylko do segmentu pro i czasem do semi pro.
Skoro dali najwyższy moduł AF do D7100, to chyba czas zapalić znicz nad linią Dxxx DX.

hipcio_stg
22-02-2013, 10:53
A może dadzą coś nowszego i powstanie seria prawdziwych następca D300/D700/D3s? Zrobią nowy AF i nową małą matrycę i wstawią do D400/DXXX?/D4s

mihow
22-02-2013, 10:56
Też zaczynam myśleć, że D400 nie będzie. Głównie z powodu AF - najwyższy moduł historycznie trafiał tylko do segmentu pro i czasem do semi pro.
Skoro dali najwyższy moduł AF do D7100, to chyba czas zapalić znicz nad linią Dxxx DX.

Dobry aparat DX Pro to nie tylko AF... Jest jeszcze mnóstwo innych elementów, które taki aparat powinien posiadać... W obecnych czasach (dzisiaj) DX Pro powinno kosztować ok 5000-6000 zł, ale powinien mieć w środku wszystko bez kompromisów. To powinna być puszka wypasiona, ze wszystkimi najlepszymi sprawdzonymi elementami z aktualnie produkowanych topowych modeli.

Wypuszczając dzisiaj "D400" powinien to być aparat, którego amatorzy systemu DX nie będą chcieli się pozbyć przez dłuższy czas...

Duża matryca, duży bufor, dużo FPS, elastyczne ISO, porządna uszczelniona obudowa, współpraca ze wszystkimi rodzajami szkieł, duży wyświetlacz i jescze masę masę innych rzeczy.

W plotkach mówi się, że ten rok będzie rokiem DX - ma być wypuszczonych sporo nowych/odświeżonych szkieł DX, więc liczę, że pojawi się jeszcze przynajmniej jedna puszka DX - oby to właśnie było "D400".

grissley
22-02-2013, 11:00
Dobry aparat DX Pro to nie tylko AF...
Oczywiście, że nie. Co nie zmienia faktu, że nawet w semi-pro często nie dawano najwyższego modułu AF (vide D100 czy D200). Gdyby planowali D400, to szczerze wątpię, że pakowali by najlepszy moduł do D7100.

siwyozzman
22-02-2013, 11:02
Tylko po co? To jest mit że zawodowcy potrzebują DX który szczególnie u Nas jest powtarzany - nie potrzebują. Nikon wciskał kit o zaletach DX bo nie było widoku na FX w jego wykonaniu...teraz jak jest ponownie liderem rynku ma w nosie sprzedawanie sprzętu z małą matrycą zawodowcom bo tak naprawdę niewielu jest zainteresowanych... Trzeba się z tym pogodzić... Jeżeli tylko w D7100 AF będzie działał bez niespodzianek to tylko wypada się cieszyć że można będzie kupić tak świetny sprzęt za tak śmieszne pieniądze... Mówicie o buforze....ludzie fotografujący sport zawodowo używają FX - mają gdzieś kompromisy.... Ta branża to jest monopol dwóch firm - rozdają karty czy nam się to podoba czy nie a za przyrost jakości np10-20% co trudno często ocenić każą sobie płacić 200-300% więcej...

Pawel Pawlak
22-02-2013, 11:03
Dobry aparat DX Pro to nie tylko AF... Jest jeszcze mnóstwo innych elementów, które taki aparat powinien posiadać... W obecnych czasach (dzisiaj) DX Pro powinno kosztować ok 5000-6000 zł, ale powinien mieć w środku wszystko bez kompromisów. To powinna być puszka wypasiona, ze wszystkimi najlepszymi sprawdzonymi elementami z aktualnie produkowanych topowych modeli.

Wypuszczając dzisiaj "D400" powinien to być aparat, którego amatorzy systemu DX nie będą chcieli się pozbyć przez dłuższy czas...

Duża matryca, duży bufor, dużo FPS, elastyczne ISO, porządna uszczelniona obudowa, współpraca ze wszystkimi rodzajami szkieł, duży wyświetlacz i jescze masę masę innych rzeczy.

W plotkach mówi się, że ten rok będzie rokiem DX - ma być wypuszczonych sporo nowych/odświeżonych szkieł DX, więc liczę, że pojawi się jeszcze przynajmniej jedna puszka DX - oby to właśnie było "D400".

jak rozumiem to koncert życzeń ?
5000-6000zł za wszystko-mające PRO body którego klient nie będzie chciał zmienić na nic lepszego przez "długi czas" ?
Po wprowadzeniu takiego D400 to Nikon powinien już tylko ogłosić upadłość ;)

ALF
22-02-2013, 11:05
To, czego mi brakuje na rynku, to uniwersalnej, pancernej, szybkiej, precyzyjnej puszki ze świetną matrycą z zakresu 12-16mpx i super guzikologią oraz ergonomią, w rozsądnej cenie.

R
22-02-2013, 11:07
To, czego mi brakuje na rynku, to uniwersalnej, pancernej, szybkiej, precyzyjnej puszki ze świetną matrycą z zakresu 12-16mpx i super guzikologią oraz ergonomią, w rozsądnej cenie.

d2x poszukaj, jest tez d300s... spelniaja wymagania, nie?

mihow
22-02-2013, 11:14
jak rozumiem to koncert życzeń ?
5000-6000zł za wszystko-mające PRO body którego klient nie będzie chciał zmienić na nic lepszego przez "długi czas" ?
Po wprowadzeniu takiego D400 to Nikon powinien już tylko ogłosić upadłość ;)

Bez przesady...

Zdziwilibyście się, ilu chętnych znalazłoby się na taką puszkę D400...
Ci co mają już FX będą mówić, że nie ma sensu DX Pro... Analitycy i księgowi będą mówić, że Nikonowi się produkowanie takiej puszki nie będzie opłacać.
Ja na FX pokroju D600 nie bardzo mam ochotę przechodzić - chciałbym dużą puszkę DX i pozostać przy obecnych szkłach, a nie znów pakować się w koszty z wymianą obiektywów.
Tylko nie mówcie mi, że mam Crop DX w FX - sorry - ale nie o to tutaj chodzi...

ALF
22-02-2013, 11:16
D2x odpada - cena. I taki jest właśnie target. Jeżeli nie będzie D400, to pewnie będzie D300s. Chyba, że Nikon poprawi bufor w D7100, a sama puszka mnie pozytywnie zaskoczy :D

cz4rnuch
22-02-2013, 11:17
Mihow, zejdź na ziemię. Chcesz mieć to wszystko w cenie 5K. Nikon tyle sobie zażyczy(a raczej sprzedawcy) za pierwszą partię D7100 która pojawi się w sklepach(potem oczywiście wszystko znormalnieje).

W plotkach mówi się, że ten rok będzie rokiem DX - ma być wypuszczonych sporo nowych/odświeżonych szkieł DX, więc liczę, że pojawi się jeszcze przynajmniej jedna puszka DX - oby to właśnie było "D400". Widzę, że już w którejś z kolejnych wypowiedzi przytaczasz plotki jednocześnie traktując je tak jakby Nikon wystosował oficjalne oświadczenie. O D400 plotkuje się już od kilku lat a jakoś go nie widać.

Bez przesady...Zdziwilibyście się, ilu chętnych znalazłoby się na taką puszkę D400... W zaproponowanej przez Ciebie cenie podejrzewam, że mnóstwo. Tylko moim zdaniem ta wycenia jest trochę z kosmosu i nie wytrzymałaby zderzenia z rzeczywistością.

grissley
22-02-2013, 11:20
D2x odpada - cena. I taki jest właśnie target. Jeżeli nie będzie D400, to pewnie będzie D300s. Chyba, że Nikon poprawi bufor w D7100, a sama puszka mnie pozytywnie zaskoczy :D

Jeśli opróżnianie bufora na karcie 90tce faktycznie będzie trwało 2s, to po przestawienie się w tryb 1.3/6fps problem bufora powinien zniknąć. MPx przy tym (dodatkowym) cropie starczy, zmniejszenie obszaru i wynikającego z tego charakteru obrazka chyba też nie będzie problemem w przypadku tych zdjęć, przy któych jedzie się serią (chociaż tu teoretyzuję, bo w S5 w zasadzie nie mam trybu seryjnego, a w F100 nie używam... ;) )

mihow
22-02-2013, 11:23
Mihow, zejdź na ziemię. Chcesz mieć to wszystko w cenie 5K. Nikon tyle sobie zażyczy(a raczej sprzedawcy) za pierwszą partię D7100 która pojawi się w sklepach(potem oczywiście wszystko znormalnieje).
Widzę, że już w którejś z kolejnych wypowiedzi przytaczasz plotki jednocześnie traktując je tak jakby Nikon wystosował oficjalne oświadczenie. O D400 plotkuje się już od kilku lat a jakoś go nie widać.

Za porządne DX jestem w stanie zapłacić nawet 7k... To i tak taniej, niż przejście na FX...
Przytaczam plotki z NR - wystarczy poszukać... Proponuję poczytać w encklopedii co znaczy słowo "plotka". Nie zawsze musi być prawdą :) A wątek stanowi o spekulacjach - więc spekulujmy...

grissley
22-02-2013, 11:26
Jeśli opróżnianie bufora na karcie 90tce faktycznie będzie trwało 2s, to po przestawienie się w tryb 1.3/6fps problem bufora powinien zniknąć.

Ciekaw jestem, czy w trybie 12bit/1.3crop/6fps, na karcie 90, bufor w ogóle będzie się zatykał...?

Pawel Pawlak
22-02-2013, 11:29
nie wiadomo jak szybko D7100 potrafi obsługiwać karty, więc nie wiadomo jak bardzo szybkość karty wpłynie na tryb seryjny. D800 nie potrafi wykorzystać szybkości kart SD 95mb/s tak dobrze jak czytnik USB3.0

TOP67
22-02-2013, 11:31
Wszystko zależy od tego, czy aparat potrafi zapisać te 90MB/s

Nemeth
22-02-2013, 11:37
Może było, ale wcześniej się nie natknąłem - dla lubiących wróżby i azjatyckie robaczki :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/160316d1361296276newpentaxcameras2013a83-1.jpeg
źródło (http://www.pentaxforums.com/forums/attachments/pentax-news-rumors/160316d1361296276-new-pentax-cameras-2013-a83035f452094dd18d3f7fb23139ed4c.jpeg)

http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-news-rumors/215985-new-pentax-cameras-2013-a.html#post2284042

pawelpiotrm
22-02-2013, 11:43
Oooooj tak tylko to i nic więcej ;-)

cz4rnuch
22-02-2013, 11:45
Za porządne DX jestem w stanie zapłacić nawet 7k... Nie chodzi o to ile Ty jesteś w stanie zapłacić, tylko czy znajdzie się odpowiednio wielu chętnych wyłożyć kasę za te wodotryski(Nikon nie robi "Customów" chyba, że dla Szejków Arabskich). Stawiam tezę, że nie. Poza tym cena 5k którą podałeś wcześniej jest śmiesznie niska( tyle kosztuje w tej chwili dziadek D300s), a 7k za nowość z tymi wszystkim usprawnieniami też mało realna.

Przytaczam plotki z NR - wystarczy poszukać... Proponuję poczytać w encklopedii co znaczy słowo "plotka". Nie zawsze musi być prawdą :) A wątek stanowi o spekulacjach - więc spekulujmy... Cóż, wiem co to plotki i właśnie dlatego nie przykładam do nich wagi. Spekulować Ci nie bronię, po prostu się z Tobą nie zgadzam. Nikonrumors czytam regularnie bo mnie to uspokaja a jeśli mowa o artykułach tego typu <<klik>> (http://nikonrumors.com/2012/11/27/lets-talk-about-2013.aspx/) to nie traktowałbym ich zbyt poważnie bo to raczej radosna twórczość redaktorów. Tak jak napisałem wcześniej, nie wykluczam całkowicie że D400 nie powstanie, po prostu szanse na to moim zdaniem są naprawdę małe a jeśli już zdarzy się cud to czeka nas niemiłe zaskoczenie - cena.

hipcio_stg
22-02-2013, 11:47
Coś jednak jest na rzeczy :D

siwyozzman
22-02-2013, 11:56
Poza ceną wymieniłeś wszystkie cechy które posiada D4 :)

ALF
22-02-2013, 11:59
Tylko ta cena :D

siwyozzman
22-02-2013, 12:11
W tej branży nie ma tanio i dobrze...jest drogo i niekoniecznie dobrze albo bardzo drogo i ...tez niekoniecznie perfekcyjnie:)....bo np. z systemową lampą błyskową najdroższy zestaw nie trafia... Możemy narzekać ale alternatywa jest jedna: canon ale tam też jest coś za coś i też są problemy....

Sendilkelm
22-02-2013, 12:32
Mnie w tym wszystkim zastanawia tylko jedno i mam pytania do czytających ten wątek?

1. Czy wyjdzie według was jeszcze jakaś puszka Nikona w tym roku?
2. Jeśli wyjdzie to na jaką jest miejsce? (moim zdaniem d3300, d5300, d7200 ie będzie)
3. Ile puszek Nikona wyjdzie jeszcze w tym roku?
4. Czy jeśli wyjdą jeszcze 2 to będą to FX? (jeśli nie, to jaki DX w takim razie?)

Masa pytań. Moim zdaniem jedna puszka na rok to za mało, a tak naprawdę na NIC nie ma miejsca, bo wszystko odświeżone (no dobra D4x)

grissley
22-02-2013, 12:45
Moim zdaniem brakuje w ofercie D700s i ewentualnie D4x. I jest dziura cenowa między D800 a D4 - więc D700s mógłby tam pasować.
No chyba, że po wejściu D4x cena D4 spadnie i dziura się zmniejszy.

wer
24-02-2013, 09:35
Plotki mówią o D400, i oczywiście ma być D4x. Tylko mnie zastanawia co takiego mogliby dodać do cropowego semiprofi, żeby mocno się odróżniał od D7100? Nie mogą przecież dać za dużo, bo przytną sprzedaż D4.

TOP67
24-02-2013, 11:46
Nie plotki, a pobożne życzenia.
ALe co dodać, to oczywiste. Obudowa z serii D300/700/800 oraz więcej fps i duży bufor. Tylko tyle wystarczy.

jo44
24-02-2013, 11:48
Tylko mnie zastanawia co takiego mogliby dodać do cropowego semiprofi, żeby mocno się odróżniał od D7100?
Np wbudowany grip. :)

wer
24-02-2013, 12:04
Nie plotki, a pobożne życzenia.
ALe co dodać, to oczywiste. Obudowa z serii D300/700/800 oraz więcej fps i duży bufor. Tylko tyle wystarczy.

I to uzasadni cenę wyższą o 2 - 3 tys?

kux
24-02-2013, 12:13
nie ważne czy uzasadni - ważne, że ludzie kupią

Pawel Pawlak
24-02-2013, 12:30
jak mantrę powtórzę ;)
większy bufor, większa szybkostrzelność, szybsze lustro i czasy reakcji, solidniejszy korpus, możliwość stosowania EN-EL18 w gripie spowodują że nawet jeśli cena będzie 50% wyższa niż w przypadku d7100 to znajdą się chętni do zakupu. Ale pewnie tylko nikon wie (albo sądzi że wie) czy będzie ich wystarczająco dużo żeby zaprojektować i sprzedawać taki aparat.

docxxx
24-02-2013, 12:40
Wiecie co, ostatnio pozyczyłem znienawidzonego D7000 i tak sobie pracuje z tym felernym AF, bo rozgrywki wiosenne dopiero ruszą, a wszelkie mniejsze imprezy nie sa na tyle wazne, aby brac z domu D300. I tak sobie robie robie, jestem zachwycony ta matryca. Dwa sloty sa super, banku U1/2, video itd. Jednak po dluzszym obcowaniu sam sobie odpowiadam na pytanie: nie, to nie jest następca (ani D7k1) D300. Brakuje tutaj kilku, wydawało by się, subtelnych ficzerów, które określają klasę sprzętu jako PRO. Budowa to nie to samo co D300, lagi zbyt długie, pewność AF to niebo a ziemia w D300, fps, bufor. To trochę jak z Sigmą 70-200 a Nikkorem 70-200 I. Niby to samo (mialem oba szkla), ale przepaść czuje się po chwili. I tu jest to samo. Niby fajna puszka, niby wystarczy 80% pstrykaczy, ale coś tu jest nie tak. Nie ma się tej pewności pracy, jak przy D300.
Nie piszę tego, aby rozgrzeszyć siebie czy innych, pisać że X jest lepsze od Y. Każdy kupi to, co jemu odpowiada. Robiąc jednak rachunek sumienia mogę z doświadczenia napisać, że... nie napiszę, że D400 wyjdzie, bo tego nie wie nikt. Ja jedynie nieśmiało powiem, że D7000/D7100 to nie jest godny następca D300(s).

N-kon
24-02-2013, 13:51
Na "Optyczne.pl" pojawiła się informacja o premierach na rok 2013 i na czerwiec planowany jest D400;)

Pozdrawiam.

TOP67
24-02-2013, 13:54
To nie są informacje o premierach, tylko spekulacje przepisane z jakiejś gazety.

N-kon
24-02-2013, 14:07
Dlatego pojawił się ;-) - chociaż nigdy nic nie wiadomo. Przewidywaną listę premier przedstawił japoński magazyn, którego redaktor może mieć jakieś lepsze dojścia i kontakty.

Pozdrawiam.

soja
24-02-2013, 14:16
Oooooj tak tylko to i nic więcej ;-)

ja to bym stawiał na: NIEZAWODNOŚĆ, i za to jestem gotów coś dołożyć
za kurz i olej już nie ;)

mihow
25-02-2013, 09:55
Na "Optyczne.pl" pojawiła się informacja o premierach na rok 2013 i na czerwiec planowany jest D400;)

Pozdrawiam.

Oczywiście, że się pojawi :)

Nie rozumiem, dlaczego ciągle jesteście tacy sceptyczni... Dlaczego Nikon miałby zostawić na lodzie ludzi posiadających D300s lub czekających na Profi DX. Tak jak napisałem wcześniej nie będzie on zapewne tani, ale i tak będzie mnóstwo chętnych na jego zakup. Nikon doskonale o ty wie - skupili się na razie na innych modelach i czekają na ruchy konkurencji...

cz4rnuch
25-02-2013, 10:16
Ku pokrzepieniu serc <<klik>> (http://nikonrumors.com/2013/02/24/nikon-europe-the-d7100-is-not-positioned-to-replace-the-d300s.aspx/)

Badol
25-02-2013, 10:49
jak mantrę powtórzę ;)
większy bufor, większa szybkostrzelność, szybsze lustro i czasy reakcji, solidniejszy korpus, możliwość stosowania EN-EL18 w gripie spowodują że nawet jeśli cena będzie 50% wyższa niż w przypadku d7100 to znajdą się chętni do zakupu. Ale pewnie tylko nikon wie (albo sądzi że wie) czy będzie ich wystarczająco dużo żeby zaprojektować i sprzedawać taki aparat.

Paweł. Jasne, że da się dołożyć to wszystko i jeszcze więcej tylko jest jedno ale - CENA!
+ 50% to się zrobi ile - 9-10k? Musisz przyznać, że to cholernie dużo jak za puszkę DX.
Kto ci to kupi? Oczywiście na zachodzie sytuacja może wyglądać trochę inaczej ale zawsze.
Za 1-2k więcej masz nowe D800 z funkcją cropa, o której jak pamiętam wypowiadałeś się dość pochlebnie ;)
Oczywiście aparat do trochę innego zastosowania ale jednak DX vs FX - ja nie wyobrażam sobie przesiadki na cropa kiedy mam już FF.

To co chcę powiedzieć/napisać to, że jeśli D400 się pojawi to może być takim D3x. Mowa oczywiście o cenie, popularności itd. Nie wiem czy Nikonowi to się najnormalniej w świecie będzie opłacać?

MstrG
25-02-2013, 10:57
Paweł. Jasne, że da się dołożyć to wszystko i jeszcze więcej tylko jest jedno ale - CENA!
+ 50% to się zrobi ile - 9-10k? Musisz przyznać, że to cholernie dużo jak za puszkę DX.
Kto ci to kupi? Oczywiście na zachodzie sytuacja może wyglądać trochę inaczej ale zawsze.
Za 1-2k więcej masz nowe D800 z funkcją cropa, o której jak pamiętam wypowiadałeś się dość pochlebnie ;)
Oczywiście aparat do trochę innego zastosowania ale jednak DX vs FX - ja nie wyobrażam sobie przesiadki na cropa kiedy mam już FF.

To co chcę powiedzieć/napisać to, że jeśli D400 się pojawi to może być takim D3x. Mowa oczywiście o cenie, popularności itd. Nie wiem czy Nikonowi to się najnormalniej w świecie będzie opłacać?

Cena początkowa D7100 to 1200$, wiadomo, że w przeciągu kilku miesięcy spadnie.
Nie wiem jak wyszło Ci 9-10k po dodaniu 50%

Badol
25-02-2013, 11:00
Cena początkowa D7100 to 1200$, wiadomo, że w przeciągu kilku miesięcy spadnie.
Nie wiem jak wyszło Ci 9-10k po dodaniu 50%

http://www.amazon.de/gp/product/B00BJCTHAW/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1638&creative=19454&creativeASIN=B00BJCTHAW&linkCode=as2&tag=photrumo05-21
cena 1179 Euro.
Kurs na dziś 4,16pln
1179 x 4,16pln = 4904,64pln. A to x 2 = 9809,28pln

TOP67
25-02-2013, 11:02
Cena D7100 to ok 4-5 tys. Za 6-7 tys. taki pancerny D400 znajdzie kilku nabywców. Aktualnie Nikon nie ma taniej puszki, która potrafi zrobić więcej niż 6 kl/s. przez minimum 3 s.

grissley
25-02-2013, 11:03
cena 1179 Euro.
Kurs na dziś 4,16pln

No tak, ale miało być nie razy dwa, a razy półtora - czyli 7356,96 (w tym premia za nowość). ;)

MstrG
25-02-2013, 11:05
http://www.amazon.de/gp/product/B00BJCTHAW/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1638&creative=19454&creativeASIN=B00BJCTHAW&linkCode=as2&tag=photrumo05-21
cena 1179 Euro.
Kurs na dziś 4,16pln

Nie wiem jaki jest sens przerzucania się linkami:
http://www.amazon.com/Nikon-D7100-24-1-DX-Format-Digital/dp/B00BI9X7UC/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1361782920&sr=8-1&keywords=d7100

Oficjalna cena to 1200$, która zapewne spadnie za trzy - cztery miesiące.
Dla mnie 1200$ + 50% = 1800$ x 3,14 = 5652zł

docxxx
25-02-2013, 11:08
Kto ci to kupi?

Ale dlaczego mierzysz swoją miarą? Nie patrz przez pryzmat kasy. Są ludzie, którzy potrzebują tego, co napisał Paweł (i dopowiedziałem ja) i już.
Nie każdy kupuje najtańszą whiskey z Biedronki (nie jest zła ;) ), a przecież kopie tak samo ;)

Badol
25-02-2013, 11:10
No tak, ale miało być nie razy dwa, a razy półtora - czyli 7356,96 (w tym premia za nowość). ;)

No ok - rzeczywiście źle popatrzyłem :)
W takim "ustawieniu" rzeczywiście ma to większy sens tylko czy te wszystkie bajery, które chcielibyście mieć będą kosztować tylko dodatkowe 2k?
A jeśli tak to czy nie uważasz, że wtedy D400 ostro będzie rywalizować z D7100?

mihow
25-02-2013, 11:13
No ok - rzeczywiście źle popatrzyłem :)
W takim "ustawieniu" rzeczywiście ma to większy sens tylko czy te wszystkie bajery, które chcielibyście mieć będą kosztować tylko dodatkowe 2k?

Ale D400 będzie troszkę puszką innego przeznaczenia niż D7100 - dlaczego miałby rywalizować?

grissley
25-02-2013, 11:14
NA jeśli tak to czy nie uważasz, że wtedy D400 ostro będzie rywalizować z D7100?

Uważam - i dlatego napisałem, że patrząc na "wypas", jaki Nikon oferuje pod nazwą D7100, szanse na D400 wg mnie maleją. A czy to znaczy, że go faktycznie nie będzie, to nie wiem. Oby jednak był ;)

cz4rnuch
25-02-2013, 11:15
http://www.amazon.com/Nikon-D7100-24-1-DX-Format-Digital/dp/B00BI9X7UC/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1361782920&sr=8-1&keywords=d7100 No sensu nie ma, bo to link amerykański, na niemieckim jest ta sama cena ale już w Euro <<klik>> (http://www.amazon.de/gp/product/B00BJCTHAW/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1638&creative=19454&creativeASIN=B00BJCTHAW&linkCode=as2&tag=photrumo05-21) U nas jest zawsze drożej. Cena oczywiście spadnie. Druga sprawa, że nie wiadomo jak Nikon wyceni D400. Gdzie jest napisane że musi być 50% droższy niż D7100 :)? Oczywiście to nie jest pytanie do Ciebie, bo nie ty zaproponowałeś ten przelicznik. Tak czy siak, Nikon twierdzi że D7100 nie jest następcą D300s wiec konkurować z nim nie będzie, pewnie również ceną więc moim zdaniem jeśli powstanie to będzie bardzo drogi. Jeśli wycenią go na podobnym poziomie jak się plotkuje o 7D mark II to nie wróże mu dobrej sprzedaży.

Badol
25-02-2013, 11:22
http://www.amazon.com/Nikon-D7100-24-1-DX-Format-Digital/dp/B00BI9X7UC/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1361782920&sr=8-1&keywords=d7100

Oficjalna cena to 1200$, która zapewne spadnie za trzy - cztery miesiące.
Dla mnie 1200$ + 50% = 1800$ x 3,14 = 5652zł

Jasne - super - tylko, że ty podsyłasz link do USA a ja do Germańców, do których jak mnie uczono na geografii mamy znacznie bliżej ;)
I nie mówię tu tylko o odległości ale też o sprawach podatkowych w bardzo dużym uproszczeniu.

Ale dlaczego mierzysz swoją miarą? Nie patrz przez pryzmat kasy. Są ludzie, którzy potrzebują tego, co napisał Paweł (i dopowiedziałem ja) i już.
Nie każdy kupuje najtańszą whiskey z Biedronki (nie jest zła ;) ), a przecież kopie tak samo ;)

A czy ja napisałem, że nie znajdzie się nikt to to kupi? Jasne, że się znajdą tylko pytanie ilu ich będzie?
Za sporo $$$ mniej masz D7100, który na papierze źle nie wygląda i jeśli ktoś będzie szukał dobrej puszki DX to zapewne się zdecyduje na to. Wystarczy poczytać wątek o D7100 żeby zobaczyć nastawienie ludzi. Jak ktoś będzie szukał czegoś bardziej "pro" to rzeczywiście albo zakupi D400 albo coś z FF (używkę D700, D600 czy D800).
Chodzi o to, że w całym tym rozrachunku może się okazać, że D400 będzie bardzo mało popularnym sprzętem, który w sprzedaży podzieli trochę losy D3x.

TOP67
25-02-2013, 11:22
No sensu nie ma, bo to link amerykański, na niemieckim jest ta sama cena ale już w Euro <<klik>> (http://www.amazon.de/gp/product/B00BJCTHAW/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1638&creative=19454&creativeASIN=B00BJCTHAW&linkCode=as2&tag=photrumo05-21) U nas jest zawsze drożej. Cena oczywiście spadnie. Druga sprawa, że nie wiadomo jak Nikon wyceni D400. Gdzie jest napisane że musi być 50% droższy niż D7100 :)? Oczywiście to nie jest pytanie do Ciebie, bo nie ty zaproponowałeś ten przelicznik.

A kto powiedział, że u nas jest drożej? Porównaj coś co jest na rynku. D600 na amazon.com (http://www.amazon.com/Nikon-D600-FX-Format-Digital-Camera/dp/B0099XGZXA/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1361783922&sr=1-1&keywords=d600) $1996.95, u nas ok 6200 zł w dobrych sklepach.

kichu
25-02-2013, 11:28
Badol, w tym toku myslenia - o body D400 ktore bedac w podobnej cenie co np. D600 dzieli losy D3xa jest jest zasadniczy blad. Zakladanie, ze osoby ktore maja obecnie DXa i majac do wyboru DX pro + FX amator w tej samej
cenie pojda w pelna klatke. Niekoniecznie. Jest sporo osob, ktore dosc mocno siedza w DX uzywajac sporej ilosci szkiel DXowych. I dla nich czesto i gesto nawet tania pelna klatka nie jest rozwiazaniem bo wiaze sie z wydawaniem duzo wiekszej kasy na zmiane szkiel i tak dalej.

Nikon chcialby zeby zawaansowanie amatorzy zmigrowali na pelna klatke (swiadczy o tym chociazby kolejnosc odswiezania body w poszczegolnych segmentach), natomiast spora ilosc uzytkownikow na oferte taniego FF mowi nie i nadal chce dobrego DXa.

Cena wbrew pozorom nie jest problemem, bo kupno takiego DXa i tak wyjdzie taniej niz kupno FXa w podobnej cenie i zmiana czesci szkiel.

cz4rnuch
25-02-2013, 11:33
A kto powiedział, że u nas jest drożej? Porównaj coś co jest na rynku. D600 na amazon.com (http://www.amazon.com/Nikon-D600-FX-Format-Digital-Camera/dp/B0099XGZXA/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1361783922&sr=1-1&keywords=d600) $1996.95, u nas ok 6200 zł w dobrych sklepach. Masz rację, nieprecyzyjnie się wyraziłem. U nas jest drożej na początku, później cena spadnie. Dlatego nie patrzę na cenę amerykańską, a podlinkowałem europejską bo pewnie u nas na początku będzie podobnie. Kilka dni temu sprawdzałem w wątku o D7000 jak to wyglądało. W ameryce wycenili go tak samo jak teraz D7100 czyli po 1200$ u nas zaś na początku cena wylądowała w granicach 5000 PLN i sporo czasu upłynęło zanim zeszła do tych 3700.

MstrG
25-02-2013, 11:38
No sensu nie ma, bo to link amerykański, na niemieckim jest ta sama cena ale już w Euro <<klik>> (http://www.amazon.de/gp/product/B00BJCTHAW/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1638&creative=19454&creativeASIN=B00BJCTHAW&linkCode=as2&tag=photrumo05-21) U nas jest zawsze drożej. Cena oczywiście spadnie. Druga sprawa, że nie wiadomo jak Nikon wyceni D400. Gdzie jest napisane że musi być 50% droższy niż D7100 :)? Oczywiście to nie jest pytanie do Ciebie, bo nie ty zaproponowałeś ten przelicznik. Tak czy siak, Nikon twierdzi że D7100 nie jest następcą D300s wiec konkurować z nim nie będzie, pewnie również ceną więc moim zdaniem jeśli powstanie to będzie bardzo drogi. Jeśli wycenią go na podobnym poziomie jak się plotkuje o 7D mark II to nie wróże mu dobrej sprzedaży.

Mowa tu o D7100, który jest dostępny tylko w przedsprzedaży
D800 w usa 2800$, de 2300 euro
D600 w usa 2000$, w de 1570 euro
D7000 w usa 900$, w de 780 euro
D5200 w usa 900$, w de 700 euro

Nie widzę tu zależności co w stanach w $ u nas w euro.

//edit
Na przykładzie D600 można domniemane 50% wiecej od D7100 porównać cenę do D400
w usa 1800$, w de 1500 euro

docxxx
25-02-2013, 11:54
A czy ja napisałem, że nie znajdzie się nikt to to kupi? Jasne, że się znajdą tylko pytanie ilu ich będzie?
Za sporo $$$ mniej masz D7100, który na papierze źle nie wygląda i jeśli ktoś będzie szukał dobrej puszki DX to zapewne się zdecyduje na to.

Na papierze, to Sony jest najlepsze. Ten, kto pracuje zawodowo na DX i swiadomie nie chce przejsc na FF od razu zauwazy, ze praca D7000 to nie to samo co D300. Aby nie powtarzac juz tego co napisalem tylko podsumuje, ze D7k nie daje takiej pewnosci pracy jak D300. Zadna cena, euro, jakies wasze dziwne wyliczenia i przeliczniki tego nie zmieni.
I jeszcze raz. Nie chce nikomu nic udowadniac, ze D7000 jest lepsze/gorsze od D300. To jest po prostu inny segment puszek.

mihow
25-02-2013, 11:54
Na papierze, to Sony jest najlepsze. Ten, kto pracuje zawodowo na DX i swiadomie nie chce przejsc na FF od razu zauwazy, ze praca D7000 to nie to samo co D300. Aby nie powtarzac juz tego co napisalem tylko podsumuje, ze D7k nie daje takiej pewnosci pracy jak D300.
I jeszcze raz. Nie chce nikomu nic udowadniac, ze D7000 jest lepsze/gorsze od D300. To jest po prostu inny segment puszek.

Amen :)

cz4rnuch
25-02-2013, 11:58
Mowa tu o D7100, który jest dostępny tylko w przedsprzedaży
D800 w usa 2800$, de 2300 euro
D600 w usa 2000$, w de 1570 euro
D7000 w usa 900$, w de 780 euro
D5200 w usa 900$, w de 700 euro

Nie widzę tu zależności co w stanach w $ u nas w euro.

//edit
Na przykładzie D600 można domniemane 50% wiecej od D7100 porównać cenę do D400
w usa 1800$, w de 1500 euro Już wyjaśniłem o co mi chodzi. Cena z czasem spadnie i dobije do tej amerykańskiej, jednak na początku podejrzewam będzie sporo drożej. A wycenianie nieistniejącego profesjonalnego aparatu z cropem na podstawie relacji cenowej amatorskiego dxa w stosunku do amatorskiego pełnoklatkowca moim zdaniem nie ma sensu. Na dobrą sprawę nic nie wiemy o tym aparacie. Może, by go odróżnić od D7100 wsadzą tam wszystko co Nikon ma(lub będzie miał) najlepszego i powstanie nowa linia, wtedy cena może być bardzo wysoka. Lub odwrotnie, wprowadzą kilka modyfikacji do D300s, wsadzą matrycę z D7100, dodadzą dobre video i cena będzie taka jak wyliczyliście. Kto to może wiedzieć.

MstrG
25-02-2013, 12:02
Już wyjaśniłem o co mi chodzi. Cena z czasem spadnie i dobije do tej amerykańskiej, jednak na początku podejrzewam będzie sporo drożej. A wycenianie nieistniejącego profesjonalnego aparatu z cropem na podstawie relacji cenowej amatorskiego dxa w stosunku do amatorskiego pełnoklatkowca moim zdaniem nie ma sensu. Na dobrą sprawę nic nie wiemy o tym aparacie. Może, by go odróżnić od D7100 wsadzą tam wszystko co Nikon ma najlepszego i powstanie nowa linia, wtedy cena może być bardzo wysoka. Lub odwrotnie, wprowadzą kilka modyfikacji do D300s, wsadzą matrycę z D7100, dodadzą dobre video i cena będzie taka jak wyliczyliście. Kto to może wiedzieć.

Wiem o co Ci chodzi i tu się z Tobą zgadzam.
Z mojej strony dyskusja zaczęła się, gdy Badol podał link do amazon.de z ceną D71000 1200 euro, gdzie plus 50% wyszło mu 9-10k zł...

mamil_km
25-02-2013, 16:18
http://nikonrumors.com/2013/02/24/nikon-europe-the-d7100-is-not-positioned-to-replace-the-d300s.aspx/

Wydaje się że jednak D400 ma szansę się ukazać :)

mihow
25-02-2013, 16:25
http://nikonrumors.com/2013/02/24/nikon-europe-the-d7100-is-not-positioned-to-replace-the-d300s.aspx/

Wydaje się że jednak D400 ma szansę się ukazać :)

Dla mnie ta informacja jest jednoznacznym potwierdzeniem, że DX Pro jeszcze się pojawi :)

cz4rnuch
25-02-2013, 16:41

Wydaje się że jednak D400 ma szansę się ukazać :)Wklejałem to 2 stony temu, ku pokrzepieniu serc ;) Jak widać każdy widzi tam to co chce zobaczyć. Dla mnie to informacja, że D7100 nie jest następcą D300s(mimo, że na stonie amerykańskiej nadal figuruje jako "flagship"). O tym czy linia D300s będzie kontynuowana nie ma ani słowa. No ale już się nie będę kłócić, jakieś szanse na D400 są :) Pozdrawiam.

lesheck
25-02-2013, 16:57
Moim zdaniem nie mozna powiedziec ani, ze nastepca D300s bedzie, ani, ze go nie bedzie.
Wczesniej Nikon wypuszczal najwyzszy model (D300, D200) a potem, te sama matryce wkladal do modeli nizszych. Teraz mamy sytuacje odwrotno - najpierw D3200, potem D5200 i D7100. Patrzac na domniemana specyfikacje Canona 7D mkII, mozna przypuszczac, ze i Nikon moglby sie pokusic na topowe body DX w cenie ok 2000 USD. Co do gadania, ze nie roznilby sie od D7100, poza magnezowym korpusem, wiekszym buforem etc, jest miejsce, aby zrobic z tego puszke idealna do vdslr i rozwinac maksymalnie funkcje filmowe. Mozna by dodac sterowanie przyslona i np 120 fps w 720p, albo filmowanie 4k i juz bardzo sobie poszerzaja grupe potencjalnych odbiorcow. Takze ciezko jest cokolwiek wyrokowac, ale firmy foto musza dodawac nowe funcje, aby moc sprzedawac nowe aparaty, a w dziedzinie wielkosci matryc (Mp) chyba juz wiele sie nie zmieni, wiec beda szukali innych kierunkow rozwoju swoich puszek.

ALF
25-02-2013, 17:17

Będzie rywalizował na takiej samej zasadzie jak rywalizuje BMW M5 z BMW X5 ;) Przecież to zupełnie inny target.
D400 będzie wypasioną puszką za 8-9000zł na starcie.

kux
25-02-2013, 17:27
ano właśnie.
często bywam sceptyczny bo nikon nas nie rozpieszcza.
ale jest jedno ale...
ja po prostu lubię nikona. w tym całym marudzeniu nie zapominajmy, że oni jednak potrafią robić świetne aparaty.
bądźmy dobrej myśli. wyjdzie D400 i pozamiata jak kiedyś D300.

ja nie czekam, D300 ma się świetnie. ale miło będzie śledzić jak się system rozwija

lesheck
25-02-2013, 18:08
Ja bum sie tylko nie przywiazywal do nazwy D400, ale zobaczymy...

Rzesiek
25-02-2013, 19:46
Ja bum sie tylko nie przywiazywal do nazwy D400, ale zobaczymy...

Też tak uważam. Obstawiam flagowy DX jako D9000.

wer
26-02-2013, 06:44
Moim zdaniem nie mozna powiedziec ani, ze nastepca D300s bedzie, ani, ze go nie bedzie.
Wczesniej Nikon wypuszczal najwyzszy model (D300, D200) a potem, te sama matryce wkladal do modeli nizszych. Teraz mamy sytuacje odwrotno - najpierw D3200, potem D5200 i D7100. Patrzac na domniemana specyfikacje Canona 7D mkII, mozna przypuszczac, ze i Nikon moglby sie pokusic na topowe body DX w cenie ok 2000 USD. Co do gadania, ze nie roznilby sie od D7100, poza magnezowym korpusem, wiekszym buforem etc, jest miejsce, aby zrobic z tego puszke idealna do vdslr i rozwinac maksymalnie funkcje filmowe. Mozna by dodac sterowanie przyslona i np 120 fps w 720p, albo filmowanie 4k i juz bardzo sobie poszerzaja grupe potencjalnych odbiorcow. Takze ciezko jest cokolwiek wyrokowac, ale firmy foto musza dodawac nowe funcje, aby moc sprzedawac nowe aparaty, a w dziedzinie wielkosci matryc (Mp) chyba juz wiele sie nie zmieni, wiec beda szukali innych kierunkow rozwoju swoich puszek.

Pisałem w temacie przyklejonym o spekulacjach. Trochę o innej rzeczy, ale odnosi się to też do trybu filmowego. Bez nowego procesora nie da się wiele więcej wycisnąć.

maly5
26-02-2013, 12:19
Już spytałem jednej osoby w tym wątku skąd ma definitywne potwierdzenie informacji, że D400 nie będzie. Nie raczyła mi odpowiedzieć, choć nadal się wymądrza.

D7100 z samej nazwy jest następcą d7000. Jak ktoś tego nie rozumie to nic nie poradzę.
Czego nie ma ta puszka? Przede wszystkim wielkości większych braci. Namówienie kogoś, kto przywykł do ergonomii, jakości i funkcjonalności linii semi-pro na maleństwo w 8/10 skończy się niepowodzeniem. od d70 każda kolejna puszka w tej linii miała słabszy uchwyt i gorzej się nią operowało. Grono zwolenników DX jest spore. A w dzisiejszych czasach firmy naprawdę nie mają problemu z mnożeniem oferty modelowej (argument się często przewija, że kiedyś to było ich ileś tam). Przykład BWM na podorędziu - ile widzimy 5GT na ulicy ? a jednak to tłuką i robią następne odmiany.
Projektowanie komputerowe, duża ilość elementów wspólnych, wręcz całych grup podzespołów obniżają koszty wprowadzania kolejnych, choćby niszowych modeli. Pozostaje odpowiedz na proste pytanie - czy analitycy rynku Nikona na spotkaniu z księgowymi stwierdzą, że na tym można zarobić. Jeśli tak - to dostaniemy tą puchę i już. A jak im wyjdzie, że się nie pyli, to nie. Koniec, kropka.

Balantines
26-02-2013, 12:30
Nie wiem ile w tym prawdy, ale
http://photorumors.com/2013/02/20/japanese-magazine-nippon-camera-predictions-for-2013/

Jasiek
26-02-2013, 15:09
Jeśli D400 się pojawi to musiałby mieć : matrycę 16M bo wtedy Expeed 3 wykręci 10 fps, większy bufor, pancerny korpus, ergonomię i wielkość D300 bo dobry AF, ISO, filmowanie itp już mamy w D7100.

MrQba
26-02-2013, 15:31
Jeśli D400 się pojawi to musiałby mieć : matrycę 16M bo wtedy Expeed 3 wykręci 10 fps, większy bufor, pancerny korpus, ergonomię i wielkość D300 bo dobry AF, ISO, filmowanie itp już mamy w D7100.

Jeśli wyjdzie D400 to będzie mieć lepszy AF niż D7100 i wszystko powinien mieć lepsze. To ma być puszka "wyżej" niż D7100.

cz4rnuch
26-02-2013, 15:40
Jeśli wyjdzie D400 to będzie mieć lepszy AF niż D7100 i wszystko powinien mieć lepsze. To ma być puszka "wyżej" niż D7100.Przesadzasz. Jeśli chodzi np o matrycę to taki D300 wcale lepszy od D90 nie był, pewnie jeszcze kilka rzeczy by się znalazło.

maly5
26-02-2013, 19:16
Musiałby mieć.. Naprawdę część osób nie rozumie, że gro dotychczasowych użytkowników linii trzycyfrowej nie ma ochoty na d7000 ani jego następców ? na puszkę małą, niewygodną, która po godzinie łażenia z tele, albo trzydziestką i lampą wyrywa paluchy? Ja wiem, że się da, można założyć jakiegoś tam gripa, który coś poprawi. Ale to nadal nie będzie to. Ci co mieli kupić d7000 albo chcą d7100 to sobie kupią. Podobnie było z d90 i d300. Posiadacze d90 często gęsto udowadniali jak to nie ma sensu przepłacać za d300 tym, którzy przepłacili z jakichś nieznanych powodów i do tego śmieli być z tego zadowoleni. Ale sama długość tego wątku już o czymś świadczy. A nikon jeśli jakieś body wypuści, to raczej będzie miało to co trzeba, tyle ile trzeba, albo i pewnie więcej. I wtedy posiadacze urażonego ego mający swoje super wspaniałe d7100 będą mogli wypłynąć na szerokie wody ;) Chyba, że znowu to co 'już mamy w d7100' okaże się lepsze na papierze niż w rzeczywistości.

lukaszD1x
26-02-2013, 19:53
i tak będzie każda puszka nikona po d700 i d300s jest do luftu ergonomia oby d400 było najmniej takie jak d800 chodzi o ergonomie.

Jasiek
26-02-2013, 20:33
Musiałby mieć.. Naprawdę część osób nie rozumie, że gro dotychczasowych użytkowników linii trzycyfrowej nie ma ochoty na d7000 ani jego następców ? na puszkę małą, niewygodną, która po godzinie łażenia z tele, albo trzydziestką i lampą wyrywa paluchy? Ja wiem, że się da, można założyć jakiegoś tam gripa, który coś poprawi. Ale to nadal nie będzie to. Ci co mieli kupić d7000 albo chcą d7100 to sobie kupią. Podobnie było z d90 i d300. Posiadacze d90 często gęsto udowadniali jak to nie ma sensu przepłacać za d300 tym, którzy przepłacili z jakichś nieznanych powodów i do tego śmieli być z tego zadowoleni. Ale sama długość tego wątku już o czymś świadczy. A nikon jeśli jakieś body wypuści, to raczej będzie miało to co trzeba, tyle ile trzeba, albo i pewnie więcej. I wtedy posiadacze urażonego ego mający swoje super wspaniałe d7100 będą mogli wypłynąć na szerokie wody ;) Chyba, że znowu to co 'już mamy w d7100' okaże się lepsze na papierze niż w rzeczywistości.

No przecież napisałem, że musiałby mieć wymiary, budowę, ergonomię poczciwego D300s. Ale jeśli będzie to jedyna różnica w stosunku do D7100 to wiele osób na tym forum traktuje mniejsze wymiary body za zaletę i kupi D7100. Ci co czekają na D400 chcą jeszcze więcej fps a to przy obecnym EXPEED 3 i matrycy 24M niemożliwe dlatego D4 ma matrycę 16M. Większy bufor Nikon może zrobić. D7100 ma AF-a o podobnych parametrach jak D800, D4 (przynajmniej teoretycznie) więc chyba D400 musiałby się różnić czymś więcej od D7100 niż tylko wielkością obudowy. Ale to wszystko tylko "gdybanie" bo przecież po to jest ten wątek ;)

maly5
26-02-2013, 23:06
Pewnie by się czymś różnił. Ale dla mnie jakby do d300 (nawet nie d300s bo mnie filmy nie rajcują) włożyli czulszą matrycę z większym DR i przy okazji zapewne nowszy procek - choćby po to żeby był w nowszej technologii i brał jeszcze mniej prądu - to ta pucha już (!) by mnie satysfakcjonowała. Zapewne zapakują więcej gadżetów, bo tylko Apple daje mniej za więcej ($ ;)), ale to już takie czasy. Ważne raczej dla mnie, żeby czegoś nie popsuli. A wtedy wiele osób (choćby na tym forum), która słabo toleruje mniejsze puszki z kiepskim uchwytem, może sobie taki kupić - tak po prostu, bo tak.

cz4rnuch
26-02-2013, 23:49
Pewnie by się czymś różnił. Ale dla mnie jakby do d300 (nawet nie d300s bo mnie filmy nie rajcują) włożyli czulszą matrycę z większym DR i przy okazji zapewne nowszy procek - choćby po to żeby był w nowszej technologii i brał jeszcze mniej prądu - to ta pucha już (!) by mnie satysfakcjonowała. Ja osobiście nie wierzę ani w nowszy procek(D400 z Expeed IV - pewnie właściciele D4ek pojechaliby palić opony przed siedzibą firmy w Tokyo) ani w nowszą matrycę(historycznie D200, D300 miały bardzo podobne matrycę do ich bardziej amatorskich kuzynów). Oczywiście sytuacja może się zmienić gdy zamiast D400 powstanie nowa linia D9000, która z założenia miałaby się zdecydowanie wyróżniać z pośród innych Dx'ów. Ja w to nie wierzę, ale oczywiście Nikon może wszystko przeliczył i wyszło im, że to się opłaci.

Slawek Wojtczak
27-02-2013, 00:54
dobry AF, ISO, filmowanie itp już mamy w D7100.
Skąd Ty możesz wiedzieć czy ten af taki dobry jest?? To że ma 51 pkt o niczym(!) nie świadczy. W specyfikacji każdy jest dobry, a af w puszkach amatorskich nigdy nie dorówna pro/semi-pro.

wer
27-02-2013, 01:18
Pisałem tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3062764&postcount=5747 o moich wyliczeniach dotyczących procesora expeed i d400.

Poza większą obudową i większym buforem Nikon nie ma za bardzo co więcej zaoferować w D400. Albo musi dać nową matrycę 16Mpix albo nowy procesor. W D7100 ograniczeniem serii jest procek lub szyna danych. Nie mechanizm lustra. Samo przełożenie D7100 w obudowę od D800 i dodanie do tego większego bufora to za mało z punktu marketingowego. Nawet po dołożeniu nowego procka albo daniu matrycy 16Mpix też nie poszaleję. Tryb seryjny musi kończyć się na 9 klatkach, bo 10 klatek to D4. Mogą dołożyć jeszcze nowy czujnik pomiaru światła z D4. Premierą D7100 Nikon bardzo mocno zawęził pole manewru sobie. Tupanie nóżką, że D400 ma być we wszystkim lepszy od D7100 to takie przedszkolne buntowanie się, że nie zje się zupy szczawiowej na obiad. Bez nowej matrycy albo nowego procka nie wniosą tak napradę dużo nowego. Tryb seryjny 7klatek, zamiast 6 (Expeed 3 nie pozwoli na więcej, a te 7 klatek to albo z zasilaniem z D4 albo przy gripie). Układ AF pozostanie ten sam, bo to jest zmodyfikowany układ taki jak w D800 i D4. I co? Dadzą nowy układ w body niższym niż D4, w dodatku lepszy? Nierealne.
Jedyne logiczne wyjścia to byłyby:
Matryca 16Mpix - tryb seryjny 8, z gripem 9, do tego ISO do 12800 - roszerzalne do 51200
Expeed 4 - matryca 24Mpix, tryb seryjny 8, z gripem 9
Oczywiście obudowa ze starej 300 i większy bufor. Wg specyfikacji D7100 niewiele tam się da już poprawić. Nowy procek to też mogłyby być jeszcze trochę rozszerzone tryby filmowe. Z drugiej strony spodziewałbym się nowego procka raczej w D4x, niż w niższym modelu, ale ostatnio Nikon często daje nowości do niższych modeli, a potem migruje do wyższych, więc to też jest możliwe.

Niektórzy mówią o D400 i D9000 jako osobnych body, ale nie widzę miejsca na coś między D7100, a D400. Jeśli D9000 miałby się mocno różnić od D7100, to co by musieli dać do D400? Lodówkę z zimnymi napojami i dodatkowo dwa D4 w gratisie? Wg przedstawiciela Nikona D7100 jest skierowany do entuzjastów, to D9000 chyba byłby kierowany do fanatyków. Widzę też, że sporo osób chyba jest obrażonych na Nikona, że dał tak rozbudowane body amatorskie i jeszcze jak śmieli dać w nim układ AF 3500, przecież to skandal, jak amator może mieć tak samo dobry AF jak profesjonalista, przecież to nie uchodzi. Chyba do puszek profi Nikon będzie musiał dodawać kupony rabatowe na wizytę u psychoterapeuty.

PiotrPJ
27-02-2013, 02:43
leciutkie off - głos za wer'em
czytam wątek czytam i oczywiście też się ekscytuję - u mnie d7000 i moim zdaniem to nie jest (ani d7100) następca dla d300. To zostało powiedziane tu przez wielu więc się nie będę nad tym rozwodził. "Boli" mnie co innego a boleć zaczęło już wcześniej - że puszkę profi szacuje się m.in po liczbie fps. Albo liczbą pól AF. Między innymi i w dużym uproszczeniu. Im więcej fps lub pól AF tym bardziej profi i dla profi.

Chyba bym wolał obejść się bez tego podziału - wiem, wiem, niemożliwe i szczekanie psów (psa) na karawanę ;-)

i sorki za ten off

Jasiek
27-02-2013, 08:49
Ja jeszcze pamiętam, że kiedyś za kryterium podziału body na amatorskie-semipro przyjmowało się w Nikonie kolor "guzika" spustu migawki. Jak był srebrny to amatorska puszka, którą dobrego zdjęcia nie da się zrobić, jak "guzik" czarny to jestem pro ;)
A osobiście chciałbym D7100 w obudowie D300 i większy bufor.

wer
27-02-2013, 09:22
Ja jeszcze pamiętam, że kiedyś za kryterium podziału body na amatorskie-semipro przyjmowało się w Nikonie kolor "guzika" spustu migawki. Jak był srebrny to amatorska puszka, którą dobrego zdjęcia nie da się zrobić, jak "guzik" czarny to jestem pro ;)
A osobiście chciałbym D7100 w obudowie D300 i większy bufor.

A dopłaciłbyś za to 2000 zł? Większy bufor to koszt kilku dolarów, lepsza obudowa to może z 50 - 100 dolarów. Reszta podatek od profi. A cena musi być mocno różniąca się. Jeśli byłaby różnica 400 zł to nikt by nie kupił D7100.

W tym roku będę kupował jakieś body, ale nie wiem jakie wybór od D7100, przez D600, po D800 lub jeśli się pokaże D400. D800 wiadomo, ale D7100 kusi też trochę. Za różnicę w cenie mam Sigmę 35/1.4, a ten crop to przy tym co lubię fotografować to akurat idealna sprawa i jeszcze pokrycie kadru czujnikami. D400 to w tej chwili same niewiadome:
Czy będzie?
Jaką będzie miał matrycę?
Jaki będzie miał tryb seryjny?
Jaka będzie cena?

Mamy same zagadki i brak jakichkolwiek danych, żeby móc wnioskować. Można stawiać tylko hipotezy o potencjalnych możliwych wariantach. Jedyne co wiadomo, to że D400 musi być lepszy od D7100 i gorszy od D4. Z tym, że to lepszy od D7100 może oznaczać też, że inny. Tak jak różne są D800 i D4, teoretycznie D4 to najwyższy model, ale czy jest lepszy od D800? Zależy od zastosowań i potrzeb. Dla wielu osób D800 jest lepszy.

Sendilkelm
27-02-2013, 11:22
Ja osobiście nie wierzę ani w nowszy procek(D400 z Expeed IV - pewnie właściciele D4ek pojechaliby palić opony przed siedzibą firmy w Tokyo) ani w nowszą matrycę(historycznie D200, D300 miały bardzo podobne matrycę do ich bardziej amatorskich kuzynów). Oczywiście sytuacja może się zmienić gdy zamiast D400 powstanie nowa linia D9000, która z założenia miałaby się zdecydowanie wyróżniać z pośród innych Dx'ów. Ja w to nie wierzę, ale oczywiście Nikon może wszystko przeliczył i wyszło im, że to się opłaci.

Czemu? Co im po procku (właścicielom D4ek) jeśli GO byłaby większa i takie tam.

I co to za różnica czy nazwą go d400 czy d9000, miejsca na dwa PRO dx'y na pewno nie ma, więc nazwa nie ma tu znaczenia.

cz4rnuch
27-02-2013, 11:44
Czemu? Co im po procku (właścicielom D4ek) jeśli GO byłaby większa i takie tam.

I co to za różnica czy nazwą go d400 czy d9000, miejsca na dwa PRO dx'y na pewno nie ma, więc nazwa nie ma tu znaczenia. Chyba się nie zrozumieliśmy. Po pierwsze to tylko moje spekulacje. Pytasz czemu. Uważam że byłoby to źle odebrane(co ma do tego GO i ISO to nie rozumiem, nic o tym nie pisałem). Chodzi o sam fakt umieszczenia lepszych bebechów niż w topowym aparacie reporterskim. Za przykład podam fakt lekkiego zgrzytu(przynajmniej tak to odbieram czytając niektóre komentarze) jaki niektórzy właściciele D4 i D800 odczuwają widząc jak filmuje D5200 i pytają czemu nie mogli tego dać i u nich. Co do nazwy to też moje spekulacje. Gdyby nazwano go D400 to by moim zdaniem oznaczało, że kontynuowana jest linia D300 i wtedy raczej nie zobaczylibyśmy nowej matrycy czy procesora(podobnie było w parach D80-D200, D90-D300). Gdyby jednak zdecydowano się na nazwe D9000 mogłoby to oznaczać, że jest to początek nowej linii i zerwanie z tradycją. Wtedy wszystko byłoby możliwe. Jak się będzie nazywać dla użytkownika nie ma znaczenia, chodziło mi tylko o to co taka nazwa mogłaby sugerować. Tak to widzę i tak sobie spekuluje, nie pytaj już dlaczego.

Sendilkelm
27-02-2013, 12:03
Tak to widzę i tak sobie spekuluje, nie pytaj już dlaczego.
Dlaczego mam nie pytać? :P

Biorąc pod uwagę zmiany w nazewnictwie, sugerując się tym, że d7k może być następcą d90, to d9000 może być następcą d300s jeśli już w takich kategoriach to rozpatrujesz.

cz4rnuch
27-02-2013, 12:11
Dlaczego mam nie pytać? :P Ok. Nie ma sprawy, pytaj :) Po prostu wolałem nie kontynuować tematu bo odpowiadając właściwie piszę na okrągło dokładnie to samo, nic nowego do tematu nie wnoszę a powstaje z tego telenowela.

Biorąc pod uwagę zmiany w nazewnictwie, sugerując się tym, że d7k może być następcą d90, to d9000 może być następcą d300s jeśli już w takich kategoriach to rozpatrujesz. Tu się różnimy, bo ja uważam że D7000 zapoczątkował nową linię, coś pomiędzy D90 a D300. Kto z nas ma rację, nie da się w tej chwili jednoznacznie rozstrzygnąć. Może nikt i nie będzie ani D400, ani D9000 ;) Czas pokaże.

maly5
27-02-2013, 16:11
Ciężko mi dostrzec coś, co określało by d7k czym innym, niż następca d90. Natomiast jak się by nazywał ew. następca d300 nie ma żadnego znaczenia. A może zrobią bezlustrzankowca :))

SlaWasII
27-02-2013, 17:04
A może zrobią bezlustrzankowca :))Nie bluźnij... :D Za herezje kiedyś palono na stosie. ;)

fader_audio
27-02-2013, 23:43
moim zdaniem i pewnie tak jest na 99% następca d80 to d90, d90 to d7000, d7000 to d7100,
Umnie jakos pojawiła sie ponownie nadzieja że pojawi sie następca d300s, oby

esk2
27-02-2013, 23:47
nie martwcie się, oto fragment plotki z optycznych:

"Nikon

D400 – czerwiec 2013
Nikon 2 – wrzesień 2013
D4x – październik 2013 "

także będzie spokojnie trzeba czekać, a czym zaskoczą zobaczymy, ale obstawiam że będą mocno konkurować ze specyfikacją C

matryca APS-C 24.1 Mpix,
dwa procesory DIGIC V,
tryb zdjęć seryjnych do 10 kl/s,
dwa sloty kart pamięci,
61-punktowy AF,
3.2-calowy ekran LCD,
jakość wykonania jak 5D Mark III,
wbudowany GPS i WiFi,
jakość obrazu zbliżona do 5D Mark III,
rozbudowane funkcje wideo,
cena ok. 2200 USD.

wer
28-02-2013, 02:59
moim zdaniem i pewnie tak jest na 99% następca d80 to d90, d90 to d7000, d7000 to d7100,
Umnie jakos pojawiła sie ponownie nadzieja że pojawi sie następca d300s, oby

Wg Nikona D7000 to nie następca d90 tylko nowa półka. Tak samo jak D800 to nie następca D700. D90 zakończyło pewną linię produktów.

Co do następcy D300s. Brakuje następcy D300 i D700. D7100 wg specyfikacji wysoko zawiesza poprzeczkę. Ograniczeniem marketingowym są możliwości D4. Czy w ofercie Nikona jest miejsce teraz na dwa semi pro aparaty?

SlaWasII
28-02-2013, 03:00
nie martwcie się, oto fragment plotki z optycznych:
(...)
matryca APS-C 24.1 Mpix,
dwa procesory DIGIC V,
tryb zdjęć seryjnych do 10 kl/s,
dwa sloty kart pamięci,
61-punktowy AF,
3.2-calowy ekran LCD,
jakość wykonania jak 5D Mark III,
wbudowany GPS i WiFi,
(...)
Ta specyfikacja to więcej niż oczekuję. Takie cudo biorę w ciemno!

Demonek
28-02-2013, 09:10
Tylko że dotyczy nowego Canona, a nie Nikona

hipcio_stg
28-02-2013, 09:47
A ja sobie wczoraj siedziałem z kumplami przy piwku i rozmawialiśmy o tym co się dzieje w segmencie nikona. W moich subiektywnych odczuciach nikon doprowadzi to 8szt puszek i czterech segmentów. Pierwszy segment amator D3xxx i D5xxx, entuzjaści/pasjonaci D7xxx, D6xx, semi-pro (czyli następca D300s) w moim odczuciu D9xxx i D8xx, a dla profesjonalistów następca D700 i D4/D4x/s.

N sprawdzi co w obecnych puszkach się sprawdza, czego oczekuje klient a później bez wpadek uraczy profesjonalistów niezawodnymi puszkami z tym czego oczekują, a niższe segmenty dostaną bardzo dużo, ale muszą się liczyć z tym, ze są dużym gronem testowym.

mihow
28-02-2013, 10:16
A ja sobie wczoraj siedziałem z kumplami przy piwku i rozmawialiśmy o tym co się dzieje w segmencie nikona. W moich subiektywnych odczuciach nikon doprowadzi to 8szt puszek i czterech segmentów. Pierwszy segment amator D3xxx i D5xxx, entuzjaści/pasjonaci D7xxx, D6xx, semi-pro (czyli następca D300s) w moim odczuciu D9xxx i D8xx, a dla profesjonalistów następca D700 i D4/D4x/s.

N sprawdzi co w obecnych puszkach się sprawdza, czego oczekuje klient a później bez wpadek uraczy profesjonalistów niezawodnymi puszkami z tym czego oczekują, a niższe segmenty dostaną bardzo dużo, ale muszą się liczyć z tym, ze są dużym gronem testowym.

Bardzo ciekawy podział, który mi pasuje :) Obyś miał rację...
Gdyby jeszcze w tym roku pojawił się następca D300s i D700 to Nikon miałby naprawdę fajną stajnię sprzętu DSLR. Czekamy! :)

Irma
28-02-2013, 10:29
Wg Nikona D7000 to nie następca d90 tylko nowa półka. Tak samo jak D800 to nie następca D700. D90 zakończyło pewną linię produktów.

Co do następcy D300s. Brakuje następcy D300 i D700. D7100 wg specyfikacji wysoko zawiesza poprzeczkę. Ograniczeniem marketingowym są możliwości D4. Czy w ofercie Nikona jest miejsce teraz na dwa semi pro aparaty?

Zgadzam sie z Twoja wypowiedzia, uwazam ze Nikon wie co rynek chce.

MstrG
28-02-2013, 10:38

Dlaczego dla niektórych D800 nie jest następcą D700?
Wg mnie nie będzie puszki pomiędzy D800 a D4(x/s)

look
28-02-2013, 10:53
Dlaczego dla niektórych D800 nie jest następcą D700?

dla mnie nie jest i nigdy nie będzie, bo jest za wolny w trybie seryjnym i ma za dużo mpx.

Irma
28-02-2013, 11:01

Lepiej prowadz rozmowy bez piwka, bez urazy, bo piszesz bzdury.

hipcio_stg
28-02-2013, 11:17
Lepiej prowadz rozmowy bez piwka, bez urazy, bo piszesz bzdury.

Poczekaj z tymi zarzutami - wątek jest spekulacyjny to spekuluję, a czy moje myśli okażą się bzdurami czy prawdą zweryfikuje czas a nie twoje "piszesz bzdury". Pracujesz w marketingu nikona, ze możesz tak szybko spuścić czyjeś myśli do kibla? Nikon zostawił dużą dziurę reporterską atakując mocno rynek amatorski. Dziś na wakacjach praktycznie 8/10 pasków przy aparatach są żółte. D800 nie zastępuje D700, bo nie. Tak samo D7000 nie zastępuje D300s i to jest pewne. To dwa różne segmenty. D800 dla bogatych entuzjastów co biegają po ziemi i robią landszafty.

Niestety, ale najwięcej zawodowców to reporterzy i myślę, że właśnie dla nich właśnie powstanie następca D300s i D700. Ile można zajeżdżać D700? Znam wielu fotografów co napalali się na D800. Sprzedali wysłużone D700 i co zrobili po premierze D800? Podpowiem kupili D700. Ile zawodowcy mogą czekać na półśrodki lub stać w miejscu? W tym roku stawiam na następce D300s a w marcu 2014 na następcę D700.

mihow
28-02-2013, 11:20
W tym roku stawiam na następce D300s a w marcu 2014 na następcę D700.

Myślę, że w tym roku zobaczymy następcę obu modeli... Spekuluję :)

MstrG
28-02-2013, 11:29
Poczekaj z tymi zarzutami - wątek jest spekulacyjny to spekuluję, a czy moje myśli okażą się bzdurami czy prawdą zweryfikuje czas a nie twoje "piszesz bzdury". Pracujesz w marketingu nikona, ze możesz tak szybko spuścić czyjeś myśli do kibla? Nikon zostawił dużą dziurę reporterską atakując mocno rynek amatorski. Dziś na wakacjach praktycznie 8/10 pasków przy aparatach są żółte. D800 nie zastępuje D700, bo nie. Tak samo D7000 nie zastępuje D300s i to jest pewne. To dwa różne segmenty. D800 dla bogatych entuzjastów co biegają po ziemi i robią landszafty.

Niestety, ale najwięcej zawodowców to reporterzy i myślę, że właśnie dla nich właśnie powstanie następca D300s i D700. Ile można zajeżdżać D700? Znam wielu fotografów co napalali się na D800. Sprzedali wysłużone D700 i co zrobili po premierze D800? Podpowiem kupili D700. Ile zawodowcy mogą czekać na półśrodki lub stać w miejscu? W tym roku stawiam na następce D300s a w marcu 2014 na następcę D700.

Napisz mi w punktach, dlaczego D800 nie może być następcą D700. Nie pytam złośliwie, zwyczajnie chcę się dowiedzieć.

//edit

dla mnie nie jest i nigdy nie będzie, bo jest za wolny w trybie seryjnym i ma za dużo mpx.

To są powody do wprowadzenia modelu pomiędzy D800 a D4?
Jaka jest różnica w zdjęciach seryjnych? 1 zdjęcie?

hipcio_stg
28-02-2013, 11:38
Bo ma za dużo MPx i tylko 4kl/s a to są podstawowe rzeczy dla reporterów.

Irma
28-02-2013, 11:39
Niestety, ale najwięcej zawodowców to reporterzy i myślę, że właśnie dla nich właśnie powstanie następca D300s i D700. .

I dalej twierdze ze bzdury piszesz.
Przemysl prosze najpierw to co chcesz napisac, a pozniej przelej to na papier.

Pawel Pawlak
28-02-2013, 11:43
Bo ma za dużo MPx i tylko 4kl/s a to są podstawowe rzeczy dla reporterów.

Oczywiście, masz rację że reporter może bardzo cenić sobie FPSy. Ale jak wytłumaczysz, że całe masy reporterów pracowały na 5d2 - które nie dość że było wolniejsze, delikatniejsze to jeszcze miało nieporównywalnie gorszy AF ?
Tematu pikeli nie ma co drążyć - 5d2 miał w kilak lat tamu tak samo niepotrzebną i obciążającą nośniki/komputery/łącza rozdzielczość, jak obecnie D800. Ale co z tego, skoro reporterzy i tak wybierali JPGi których rozdzielczość w obu body można dość swobodnie ustawić.

hipcio_stg
28-02-2013, 11:49
Wybierali 5dmk2 bo wypluwał ładniejsze jpg-i, a u nich nie ma czasu na obróbkę. Kto pierwszy odda zdjęcie do redakcji ten zarabia.

Pawel Pawlak
28-02-2013, 12:06
I oczywiście JPGi z D800 nie sprostają wymaganiom redakcyjnym ? Ale nie odpowiedziałeś mi na pytanie - jak sobie radzili z tymi nędznymi 3.9fps, i gównianym AFem ?
A może radzili sobie, bo nie każdy reporter musi mieć 12fpsów. A rozdzielczosć matrycy, kiedy robi się JPGi jest mało istotna - można wybrać małego JPGa do tego mocno kompresowanego z priorytetem wielkośc, żeby szybko zapindalał po łączach.

look
28-02-2013, 12:10
//edit

Cytat:
Napisał look

To są powody do wprowadzenia modelu pomiędzy D800 a D4?
Jaka jest różnica w zdjęciach seryjnych? 1 zdjęcie?

ja nie odpowiadam za wprowadzanie aparatów w nikonie, zadałeś pytanie "dlaczego dla niektórych d800 nie jest następcą d700", to Ci odpowiedziałem, dlaczego dla mnie nie jest i dlaczego go nie kupię. Kompletnie nie rozumiem w tej chwili Twojej uwagi dotyczącej powodów wprowadzania nowego modelu pomiędzy d800 a d4. Osobiście mam w nosie to co zrobi nikon, aparat to dla mnie narzędzie pracy, takie jak samochód czy komputer, jeśli nikon przestanie być dla mnie najlepszym wyborem poszukam czegoś innego bez zbędnego podniecania się.

MstrG
28-02-2013, 12:21
Nie chcę to robić offtopu, bo to wątek o następcy D300s wiec nie będę ciągnąć dalej dyskusji.
Generalnie znowu muszę zgodzić się z Pawłem :)

Dla mnie nie ma miejsca na model pomiędzy D800 a D4.

Irma
28-02-2013, 12:30
ja nie odpowiadam za wprowadzanie aparatów w nikonie Osobiście mam w nosie to co zrobi nikon, aparat to dla mnie narzędzie pracy, takie jak samochód czy komputer, jeśli nikon przestanie być dla mnie najlepszym wyborem poszukam czegoś innego bez zbędnego podniecania się.
Dobrze prawisz.

Dlatego opuscilem Canona, bo sprzet fotograficzny to tylko narzedzie pracy. Jak mi Nikon przestanie oferowac sprzet godny zainteresowania to poszukam czegos innego.
Niestety czesc userow mysli za bardzo emocjonalnie o sprzecie fotograficznym, jakby wzieli z nim slub koscielny. Zapominaja, ze za 2 lata bez zalu kupia nowy, lepszy i doskonalszy. I tak bedzie w kolo Macieja.

grissley
28-02-2013, 12:55
I oczywiście JPGi z D800 nie sprostają wymaganiom redakcyjnym ? Ale nie odpowiedziałeś mi na pytanie - jak sobie radzili z tymi nędznymi 3.9fps, i gównianym AFem ?
A może radzili sobie, bo nie każdy reporter musi mieć 12fpsów. A rozdzielczosć matrycy, kiedy robi się JPGi jest mało istotna - można wybrać małego JPGa do tego mocno kompresowanego z priorytetem wielkośc, żeby szybko zapindalał po łączach.

To wprawdzie nie do mnie, ale D800 nie jest następcą D700 o tyle, że D700 to kałasznikow z rozsądną ilością pixeli, a D800 to co najwyżej półautomat, za to przepakowany pikselami. Różnią się przecież dokładnie tak samo, jak różniło się D3x od D3s.
Co nie znaczy, że z braku laku nie da się używać D800 i nawet być zadowolonym, ale jakby powtórzono kazus D3/D700 wsadzając teraz matrycę z D4 do body typu D700/D800, z szybkostrzelniością desiedemsety, to nie byłoby wątpliwości, kto jest następcą D700.

rafalko
10-03-2013, 09:57
Interesowałem się bardzo ew. następcą D700 jeszcze podczas premiery D800. Wtedy to sam Nikon twierdził, że D800 to przedstawiciel całkiem nowej linii lustrzanek (!!!) - cytat dla niedowiarków zawsze można znaleźć. Czyżby ktoś z Was na tym forum był bardziej obeznany w strategii Nikona, niż jego pracownicy i przedstawiciele?
Dla mnie równie dobrze można by twierdzić, że to D4 jest następcą D700* (szybkostrzelność, stosunkowo niezbyt upakowana matryca), a D800 - następcą D3x (maksymalnie "rozepchana" matryca kosztem mniejszej liczby klatek na sekundę, ale za to najwyższa możliwa jakość!). Może jeszcze ktoś pamięta, że najpierw był D3, wkrótce potem D700, a następnie D3s i D3x? Więc może i teraz czeka nas analogicznie: najpierw D4, potem D400, a następnie D4s i D4x?
* D700=1/2 D3 tak samo, jak D800=1/2 D3x

A stwierdzenia typu "piszesz bzdury", wystawiają odpowiednie świadectwo nie temu, kto nawet może i je pisze (nie w moim odczuciu), ale temu, kto nie ma żadnego innego argumentu, by zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami wziąć udział w publicznej dyskusji... Tu każdy ma prawo spekulować i wyrażać swoje zdanie jakiekolwiek by ono nie było. A może się mylę? Może udział w dyskusji może zabrać tylko ten, kto nie boi się, lub jest uodporniony na ataki ad personam?

wilk325
10-03-2013, 10:48
Może jeszcze ktoś pamięta, że najpierw był D3, wkrótce potem D700, a następnie D3s i D3x?

trochę nie ta kolejność :(,
faktycznie najpierw był D3, ale potem D3x dopiero wtedy D700 i D3s.

rafalko
10-03-2013, 23:49
Tak się rozpędziłem, że tego nie sprawdziłem... Byłem pewien, że skoro w sprzedaży cały czas jest oferowany D3x, i to w bardzo podobnej cenie do ceny D4, to musiał być korpus, który wyszedł najpóźniej... A poza tym chciałoby się mieć bardziej klasyczną puszkę, niż jest w rzeczywistości. ;)
Mea culpa - dziękuję za sprostowanie.

TOP67
11-03-2013, 01:03
Tak przy okazji, to w tym tygodniu na optycznych wcale nie ma plotek o Nikonie.

maly5
11-03-2013, 10:48
No i.... ?

TOP67
11-03-2013, 10:54
tym bardziej o D400.

A ceny D300s raptownie runęły po zapowiedzi D7100.

Zen
11-03-2013, 11:13
tym bardziej o D400.

A ceny D300s raptownie runęły po zapowiedzi D7100.

Nie widzę raptownej zmiany ceny. Może o 2-3 stówy. Rok temy dość intensywnie szukałem D300s i pamiętam jakie wtedy były ceny. Za to pojawiło się w stosunku do ubiegłego roku dużo więcej body z b.małym przebiegem i większa ilość ofert
Uważam również, że wpływ na większą podaż ma przede wszystkim pojawienie się D600 a nie wirtualny na razie D7100.

TOP67
11-03-2013, 11:26
A tu nie jest gwałtowny spadek? Mam na myśli nowe body, w sklepie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://static3.skapiecstatic.pl/graph/w1/w_647500.png)

Zen
11-03-2013, 11:31
Podajesz ceny nowych body, a ja pisałem o używanych.

Jacek_Z
11-03-2013, 11:36
Poczekaj aż body D7100 przestanie być wirtualne, tylko będzie na rynku miesiąc - dwa - trzy.

haidi
11-03-2013, 11:47
Poczekaj aż body D7100 przestanie być wirtualne, tylko będzie na rynku miesiąc - dwa - trzy.

A wtedy się okaże: matryca zachlapana, AF nieskuteczny, farba się sypie i D300s znowu będzie po 5000zł.
Taka czarna wizja ;).

Zen
11-03-2013, 11:48

Sadzisz że nastąpi wyprzedaż za bezcen ?. Spadnie najwyżej o kolejnych kilka setek. Przypuszczam także że producent zakończy produkcję D 300s (o ile już tego nie zrobił) A jak produkowany nie będzie to nie ma co liczyć na cudowne obnizki. Spadki będą racze umiarkowane i rozłożone w czasie. Podobnie było zresztą w przypadku innych już nie produkowanych body.

TOP67
11-03-2013, 11:59
Podajesz ceny nowych body, a ja pisałem o używanych.

A jak się ma cena używanych body do spekulacji o następcy?
Zauważyłem, że cena na D300s u najlepiej poinformowanych sprzedawców mocno spadła po zapowiedzi D7100. Najwidoczniej uznali, że czas najwyższy pozbyć się zapasów.

Zen
11-03-2013, 12:16
A jak się ma cena używanych body do spekulacji o następcy?
Zauważyłem, że cena na D300s u najlepiej poinformowanych sprzedawców mocno spadła po zapowiedzi D7100. Najwidoczniej uznali, że czas najwyższy pozbyć się zapasów.

Ja raczej nie wiązałbym dużego wpływu nowego body na cenę poprzedniego. Sprzedaż D300-tki i tak była niska,
jest to raczej normalny proces.
Zresztą również można by wysnuć wniosek ze obniżka jest powrotem do poprzedniej i mz. właściwej ceny za to body.
Na przełomie roku 2011/12 rozważałem zakup nowego D300s w Bydgoskim FJ. za cenę 4299,-. kilka tygodni póżniej cena podskoczyła do 5299,-.

Slawek Wojtczak
11-03-2013, 12:31
Tak przy okazji, to w tym tygodniu na optycznych wcale nie ma plotek o Nikonie.

No i co z tego? Jak już w tym tygodniu nie ma to co Nikon firme zamyka? ;) Co Ty się tak boisz tego D400? Jak D400 się pojawi to koniec świata będzie czy co? Ciągle uparcie twierdzisz, że nastepcy D300s nie będzie. Dobrze, każdy ma swoje zdanie i wszyscy je szanują, ale Ty to juz w ogóle masz jakieś kompleksy na punkcie tej puszki :)

A co do cen D300s to spadają, bo niedługo będzie D400 - proste ;) Nie wszyscy jednak mogą zrozumieć, że nigdy D7000 ani D7100 nie da takiego samego komfortu pracy jak D300/s (D400 rzekomy) To jest całkiem inna liga, obudowa bardzo duuużo daje. A jak nie wiecie co D400 może mieć takiego więcej od D7100 to zastanówcie się, że zawsze jest coś do dodania, bo jakby nie było już nic więcej, to powinni przestać wymyslać nowe aparaty ;)

TOP67
11-03-2013, 12:46
Po prostu uważam, że w najbliższej przyszłości nie będzie następcy D300s (podobnie, jak bezpośredniego następcy D700). Nie dlatego, że mi się ona nie podoba. To moje przewidywania polityki Nikona. Na razie, od dwóch lat mam rację.

W kolejnych wersjach D7xxx będzie powiększany bufor i prędkość. A większa obudowa pozostanie tylko w FX.

Osobiście wolałbym, żeby taka puszka wyszła, bo wtedy stanieje i D7100.

przem426
11-03-2013, 12:50
a ja odnoszę dziwne wrażenie że jedyną profesjonalną cropową puchą nikona jest.... D800.
w trybie DX mamy rozsądne 16mpix i przyzwoitą ilość fot/sekundę.

cała reszta (budowa body, ergonomia, funkcje, etc) dokładnie taka jak w mokrych snach każdego nikoniarza czekającego na d400....

Sendilkelm
11-03-2013, 12:53
Po prostu uważam, że w najbliższej przyszłości nie będzie następcy D300s (podobnie, jak bezpośredniego następcy D700). Nie dlatego, że mi się ona nie podoba. To moje przewidywania polityki Nikona. Na razie, od dwóch lat mam rację..

A co Nikon wypuści jeszcze w tym roku? Jakie są Twoje przewidywania? Mowa o puszkach.

Zen
11-03-2013, 12:59
Po prostu uważam, że w najbliższej przyszłości nie będzie następcy D300s (podobnie, jak bezpośredniego następcy D700). Nie dlatego, że mi się ona nie podoba. To moje przewidywania polityki Nikona. Na razie, od dwóch lat mam rację.

W kolejnych wersjach D7xxx będzie powiększany bufor i prędkość. A większa obudowa pozostanie tylko w FX.

Osobiście wolałbym, żeby taka puszka wyszła, bo wtedy stanieje i D7100.

Gdyby tak się stało, to prawdopodobnie Nikon pozbył by się części swoich stałych klientów. Nie sądzę by chcieli czekać w nieskończoność na kolejne wcielenia następców D 7XXX. Jeżeli tak by się stało konkurencja wykorzystała by ten błąd.

TOP67
11-03-2013, 13:09
Widzę szanse na system Nikon 2

W lustrzankach, faktycznie robi się pustka (poza kolejnymi z serii 3xxx). Gdyby nie wrzucenie 51 punktów AF do D7100, najbardziej prawdopodobny byłby jednak następca D300s. Najmniej podgryza pozostałe puszki pro. Szybkostrzelny następca D700 nie zmieści się obok D600 i D800. A hipotetyczny D4x na starcie przegrywa cenowo z D800. W studio mało komu potrzebny jest wbudowany grip.

Jeśli Canon faktycznie zrobi 7D mk II, to jest jeszcze szansa na D400 z matrycą 20 Mpix (w okolicach sierpnia).

Wszystko to są moje, niepoparte żadnymi źródłami spekulacje.

Sendilkelm
11-03-2013, 13:20
No właśnie i o to chodzi. Dwa lata temu, było sporo miejsca na nowości. Biorąc pod uwagę to, co już jest na rynku od Nikona, to w tym roku musiałby być jeden DSLR. Ja wierzę bardziej w to, że Nikon coś upchnie niż, to że będzie pusty rok pod znakiem DSLRów.

Jedyne miejsce jakie widzę na upchnięcie czegokolwiek, to właśnie d400 i jakiś gigant d4x za 30k na starcie.

Zen
11-03-2013, 13:23
......Jeśli Canon faktycznie zrobi 7D mk II, to jest jeszcze szansa na D400 z matrycą 20 Mpix (w okolicach sierpnia).....

Jakby się cofnąć w czasie do premiery D800, D600 i chyba D4 (tu mogę się mylić) zbiegały się z premierami body Canona.
Jeżeli się nie mylę również D300s ujrzało światło dzienne przy okazji premiery 7D.
I tu raczej dopatrywał bym się przyczyny braku ruchu ze strony Nikona.
Przyznam że oczekuję na D400 od dawna, ale coraz częściej moje myśli zbaczają w stronę innej koncepcji.

TOP67
11-03-2013, 13:44
D300s miał premierę przed 7D, poza tym była to tylko nieznaczna modyfikacja D300. To Canon gonił Nikona w tej kategorii.
D800 nie ma odpowiednika w stajni Canona. D600 i 6D faktycznie wyszły prawie równocześnie.
D4 mimo, że zapowiedziany później niż 1D X faktycznie był dostępny pół roku wcześniej.

Zen
11-03-2013, 13:55
D300s miał premierę przed 7D, poza tym była to tylko nieznaczna modyfikacja D300. To Canon gonił Nikona w tej kategorii.
D800 nie ma odpowiednika w stajni Canona. D600 i 6D faktycznie wyszły prawie równocześnie.
D4 mimo, że zapowiedziany później niż 1D X faktycznie był dostępny pół roku wcześniej.

Nikon i Canon nigdy nie mieli body które można by przyporządkować do tej samej kategorii.
Premiera D800 (żródło Dpreview) pojawił sie w lutym 2012 a 5D M III w marcu.

Pawel Pawlak
11-03-2013, 13:58
Obecnie mają - D4 i 1dx oraz D300s i 7D. Jeśli canon szykuje się na 7d2 to pewnie zobaczymy także konkurenta od nikona w postaci następcy D300s

TOP67
11-03-2013, 14:00
Również D600 i 6D są bardzo blisko.

Pawel Pawlak
11-03-2013, 14:43
wg mnie D600 bliżej do 5d3 niż do 6D :) podobna konstrukcja, funkcjonalność, szybkość, rozdzielczość. 6D ma zdecydowanie prostszy AF, mniejszą rozdzielczość, jeden slot na karty SD, jest wolniejszy

maly5
12-03-2013, 10:08
W studio mało komu potrzebny jest wbudowany grip.
Ty byłeś kiedyś w jakimś ? A w terenie komuś ten grip potrzebny ?
Tak gadasz, gadasz, powtarzasz się w kółko, że d400 nie.. Próbujesz jakiś kompleks D7k zaleczyć?
Tłuczesz tych postów, jak baba.. Może mniej, a przemyślanych ?

TOP67
12-03-2013, 10:27
A co to ma wspólnego z D400? Ten fragment dotyczył hipotetycznego D4x. Taaaak, w studio jest potrzebny grip, jak kogos nie stać na wyższy statyw.
A w terenie owszem, do zdjęć pionowych i lepszego uchwytu z dużymi szkłami. Za to zupełnie niepotrzebny jest w studio i krajobrazie, gdzie robi się ze statywu i potrzeba dużej rozdzielczości. Wyjątkiem jest fotografia mody, ale tu wystarczy grip dokręcany do D800 (nie mówiąc o tym, że zwykle wystarczy rozdzielczość D4).

Odnoszę wrażenie, że to Tobie coś brakuje. Czy ja napisałem kiedykolwiek, że D300s jest w czymkolwiek zły?. Wyrażam tylko swoją opinię, że nie doczeka się szybko następcy. I obym się mylił.

A dla Twojej wiadomości. Sprzedałem D700 i świadomie zostawiłem sobie D7000.

maly5
12-03-2013, 10:33
.. w studio jest potrzebny grip, jak kogos nie stać na wyższy statyw.
To bardzo ciekawe co mówisz :) Będę pilnie i z namaszczeniem czytał wszystkie Twoje uświadamiające mnie opinie :)

soja
13-03-2013, 09:04
jak ten nowy D7100 okaże się "wypałem" to może się zdecyduję. Brakuje mi tylko AF z D300s, no i może tej bezawaryjności ;)

hipcio_stg
13-03-2013, 17:26
Jaka? D400 nie będzie a o następcy D7000 dyskutujemy tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3042919)

Widzę szanse na system Nikon 2

W lustrzankach, faktycznie robi się pustka (poza kolejnymi z serii 3xxx). Gdyby nie wrzucenie 51 punktów AF do D7100, najbardziej prawdopodobny byłby jednak następca D300s. Najmniej podgryza pozostałe puszki pro. Szybkostrzelny następca D700 nie zmieści się obok D600 i D800. A hipotetyczny D4x na starcie przegrywa cenowo z D800. W studio mało komu potrzebny jest wbudowany grip.

Jeśli Canon faktycznie zrobi 7D mk II, to jest jeszcze szansa na D400 z matrycą 20 Mpix (w okolicach sierpnia).

Wszystko to są moje, niepoparte żadnymi źródłami spekulacje.

Wybacz, ale mam wrażenie, że masz jakieś ciśnienie na nabijanie postów. Gdzie nie wejdę TOP67. Mam wrażenie, że jak otworze lodówkę w domu to też tam będziesz. Strasznie zdanie Ci się zmienia na przestrzeni jednego miesiąca (no z małym haczykiem). Taki byłeś pewien, że nie będzie D400 i co? Jeszcze Nikon 2 dokładasz... masakra. Piszmy mniej, ale rozsądniej.

Jacek_Z
13-03-2013, 19:47
.. Taki byłeś pewien, że nie będzie D400 i co? No i ma rację, bo go nie ma. :) I jak sądzę - nie będzie.

ALF
13-03-2013, 21:14
No i ma rację, bo go nie ma. :) I jak sądzę - nie będzie.

Będzie :D

esk2
13-03-2013, 21:44
fragment z newsa z optycznych:

"Nikon

D400 – czerwiec 2013
Nikon 2 – wrzesień 2013
D4x – październik 2013 "

lukiii
13-03-2013, 21:51
fragment z newsa z optycznych:

"Nikon

D400 – czerwiec 2013
Nikon 2 – wrzesień 2013
D4x – październik 2013 "
Nie newsa, tylko plotki. A źródło to spekulacje z jakiegoś japońskiego czasopisma :mrgreen:

soja
14-03-2013, 08:46
Nie newsa, tylko plotki. A źródło to spekulacje z jakiegoś japońskiego czasopisma :mrgreen:

ale zawsze przyjemnie się czyta, szczególnie dla tych co jeszcze czekają ;)

nagly
14-03-2013, 10:56
Prawda jest taka, ze nawet jesli bedzie d400 to dowiemy sie o tym w dniu premiery. Nikon nie pusci pary z geby bo byl by to strzal w kolano dla sprzedazy 7100.
Ciekawy jestem jak duza jest liczba uzytkownikow, ktorzy wstrzymali sie z kupnem D600, a teraz nadal beda czekac i nie kupia D7100 ;-) Ktos by powiedzial, ze tak to mozna czekac do usranej smierci, ale wiekszosc z nas nie ma kasy zeby wymieniac/kupowac nowe body co roku...

soja
14-03-2013, 11:40
jak w końcu wyjdzie, to ciekawe co będzie miał dodatkowo vs. D7100. Oczywiście pomijając oczywisty fakt zwiększenia bufora i wstawienia pancernych płyt osłonowych ;)

ALF
14-03-2013, 11:44
D400 ukaże się w II połowie czerwca lub jesienią. Do tego czasu D7100 zejdzie już z ceny i dawno przestanie być nowością :D

soja
14-03-2013, 11:46
oby tylko nie służył [D7100] za tester nowości, które już poprawione zawitają w D400 ;)

Slawek Wojtczak
14-03-2013, 15:09
A co to ma wspólnego z D400? Ten fragment dotyczył hipotetycznego D4x. Taaaak, w studio jest potrzebny grip, jak kogos nie stać na wyższy statyw.
A w terenie owszem, do zdjęć pionowych i lepszego uchwytu z dużymi szkłami. Za to zupełnie niepotrzebny jest w studio i krajobrazie, gdzie robi się ze statywu i potrzeba dużej rozdzielczości. Wyjątkiem jest fotografia mody, ale tu wystarczy grip dokręcany do D800 (nie mówiąc o tym, że zwykle wystarczy rozdzielczość D4).

yyyyy.... to znaczy? NIe rozumiem :)

maly5
14-03-2013, 21:44
yyyyy.... to znaczy? NIe rozumiem :)
Tzn, że jak masz niski statyw za 57 z promocji i skończyły Ci się już książki do podkładania pod jego nogi, to kupujesz grip za tysiaka albo D4x, żeby mieć trochę wyżej.

Albo innymi słowy - jak nie wiesz co powiedzieć, to mówisz co wiesz ;)

MstrG
14-03-2013, 21:53
Widzę, że dla niektórych na forum by się przydała opcja wskazująca, że dane zdanie jest wypowiedziane "z przekąsem", pomimo że na końcu nie ma emotikonki " ;) "...

psm
15-03-2013, 13:48
jak ten nowy D7100 okaże się "wypałem" to może się zdecyduję. Brakuje mi tylko AF z D300s, no i może tej bezawaryjności ;)

Rzeczywiście, może brakować AF z D300s, gdyż do D7100 wstawiono jego ulepszoną wersję.
Proponuję powrót do lektury specyfikacji wspomnianego body.

TOP67
15-03-2013, 13:54
A ja proponuję czytanie ze zrozumieniem. Soja ma D7000 i brakuje mu w nim AF z D300s, dlatego rozważa zakup D7100.

Pawel Pawlak
15-03-2013, 16:01
No to wg opinie pierwszych użytkowników D7100, udzielających się na zagranicznych forach powinien być z d7100 zadowolony; Podobno AF jest porównywalne do D800 pod względem szybkości/czułości.

soja
15-03-2013, 16:24
no to jak tak, to pewnie się zdecyduję.
chwilę tylko poczekam aż pierwszy kurz opadnie ;)

Irma
15-03-2013, 16:52
No to wg opinie pierwszych użytkowników D7100, udzielających się na zagranicznych forach powinien być z d7100 zadowolony; Podobno AF jest porównywalne do D800 pod względem szybkości/czułości.

I jesli to bedzie praktyczna prawda, to sen o D400 prysl jak banka mydlana.

josephebeloki
15-03-2013, 17:01
I jesli to bedzie praktyczna prawda, to sen o D400 prysl jak banka mydlana.

No ja nie wiem co by musiał mieć D400.

Podejrzewam że:
- full magnez
- full uszczelnienia
- Nowy 75 AF (20 krzyżowych od -2ev ) w tym 4 centralne od -4Ev, dla szkieł do f3.5 , AF dla szkieł do F10 + śledzenie na profesjonalnym poziomie (najlepiej 4D bo 3D już przestarzałe i wszyscy mają 3D ;) )
- programowy filtr dolnoprzepustowy on/off
- migawka 1/32000
- videło full hade x 60/120 klatek
- pancerny obracany LCD o mega rozdziałce
- 2x procesor expend 3
- seryjne 12 klatek/s przez 3s + bufor na 50 fotek
- wifi wbudowany
- gps wbudowany
- wyzwalacz radiowy wbudowany
- synchronizacja z lampą 1/1000 ;)

A i jeszcze, żeby można było z niego dzwonić ;)

soja
15-03-2013, 18:04
Ta full uszczelka już jest, ponoć uszczelniony jak D800 :-D
Magnez jak dla mnie mogą sobie zatrzymać, a i bufor przeboleję.

moshica
19-03-2013, 10:18
Wystarczy ja będzie miał przełączany przełącznikiem tryb AF-S i AF-C czego nie ma D7100 oraz głębszy i większy uchwyt i go biorę, na D7100 się zawiodłem pod względem ergonomii, bliżej mu do D3100 niż konstrukcji D300s która mi posłuży znów na lata...

TOP67
19-03-2013, 10:19
D4 i D800 ma przełączanie AF tak samo jak D7100.

Slawek Wojtczak
19-03-2013, 10:51
Wiadomo, że D7100 nie zastąpi D400. Wystarczy, że będzie miał lepszą obudowę, gniazda na CF i SD, 8 fps, pojemniejszy bufor i przycisk af-on i to bedzie bardzo dużo. Zauważcie, że obecnie Nikon ma tylko D4 i D800 w profesjonalnych body (celowo nie wymieniam D300s i D700) więc z pewnością będzie jakaś szybka proesjonalna puszka.

cz4rnuch
19-03-2013, 11:25
Wystarczy ja będzie miał przełączany przełącznikiem tryb AF-S i AF-C czego nie ma D7100 oraz głębszy i większy uchwyt i go biorę, na D7100 się zawiodłem pod względem ergonomii, bliżej mu do D3100 niż konstrukcji D300s która mi posłuży znów na lata...Wymarzonego przez Ciebie przełącznika teoretyczny D400 nie będzie miał bo nie ma go nawet D4(taka nowa moda w nowych Nikonach) i chyba za dużo w twoich ostatnich wypowiedziach przesady( na serio i bez złośliwości napiszę, że chyba nie trzymałeś w rękach D3100 skoro tak piszesz) i niekonsekwencji bo z jednej strony piszesz, że starym puszkom jak D70 nic nie brakuje i tym samym bagatelizujesz mnóstwo usprawnień które pojawiły się od tamtego czasu choćby wizjer ze 100% pokryciem, 2 sloty, AF podobno równie dobry co ten z D800, uszczelnienia i lepsza obudowa, matryca z iso pierdylion, rozdzielczość, świetne video i wiele innych rozwiązań jak podwójna tarcza nastaw z U1,U2, powiększanie zdjęcia jednym przyciskiem, mikroregulacja i wiele innych usprawnień których do tej pory nie było w aparatach tej klasy. Z drugiej strony twierdzisz, że jeden pstryczek zachęciłby Ciebie do zakupu. Rozumiem, że dobry grip to dla Ciebie kwestia kluczowa, ale w takim razie dlaczego w ogóle spoglądasz na amatorskie lustrzanki. Trzymania takiego jak w D300 nigdy nie było i nie będzie w tego rodzaju sprzęcie więc narzekanie na to nie ma dla mnie kompletnie sensu, podobnie jak nie narzekam na to że w moim Polo nie mogę się rozbujać do 200km/h. Pogódź się z pewnymi ograniczeniami, które niesie za sobą wybór sprzętu amatorskiego. Inna sprawa, że poza tym gripem jakoś nie widzę przewagi w ergonomii D300s nad D7100 bo ten drugi ma wszystko co potrzeba wywalone na obudowę i kilka rzeczy których D300s jednak nie ma a ergonomia to nie tylko pewny uchwyt.

moshica
19-03-2013, 11:38
Spoglądanie na amatorski semi profi jak dla mnie wystarczający powód do zakupu, najpierw ergonomia uchwytu, a potem jakość (wystarczająca którą ma D300s).
Dużo podróżuję i podczas fotografowania przez cały dzień mając plecak i na szelkach aparat z większym tele, aby nie "dyndał" u szyi to trzymam go cały czas w prawej ręce.
Wiem że tego nie rozumiesz bo nigdy pewnie nie podróżowałeś w ten sposób, zarówno w tropikach, piaskach pustyni i innych ekstremalnych miejscach jak np. lot paralotnią.
Bez przechwalania się z mojej strony, ale do nie ruszania się z domu to i pewnie D3100 oczywiście by mi wystarczał.
Nie będę Cię bardziej uświadamiał w tym temacie bo i po co (może prowadzisz osiadły tryb życia), bez urazy.

Wiadomo, że D7100 nie zastąpi D400. Wystarczy, że będzie miał lepszą obudowę, gniazda na CF i SD, 8 fps, pojemniejszy bufor i przycisk af-on i to bedzie bardzo dużo. Zauważcie, że obecnie Nikon ma tylko D4 i D800 w profesjonalnych body (celowo nie wymieniam D300s i D700) więc z pewnością będzie jakaś szybka proesjonalna puszka.

Pojęcie lepszej obudowy to jest to do czego dążę aby zachować komfort trzymania body, ale wielu tego nie rozumie.
Po drugie, aż wierzyć mi się nie chce że co niektórzy nie widzą różnicy w głębokości uchwytu i trzymaniu body całą powierzchnią dłoni jak w D70 / D300 a serią Dxxxx, chyba ktoś próbuje robić tu wodę z mózgu...
Owszem liczyłem że D7100 to "naprawi" ale się tak nie stało i po raz 100 nie będę tego wyjaśniał...

josephebeloki
19-03-2013, 12:03
D4 i D800 ma przełączanie AF tak samo jak D7100.

Wydaje mi się, że @moshica nie dogodzisz. Nawet jakby zaczął robić kawę ... ;/

moshica
19-03-2013, 12:05
Wydaje mi się, że @moshica nie dogodzisz. Nawet jakby zaczął robić kawę ... ;/

Człowieku, ja nie zmieniam sprzętu co roku bo tego nie potrzebuję robić, ale jak już mam się decydować to aby mieć spełniony warunek o którym pisałem, koniec kropka.
I nie wyjeźdżaj proszę ze złośliwymi uwagami, ok ?

cz4rnuch
19-03-2013, 12:06
Spoglądanie na amatorski semi profi jak dla mnie wystarczający powód do zakupu, najpierw ergonomia uchwytu, a potem jakość (wystarczająca którą ma D300s).No właśnie semi pro, to nie sprzęt amatorski więc dlaczego wymagasz od tego drugiego rzeczy niemożliwych. O to mi właśnie chodziło. Kup D300s bo jeszcze gdzieś tam jest. Świetnie się trzyma, ma przełącznik o którym marzysz, a że cykasz w Rawach to później wyciągniesz co trzeba. Jeśli wyjdzie D400 to będzie bardzo drogi i znowu się zaczną narzekania.

Dużo podróżuję i podczas fotografowania przez cały dzień mając plecak i na szelkach aparat z większym tele, aby nie "dyndał" u szyi to trzymam go cały czas w prawej ręce. Gdybym miał coś trzymać w ręce cały czas to i od ołówka by mnie ręka rozbolała. Dlatego kupiłem sobie niewielką torbę oraz wygodny pasek. Na wszelki wypadek mam też plecak.

Wiem że tego nie rozumiesz bo nigdy pewnie nie podróżowałeś w ten sposób, zarówno w tropikach, piaskach pustyni i innych ekstremalnych miejscach jak np. lot paralotnią. Tak się składa, że afryka północna to mój ulubiony kierunek więc coś tam wiem o trudach które musi znieść aparat w takich warunkach. D7100 z pewnością sobie poradzi. A paralotni nie uważam za ekstremalne miejsce ;)

Nie będę Cię bardziej uświadamiał w tym temacie bo i po co (może prowadzisz osiadły tryb życia), bez urazy. Nie znasz mnie więc daruj sobie ten pretensjonalny ton, tym bardziej że akurat podróże to moja pasja i wg mnie najlepszy sposób na ulokowanie pieniędzy. Na dupie zdarza mi się siedzieć, ale właśnie w niedzielę wróciłem z podróży. Byłem też w grudniu i październiku. W maju śmigam w góry, a potem jadę izraela więc chyba źle trafiłeś.

Człowieku, ja nie zmieniam sprzętu co roku bo tego nie potrzebuję robić, ale jak już mam się decydować to aby mieć spełniony warunek o którym pisałem, koniec kropka.
I nie wyjeźdżaj proszę ze złośliwymi uwagami, ok ? Jeszcze raz powtórzę, wszystko czego potrzebujesz ma D300s, tańszy już nie będzie. Co to złośliwości to jeśli wymagasz czegoś od innych, to wymagaj tego przede wszystkim od siebie. Pozdrawiam

P.s Też Ciebie nie będę uświadamiał, chciałem Ci tylko zwrócić uwagę, że wg mnie wymagasz rzeczy niemożliwych.

TOP67
19-03-2013, 12:13
To, że ktoś chce mieć większą i pancerną obudowę, to indywidualne odczucia, nie neguję i szanuję to. Ja też dużo podróżuję i dlatego zamieniłem D700 na D7000. Dużo bardziej brakuje w D7100 większego bufora.
A co do przełącznika AF, to chyba pozamiatane.

moshica
19-03-2013, 12:14
Nie znasz mnie więc daruj sobie ten pretensjonalny ton, tym bardziej że akurat podróże to moja pasja i wg mnie najlepszy sposób na ulokowanie pieniędzy. Na dupie zdarza mi się siedzieć, ale właśnie w niedzielę wróciłem z podróży. Byłem też w grudniu i październiku. W maju śmigam w góry, a potem jadę izraela więc chyba źle trafiłeś.
Jeszcze raz powtórzę, wszystko czego potrzebujesz ma D300s, tańszy już nie będzie. Co to złośliwości to jeśli wymagasz czegoś od innych, to wymagaj tego przede wszystkim od siebie. Pozdrawiam

P.s Też Ciebie nie będę uświadamiał, chciałem Ci tylko zwrócić uwagę, że wg mnie wymagasz rzeczy niemożliwych.

Pewnie że Cię nie znam, ale skoro podróżujesz to powinieneś moje podejście rozumieć, a tego mi nie przyznałeś wcześniej...
Nie mam urazy i masz rację D300s to idealny wybór, ale że ma wyjść D400 a już wyszedł D7100 to bacznie oglądam za i przeciw...
A rzeczy aż tak wielkich nie wymagam, tylko wytłumacz mi dlaczego seria Dxx miała lepszy uchwyt niż ma D7100 ? a wówczas zakończymy ten spór...;-)

MstrG
19-03-2013, 12:28
Nie mam urazy i masz rację D300s to idealny wybór, ale że ma wyjść D400 a już wyszedł D7100 to bacznie oglądam za i przeciw...

Nie oszukujmy się, o ile D400 się pojawi to będzie koszmarnie drogi. Też uważam, że z D300s powinieneś być najbardziej zadowolony, dodatkowo teraz cena spadła do akceptowalnego ~4200zł.

A rzeczy aż tak wielkich nie wymagam, tylko wytłumacz mi dlaczego seria Dxx miała lepszy uchwyt niż ma D7100 ? a wówczas zakończymy ten spór...;-)

Nie wiem jak długo robiłeś poszczególnymi aparatami zdjęcia i ile ich wykonałeś. Ja miałem przed D7000 właśnie D90, w obu opcjonalnie grip - nie czułem absolutnie żadnego dyskomfortu po przesiadce na nowszy model.

cz4rnuch
19-03-2013, 12:36
Pewnie że Cię nie znam, ale skoro podróżujesz to powinieneś moje podejście rozumieć, a tego mi nie przyznałeś wcześniej... Nie czytasz mnie uważnie. Napisałem wcześnie, że rozumiem że dla Ciebie to sprawa kluczowa, ale nawet w kwestii ergonomii nie wszystko jest czarne albo białe. Trzymanie to sprawa indywidualna, mamy różne dłonie i nasze odczucia mogą się różnić. To co dla Ciebie jest dobre nie musi być dobre dla każdego. Ja preferuje mniejszy i lżejszy sprzęt w podróży(dlaczego nie przyznałeś mi racji ;)) Do tego dochodzi kilka rzeczy które ma D7100, a których brakuje w D300s(napisałem o nich wyżej)

... tylko wytłumacz mi dlaczego seria Dxx miała lepszy uchwyt niż ma D7100 ? a wówczas zakończymy ten spór...;-)Dla kogo pytam? Nie jesteś sam na świecie.

Nie mam urazy i masz rację D300s to idealny wybór, ale że ma wyjść D400 a już wyszedł D7100 to bacznie oglądam za i przeciw...Masz jakieś wiarygodne źródło tej informacji, bo z tego co pamiętam to następca D300 już wychodzi od kilku lat, tylko jakoś go nie widać. Na portalach plotkarskich już nawet nikomu się nie chce zgadywać specyfikacji. Nie mówię, że go nie będzie ale powtórzę, że jeśli się pojawi to w cena zapewne będzie bardzo wysoka, a skoro sam przyznajesz że D300s to idealne wyjście to po co zwlekać.

P.s Mówisz, że nie wymagasz rzeczy niemożliwych od D7100 ale wybacz za lekkie uproszczenie spodziewałeś się świetnego aparatu, uszczelnionego, z rewelacyjnym AFem, o świetnej ergonomii, pewnie z przepastnym buforem, mnóstwem ficzerów(które przecież już D7100 ma) w małej obudowie amatorskiego aparatu w amatorskiej cenie(na razie jest drogi, ale niewidzialna ręka rynku niedługo się tym zajmie). Tak, uważam że wymagasz rzeczy niemożliwych. Oczywiście to tylko moja opinia.

P.s II W sumie jak tak czytam to co napisałem o D7100 to się dziwię, że tak tanio go wycenili ;)

moshica
19-03-2013, 12:40
Nie wiem jak długo robiłeś poszczególnymi aparatami zdjęcia i ile ich wykonałeś. Ja miałem przed D7000 właśnie D90, w obu opcjonalnie grip - nie czułem absolutnie żadnego dyskomfortu po przesiadce na nowszy model.

Najpierw miałem analogowe aparaty, potem D100, D70 i się przyzwyczaiłem latami...
Abym nie był gołosłowny (możesz wierzyć lub nie) koledzy z pracy którzy mają do dziś D90, celowo wysłałem ich "pomacać" D7100, również czują potrzebę zmiany, stwierdzili ze im źle leży w ręce, to była ich opinia. Odpowiedzieli to co ja, poczekają na D400, D7100 wydał im się troszkę za mały, pomimo zalet które ma...
Kolega TOP potrafi uszanować moje zdanie a WY tkwicie w przekonaniu, że D7100 jest idealny tylko ja mam jakieś nie wiadomo jakie oczekiwania...

P.s Mówisz, że nie wymagasz rzeczy niemożliwych od D7100 ale wybacz za lekkie uproszczenie spodziewałeś się świetnego aparatu, uszczelnionego, z rewelacyjnym AFem, o świetnej ergonomii, pewnie z przepastnym buforem, mnóstwem ficzerów(które przecież już D7100 ma) w małej obudowie amatorskiego aparatu w amatorskiej cenie(na razie jest drogi, ale niewidzialna ręka rynku niedługo się tym zajmie). Tak, uważam że wymagasz rzeczy niemożliwych. Oczywiście to tylko moja opinia.

Spodziewałem się w nim uchwytu co najmniej lub równym D90 i nie w małej obudowie, o małej to Ty piszesz że ja chciałem takowy...Pisałem również że D7100 posiada wszystko i nawet na wyrost jak dla mnie a spór toczy się o trzymanie, co sam zauważasz że to "osobliwa" sprawa dla każdego...

cz4rnuch
19-03-2013, 12:46
Kolega TOP potrafi uszanować moje zdanie a WY tkwicie w przekonaniu, że D7100 jest idealny tylko ja mam jakieś nie wiadomo jakie oczekiwania... Ależ ja szanuje twoje zdanie. Ty również powinieneś się zrewanżować tym samym, bo skoro ktoś uważa że inny aparat jest "idealny" to widocznie jest to jego zdanie. Zachęcam Cię żebyś przeczytał dokładnie to co napisałem. Nie twierdzę, że aparat D7100 jest dla Ciebie. Kilkukrotnie napisałem zupełnie coś odwrotnego. W moim przekonaniu linia amatorska może i kiedyś była, ale już nie jest dla Ciebie. Nie masz tu czego szukać.

Spodziewałem się w nim uchwytu co najmniej lub równym D90 i nie w małej obudowie, o małej to Ty piszesz że ja chciałem takowy...Pisałem również że D7100 posiada wszystko i nawet na wyrost jak dla mnie a spór toczy się o trzymanie, co sam zauważasz że to "osobliwa" sprawa dla każdego... Piszę o małej obudowie bo takie są w linii amatorskiej, ty sądziłeś że D7100 urośnie do rozmiarów D300s? I jako posiadacz D90 twierdzę, że grip w D7000(D7100 nie trzymałem) trzyma się bardzo podobnie, ty zaś porównałeś go bardziej do D3100 - nie wiem kto jest bliżej prawdy.

moshica
19-03-2013, 12:54
Nie ważne, widocznie się przeliczyłem licząc że wielkościowo urośnie do większych rozmiarów, ale się tak nie stało.
Cieszę się że zaczynasz szanować moje zdanie, ale masz i rację, że skoro wyrosłem z grupy Dxx muszę iść w kierunku Dxxx.

MstrG
19-03-2013, 12:54
Najpierw miałem analogowe aparaty, potem D100, D70 i się przyzwyczaiłem latami...
Abym nie był gołosłowny (możesz wierzyć lub nie) koledzy z pracy którzy mają do dziś D90, celowo wysłałem ich "pomacać" D7100, również czują potrzebę zmiany, stwierdzili ze im źle leży w ręce, to była ich opinia. Odpowiedzieli to co ja, poczekają na D400, D7100 wydał im się troszkę za mały, pomimo zalet które ma...
Kolega TOP potrafi uszanować moje zdanie a WY tkwicie w przekonaniu, że D7100 jest idealny tylko ja mam jakieś nie wiadomo jakie oczekiwania...

Ależ ja szanuję Twoje zdanie, gdyby tak nie było to nawet bym z Tobą nie polemizował. Nigdzie też nie napisałem, że D7100 jest idealny i będę go ubóstwiać. Coś sobie dopowiadasz do mojej wypowiedzi i wysuwasz zbyt daleko idące wnioski - tak robi czasami moja żona ;)

Już kiedyś w innym wątku napisałem Ci, że dla Ciebie idealnym aparatem na dzień dzisiejszy jest D300s. Ty cały czas szukasz zrozumienia w swoim przekonaniu, że D7000/D7100 jest za mały i nie da się go pewnie trzymać. Widać mamy totalnie inne dłonie.

markow
19-03-2013, 13:15
Spoglądanie na amatorski semi profi jak dla mnie wystarczający powód do zakupu, najpierw ergonomia uchwytu, a potem jakość (wystarczająca którą ma D300s).
...

to już staje sie nudne...
Jesteś chyba jedynym na tym forum, który tak narzeka...
Wyraziłeś już swoją opinie w niejednym wątku i styka...
Zaczynam zastanwaiać się, czy nie masz jakiegoś interesu w klepaniu bzdur o d7100.
Mało tego, zaczynam mieć Cie za funboya, któremu im wiekszy sprzęt dynda u szyi tym lepiej. Wniosek wysunięty na podstawie opinii zaawansowanych userów, którzy są w stanie przełknąć jakies niedogodnienia lub dokupią sobie grip w zamian otrzymując świetny produkt.

moshica
19-03-2013, 13:15
Widać mamy totalnie inne dłonie.

najwidoczniej tak jest i dla każdego z nas inne znaczenie ma trzymanie aparatu, jak się mu dołoży długie ciężkie tele, to zaczyna się ten aspekt doceniać...

Slawek Wojtczak
19-03-2013, 13:16
Co Wy się tak przejmujecie ceną D400... jak za wysoka to kupujcie D7100. A d400 na pewno nie bedzie drozszy niz D800.

moshica
19-03-2013, 13:18
to już staje sie nudne...
Jesteś chyba jedynym na tym forum, który tak narzeka...
Wyraziłeś już swoją opinie w niejednym wątku i styka...
Zaczynam zastanwaiać się, czy nie masz jakiegoś interesu w klepaniu bzdur o d7100.
Mało tego, zaczynam mieć Cie za funboya, któremu im wiekszy sprzęt dynda u szyi tym lepiej. Wniosek wysunięty na podstawie opinii zaawanych userów, którzy są w stanie przełknąć jakies niedogodnienia lub dokupią sobie grip w zamian otrzymując świetny produkt.

wiesz co nie chce mi się tego komentować, nawet nie musisz mnie rozumieć, nie dbam o to...
a dokupiony grip nie poprawi ergonomii w poziomie, zbędne słowa.

Pawel Pawlak
19-03-2013, 13:20
oj może poprawić - w D800 z całą pewnością lepiej trzyma się "zagripowane" body bo jest "podparcie" dla małego palca. W d600 czy d7100 może to być jeszcze bardziej istotne, bo body są jeszcze niższe.

moshica
19-03-2013, 13:21
Co Wy się tak przejmujecie ceną D400... jak za wysoka to kupujcie D7100. A d400 na pewno nie bedzie drozszy niz D800.

Myślę że jak się pojawi to będzie ok 6k, skoro D300s schodzi pomału do lekko powyżej 4k...

Jacek_Z
19-03-2013, 13:21
..dla Ciebie idealnym aparatem na dzień dzisiejszy jest D300s. Ty cały czas szukasz zrozumienia w swoim przekonaniu, że D7000/D7100 jest za mały i nie da się go pewnie trzymać..Ja bym zauważył jeszcze co innego. W podróży lepiej jest mieć sprzęt (body i obiektywy) lekki i mniej rzucający się w oczy. Nie ma co dązyć w stronę D4 i 70-200/2.8 + pare innych szkieł, bo to super wygląda, ale w specyfikacjach. Sprzęt, który jest mniejszy i lżejszy może mieć płytsze, gorsze uchwyty, bo jako lekki nie wysuwa się tak z dłoni. Zerknąć sobie można w kierunku tego jak głęboki grip proponuje Leica M ;) (kto narzeka na jej ergonomię?) albo choćby Nexy itp. sprzęt. Duży uchwyt bezsensownie powiększyłby mały aparat i nie ma powodu by go konstruować, bo sprzęt jest lekki.

moshica
19-03-2013, 13:25
Ja bym zauważył jeszcze co innego. W podróży lepiej jest mieć sprzęt (body i obiektywy) lekki i mniej rzucający się w oczy. Nie ma co dązyć w stronę D4 i 70-200/2.8 + pare innych szkieł, bo to super wygląda, ale w specyfikacjach. Sprzęt, który jest mniejszy i lżejszy może mieć płytsze, gorsze uchwyty, bo jako lekki nie wysuwa się tak z dłoni. Zerknąć sobie można w kierunku tego jak głęboki grip proponuje Leica M ;) (kto narzeka na jej ergonomię?) albo choćby Nexy itp. sprzęt. Duży uchwyt bezsensownie powiększyłby mały aparat i nie ma powodu by go konstruować, bo sprzęt jest lekki.

Jacku wszystko rozumiem, konstrukcja zwykłego Panasa z serii FZ którego mam jak dla masy i wielkości jest akceptowalna. Ale po zakupie 70-200 2.8 płytki grip i związane z tym wyważenie już zaczyna być istotne. Idę w kierunku jasnych szkieł a "wyważona" konstrukcja ma mi w tym pomóc a nie utrudnić...

Ps. Zobaczę jakieś fotki z Maroka z imprezy z Martyną ? ;-)

markow
19-03-2013, 13:27
koledzy z pracy którzy mają do dziś D90, celowo wysłałem ich "pomacać" D7100, również czują potrzebę zmiany, stwierdzili ze im źle leży w ręce,

Spodziewałem się w nim uchwytu co najmniej lub równym D90 i nie w małej obudowie, o małej to Ty piszesz że ja chciałem takowy...Pisałem również że D7100 posiada wszystko i nawet na wyrost jak dla mnie a spór toczy się o trzymanie, co sam zauważasz że to "osobliwa" sprawa dla każdego...

miałem d90, macałem d7100-świetnie leży w moich dłoniach :) ale ja nie mam bochenków-raczej średnie.
d7100 jest deko wiekszy od d90, wiec już sie pogubiłem o co ci chodzi.

Rzeczywiście kup te stare d300s lub nawet d700 z małym przebiegiem i ciesz sie z życia...